Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » Karbapenemler » Meropenem
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1- BEŞERİ ÜRÜNÜN ADI
MERONEM 1 gram IV enjeksiyon için toz içeren flakon
2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Her flakonda :
Etkin madde :
Meropenem trihidrat.....................1140 mg (1000 mg meropeneme
eşdeğer)
Yardımcı madde :
Anhidr sodyum karbonat..........208 mg
Bir flakon, beher gram meropenem (anhidr ) için 90 mg (3.9 mmol) sodyum içerir.
Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.
3- FARMASÖTİK FORM
İntravenöz uygulama için toz flakon.
4- KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
MERONEM yetişkinlerde ve çocuklarda, meropeneme duyarlı tek veya birden fazla bakterilerin neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Pnömoniler ve hastanede edinilen pnömoniler İdrar yolu enfeksiyonları İntra-abdominal enfeksiyonlar
Endometrit ve pelvik enflamatuar hastalıklar gibi jinekolojik enfeksiyonlar Deri ve deri altı dokuya ait enfeksiyonlar Menenjit Septisemi
Febril nötropenisi olan yetişkin hastalardaki enfeksiyonlarda, ampirik tedavi şeklinde monoterapi veya anti-viral veya anti-fungal ajanlarla kombine edilerek kullanılır.
MERONEM'in polimikrobiyal enfeksiyonların tedavisinde tek başına veya diğer anti-mikrobiyal ajanlarla kombine kullanıldığında etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Kistik fibrosisli ve kronik alt solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda IV meropenem ya monoterapi veya diğer antibakteriyel ajanlarla kombine olarak etkili bir şekilde kullanılmıştır.Organizmanın eradikasyonu her zaman saptanmamıştır.
Nötropenili veya primer veya sekonder immün yetmezliği bulunan pediatrik hastalarla ilgili bir deneyim yoktur.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
Tedavinin dozu ve süresi, enfeksiyonun tipine ve şiddetine ve hastanın durumuna göre belirlenmelidir.
Önerilen Günlük Dozlar
Pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, endometrit gibi jinekolojik hastalıklar, deri ve deri altı doku enfeksiyonlarda 8 saatte bir 500 mg IV MERONEM.
Hastanede edinilen pnömoniler, peritonit, nötropenik hastalardaki enfeksiyonlar ve septisemide 8 saatte bir, 1 gram IV MERONEM.
Kistik fibrosis'de 8 saatte bir 2 grama kadar dozlar kullanılmıştır.Birçok hasta 8 saatte bir 2 gram ile tedavi edilmiştir.
Menenjitte önerilen doz 8 saatte bir 2 gram'dır.
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi Pseudomonas aeruginosa'ya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu olduğu bilinen veya şüphelenilen, durumu kritik olan hastalarda meropenem, monoterapi olarak dikkatle kullanılmalıdır.
Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonlarının tedavisinde, duyarlılık testlerinin düzenli olarak yapılması önerilir.
Uygulama şekli
MERONEM IV, yaklaşık 5 dakika süren intravenöz bolus enjeksiyon veya yaklaşık 15-30 dakika süren intravenöz infüzyon ile spesifik uygun takdim şekilleri ile uygulanır.
Bolus intravenöz enjeksiyonla kullanılacak MERONEM IV steril enjeksiyonluk su ile hazırlanmalıdır (250 mg meropenem için 5 ml). Bu yaklaşık 50 mg/ml'lik bir konsantrasyon sağlar. Çözünmüş solüsyonlar berrak, renksiz veya açık sarı renklidir.
MERONEM IV intravenöz infüzyon uygun infüzyon sıvıları ile çözülebilir (50-200 ml) (Bölüm 6.2 Geçimsizlikleri ve 6.6 Kullanıma Hazırlama ve İmha Talimatları bkz.).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek yetmezliği :
Kreatinin klirensi 51 ml/dakika'dan az olan hastalarda doz aşağıda belirtildiği gibi azaltılmalıdır.
Kreatinin Klirensi (ml/dakika) |
Doz
(500 mg, 1 gram ve 2 gram içeren birim dozlara göre) |
Uygulama Sıklığı |
26-50
|
1 birim doz
|
12 saatte bir
|
10-25
|
yarım birim doz
|
12 saatte bir
|
<10
|
yarım birim doz
|
24 saatte bir
|
Meropenem hemodiyaliz ile temizlenir. MERONEM tedavisine devam edilmesi gerekli ise terapötik olarak etkili plazma konsantrasyonlarına ulaşılması için birim dozun (enfeksiyonun tipine ve şiddetine göre) hemodiyaliz işleminden sonra uygulanması önerilir.
Peritonal diyaliz uygulanan hastalarda MERONEM kullanımı ile ilgili deneyim yoktur.
Karaciğer Yetmezliği :
Karaciğer yetersizliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez (Bölüm 4.4 'e bkz.).
Pediyatrik popülasyon
3 aylıktan büyük bebeklerde ve 12 yaşına kadar olan çocuklarda enfeksiyonun tipine ve şiddetine, patojenlerin duyarlılığı ve hastanın durumuna göre önerilen doz 8 saatte bir 10-20 mg/kg'dır. 50 kg'dan ağır olan çocuklarda yetişkin dozu kullanılmalıdır.
4-18 yaş arasındaki kistik fibrosisli çocuklarda 8 saatte bir 25-40 mg/kg arasındaki dozlar kullanılarak, kronik alt solunum yolu enfeksiyonlarının akut alevlenmeleri tedavi edilmiştir.
Menenjitte önerilen doz 8 saatte bir 40 mg/kg'dır.
Böbrek fonksiyonu bozuk olan çocuklarla ilgili deneyim yoktur.
MERONEM genellikle yaklaşık 15-30 dakika süren intravenöz infüzyon ile uygulanır (Bölüm 6.2, 6.3 ve 6.6'ya bakınız). Alternatif olarak, 20 mg/kg'a kadar MERONEM dozları yaklaşık 5 dakika intravenöz bolus olarak uygulanabilir. Çocuklarda 40 mg/kg dozda intravenöz bolus enjeksiyon uygulanmasını destekleyen güvenlilik verileri sınırlıdır.
Geriyatrik popülasyon :
Böbrek fonksiyonu normal veya kreatinin klirensi değerleri 50 ml/dakika'dan yüksek olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.
4.3 Kontrendikasyonlar
Etkin madde veya herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılık
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Diğer karbapenemler ve beta laktam antibiyotikler, penisilinler veya sefalosporinler arasında kısmi, çapraz allerjenisite ile ilgili olarak bazı klinik ve laboratuvar verileri bulunmaktadır. Bütün beta laktam anltibiyotiklerle olduğu gibi, nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonları rapor edilmiştir (Bölüm 4.8 İstenmeyen Etkilere bkz.). Meropenem ile tedaviye başlamadan önce, geçmişinde beta laktam antibiyotiklere aşırı duyarlılık reaksiyonları göstermiş olan hastalarda bu durum göz önüne alınmalı ve MERONEM dikkatle kullanılmalıdır. Eğer meropeneme karşı alerjik reaksiyon oluşursa ilaç kesilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Karaciğer hastalığı bulunan hastaların transaminaz ve bilirubin düzeyleri MERONEM kullanımı sırasında dikkatle izlenmelidir.
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, duyarlı olmayan organizmaların üremesi görülebilir. bu nedenle, her hastanın sürekli izlenmesi gerekir.
Metisiline dirençli stafilokoklara bağlı enfeksiyonlarda kullanılması önerilmez.
Hemen hemen bütün antibiyotiklerle görülebilen ve hafif dereceden yaşamı tehdit eden dereceye kadar değişebilen psödomembranöz kolit, nadiren MERONEM ile de rapor edilmiştir. Bu nedenle antibiyotikler gastrointestinal yakınmaları, özellikle de koliti bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
MERONEM kullanırken diyare gelişen hastalarda, psödomembranöz kolit tanısını gözönüne almak önem taşır. Çalışmalar, Clostridium difficile tarafından üretilen bir toksinin antibiyotiğe bağlı kolitin başlıca nedenlerinden biri olduğunu gösterse de, diğer nedenler de göz önüne alınmalıdır.
MERONEM potansiyel olarak nefrotoksik ilaçlarla birlikte dikkatle kullanılmalıdır (Doz için bölüm 4.2'ye bkz.).
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Probenesid, aktif tübüler sekresyon için meropenemle yarışarak meropenemin
böbreklerden atılımını inhibe eder. Bunun sonucunda meropenem eliminasyon yarı ömrü ve plazma konsantrasyonu artar. Probenesid ile birlikte uygulanmayan MERONEM'in gücü ve etki süresi yeterli olduğundan MERONEM'in Probenesid ile birlikte kullanılması önerilmez.
MERONEM'in diğer ilaçların proteinine bağlanma veya metabolizmaları üzerindeki potansiyel etkisi ile ilgili çalışma yoktur.MERONEM'in proteine bağlanması düşük olduğundan (yaklaşık %2) diğer bileşiklerin plazma proteinleri ile yer değiştirmesine dayanan herhangi bir etkileşim beklenmez.
MERONEM serum valproik asit seviyelerini düşürebilir. Bazı hastalarda subterapötik seviyelere erişilebilir.
MERONEM herhangi bir advers etkileşim göstermeden diğer ilaçlarla birlikte uygulanabilir. Bununla birlikte probenesid hariç potansiyel ilaç etkileşmeleri ile spesifik veri mevcut değildir.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
MERONEM'in insan gebeliği sırasındaki güvenilirliği değerlendirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında gelişen fetus üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir. Hayvan üreme çalışmalarında izlenen tek yan etki maymunlarda düşük yapma sıklığının insanlarda beklenenden 13 kat artmasıdır.
Gebelik dönemi
Potensiyel faydalar, fetus üzerindeki potansiyel riskten fazla değil ise MERONEM gebelikte kullanılmamalıdır. Her koşulda, doktor gözetiminde kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Meropenem düşük konsantrasyonlarda hayvanların sütünde bulunmuştur. Potansiyel faydaları, bebek için potansiyel risklerinden fazla değil ise MERONEM süt veren annelerde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Üreme yeteneği üzerinde etkisi bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımına etkisine dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
4.8 İstenmeyen etkiler
MERONEM genellikle iyi tolere edilir.Advers etkiler nadiren tedavinin kesilmesine sebep olmuştur. Ciddi advers etkiler nadirdir.
Advers ilaç reaksiyonları aşağıda sıklık şeklinde listelenmiştir.
Sıklıklar şu şekilde tanımlanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000), çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları1
Yaygın: Trombositomi
Yaygın olmayan: Eozinofili, trombositopeni,
Bilinmeyen: Lökopeni, nötropeni, agranülositozis, hemolitik anemi
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmeyen:Anjiyoödem, anaflaksi belirtileri
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
::
Parestezi
Gastrointestinal hastalıkları
Yaygın: Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı Bilinmeyem: Psödomembranöz kolit
Hepato-bilier hastalıkları
Yaygın: Transaminaz, alkalen fosfataz, laktik dehidrogenaz serum konsantrasyonlarında artış
Yaygın olmayan: Bilirubin seviyesinde artış
Deri ve deri-altı doku hastalıkları
Yaygın: Deri döküntüsü, kaşıntı
Bilinmeyen: Ürtiker, Eritema multiforme, Stevens-Johnson Sendromu, Toksik Epidermal Nekroliz,
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Enflamasyon, Trombofilebit, ağrı Bilinmeyen:, oral ve vajinal candidiyazis
' Bazı vakalarda Pozitif direkt veya indirekt Coombs testi gelişebilir.Parsiyel tromboplastin zamanında azalma olduğu bildirilmiştir.
2 Konvülziyon sıklığı, menenjittenden başka enfeksiyonlara maruz kalan hastalara göre hesaplanmıştır.
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Tedavi sırasında özellikle böbrek bozukluğu olan hastalarda kazara aşırı doz oluşabilir. Pazarlama sonrasında elde edilen sınırlı deneyim, doz aşımını takiben oluşabilecek advers olayların 4.8'de tarif edilen advers olay profiline uyumlu olduğunu göstermektedir. Doz aşımı tedavisi semptomatik olmalıdır. Normal bireylerde hızla renal eliminasyon meydana gelecektir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda meropenem ve metaboliti hemodiyalizle uzaklaştırılabilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Meropenem, parenteral olarak kullanılan ve insanlardaki dehidropeptidaz-1'e(DHP-1) karşı stabil olan bir karbapenem antibiyotiktir. Bundan dolayı DHP-1 inhibitörü ilavesine gerek yoktur.
Meropenem, yaşamsal önem taşıyan bakteri duvarı sentezini bozarak bakterisid etki gösterir. Bakteri hücre duvarından kolayca penetre olabilmesi, bütün serin B-laktamazlara yüksek düzeyde stabilite göstermesi ve Penisillin Bağlayıcı Proteinlere (PBP) belirgin affinitesi, meropenemin geniş bir aerobik ve anaerobik bakteri spektrumuna karşı güçlü bakterisid etkisini açıklar. Minimum bakterisid konsantrasyonları (MBK) çoğunlukla minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) ile aynıdır. Bakteri testlerinin %76'sında, MBK:MIK oranları 2 veya daha azdır.
Meropenem duyarlılık testlerinde stabildir ve bu testler normal rutin metodlarla yürütülebilir. İnvitro testler, meropenemin çeşitli antibiyotiklerle sinerjik etkili olduğunu göstermiştir. Invitro ve invivo testlerle meropenemin post-antibiyotik etkili olduğu tespit edilmiştir.
MERONEM duyarlılığı ile ilgili ortak kriterler, farmakokinetik verilere ve klinik veriler ile enfeksiyona neden olan organizmaların zon çapları ve minimum inhibitör konsantrasyon (MIK) değerleri şeklindeki mikrobiyolojik verilerin birbirleri ile olan ilişkileri göz önünde bulundurularak tespit edilmiştir.
|
DEĞERLENDİRME METODU |
SINIFLANDIRMA |
Zon Çapı (mm) |
MIC Sınır Değerleri (m |
Duyarlı
|
>14
|
<4
|
Orta derecede duyarlı
|
12-13
|
8
|
Dirençli
|
<11
|
>16
|
Meropenemin invitro antibakteriyel spektrumu klinik olarak önemli olan ve aşağıda gösterilen gram pozitif ve gram negatif, aerobik anaerobik bakteri suşlarının büyük bir kısmını kapsar.
Gram-pozitif aerobik:
Bacillus spp., Corynebacterium diphtheriae, Enterococcus faecalis, Enterococcus liquifaciens, Enterococcus avium, Listeria monocytogenes, Lactobacillus spp.,
Nocardia asteroides, Staphylococcus aureusStaphylococci koagulase-negatif; Staphylococcus epidermidis,
Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus capitis,
Staphylococcus cohnii, Staphylococcus xylosus,
Staphylococcus warneri, Staphylococcus hominis,
Staphylococcus simulans, Staphylococcus intermedius,
Staphylococcus sciuri, Staphylococcus lugdunensis,
Streptococcuspneumoniae
(penicillin duyarlı ve rezistan ),
Streptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus equi,
Streptococcus bovis, Streptococcus mitis, Streptococcus mitior, Streptococcus milleri, Streptococcus sanguis, Streptococcus viridans, Streptococcus salivarius, Streptococcus morbillorum, Streptococcus Group G, Streptococcus Group F,
Rhodococcus equi.
Gram-negatif aerobik:
Achromobacter xylosoxidans, Acinetobacter anitratus, Acinetobacter Lwoffii, Acinetobacter baumannii, Aeromonas hydrophila,
Aeromonas sorbria, Aeromonas caviae, Alcaligenes faecalis,Bordetella bronchiseptica, Brucella melitensis, Campylobacter coli,
Campylobacter jejuni, Citrobacter freundii, Citrobacter diversus,
Citrobacter koseri, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter aerogenes, Enterobacter (Pantoea) agglomerans, Enterobacter cloacae, Enterobacter sakazakii, Escherichia coli, Escherichia hermannii, Gardnerella vaginalis, Haemophilus influenzaeHaemophilus parainfluenzae, Haemophilus ducreyi, Helicobacter pylori, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeaeHafnia alvei, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella aerogenes, Klebsiella ozaenae, Klebsiella oxytoca, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, Morganella morganii, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Proteus penneri, Providencia rettgeri, Providencia stuartii, Providencia alcalifaciens, Pasteurella multocida,Plesiomonas shigelloides, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas putida, Pseudomonas alcaligenes, Burkholderia (Pseudomonas) cepacia, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas stutzeri, Pseudomonas pseudomallei, Pseudomonas acidovorans,
Salmonellasyy.Salmonella enteritidis/typhi, dahil Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Serratia rubidaea,
Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella boydii, Shigella dysenteriae,
Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus,Vibrio vulnificus, Yersinia enterocolitica.
Anaerobik bakteri:
Actinomyces odontolyticus, Actinomyces meyeri, Bacteroides-Prevotella-Porphyromonasspp., Bacteroides fragilis,
Bacteroides vulgatus, Bacteroides variabilis, Bacteroides pneumosintes, Bacteroides coagulans, Bacteroides uniformis,Bacteroides distasonis,
Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides eggerthi Bacteroides capsillosis,
Prevotella buccalis, Prevotella corporis, Bacteroides gracilis,
Prevotella melaninogenica, Prevotella intermedia, Prevotella bivia,
Prevotella splanchnicus, Prevotella oralis, Prevotella disiens,
Prevotella rumenicola, Bacteroides ureolyticus,
Prevotella oris, Prevotella buccae, Prevotella denticola,
Bacteroides levii, Porphyromonas asaccharolytica,
Bifidobacteriumspp., Bilophila wadsworthia, Clostridium perfringens,
Clostridium bifermentans, Clostridium ramosum,
Clostridium sporogenes, Clostridium cadaveris,
Clostridium sordellii, Clostridium butyricum,
Clostridium clostridiiformis, Clostridium innocuum,
Clostridium subterminale, Clostridium tertium, Eubacterium Lentum,
Eubacterium aerofaciens, Fusobacterium mortiferum,
Fusobacterium necrophorum, Fusobacterium nucleatum,
Fusobacterium varium, Mobiluncus curtisii, Mobiluncus mulieris, Peptostreptococcus anaerobius, Peptostreptococcus micros,
Peptostreptococcus saccharolyticus, Peptococcus saccharolyticus, Peptostreptococcus asaccharolyticus, Peptostreptococcus magnus, Peptostreptococcus prevotii, Propionibacterium acnes, Propionibacterium avidum Propionibacterium granulosum.
Stenotrophomonas maltophilia, Enterococcus faecium
ve metisiline dirençli stafilakokların meropeneme dirençli olduğu saptanmıştır..
5.2. Farmakokinetik Özellikleri
Genel özellikler
MERONEM'in sağlıklı deneklerde, tek dozunun 30 dakikalık intravenöz infüzyon sonucu doruk plazma seviyeleri; 250 mg doz için 11 ^g/ml, 500 mg için 23 ^g/ml ve 1 gram için 49 ^g/ml civarındadır. Buna rağmen uygulanan doz ile hem Cmaks hem de EAA arasında kesin bir farmakokinetik orantı yoktur. Ayrıca 250 mg ile 2 gram doz aralığında plazma klirensinde 287 ml/dakikadan 205 ml/ dakikaya bir düşüş gözlenmiştir.
MERONEM'in sağlıklı deneklerde 5 dakikalık intravenöz bolus enjeksiyon ile uygulanması sonucu pik plazma seviyeleri 500 mg doz için yaklaşık 52 ^g/ml ve 1 g'lık doz için ise yaklaşık 112 ^g/ml'dir
Emilim :
MERONEM'in sağlıklı deneklerde, tek dozunun 30 dakikalık intravenöz infüzyon sonucu pik plazma seviyeleri; 250 mg doz için 11 ^g/ml, 500 mg için 23 ^g/ml ve 1 gram için 49 ^g/ml civarındadır. 1 gram MERONEM'in 2 dakika, 3 dakika ve 5 dakikalık intravenöz infüzyonları üçlü, çapraz çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Bu sürelerdeki infüzyonlar, sırasıyla 110, 91 ve 94 ^g/ml pik plazma seviyeleri ile sonuçlanmıştır. 500 mg'lık IV doz uygulamasından 6 saat sonra meropenem plazma seviyeleri 1 ^g/ml veya bunun daha altındaki değerlere düşmüştür.
Dağılım :
Meropenemin plazma proteinine bağlanması %2 civarındadır.
Meropenem, bakteriyel menenjiti olan hastaların beyin-omurilik sıvısı da dahil olmak üzere, vücut sıvılarının ve dokularının çoğuna iyi penetre olur ve bakterilerin çoğunu inhibe etmek için gerekenden yüksek konsantrasyonlara ulaşır.
Biyotransformasyon:
Meropenem, mikrobiyolojik açıdan inaktif metabolit oluşturan beta laktam halkasının hidrolizi ile metabolize olur.
Eliminasyon
MERONEM öncellikli olarak değişmeden böbreklerden atılır. 12 saatte, uygulanan dozun yaklaşık %70'i idrarla değişmeden atılır. Bu süreden sonra idrarla meropenem atılımı son derece azdır. 500 mg'lık dozun uygulanmasından 5 saat sonra meropenemin üriner, konsantrasyonları 10 ^g/ml üzerinde bulunmuştur. Böbrek fonksiyonları normal olan deneklerde her 8 saatte bir 500 mg veya her 6 saatte bir 1 gram uygulanması sonucu plazma veya idrarda herhangi bir birikme oluşmamıştır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Çocuklar :
Çocuklarla yapılan çalışmalar, meropenemin çocuklardaki farmakokinetiğinin yetişkinlere benzer olduğunu göstermiştir. 2 yaşın altındaki çocuklarda, meropenemin eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 1.5-2.3 saattir ve farmakokinetiği 10-40 mg/kg arasındaki doz sınırında lineerdir.
Yaşlılar :
Yaşlılarda yapılan farmakokinetik çalışmalar, meropenemin plazma klirensinde yaşla birlikte azalan kreatinin klirensiyle ilişkili bir azalma olduğunu göstermiştir.
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılan farmakokinetik çalışmaları, meropenemin plazma klirensinin, kreatinin klirensiyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması gereklidir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer hastalığı bulunan hastalarla yapılan farmakokinetik çalışmalar, karaciğer hastalığının meropenemin farmakokinetiğini etkilemediğini göstermiştir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hayvan çalışmaları meropenem'in böbrekler tarafından iyi tolere edildiğini göstermiştir. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda meropenem sadece yüksek dozlarda (500 mg/kg) nefrotoksik etkiler göstermiştir.
Merkezi sinir sistemine etkileri sıçanlarda konvülsiyon köpeklerde kusma olarak sadece yüksek dozlarda (>2000 mg/kg) görülmüştür.
IV doz için LD50 rotentlerde 2000 mg/kg'dan daha büyüktür. Tekrarlanan dozlarla yapılan çalışmalarda (6 aya kadar) köpeklere 500 mg/kg doz uygulandığında sadece kırmızı hücre parametrelerinde hafif düşüşler ve karaciğer ağırlığında artış görülmüştür.
Sıçan ve maymunlarda mümkün olan en yüksek doz uygulanması ile yürütülen beş test sonucunda, mutajenik potansiyel ve üreme ve teratojenik toksisite kanıtı görülmemiştir.Sıçanlarda, F1 vücut ağırlığında, etkisiz doz seviyesi azalması 120 mg/kg'dır. Maymunlarda yapılan bir ön çalışmada, 500 mg/kg'da düşük yapma sıklığında artış vardır.
Yetişkin hayvanlar, genç hayvanlar karşılaştırıldığında,ikisi arasında meropeneme karşı artan bir hassasiyet kanıtı olmadığı bulunmuştur. İntravenöz formülasyonu hayvan çalışmalarında iyi tolere edilmiştir.
Meropenem'in tek metabolitide hayvan çalışmalarında benzer toksisite profiline sahiptir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Anhidr sodyum karbonat
6.2 Geçimsizlikler
MERONEM 6.6'da belirtilen infüzyon çözeltileri ile kullanılabilir.
MERONEM diğer ilaçlarla karıştırılmamalı veya diğer ilaçlara ilave edilmemelidir.
6.3 Raf ömrü
48 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
MERONEM 30°C'nin altındaki sıcaklıkta saklanmalıdır.
Dondurulmamalıdır.
IV enjeksiyon ve infüzyon için taze hazırlanmış solüsyonların kullanılması önerilir. Çözülmüş ürün hemen kullanılmalıdır ve eğer gerekli ise çözünmüş halde buzdolabında en fazla 24 saat saklanmalıdır.
lekonstitüsyon ve/veya ilk açılıştan sonraki saklama şartları ve süresi |
Seyreltici |
25°C'de stabil kaldığı saatler |
4°C'de
stabil
kaldığı
saatler |
Aşağıdakilerle hazırlanmış solüsyonlar (1-20 mg/ml)
|
|
|
% 0.9 sodyum klorür
|
8
|
48
|
% 5 glukoz
|
3
|
14
|
% 5 glukoz ve %0.225 sodyum klorür
|
3
|
14
|
% 5 glukoz ve % 0.9 sodyum klorür
|
3
|
14
|
% 5 glukoz ve % 0.15 potasyum klorür
|
3
|
14
|
% 2.5 veya % 10 mannitol intravenöz infüzyon
|
3
|
14
|
% 10 glukoz
|
2
|
8
|
% 5 glukoz ve % 0.02 sodyum bikarbonat intravenöz infüzyon
|
2
|
8
|
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
30 ml Tip I cam tıpalı (gri halobutilik lastik tıpa ve aluminyum kapak) Tıbbi ürün 1flakonluk ambalajlarda piyasaya sunulur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler_
MERONEM IV, yaklaşık 5 dakika süren intravenöz bolus enfeksiyon veya yaklaşık 15-30 dakika süren intravenöz infüzyon ile spesifik uygun takdim şekilleri ile uygulanır.
Bolus intravenöz enfeksiyonla kullanılacak MERONEM steril enjeksiyonluk su ile hazırlanmalıdır (250 mg meropenem için 5 ml). Bu yaklaşık 50 mg/ml'lik bir konsantrasyon sağlar. Çözünmüş solüsyonlar berrak, renksiz veya açık sarı renklidir.
MERONEM IV intravenöz infüzyon uygun infüzyon sıvıları ile çözülebilir (50-200 ml).
MERONEM aşağıdaki infüzyon sıvıları ile kullanılabilir.
% 0.9'luk Sodyum Klorür solüsyonu % 5 veya % 10'luk glukoz solüsyonu % 5 Glukoz solüsyonu ile % 0.02 sodyum bikarbonat % 0.9 Sodyum klorür ve % 5 Glukoz % 5 Glukoz ile % 0.225 Sodyum klorür solüsyonu % 5 Glukoz ile % 0.15 potasyum klorür solüsyonu % 2.5 veya % 10 Mannitol solüsyonu
MERONEM diğer ilaçları içeren solüsyonlarla karıştırılmamalıdır.
Hazırlama ve uygulama sırasında standart aseptik teknik izlenmelidir.
Hazırlanmış solüsyonlar kullanılmadan önce çalkalanmalıdır.
Bütün flakonlar tek kullanım içindir.
Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir
7. RUHSAT SAHİBİ
AstraZeneca İlaç San. ve Tic.Ltd.Şti.
Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza B Blok Kat 4, Levent - İstanbul Tel: 0212 3172300 - Faks: 0212 3172405
8. RUHSAT NUMARASI
107/56
9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 21.03.2000
Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ