Sinir Sistemi » Psikoanaleptikler » Antidepresanlar » Diğer Antidepresanlar » Mirtazapin
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
MİTAZEN 6 mg/2 mİ İ.V. infiizyon için konsantre çözelti içeren ampul
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Her 2 ml'lik ampulde:
Etkin madde:
Mirtazapin 6 mg
Yardımcı maddeler:
Sodyum klorür 17.064 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
İ.V. infuzyon için konsantre çözelti içeren ampul Berrak ve renksiz çözelti
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.L Terapötik endikasyonlar
Majör depresyon nöbetlerinin tedavisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler:
6 mg'lık (2 mİ konsantre çözelti) günlük mirtazapin dozu ile intravenöz tedaviye başlanmalı ve kademeli olarak 21 mg'a (7 mİ konsantre çözelti) kadar artırılmalıdır. Örnek olarak, 1. ve 2. günde her defasında 6 mg (2 mİ konsantre çözelti), 3. ve 4. günde her defasında 9 mg (3 mİ konsantre çözelti) ve 5. ve 6. günde her defasında 15 mg (5 mİ konsantre çözelti) verilebilmektedir. Takip eden 1-8 gün arasında, gerekirse, günlük doz kademeli olarak 21 mg'a (7 mİ konsantre çözelti) artınlabilir.
Yaşlılar:
Önerilen doz erişkinlerle aynıdır. Yaşlı hastalarda doz artınmı, yeterli ve güvenilir bir yanıt alınıncaya kadar yakın gözlem altında gerçekleştirilmelidir. Kardiyovasküler parametre dikkatle takip edilmelidir.
Uygulama şekli:
İntravenöz infüzyon yoluyla uygulanır. Ampulde bulunan gerekli doz, 500 mİ % 5'lik glukoz çözeltisiyle seyreltilmelidir.
MİTAZEN (infüzyon çözeltisi hazırlamak için konsantre çözelti) 6 |ag/ml ve 30 |ag/ml'lik konsantrasyonlarda 2 saate kadar bir süre için %5'lik Glukoz-İnfuzyon çözeltisi ile geçimlidir.
MİTAZEN infüzyon çözeltisinin hazırlanması için başka çözeltiler kullanılmamalıdır.
Mirtazapinin intravenöz verilişinden sonra 17-20 saatlik bir eliminasyon yan ömrü ölçülmüştür. Bu nedenle mirtazapinin bir defalık verilişi mümkündür.
İnfiizyon çözeltisinin hazırlanması için gereken MİTAZEN 6 mg/2 mİ konsantre çözeltinin dozu, 500 mİ %5'lik glukoz çözeltisi ile seyredilmelidir. MİTAZEN steril bir iğne ile infuzyon çözeltisine verilmelidir. Çözelti infüzyondan önce etkin maddenin kol damarında eşit dağılımını temin etmek üzere çalkalanmalıdır. Her standart infiizyon seti kullanılabilmektedir, ancak bunları pozisyonda tutabilmek için kanül veya flanşlı ince bir iğne kullanılmalıdır.
İnfüzyon çözeltisi 2 saatlik bir sürede yavaşça damar içine verilmelidir.
infüzyon sırasında hastalar dikkatle takip edilmelidir. Bu durum özellikle kan basıncı
açısından önemlidir.
intravenöz tedavi 7 ila 14 gün arasında yapılmalıdır. Etkisi ortaya çıktıktan sonra, genellikle 7-14 gün sonra, infuzyon yoluyla uygulama sona erdirilmeli ve tedaviye ağızda dağılan tabletler (günlük 15-45 mg) ile devam edilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Mirtazapinin klerensi böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda azalabilir. Bu durum söz konusu hastaların tedavisinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Güvenlik ve etkinliğe ilişkin veri yetersizliği nedeniyle 18 yaş altındaki çocuklarda mirtazapin kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda doz artınmı, yeterli ve güvenilir bir yanıt alımncaya kadar yakın gözlem altında gerçekleştirilmelidir. Kardiyovasküler parametre dikkatle takip edilmelidir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Mirtazapin'e yada formülasyonundaki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılık gösterenlerde kontrendikedir.
Mirtazapin monoamin oksidaz (MAO) inhibitörieri ile birlikte kullamimamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşma kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerle yakinen izlenmesi gereklidir. Mirtazapin, erişkinlerde depresyon nöbetlerinin tedavisinde endikedir. Güvenlik ve etkinliğe ilişkin veri yetersizliği nedeniyleçocuklarda MirtazapinMn kullanılması tavsiye edilmemektedir._
Diğer antidepresanlarla olduğu gibi Mirtazapin ile de tedaviye başlanacak hastalarda aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır;
Klinik kötüleşme ve intihar riski:
Majör depresyonlu hastalarda, tedavi alıp almamalanndan bağımsız olarak, depresyonun ağırlaşması, intihar girişimi veya tavırlarda anormal değişiklikler görülebilir. Başta majör depresyon olmak üzere bazı psikiyatrik hastalıklarda antidepresan tedavi alan bazı hastalann intihan daha sık düşündükleri ve daha fazla intihar girişimde bulundukları bildirilmektedir. Bu sebeple antidepresan tedavi alan hastalar özellikle tedavinin ilk birkaç ayında ve doz değişimlerinde klinik kötüleşme ve intihar düşünceleri açısından daha yakından takip edilmelidir.
Aradaki ilişki tam olarak belirlenmemiş olmakla birlikte bazı semptomlann klinik kötüleşmeye ve intihar riskine işaret ettiği kabul edilmektedir. Bu sebeple antidepresan tedavi alan hastalarda anksiyete, ajitasyon, panik ataklar, uykusuzluk, kindarlık, sinirlilik, düşüncesizce davranışlar gösterme, huzursuzluk gibi şikayetler yakından takip edilmelidir. Bu belirtileri gösteren tedavi rejimi tekrar gözden geçirilmeli ve gerekli hallerde tedavide değişiklik veya tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.
Bu riskleri azaltmak için tedaviye miımkün olan en düşük doz ile başlanmalı ve hasta yakınlan yukarıdaki davranış değişiklikleri gösteren hastalan kontrole getirmeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Bipolar bozukluk taraması:
Bazen majör depresyon bipolar bozukluğun ilk belirtisi olabilir. Ancak böyle hastalarda yanlışlıkla sadece depresyonun tedavi edilmesinin miks/manik ataklann ortaya çıkışını hızlandırdığı düşünülmektedir.
Bu sebeple bir hastaya antidepresan tedavi başlanmadan önce mutlaka bipolar b020ikluk açısından yeterli bir tarama yapılmalı ve bipolar bozukluk olmadığından emin olunmalıdır.
Agranülositoz:
Pazarlama öncesi klinik çalışmalarda Mirtazapin kullanan 2796 hastadan 2'sinde tedavinin 9. ve 61. gününde ateş ve enfeksiyon belirtileriyle agranülositoz, l'inde ise tedavinin 14.günü herhangi bir semptom olmadan nötropeni gözlenmiştir. Mirtazapin tedavisine son verildikten sonra her üç hastada da kan tablosu normale dönmüştür.
Bu verilere göre Mirtazapin kullanan hastalarda agranülositoz riski binde 1.1'dir. Ancak çok geniş bir güvenilirlik aralığı bulunmaktadır (onbinde 2.2'den binde 3.1 vakaya).
Çok düşük bir risk olsa da Mirtazapin ile tedavi altındaki hastalarda boğaz ağnsı, ateş, stomatit gibi diğer enfeksiyon belirtileri görüldüğünde ve buna total lökosit sayısında düşüş eşlik ettiğinde Mirtazapin ile tedaviye son verilmeli ve hasta yakından takip edilmelidir.
Bağımlılık riski:
Antidepresanlar bağımlılık yapıcı nitelikte olmasa da, ilacın uzun süre kullanılmasının ardından birdenbire kesilmesi halinde bulantı, baş ağnsı ve kınklık görülebilir.
Aşağıda sıralanan rahatsızlıklara sahip hastalarda doz titrasyonu dikkatle uygulanmalı, kontroller düzenli olarak ve dikkatle yapılmalıdır:
• Epilepsi ve organik beyin hastalıklan
o deneyimler, mirtazapinle tedavi edilen hastalarda bunlarla çok ender olarak karşılaşıldığını göstermektedir.
• Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluklan
o Sanlık görühnesi durumunda tedavi kesilmelidir.
• Kalpte ileti bozukluklan, angina pektoris ve miyokard enfarktüsü gibi eş zamanlı kalp hastalıklan
o Eşzamanlı olarak kullanılan ilaçlar dikkatle titre edilmelidir.
• Hipotansiyon.
• Yaşlı hastalar
Yaşlılar özellikle antidepresanlann istenmeyen etkilerine karşı genelde daha hassastır. Klinik araştırmalarda, yaşlı hastalarda istenmeyen etkilerin diğer yaş gruplarına kıyasla daha sık görüldüğü yönünde herhangi bir bulgu elde edilmemiştir, ancak, yine de, bu konudaki deneyimler hala sımrlıdır.
Diğer antidepresanlann kullanımında olduğu gibi, aşağıdaki rahatsızlıklara sahip hastalarda dikkatle kullanılması tavsiye edilir:
• İdrar yapma güçlüğü, örneğin, prostat hipertrofısi
o ancak mirtazapinin antikolineıjik etkisi çok düşük olduğundan dolayı, bu tür problemlerle karşılaşılması beklenmez.
• Akut dar açılı glokom, intraoküler basıncın yükselmesi
o mirtazapinin antikolinerjik etkisinin çok düşük olması sebebiyle, mirtazapinden kaynaklanan bir problem meydana gelmesi riski yine çok azdır.
• Diabetes mellitus.
Aynca tüm antidepresanlarda olduğu gibi aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
• Şizofren ve diğer psişik bozukluğu olan hastalarda antidepresan uygulaması ile psişik semptomlarda kötüleşme görülebilir, paranoid düşünceler şiddetlenebilir.
• Hastalar özellikle yan etkileri açısından antidepresanlara karşı daha hassastırlar, mirtazapinle yapılan klinik çalışmalar sırasında yaşlı hastalarda bildirilen yan etkiler diğer yaş gruplarına oranla daha sık olmamakla beraber bu ana kadar ki tecrübe de sınırlıdır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder. Dozu nedeni ile herhangi bir uyan gerekmemektedir.
4,5. Diğer tıbbi Ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Aşağıdaki etkin maddelerle eşzamanlı kullanılması kontrendikedir:
• Mirtazapin, MAO inhibitörieriyle (monoamin oksidaz inhibitorieri) kombinasyon halinde veya bu maddelerle tedavinin kesilmesinin ardından iki hafta içinde kullanılmamalıdır.
Aşağıdaki etkin maddelerle eşzamanlı kullanıldığında dikkatli olunmalıdır:
• İn vitro araştırmalar, mirtazapinin bazı sitokrom P450 enzimlerinin (CYP1A2, CYP2D6 ve CYP3A) çok zayıf bir kompetitif inhibitörü olduğuna işaret etmektedir. Aynca mirtazapin sitokrom P450 enzimleri ile (CYP2D6 ve CYP3A4, ve kısmen CYP1A2) metabolize edilmektedir. CYP3A4 inhibitörünün in vivo ortamda mirtazapinin farmakokinetiği üzerinde nasıl bir etkisi olduğu bilinmemektedir. Bu sebeple HIV proteaz inhibitörleri, ketokonazol gibi azol içeren antifungal ilaçlar, eritromisin ve nefazodon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle eşzamanlı olarak mirtazapin kullanıldığında, dikkatli olunması önerilir.
• Mirtazapin, alkolün santral sinir sistemi üzerindeki depresan etkisini artırabilir.
Bu nedenle, hastalara alkollü içkilerden kaçınmalan tavsiye edilmelidir.
• Mirtazapin, benzodiazepinlerin sedatif etkisini artırabilir; kombine kullanılmalan halinde dikkatli olunması önerilir.
• Selektif serotonin geri-alım inhibitörlerinde (SSRI) olduğu gibi diğer serotoneıjik etkin maddelerin (L-triptofan, triptanlar, tramadol, linezolid, SSRI, venlafaksin, lityum ve St. John's bitkisi - Hypericum perforatum - preparatlan) birlikte kullanılması, serotonine eşlik eden etkilerin insidansım yükseltebilir. Bu aktif maddelerin mirtazapinle kombinasyon şeklinde kullanılması sırasında dikkatli olunması önerilir ve daha yakın klinik izlem gerekir.
• Selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI), Selektif Serotonin/Norepinefrin Geri Alım İnhibitörü (SNRI) grubu ilaçlann, migren baş ağnsı olanlarda, 5-hidroksitriptamin reseptör agonisti ile birlikte kullammı serotoneıjik sendroma neden olabilir.
• Günde tek doz 30 mg mirtazapin, varfarin tedavisi gören hastalarda küçük fakat istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uluslararası normalize edilmiş oran (INR) artışına yol açmıştır. Varfarin ile mirtazapinin birlikte kullanımmda INR izlenmesi önerilir.
Aşağıdaki etkin maddelerle eşzamanlı kullanılması durumda doz ayarlaması gerekmektedir:
• CYP3A4'ü indükleyen karbamazepin, mirtazapinin klerensini yaklaşık iki katı artınr, plazma seviyelerini %45-60 oranında azahır. Mirtazapinle yapılan tedaviye ilaç metabolizmasım endükleyen karbamazepin veya başka bir madde (örneğin, rifampisin veya fenitoin) eklendiğinde mirtazapin dozunu artırmak gerekebilir. Bu maddelerle gerçekleştirilen tedaviye son verildiğinde de mirtazapin dozunu azaltmak gerekebilir.
• Simetidinle eşzamanlı kullamidığında, mirtazapinin yararlanımı %50'den fazla bir oranda artabilir. Simetidinle tedavinin başında mirtazapin dozu azaltılmalı, simetidinle tedavinin sonunda ise yeniden artmimalıdır.
Aşağıdaki etkin maddelerle eşzamanlı kullanılması mirtazapinin farmakokinetiğini
etkilememektedir:
• İnsanlarda eşzamanlı mirtazapin ve lityum kullanımında herhangi bir klinik etki yada değişiklik gözlenmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Güvenlik ve etkinliğe ilişkin veri yetersizliği nedeniyle 18 yaş altındaki çocuklarda Mirtazapin'in kullarulması tavsiye edilmemektedir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda mirtazapinin kullanımıyla ilgili herhangi bir veri yoktur.
Gebelik dönemi
Mirtazapin'in plasentadan fetusa geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak düşük molekül ağırlığı sebebiyle fetusa ölçülebilir miktarda transfer beklenmelidir.
Mirtazapin'in kullamhnaya başlandığı 1996 yılından beri bu etkin maddenin gebelikte kullanımma bağlı sonuçlar hakkında herhangi bir vaka rapor edilmemiştir. MİTAZEN gerekli olmadıkça (faydalanmn risklerine kıyasla çok daha fazla olduğundan emin olunmadığı sürece) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Mirtazapin'in insan ya da hayvan sütü ile atılmasına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Emzirilen bebek açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da mirtazapin tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve mirtazapin tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği /Fertilite
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda mirtazapinin embriyotoksik ve genotoksik etkinin olmadığı gösterilmiş, fertiliteyi etkilemediği gözlenmiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Mirtazapin, konsantrasyon ve reaksiyon kabiliyetini negatif yönde etkileyebilir. Tüm diğer antidepresanlarla tedavi edilen hastalarda olduğu gibi mirtazapin ile de tedavi gören hastalara da araba sürmemeleri ve sürekli konsantrasyon gerektiren, tehlike potansiyeli bulunan faaliyetlerden kaçınmalan uyansı yapılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Depresif hastalarda, hastalığın durumuyla ilişkilendirilen bir dizi semptom görülür. Bu nedenle, bazen, hangi semptomlann hastalığın kendisinden kaynaklandığını, hangilerinin Mirtazapinle tedavinin bir sonucu olduğunu belirlemek gerekir.
İlaca bağlı olduğu kabul edilen advers reaksiyonlar aşağıda listelenmiştir:
Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi bozuklukları
Seyrek: Eozinofıli, granülositopeni, agranülositoz, aplastik anemi ve trombositopeni gibi akut kemik iliği bozukluklan (ayrıca bkz, “4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri”)
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın: iştah artışı Seyrek: Hiponatremi
Psikiyatrik bozukluklar
Seyrek: Mani, kabuslar, kişide etki bırakan rüyalar
Sinir sistemi bozuklukları
Çok yaygın: Somnolans, sedasyon, baş ağnsı Yaygın: Letaıji, sersemlik, tremor Yaygın olmayan: Parestezi, huzursuz bacak, senkop Seyrek: Myoklonus
Çok seyrek: Konvülsiyonlar (travmalar), serotonin sendromu, oral parestezi
Vasküler bozukluklar
Yaygın: Geniş veya lokal ödem ve bunun sonucunda kilo alma Seyrek: (Postüral) hipotansiyon
Gastrointestinal bozukluklar
Çok yaygın: Konstipasyon, ağız kuruluğu Yaygın: Bulantı, kusma, ishal Çok seyrek: Ağızda ödem
Hepato-bilier bozukluklar
Seyrek: Serum transaminaz seviyelerinde yükselme
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Seyrek: Ekzantem
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Seyrek: Eklem ve kas ağnian, sırt ağnsı
Genel bozukluklar
Yaygın: Yorgunluk, periferal ödem
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Mirtazapinin tek başına aşın dozda kullamimasıyla ilgili mevcut deneyimler sımrlıdır; ancak sonuçlar semptomlann genelde hafif olduğunu göstermektedir. Taşikardi ve hafif hipertansiyon veya hipotansiyonla bağlantılı santral sinir sistemi depresyonu ve beraberinde zaman-mekân bilinci yitimi ile uzun süreli sedasyon gözlenmiştir. Aşın dozda kullanım halinde mide lavajı yapılmalı ve yaşamsal işlevler için uygun semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik gnıp: Antidepresanlar ATC kodu: N06AX11
Mirtazapin'in etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte antidepresan etkisinin santral presinaptik
ü2
adreneıjik inhibitör reseptörlerin antagonize edilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Böylece mirtazapin santral noradreneıjik ve serotoneıjik aktiviteyi arttırmaktadır.
Mirtazapin aynı zamanda 5-HT2 ve 5-HT3 reseptörlerinin potent bir antagonistidir. Ancak
5-HTIA5-HTIB5-HTIB
reseptörleri üzerinden gerçekleşmektedir.
Mirtazapinin santral sinir sisteminde aynca histamin H1 reseptörlerini de inhibe ettiği ve mirtazapinin sedatif etkilerinin bu santral H1 antagonizmadan kaynaklandığı bilinmektedir.
Mirtazapin muskarinik reseptörler üzerine orta dereceli bir etkiye sahiptir. Bu antikolinerjik yan etkilerin az olmasmı açıklamaktadır.
Mirtazapinin periferik sinir sistemini de etkilediği gözlenmiştir: periferik aı reseptörlerini bloke edebilmektedir. Buna bağlı olarak tedavi sırasında ortostatik hipotansiyon görülen vakalar rapor edilmiştir.
Mirtazapinin iki farklı enantiomeri vardır ve her iki enantiomerin de antidepresan etkiye katkıda bulunduğu düşünülmektedir: S(+) enantiomer tt2 ve 5-HT2 reseptörlerinin blokajını, R(-) enantiomer ise 5-HT3 reseptörlerinin blokajım sağlar.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Emilim:
Mirtazapin uygulamadan sonra hızla absorbe edilir. Maksimum kan konsantrasyonuna uygulamadan yaklaşık iki saat sonra ulaşır.
Dağılım:
Plazma proteinlerine yaklaşık %85 oranında bağlamr.
B i votransformasvon:
Başlıca demetilasyon, oksidasyon ve bunlan takiben konjügasyonla metabolize edilir. İnsan karaciğeri mikrozomlanyla yapılan in vitro araştırmalarda sitokrom P450 enzimlerinden CYP2D6 ve CYPlA2'in mirtazapinin 8-hidroksi metabolitine
dönüşümde görev aldığını göstermiştir; CYP3A4 ise, N-demetil ve N-oksit
metabolitlerine dönüşümden sorumlu enzimdir. Demetil metaboliti farmakolojik
açıdan aktiftir ve mirtazapinin kendisininkiyle karşılaştınlabilir bir farmakokinetik profile sahiptir.
Eliminasvon:
Mirtazapin birkaç gün içinde tamamen metabolize edilerek idrarla ve feçesle atılır. Böbrek veya karaciğer yetmezliği neticesinde mirtazapinin klerensi azalabilir. Mirtazapinin intravenöz verilişinden sonra 17-20 saatlik bir eliminasyon yarı ömrü bildirilmiştir. Bununla birlikte özellikle genç erkeklerde yanlanma ömrü daha kısa olabilir. Uzun eliminasyon yarı ömrü sayesinde tedavide genellikle günde bir kez uygulama yeterlidir. Yaşlılarda ve erkeklerde; gençlere ve kadınlara göre mirtazapinin klerensi daha düşüktür.
Doğrusallık / Doğrusal olmavan durum:
Mirtazapin önerilen doz aralığında lineer farmakokinetik gösterir. Mirtazapin 3 - 4 gün içinde kararlı kan konsantrasyonuna ulaşır. Bunun ardından herhangi bir birikim olmaz.
Mirtazapinin farmakokinetik özellikleri gıda alımından etkilenmez.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Mirtazapinin kronik kullanımı sıçanlarda ve köpeklerde klinik açıdan ilgili herhangi bir etkiye sebep olmamıştır. Sıçanlarda ve tavşanlarda fertiliteye herhangi bir etki tespit edilmemiştir, embriyotoksik etki gözlenmemiştir. Gen mutasyonları, kromozom ve DNA hasarının incelendiği bir dizi testte mirtazapinin genotoksik olmadığı gösterilmiştir. Sıçanlar ve fareler üzerinde yapılan karsinojenisite araştırmalannda sırasıyla tiroit bezi tümörleri ve hepatosellüler neoplazmalar görülmüştür. Ancak bu durum hepatik enzimleri endükleyen maddelerle uzun süre ve yüksek dozlarda yapılan tedaviyle ilişkilendirilmiş, türe özgü, genotoksik olmayan bir cevap olarak nitelendirilmiştir.
Mirtazapin kobay ve tavşanlara önerilen dozun sırasıyla 20 ve 17 katı dozlarda uygulandığında herhangi bir teratojenik etki gözlenmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.L Yardımcı maddelerin listesi
L-Methionin Sitrik asit (susuz)
Sodyum klorür Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
MİTAZEN (infuzyon çözeltisi hazırlamak için konsantre çözelti) 6 |ig/ml ve 30 lig/mlMik konsantrasyonlarda 2 saate kadar bir süre için %5'lik Glukoz-İnfüzyon çözeltisi ile geçimlidir.
MİTAZEN infuzyon çözeltisinin hazırlanması için başka çözeltiler kullanılmamalıdır.
MİTAZEN konsantre çözelti, %5'lik glukoz çözeltisi ile sadece 2 saatlik bir süre için geçimli olduğundan, hazırlanan infuzyon çözeltisi derhal kullanılmalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
İnfüzyon çözeltisi hazırlamak için, plastik separatör içinde her biri 2 ml'lik konsantre çözelti içeren 10 adet renksiz cam ampul ve karton kutu ambalaj
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklannın Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Adı : SANOVEL İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.
Adresi : Büyükdere Cad. 34398 Maslak - İstanbul
Tel No : (212) 285 26 70
Faks No 1(212)285 01 81
8. RUHSAT NUMARASI
238/40
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ İlk ruhsat tarihi: 21.12.2011
Ruhsat yenileme tarihi: -
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ