Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikobakteriyel İlaçlar » Tüberküloz İlaçları » Tiokarbamid Türevleri » Etiyonamid
KISA URUN BILGISI 1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI
ETYOMID 250 mg Draje
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Beher draje;
Etkin madde:
Etionamid 250.00 mg
Yardımcı madde(ler):
Laktoz 14.00 mg
Şeker 245.70 mg
Yardımcı maddeler için bkz. 6.1.
3. FARMASÖTIK FORM
Draje
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Etionamid, diğer primer antitüberkülotik ajanlarla birlikte, aktif tüberküloz türlerinin tedavisinde kullanılır. Tüberküloz tedavisinde etionamid'in tek başına kullanılması uygun değildir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler için günlük doz 500 mg ile 1000 mg'dır. Genellikle günlük doz 1-3 parçaya bölünmüş olarak verilir. Bazı hastalar günlük dozu, yatarken tek doz halinde aldıklarında ilacı daha iyi tolere ederler; bazılarında ise günlük dozun 3 eşit porsiyon halinde ve yemeklerle birlikte alınması daha iyi tolere edilmesini sağlamaktadır.
Günlük dozun hiç bir şekilde 1000 mg'ı geçmemesi tavsiye edilir.
Etionamid uygulaması sırasında hastalara piridoksin (Vit-B6) verilmesi, yan etkilerin önlenmesi ve/veya azaltılması bakımından faydalıdır.
Tedavi süresi, seçilen doz rejimine, hastanın tedaviye verdiği yanıta bağlıdır.
Uygulama şekli:
Etionamid oral yolla kullanılır. Tüberkülozun ve/veya diğer mikobakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etionamid tek başına kullanılmamalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Çok az miktarda etionamid, böbrek yoluyla atılır, ve böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarına gerek yoktur.
Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hafif ve orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalar için veriler mevcut değildir.
Pediatrik popülasyon:
Çocuklarda optimum terapötik dozlar saptanmamıştır; çocuklarda tüberküloz tedavisinde, çok gerekli görüldüğü takdirde, etionamide uygulanması yapılabileceği bildirilmiştir.
Çocuklarda kullanılması gerektiğinde, tavsiye edilen günlük toplam doz 15-20 mg/kg'dır.
Geriyatrik popülasyon:
Yukarıda belirtilen dozlar kullanılabilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Etionamid'e karşı hipersensitivitesi olan hastalarda ve ileri karaciğer fonksiyonları bozukluklarında kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Direnç
Tüberküloz tedavisinde etionamid'in tek başına kullanılması hızlı direnç gelişimine neden olur. Bu nedenle, uygun diğer antitüberküloz ilaç ya da ilaçların verilmesi esastır. Duyarlılık testlerinin sonuçlarına göre seçim yapılmalıdır. Ancak, hekimin uygun görmesi halinde duyarlılık testlerinin sonuçları alınmadan önce tedavi başlatılabilir.
Karaciğer toksisitesi
Etionamid tedavisi sırasında hepatik transaminaz, bilirubin ve (sarılıkla beraber ya da sarılıksız) alkalin fosfataz düzeylerinin az miktarda yükselmesi yanında toksik hepatit, obstruktif sarılık, akut hepatik nekroz tanımlanmıştır. Tedaviden önce karaciğer fonksiyon testlerinin başlangıç değeri saptanmalı ve tedavi sırasında her 2-4 haftada bir serum transaminaz değerleri ölçülmelidir. Eğer transaminaz değerleri normal üst sınırın (ULN) 5 katını (semptomlu ya da semptomsuz) ya da normal üst sınırın (ULN) 3 katını (sarılık ve/veya hepatit semptomları ile beraber) aşarsa etionamid ve diğer beraber uygulanan hepatotoksik ilaçlar, laboratuar değerleri normale dönünceye kadar kesilmelidir. Sonra, hepatotoksisiteye neden olan ilacı (ya da ilaçları) saptamak için bu ilaçlara kademeli olarak başlanabilir.
Diabetes mellitus'u olan hastalarda hepatotoksisite riskinde artış bildirilmiştir.
Nörolojik etkiler
Etionamid ile pellagraya benzer sendromun yanında psikotik bozukluklar, ensefalopati, periferal ve optik nevrit bildirilmiştir. Bazı vakalarda bu semptomlar nikotinamid ve piridoksinin tedaviye eklenmesi ile düzelmiştir. Bu nedenle, etionamidin nörotoksik etkilerini önlemek için eş zamanlı piridoksin kullanımı önerilir.
Kan glukozu
Etionamid tedavisi hipoglisemiye neden olduğundan ETYOMID tedavisinden önce ve tedavi süresince kan glukoz değerleri ölçülmelidir. Diyabetik hastalar, hipoglisemi epizodları için uyarılmalıdır.
Hipotiroidizm
Etionamid tedavisi ile guatrlı ya da guatrsız hipotiroidizm bildirilmiştir. Bu nedenle düzenli olarak tiroid fonksiyonları izlenmelidir.
Alerjik reaksiyonlar
Etionamid, döküntü ve ateşli ciddi alerjik aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. Bu durum oluşursa etionamid tedavisi kesilmelidir.
Etionamid, görme bozukluklarına neden olabilir, bu nedenle ETYOMID tedavisinden önce tedavi sırasında düzenli olarak oftalmoskopi yapılması önerilir.
ETYOMID, laktoz ve şeker içerir. Bu nedenle nadir kalıtımsal galaktoz dayanıksızlığı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Etionamid ve rifampisinin aynı zamanda kullanılması, sarılıkla beraber hepatit görülme sıklığını artırmıştır. Bir çalışmada, rifampisin ve etionamid ile beraber tedavi edilen hastaların % 4.5'inde hepatit görülmüştür. Bu hasta grubunda mortalitinin % 26 olduğu tespit edilmiştir.Yararları risklerinden ağır basmadıkça beraber uygulamadan kaçınılmalı ve bu sebeple hastalar, karaciğer fonksiyon bozukluğunun klinik belirti ve semptomlarına ek olarak karaciğer fonksiyon anomileri için de düzenli olarak izlenmelidir.
Etionamid ve izoniyazidin beraber kullanılması, hem hızlı ve hem de yavaş asetilatörlerde izoniyazidin serum konsantrasyonunu artırır. Eğer her iki ilacın beraber uygulaması gerekiyorsa, destek olarak piridoksin verilmeli, ayrıca izoniyazidin yan etkileri (periferal nevrit, hepatotoksisite, ensefalopati) izlenmelidir.
Etionamid ve sikloserinin beraber uygulandığı zaman geri dönüşümlü pellagra benzeri ensefalopati görülmüştür. Bu duruma, piridoksin metabolizmasındaki bozulma neden olmuş olabilir.
Etionamid tedavisi sırasında aşırı alkol kullanımının psikotik reaksiyonları hızlandırdığı bildirilmiştir ve bu durumdan kaçınılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
Veri yoktur.
4.6. Gebelik ve Laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda gerekli olmadıkça ETYOMID kullanılmamalı veya uygun ilacın kullanılma durumunda uygun bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.
Gebelik dönemi
Etionamid'in gebelikte uygulanması hususunda yeterli araştırma ve bilgiler yoktur. Bazı çalışmalar konjenital malformati oranını artırdığını göstermektedir.Hayvan denemelerinde, yüksek dozların teratojenik etkileri saptanmıştır. Hamile olan ya da hamilelik ihtimali bulunan kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez. ETYOMID, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Etionamid'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Etionamid tedavisi sırasında emzirme durumunda bebek, yan etkiler açısından izlenmelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Üreme yeteneği ve fertilite üzerine etkisini gösteren veriler bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımına etkileri üzerine çalışmalar yapılmamıştır. Bununla beraber, hastanın araç ve makine kullanması gerektiği zaman, hastanın klinik durumu ve ETYO
MID
'in yan etki profili dikkate alınmalıdır.
4.8. istenmeyen etkiler
Advers etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:
Çok yaygın ( >1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (< 1/10.000). Ek olarak, etionamidin pazarlama sonrası görülen yan etkilerin sıklık gruplandırması bilinmiyor olarak belirtilmiştir.
Kan ve lenf sistemi_bozuklukları
Bilinmiyor: trombositopeni
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Bilinmiyor: Pellagra benzeri sendrom, hipotiroidizm, hipoglisemi
Psikiyatrik bozukluklar
Bilinmiyor: psikotik reaksiyonlar
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın: baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, asteni, parestezi Bilinmiyor: ensefalopati, periferal nevrit, koklama duyusunda bozukluk
Vaskülerbozukluklar
Bilinmiyor: postural hipotansiyon
Gastrointestinal bozukluklar
Çok yaygın: Epigastrik rahatsızlık, karın ağrısı, anoreksi, bulantı, kusma, diyare Bilinmiyor: Metalik tat ve sülfürlü geğirme, tükrük salgısında artış, tat bozuklukları
Hepato-bilier bozukluklar
Çok yaygın: serum transaminazlarında artış Yaygın: hepatit, sarılık
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Bilinmiyor: Döküntü, ürtiker, akne, ışığa duyarlılık, stomatit, alopesi, purpura
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Bilinmiyor: Jinekomasti, mentrual bozukluklar, impotens
Göz bozuklukları
Bilinmiyor: Görme bozuklukları (örn. Diplopi, bulanık görme, optik nevrit)
Kulak ve iç kulak bozuklukları
Bilinmiyor: ototoksisite
Genel bozukluklar ve uygulama yerine ilişkin bozukluklar
Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık reaksiyonları (döküntü, ateş)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Bu konuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Aşırı doz alınması durumunda, mide lavaji ile ilacın uzaklaştırılması, genel destekleyici tedavi ve i.v. piridoksin verilmesi yararlı olur.
Diyaliz yoluyla uzaklaştırılması mümkün değildir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu : Antitüberküloz ATC kodu : J04AD03
Etionamid bir antitüberkülotik'tir. Kimyasal ismi : 2-etiltioisonikotinamid'dir.
Etionamid, etken maddenin enfeksiyon odağındaki konsantrasyonuna ve enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın duyarlığına bağlı olarak, bakteriyostatik ve/veya bakterisit etki gösterir. Etionamid'in etki mekanizması kesin olarak tarif edilmemiştir; ancak mikroorganizmaların peptid sentezini inhibe ederek etki gösterdiği belirtilmiştir. Etionamid, mycobacterium türleri üzerinde yüksek derecede spesifik etkiye sahiptir. Mycobacterium tuberculosis üzerinde in vitro ve in vivo olarak etkilidir.
Etionamid'in in vitro minimum inhibisyon konsantrasyon (MIK) değerleri 0.6-10 ^g/ml'dir. M.tuberculosis'te etionamid'e karşı doğal ve sonradan olma rezistans saptanmıştır. Eğer etionamid tüberküloz tedavisinde tek başına kullanılırsa rezistans daha çabuk oluşur. Etionamid ile diğer antitüberkülotikler arasında çapraz rezistans tespit edilmemiştir.
5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:Dağılım:
Etionamid vücut dokularına ve sıvılarına geniş çapta dağılır; plazma ve organlardaki konsantrasyonları eş değerdedir. İlaç plazma proteinlerine % 10 oranında bağlanır. Serebro-spinal sıvıdaki konsantrasyonları meninksleri normal ve inflamasyonlu şahıslarda eşit değerlerde saptanmıştır.
Etionamid plasentaya geçmektedir; anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Biyotransformasyon ve Eliminasyon:
Etionamid'in plazma yarı ömrü yaklaşık 3 saattir. Etionamid karaciğerde aktif ve inaktif metabolitlere metabolize olur. Esas aktif metaboliti sulfoksit'dir. Oral dozun % 1-5'i 24 saat içinde idrarla aktif madde ve metabolitler halinde itrah edilir; kalanı idrar ile inaktif metabolitler olarak atılır.
Hastalardaki karekteristik özellikler
Veri yoktur.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri :
Karsinojenik etkiler:
Muhtemel karsinojenik etkisi için Fischer 344 ile beslenen sıçanlara ve B6C3F1 ile beslenen farelere etionamid verilerek bir tayin yapılmıştır. 35 sıçan grubu ve her bir cinsten 34 ya da 35 fareye, sıçanlar için 1,500 ya da 3,00 ppm ve fareler için 1,000 ya da 2,000 ppm olarak etionamid verildi. Bu biyoassay koşulları altında, etionamid, hem Fischer 344 sıçanlarda hem de B6C3F1 farlerde karsinojenik bulunmadı.
Teratojenik etkiler:
Etionamid ile yapılan hayvan çalışmaları, ilacın tavşanlarda ve sıçanlarda teratojenik potansiyelini göstermiştir. mg/kg temeline dayanılarak bu çalışmada kullanılan dozlar, insanlara önerilen dozlardan fazladır. Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.
Mutajenik etki:
Etionamid, Ames Salmonella ve mikroçekirdek testi ile gösterildiği gibi mutajenik bulunmamıştır.
6. FARMASÖTIK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mikrokristalin selüloz
Laktoz
Talk
Magnezyum stearate Polivinilpirolidon (K 30) Kroskarmeloz sodyum Şeker
Arap zamkı Titan dioksit Amidon
Boya (FD&C Yellow No:6)
Şellak
Polietilen glikol 6000
6.2. Geçimsizlikler
Formülasyona dahil olan maddeler arasında geçimsizlik yoktur.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Sıkı kapatılmış kaplarda (ambalajında), 25 C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu şartlarda ilk açılıştan sonra bildirilmiş raf ömrünün sonuna kadar saklanabilir.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
50 ve 500 drajelik amber renkli, pilverpulf kapaklı cam şişeler
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Özel bir gereklilik yoktur.
“Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBI
KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi AŞ.
Bağlarbaşı, Gazi Cd.64-66
Üsküdar/İSTANBUL
Tel. : 0216 492 57 08 Fax : 0216 334 78 88
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
212/94
9. İLK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI
İlk ruhsat tarihi: 15.10.2007 Ruhsat yenileme tarihi:-
10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ