Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mycobutin 150mg kapsül Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikobakteriyel İlaçlar » Tüberküloz İlaçları » Antibiyotikler » Rifabutin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MYCOBUTIM® 150 mg kapsül
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
Rifabutin.................150 mg
Yardımcı maddeler için 6,1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Kapsül.
Viyole toz içeren kımıızı-kahverengi, kendinden kilitli sert jelatin kapsül. No. O
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.L Terapötik endikasyonlar
MYCOBUTIN;
CD4 sayımları 75 / mel' ye eşit ya da daha düşük olan, bağışıklık sistemleri baskılanmış hastalarda M

avium mtraseliüler

kompleks (MAC) enfeksiyonlarınm profılaksisinde
AlDSMi hastalarda yaygın semptomatik

Mycobacterium avium

enfeksiyonu tedavisinde • Kronik rezistan ve yeni teşhis edilmiş pulmoner tüberküloz tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloj i/uygula ma sıklığı ve süresi:

Yetişkinler

MYCOBUTIN ile tek ilaç tedavisi uygulandı^mda


e



• Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda MAC enfeksiyonunun profılaksisinde; günde 300 mg (2 kapsül)

MYCOBUTIN ile kombine tedavi uygulandığında


• Non-tüberküloz mikobakteriyel hastalıkta: Negatif kültürler elde edildikten sonra 6 aya kadar günde 450-600 mg (3-4 kapsül)
• MAC tedavisi: MYCOBUTIN klaritromisin ile birlikte verildiğinde; MYCOBUTIN dozu tedavinin ilk aymdan sonra 300 mg'a düşürülmelidir ( bkz. bölüm 4.4 özel kullanmı uyarılan ve önlemleri ve 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
• Pulmoner tüberkülozda: 6-9 ay süreyle günde 150 mg (1 kapsül) veya negatif balgam kültürü elde edildikten sonra tedavi en az 6 ay daha bu şekilde sürdürülür. Bu doz daha Önce antitüberküloz ilaçlar ile tedavi edilmiş hastalarda günde 300-450 mg/gün'e yükseltilmelidir.
Uygulama şekli:
Ağızdan alınır.
MYCOBUTIN, genellikle günde bir defa, öğünlere bağımlı olmaksızın, günün herhangi bir saatinde tek doz şeklinde oral olarak alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Şiddetli böbrek bozukluğu mevcudiyetinde (kreatinin klerensi 30 nıl/dakika'nm altında) dozun %50 oranında düşürülmesi gerekir. Hafıf-orta derecedeki böbrek bozukluğu herhangi bir doz ayarlanmasını gerektirmez.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Hafif derecede karaciğer bozukluğu herhangi bir doz ayarlamasını gerektirmez.

Pediyatrik popiilasyon:

Çocuklarda MYCOBUTIN kullanımı ile ilgili yeterli veri mevcut değildir.

Geriyatrik popiilasyon:

Yaşlılarda doz ayarlamasına İlişkin spesifik bir Öneri mevcut değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Rifabutine ya da diğer rifamisinlere (Örneğin; rifampisin) karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.
Gebe ve emziren kadınlarda ve çocuklarda klinik deneyimin yetersiz olması nedeniyle, MYCOBUTIN bu hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri

MYCOBUTIN, idrara, deriye ve vücut salgılarına kırmızı-turuncu bir renk verebilir. İlacın kullanımı süresince yumuşak kontakt lensler kalıcı olarak boyanabilir, bu yüzden takılmamalıdır.
Mikobakteriyel enfeksiyonların tedavisinde genelde kabul edilen kriterler gereği, MYCOBUTIN, her zaman, rifamisin grubu dışındaki diğer antimikobakteriyel ilaçlarla birlikte verilmelidir. Pulmoner tüberküloz veya diğer mikobakterilerin neden olduğu aktif bir hastalık olmadığından emin olmak için, hastalar MYCOBUTIN profilaksisine başlamadan önce değerlendirilmelidir.
Tedavi süresince düzenli aralıklarla lökosit ile trombosit sayımının yapılması ve karaciğer enzimlerinin izlenmesi önerilir.
MAC enfeksiyonuna karşı profılaksinin hastanın yaşamı boyunca sürdürülmesi gerekebilir. MAC tedavisinde MYCOBUTIN'in klaritromisin ile birlikte kullanılması durumunda, MYCOBUTIN plazma konsantrasyonunda artış olacağından, MYCOBUTIN dozunun düşürülmesi önerilir ( bkz. bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.5 Diğer tıbbi ürünler
ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). MYCOBUTIN ile birlikte, klaritromisin (veya • diğer iTiakrolidler) ve/veya flukonazol (ve benzer bileşikler) kullanılıyorsa, meydana
gelebilecek üveit olasılığına karşı hastalar yakından takip edilmelidir. Üveitten şüphelenildiği takdirde, hasta bir göz hekimine gönderilmelidir, hatta gerek görüldüğünde MYCOBUTIN ile tedaviye ara verilmelidir (bkz. bolüm 4.8 İstenmeyen etkiler ve 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). MYCOBUTIN ile ilişkili üveit, diğer oküler HIV komplikasyonlarından ayırt edilmelidir.
Proteaz inhibitörleri, CYP450 3A4'nin katıldığı metabolizmanın inhibitörleri veya substratları gibi etki gösterir. Proteaz inhibitörleri ve rifabutin arasmdaki önemli ilaç-ilaç etkileşiminden dolayı, birlikte kullanımları, sürekli olarak hasta ve hastanın öze! ilaç profili değerlendirilerek yapılmalıdır ( bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Proteaz inhibitörlerine ait daha fazla bilgi için, lütfen mevcut resmi ürün monografına veya üreticisine başvurunuz.
Rifabutin dahil neredeyse tüm antibakteriyel ajanların kullanımıyla ilgili olarak

Clostridium diffıciledifficile'mn

aşın çoğalmasına neden olur.

m



C.

diffıcile,diffıcile'x\\n

hipertoksin üreten suşları, morbiditenin ve mortalitenin artmasına neden olur. CDAD, antibiyotik kullanımından sonra ishal olan tüm hastalarda düşünülmelidir. Antibakteriyel ajanların uygulanmasından İkİ ay sonra CDAD görüldüğü rapor edildiğinden, tıbbi hikayeye dikkat edilmesi şarttır.

4.5. Diğer tıbbi UrOnler İle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Rifabutin, sitokrom CYP450 3A altgrubu enzimlerini indUklediğinden bu altgruba dahil enzimler tarafından metabolize edilen ilaçların farmakokinetik davranışmı etkileyebilir. MYCOBUTIN ile birlikte kullanıldıklarında bu tür İlaçlarm dozlarını ayarlamak gerekebilir. Bu nedenle, MYCOBUTIN tedavisi sırasında, oral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden, hastalara diğer kontrasepsiyon yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmelidir. Rifabutinin çoklu dozlaması, CYP450 3A alt ailesinin hepatik metabolik enzimlerinin indüksiyonu ile İlİşkİlendirilmiştir. Rifabutinin başlıca metaboliti de (25-desasetİl rifabutin; LM 565) bu etkiye katkıda bulunabilir. Rifabutin kaynaklı metabolik İndüksiyonun eşzamanlı uygulanan ilaçların (özellikle de CYP450 3A yoluyla metabolize edilenlerin) dolaşımdaki düzeylerinde bir düşüşe yol açması olasıdır. Kinetik veriler, rifabutinin enzimatik indüksiyonunun 5 gün içinde tamamlandığım ve 300 ila 600 mg doz aralığında dozdan bağımsız olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer biçimde, CYP450 3A aktivitesini rekabetçi biçimde inhibe eden eşzamanlı ilaçlar, rifabutinin dolaşımdaki düzeylerini artırabilir.
Benzer biçimde, MYCOBUTfN analjeziklerin, antikoagülanlarm, kortikosteroidlerin, siklosporinin, digitalisin (ancak digoksinin değil), oral hipoglisemiklerin, narkotiklerin, fenitoinin ve kinidinin aktivitesini azaltabilir.
MYCOBUTIN'in, didanosin'in (DDl) ve isoniazid'in farmakokinetik profillerini , , etkilemediği klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, etambutol,
teofılin, sülfanomidler, pirazinamid, flukonazol ve zalsitabin (DDC) ile anlamlı etkileşme beklenmemektedir.
MYCOBUTIN, klaritromisin ve/veya flukonazol ile birlikte verildiğinde, rifabutin plazma düzeylerinde bir artış meydana gelmektedir. Bu etki aynı sınıftan olan diğer ilaçlarla da görülür. Ancak, MYCOBUTIN flukonazolun farmakokinetiğini etkilemez.
P-aminosalisilik asidin rifamisinlerin GI absorpsiyonunu engellediği gösterildiği için, MYCOBUTIN ile birlikte uygulanacağı zaman 8 - 12 saat aralıkla verilmeleri önerilmektedir.
Tablo l'de, rifabutinle değerlendirilen ilgili ilaç etkileşimlerinin sonuçları ve boyutları özetlenmektedir, Bu etkileşimlerin ve takip eden doz değişikliklerinin klinik ilgisi; incelenen popülasyon, hastalığın şiddeti, hastanın ilaç profili ve risk/fayda oranının olası etkisi ışığında değerlendirilmel idir.
Rifabutin ve rifampin yapısal benzerliklere sahiptir, fakat ftzikokimyasal özellikleri (örn. iyonizasyon ve üleşim katsayısı) biyodağılım ve CYP450 enzim indükleyici potansiyel bakımından aralarında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Rifampine kıyasla rifabutinin enzim indükleyici özellikleri daha az belirgindir. Veriler, rifampine kıyasla rifabutinin 2-3 kat daha zayıf bir indükleyici olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, dolaşımdaki ilaç düzeyi değişikliklerinin hasta yanıtım etkilemesi durumunda, potansiyel ilaç etkileşimlerinin klinik etkisinin rifampine kıyasla eşzamanlı rifabutin ile daha az olması olasıdır.
Malabsorpsiyon: İlerleyen HIV hastalığı kaynaklı gastrik pH değişikliği, HIV pozitif hastalarda kullanılan bazı ilaçların malabsorpsiyonu ile ilişkilendirilmiştir (öm. rifampin, izoniazid). Hastalık şiddeti değişen AIDS hastalarından elde edilen ilaç serum konsantrasyonu verileri (CD4+ sayımlarına dayalı), rifabutin absorpsiyonunun ilerleyen HIV hastalığından etkilenmediğini ortaya koymaktadır.
Birlikte uygulanan ilaçlar
Rifabutiıı üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar
ANTIVIRALLER
Amprenavir
2.9katiEAA, 2.2 kat i Cmaks
Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.
Amprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozunun %50 azaltılması önerilmektedir. Advers reaksiyonlar için izlemenin artırılması gerekli görülmektedir.
Delavirdin
Veri yoktur.
Ortalama en düşük plazma
konsantrasyon lannm anlamlı derecede daha düşük olmasıyla (18+15 ila 1.0+0.7 ^M) sonuçlanan 5 kat artmış oral klerens
HIV-1 ileenfekte hastalarda yapılan çalışma. Delavirdin mesilat 400 mg q8h ile dozlanan hastalar için rifabutin
önerilmemektedir.
Didanosin
Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.
Kararlı durumda kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.

Fosamprenavir/
ritonavir
%64 T EAA *
%35 i EAA ve %36 t Cmaks, Çukur bitiş düzeyinde etki yoktur (amprenavir)
Fosamprenavir ile kombinasyon halinde uygulandığında rifabutin dozajında en az %75 azaltma (gün aşırı veya haftada üç defa 150 mg'a kadar) önerilmektedir.
İndinavir
EAA'da %204 i
EAA'da %32

[



Lopinavir/ritonavir
5.7 kat i EAA, 3.4 kat i Cmaks*
Lopinavir kinetiğinde anlamlı bİr değişiklik yoktur.
Rifabutinin normal 300 m g/gün dozajında en az %75 azaltma önerilmektedir (yani, gün aşırı veya haftada üç defa 150 mg'lık maksimum doz). Advers reaksiyonlar için izlemenin artırılması gerekli görülmektedir. Rifabutin dozunun daha da azaltılması gerekebilir.
Birlikte uygulanan ilaçlar
Rifabutin üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar
Sakinavir
Veri yoktur.
EAA'da %40 |

Ritonavir
EAA'da 4 kat artış, Cmaks'ta

2.5

kat artış
Veri yoktur.
Ritonavirin varlığında, üveit dahil olmak üzere takip eden yan etkilerin riski artabilir. Rifabutinle tedavi edilen bir hastada proteaz inhibitörU kullanılması gerekirse ritonavir dışında ajanlann kullanılması düşünülmelidir (Ayrıca bkz. Bölüm 4.4, Özel kullanım uyanları ve önlemleri).
Tipranavir/ritonavir

2.9

kat i EAA,
1.7 kat i Cmaks
Tipranavir kinetiğinde anlamlı bir değişiklik yoktur.
Rifabutin için terapötik ilaç izlemesi yapılması önerilmektedir.
Zidovudin
Kinetikte anlamlı bir değişiklik yoktur.
Cmaks ve EAA'da yaklaşık

%32 i


Kontrollü büyük bir klinik çalışma, bu değişikliklerin klinik ilgisinin olmadığını göstermiştir.
Birlikte uygulanan ilaçlar
Rifabutin üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar
ANTIFUNGALLER
Flukonazol
EAA'da %82 i
Kararlı durum plazma konsantrasyon 1 an nda anlamlı bir değişiktik yoktur.

Itrakonazol
Veri yoktur.
Cmaks ve EAA'da %70 ila %75 i
Bir vaka raporu, itrakonazolün varlığında serum rifabutin düzeylerinin artmasıyla ve üveit geliştirme riskinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir kinetik etkileşimi ortaya koymaktadır.
Ketokonazol/
mikonazol
Veri yoktur.
Veri yoktur.
CYP4503A aktivitesini rekabetçi şekilde inhibe eden ketokonazol gibi birlikte uygulanan ilaçlar, rifabutinin dolaşımdaki ilaç düzeylerini yükseltebilir.
Posakonazol
%31 i Cmaks, %72 i EAA
%43 i Cmaks, %49 i EAA
İlaçlar birlikte uygulanıyorsa hastalar rifabutin
uygulamasıyla ilişkili advers olaylar açısından izlenmelidir.
Birlikte uygulanan ilaçlar
Rifabutin üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar

Rifabutin (günde 300 mg), günde iki kez 200 mg vorikonazol için Cmaks ve EAA düzeylerini sırasıyla %69 ve %78 düşürmüştür. Rifabutinle birlikte uygulama sırasında, günde iki kez 350 mg vorikonazol için Cmaks ve EAA düzeyleri, günde iki defa tek başına uygulanan 200 mg vorikonazolün sırasıyla %96'sı ve %68'i olmuştur. Günde iki kez tek başına uygulanan 200 mg vorikonazole kıyasla günde iki kez 400 mg vorikonazol dozunda Cmaks ve EAA sırasıyla %104 ve %87 daha yüksek olmuştur.
Vorikonazol

%195 i Cmaks, %331 i EAA**

Faydanın riske göre ağır basması durumunda, vorikonazol idame dozu 12 saatte bir intravenöz 5 mg/kg dozuna veya 12 saatte bir oral yoldan 200 mg'dan 350 mg'a (40 kg'ın altındaki hastalarda 12 saatte bir oral yoldan 100 mg'dan 200 mg'a) çıkarılırsa, rifabutin vorikonazolle birlikte uygulanabilir. Rifabutin
vorikonazolle birlikte uygulandığında tam kan sayımlarının ve rifabutin advers olaylarının (öm. üveit) dikkatle izlenmesi önerilmektedir.
ANTI-PCP (Pneumocystis carinii pnömonisi)
Dapson

Veri yoktur.

EAA'da yaklaşık %27 ila %40 i

HIV ile enfekte hastalarda yapılmış çalışma (hızlı ve yavaş asetİlatörler).

Sulfametoksazol-
Trimetoprim
Cmaks ve EAA'da anlamlı bir değişiklik yoktur
EAA'da yaklaşık %I5 ila %20

I


Başka bir çalışmada, yalnızca trimetoprim için (sulfametoksazol için değil) EAA'da %14 I ile Cmaks'te %6

I

görülmüştür fakat klinik olarak anlamlı bulunmamıştır.
Birlikte uygulanan ilaçlar
Rifabutin üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar
ANTI-MÂC (Mycobacterium avium intracellulare kompleksi)
Azitromisin
FK etkileşim yoktur.
FK etkileşim yoktur.

Klaritromisin
EAA'da yaklaşık %77 |
EAA'da yaklaşık %50 J,
HIV ile enfekte hastalarda yapılmış çalışma. Klaritromisinin varlığında rifabutin dozu ayarlanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2, Pozoloji ve uygulama şekli ve ayrıca Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
ANTİ-TB (Tüberküloz)
Etambutol
Veri yoktur.
EAA veya Cmaks'te anlamlı bir değişiklik

İzoniazid
Veri yoktur.
Farmakokinetik
etkilenmemiştir

Pirazinamid
Veri yoktur.
Veri yoktur.
Çalışma verileri değerlendirilmektedir.
DİĞER
Metadon
Veri yoktur.
Anlamlı bir etki yoktur
EAA temel alındığında rifabutinin metadon pik düzeyleri veya sistemik maruziyet üzerinde belirgin bir etkisi yoktur. Rifabutin kinetiği değerlendirilmemiştir.
Oral Kontraseptifler
Veri yoktur.
Veri yoktur.
Çalışma verileri değerlendirilmektedir. Hastalara diğer doğum kontrolü yöntemlerini kullanmaları önerilmelidir.

«>


Birlikte uygulanan iılaçlar
Rifabutin üzerindeki etkisi
Birlikte uygulanan ilaç üzerindeki etkisi
Yorumlar
Takrolimus
Veri yoktur.
Veri yoktur.
Rifabutinin takroMmusun en düşük kan düzeylerini düşürdüğünü rapor etmektedir.
Teo filin
Veri yoktur.
EAA veya Cmaks'te başlangıca göre anlamlı bir değişiklik yoktur

EAA - Zamana karşı konsantrasyon eğrisinin altında kalan alan
Cmaks - Maksimum serum konsantrasyonu
* - İlaç artı aktif metaboüt
** - günde iki kez 400 mg dozunda vorikonazol
i: Artış , Düşüş

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popUlasyon;

Mevcut değil.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi; B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MYCOBUTIN oral kontraseptiflerle etkileşim gösterebilir (bkz. Böİüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
MYCOBUTIN tedavisi sırasında oral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden hastalara diğer kontrasepsiyon yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

MYCOBUTIN için gebelikte maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler bakımından yeterizdİT (bkz kısım 5.3)
Gebe veya emziren kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmamaktadır. Günde 200 mg/kg dozuna kadar (önerilen günlük insan dozunun 40 katı) doz düzeyleri kullanılarak rifabutin verilen sıçanlarda ve tavşanlarda üreme çalışmalan yapılmıştır. İki türde de teratojenisite görülmemiştir. 20 mg/kg/gün dozu verilen sıçanlarda fetal viyabilitede düşüş görülmüştür.
Sıçanlarda, 40 mg/kg/giin (önerilen günlük insan dozunun 8 katı) dozunda rifabutin fetal iskelet varyantlarında artışa yol açmıştır. Tavşanlarda, 80 mg/kg/gUn (önerilen günlük insan dozunun 16 katı) dozunda rifabutin matemotoksisiteye ve fetal iskelet anormalliklerinde artışa yol açmıştır.
Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teratojenik olmadığı görülse dahi, gebe kadınlarda veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN gebe kadınlara uygulanmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teralojenik olmadığı görülse dahi, veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN çocuk emziren kadınlara uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertillte

Tüm üreme çalışmalarında, etkinin olmadığı düzey 40-50 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hiçbir dozda teratojenik etki görülmemiştir. Yüksek doz düzeylerinde doğurganlık ve fetal gelişimde görülen değişiklikler, üreme organlarındaki lezyonlarla ve bileşiğin anneler üzerindeki toksik etkisiyle ilgilidir.

4.6. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

m



MYCOBUTIN'in araba ya da makine kullanma yeteneğini olumsuz yönde etkilemesini gerektiren hiç bir neden yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Bağışıklık sistemleri yeterli ya da baskılanmış, tüberkülozlu ve non-tüberküloz mikobakteriozisli hastalarda, çok sayıda ilacın birlikte kullanımı durumunda, MYCOBUTIN tolerabilitesi, uzun süreli çalışmalar ile, 600 mg'a kadar çıkan günlük dozlarda incelenmiştir.
MYCOBUTIN, bu çalışmalarda, genellikle, diğer ilaçlarla kombine edilerek uygulandığından, ilaç-yan etki ilişkisini kesin olarak belirlemek mümkün olmamıştır. Yalnızca birkaç vakada tedavinin kesilmesi gerekmiştir. En sık bildirilen advers etkiler aşağıda belirtildiği gibidir:
Klinik araştırmalar veya pazarlama sonrası gözelim ile belirlenen advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfına göre aşağıda listelenmiştir.

Kan ve lenf sistemi bozuklukları:

Pansitopeni, lökosh bozuklukları (agranülosİtoz, lökopeni, lenfopeni, granülositopeni, nötropeni, lökosit sayısında azalma> nötrofİl sayısında azalma), trombositopeni, anemi.

Bağışıklık sistemi bozuklukları;

Şok, aşın duyarlılık, bronkospazm, döküntü, eozinofilİ.

Göz bozuklukları:

Üveit, komeal birikim.

Gastroiutestinal bozukluklar:

Clostridium difficile

koliti, bulantı, kusma.
Hepato-bilier bozukluklar:
Sarılık, karaciğer enzimlerinin artışı Deri ve deri a]tı doku bozuklukları:
Ciltte renk bozulması.
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik bozuklukları:
Artralji, miyalji.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozuklukları:
Pireksi.
Diğer antibiyotikler ile görülen semptomlar; ateş, döküntü ve nadiren eosinofıli, bronkospazm ve şok gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Smırlı sayıda deride renk değişikliği bildirilmiştir. Yüksek dozlarda rifabutin ile yalancı sarılık (normal plazma bilirubini ile deride sarı renk) rapor edilmiştir.
Ayrıca, reversibl olan hafif İle şiddetli derecede uveit görülmüştür. MAC profilaksisi mono tedavisinde, 300 mg MYCOBUTIN verildiğinde bu risk çok düşüktür, ancak MAC tedavisinde, klaritromisin (veya diğer makrolidler) ile yüksek dozlarda MYCOBUTIN kullanıldığında risk artar (bkz 4.4 özel kullanım uyarıları ve Önlemleri). Flukonazolun (ve benzer bileşikler) uveİt riskini artırmada olası rolü henüz bilinmemektedir. MAC profılaksisinde uygulanan çoklu ilaç rejiminin bir parçası gereği MYCOBUTIN verilen bazı HlV-pozitif pediyatrİk hastalarda yapılan rutin oftalmolojik İncelemeler sırasında korneada birikmelere rastlanılmıştır. Bu değişiklikler çok önemsiz, hatta transparan, asemptomatik periferal ve merkezi kornea birikmeleri olup görmede bir bozukluk meydana getirmez. Uzun süreli tedavi sonrası asemptomatik kornea opasitesi rapor edilmiştir. Grip benzeri sendrom, dİspne ile göğüste baskı veya ağrı ve nadiren hepatit ve hemoliz. Nadiren

Clostridium difficile

ishali rapor edilmiştir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Mide yıkanmalı ve diüretik tedavisi uygulanmalıdır. Destekleyici tedavi ile semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

S.L Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antimikobakteriyel ilaçlar ATC kodu; J04AB04
MYCOBUTIN (rifabutin), özellikle, atipik ve ilaçlara dirençli mikobakteriieri de içeren aside dayanıklı basiller üzerinde etkinlik gösteren, geniş spektrumlu, yarı-sentetik ansamisin grubu bir antibiyotiktir.
Rifabutinin prokariyotik organizmaların

(Escherichia coliBacillus subüUs)M. tuberculosis

DNA'sı içerisine timidinin geçişini önler. Bu durum hatta DNA sentezini de inhibe ettiğini ortaya koymaktadır ki, bu da rifabutinin, rifampisine karşı direnç gösteren organizmalara karşı etkinliğini açıklayabilmektedir.
Rifabutinin, M

iuberculosis'min viiro,in vitrotuberculosis

suşlarmın üçte bir ile yarısı arasında bir oranının rifabutine hassas olduğunu göstermiştir ki bu bulgu, iki antibiyotik arasında tam olarak çapraz direncin bulunmadığını belirtmektedir.
M

tuberculosis'inin vivoin vitro

bulgulara paralel olarak, rifampisine kıyasla 10 kat daha yüksektir.
Bağışıklık sistemlerinde yetmezlik oluşturulmuş farelerde,

M. avium-intrasellülerin vitroin vivo

deneysel enfeksiyonlarda rifabutinin, bu bakterilere karşı etkin olduğu gösterilmiştir. Rifabutin gram (+) ve gram (-) bakteriler üzerinde de etkinlik gösterir.

5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:


İnsanda, rifabutin hızla emilir ve maksimum plazma konsantrasyonuna, oral yolla uygulandıktan yaklaşık 2-4 saat sonra ulaşır. 300, 450 ve 600 mg'lık tek dozların sağlıklı gönüllülere uygulanmasından sonra, rifabutinin farmakokinetiği lineer bir özellik gösterir. Bu dozlarda, Cmaks 0.4-0.7 mcg/ml arasındadır.

Dağılım:


Uygulamadan yaklaşık 30 saat sonra, M

tuberculosis'e

ilişkin minimal inhibitör konsantrasyon (MIC) değerinin üzerinde bir plazma düzeyi elde edilir. Rifabutin, hayvanların, beyin hariç, değişik organlarmda yaygın bir dağılım gösterir, özellikle de, dozlamadan 24 saat sonrasına kadar insan akciğer dokusunda ölçülen konsantrasyonlar plazma düzeylerinden yaklaşık 5-10 kat daha yüksek bulunmuştur.
İnsandaki doku konsantrasyonları, akciğer parankiması, safra kesesi ve barsak duvarlarındaki plazma düzeylerinden bir kaç kat daha yüksektir.
İntrasellüler / ekstrasellüler konsantrasyon oranınm, her ikisi de insandan elde edilen nötrofıllerde 9, monositlerde 15 değerinde bulunması, rifabutinin intrasellüler dağılımının çok yüksek olduğunun göstergesidir.

Biyotransformasvon:


Rifabutinin intrasellüler konsantrasyonunun yüksek oluşu, mikobakteriler gibi intrasellüler patojenlere karşı gösterdiği etkinliğin büyük ölçüde temel nedenidir.
Tespit edilen 5 metaboliti arasında 25 0-diasetil türevi ile 31-hidrol<siI türevi en , önemlileridir, 25 O-diasetil türevi ana ilaca eş değer antibakteriyal etkiye sahiptir. Rifabutinin yarılanma ömrü (tı/2 P) insanda yaklaşık 35-40 saattir.

Eliminasvon:


Rifabutin ve metabolitlerinin atılımı başlıca idrar yolu ile olur,

DoSrusallık/doĞrusa! olmayan durum:


Data mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Toksikoloji
Rifabutinin klinik öncesi güvenlilik çalışmaları, kemirgenlerde ve maymunlarda iyi bir güvenlilik marjı ortaya koymaktadır. 5 g/kg dozuna kadar tekli oral doz verilen sıçanlarda ve 2 ve 4 g/kg dozu verilen beagle köpeği ve sinomolgus maymunlarında rifabutinin akut oral toksisitesi düşük olmuştur ve mortaiite görülmemiştir. Farelerde oral LD50 erkekler için 4.8 g/kg, dişiler içinse 3.3 g/kg'dır. Tekrarlı doz çalışmalarında, hedef organlar yalnızca insan tedavisi için önerilen dozlarla elde edilenden yüksek kan düzeylerine yol açan dozlarda belirlenmiştir. Fare, sıçan ve maymunlarda ana hedef organlar karaciğer, mide, gonadlar ve daha düşük bir derecede eritrositlerdir. Rifabutinin

in vitroin

v/vo testlerde genotoksik olmadığı görülmüştür.
Karsinojenite / Mutajenite
Maksimum tolere edilen dozda iki yıla kadar tedavi edilen fare veya sıçanlarda karsinojenik etki görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalİn selüloz Sodyum lauril sülfat Magnezyum stearat Silikajel
Titanyum dioksit (El 71)
Kırmızı demiroksit (El72)

6.2. Geçimsizlikler

Bilinmemektedir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nİn altmdaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, şeffaf PVC/Al folyo blister ambalajlarda 30 kapsül

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" vc “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetme!ikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer İlaçları Ltd. Şti.
34347 Ortaköy-İSTANBUL Tel; O 212 310 70 00 Faks: O 212 310 70 58

8. RUHSAT NUMARASI

106/25

9. İLK RUHSAT TARİHİTIUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 20.07.1999
Ruhsat yenileme tarihi: 14.02.2005-16.10.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Mycobutin 150mg kapsül

Etken Maddesi: Rifabutin

Atc Kodu: J04AB04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Mycobutin 150 Mg 30 Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.