Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Rabelis Ddr 50 Mg Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

RABELİS® DDR 50 mg kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

50 mg
5 mg 60 mg0.0318 mg0.0388 mg0.04 mg

Rabeprazol sodyum

Yardımcı madde (1er):

Sodyum Stearil Fumarat Mannitol (E421)

Ponceau 4R lak (E 124) Günbatımı sarısı (El 10)Lesitin (soya) (E322)

Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

DDR kapsül (Dual etkili kapsül)

Renksiz şeffaf gövde, kırmızı renkli şeffaf kapak içinde yuvarlak, bikonveks, beyaz renkli 4 adet DR tabletler ve yuvarlak, bikonveks pembe renkli 1 adet enterik kaplı tablet şeklindedir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

RABELİS DDR, aşağıdaki hastalıkların tedavisinde endikedir:

• Semptomatik erozif ya da ülseratif gastro-özofajiyal reflü hastalığı (GÖRH)

» Gastro-özofajiyal reflü hastalığının uzun dönemli tedavisi (GÖRH idame)

4.2. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Pozoloji, Uygulama sıklığı ve süresi, Uygulama şekli:

Erişkinler/yaşlılar:

Erozif ya da Ülseratif Gastro-özofajiyal Reflü Hastalığı (GÖRH): Bu hastalıkta önerilen oral doz, günde bir adet 50 mg kapsüldür.
Gastro-Özofajiyal Reflü Hastalığının Uzun Dönemli Tedavisi (GÖRH idame): Uzun dönemli tedavide, hastanın yanıtına göre günde bir adet 50 mg kapsül idame dozu kullanılabilir.Hastalar, RABELİS DDR kapsülleri bütün olarak yutmaları konusunda uyarılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek ve karaciğer bozukluğu:

Böbrek ya da karaciğer bozukluğu olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda RABELİS DDR kullanımıiçin 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri bölümüne bakınız.

Pediyatrik popülasyon:

Bu yaş grubunda kullanımına ilişkin deneyim bulunmadığı için, RABELİS DDR'nin çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.

4.3 Kontrendikasyonlar

RABELİS DDR, rabeprazol sodyum, sübstitüe benzimidazoller ya da formülasyondaki herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir. RABELİS DDR,gebelik ve emzirme döneminde kontrendikedir.

RABELİS DDR, soya yağı ihtiva eder. Eğer fıstık ya da soyaya alerjiniz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Proton pompası inhibitörleri ile tedavi, Salmonella ve Campylobacter gibi gastrointestinal enfeksiyon riskinde az da olsa bir artışa neden olabilir. (bkz.Bölüm 5.1)

Rabeprazol sodyum tedavisine semptomatik yanıt alınması, gastrik ya da özofajiyal malignitenin olmadığını göstermez. Bu nedenle RABELİS DDR tedavisine başlamadan önce,malignite ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Uzun süre tedavi gören hastalar (özellikle 1 yıldan uzun süre ile) düzenli olarak kontrol edilmelidirler.
Hastalar RABELİS DDR kapsülleri bütün olarak yutmaları konusunda uyarılmalıdır. Çocuklarda, RABELİS DDR kullanımına dair deneyim mevcut olmadığından, kullanımıuygun değildir.

Hafif ya da orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda yapılan bir çalışmada, yaş ve cinsiyet olarak uyumlu kontrollere göre, ilaca bağlı önemli güvenlilik sorunları ilekarşılaşılmamıştır. Ancak şiddetli karaciğer disfonksiyonu olan hastaların tedavisindeRABELİS DDR kullanımına ilişkin klinik veri bulunmaması nedeniyle, bu türlü hastalardaRABELİS DDR tedavisi ilk kez başlatıldığında, doktorların dikkatli olmaları önerilir.RABELİS DDR'nin atazanavir ile birlikte kullanımı tavsiye edilmez (Bkz Bölüm 4.5).

2

Sübstitüe benzimidazoller veya diğer proton pompası inhibitörleri ile çapraz hipersensitivite reaksiyonları riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Alternatif bir etiyoloji tanımlanamayan birçok olguda, vakalar ciddi değildir ve rabeprazolün kesilmesiyle çözülmüştür.

Pazarlama sonrası raporlarda kan diskrazileri mevcuttur (trombositopeııi ve nötropeni). Klinik araştırmalarda hepatik enzim anomalileri görülmüştür ve pazarlama izninden bu yanabildirilmiştir. Alternatif bir etiyoloji tanımlanamayan birçok olguda, vakalar ciddi değildir verabeprazolün kesilmesiyle çözülmüştür.

Kemik kırığı

Yayınlanmış çeşitli gözlemsel çalışmalar, proton pompası inhibitörii (PPI) tedavisinin, kalça, el bileği ya da omurgada osteoporoza bağlı kırık riskinde bir artışla ilişkili olabileceğinidüşündürmektedir. Çoklu günlük dozlar ve uzun süreli PPI tedavisi (bir yıl ya da daha fazla)şeklinde tanımlanan yüksek doz alan hastalarda kırık riski artmıştır. Hastalar, tedaviedildikleri durum için uygun olan en düşük dozda ve en kısa süreli PPI tedavisini almalıdırlar.

Hipomagnezemi

PPI'larla en az 3 ay süreyle tedavi edilen hastalarda ve çoğu olguda da bir yıl tedaviden sonra nadiren semptomatik ve asemptomatik hipomagnezemi bildirilmiştir. Ciddi advers olaylartetani, aritmiler ve nöbetleri içermektedir. Çoğu hastada hipomagnezemi tedavisi magnezyumreplasmanmı ve PPI tedavisinin kesilmesini gerektirmektedir. Uzun süre tedavi alınasıbeklenen ya da PPI'ları digoksin gibi ilaçlar ya da hipomagnezemiye neden olabilecekilaçlarla (örn. diüıetikler) birlikte alan hastalar için, sağlık mesleği mensupları PPI tedavisinebaşlamadan önce ve daha sonra periyodik olarak magnezyum düzeylerini takip edebilirler.

Nöroendokrin tümörler için yapılan incelemelerle etkileşimler

Gastrik asit düzeyindeki ilaç kaynaklı azalmalara sekonder olarak seram kıomogranin A (CgA) düzeyleri artmaktadır. Artmış CgA düzeyi nöroendokrin tümörler için yapılan tanıincelemelerinde yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Uygulayıcılar CgA düzeylerinideğerlendirmeden önce geçici olarak PPI tedavisine ara vermeli ve eğer başlangıçtaki CgAdüzeyleri yüksek ise testi tekrar etmelidirler. Eğer seri testler yapılıyorsa (örn. ınonitorizasyoniçin), testler arasındaki referans aralıkları değişebileceği için testler aynı laboratuardayapılmalıdır.

Bu tıbbi ürün her kapsülünde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

3

Bu tıbbi ürün her kapsülünde 60 mg mannitol (E421) içerir. Dozu nedeniyle uyarı gerektirmemektedir.

RABELİS DDR, Ponceau 4R lak (E124) ve giinbatımı sarısı (El 10) içermektedir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Silokrom P450 Sistemi

Rabeprazol sodyum, proton pompa inhibilörii (PPİ) sınıfındaki bileşiklerin diğer üyeleri gibi, silokrom P450 (CYP450) hepatik ilaç metabolizma sistemi yoluyla metabolize olur. Spesifikolarak, insan karaciğer mikrozomları ile yapılan çalışmalar, rabeprazol sodyumun izoenzimlerCYP2C19 ve CYP3A4 ile metabolize olduğunu göstermiştir.

Sağlıklı kişilerde yürütülen çalışmalarda rabeprazol sodyumun, varfarin, fenitoin, teofillin ya da diazepam da dâhil, CYP450 sistemi tarafından metabolize edilen diğer ilaçlar ile klinikteönem taşıyacak bir etkileşimi olmadığı gösterilmiştir.

Antimikrobiyal ajanlarla gerçekleştirilen kombinasyon terapisi: dört-kollu çapraz bir çalışmada, sağlıklı 16 gönüllüye 20 mg rabeprazol sodyum, 1000 mg amoksisilin, 500 mgklaritromisin ya da bu 3 ajanlardan, yani rabeprazol, amoksisilin ve klaritromisin'den (RAC)oluşan bir kombinasyon verilmiştir. Kombinasyon terapisi sırasında, klaritromisin veamoksisilinin EAA ve Cmaks değerleri, monoterapi ile karşılaştırıldığında birbirine benzerdüzeylerde olmuştur. Monoterapi sırasında elde edilen değerlerle karşılaştırıldığında,kombinasyon terapisi sırasında rabeprazoEün EAA ve Cmaks değerleri sırasıyla % 11 ve % 34artmış ve 14-hidroksiklaritromisin'in (aktif klaritromisin metaboliti) EAA ve Cmaks değerlerisırasıyla % 42 ve % 46 artmıştır. Rabeprazol ve 14- hidroksiklaritromisin'e maruz kalmadakibu artışın klinik açıdan önemli olduğu düşünülmemiştir.

Gastrik Asit Sekresyonunun Itıhibisyonuna Bağlı Etkileşimler

Rabeprazol sodyum, mide asidi salgısında derin ve uzun süreli bir inhibisyon oluşturur. Absorbsiyonları pEl'ya bağımlı olan bileşiklerle bir etkileşme oluşabilir. Özellikle rabeprazolsodyumun ketokonazol veya itrakonazol ile birlikte uygulanması, sağlıklı bireylerdeketakonazol düzeyinde % 30'luk bir azalma ve taban digoksin seviyelerinde %22'lik birartışla sonuçlanır. Bu nedenle, absorbsiyonları pH'ya bağımlı digoksin, ketokonazol veyadiğer ilaçlar RABELTS DDR ile birlikte alındığında, doz ayarlaması gerekip gerekmediğininkontrolü için hastanın izlenmesi gerekli olabilir.

4

Antiasitler

Klinik çalışmalarda, gerektiğinde rabeprazol sodyum ile eşzamanlı olarak antasitler de kullanılmıştır. Ayrıca aradaki etkileşimi belirlemek için tasarlanmış özel bir farmakokinetikçalışmada, likit antasitler (alüminyum hidroksit jel veya magnezyum hidroksit) ile herhangibir etkileşim görülmemiştir.

Yiyecekler

Düşük yağ oranlı yiyecekler kullanılarak Japonlar üzerinde yürütülen bir klinik çalışmada, yiyeceklerle klinik açıdan önemli bir etkileşim gözlemlenmemiştir. Rabeprazol sodyumun yağoranı yüksek bir yiyecekle birlikte uygulanması, emilimini en az 4 saate kadar geciktirebilir;ama Cmaks ve emilim derecesi (EAA) değerleri değişmemiştir.

Siklosporin

İnsan karaciğer mikrozomlarının kullanıldığı

in vitvoÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popiilasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye:Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

5

Gebelik dönemi

Rabeprazoliin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Sıçanlarda ve tavşanlarda yürütülen üreme çalışmaları, sıçanlarda düşük düzeyde fetoplasental geçişolmakla birlikte, rabeprazol sodyum nedeniyle fetüste zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir. RABELİS DDR gebelik süresince kontrendikedir.

Laktasyon dönemi

Rabeprazol sodyumun insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirme dönemindeki kadınlarda çalışma yapılmamıştır. Ancak sıçanlarda, rabeprazol sodyum meme sekresyonu ileatılır. Bu nedenle emzirme sırasında RABELİS DDR kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlarda ve tavşanlarda yürütülen üreme çalışmaları, rabeprazol sodyum nedeniyle fertilitede bozulma olduğunu göstermemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Faımakodinamik özellikleri ve advers etki profili temelinde RABELİS DDR'niıı araba kullanma performansında bozulmaya yol açması ya da makine kullanma becerisini azaltmasıbeklenmemektedir. Bununla birlikte somnolans nedeniyle dikkati canlı tutma yetisindeazalma görülürse, araba ve kompleks makineleri kullanmaktan kaçınılması önerilir.

4.8 İstenmeyen etkiler

RABELİS DDR'nin içeriğinde bulunan Rabeprazol sodyum etken maddesi, klinik çalışmalarda genellikle iyi tolere edilmiştir. Gözlenen istenmeyen etkiler, nitelik olarakgenellikle hafif/orta derecede ve geçici olmuştur. Klinik çalışmalarda en sık rastlanan adversetkiler baş ağrısı, diyare ve bulantı olmuştur. İzole olgular kavramından daha sık olarakbildirilen advers olaylar, aşağıda sistem organ sınıfı ve sıklık derecesine göre verilmektedir.Aşağıdaki advers olaylar, klinik araştırmalarda ve pazarlama sonrası deneyim sırasındabildirilmiştir. Ancak üretici şirketin destekleyicisi olduğu klinik araştırmalarda bildirilenadvers reaksiyonlar arasında yalnızca baş ağrısı, diyare, abdominal ağrı, asteni, flatulans,döküntü ve ağız kumluğu rabeprazol sodyum kullanımına bağlanmıştır. Sıklık dereceleri şuşekilde tanımlanmıştır; çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan(>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

6

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Enfeksiyon

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Nötropeni, lökopeni, trombositopeni, lökositoz

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Akut sistemik alerjik reaksiyonlar (örn. yüzde şişlik, hipotansiyon ve dispne)*

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: Anoreksi Bilinmiyor: Hiponatremi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: İnsomnia Yaygın olmayan: SinirlilikSeyrek: DepresyonBilinmiyor: Konfiizyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi Yaygın olmayan: Somnolans

Kardiyak hastalıkları

Bilinmiyor: Periferal ödem

Göz hastalıkları

Seyrek: Görme bozukluğu

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Öksürük, farenjit, rinit Yaygın olmayan: Bronşit, sinüzit

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Diyare, kusma, bulantı, abdominal ağrı, konstipasyon, flatülans Yaygın olmayan: Dispepsi, ağız kumluğu, geğirmeSeyrek: Gastrit, stomatit, tat duyusu bozuklukları

Hepato-biliyer hastalıklar

Seyrek: Hepatit, sarılık, hepatik ensefalopati**, hepatik enzim artışı

7

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü, eriteni*

Seyrek: Pruritus, terleme, biillöz reaksiyonlar*

Çok seyrek: Eritema mnltiforme, toksik epidermal nekroliz (TEN), Stevens-Jolınson sendronuı (SJS)

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Spesifıye edilmemiş ağıılar/sırt ağrısı Yaygın olmayan: Miyalji, bacakta kramplar, artralji

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın olmayan: Üriner sistem enfeksiyonu "

Seyrek: İnterstisyel nefrit

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Bilinmiyor: Jinekomasti

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Asteni, grip benzeri sendrom

Yaygın olmayan: Göğüs ağrısı, titreme, ürperme, ateş

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Karaciğer enzimlerinde artış**

Seyrek: Kilo alma

* Eritem, büllöz reaksiyonlar ve akut sistemik alerjik reaksiyonlar, genellikle tedavinin kesilmesinden sonra ortadan kalkmıştır.

** Altta yatan siroz hastalığı olan kişilerde ender olarak hepatik ensefalopati bildirimleri yapılmıştır. Ciddi karaciğer bozukluğu olan hastaların tedavisinde, RABELİS DDR ilk kezbaşlanacaksa, hekimin dikkatli olması önerilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

8

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Günümüze kadar, bilinçli veya kazaen aşırı doz alımı deneyimi kısıtlıdır. Belirlenen maksimum ilaç teması, günde iki kez 60 mg'ı veya günde bir kez 160 mg'ı geçmemiştir.Görülen etkiler genellikle minimal düzeydedir, bilinen advers olay profilinin temsilcisiniteliğindedir ve tıbbi müdahale yapılmaksızın geri dönüşümlü olmuştur. Spesifik bir antidotubilinmemektedir. Rabcprazol sodyum proteinlere yoğun şekilde bağlanır ve bu nedenlediyalize edilemez. Herhangi bir doz aşımı durumunda olduğu gibi, tedavi semptoıuatik olmalıve genel destekleyici önlemler kullanılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Proton pompası inhibitörleri ATC Kodu: A02BC04

Farmakodinamik etkiler

Etki Mekanizması: Rabeprazol sodyum, antikolinerjik ya da H

2

histamin antagonisti özellikler göstermeyen, ancak HVK4-ATPaz enziminin (asid ya da proton pompası) spesifik inlıibisyonuyoluyla mide asidi salgısını baskılayan, salgı azaltıcı bileşikler sınıfından sübstitüebenzimidazollere ait bir moleküldür. Etkisi doza bağımlı olup, hem bazal, hem de stiınulustipinden bağımsız olarak uyarılmış asit sekresyonunun inhibisyonuna yol açar. Hayvançalışmalarında, uygulama sonrasında rabcprazol sodyumun hem plazma hem de midemukozasından hızla kaybolduğu gösterilmiştir. Rabeprazol zayıf bir baz olarak, alınanherhangi bir dozdan sonra hızla absorbe olur ve paıyetal hücrelerin asidik ortamındakonsantre olur. Rabeprazol, proton alma yoluyla aktif sulfonamid formuna dönüşür ve dahasonra proton pompasında bulunan sistemler ile reaksiyona girer.

Salgı Azaltıcı Aktivite: Oral yoldan 20 mg dozunda rabeprazol sodyum uygulamasından sonra salgı azaltıcı etki bir saat içinde başlar, maksimum etkiye iki ile dört saat içinde ulaşılır.Rabeprazol sodyumun ilk dozundan 23 saat sonra bazal ve besin uyardı asid salgısınıninlıibisyonu sırasıyla %69 ve %82'dir ve inhibisyon süresi 48 saate kadar uzar. Rabeprazolsodyumun asid salgısı üzerindeki inhibitör etkisi, tekrarlanan günlük dozlar sonucunda hafifçeartar ve üç gün sonrasında kararlı inhibisyon durumuna ulaşır. İlaca son verildiğinde salgıaktivitesi 2 -3 gün içerisinde normale döner.

Seram Gastrini Üzerindeki Etkiler: Klinik çalışmalarda hastalar, günde bir kez 10 ya da 20 mg rabeprazol sodyum ile 5 yıla kadar varan süreler ile tedavi edilmiştir. Serum gastrindüzeyleri ilk 2 ile 8 hafta süresince, asid sekresyonu üzerindeki inhibitör etkilerin bir

9

yansıması olarak yükselmiştir ve tedavinin devamı süresince stabil kalmıştır. Gastrin düzeyleri, genellikle tedavinin bırakılmasından 1 ya da 2 hafta içinde, tedavi öncesi değerleredönmüştür.

Enterokromafın Benzeri (ECL) Hücre Etkileri: Sekiz haftaya kadar sürelerle rabeprazol sodyum ve karşılaştırma ajanı uygulanan 500'den fazla hastadan alman antrum ve fuııdusa aitmide biyopsisi örneklerinde, ECL hücre histolojisi, gastrit derecesi, atrofik gastrik insidansı.intestinal metaplazi ya da

H. Pvlnri

infeksiyonu dağılımında hiçbir değişiklik gözlenmemiştir.Rabeprazol sodyum (10 veya 20 mg/gün) ile 1 yıla kadar tedavi gören 400'den fazla hastada,ECL hiperplazisi insidansı düşük ve omeprazol (20 mg/gün) ile gözlenenle kıyaslanabilirbulunmuştur. Otuz altı aylık sürekli tedavi altında izlenen 250'yi aşkın hastada, başlangıçdöneminde var olan bulgularda hiçbir önemli değişikliğe rastlanmamıştır.

Diğer Etkiler: Günümüze kadar rabeprazol sodyumun MSS, kardiyovasküler ve solunum sistemleri üzerinde sistemik bir etkisi gözlenmemiştir. İki hafta süreyle 20 mg'lık oral dozlarhalinde uygulanan rabeprazol sodyumun tiroid fonksiyonları, karbonhidrat metabolizması, yada kanda dolaşan paratiroid hormon, kortizol, östrojen, testosteron, prolaktin, kolesistokinin,sekıetin, glukagon, folikül uyarıcı hormon (FSH), luteinizan hormon (LH), renin, aldosteronya da somatotrop hormon düzeyleri üzerinde hiçbir etkisi bulunamamıştır.

Sağlıklı kişiler üzerinde yürütülen çalışmalarda rabeprazol sodyumun amoksisilin ile klinik yönden anlamlı etkileşim yapmadığı gösterilmiştir. Rabeprazol, üst gastrointestinal

H. Pylori5.2 Farmakokinetik özellikler

Emiim:


Rabeprazol 50 mg, piyasada sunulan rabeprazol 20 mg uzatılmış salınım ile karşılaştırıldığında konsantrasyon pikinde artış olmaksızın uzatılmış plazma konsantrasyonusağlar. Rabeprazoliin pik plazma düzeyleri 50 mg'lık bir dozdan yaklaşık 6.5 saat sonraoluşur. Rabeprazolün pik plazma konsantrasyonları (Cmaks), EAAo-ı, EAAo-v: değerleri

10

sırasıyla 441.2575 ng/ml, 1720.5351 ng.sa/ınl, 2068.8725 ng.sa/ml olarak bulunmuştur. Sağlıklı kişilerde plazma yarı-ömıü, yaklaşık 4 saattir (sınırlar 1.3-6.5 saat).

Dağılım:


Rabeprazol insanlarda plazma proteinlerine yaklaşık %97 oranında bağlı halde bulunur.

Bivotransformasvon ve eliminasvon:


Rabeprazol sodyum, proton pompa inhibitörlcri sınıfının diğer üyeleri gibi karaciğerde sitokrom P450(CYP450) sistemi aracılığı ile metabolize edilir. İnsan karaciğer

mikrozomlarmda yapılan

in vitroIn vitroin vivo

durumun göstergesiolmamasına rağmen bu bulgular rabeprazol ile siklosporin arasında bir etkileşmebeklenmediğini göstermektedir. İnsanlarda tiyoeter (Mİ) ve karboksilik asit (M6), plazmadakiesas metabolitlerdir. Daha düşük düzeylerde gözlenen minör metabolitleri ise siilfon (M2),deıuetiltiyoeter (M4), ve merkaptürik asit konjugatıdır (M5). Yalnızca demetil (M3)metabolitiııin küçük bir salgı azaltıcı etkisi vardır, ancak bu metabolit plazmada bulunmaz.I4C işaretli, 20 ıug'lık tek doz oral rabeprazol sodyum uygulamasından sonra, idrar iledeğişmeden atılan ilaca rastlanmamıştır. Uygulanan dozun yaklaşık %90 'ı idrarda başlıca ikimetabolit halinde bulunmuştur, merkaptürik asit konjugatı (M5) ve karboksilik asit (M6);ayrıca iki bilinmeyen metaboliti de bulunmaktadır. Geriye kalan miktar ise feçestesaptanmıştır.

Doğrıısallıküloğrusal olmayan durum:


Rabeprazolün 10 mg ile 40 ıug'lık doz aralığındaki farmakokinetiği doğrusaldır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet:


Vücut kütlesi ve boy uzunluğuna göre uyarlama yapıldığında, 20 ıug'lık tek doz rabeprazol sonrası farıuakokinetik parametrelerde, cinsiyetler arasında önemli farklılıklar bulunmamıştır.

Böbrek fonksiyon bozukluğu:


İdame hemodiyaliz uygulaması gerektiren stabil, son-evre böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi <5 ml/dk/1.73 m2), rabeprazolün atılımı, sağlıklı göniillülerdekine çokbenzemektedir. Bu hastalardaki EAA ve Cm;,ks, sağlıklı gönüllülerde karşılık gelenparametrelerden %35 daha düşük bulunmuştur. Rabeprazolün ortalama yarı ömrü, sağlıklı

11

gönüllülerde 0.82 saat, hemodiyaliz esnasında 0.95 saat ve hemodiyaliz sonrasında 3.6 saat bulunmuştur. İdame hemodiyaliz uygulaması gereken böbrek hastalarında ilacın klirensi,sağlıklı gönüllülerdeki değerin yaklaşık iki katı bulunmuştur.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu:


Hafif ve orta derecede kronik karaciğer bozukluğu olan hastalara tek doz 20 mg rabeprazol verilmesinden sonra, EAA iki kalma çıkmış ve rabeprazol yarı ömründe, sağlıklıgönüllülerdekine kıyasla 2-3 kat aıtış gözlenmiştir. Ancak 7 gün süre ile günde 20 mguygulamasından sonra EAA yalnızca 1.5 kat ve Cmaks yalnızca 1.2 kat artmış bulunmuştur.Karaciğer bozukluğu olan hastalarda rabeprazol yarı ömrü 12.3 saat, sağlıklı gönüllülerde 2.1saat bulunmuştur. Her iki gmptaki farmakodinamik yanıt (mide pH'sımn kontrolü) klinikolarak kıyaslanabilir durumdadır.

Yaşlılar:


Rabeprazolün eliminasyonu, yaşlılarda bir miktar azalmış bulunmuştur. Yedi gün boyunca günde 20 mg rabeprazol uygulamasından sonra genç sağlıklı gönüllülerdeki değerlere oranla,EAA yaklaşık iki katma çıkmış, Cmaks %60 oranında ve t'2 yaklaşık %30 artmıştır. Ancakrabeprazol birikimini gösteren herhangi bir bulgu yoktur.

CYP2CI9 polimoıllzmi:


Günde 20 mg dozunda 7 günlük rabeprazol uygulamasını izleyerek, CYP2C19 yavaş metabolize edicilerde EAA ve

t'A,5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Genel:

Preklinik veriler sadece insanlardaki maksimum temas düzeyini yeterince aşan temas düzeylerinde gözlenmiştir; bu sebeple insanlar için emniyete yönelik kaygılar, hayvanverilerine dayalı olarak ihmal edilebilir düzeydedir.

Mutajenisite çalışmaları çelişkili sonuçlar vermiştir. Fare lenfoma hücre dizisindeki deneyler pozitiftir, fakat

in vivoin vivoin vitro

DNA onarım testleri negatiftir.Karsinojenisite çalışmaları insanlar için özel tehlike göstermemiştir.

12

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Magnezyum Oksit (Ağır)

Mannitol DC (E421)

Mısır Nişastası Povidon K-30

Hidıoksipropil Selüloz LH11 Sodyum Stearil FumaratHipıomelloz El 5Talk

Hipıomelloz Ftalat Trietil sitratEudragit S 100Titanyum Dioksit (El71)

Opadry Pink AMB 81W240000 içeriği;

- Titanyum Dioksit (El71)

- Günbatımı sarısı (El 10)

- Lesitin (E322)

- Ponceau 4R lak (E124)

- FD&C Blue No. 2/indigo karinin Alüminyum lak (E 132 ii)

- Talk

- Polivinil AlkolKapsül İçeriği;

- Eritrosin-FD&C Red 3 (El 27)

- Indigotin- FD&C Blue 2 (E 132 iii)

- Jelatin6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.6.3 Raf ömrü

24 ay

13

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

28 DDR KAPSÜL, PA/AL/PVC Folyo ambalaj içinde kullanma talimatıyla beraber karton kutuda ambalajlanmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yöııetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Vitalis İlaç San. Tic. A.Ş.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü

Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Esenler/İSTANBUL

Telefon : 0 850 201 23 23

Faks : 0 212 481 61 11

e-mail : [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2015/522

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 24.06.2015

Ruhsat yenileme tarihi :

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

14

İlaç Bilgileri

Rabelis Ddr 50 Mg Kapsül

Etken Maddesi: Rabeprazol Sodyum

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Rabelis Ddr 50 Mg Kapsül - KUB
  • Rabelis Ddr 50 Mg Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Rabelis Ddr 50 Mg 28 Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.