Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Synarel Nazal Sprey Kısa Ürün Bilgisi

Endokrin Sistem » Hipofiz ve Hipotalamus Hormonları ve Analogları » GONADOTROP SERBESTLEYİCİ HORMON » Gonadotrophin-releasing hormones » Nafarelin asetat

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SYNAREL® nazal sprey

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

Nafarelin asetat 2 mg/ml

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür çözeltisi 0,2 mg/ml
Yardımcı maddeler için 6.1' e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Nazal sprey
Berrak renksiz veya hafif sarımsı çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

¦ Endometriyozisin ağn ve cndometriyotik lezyonlannm azaltılması da dahil olmak üzere endometriozisin hormonal tedavisinde,
¦ In vitro fertilizasyon uygulamalan öncesinde infertilite uzmanın gözetimi altında yumurtahklann kontrollü olarak uyarılmasında endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

SYNAREL in endometriyozis ile tedavisi 18 yaş ve üstü kadınlarla sınırlıdır.

Yetişkinlerde:

Endometriyozis:


SYNAREL® in endometriyozis tedavisinde kullanılmasında amaç, uzun aylar süren menopozdaymış hissi veren, kronik hipofız bezi duyarsızlaştırması sağlamaktır.
Endometriyozis tedavisinde önerilen doz, günde 2 kez 200mcg'lık birer püskürtmedir (sprey). Uygulama, sabah bir burun deliğine, akşam diğer burun deliğine bir püskürtme şeklinde yapılır. Toplam doz günde 400mcg'dır. Tedaviye menstrüel siklusun 2. ve 4. günleri arasında başlanmalıdır. Tedavinin önerilen süresi 6 aydır. Klinik çalışmalarda kadınlann çoğuna en fazla 6 aya kadar tedavi uygulanmıştır.

In vitro fertilizasyon uygulamaları öncesinde yumurtalıkların kontrollü olarak uyarılması:


İn vitro fertilizasyon uygulamaları öncesinde yumurtalıkların kontrollü olarak uyaniması esnasında SYNAREL® kullanımı uzun bir protokol gerektirmektedir. Nitekim SYNAREL® hipofız desensitizasyonu

(downregulation)

yoluyla 10-15 gün devam eden geçici gonadotropin sitümülasyonu gerçekleştirmektedir.

Downregulation

serum östradiol <50pg/ml ve serum progesteron <Ing/ml olarak tanımlanabilir ve hastaların çoğunluğunda 4 hafta içinde gerçekleşir.
önerilen doz, günde 2 kez 400 mcg'hk birer püskürtmedir (sprey). Uygulama, sabah bir burun deliğine, akşam diğer burun deliğine bir püskürtme şeklinde yapılır. Toplam doz günde SOOmcg'dır.

Downregulation

meydana geldiğinde, nafarelin asetat tedavisinin yanına gonadotropin tedavisi eklenir ve SYNAREL® uygulaması folikül gelişimi uygun düzeye ulaşana kadar devam ettirilir (genellikle 8-12 gün).
Eğer 12 hafta içinde

downregutalion

elde edilemez ise, SYNAREL® tedavisi kesilmelidir siklus iptal edilmelidir.
Tedavi ya erken folikül fazında (2.gün) ya da orta luteal fazda (genellikle 21. gün) tekrar başlanabilir.
Nafarelin uygulaması esnasında nazal dekonjestan alınması gerekir ise nafarelin uygulamasından en az 30 dk. sonra alınması önerilmektedir.
SYNAREL® alımı sırasında veya hemen sonrasında hapşırmak ilacın emilimini zayıflatabilir. Uygulama sırasında hapşırma meydana gelir ise dozun tekrarlanması tavsiye edilebilir.
60 doz içeren şişeler daha fazla doz alımı için kullanılmamalıdır. 60 birim dozluk şişeler, günlük 400 mcg (2 püskürtme) olmak üzere 30 günlük ve günlük 800 mcg ( 4 püskürtme) olmak üzere 15 günlük tedavi için uygundur.

Uygulama şekii:

Sadece nazal olarak uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Geçerli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaş ve üstü kadınlarda kullanılır.

Geriyatrik popülasyon:

Geçerii değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

SYNAREL®
¦ GnRH, GnRH (gonadotropin salıverici hormon) agonist analoguna veya Synarel içeriğindeki maddelere karşı hassasiyeti olanlarda,
¦ Tanısı konmamış vajinal kanaması olanlarda,
¦ Hamilelerde veya Synarel tedavi sırasında hamile kalma ihtimali olanlarda, ( Bkz. “gebelik ve laktasyonda kullanım”)
¦ Emzirenlerde kontrendikcdir.
Düzenli olarak önerilen dozlarda kullanıldığında nafarelin, ovülasyonu engellemektedir. Hastalar hormon içermeyen korunma yöntemleri kullanmaları konusunda uyarılmalıdır. Doz atlandığında ovülasyon oluşabilir ve gebelik gerçekleşebilir. Hasta, tedavi esnasında hamile kaldıysa, ilaç uygulaması bırakılmalı ve hasta fötal gelişim riskine karşı uyanimahdır. Döllenmiş yumurta, uterus kavitesine yerleştirilmeden en az 3 gün önce tedavi soniandınimalıdır.
Bu sınıftaki diğer ilaçlar gibi SYNAREL® tedavisinin ilk iki ayında yumurtalık kistlerinin meydana geldiği bildirilmiştir. Bu tür olayların çoğu, fakat hepsi değil, Polikistik Över Sendromu olan hastalarda meydana gelmektedir. Bu kistik yapılar, genellikle tedavinin 4 ila 6. haftasında kendiliğinden kaybolmaktadır ancak bazı durumlarda, ilacın sonlandıniması veya cerrahi müdahale gerekebilir.

In vitro fertilizasyon uygulamaları öncesinde yumurtalıkların kontrollü olarak uyarılması:


Geçici yumurtalık kisti yapısı GnRH'ın agonist kullanımıyla ortaya çıkabilen bir komplikasyonudur. Bu kistler birkaç hafta geçtikten sonra gerileme eğilimindedirler ve GnRH agonistlerinin siklusun tbliküler fazında başladığında daha yaygındır.
SYNAREL®in polikistik över sendromu olan hastalan içeren ovülasyon indüklenmesi rejimine ait klinik veri mevcut değildir. Dikkatli olunması önerilmektedir Ovülasyon indükleme rejimine giren bu hasta gruplannda aşırı folikül büyümesi olacağından dikkatli olunması gerekmektedir.
Ol d
Terapötik dozlarda nafarelin uygulaması hipofız bezi'go^d sitemine baskı uygulamaktadır. Tedavi kesildikten sonra 8 hafta içinde fonksiyonlar normale döner. Hip)ofız bezi fonksiyonlannın diagnostik testlerinin tedavi esnasında ya da tedavi sonlandınldıktan 8 hafta içerisinde yapılması yanıltıcı olabilir.
SYNAREL® her dozunda 0,0267 mg benzalkonyum klorür içermektedir. Bu miktar bronkospazma neden olabilecek verilen doz başına 10 mg benzalkonyum klorürün altındadır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nafarelinin farmakokinetik nedenli ilaç-ilaç etkileşimine neden olması beklenmez, çünkü bileşiğin metabolizması sitokrom P450 enzimleriyle değil temel olarak peptidazlarla olur. Ek olarak, nafarelin plazma proteinlerine (albumin) sadece %80 oranında bağlanmaktadır, protein bağlama seviyesinde ilaç etkileşmelerinin gerçekleşmesi beklenmemelidir.
Rinit nafarelinin nazal emilimini bozmaz. Nafarelin tedavisinden 30 dakika önce kullanılan nazal dekonjestanlar emilimi azaltmaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
/

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

In vitro fertilizasyon uygulamaları öncesinde yumurtalıkların kontrollü olarak uyarılması:

Tedaviye başlamadan önce hamileliğin söz konusu olmadığmdan emin olunmalıdır ve tedavi hCG uygulama gününde kesilmelidir. SYNAREL® alınırken kontraseptifler (bariyer metotları) kullanılmalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik döneminde kontrendikedir.

Gebelik dönemi

Hamile bireylerde nafarelin kullanımına ilişkin bir çalışma yapılmamıştır.
Dolayısıyla SYNAREL® hamilelik sırasında veya hamilelik şüphesinde kullanılmamalıdır. SYNAREL® ile tedaviye başlamadan önce hamilelik söz konusu olmadığından emin olunmalıdır. Eğer hasta tedavi sırasında hamile kalırsa tedavi kesilmeli ve hasta fÖtal gelişim üzerindeki potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

Nafarelinin anne sütüne geçip geçmediği veya ne oranda geçtiği bilinmemektedir. Emziren kadınlarda etkileri tanımlanmamıştır dolayısıyla emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Fertilitede bozukluk: Sıçanlarda her iki cinste yapılan üreme çalışmaları, altı aya kadar süren tedavi sonrası fertilite supresyonunun ilacın sonlandırılmasıyla geri dönüşümlü olduğunu göstermiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Geçerli değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:
Çok yaygın ( >1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000) çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor).

Endokrin hastalıkları

Çok yaygın: Hipoöstrojenizm

Psikiyatrik bozukluklar

Çok Yaygın: Depresyon, duygusal değişkenlik

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygm: Baş ağrısı

Solunum, göğüs ve mcdiastinal bozukluklar

Çok yaygın: Nazal mukuozada tahriş Yaygın olmayan: Nefes darlığı, göğüs ağrısı

Hepato-bilier hastalıkları

Seyrek: Artmış SGOT/SGPT ve serum alkalin fosfataz seviyeleri

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Çok yaygın: Akne
Yaygın olmayan: Ürtiker, kızarıklık ve kaşıntı

Kas-iskclet ve bağ doku bozuklukları

Yaygın: Kas-iskelet ağrılan (Myalji)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok yaygın: sıcak basması, libidoda değişiklik, vajinal k^jıluk
Pazariama sonrası yapılan denetimlerde, depresyon, paraestazi, alopesi, migren, palpitasyon, görmede bulanıklık rapor edilmiştir.
Kemik yoğunluğunda değişiklikler: 6 aylık SYNAREL® tedavisi sonrasında vertebral trabeküler kemik yoğunluğunda ve toplam vertebral kütlede sırasıyla yaklaşık %9 ve %4 azalma olmuştur. Distal radyusun kompakt kemiğinde ve ikinci metakarpalda mineral içeriğinde çok düşük miktarda azalma olmuştur. Tedavi sonrası dönemde kemikte tatmin edici bir düzelme meydana gelmiştir. Çift foton absorbsiyometre ile ölçülen toplam vertebral kemik kütlesi tedavi sonrasında %6 düşmüştür. Ortalama vertebral kütle, tedavinin tamamlanmasından 6 ay sonra bu cihaz ile tekrar ölçüldüğünde tedavi öncesindeki seviyenin % 1.4 altında çıkmıştır. Bu diğer GnRH agonistleri ile tedavide ortaya çıkan sonuçlar ile benzerdir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda kullanılması önerilen dozun 60 kata kadan hayvanlarda subkütan olarak uygulandığmda herhangi bir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Nafarelinin oral uygulaması gastro intestinal sistemde enzimatik degradasyona neden olmuştur dolayısıyla etkili değildir. Maymunlar üzerinde yapılan çalışmalarda, nafarclin oral yolla uygulanmasından sonra emilmediği görülmüştür.
Nafarelinin doz aşımı ile ilgili yeterli klinik deneyim mevcut değildir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

S.l. Farmakodinamik özellikler

Fannakoterapötik grubu: Gonadotropin salıverici honnonlar ATC kodu: H01CA02
Nafarelin, güçlü bir GnRH (gonadotropin salıverici hormon) agonist analoğudur. Tek doz verildikten sonra hipofız gonadotropinlerinin, LH (luteinleştirici hormon) ve FSH'nın (folikül uyarıcı hormon), salıverilmelerini uyarır böylece yumurtalıklarda ve teslislerde steroid yapımını artırır.
Tedavinin başlangıcında endometriozis semptomlan geçici olarak artabilir. Tekrarlayan dozlarda stimulasyona bu cevap giderek azalır. 3 ila 4 hafta içinde, günlük uygulama hipofızer gonadotropin salıverilmesinde azalmaya ve/veya düşük biyolojik etkinliğe sahip
gonadotropinlerin salıverilmesine yol açar. Sonuç olarak gonadal steroid yapımının baskılanmasına ve idamesi gonadal steroidlere bağlı olan doku fonksiyonlarının engellenmesine yol açar.

5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:

Nafarelin nazal uygulamanın ardından hızlıca emilerek dolaşıma katılır. Maksimum plazma konsantrasyonuna dozun alınmasından 20 dakika sonra ulaşılır ve plazma yanlanma ömrü ortalama 4 saattir. Nazal doz uygulmanın biyoyararlanımı ortalama % 2.8'dir. (% 1.2- 5.6 aralığında)

Dağılım:

400 mcg doz uygulamasını takiben, 20 dakikada maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır, plazma yanlanma ömrü erişkinlerde yaklaşık 4 saat, ve çocuklarda 2.6 saattir. Nafarelinin günde 2 kere 200 ila 400 mcg olarak 18 sağlıklı kadına 22 gün süresince uygulanması, ilacın belirgin bir birikimine yol açmamıştır. Nafarelin plazma proteinlerinden başlıca albümine olmak üzere %78 ila %84 oranında bağlanır

Bivotransformasvon:

Altı metaboliti tanımlanmış olmasına rağmen biyolojik aktiviteleri belirlenmemiştir.

Eliminasvon:

Erişkin insan plazmasının kullanıldığı in vitro çalışmalarda. Radyoaktif C14 ile işaretlenmiş nafarelin subkütan olarak 3 gönüllüye verildiğinde, %44-56 oranında idrarda ve % 19-44 oranında dışkıda tespit edilmiştir. Verilen dozun yaklaşık %3'ü idrarda değişmemiş nafarelin olarak bulunmuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Diğer GnRH agonistlerinde de görüldüğü gibi nafarelin laboratuar rodentlerine parenteral olarak yüksek dozlarda verildiğinde; fare ve sıçanlarda anteriyor hipofız bezini (adenoma/karsinoma) kapsayan endokrin organlarda hiperplazi ve neoplazi, sıçanlarda sadece uzun dönemli çalışmalarda pankreas adacık, adrenal medulla, testisler ve yumurtalık tümörieri meydana gelmiştir. Bu tümörlerin metastazı görülmemiştir. Bir yıllığına yüksek dozlarda nafarelin ile tedavi edilen maymunlarda tümör ya da profileratif değişiklikler gelişmemiştir. İnsanlardaki veriler kısıtlıdır ama GnRH anloglannın tümörigenezi için bir kanıt yoktur.
Bakteri ve memeli sistemlerde yönetilen in vitro çalışmalannda nafarelin için potensiyel mutajenik etkisi olmadığını göstermiştir.
Sıçanlara intramüsküler olarak hamileliklerinin 6-15. günlerinde 0.4, 1.6 ve 6.4 mcg/kg/gün dozda uygulandığmda (günlük 400 mcg intranazal insan dozunun 0.6, 2.5 ve 10 katı), yüksek doz grubundaki 4/80 fetüste, sıçanlarla yapılan tekrar çalışmada görülmeyen, majör fÖtal anormallikler olduğu görülmüştür. Bununla birlikte fareler ve tavşanlardaki çalışmalar fötal anormallikleri kanıtlamada yetersiz olmuştur. Sıçanlarda, dozla bağlantılı olarak fötal ölümlerde artış ve fötal ağırlıkta yüksek dozlarda kullanıldığında düşme olmuştur. Bu etkiler fötal ölümlerin bu türlerdeki nafarelin uygulamasıyla hornıon seviyelerindeki değişikliklerin mantıklı sonuçlandır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sorbitol
Benzalkonyum klorür Glasiyel asetik asit Su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Işıktan koruyarak saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda; PVC kaplı cam şişede polipropilen geçme kapaklı ucunda polipropilen nazal aplikatör bulunan valaous pompadan oluşan ambalajlarda
8 ml'lik ambalajlarda

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel işlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ali Raif İlaç San. A.Ş.
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Haseyad II.Kısım No:228 34306 İkitelli/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

100/100

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi; 14.01.1997 Ruhsat yenileme tarihi; 03.11.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Synarel Nazal Sprey

Etken Maddesi: Nafarelin Asetat

Atc Kodu: H01CA02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Synarel 2 Mg 60 Gr Nasal Sprey
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.