Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lodoz 2.5mg/6.25mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kalp Damar Sistemi » Beta Bloke Edici Ajanlar » Beta Blokerler ve Thiazidler » Beta bloke edici ajanlar, seçici ve tiazidler » Bisoprolol fumarat + hidroklortiazid

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LODOZ 2.5 mg/6.2S mg film tablet
2.K Al.İT ATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Her bir film kuplı tablette;
Etkin maddeler:
Bisopmlol hcmifumanıl Hidroklorotiyazid.......
2.5 mg 6.25 mg

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için Bölftm 6 l 'e bakını/.
3.FARMASÖTİK FORM
Film tablet
Bir yü/Önde "kulp şekli", dtger yüzünde "2.5r yazısı bulunan san renkli, yuvarlak, bifconvcks tabletler.

4.KLİMK ÖZELLİKLER

4.1.Terapötik t-ndikasyonlur
I lipertatısiyon tedavisinde endikedir.

4.2.Po/.oloji ve uygulama şekli

PoKOİoji;
Önerilen I.ODOZ 2.5mg/6.25mgdozu. günde bir tablettir Uygulama sıklığı ve »üresi:
Klinik olarak başlangıç do/u günde bir defa uygulanan 2.5 mg bisoprolol'6.25 mg hidroklorotiyazid'dir.
I.ODOZ ile tedavi genellikle uzun sürclidü.
tedavi sonlandınlaeağı zaman. bisoprolol tedavisinin kademeli olarak sonlandırılması önerilir. Bisoprolol'Ün uni kesilmesi, Özellikle ıskemik kalp hastalarında, hastanın durumunun akut olarak bozulmasına yol açabilir
Uygulama şekli:
Ağızdan kullunun içindir

I

.ODOZ sabah kahvaltıdan tince, kahvaltı ile beraber ya da kahvaltıdan sonra alınmalıdır. Filttı kaplı tablet bir miktar sıvı ile yutuhnalı ve çiğnenmemelidir.
Ö/cl popülusyoitlara ilişkin ck bilgiler:
Böbrck/Karaeiger yetmezliği: Hûfif-orta şiddetteki karaciğer veya böbrek yetersizliği olan lıastalarda (kreatinin klerensi > .10 ml/dokika) dozaj ayarlanmasına ihtiyaç yoktur (Bk/. Bölüm 4.4 Ö/el kullanım uyarılan ve önlemleri)
l'edivntrik papQlaxyon: LODO/ 'uıı çocuk Itırdaki güvetıliliğı ve etkinliği gösterilmemiş! ir. Hu nedenle çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
<»'eriyatrik popülasyon: Bu popülosyonda, do/ uyarlama-sına gerek yoktur (Bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).

4.3.Knntrendikasyonlar

LODOZ, bisoprolol, hidroklorotiyazid. diğer tiyazidler. sülfonnmıdlcr veya yardımcı maddelerden (Bkz.: Bölüm 6.1) herhangi birine aşırı duyarlığı olnn harımlarda kontrcndikedır:

Bisoprolol


Bisoprolol aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
•Şiddetli astım ya da şiddetli kronik obslrüklif akciğer hastalığı,
•Akut kalp yetmezliği ya du intravenöz. inotropik tedavi gerektiren dekompatıse kalp yetmezliği atakları sırasında.
•Kurdiyojenik şok.
•ikinci yit d;ı üçüncü dcrecc atrio-venlriküler blok (pacem.ıker/kalp pili kullanımı olmaksızın),
•11 as ta sinüs sendromu,
•Sınoatriyel blok.
•Semptomatik bradikardi.
•Raynaud sendromunun ağır formları ve şiddetli okliizif periferik arter hastalıkları.
•Tedavi edilmeyen l eokromositoma (Bkz.. Bölün» 4 4).
•Metabolik asidoz.
•Sultoprid ile birlikte kullanımı da kontrendikedir

I lıdn>klorotiyaz.ıd


Hidroklorotiyazid aşağıdaki durumlarda kontrendikedir
•İleri derecede böbrek yetmezliği (Krcatinin klercnsi < 30 mL/dak
•İleri dcrccedc karaciğer yetmezliği.
•Refrakter hipokalemi.
4.4.O/el kullanım uyarıları ve önlemleri

Uyarılar

Bisoprolol
Nnjinalı ve iskemik kalp hastalığı olanlarda tedavi aniden kcsilmcmclidir Tedavinin birden kesilmesi ciddi ritm bozukluğu, miyokard enfarktüsü ya da ani ölüme yol açabileceğinden doz kudenıeli olarak azaltılmalıdır.

Hidroklorotivazid


Karaciğcr hastalarında tiyazid grubu diOrctiklcr vc benzer ilaçlar hcpalik cnselalopatıyı tcliklcyebilır Bu durum görülürse, diüretik teda\ »si derlıal sonlandınlmalıdır.
LODOZ emziren annelere verilmemelidir (Bkz Bölüm 4.6)
Kullanım önlemleri

Bisopr

olol

Ast ma ve Kronik Obstrukrif'Akciğer Haftalığı


Bcta-blokörler, ancak luıfif aslım ya da KOAII durumlonnda kullanılabilirler. Bu durumda, betal-seçici adrenoseptÖr bloke edici bir ajan kullanılmalı ve beta-blokörün başlangıç dozu düşük tutulmalıdır. Tedaviye başlamadan Önce akciğcr fonksiyon testlerinin uygulanması önerilir Semptomatik luıstalarda eş zamanlı bronkodilatör tedavi önerilir. Çok nadir olarak aMitn vc KOAH hastalarında havayolu direncinde artış onaya çıkabilir ve bu da beta-2 uyarıcıların dozunun yükseltilmesini gerektirebilir.

Kalp yetmezliği


tedaviyle kontrol edilen kalp yetmezliği olan hastalarda vc beta bloker tedavisinin gerekli olduğu durumlarda, bisoprolul tedavisine düşük dozda başlanmalı ve kademeli olarak arttırılmalıdır. uygulama .sırasında hasta yakından izlenmelidir

Birimi derece A V hfak


Negatıt dromotropik etkilerinden dolayı, bcta-blokörler birinci derece AV blokta dikkatle kullanılmalıdır.

Prinzmetal anjina


l'rinznietal onjinası olan hastalarda bcta-blokörler vazospastik atak sayısını ve süresini arttırabilir Hatıl' yıı da miks Prinzmetal anjina olgulannda, betal-seçici bir bela-blokör. bir vazodilatOr ile birlikte kullanılabilir.

Okhiztf peri/erik arter haftalıkları


Bcta-blokörler. oklUzii' peri ferik arter hastalığının ya da Raynaud seııdromunuıı belirtilerini şiddellcndircbilir. Bu tip hastalarda betal-seçici bir bela-blokör tercih edilebilir.

Feokromosltuma


I eokromosi tornalı hastalarda al fa-reseptör blokajı başlanmadan. 1,01)0/. uygulanmamalıdır Kan basıncı yakından izlenmelidir

(ieriyutrlk huştular


Normalde doz ayarlamasına gerek yoktur Ancak, yaşlı hastalar yakından izlenmelidir (Bkz. Sıvı ve elektrolit dengesi),

Diyabet ik hastalar


Diyabetik hastalar hipoglisemi ataklan riskinden haberdar olmalıdır vc tedavinin başlangıcında evde glukoz takibi daha sık yapılmalıdır Hipogliseminin özellikle taşıkardı, palpitasyon ya da terleme gibi uyarıcı belirtileri maskelenebilir.

l'sorlyçzh


Bcta-blokörlcrin psoriyazisi kölüleştirdigine dair bildirimler mevcuttur: bu nedenle, psoriyazisli hastalarda birtoprolol ancak kesin olarak gerekiyorsa kullanılmalıdır

Afırı duyarlılık reaksiyonları


Herhangi bir ajanu karşı aşırı anafilaktik reaksiyon riski olan (ustalarda, özellikle iyot içeren kontrast maddeler kullanılırken (Bkz.. Bdlfım 4.5) ya du özgün immünuterupı sırasında (desensitizasyon), bctablokörlcr anafilaktik reaksiyonu artırabilir vo aşırı duyarlılık reaksiyonlarında tedavi ivin kullanılan normal epinefrin dozlarına yanııstzlıga yol açabilirler

Genel anestezi


Genel anestezi uygulanacak hastalarda betu-blokaj. indüksiyon, enlubasyon ve ameliyat sonrası dönemde aritmi ve miyokard iskemisi sıklığını azaltır. Bcta-blokajın ameliyatları sonra dn sürdürülmesi önerilmekledir, bradioritmi, retleks tiişıkardinin hafiflemesi ve kan kaybına karşı gelişen refleks taşikardi yeteneğinde azalmaya yol açabilecek ilaç etkileşim potansiyeli nedeni ile unestezist beta*blokajdan haberdar olmalıdır Eğer bcta-blokajın ameliyattan önce kesilmesinin gereklini düşünülüyorsa, bu kademeli olarak yapılmalı ve anesteziden yaklaşık 48 saat öncc tamamlanmalıdır.

Tiroiohlko:


Bctablokörler hipertroidi/min kardiyovasküler bulgularını maskeleyebilir

Yanşan sporcular.


Yarışan sporcular bu ilacııı doping testlerinde pozitif sonuç verebilecek bu ajan içerdiğinden haberdar olmalıdır

Sıkı perhiz


Sıkı perhiz uygulayan hastalarda LODOZ dikkatle kullanılmalıdır

i'erapumıt, dihlaıem ya da bepridi! ile kombinasyonu


Bu lip kombinasyonlar, özellikle yaşlılarda ve tedavinin başlangıcında klinik olarak ve EKG ile yakından takibi gerektirir (Bkz.: Bölüm 4.5).
l

lidroklorotiyazid


Srv; ve

elektrolit dengesi


LOIX)Z ile uzun süreli tedavi sırasında senim elektrolitlerinin (Özellikle potasyum, sodyum, kalsiyum), kreatinin ve Ürenin, serum lipidlerinin (kolesterol vc trigliscrid), ürik asidin ve kan şekerinin periyodik olarak izlenmesi önerilir.
Hidroklorotiyazidin uzun süreli, kesintisiz uygulanması sıvı ve elektrolit dengesizliklerine, özellikle hıpokalemı ve luponailtmiye ve ayrıca hipomagnezemi. hipokloremi ve hipokalsemiyc yol açabilir.

Plazma sodyumu


Plazma sodyumu tedavi Öncesi vc tedavi sırasında aralıklı olarak ölçülmelidir Her türlü diüretik tedavisi hiponatremiye vc bazı olgularda ciddi sonuçlara yol açabilir
llipotıairemi başlangıçla belirti vermeyebileceğinden periyodik izleme zorunludur ve yaşlı hastalar ile %iro/ hastalan gibi yüksek riskli gruplarda daha sık yapılmalıdır

l'lu:ma poiasyvmu


Hıpokalcmiyc yol açan potasyum kaybı tlyazid diürctikleri vc ilgili ilaçlarla bağlantılı en Önemli risktir.
Yaşlılar ye/veya beslenme bozukluğu olanlar ve/veya birden çok ilaç kullanan hastalar ve hipnkaleminin dijital glikozidlerin toksisitesini ve kardiyak aritmi riskini artırdığı koroner arter hastalığı ya da kalp yetmezliği olan hastalar gibi ha/ı yüksek riskli gruplarda; lıipokulcmi riskine karşı (< 3,5 mmol/L) tedbirli davranılmalıdır.
Ayrıca, konjenital ya da iyatrojenik uzun OT sendromu hastaları da risk altındadır. Hıpokalemi (ve aynı zamanda bradikardı) şiddetli aritmilerin ortaya çıkmasına Özellikle de ölümle sonuçlanabilecek "torsadesde pointes" tana aritmilere yol açabilir
Yukarıda söz edilen tüm hasta gruplannda tedavinin başlandığı haftadan itibaren plazma potasyum takibi daha sık yapılmalıdır.

Plazma kalsiyumu


Tiyazid grubu dıüretikler ve ilişkili ilaçlar İdrarla kalsiyum atılımını azaltanık. Iıufıf, geçici hiperkalsemiye yol açabilirler. Belirgin hipcrkalsemi teşhis «1 ilmemi? hiperparatroidizm ile bağlantılı olabilir Paratroid fonksiyon testleri uygulanmadan (ince tedaviye ara verilmelidir.

I.ilyunılo kom hı nosyon


Diüretikten dolayı bu kombinasyondan kaçınılmalıdır (Bkz.: Bölüm 4.5).

Kan şekirt


Diyabctiklerde, özellikle dc hıpokalemi varlığında, kan şekeri izlenmelidir. / WA

asil


Hiperilrisemili hasialarda gut atağı riski artabilir Dozaj ünk asit plazma konsantrasyonuna göre ayarlanmalıdır.

Böbrek fonksiyonu ve diureıikler


l ıyazid diüretikterden tanı olarak yarar sağlanabilmesi için böbrek fonksıyonlannın normal ya da normale yakın olması gerekir (erişkinlerde serum kreatinini < 25 mg/1 ya da 220 prnol/I).
Serum kreatinini Crockrolt formülü gibi bir yöntemle yaşa, ağırlığa ve cinsiyete gore uvarlanmalıdtr:
KrK.le = < 140-yuş) x (ugırlık-0.814) x serum kreatinini (formülde yaş yıl olarak, ağırlık kg olarak ve serum kreatinini nmol-'l olarak kullanılmalıdır).
Yukandakı iormül yaşlı erkekler için kreatın klcrensini vermekte olup. yaşlı kadınlar için 0,85 ile çarpılmalıdır.
Tedavi başlangıcında difırctiğe bağlı su ve tuz kaybı glomerüler fıltrasyonu azaltarak kan üre nitrojeninde ve serum kreatininde artışa yol açabilir.
Bu geçici böbrek fonksiyon bozukluğu böbrek fonksiyonu normal hastalarda önemli değilse de daha önceden varolan böbrek fonksiyon bozukluğunu ağırlaştırabilir

Dlfpr unilhiperlansif Haçlar ile kombinasyon


Başka bir antilıipenansif ile birlikte kullanılması durumunda en azından tedavinin ilk zamanlarında ilaç dozunun azaltılması gerekmektedir

Fotoaensitivlie


Nadir olarak tiyazid diüretiklerle fotosensitıvite reaksiyonları bildirilmiştir (Bkz: Bölüm 4 X». Eğer tedavi sırasında fotosensitivite reaksiyonu ortaya çıkarsa, tedavüım sonlandırılması önerilir. Eğer tedavinin yeniden başlatılması gerekirse lıastanın güneş ya da yapay UVA ışınlarından korunması önerilir.

Yurtsan sporcular


Yanşan sporcular bu ilacın doping testlerinde pozitif sonuç verebilecek bir ajan içerdiğinden luıberdar olmalıdır.
4.5.

Diğer tıbbi Urflnlcr ile etkileşimler vc diğer etkileşim şekilleri

Bisoprolul ile bağlantılı


Kontrcndikc olan kombinasyonlar:

Sultoprid
Ventrikülcr aritmi riskinde özellikle de "torsades de poıntcs" de artış (Bkz.: 4J)

önenlmcyeasyonlar.

Verapamil, diUiozcm
Brodikardi riski, kalbin kontraktibilitesi vc atriyo-ventriküler ileti üzerinde negatif etki.
Bu tıp kombinasyonlar, özellikle yaşlılarda vc tedavinin başlangıcında klinik olarak ve EKO ile
yakından takibi gerektirir (Bkz,: 4.4).
Bcpridil
Br.ıdikardi riski, kalbin kontraktibilitesi vc atriyovcntriküler ileli üzerinde ııegatii'etki Ventrikülcr aritmi özellikle de torsades de pointes de artış
Bu tip kombinasyonlar. Özellikle yaşlılarda vc tedavinin başlangıcında klinik olarak vc EKG ile yakından takibi gerektirir (Bkz. 4.4).
Kullanımda özel djkkat gerektiren kombinasyonlar
Santral etkili antihıpcrtansiller (Ör. klonidin. metildopa. moksonidin. rihnenidin) Santral etkili ontihipertansiner ile bisoprololün c> zamanlı kullanımı, santral sempatik tonıısda daha fazla düşüşe ve böylccc kalp hızı vc kardiyak çıktıda daha fazla azalmaya ve vazodilatasyon ^hipotansiyona yol açabilir
Santral etkili aııiihıpcriansitlerin ani kesilmesi, özellikle de beta-blokör kesilmeden önce yapılırsa "rebouııd hipertansiyon** riskini artırabilir.. Bu nedenle santral etkili antihipertansiHerin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır.
l'ropafenon, sıbeıızolın. flekainid
Bradikardi riski, kalbin kontraktibilitesi vc aurikulo-vcntrikülcr ileti üzerinde negatif etki. E&cr mümkünse klinik olarak vc EKG ile yakından takip gereklidir
Lidokain
Beta-blokör ajanların hepatik kon akımını azaltmasına haglı olarak lidokain kleıtmsinde azalma sonucu, lidokain plazma düzeylerinde artış ve nörolojik ve kardiyak yan etki olasılığında aruş Eğer mümkünse klinik vc biyolojik olarak vc EKG ile yakından takip gerekir ve gerekirse lidokain dozu ayarlanmalıdır
Antıdiyabctiklcr (ınsülin, sulfonilürelcr. glinıdlcr)
lum beta-blokör ajanlar hipogliseminin özellikle toşıkardi ve palpilosvon gibi uyarıcı belirlilerini maskeleyebilir, özellikle tedavinin başlangıcında hasta uyarılmalı vc kan glukozunun kendi kendine izlenmesinin sıklığı artırılmalıdır.
Diğer brudikardi yapıcı ajanlar laııtikoline.stera/lur. dijital glikozidler. meflokuin...)
Bradikardi riskinde artış.
Düzenli olarak klinik takip yapılmalıdır.
Dihıdropiridin grubu kalsiyum kanal blokörleri (ör: ıııfcdıpın, amlodıpın)
Eş zamanlı kullanım hipotansiyon riskini artırabilir, ayrıca kalp yetmezliği olan hastalarda
\entriküler pompa fonksiyonunun kötüleşmesi riski göz ardı edilemez.
Topikal beta-blokörler (örneğin glokom tedavisinde kullanılan göz damlaları) Bisoprololün sistemık etkilerini arttırabilirler.

Hidroklorotiyazid ile bağlamdı


Öncrilmeycn kombinasyonlar

Lityum
Düşük sodyum diyetinde olduğu gibi (lityumun idrarla atılımında azalma sonucu) serum lityum düzeylerinde artış ve aşın doz belirtileri. Hger bu kombinasyonun verilmesi kaçınılmaz ise serum lityumunun yakından izlenmesi ve doz ayarlanması gerekmektedir
NSAİI (stsiemik), aııti-mllumatuvar dozlarda asetilsalisilik asit
Dchidratc olmuş hastalarda akut rcnal yetmezlik fNSAİt'lnr prostaglandinlenn vazodilatatör
etkilerinin inhibisyonu sonucu glomerüler kan akımında azalmaya yol açarlar).
Tedavinin başlangıcında hastanın hidrasyonu sağlanmalı ve böbrek fonksiyonu izlenmelidir.
Potasyum tutucu diüretikler
Olasılıkla yararlı olabilecek bu tip bir kombinasyon llipo ya da Itiperkalemiyı önlemez hiperkalemi diyabet ya da böbrek bozukluğunda duha sık görülür.
Kalemi izlenmelidir, eğer mümkünse EKG ile de izlenmelidir. Tedavi yeniden değerlendirilebilir
llipokalemik ilaçlar ı IV Aminlerisin, sbtemik kortikosteroidler, letrukosaktid, siimülan laksatiller) I lipokalemi riskinde artış
Serum potasyumu kontrol edilir ve gerekirse düzeltilir. Bu dunun özellikle dijitalis glikozitlerinin tedavisinde cş zamanlı kullanım önemlidir. Nonstimiilan laksatifler kullanılır.
Anjiyotensııı-dönüştürücü eıızim ınhibitürleri (ADEİ), Anjiyotensin II reseptör antagonistleri (AHA)
Önceden sodyum eksikliği olan olgularda (özellikle rcnal arter steııozlu hastalarda) bir ADE ınhıbıtönı ile tedaviye başlanırken kan basıncında ani düşüş ve/veya akut böbrek yetmezliği n>kı Eğer önceden uygulanan diüretik tedavisi sodyum eksikliğine yol açmış ise. ya ADEİ/AİIA tedavisine başlamadan 3 gün önce diüretik kesilmeli ve gerekirse daluı sonra yeniden başlatılmalı, ya da ADEİ/AİIA tedavisine düşük dozda başlanıp doz kademeli olarak yükseltilmelidir.
Karbamazepin
Semptomutlk hiponatremi riski.
Klinik ve biyolojik takip gerekir. Diğer bir diüretik sınıfına geçilmelidir lyol içeren kontrası maddeler
Dıüretiğe bağlı dehidratasyon durumunda. özellikle iyotlu ürünün yüksek dozlarında, akut böbrek yetmezliği riski vardır.
Uygulama öncesi hastaların hidraıasyonu sağlanmalıdır. Kesinler
Hidroklorotiyazidin «milimini azaltırlar.
Rcsinlcr ite LÖDOZ alımı .ırasında en az iki saat ara bırakılmalıdır. Ürik asit düşürücü ilaçlar
Eş zamanlı hidroklorutıyozid uygulaması etkilerini zayıflatabilir Kalsiyum tuzlan
Kalsiyumun idnırla atılımının azalması sonucu hıperkalsemı riski. Siklosporin
Siklosponn düzeyleri değişmeden kreatınınemi riskinde artış, sodyum eksikliği olmadığı durumlarda da alabilir

Hem bisoprolol hem de hidroklorotiyazid ile bağlamdı


Kullanımda dikkrt ıgrckürro kombinasyonlar
Torsadcs de pointes'e yol açan cuıtiaritmik ilaçlar (Sınıf 1A ajanlar, kitıidiıı. hidrokinidin. disopiranııd ve sınıf III ajanlar; amiodanm, sotalol, dofetilid. ibutilid)
Ventnküler aritmi ve özellikle torsades de poinles riskinde artış; bradikardı vc/veya hipokalemi riski artınr
Klinik ve EKG ile takip gerekir.
l orsades de pointes'e yol açan antıaritmık dışı ilaçlar (ostemizol. bepridil, sİMprid. difemanil. I\ erilromisin. halolantnn, lıuımlantrin. ıneiluıdon. ıııoksifloksasin. pentamidin, sotalol. IV spiramisin. sparfloksasin. terfenadin. vinkamin: pimozid, haloperidol. benzamıd uibi antipsikotikler)
Vcntriküler antmı ve özellikle torsades de poıntes riskinde anış; bradikardı ve veya hıpokalemı riski anınr
Klinik ve EKG ile takip gerekir Dijital glikozıdler
I lidroklorotiyazidden dolayı lıipokalemi riski vardır ve bu kardiyak glikozidleritıin toksik etkilerini
anırabilir. Öisoprololdcn dolayı bradikardi ve AV iletide negutif etki riski vardır.
Düzenli olarak klinik takip gerçekleştirilmelidir. Plazma potasyumu takibi ve gerekirse EKG takibi
yapılmalıdır
Göz önünde bulundurulması şerçken kombinasyonlar:
Diğer antihıpcrtansiflcr. tnsıklikler. fenotiyazin. baklofen. amifostin
Kan basıncını düşüren bu ilaçlar ile eş zamanlı kullanımı hipotansiyon riskini anırabilir
NSAİI
Vazodilamtör prostaglandııılcrin inlübisyonu sonucu antihipertansif etkinin azalması (pırazol türe\ lerı ayrıca sodyum tutulmasına da yol açarlar)
Kortikosleroidler. letrakosaktid
Sodyum tutulumu sonucu antıhipcrtansif etkide azalma
4.6.Gebelik ve laktıısyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
(,'oeuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontra.sepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya cmbriyonaL'fetal gelişim ve-veya doğum ve veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz.: 5.3), İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Bu tıbbi ürün tivazıd grubu diüretık içerir. Bu nedenle gebelik döneminde kullanımı önerilmez. Bısoprulül
Hayvan çalışmalarında teralojenik bir etki gözlenmemiştir.
Bazı bctablokörlcr ile yapılmış iyi-kontrollü prospektif çalışmaların sonuçlan yeni doğanlarda doğum kusurları göstermemiştir Beta-blokÖrlcrlc tedavi edilen annelerden doğan yeni doğanlarda betablokör etki doğumdan sonraki bir kaç günde devanı etmekte ve bradikardi. solunum güçlüğü ya da hipoglisemiye yol açabilmektedir Olgulann çoğundu bu etki klinik »meme suhıp değildü Ancak, yoğun bakım gerektiren kalp yetmezliği gelişebilir (akut pulmoncr ödem riski nedeni ile plazma hacmi genişleticiler kullanılmamalıdır).
I lıdroklorotiyazid
Diüretıkler t'etoplaseniaJ iskemiye ve eşlik eden fetal htperırofı riskine yol açabilir. Seyrek olarak ağır yenidoğan trombosıtopcnısi bildirilmiştir
l.aktnsyon dönemi
Bisoprololün insan sütüyle alılıp atılmadığı bilinmemektedir Bı\opro!o!ün emzirilen çocukta hipoglisemi ve brıulikıırdiyc yol açma riski bilinmemektedir.
Tiyazid grubu diüretikler insan sütü ile atılmaktadır. Tiyazid gnıbu diüretıkler; süt üretiminin azalmasına hatta tamamen baskılıınmasına. istenmeyen biyolojik etkilere (lıipokalcmi), sulfonamid özelliklerine bağlı olarak henwliz (G6P1) kusunı) ve aşırı duyarlılığa yol açabilir
Bu nedenle, LODOZ emzirme dönenimde kullanılmamalıdır Üreme yeteneği / Fertilite
Öreme yeteneği üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
4.7.Araç vc makine kullanımı üzerindeki etkiler
Her hastanın LODOZ tedavisine yanıtına bağlı olarak oruç ve makine kullanımı etkilenebilir Bu durum özellikle tedavinin başlangıcında vc alkolle birlikle kullanımında göz önfindc bulundurulmalıdır. Bu dunımla ilgili hastalara uyanda bulunulmalıdır.
4.S. İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkiler ile ilgili sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (>1/1 D); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan ( > 1/1 000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle talimin edilemiyor).
Kan ve leııf .sistemi bozuklukları
Seyrek: I ökopeni, Trombosltopeni Çok seyrek: Agranülusitoz Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın olmayan: İştah kaybı, hiperglisemi, hipertlrisemi, sıvı ve elektrolit denge bozuklukları (özellikle hipokalemi ve hiponatremi, ayrıca, İupomagnezcmi, hipokloremi. hiperkalscmi)
Çok seyrek: Melabolik ıılkalo/
Psikiyatrik bozukluklar
Yaygın olmayan Depresyon, uyku bozuklukları
Seyrek: Kabuslar, halüsinasyonlar
Siııir sistemi bozuldukları
Yaygın: Baş ağrısı", sersemlik*
Göz bozuklukları
Seyrek: Göz yaşı akımı azalması (kontakt lens kullitnnn hastalarda dikkat edilmelidir), görme bozukluğu
Çok seyrek; Konjunktivit Kulak ve iç kulak bozuklukları Seyrek: İşitme bozukluğu Kardiyak bozukluklar
Yaygın olmayan Bradikurdi. AV-ileti bozuklukları varolan kalp yetmezliğinin ağırlaşması
Vusküler bozukluklar
Yaygın: Hkstremitelerde soğukluk ve hissizlik
Yaygın olmayan: Onoşıatik hipotansiyon
Solunum sistemi bozuklukları
Yaygın olmayan: Bronşiyal astını ya da obstrflktıf havayolu hastalığı öyküsü olan hastalarda bronkospazm
Seyrek: Alerjik rınit
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın Bulantı, kusma, diyarc. kabızlık gibi gastroinlestinal şikayetler
Yaygın olmayan; Abdominal şikayetler
Çok seyrek: Pattkreatit
llcpatohiiiyer bozukluklar
Seyrek: Hepatit. sarılık
Deri ve deri altı duku bozukluktun
Seyrek: Kaşıntı, kızarıklık. döküntü, fotodcmıaiit. purpura. ürtiker gibi aşırı duy arlılık
reaksiyonları
Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyonlar, toksık epidermik ııekroliz. (I .yeli sendromu), olopcsi. kutanöz lupııs entomntozus. Beuı blokörlcr psoriazisi tetikleyebilir veya şiddctlendirebilir veya psöriazis-benzeri döküntülere sebep olabilirler.
Kas iskelet sistemi ve bağ dokıı bozuklukları
Yaygın olmayan: Kas güçsüzlüğü, kas krampları
Üreme «istemi ve göğüs hastalıkları
Seyrek . Impotaııs
Genci bozukluklar
Yaygın: Yorgunluk*
Yaygın olmayan: Atfen i
Çok seyrek: Göğüs ağrısı
l.abııraluvar bulguları
Yaygın olmayan: Amilaz düzeylerinde artış, serum kreatinİn ve üre düzeylerinde geçici artış, triglLserid ve kolesterol düzeylerinde artış, ghıkozün
Seyrek. Karaciğer enzimlerinde (SGOT. SGPT> artış
*Bu belirtiler özellikle tedavi başlangıcında görülür Genellikle hafiftir ve çoğu 1-2 haftada ortadan kalkar
4.9. Doz aşımı vc tedavisi

Hellrtiler


Bir beta-blokönln doz aşımında en sık beklenecek bulgular, bradikordi. hipotansiyon, bronkospaznı. akut kalp yetmezliği ve hipoglisemidir. Tek doz bisoprolole karşı duyarlılıkta kişiler arası büyük farklılık vardır ve kalp yetmezliği hastaları olasılıkla özellikle duy arlıdır.
Akut ya ıL» kronik hidroklorotiyazid doz aşımında klinik tablo sıvı ve elektrolit kaybının miktarı ile karakterimdir. On sık görülen bulgular sersemlik, bulantı, uyku halı. hipovolcmi. hipotansiyon vc hipokalcmidir

Tedavi


(jenel olarak eğer doz aşımı görülürse LQDOZ tedavisinin soldandın İması vc destekleyici ve semptomaiik tedavinin uygulanması önerilir
Bradikardi: IntnıvcnOz atropin uygulanır. Eğer yanıt yetersiz kalırsa izoprenulin ya du pozitif kronotropik özellikleri olan başka bir ajan dikkatle uygulanır. Bazı durumlarda transvcnöz kalp pili (pacc maker) uygulanması gerekebilir.
lli)>otansiyon: intruvenöz sıvı vc vuzopresörler uygulanır.
AV blok (ikinci ya da üçüncü derece): Hastalar yaktndun izlenmeli vc intravenö/. ızoprcnalin ya da transvcnöz kalp pili uygulaması ile tedavi edilmelidir.
Kalp yetmezliğinin akut ağırlaşması. İntravenö* diüretıkler. inotropik ajanlar, vnzodilntör ajanlar uygulanır.
Brotıkospa/m Izoprcnalin, bcta2-scmpatomimetik ajanlar ve/veya amlnofılin ile bronkodilatör tedavi uygulanır.
Hipoglisemi: Inıravenöz glukoz uygulanır.
Sınırlı \criler bisoprololün diyalize edilmesinin güç olduğunu göstermektedir. I lıdroklorotiyazidın hemodiyaliz ile ne oranda uzaklaştınlabileceği saptanmamıştır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER 5.1. Furmukndiııuınik özellikler

FarmakoternpÖtik grup Adrenoseptör bloke edici bir ajan (betal- seçici) ile (bisoprolol) tiyazid diüretigi (hidroklorotiyazid) kombinasyonudur
A l'C kodu C07BB07
Klinik çalışmalarda bu iki ilacın nntihipcıtansif etkilerinin adıtıf olduğu ve hafif ve ona şiddette esansiyel hipertansiyon tedavisinde en düşük dozun (2.5 mg/6.25 rng) etkin olduğu gösterilmiştir
Hipokalcmi (hidroklorotiyazid) ve bradikardi. asteni vc bnş ağnsı t bisoprolol) gibi farmaködinamik etkiler dozla ilişkilidir. Her iki ilacı tek doz tedavisinde uygulanan dozlann dörtte biri/yarısı dozunda kombine ederek (2.5 rng/6.25 mg) hu etkilerin azaltılması amaçlanmıştır
Bisoprolol güçlü vc yüksek derecede betal -seçici adrenoseptör bir blokörüdür ve Intrinsik sempatomimelik aktiviteden vc belirgin membran stabilize edici etkiden yoksundur.
Diğer bela 1-reseplör antagonistleruıdc olduğu gibi bisopmlolün hipertansiyondaki etki mekanizması iyi anlaşılamamıştır, ancak serum renin düzeyini önemli orundu düşürdüğü ve kalp atım sayısını da azalttığı gösterilmiştir.
Hidrokloroiiyazid, antihıpcrtansif etkinliği olıın bir tiyazid diüretiğidir Diüretik etkisi sodyumun böbrek tübtiJlcnnden kana aktif transportunun inhibisyonu ile sodyumun reabsorpsiyonunun etkilemesine dayanmaktadır.
5.2. Furmukokinctik «»/ellikler

Hisunrolul


fcmilim:


Tmax I ila 4 saat arasında değişir Biyoyamrlaıumı yüksektir (%88) Hepatik ilk geviş etkisi çok düşüktür ve cmilimi yiyeceklerden etkilenmez.

Daflılım:


Plazma proteinlerine %30 oranında buğlanır vc dağılım hacmi yüksektir (yaklaşık 3 L/kg).
Biioprolol dozunun %40'ı karaciğerde metabolize olur. Bisoprololün aktif metaboliti yoktur, l-l

iminasvon:


Plazma climinasyon yan Ömrü 11 vaattir.
Remil klırcns vc hepatik klirens bırbinnc yakındır ve dozun yaklaşık yarısı değişmemiş ilaç vc metabolitler halinde idrarla atılır Total klirens yaklaşık 15 L/saattir.
İtegruşall'k ^Poğru^l Oİmav«l ^Mrum-
5-40 mg dozlarında lineer kinetik gösterir

Hidroklorotivu/id


Kmillm
I lidrokloaMiyozidin biyoyararlanımı bireyler arasında büyük değişiklik gösterir vc %60-8ü arasında değişir. Tmax l .5-5 saat orasında değişir (ortalama - 4 saat).
IMIİITO
Plazma proteinlerine %40 oranında bağlanır. Plasentadan geçer ve mine sütü ile atılır.

Bivotrjnsl'ormasyon:


Hıdroklorotıyazıd metabolize olmaz.

üliminasvoıı:


lamamına yakını glomerüler fıltrasyon ve aklıf tübüler sekresyon ılc değişmemiş olarak atılır Hidrokloroiivazidin terminal yarı ömril 8 saattir
Hidrokloraiiyazidin rerıal klirensi. böbrek'kalp yetmezliği olan hastalarda azalmıştır ve eliminasyon yon-ömrü uzamıştır Aynı durum ileri yaştaki hastalar için de geçerlidir Cnutx değerinde de yükselme görülür.

Doğrusallık .'Doğrusal olmayan durum.


Ortalama EAA artışı lineer olup kullanılan dozla orantılıdır,
Tekrarlanan doz kullanımında hidroklorotiyazid kinetiği değişmez.
(Kışlalardaki karakteristik özellikler

üerivatrik


Hidroklorotiyazidin renal klirensi. ileri yaştaki hastalarda azalmıştır ve elimiruısyon yan-ömrü uzamıştır. Cmâx değerinde de yükselme görülür.

Pcdıyatrik

;
Pediyatrik popülasyonda farmakokinelik veri yoktur. KaİP/ Böbrek vetmczlifci:
Hidroklorotiyazidin renal klirensi. böbrek'kalp yetmezliği olan hastalarda uzalmıştır ve eliminasyon yarı-ömrü uzamıştır.
5..VKlinik öncesi güvenlilik verileri
Bisoprolol ya da hidroklorotiyazid standart preklinik loksısite testlerinde (uzun süreli toksisite. rnutajeııite. genotoh»ksisite, karsinojenite testleri) insanlara zararlı bulunmamıştır Diğer beta-bkıkdrier gibi bisoprolol de hayvan deneylerinde yüksek dozlarda uygulandığında anııe (gıda alımında azalma ve kilo alımında azalma) ve embriyo/fetus için (düşük doğum ağırlığı, emzirme döneminin sonuna dek fizik gelişimde retardasyon) toksik etkiler göstermiştir. Ancak, bisoprolol de hidroklorotiyazid gibi terutojenik değildir İkisi kombine uygulandığında loksi şilede artış gözleumeıniştir
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1.Yardımcı maddelerin listesi
Magnezyum stearat. Krospovidon. Mısır nişastası. Prejelaiinize mısır nişastası. MikrokrlstaJİZC selüloz. Anhidr kalsiyum hidrojen fosfat. Polisorbat 80. Sarı demir oksit (Kİ72). Makıogol 400. Titanyum dioksit (EI71). Hipronıclloz.
6.2.(icfimıblikkr
Ürün ile ilgili geçimsizlik bildirilmemiştir

6.3.Raf ömrü

36 ay
6.4.Saklamaya yOnelik özel tedbirler
25T'nin allında oda sıcaklığında saklonmalıdır.
6.5.Amlıabıjın niteliği vc içeriği
30 tablet içeren Polipropilen/Aluminyum blistcr ambalajlarda.

(».6. Beşeri tıbbi tininden arta kulun maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereksinim yoktur.
Kullanılmamış olan ürünler va da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetme!iği"nc uygun olarak imlıa edilmelidir.
7.

RUHSAT SAHİBİ

AdıAdresi

Kayışdağı Cad.. No: 47. Kar IMaza E Blok, Kat:3
Içerenköy- Kadıköy- İstanbul

TelFaks

No: (0216) 577 65 07

8.RUHSAT NUMARASI:

129/66- 11.02.2010

9.İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi 11/02/2010 Ruhsat yenileme tarihi: -

10.KÜB'ÜN YENİLENME IARİHİ: -

İlaç Bilgileri

Lodoz 2.5mg/6.25mg Film Tablet

Etken Maddesi: Bisoprolol Hemifumarat, Hidroklorotiyazid

Atc Kodu: C07BB07

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.