KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
GEROFEN® film tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde: Her tablet 200 mg ibuprofen içerir.
Yard
ıı
maddeler:
Laktoz monohidrat.............40 mg
Sodyum nişasta glukolat........5 mg
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Film tablet
Beyaz renkli, yuvarlak film tabletler.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
• Romatizmal ağrılar
• Sırt ağrısı
• Baş ağrısı
• Diş ağrısı
• Kas ağrıları
• Adet sancıları
• Soğuk algınlığı ve grip belirtileri
• Ateşin düşürülmesi
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama s
ııı
ve süresi:
Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar:
İstenmeyen etkiler, semptomları kontrol altına almak için gerekli olan en düşük etkin dozun en kısa sürede kullanılması ile en aza indirilebilir (Bkz. Bölüm 4.4). Eğer semptomlardadüzelme gözlenmez veya kötüleşirse, ya da 10 günden daha fazla süreyle kullanım gerekirsedoktora danışılmalıdır.
1 / 17
İhtiyaca göre her 4 ila 6 saatte 1 veya 2 tablet alınır. 24 saat içinde 6 tablet (1200 mg) aşılmamalıdır.
Uygulama şekli:
• GEROFEN ağız yoluyla alınır.
• Ağız boğaz iritasyonunun engellenmesi için tabletler çiğnenmeden, parçalanmadan, bütünolarak bir bardak su ile yutulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/karaciğer/kalp yetmezliği:
GEROFEN kullanımı böbrek fonksiyonlarında bozulmayla sonuçlanabilir. Ciddi böbrek, kalp veya karaciğer rahatsızlığı varsa kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Buhastalarda doz mümkün olan en düşük seviyede tutulmalı ve böbrek fonksiyonlarıizlenmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalar yan etkileri ve sonuçları açısından yüksek risk altındadır. Bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
4.3. Kontrendikasyonlar
GEROFEN; ibuprofene ve/veya içerdiği yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı hassasiyeti olan hastalarda kontrendikedir.
Aspirin veya diğer non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) ile, astım, rinit, anjiyoödem veya ürtiker gibi aşırı duyarlılık reaksiyonu hikayesi olan hastalarda ibuprofen kontrendikedir.
GEROFEN, önceden geçirilmiş veya aktif ülseratif kolit, Crohn hastalığı, rekürran peptik ülser veya gastrointestinal kanama (belirgin ülserasyon veya kanama episodu şeklinde tanımlananiki veya daha fazla kanıtlanmış atak) olan hastalarda kullanılmamalıdır. Geçmişlerinde öncekibir NSAİİ tedavisine bağlı gastrointestinal kanaması ya da perforasyon öyküsü bulunanhastalarda kontrendikedir.
GEROFEN, şiddetli hepatik yetmezliği, şiddetli renal yetmezliği ve şiddetli kalp yetmezliği (NYHA Sınıf IV) olan hastalarda kontrendikedir (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve
2 / 17
önlemleri).
Koroner arter by-pass greft operasyonu geçirenlerde ameliyat öncesi veya sonrası dönemde ağrı tedavisinde kullanılması kontrendikedir.
Hamileliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır. (Bkz. 4.6. Gebelik ve laktasyon)
Serebrovasküler kanaması olanlarda ya da herhangi bir aktif kanaması olanlarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Kardiyovasküler (KV) risk
- NSAİİ'ler ölümcül olabilecek KV trombolik olaylar, miyokard enfarktüsü ve inmeriskinde artışa neden olabilir. Bu risk, kullanım süresine bağlı olarak artabilir. KVhastalığı olan veya KV hastalık risk faktörlerini taşıyan hastalarda risk daha yüksekolabilir.
- GEROFEN koroner arter bypass cerrahisi öncesi ağrı tedavisinde kontrendikedir.
Gastrointestinal (GI) riskler
- NSAİİ'ler kanama, ülserasyon, mide veya bağırsak perforasyonu gibi ölümcül olabilecek ciddi GI advers etkilere yol açarlar. Bu istenmeyen etkiler herhangi birzamanda, önceden uyarıcı bir semptom vererek veya vermeksizin ortaya çıkabilirler.Yaşlı hastalar ciddi GI etkiler bakımından daha yüksek risk taşımaktadırlar.
GEROFEN'in siklooksijenaz (COX)-2 inhibitörleri dahil diğer NSAİİ'ler ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Renal fonksiyonlar kötüleşebileceğinden renal yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Renal fonksiyonlarda kötüleşmeye bağlı böbrek yetmezliği gelişebilir.
GEROFEN, kalp yetmezliği veya hipertansiyon öyküsüne sahip hastalara dikkatle verilmelidir, çünkü ibuprofen uygulanmasıyla renal fonksiyon kötüleşmesi ve/veya sıvıretansiyonuna bağlı olarak ödem, hipertansiyon ve/veya kardiyak bozukluk görülebilir(Bkz. 4.8. İstenmeyen etkiler).
3 / 17
Siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe eden bu ilacın ovülasyonu etkileyerek kadın fertilitesini bozduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Bu durum geçicidir ve ilacın kesilmesindensonra düzelir.
Gastrointestinal hastalık şikayeti ve kronik iltihaplı bağırsak hastalığı bulunan hastalar yakın takip altında bulundurulmalıdır (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı).
Karma tip bağ dokusu hastalıkları ve sistemik lupus eritematozus (SLE)'de aseptik menenjit riskinin arttığı bildirilmiştir.
İstenmeyen etkiler ilacın düşük dozlarda ve kısa süre kullanılması ile en aza indirilebilir (Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).
Özellikle yaşlılarda ölümcül olabilen gastrointestinal kanama ve perforasyon gibi ciddi yan etkilerin gözlenme riski artmıştır. Bu hastalarda mümkün olan en düşük etkili dozuygulanmalıdır.
Kardiyovasküler ve serebrovasküler etkiler:
Klinik çalışmalar, özellikle yüksek dozda (2400 mg/gün) ibuprofen kullanımının arteriyel trombotik olayların (örn. miyokard enfarktüsü ya da inme) riskinde küçük bir artış ileilişkili olabileceğini göstermektedir. Bütünüyle ele alındığında epidemiyolojik çalışmalar,düşük doz ibuprofenin (örn; < 1200 mg/gün), miyokard enfarktüsü riskinde artış ile ilişkiliolabileceğini düşündürmemektedir.
Kontrol altına alınmayan hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği (NYHA II-III), mevcut iskemik kalp hastalığı, periferik arter hastalığı ve/veya serobrovasküler hastalığı olanhastalar, sadece dikkatli bir değerlendirme sonrasında ve yüksek dozlardan (2400 mg/gün)kaçınarak ibuprofen ile tedavi edilmelidir.
Yapılan iki büyük kontrollü klinik araştırma sonucuna göre, koroner arter bypass greft uygulamasını takiben 10-14 gün arasında ağrı tedavisi için bir COX-2 selektif NSAİİkullanımının miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artışa neden olduğu gözlemlenmiştir(bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).
Hipertansiyon:
Diğer tüm NSAİİ'lerle olduğu gibi, ibuprofen de hipertansiyon oluşumuna veya daha önce mevcut hipertansiyonun kötüleşmesine ve bu iki durum da kardiyovasküler olaylar riskinin
4 / 17
artmasına neden olabilir. İbuprofen de dahil, NSAİİ'ler hipertansiyonlu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. İbuprofen tedavisi başlangıcında ve tedavi seyri boyunca kan basıncıyakından izlenmelidir.
Özellikle yüksek dozlarda ibuprofen (2400 mg/gün) kullanımı gerektiğinde, kardiyovasküler olaylara yönelik risk faktörleri olan (örn. Hipertansiyon, hiperlipidemi,diyabet, sigara) hastalarda uzun süreli bir tedavi başlatılmadan önce de dikkatlideğerlendirme yapılmalıdır.
Gastrointestinal (Gİ) etkiler - Gİ ülserasyon, kanama veya perforasyon riski:
GEROFEN dahil NSAİİ tedavisi uygulanan hastalarda, fatal olabilen mide, ince bağırsak veya kalın bağırsakta enflamasyon, kanama, ülserasyon veya perforasyon gibi ciddi Gİtoksisitesi ile ilgili istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Bu ciddi istenmeyen etkilersemptomları olsun veya olmasın herhangi bir zamanda NSAİİ'ler ile tedavi edilenhastalarda oluşabilir.
Daha önceden özellikle hemoraji ve perforasyon ile seyreden ülser hikayesi olan hastalar ve yaşlılarda yüksek dozda NSAİİ kullanımı ile ülser Gİ kanama ve perforasyon riskiartmaktadır. Bu hastalarda tedaviye mümkün olduğunca düşük dozda başlamalıdır.
NSAİİ'ler, geçmişte ülser hastalığı veya Gİ kanaması hikayesine sahip hastalara uygulanırken son derece dikkatli olunmalıdır. Yapılan çalışmalar, NSAİİ kullanan,önceden peptik ülser ve/veya Gİ kanama hikayesine sahip hastaların, bu risk faktörlerinesahip olmayan hastalara kıyasla Gİ kanama geliştirme riskinin 10 kat fazla olduğunugöstermiştir. Ülser hikayesine ek olarak, yapılan farmakoepidemiyolojik çalışmalarda, Gİkanama riskini artırabilecek aşağıdakiler gibi çok sayıda başka, birlikte tedavi vekomorbiditeye yol açabilecek durum tanımlanmıştır: oral kortikosteroidlerle tedavi,antikoagülanlarla tedavi, selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) ilaçlar, NSAİİ iletedavinin uzaması, sigara içmek, alkol bağımlılığı, ilerlemiş yaş ve genel sağlık durumununkötü olması. Fatal Gİ olaylar hakkındaki spontan raporların çoğu yaşlı ve zayıf bünyelihastalarda görülmektedir; bu nedenle bu popülasyonda tedavi yaparken özellikle dikkatliolmak gerekir.
Advers bir Gİ olayın potansiyel riskini en aza indirmek için, mümkün olan en kısa süreyle en düşük etkili doz kullanılmalıdır. Yüksek risk grubundaki hastalarda, NSAİİ içermeyenalternatif tedaviler dikkate alınmalıdır.
5 / 17
İbuprofen tedavisi sırasında gastrointestinal kanama ya da ülserasyon görülmesi halinde ilaç kullanımına hızlı şekilde son verilmelidir.
Renal etkiler:
Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, GEROFEN'in uzun süreli uygulanması renal papiller nekroz ve renal medullada diğer değişikliklere yol açabilir. Renal prostaglandinlerin renalperfüzyonun korunmasında telafi edici bir rol oynadığı hastalarda ikinci bir renal toksisiteşekli görülmüştür. Bu hastalarda bir NSAİİ'nin uygulanması, prostaglandin oluşumunda veikincil olarak renal kan akımında açık renal dekompansasyonu tetikleyebilecek dozabağımlı bir düşmeye neden olabilir. Bu reaksiyon açısından en büyük risk altında bulunanhastalar böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği veya karaciğer yetmezliği olanların yanısıradiüretik veya anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri kullananlar veyaşlılardır. NSAİİ tedavisinin kesilmesinden sonra, genelde tedavi öncesindeki durumageri dönülür.
Anafilaktoid reaksiyonlar:
Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, GEROFEN'e önceden bilinen bir maruziyeti olmayan hastalarda anafilaktoid reaksiyonlar meydana gelebilir (bkz. 4.3. Kontrendikasyonlar, ÖzelKullanım Uyarıları ve Önlemleri-Önceden Var Olan Astım). Anafilaktoid bir reaksiyonmeydana geldiği takdirde, hastaya derhal acil tedavi uygulanmalıdır.
Hepatik etkiler:
Karaciğer yetmezliğine işaret eden belirti ve/veya semptomlar gösteren veya karaciğer test değerleri anormal olan bir hasta, GEROFEN tedavisi sırasında daha şiddetli bir karaciğerreaksiyonun gelişmesine karşı değerlendirilmelidir. Karaciğer hastalığına işaret eden klinikbelirti ve semptomların gelişmesi veya sistemik belirtilerin (örneğin, eozinofili, döküntü,vb.) meydana gelmesi halinde, GEROFEN tedavisi kesilmelidir.
Hematolojik etkiler:
Trombosit agregasyonunu inhibe eden nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların bazı hastalarda kanama süresini uzattıkları gösterilmiştir. Aspirinin tersine, bunların trombosit fonksiyonuüzerindeki etkileri kalitatif açıdan daha az, daha kısa süreli ve geri dönüşlüdür. İbuprofengenel olarak trombosit sayısı, protrombin zamanı (PT) veya parsiyel tromboplastinzamanını (PTT) etkilemez. GEROFEN alan ve trombosit fonksiyonlarındaki değişimlerdenkoagülasyon bozuklukları gibi advers şekilde etkilenebilecek ve antikoagülan kullananhastalar dikkatle izlenmelidir.
6 / 17
Önceden var olan astım:
Astım hastalarının aspirine duyarlı astımı olabilir. Aspirine duyarlı astım hastalarında aspirin kullanımı, fatal olabilecek derecede şiddetli bronkospazma yol açabilir. Bu gibiaspirine duyarlı hastalarda aspirin ve diğer NSAİİ'ler arasında bronkospazm da dahilolmak üzere çapraz reaksiyonlar bildirildiği için, aspirine bu çeşit bir duyarlılığa sahiphastalar GEROFEN kullanmamalı ve önceden var olan astımı olan hastalarda dikkatlikullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).
Deri reaksiyonları:
İbuprofen dahil, NSAİİ'lerin kullanımıyla ilişkili olarak çok nadiren ve bazıları ölümcül olabilen, eksfoliyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizdahil ciddi deri reaksiyonları bildirilmiştir. Hastaların en çok çalışma seyrinin başlarındabu olaylarla ilgili risk altında olduğu görülmektedir, olguların çoğunluğunda olaybaşlangıcı tedavinin birinci ayında meydana gelmektedir. Deri döküntüsü, mukozalezyonları veya başka her türlü aşırı duyarlılık belirtisi ilk ortaya çıktığında ibuprofenkesilmelidir.
Laboratuvar testleri:
Uyarıcı semptomlar olmadan ciddi Gİ sistem ülserasyonları ve kanama ortaya çıkabildiğinden, hekimler Gİ kanamanın belirti ya da semptomları açısından hastalarıizlemelidirler. Uzun dönemli NSAİİ tedavisi gören hastaların tam kan sayımı vebiyokimyası profilleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Eğer karaciğer ya da renalrahatsızlıkla uyumlu klinik belirti ve semptomlar gelişirse ya da sistemik belirtiler (örn.eozinofili, döküntü, vb.) ortaya çıkarsa ibuprofen kesilmelidir.
Bu ürün laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Bu tıbbi ürün sodyum ihtiva eder. Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer NSAİİ'ler, antikoagülanlar veya herhangi bir başka ilaç kullanılıyorsa ibuprofen kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Bazı hastalarda etkileşimler bildirildiği için, aşağıdaki ilaçların herhangi birisiyle tedavi edilmekte olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
7 / 17
ADE-inhibitörleri: Mevcut raporlarda, NSAİİ'lerin ADE-inhibitörlerinin antihipertansif etkisini azaltabileceğini belirtilmektedir. Bu etkileşim, NSAİİ'leri ADE-inhibitörleriylebirlikte almakta olan hastalarda dikkate alınmalıdır.
Aminoglikozitler: NSAİİ'ler aminoglikozitlerin atılımını azaltabilir.
Asetilsalisilik asit: Asetilsalisilik asit ve ibuprofenin birlikte uygulanması, artan advers etki potansiyeli nedeniyle önerilmemektedir.
Deneysel veriler, eş zamanlı kullanıldıklarında ibuprofenin düşük doz asetilsalisilik asidin platelet agregasyonu üzerindeki etkisini kompetitif olarak inhibeedebileceğini
göstermektedir. Bu verilerin klinik olarak ekstrapolasyonu ile ilgili belirsizlikler bulunmasına rağmen, ibuprofenin uzun süreli ve sürekli kullanımının, düşük doz asetilsalisilik asidinkardiyoprotektif etkisini azaltabileceği olasılığı göz ardı edilemez. Arasıra kullanılanibuprofen ile klinik olarak anlamlı bir etki gözlenmesi muhtemelen beklenmemektedir (Bkz.Bölüm 5.1).
Metotreksat: NSAİİ'lerin, tavşan böbrek kesitlerinde metotreksat birikimini kompetitif inhibe ettikleri bildirilmiştir. Bu durum, bu ilaçların metotreksatın toksisitesiniartırabileceğine işaret ediyor olabilir. NSAİİ'ler metotreksatla birlikte uygulandığındadikkatli olunmalıdır.
Lityum: NSAİİ'ler plazma lityum düzeylerinde artışa, renal lityum klerensinde ise azalmaya yol açmıştır. Minimum lityum konsantrasyonu %15 artmış ve renal klerens %20 oranındaazalmıştır. Bu etkiler, renal prostaglandin sentezinin NSAİİ tarafından inhibisyonunadayandırılmıştır. Bu nedenle, NSAİİ'lerle lityum birlikte uygulandığında, hastalar lityumtoksisitesine karşı yakından izlenmelidir.
COX-2 inhibitörleri ve diğer NSAİİ'ler: COX-2 inhibitör içeren diğer NSAİİ'ler gibi advers etki riskini arttırabilir (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Kortikosteroidler: Özellikle gastrointestinal kanalda advers etki riskini arttırabilir (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Antihipertansif ve diüretikler: NSAİİ'ler bu ilaçların etkisini azaltabilir. NSAİİ bazı hastalarda furosemid ve tiyazidlerin natriüretik etkisini azaltabilmektedir. Bu etki, renalprostaglandin sentezinin inhibisyonuna dayandırılmıştır. GEROFEN ile birlikte diüretikilaçlar alan hastalar, böbrek yetmezliği belirtileri açısından (bkz. Özel kullanım uyarıları ve
8 / 17
önlemleri-Renal etkiler) ve istenen diüretik etkinin elde edildiğinden emin olmak amacıyla yakından izlenmelidir.
Antikoagülanlar: NSAİİ'ler antikoagülanların etkisini arttırabilir. Örn; varfarin. (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)
Antiplatelet ajanlar ve selektif serotonin gerialım inhibitörleri: Gastrointestinal kanama riskini arttırabilir.
Kardiyak glikozidleri: NSAİİ'ler kalp yetmezliğini şiddetlendirebilir, glomerüler ultrasyon hızını (GFR'yi) düşürebilir ve glukozit plazma seviyesini yükseltebilir.
Siklosporin: Nefrotoksisite riskini arttırır.
Mifepriston: NSAİİ'ler, mifepriston etkisini azalttığı için mifepriston uygulamasından 8-12 gün içinde kullanılmamalıdır.
Takrolimus: Takrolimus ile birlikte verilen NSAİİ'ler olası nefrotoksisite riskini arttırır.
Zidovudin: Zidovudin ve ibuprofen ile aynı anda tedavi edilen insan immün yetmezlik virüsü (HIV) pozitif hemofili hastalarının, hemartroz ve hematoma riskini arttırdığına dair kanıtlarmevcuttur.
CYP2C9 inhibitörleri: İbuprofenin, CYP2C9 inhibitörleri ile birlikte uygulanması, ibuprofene (CYP2C9 substratı) maruziyeti arttırabilir. Vorikonazol ve flukonazol (CYP2C9inhibitörleri) ile yapılan bir çalışmada yaklaşık %80-100 oranında artmış bir S(+)-ibuprofenmaruziyeti gösterilmiştir. Özellikle yüksek dozdaki ibuprofenin vorikonazol veya flukonazolgibi potent CYP2C9 inhibitörleri ile birlikte uygulanması durumunda ibuprofen dozunundüşürülmesi düşünülmelidir.
Kinolon grubu antibiyotikler: Deney hayvanlarında yapılan çalışmaların verilerinin gösterdiğine göre NSAİİ'ler kinolon grubu antibiyotiklerle birlikte kullanıldıklarındakonvülsiyon riskini arttırmaktadır. NSAİİ ve kinolon alan hastalarda konvülsiyon oluşmariski artar.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlarda etkileşimlere ilişkin ek bilgi bulunmamaktadır.
9 / 17Pediyatrik popülasyon:
12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Pediyatrik popülasyona ilişkin ek bilgi bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi : C (İlk iki trimester için)
Gebelik kategorisi : D (Son trimester için)
Gebelik Dönemi
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir teratojenik etkiye rastlanmamış olmasına karşın, gebeliğin ilk 6 ayında kullanılması önerilmez.
Muhtemel persistan pulmoner hipertansiyon etkisiyle ductus arteriosus'un erken kapanması riskinden dolayı, gebeliğin son 3 ayında kullanımı kontrendikedir. Doğum çocuğun veannenin yüksek kanama eğilimi nedeniyle ertelenebilir ve doğum süresi uzayabilir.
Laktasyon Dönemi
Mevcut kısıtlı çalışmalarda, ibuprofen süte çok düşük konsantrasyonlarda geçmiştir ve süt emen bebeği olumsuz etkileme olasılığı azdır. Yine de, ibuprofenin emziren annelerdekullanımı tavsiye edilmez.
Üreme Yeteneği / Fertilite
Siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe eden ilaçların ovülasyonu etkileyerek fertilite üzerine etkileri olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. NSAİİ tedavisinin kesilmesindensonra, tedavi öncesindeki duruma geri dönülür.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Önerilen dozlarda ve tedavi süresinde kullanılması halinde GEROFEN'in araç ve makine kullanımı üzerine belirgin bir etki yapması beklenmez. Ancak, ibuprofen sersemlik, rehavet,yorgunluk ve görme bozuklukları gibi istenmeyen etkilere neden olabilir. Eğer bu istenmeyenetkiler görülürse hastalar araç ve makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdırlar.
10 / 17
4.8. İstenmeyen etkiler
Bildirilen hipersensitivite reaksiyonları;
a) Spesifik olmayan alerjik reaksiyonlar ve anafilaksi
b) Solunum sistemi reaktivitesi (şiddetli astım, bronkospazm ve dispne)
c) Çeşitli deri reaksiyonları (pruritus, ürtiker, anjiyoödem ve daha seyrek olarak büllözdermatit, toksik epidermal nekroliz, eritema multiforme dahil)
İstenmeyen yan etkilerin sınıflandırılmasında aşağıdaki sistem kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
|
Çok seyrek
|
Agranülositoz, anemi, aplastik anemi, hemolitik anemi, lökopenive trombositopeni, pansitopeni. (İlkbelirtileri ateş, boğaz ağrısı,yüzeysel ağız ülseri, grip benzerisemptomlar, şiddetli halsizlik,
burun ve ciltte kanama)
|
Bağışıklık sistemi hastalıkları
|
Yaygın olmayan
|
Hipersensitivite, ürtiker, pruritus
|
|
Çok seyrek
|
Otoimmün hastalığı olan (sistemik lupus eritamatoz, karma bağ dokusuhastalığı) hastalarda, ense sertliği,baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş veyadesoryantasyon gibi aseptikmenenjit bulguları gözlenmiştir.Şiddetli hipersensitivitereaksiyonları (anafilaksi,anjiyoödem veya şiddetli şok)semptomları; yüz dil ve boğazdaşişme, dispne, taşikardi,hipotansiyon olabilir. Astım vebronkospazmda alevlenme
|
Psikiyatrik hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Sinirlilik
|
Sinir sistemi hastalıkları
|
Yaygın olmayan
|
Baş ağrısı
|
|
Çok seyrek
|
Aseptik menenjit
|
Göz hastalıkları
|
Çok seyrek
|
Görme bozukluğu
|
11 / 17
Kulak ve iç kulak hastalıkları
|
Çok seyrek
|
Kulak çınlaması ve vertigo
|
Kardiyak hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Kalp yetmezliği, anjina pektoris
|
Vasküler hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Hipertansiyon
|
Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Astım, bronkospazm, dispne ve hırıltı
|
Gastrointestinal
hastalıklar
|
Yaygın olmayan
|
Abdominal ağrı, distansiyon, dispepsi, bulantı
|
|
Seyrek
|
Konstipasyon, diyare, flatulans, kusma
|
|
Çok seyrek
|
Peptik ülser, gastrointestinal hemoraji, gastrointestinalperforasyon, hematemez,melena,Crohn hastalığı, ülseratif kolit, ağızülserasyonu
|
Hepato-bilier hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Karaciğer hastalığı, hepatit ve sarılık (özellikle uzun sürekullanımda)
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
|
Yaygın olmayan
|
Ciltte çeşitli döküntüler
|
|
Çok seyrek
|
Stevens-Johnson Sendromu, eritema multiforme, epidermalnekroliz
|
Böbrek ve idrar hastalıkları
|
Çok seyrek
|
Akut böbrek yetmezliği, serum üre konsantrasyonunda artış veödem ile ilişkili renal papillernekroz (uzun dönemkullanımda), hematüri,interstisyel nefrit, nefritiksendrom, proteinüri
|
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar
|
Çok seyrek
|
Ödem, periferik ödem
|
Araştırmalar
|
Çok seyrek
|
Hematokrit ve hemoglobin azalması
|
12 / 17
Klinik çalışmalar, özellikle yüksek dozda (2400 mg/gün) ibuprofen kullanımının arteriyel trombotik olayların (örn. miyokard enfarktüsü ya da inme) riskinde küçük bir artış ile ilişkiliolabileceğini göstermektedir (Bkz. Bölüm 4.4).
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir
; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Çocuklarda 400 mg/kg'dan daha fazla alınması durumunda semptomlar oluşur. Yetişkinlerde ise doz etkisi daha az belirgindir. Doz aşımında yarılanma ömrü 1,5-3 saattir.
Aşağıdaki belirti ve semptomlar doz aşımı ile ilgili olabilir:
Bulantı, kusma, epigastrik ağrı ve daha seyrek olarak diyare, kulak çınlaması, baş ağrısı, ve gastrointestinal kanama. Merkezi sinir sisteminde toksisite, vertigo, solunum depresyonu,dispne, uyuşukluk, eksitasyon, disoryantasyon veya koma. Konvülsiyon, hipotansiyon,hipokalemi, metabolik asidoz ve protrombin zaman/INR uzaması. Akut renal yetmezlik veanormal hepatik fonksiyon, astım şiddetlenmesi.
Doz aşımıtedavisi: Havayollarınınaçılmasını,kardiyak veyaşamsalsinyallerinin
monitorizasyonunu içeren semptomatik ve destekleyici doz aşımı tedavisi uygulanmalıdır.
İlk bir saat içerisinde hastaya aktif kömür uygulanabilir. Daha sonrasında ise konvülsiyon için;damaryoluyla diazepam veyalorazepamuygulanmalıdır. Astımlıhastalar için
bronkodilatör uygulanmalıdır.
Gastrik lavaj ve gerekli ise ciddi elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi şeklinde destekleyici tedavi yapılır.
Eğer başka ilaçlarla birlikte alınmamışsa, yüksek doz aşımı genellikle iyi tolere edilmektedir. İbuprofenin spesifik bir antidotu yoktur.
13 / 17
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik grup: Propiyonik asit türevleriATC kodu : M01A E01
İbuprofen analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik etkileri olan bir fenilpropiyonik asit türevidir.
İbuprofen'in, diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi , COX-1 ve COX-2 enzimlerini inhibe ederek prostaglandin sentezini baskılamak suretiyle etki gösterdiği düşünülmektedir.
İnsanlarda, ibuprofen enflamasyona bağlı ağrıyı, şişliği ve ateşi azaltır. Ayrıca trombosit agregasyonunu geri dönüşlü olarak inhibe eder.
Tek-doz klinik çalışmalar, ibuprofenin ağrı kesici etkisinin 30 dakika civarında görüldüğünü ortaya koymaktadır. İstatiksel olarak, hem başlangıç hızı hem de ağrının azalma derecesiaçısından, 400 mg ibuprofenin etkisi, 1000 mg parasetamole göre üstünlük sağlamıştır. Etkibaşlangıcındaki bu farklılık 0.6 ile 14 dakika arasındadır. Aynı klinik çalışmaya göre, 200mg'lık tek doz ile 1000 mg parasetamol kıyaslandığında, ağrı kesici etkinin başlamasındabelirgin bir fark gözlenmemiştir.
Deneysel veriler, eş zamanlı kullanıldıklarında ibuprofenin düşük doz asetilsalisilik asidin platelet agregasyonu üzerindeki etkisini kompetitif olarak inhibeedebileceğini
göstermektedir. Bazı farmakodinamik çalışmalarda, hızlı salımlı asetilsalisilik asit dozundan ( 81 mg) önceki 8 saat içinde veya dozdan sonraki 30 dakika içinde tek doz 400 mg ibuprofenalındığında asetilsalisilik asidin tromboksan veya trombosit agregasyonunun oluşumundaetkisinin azaldığı gözlenmiştir. Bu verilerin klinik olarak ekstrapolayonu ile ilgilibelirsizlikler bulunmasına rağmen, ibuprofenin uzun süreli ve sürekli kullanımının, düşük dozasetilsalisilik asidin kardiyoprotektif etkisini azaltabileceği olasılığı göz ardı edilemez.Arasıra kullanılan ibuprofen ile klinik olarak anlamlı bir etki gözlenmesi muhtemelenbeklenmemektedir (Bkz. Bölüm 4.5).
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:14 / 17
Aç karnına alındığında çözünebilir ibuprofen hızla emilir. Cmaks'a 35 dakikada ulaşılır; standart ibuprofen tabletlerde bu süre 90 dakika civarındadır.
Dağılım:
İbuprofen'in plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %99'dur.
Plazma yarılanma ömrü 2 saattir. Kan konsantrasyonları tek doz ve çoklu doz uygulamasından sonra hızla azalır.
Biyotransformasyon:
İbuprofen oksidasyon yolu ile karaciğerde metabolize olur; iki aktif olmayan metaboliti (metabolit A ve B) oluşur.
Eliminasyon:
Bu metabolitler değişmemiş ibuprofen ile birlikte böbreklerden bu şekilde veya konjugatları şeklinde atılır. Oral dozun yaklaşık %75-85'i idrarla, geri kalan kısmı feçesle 24saat içinde atılır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:Hastalardaki Karakteristik Özellikler Pediyatrik popülasyon
12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve reprodüksiyon toksisitesi konvansiyonel çalışmalarına dayanan klinik dışı veriler insanlariçin özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.
Klinik dışı çalışmalardaki etkiler, sadece klinik kullanım ile az ilgili olduğu görülen maksimum insanda maruz kalımın yeteri kadar üzerindeki maruz kalmalarda elde edilmiştir.
15 / 17
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mısır Nişastası
Mikrokristalin Selüloz Laktoz monohidratPovidon K30Talk
Magnezyum Stearat (E572)
Sodyum Nişasta Glikolat Opadry White
6.2. Geçimsizlikler
Herhangi bir geçimsizlik bildirilmemiştir.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
20 film tabletlik ambalajlarda.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygunolarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Münir Şahin İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yunus Mah. Sanayi Cad. No:22 34873 Kartal / İstanbulTelefon: (0216) 306 62 60 (Pbx)
Faks: (0216) 353 94 26
16 / 17
8. RUHSAT NUMARASI
158/60
9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 06.12.1991 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
17 / 17