Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sandomigran draje Kısa Ürün Bilgisi

Sinir Sistemi » Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) » Migren İlaçları » Diğer » Pizotifen

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBt ÜRÜNÜN ADI

SANDOMİGRAN® draje

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

Pizotifen hidrojen maleat 0.73 mg (0.5 mg pizotifene eşdeğer bazda)

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 45.470 mg
Yardımcı maddeler için 6. Te bakımz.

3. FARMASÖTİK FORM

Draje
SANDOMİGRAN drajeler beyazımsı, yuvarlak ve bikonvekstir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4. L T erapötik endikasyonlar

• Auralı ve aurasız migren,
• Cluster baş ağnsı
gibi tekrarlayan vasküler baş agnlannın profilaktik tedavisinde endikedir.
Uluslararası Baş Ağrısı Bozukluklan Sınıflandırması 2. baskı (ICHD-II), sağlık uzmanlan tarafından kullamlan baş ağrısına ilişkin standart sınıflandırmadır ve yukanda belirtilen bozukluklan şöyle tanımlar: auralı ya da aurasız yineleyen migren baş ağnsımn ve küme tipi baş ağnsımn profilaktik tedavisinde endikedir.
SANDOMİGRAN başlamış olan migren krizinin giderilmesinde etkisizdir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Günde 1 draje (0.5 mg) ile başlanarak doz kademe kademe arttınlır. Ortalama idame dozu bölünmüş dozlar halinde günde 1.5 mg veya geceleri alman tek bir dozdur. Dirençli vakalarda hekim, dozu 3 defada alınmak üzere günde 3-4.5 mg'a kadar kademe kademe artırabilir.

Uygulama şekli:

Drajeler bir miktar su ile çiğnenmeden yutulmalıdır.

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır ve doz ayarlaması gerekli olabilir. (Bkz. 5.2 Farmakokinetik Özellikler)

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır ve doz ayarlaması gerekli olabilir. (Bkz. 5.2 Farmakokinetik Özellikler)

Pediyatrik popülasyon: (2 yaşından büyük çocuklar ve adolesanlar)

0.5 mg ile başlanarak günlük doz bölünmüş halde 1.5 mg'a kadar arttırılır ya da geceleri 1 mg olarak tek bir doz verilebilir. Günlük maksimum doz 1.5 mg'dır.
2 yaşından küçük çocuklara SANDOMlGRAN verilmemelidir.

Geriyatrik popülasyon:

SANDOMİGRAN ile yapılan klinik çalışmalarda yaşlı hastalarda doz ayarlamasının gerekli olmadığı görülmüştür.

4.3. Kontrendikasyonlar

Pizotifen veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı olan kişilerde ve
2 yaşından küçük çocuklarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Transaminaz yükselmesinden şiddetli hepatite kadar karaciğer haşan bildirilmiştir. Tedavi sırasında herhangi bir klinik hepatik disfonksiyon kanıtı ortaya çıkarsa ve karaciğer anormalliğinin nedeni saptanana kadar pizotifen tedavisi kesilmelidir.
Pizotifen'in hafif antikolineıjik etkisi çerçevesinde, dar açılı glokom (başanlı cerrahi tedavi geçirenler hariç) veya idrar retansiyonu olan (ör. prostat büyümesinde) hastalarda dikkatli olunmalıdır.
İstenmeyen etki olarak konvülsiyonlar, epilepsili hastalarda daha sık gözlenmiştir. Pizotifen,epilepsili hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Pizotifen tedavisinin ani kesilmesinde depresyon, tremor, bulantı, anksiyete, halsizlik, baş dönmesi, uyku bozukluğu ve kilo kaybı gibi yoksunluk semptomları bildirilmiştir (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler), bu nedenle tedavinin aşamalı olarak sonlandırı İması önerilir.
SANDOMİGRAN drajeler laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastalann bu ilacı kullanmamalan gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Aşağıdaki ilaçlar eş zamanlı kullanımda pizotifen ile ilaç etkileşimleri gösterebilir.

Dikkat edilmesi gereken beklenen ilaç etkileşimleri


Pizotifen esas olarak N-glukuronidasyon yoluyla olmak üzere yaygın biçimde karaciğerde metabolize olur. Glukuronidasyona uğrayan ilaçlarla eş zamanlı kullammmda pizotifen plazma konsantrasyonımda artış göz ardı edilemez.

Sisaprid


Pizotifen ve sisapridin eş zamanlı kullanımı, sisapridin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

Santral sinir sistemi aianlan


SANDOMİGRAN; sedatiflerin, hipnotiklerin, antihistaminiklerin (bazı soğuk algınlığı preparatlan da dahil olmak üzere) ve alkolün santral etkilerini arttırabilir.
MAOI alan hastalar pizotifen kullanmamalıdır.

Antihipertansifler


SANDOMİGRAN antihipertansif ilaçlann (adrenerjik nöron blokörleri) hipotansif etkilerini antagonize eder.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon;

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

SANDOMİGRAN'1 reçete eden sağlık profesyonelleri, çocuk sahibi olma potansiyeli olan kadınlara bu ilacın gebelik sırasındaki olası risklerini anlatmalıdırlar.

Gebelik dönemi

Gebelikte pizotifen ile ilgili klinik veriler çok sımrlı olduğundan SANDOMİGRAN zorunluluk gerektirmedikçe gebelikte kullamimamalıdır.

Laktasyon dönemi

Sütte ölçülen pizotifen konsantrasyonunun bebeği etkileme ihtimali olmamasına rağmen emziren annelerde kullammı önerilmez.

Üreme yeteneği / Fertilite

Pizotifen hidrojen malat, üreme ve gelişme ile ilgili birçok toksisite çalışmasında fertilite üzerindeki etkisi ve embriyotoksik, fetotoksik, teratojenik ve gelişim toksisitesi potansiyeli açısından araştınimıştır. Fare, sıçan ve tavşanlarda test edilen en yüksek dozda (30 mg/kg) üreme ya da gelişme üzerinde spesifik bir etki gözlenmemiştir. Bu doz, insanlarda önerilen en yüksek günlük doz olan 0.09 mg/kg'nin 300 katından fazladır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Pizotifen sedasyon, somnolans, baş dönmesi ve diğer merkezi sinir sistemi etkilerine sebep olabilir. Bu nedenle, araç veya makine kullamrken dikkatli olunmalıdır.
SANDOMİGRAN ile tedavi edilen ve sedasyon ve/veya somnolans ataklan olan hastalara araç kullanmaktan veya kendi veya başkalanmn yaşamlarını tehlikeye sokabilecek dikkati dağıtan aktiviteler yapmaktan kaçınmalan söylenmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İştah uyarılması, kilo artışı ve sedasyon (somnolans ve bitkinlik dahil), en sık karşılaşılan istenmeyen etkilerdir.
Advers reaksiyonlar, en sık görülenler en önce belirtilmek üzere aşağıdaki başlıklar altında sıralanmıştır: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> l/l00, <1/10); yaygın olmayan (> 1/1000, <1/100); seyrek (>1/10000, <1/1000); çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek : Aşın duyarlılık reaksiyonlan, yüz ödemi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: İştah artışı ve kilo artış

Psikiyatrik hastalıklar

Seyrek : Depresyon, merkezi sinir sisteminin uyaniması (örneğin agresyon, ajitasyon), halüsinasyon, uykusuzluk, anksiyete

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın : Sedasyon (somnolans dahil), baş dönmesi
Seyrek: Parestezi
Çok seyrek: Konvülsiyonlar

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın : Bulantı, ağız kuruması Yaygın olmayan: Kabızlık

Deri ve deri-altı doku hastalıkları

Seyrek : Ürtiker, deri döküntüsü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Kas ağnları

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Bitkinlik

Pazarlama sonrası spontan bildirimlerden sağlanan advers ilaç reaksiyonları

Pazarlama sonrası spontan bildirimlerin temelinde, pizotifen ile aşağıdaki ek advers ilaç reaksiyonları belirlenmiştir. Bu reaksiyonlar, boyutu belirsiz bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiğinden, sıklıklannm güvenli biçimde hesaplanması her zaman mümkün değildir:

Hepato-bilier bozukluklar

Sıklığı bilinmiyor: Hepatik enzimlerde yükselme, sarılık, hepatit

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıklarıYoksunluk semptomları

Pizotifenin ani olarak kesilmesinin ardından yoksunluk reaksiyonlan bildirilmiştir; bu nedenle tedavinin aşamalı olarak sonlandırılması önerilir (Bkz. 4.4 Özel kullamm ayanlan ve önlemleri). Yoksunluk semptomlan: depresyon, tremor, bulantı, anksiyete, halsizlik, baş dönmesi, uyku bozukluğu ve kilo kaybı.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar: Uyku hali, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, taşikardi, yüksek ateş, hipotansiyon, baş dönmesi, eksitasyon hali (çocuklarda), solunum depresyonu, konvülsiyonlar (özellikle çocuklarda), koma.
Tedavi: Aktif karbon verilmesi tavsiye edilir. Çok yeni alındıysa gastrik lavaj tavsiye edilir. Eğer gerekliyse, dolaşım ve solunum semptomlannm gözlenmesi dahil semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Eksitasyon hali ve konvülsiyonlar için benzodiazepinler kullamlabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

FarmakoterapÖtik grup: Antimigren Preparatlan ATC kodu; N02C XOl
Etki mekanizması:
Pizotifen, özellikle serotonin, histamin ve triptamin gibi biyojen aminler üzerinde polivalan inhibitör bir etkiye sahip olmasıyla karakterizedir.
Krizlerin frekansım azalttığı için migrenin profilaktik tedavisinde kullanılması uygundur. Pizotifen ayrıca iştah açıcı özelliklere de sahiptir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:


Oral uygulama ardından ilaç hızla ve neredeyse tam olarak gastrointestinal sistemden emilir. Oral uygulama sonrasında ortalama mutlak biyoyararlanım %80 kadardır. Pizotifenin 2 mg'lık tek bir oral dozunun uygulaması ardından pizotifen ve metabolitinin birlikte ölçülen ortalama maksimum plazma konsantrasyonu (Cmaks) yaklaşık 5 ng/mL (Tmaks: 5.5 saat) olmuştur. Günde üç kez 1 mg dozda 6 günlük tekrarlı doz uygulamasında, kararlı durumda ortalama maksimum plazma konsantrasyonu dozdan 4 saat sonra gözlenmiştir (Cmaks,ss- 14 ng/mL) ve ortalama dip plazma konsantrasyonu yaklaşık 11 ng/mL (Cmin,ss) olmuştur.

Dağılım:


Pizotifen tüm vücuda yaygın olarak ve hızla dağılır; ortalama dağılım hacmi ana ilaç ve N-glukuronid metaboliti için sırasıyla 833 L ve 70 L'dir. İlacın yaklaşık %91'i plazma proteinlerine bağlanır. Dağılım ve atılım kinetiği genel olarak iki kompartımanlı model kullamlarak iki katlı bozunma fonksiyonu olarak tanımlanır.

Bivotransformasvon:


Pizotifen esas olarak glukuronidasyon yoluyla olmak üzere yüksek oranda karaciğerde metabolize edilir. Başlıca metaboliti N-glukuronid konjugatıdır ve plazmamn en az %50 oramnda bulunur.

Eliminasvon:


Oral uygulanan dozun yaklaşık üçte biri biliyer yol ile atılır. Verilen dozun yaklaşık % 18'ine eşdeğer olan ana ilacın önemli bir bölümü dışkıda saptanır. Verilen dozun geri kalanı (yaklaşık %55) esas olarak idrardan metabolitler halinde atılır. Pizotifenin uygulanan dozunun, % l'den azı ise değişmeden böbreklerden atılır. Pizotifen ve temel metaboliti, N-glukuronit konjugat yaklaşık 23 saatlik bir yanlanma ömrü ile atılır.

Do^sallık/Do^sal Olmayan Durum:


Doğrusallık/doğrusal olmayan duruma ilişkin veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda özel bir farmakokinetik çalışma yürütülmemiştir. Pizotifenin esas olarak metabolitler halinde idrardan atılmasına karşın, inaktif metabolitlerin birikme olasılığının ana ilaç birikimine yol açması göz ardı edilemez. Böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır ve doz ayarlaması gerekli olabilir.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir farmakokinetik çalışma yürütülmemiş olmasına karşın, pizotifen yaygın biçimde karaciğerde metabolize edilir ve esas olarak idrardan glukuronidler halinde atılır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır ve doz ayarlaması gerekli olabilir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri Tekrarlı doz toksisitesi

Tekrarlı doz toksisitesi çalışmaları, 2 yıl süreye kadar sıçanlarda ve köpeklerde yürütülmüştür. Histopatolojik bulgular temelinde hedef organlar; sıçanlarda karaciğer, böbrek ve büyük olasılıkla tiroid, köpeklerde karaciğer, tiroid ve dalak olarak saptanmıştır.
Sıçanlarda ve köpeklerde etki gözlenmeyen düzey (NOEL) 3 mg/kg olmuştur ve bu doz, insanlarda önerilen en yüksek günlük dozun 30 katmdan fazladır.

Üreme toksisitesi

Pizotifen hidrojen malat, üreme ve gelişme ile ilgili birçok toksisite çalışmasında fertilite üzerindeki etkisi ve embriyotoksik, fetotoksik, teratojenik ve gelişim toksisitesi potansiyeli açısından araştırılmıştır. Fare, sıçan ve tavşanlarda test edilen en yüksek dozda (30 mg/kg) üreme ya da gelişme üzerinde spesifik bir etki gözlenmemiştir. Bu doz, insanlarda önerilen en yüksek günlük doz olan 0.09 mg/kg'nin 300 katmdan fazladır.

Mutajenisite

İn vitroin vivo

mutajenisite testleri yapılmış ve pizotifen hidrojen malata ilişkin herhangi bir mutajenik aktivite gösterilmemiştir.

Karsinojenisite

2 yıllık sıçan toksisite çalışmasında; mg/kg temelinde insanlar için önerilen en yüksek günlük dozun 300 katmdan fazla olan 27 mg/kg doza kadar uygulanan pizotifen hidrojen malata bağlanabilecek bariz lezyonlar ya da kitleler saptamamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Çekirdek:


Magnezyum stearat Talk
Polivinilpirolidon Mısır nişastası Laktoz monohidrat

Kaplama maddeleri (Draje):


Titanyum dioksit (El71)
Kolloidal silikon dioksit Akasya( Gum arabik)
Talk
Kristal sukroz

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/PVDC-Al blister ambalajda 30 draje

6.6. Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklannm Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Novartis Ürünleri 34912 Kurtköy - İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

183/39

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

^ İlk ruhsatlandırma tarihi: 29 .07.1997
Son yenileme tarihi: 28.07.2009

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Sandomigran draje

Etken Maddesi: Pizotifen

Atc Kodu: N02CX01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Sandomigran 0,5 Mg 30 Draje
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.