KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
HEPAZEC 550 mg film tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etken madde
Rifaksimin.............................550 mg
Yardımcı maddeler:
Her bir film kaplı tablette;
Sodyum nişasta glikolat................13.75mg
Disodyum EDTA.......................6.14 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Film kaplı tablet
Pembe renkli, oval şekilli, çentiksiz film kaplı tablet
4. KLİNİK ÖZELLİKLERa
4.1. Terapötik endikasyonlar
18 yaş ve üzerindeki hastalarda aşikar (overt) hepatik ensefalopati epizodlarının tekrarının azaltılmasında ve diyare ağırlıklı irritabl bağırsak sendromunun tedavisindeendikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:
Doktorun önerisine bağlı olarak dozların miktarı ve sıklığı değiştirilebilir.
Önerilen doz:
HEPAZEC 550 mg tablet günde iki kez kullanılır. Klinik yarar ilaçla 6 ay boyunca tedavi sonucunda oluşur. 6 aylık tedavinin dışındaki tedavide hepatik disfonksiyonun ilerlemesiile ilgili bireysel yarar ve risklerin dengesi düşünülmelidir.
HEPAZEC 550 mg tablet diyare ağırlıklı irritabl bağırsak sendromunda 14 gün boyunca günde üç kez kullanılır. Semptomları tekrarlayan hastalarda iki kez aynı doz rejimi iletekrar tedavi edilebilir.
Uygulama şekli:
Oral kullanım içindir. Yiyeceklerle veya aç kamına alınabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek Yetmezliği
Böbrek yetmezliği olan hastalarda rifaksimin uygulanmasına dair klinik veri bulunmamaktadır.
Karaciğer Yetmezliği
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, farklı dozaj uygulanmasına gerek yoktur.
1/12Pediyatrik popülasyon
HEPAZEC'in güvenliliği ve etkililiği 18 yaş altı çocuklarda tespit edilmemiştir.
Geriyatrik popülasyon
Yaşlı ve genç hastalar arasında etkililik ve güvenlilik açısından farklılık göstermediğinden; yaşlılarda farklı dozaj uygulanmasına gerek yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
Rifaksimine, diğer rifamisinlere veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumunda kullanılmamalıdır.
Kısmi de olsa intestinal obstrüksiyon veya ağır intestinal ülserasyon lezyonları olan hastalarda HEPAZEC kullanılmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Clostridium diffıcile
ilişkili diyare:
Clostridium difficiledifficile''difficile,C. difficile'nmC. difficile'ycCandida albicans,Candida albicansİlaca dirençli bakteri gelişimi:
Rifaksimin tedavisi süresince, özellikle uzun süreli tedavi düşünüldüğünde, olası enfeksiyon ve bakteriyel direnç indüksiyonu göz önüne alınmalıdır. Plaseboylakarşılaştırmalı bir çalışmada 6 aylık rifaksimin tedavisini takiben plasebo grubundaherhangi bir vaka görülmezken bu bakteriye karşı etkili olmasına rağmen rifaksimingrubunda 2
Clostridium difficiledifficile)
enfeksiyonu vakası gözlenmiştir.Gastrointestinal kanalda anaerobik koşullarda gram negatif ve gram pozitif bakterilerindirençli mutantlarının seleksiyonunun çok düşük olacağına inanılsa da bu durumunmeydana gelmeyeceği kesinlikle dışlanamaz. Bu nedenle hastalarda özellikle uzun sürelirifaksimin tedavisi düşünüldüğü zaman dikkatli olunmalıdır. Rifaksimin ile kısa dönem(5 gün) tedaviden sonra bakteriyel direnç gelişen vakalarda tedavi kesildikten sonra bu
2/12
dirençli bakterilerin hızla kaybolduğu gözlenmiştir fakat uzun süreli tedaviler için böyle bir veriye ulaşılamamıştır. Anaerobik bakterilerde, özellikle gram negatif basillerde,rifaksimine karşı yeniden duyarlılık gelişimi anaerobik türlere göre daha uzun süredegerçekleşmektedir.
Şiddetli (Child-Pugh C) karaciğer yetmezliği:
Rifaksiminin sağlıklı gönüllülerde güvenli olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte karaciğer sirozu bu ilacın farmakokinetiğini önemli derecede etkiler. Ciddi karaciğeryetmezliği olan hastalarda sistemik maruziyet artmıştır. Kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında; karaciğer sirozu hastalarındaki plazma ilaç konsantrasyonu on katavaran oranlarda artış göstermiştir. Ciddi hepatik yetmezliği olan hastalarda gözlenensistemik maruziyete artış; hayvan toksikoloji çalışmalarında görülmemiştir. MELD(Model for End-Stage Liver Disease) skoru <25 olan hastalar için klinik denemelersınırlıdır. Bu nedenle şiddetli karaciğer yetmezliğinde (Child-Pugh C) ve MELD skoru>25 olan hastalarda HEPAZEC dikkatli kullanılmalıdır.
Elektrolit düzensizlikleri:
Rifaksimin tedavisi esnasında serum sodyum ve potasyum konsantrasyonlarında anlamlı artışlar rapor edilmiştir. Elektrolit düzensizliklerinin hepatik ensefalopati gelişimiyleilişkili olduğu sirotik hastalarda, bu tür değişiklikler için dikkat edilmesi ve önlemalınması gerekir.
K Vitamini sentezi:
Beş gün boyunca günlük 800 mg dozunda rifaksimin tedavisiyle, fekal
Escherichia coliDiğer rifampisin türevleriyle birlikte kullanım:
Mevcut verilerin yetersiz olması nedeniyle ve bağırsak florasında şiddetli bozulmayla birlikte bilinmeyen sonuçlara neden olma potansiyelinden dolayı rifaksiminin diğerrifampisinlerle birlikte kullanılması önerilmez.
Östrojen içeren oral kontraseptiflerle birlikte kullanım:
Her ne kadar çok sık rapor edilmese de, bağırsak florası üzerine etkisinden dolayı oral östrojenik kontraseptiflerin etkinliği rifaksimin kullanımından sonra azalabilir. Eğeröstrojen içeriği 50 pg'dan az olan bir oral kontraseptif kullanılacaksa, ek bir kontraseptifönlemin alınması önerilir.
P-Glikoprotein inhibitörleri ile birlikte kullanımı:
Rifaksiminin P-Glikoprotein inhibitörleri ile eş zamanlı kullanımı, rifaksimine sistemik maruziyeti önemli derecede artırır. Siklosporin gibi P-glikoprotein inhibitörleri ile eşzamanlı rifaksimin kullanımında dikkatli olmak gereklidir. Hepatik yetmezliği olan
3/12
hastalarda; azalmış metabolizmanın potansiyel additif etkisi ve P-glikoprotein inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımı, rifaksimine sistemik maruziyeti daha çok artırabilir.
İdrarda renk değişikliği:
Diğer tüm rifamisin türevlerinde olduğu gibi rifaksiminin sistemik absorpsiyonu da ihmal edilebilir düzeylerdedir (%1'den az). Her ne kadar ilacın absorpsiyonu çok düşükdüzeylerde de olsa, hastalar ilaca bağlı olarak idrarda kırmızımsı renk değişikliğiolabileceği konusunda bilgilendirilmelidir.
Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Sistemik bakteriyel enfeksiyon tedavisini başka bir rifampisin türeviyle alan deneklerde rifaksimin kullanımına ilişkin bir deneyim yoktur.
İn vitroİn vitro
indüksiyon çalışmalarında rifaksimin CYP1A2 ve CYP2B6'yıindüklememiş fakat CYP3A4'ü zayıf bir şekilde indüklemiştir.
Sağlıklı deneklerde yapılan klinik ilaç etkileşim çalışmalarında, rifaksiminin CYP3A4 substratlarının farmakokinetiğini anlamlı derecede etkilemediği gözlenmiştir. Fakathepatik yetmezliği olan hastalarda rifaksimin kullanımında sağlıklı gönüllülere göre dahayüksek sistemik maruziyet görülmektedir. Bu nedenle hepatik yetmezliği olan hastalardarifaksimin ile eşzamanlı kullanılan CYP3A4 substratlarının (örn. varfarin,antiepileptikler, antiaritmikler, oral kontraseptifler) maruziyeti azalabilir.
Uluslararası normalize oranlarındaki artış ve azalış varfarinden korunan ve rifaksimin reçete edilen hastalarda bildirilmiştir. Birlikte uygulama gerekli ise, uluslararasınormalleştirilmiş oran rifaksimin eklenerek ya da kesilerek dikkatlice izlenmelidir. Oralantikoagülanların doz ayarlamaları gerekebilir.
Bir
in vitro
çalışmada, rifaksiminin p-glikoproteinin (p-gp) orta derecede substratı olduğu ve CYP3A4 ile metabolize edildiği ileri sürülmüştür. Rifaksiminin CYP3A4 enziminiinhibe eden ilaçlarla birlikte kullanımının rifaksimine sistemik maruziyeti artırıpartırmadığı bilinmemektedir.
Sağlıklı kişilerde, tek doz rifaksimin (550 mg) ile güçlü bir p-glikoprotein önleyici olan siklosporin (600 mg) eş zamanlı uygulanması, rifaksimin Cmaks ve
AUCoo
değerlerindeortalama 83 kat ve 124 kat artış ile sonuçlanmıştır. Sistemik maruziyetteki artışın klinikönemi bilinmemektedir.
4/12
İn vitro
çalışmalarda taşıma sistemleri seviyelerinde meydana gelen potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri incelenmiştir ve bu çalışmalar rifaksimin ile p-gp ve diğer taşıma proteinleriile atılan diğer bileşikler arasında klinik etkileşimin beklenmediğini ortaya koymaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda özel önerileri destekleyen veriler mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkiliolduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.
Gebelik dönemi
Gebelerde rifaksimin kullanımına ilişkin klinik veri mevcut değildir ya da çok kısıtlıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya dadoğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (Bkz. kısım 5.3).
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
HEPAZEC'in risk/yarar oranı doktor tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve bunun sonucuna göre kullanımına karar verilmelidir.
Laktasyon dönemi
Rifaksiminin ya da metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emzirilen çocuklardaki potansiyel risk göz ardı edilemez. Emzirmenin ya daHEPAZEC tedavisinin kesilmesine ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısındanzararı ve HEPAZEC tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Rifaksiminin insanlardaki üreme yeteneği üzerine etkisi hakkında bir çalışma bulunmamaktadır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, rifaksiminin üreme yeteneği ve fertilite üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler
Klinik çalışmalarda baş dönmesi yaptığı rapor edilmiştir fakat bu etki ihmal edilebilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunması önerilir.
4.8. İstenmeyen etkilerKlinik çalışmalar
Rifaksiminin remisyon gösteren hepatik ensefalopati hastalarındaki güvenliği iki çalışmada incelenmiştir. Bu çalışmalardan bir tanesi; randomize, çift kör, plasebokontrollü faz 3 çalışması olan RFHE3001 çalışması ve diğeri de uzun süreli, açık etiketlibir çalışma olan RFHE3002 çalışmasıdır.
5/12
RFHE3001 çalışmasında 6 ay boyunca günde 2 kez 550 mg rifaksimin kullanan 140 hasta ile plasebo alan 159 hasta karşılaştırılırken; RFHE3002 çalışmasında 322 hastanın (152hasta RFHE3001 çalışmasından) % 66'sı 12 ay boyunca, %39'u ise 24 ay boyunca günde2 kez 550 mg rifaksimin ile tedavi edilmiştir (ortalama maruziyet 512.5 gündür).
Ek olarak, üç destekleyici çalışmada toplam 152 hepatik ensefalopati hastası, 14 gün kadar süreyle günde 600 ila 2400 mg arasında değişen dozlarda rifaksimin tedavisialmıştır.
Aşağıdaki tabloda, plasebo kontrollü RFFIE3001 çalışmasından, uzun süreli çalışma olan RFHE3002 çalışmasından ve pazarlama sonrası elde edilen ve rifaksimin ile tedavi edilenhastalarda >%5 insidansta ve plasebo alan hastalardan daha yüksek insidansta (>%1)ortaya çıkan tüm advers reaksiyonlar gösterilmiştir:
Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklığa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 - <1/10); yaygın olmayan ( > 1/1000 - <1/100); seyrek(>1/10000 - <1/1000); çok seyrek (<1 /10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın olmayan : Clostridium enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, kandidiyazis Seyrek: Pnömoni, selülit, üst solunum yolu enfeksiyonu, rinit
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan :Anemi
Bilinmiyor :Trombositopeni
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor : Anafilaktik reaksiyonlar, anjiyoödem, hipersensitivite
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın olmayan :Anoreksi, hiperkalemi
Seyrek :Dehidrasyon
Psikiyatrik Hastalıklar
Yaygın :Depresyon
Yaygın olmayan :Konfüzyonal durum,anksiyete, insomnia, hipersomnia
Sinir sitemi hastalıkları
Yaygın : Baş dönmesi, baş ağrısı
Yaygın olmayan : Denge bozukluğu, amnezi, konvülsiyon, dikkat bozukluğu,
hipoestezi, bellek bozukluğu
Vasküler hastalıklar
: Ani sıcak basması : Hipertansiyon, hipotansiyon: Presenkop, senkop
Yaygın olmayan
Seyrek
Bilinmiyor
6/12Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın :Dispne
Yaygın olmayan : Plevral efüzyon
Seyrek :Kronik obstrüktif akciğer hastalığı
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın : Üst abdominal bölgede ağrı, abdominal şişkinlik, diyare, bulantı,
kusma, asit
Yaygın olmayan : Abdominal ağrı, özofageal varis kanaması, ağız kuruluğu, mide rahatsızlığı
Seyrek :Konstipasyon
Hepato-biliyer hastalıklar
Bilinmeyen : Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın : Kaşıntı, döküntü
Bilinmiyor : Dermatit, egzema
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın : Kas spazmı, artralji
Yaygın olmayan : Miyalji
Seyrek : Sırt ağrısı
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın olmayan : Dizüri, pollaküri
Seyrek : Proteinüri
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın : Periferal ödem
Yaygın olmayan : Ödem, ateş
Seyrek : Asteni
Araştırmalar
Bilinmiyor : Uluslararası Normalizasyon Oranı (INR) anormalliği
Yaralanma ve zehirlenme
Yaygın olmayan : Düşme
Seyrek : Kontüzyon, prosedürel ağrı
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers
7/12
reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Aşırı doz vakası rapor edilmemiştir. Seyahat diyaresi olan hastalarda yapılan klinik çalışmalarda, 1800 mg/gün'e kadar olan dozlar hastalar tarafından herhangi bir klinikbelirti ortaya çıkmadan tolere edilmiştir. Hatta normal bağırsak florasına sahiphastalarda/deneklerde 7 gün süreyle günde 2400 mg dozunda rifaksimin verilmiş veyüksek doz ile alakalı herhangi bir klinik semptom gözlenmemiştir.
Rifaksimin doz aşımının tedavisinde semptomatik tedavilerin ve uygun destekleyici tedavilerin uygulanması önerilir.
5. FARMAKOLOJİKÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: İntestinal antiinfektif, antibiyotik ATC kodu: A07AA11
Etki mekanizması
Rifaksimin, geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Rifamisin SV (sodyum tuzu) 'nin yarı-sentetik bir türevidir; rifamisin grubu antibiyotiklerin diğer üyeleri gibi bakteriyel DNA bağımlı RNA polimeraz enziminin beta alt ünitesine geri dönüşümsüz bir şekilde bağlanırve sonuç olarak bakteriyel RNA ve protein sentezini inhibe eder. Enzimle geridönüşümsüz bir şekilde bağlanma nedeniyle rifaksimin duyarlı bakterilere karşıbakterisittir.
Rifaksiminin antimikrobiyal etki spektrumu geniştir; etki spektrumu, amonyum üreten türler de dâhil olmak üzere, gastrointestinal enfeksiyonlardan sorumlu hem gram-negatifhem de gram-pozitif aerob ve anaerob bakterilerin çoğunu içine alır. Rifaksimin, üre-deaminasyonunu sağlayan bakterilerin bölünmesini ve çoğalmasını inhibe eder. Busayede hepatik ensefalopatinin patogenezinde önemli bir rolü olduğuna inanılan amonyakve diğer bileşiklerin üretimini azaltır.
Direnç mekanizması
Rifaksimine direnç gelişimi; primer olarak bakteriyel RNA polimeraz ile kodlanan
rpoB
geninde meydan gelen reversibl kromozomal tek basamaklı değişimle gerçekleşir.
Seyahat diyaresine yakalanan hastaların bağırsak florasındaki duyarlılıkta meydana gelen değişiklikleri araştıran klinik çalışmalarda, üç gün boyunca rifaksimin ile tedavi edilenhastaların Gram-pozitif (örn.
enterococci)E.coli)
organizmalarında ilaçdirencinin meydana gelmediği tespit edilmiştir. Normal intestinal bakteriyel floradadirenç gelişimi, sağlıklı gönüllülerde ve inflamatuvar bağırsak hastalığı olan hastalardayapılan; tekrarlayan, yüksek doz rifaksimin tedavisiyle araştırılmıştır. Bu çalışmalardarifaksimine dirençli suşlar gelişmiştir fakat bu dirençli suşlar stabil kalamamış,
8/12
gastrointestinal kanalda kolonize olamamış ve rifaksimine duyarlı suşların yerini alamamıştır. Tedavi kesildiğinde, dirençli suşlar hızla kaybolur.
Deneysel ve klinik veriler,
Mycobacterium tuberculosisNeisseria meningitidis'm
suşlarım barındıran hastalarda yapılan rifaksimin tedavisinin, dirence neden olmayacağımgöstermektedir.
Duyarlılık
Rifaksimin absorbe olmayan bir antibakteriyel ajandır. Bakterilerin rifaksimine duyarlılık veya dirençlerinin doğru bir şekilde tespitinde
in vitro
duyarlılık testleri kullanılamaz.Günümüzde, rifaksimin için duyarlılık testi yapılmasını gerektirecek klinik bir durumudestekleyen yeterli güncel veri bulunmamaktadır.
Rifaksimin,
in vitroEscherichia coli spp, Clostridium spp, Enterobacteriaceae, Bacteroides spp.in vitro
duyarlı olmasına rağmen, invazif patojenlere karşı klinik olarak etkilideğildir.
Klinik etkinlik
Remisyona girmiş yetişkin hepatik ensefalopati hastalarında günde iki kez verilen 550 mg rifaksimin tedavisinin etkinliği ve güvenliği, bir Faz 3 çalışması olan, 6 aylık, randomize,çift kör, plasebo kontrollü çalışma RFHE3001 ile tespit edilmiştir.
Bu çalışmada 299 hasta, 6 ay boyunca 550 mg rifaksimin (n=140) ya da plasebo (n=159) tedavisi ile randomize edilmiştir. Her iki gruptaki hastaların %90'ından fazlası laktulozile beraber tedavi edilmiştir. MELD skoru >25 olan hastalar çalışmaya alınmamıştır.Primer sonlamın noktası, hepatik ensefalopati atağının görüldüğü zaman olarakbelirlenmiş ve bu hastalar çalışmadan çıkarılmıştır. 6 aylık çalışma süresinde, rifaksimingrubundaki 140 hastanın 3Finde (%22) ve plasebo grubundaki 159 hastanın 73'ünde(%46) hepatik ensefalopati atağı görülmüştür. Rifaksimin, plaseboyla karşılaştırıldığında,hepatik ensefalopati atak riskini %58 (p< 0.0001) ve hepatik ensefalopatiyle ilişkilihastaneye yatış riskini %50 (p< 0.013) azaltmıştır.
Rifaksimin tedavisinin uzun dönemdeki etkinliği ve güvenliği, remisyona giren 322 hastada yapılan RFHE3002 çalışmasında değerlendirilmiştir. Bu çalışmada hastalara enaz 24 ay boyunca günde iki kez 550 mg rifaksimin tedavisi verilmiştir. Çalışmaya katılanhastaların 152 tanesi (rifaksimin grubundan 70 kişi, plasebo grubundan 82 kişi)RFHE3001 çalışmasından alınmış ve 170 hasta yeni hasta olarak alınmıştır. Hastaların %88'inde rifaksimin veya plasebo, laktulozla beraber kullanılmıştır.
Rifaksimin ile 24 ay boyunca yapılan tedavi, (OLE çalışması RFHE3002), hastalarda hepatik ensefalopati atağına karşı korumada veya hastane yükünün azaltılmasındaherhangi bir kayba neden olmamıştır.
9/12
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Sıçanlar, köpekler ve insanlar üzerinde yapılan farmakokinetik çalışmalara göre, oral yoldan uygulanan rifaksimin, gastrointestinal kanaldan çok az absorbe olmaktadır(%1'den daha az). Sağlıklı gönüllülerde ve intestinal mukozası zarar görmüş hastalarda(İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı), terapötik dozlarda ve tekrarlayan uygulamalardansonra; plazmada göz ardı edilebilir düzeylerde rifaksimin tespit edilmiştir. (10 ng/mL'denaz). Aynı dozaj rejiminde günde iki kez 550 mg rifaksimin verildiğinde, hepatikensefalopati hastalarında gözlenen ortalama maruziyet, sağlıklı gönüllülere göre yaklaşık12 kat daha fazladır. Yüksek yağlı bir kahvaltı sonrasında 30 dakika içinde rifaksiminkullanımı ile klinik olarak anlamsız bir sistemik absorpsiyon artışı görülmüştür.
Dağılım:
Rifaksimin, insan plazma proteinlerine ortalama düzeyde bağlanır.
İn vivo%
67.5 ve karaciğer yetmezliği olan bireylerde ise % 62'dir.
Bivotransformasvon:
Feçes örneklerinde yapılan çalışmalarda rifaksimin, değişmemiş olarak bulunmuştur. Bu durum ilacın gastrointestinal kanaldan geçerken çözünmediğini ya da metabolizeolmadığını gösterir.
Radyo işaretli rifaksiminin kullanıldığı bir çalışmada; oral yoldan uygulanan rifaksiminin % 0.025'i idrardan elde edilmiştir. Uygulanan dozun <%0.01'i, 25-dezasetil rifaksiminolarak elde edilmiştir ve bu molekül insanlarda tanımlanan tek rifaksimin metabolitidir.
Eliminasyon:
Radyoaktif işaretli rifaksiminle yapılan bir çalışmada, 14C-rifaksiminin sadece ve tamamen feçesle dışarı atıldığı (kullanılan dozun % 96.9'u) gösterilmiştir. İdrardan eldeedilen l4C-rifaksimin dozu, uygulanan dozun % 0.4'ünü aşmamıştır.
Doğrusallık-Doğrusal olmayan dıırum:
İnsanların rifaksimine sistemik maruziyetinin oranı ve derecesi, molekülün non-lineer kinetik (doza bağımlı kinetik) özelliğine sahip olduğunu göstermektedir. Bu kinetik,rifaksiminin dissolüsyon-hız limitli absorpsiyon olasılığı ile tutarlıdır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Karaciğer bozukluğu:
Karaciğer yetmezliği olan hastalardan elde edilen klinik verilere göre, bu hastalardaki sistemik maruziyet sağlıklı gönüllülere göre daha fazladır. Rifaksiminin sistemikmaruziyeti, sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında; hafif karaciğer yetmezliği (Child-Pugh A) olan hastalarda 10 kat; orta derecede karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B) olanhastalarda 13 kat ve ciddi karaciğer yetmezliği (Child-Pugh C) olan hastalarda ise 20 kat
10/12
daha yüksektir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda rifaksimine sistemik maruziyetin artması; rifaksiminin gastrointestinal kanaldaki lokal etkisinin ve düşük sistemikbiyoyararlammının yanı sıra sirozlu hastalardan elde edilen rifaksiminin güvenlik verileriışığında değerlendirilmelidir.
Rifaksiminin etkisi lokal olduğundan, doz ayarlanması önerilmez.
Pcdivatrik popülasyon:
Rifaksiminin farmakokinetiği pediyatrik yaş grubundaki hastalarda araştırılmamıştır. Hepatik ensefalopatinin tekrarının azaltılması ve hepatik ensefalopatinin akut tedavisiçalışmaları, 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde yapılmıştır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel çalışmaları gibi konvansiyonel çalışmalardan elde edilen preklinik veriler,insanlar için olası tehlikeli bir durum oluşturmamıştır.
Fare embriyofetal büyüme çalışmalarında; 300 mg/kg/gün kadar olan dozlarda (vücut yüzey alanına göre, hepatik ensefalopati için önerilen klinik dozun 2.7 katı) rifaksiminverildiğinde, yavruların normal gelişimini etkilemeyecek şekilde, kemikleşmede hafif vegeçici bir gecikme gözlenmiştir. Tavşanlarda gebelik süresince hepatik ensefelopati içinönerilen klinik dozlara benzer dozlarda oral rifaksimin kullanımında; iskeletdeğişikliklerinin insidansında artış gözlenmiştir. Bu bulguların klinik olarak anlamıbilinmemektedir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mikrokristal selüloz PH 101 Mikrokristal selüloz PH 200Sodyum nişasta glikolatTalk
Gliserol distearat Kolloidal silikon dioksitHipromelozTitanyum dioksitPropilen glikolKırmızı demir oksitDi sodyum EDTA
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
24 ay
11/12
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
56 tabletlik PVC-PE-PYDC/ALU blister ambalajda piyasaya sunulmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygunolarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok. No: 10 34885 Sancaktepe /İstanbulTel: 0216 564 80 00Faks: 0216 564 80 99
8. RUHSAT NUMARASI
2016/837
9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24.11.2016 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
12/12