Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nörofren 2 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NÖROFREN® 2 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİEtkin madde:

Pimozid 2 mg

Yardımcı madde(ler):

Laktoz 108 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Sarı renkli, çentikli tabletler

Tabletlerde iki eşit parçaya bölünmesi amacıyla çentik bulunmaktadır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonları

NÖROFREN esas olarak, nöroleptiklerin spesifik antipsikotik etkilerine cevap veren kronik şizofreni hastalarında, sosyal entegrasyonu teşvik etmek, düzeltmek veya korumak amacıylayapılan uzun süreli idame tedavisinde ana ilaç olarak kullanılır.

NÖROFREN, psikomotor ajitasyon, saldırganlık veya ağır anksiyetenin baskın semptomlar arasında yer almaması kaydıyla, ayaktan tedavi gören hastalar ile hastaneye yeni veya tekrarbaşvuran hastaların başlangıç tedavisinde de kullanılır.

Tourette bozukluğu olan ve standart tedaviye yeterli yanıt vermeyen hastaların motor veya vokal tiklerinin baskılanmasında da endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

NÖROFREN tablet yetişkinlerde ve 12 yaşından büyük çocuklarda oral yoldan günde bir defa kullanılır.

Antipsikotik ilaçlara bireysel cevap farklı olabileceği için doz hastaya uygun olarak düzenlenmeli ve hekim tarafından yakın denetim altında doz ayarlanmalıdır.

Başlangıç dozu tayin edilirken, hastanın yaşı, semptomların şiddeti ve başka nöroleptiklere hastanın göstermiş olduğu tepki dikkate alınmalıdır.

Erişkinler:

Kronik şizofreni hastalarında önerilen başlangıç dozu günde bir kez 2-4 mg'dır. Daha sonra doz, istenen terapötik etki elde edilinceye veya hastanın tolere edebileceği doza kadararttırılır. Dozun artırılması birer haftalık aralarla olmalı ve günlük artış 2-4 mg'ıgeçmemelidir. Ortalama idame dozu 6 mg/gün olmak üzere, olağan doz aralığı 2-12mg/gün'dür. Maksimum günlük doz 20 mg'dır.

Minimum etkili dozun uygulanmasını sağlamak üzere hastalar düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

1/11

Diğer psikozlar (paranoid durumlar ve monosemptomatik hipokondriak psikozda) doz:

Günlük başlangıç dozu 4 mg olup, gerektiğinde derece derece, cevaba göre, maksimum günlük doz 16 mg'a çıkarılabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Oral yoldan sabahları günde bir defa kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek ve Karaciğer yetmezliği:

Pimozid karaciğerde metabolize olduğundan ve böbreklerden itrah edildiğinden dolayı, karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaşından küçük çocuklarda kullanımı ilgili yeterli etkililik ve güvenlilik çalışması yoktur, bu yaş grubunda kullanılması önerilmez.

12 yaşın üzerindeki çocuklarda tedaviye bir defada uygulanmak üzere 0,05 mg/kg'lık dozla başlanmalıdır. Doz, en fazla 0,2 mg/kg olacak şekilde, üç günlük aralarla artırılabilir.Maksimum günlük doz 10 mg'ı aşmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda idame dozu erişkinlerdekiyle aynıdır, ancak tedaviye erişkin başlangıç dozunun yarısı ile başlanması önerilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

NÖROFREN, ağır santral sinir sistemi depresyonu olanlarda, komadaki hastalarda, pimozid veya ilaç içindeki yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılık hikayesi bulunanlardakontrendikedir. Depresif bozukluklarda veya Parkinson sendromunda da kullanılmamalıdır.Tourette bozukluğundaki tikler dışındaki tiklerin tedavisinde kullanılmamalıdır.

Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes'e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarındakullanılmamalıdır.

QT aralığını uzattığı bilinen ilaçların birlikte kullanımı (bkz. Bölüm 4.5) gibi, sonradan edinilmiş QT aralığı uzamasında, hipokalemi, hipomagnezemi veya klinik olarak anlamlıkardiyak bozukluklar (örneğin kısa süre önce geçirilmiş akut miyokard enfarktüsü,dekompanse kalp yetmezliği, Sınıf IA ve III antiaritmik ilaçlarla tedavi edilen aritmiler) veyaklinik olarak anlamlı bradikardi olduğu bilinen hastalarda pimozid kullanılmamalıdır.

Azol antimikotikleri, antiviral proteaz inhibitörleri, makrolid antibiyotikleri ve nefazodon gibi CYP 3A4 inhibe edici ilaçlarla birlikte kullanımı kontrendikedir. Kinidin gibi CYP 2D6inhibe edici ilaçlarla birlikte kullanımı da kontrendikedir. Her bir veya her iki sitokrom P450sisteminin inhibisyonu, kandaki pimozid konsantrasyonunu arttırabilir ve QT aralığınıuzatabilir.

Pimozidin sertralin, paroksetin, sitalopram ve essitalopram gibi SSRI'lar ile birlikte kullanımı da CYP 2D6 inhibisyonu nedeniyle kontrendikedir.

2/11

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri_

Konvansiyonel ve atipik antipsikotik ilaçlar demansa bağlı psikozu olan yaşlı hastaların tedavisinde kullanıldığında ölüm riskinde artışa neden olmaktadır.

Kardiyak takip:


Pimozid ile terapötik dozda ve doz aşımında, QT uzaması için risk faktörü taşımayan hastalarda QT uzaması, ventriküler aritmiler ve Torsades de Pointes çok seyrek olarak raporedilmiştir. Çok nadir olarak bildirilen ani ölüm ve kalp durması vakalarının yanı sıra,ventriküler taşikardi ve bazı vakalarda ölümle sonlanabilen ventriküler fibrilasyon dabildirilmiştir.

Diğer nöroleptiklerde olduğu gibi pimozid ile önerilen dozlarda ve doz aşımında ani beklenmedik ölüm vakaları bildirilmiştir. Pimozid ile tedavinin öncelikle başlangıcındaolmak üzere, tedavi süresinde EKG periyodik olarak uygulanmalıdır. Eğer repolarizasyondeğişiklikleri (QT aralığında uzama, T-dalgası değişiklikleri veya U-dalgası-gelişimi) belirirseveya aritmiler ortaya çıkarsa, bu hastaların pimozid tedavisine olan ihtiyacı yenidendeğerlendirilmelidir. Bu hastalar yakından denetlenmeli ve pimozid dozu bu kişilerde tercihenazaltılmalı veya kesilmelidir. Eğer QT ve OTc 500 ms'nin üzerinde ise, pimozid kesilmelidir.

Diğer nöroleptiklerde olduğu gibi, kardiyovasküler bozukluğu ve ailesinde QT uzaması hikayesi olan hastalara dikkatli olunması gerektiği tavsiye edilmelidir. Hipotansiyon çokseyrek olarak meydana gelebilir.

Elektrolit dengesizliği risk faktörü olarak değerlendirilmelidir ve periyodik elektrolit kontrolü tavsiye edilir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).

Uzun süreli pimozid alan hastalara, elektrolit dengesizliğine neden olan ilaçlar tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.5).

Venöz tromboembolizm (VTE):


Antipsikotik ilaçlarla venöz tromboembolizm (VTE) vakaları rapor edilmiştir. Antipsikotik ilaçlarla tedavi edilen hastalar, VTE için edinilmiş risk faktörlerine sıklıkla sahipolduklarından, pimozid ile tedavi öncesinde ve tedavi süresince VTE için bütün risk faktörleribelirlenmelidir ve koruyucu önlemler alınmalıdır.

Karaciğer hastalığı:


Pimozid karaciğerde metabolize edildiğinden, karaciğer hastalığı olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Tedavi cevabı ve tedavinin kesilmesi ile ilgili özellikler:


Şizofrenide antipsikotik ilaç tedavisine cevap gecikebilir. Eğer ilaç kesilirse semptomlar birkaç hafta hatta birkaç ay ortaya çıkmayabilir.

Yüksek dozda uygulanan antipsikotik ilaçların birdenbire kesilmesini takiben, bulantı, kusma, geçici diskinetik belirtiler ve uykusuzluk gibi akut kesilme semptomları, nadir olarakbildirilmiştir. İlacın kademeli olarak kesilmesi tavsiye edilir.

Ekstrapiramidal semptomlar:


Bütün nöroleptiklerde olduğu gibi, ekstrapiramidal semptomlar meydana gelebilir (Bkz. Bölüm 4.8). Antikolinerjik tipteki antiparkinson ilaçları bu durumu azaltmak için

3/11

reçetelenebilir ancak koruyucu önlem için rutin olarak reçetelendirilmemelidir (Bkz. tardif diskinezi).

Tardif diskinezi


Tüm antipsikotiklerde olduğu gibi, uzun süreli tedavi gören hastalarda veya tedavinin kesilmesini takiben, tardif diskinezi ortaya çıkabilir. Sendromun en belirgin özelliği, dil, yüz,ağız veya çenede istemsiz ritmik hareketlerdir. Bunlar bazı hastalarda kalıcı olabilir. Yenidentedaviye başlandığında, doz yükseltildiğinde veya başka bir antipsikotik ilaca geçildiğinde,sendrom maskelenebilir. Mümkün olan en kısa sürede tedaviye son verilmelidir.

Tardif diskinezi için bilinen bir tedavi yoktur. Antikolinerjikler tardif diskineziye yatkınlık oluşturmamalarına rağmen, tardif diskinezinin erken belirtilerini maskeleyebileceğindenantipsikotik ilaçlar Parkinson etkilerini maskelemede rutin olarak kullanılmamalıdırlar.

Nöroleptik malign sendrom:


Diğer antipsikotiklerde olduğu gibi, pimozidle ilişkili nöroleptik malign sendrom bildirilmiştir. Bu sendrom, hipertermi, yaygın kas sertliği, otonomik dengesizlik (düzensiznabız veya kan basıncı, taşikardi, terleme ve kardiyak aritmiler), ve bilinç bozukluğu ilekarakterize, idiyonsenkratik bir reaksiyondur. Hipertermi sıklıkla bu sendromun erkenbelirtilerinden biridir.

Antipsikotik ilaç tedavisi hemen durdurulmalı, uygun destek tedavisine başlanmalı ve hasta yakın takibe alınmalıdır.

Nöbetler:


Diğer antipsikotik ilaçlarda olduğu gibi, nöbet hikayesi veya nöbet eşiğini potansiyel olarak düşüren durumlardaki hastalarda pimozid dikkatli kullanılmalıdır (ör. alkol kesilmesi veyabeyin hasarı). Ayrıca pimozid ile ilişkili olarak grand-mal konvülziyonlar bildirilmiştir.

Vücut sıcaklığının düzenlenmesi:


Antipsikotik ajanların, vücut sıcaklığını azaltma yeteneğinin bozulmasına neden olduğu düşünülmektedir. Ağır egzersiz, aşırı sıcağa maruz kalma, pimozidle birlikte antikolinerjiketkili ilaç kullanımı veya dehidratasyon gibi, vücut sıcaklığında artışa yol açabilen durumlarlakarşı karşıya kalan hastalara pimozid reçete edilirken, dikkatli olunması tavsiye edilmelidir.

Endokrin etkiler:


Antipsikotik nöroleptik ilaçların hormonal etkileri; amenore, galaktore, jinekomasti, oligomenore ve erektil disfonksiyona yol açabilen hiperprolaktinemidir.

Pimozid, tirotoksikozu olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır.

Diğer:


Böbrek yetmezliği, Parkinson hastalığı ve feokromasitoması olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Diğer nöroleptiklerle pimozidin birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4/11

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer tüm nöroleptiklerde olduğu gibi pimozid, alkol, hipnotikler, sedatifler ve kuvvetli analjezikler gibi diğer santral sinir sistemi (SSS) depresyonu yapan ilaçlarla birliktekullanıldığında, SSS depresyonu artabilir.

Pimozid, dozla ilişkili olarak levodopanın antiparkinson etkisini bozabilir. Düşük nöbet eşiği dikkate alınarak antikonvülzanların dozunun artırılması gerekebilir.

QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlarla birlikte kullanımı kontrendikedir. Örneğin: Bazı Sınıf IA (kinidin, dizopiramid ve prokainamid gibi) ve Sınıf III (amiodaron ve sotalol gibi) grubuantiaritmikler, trisiklik antidepresanlar (amitriptilin gibi), bazı tetrasiklik antidepresanlar(maprotilin gibi), diğer bazı antipsikotik ilaçlar (fenotiazinler ve sertindol), bazıantihistaminikler (terfenadin gibi), sisaprid, bretilyum ve kinin ve meflokin gibi bazıantimalaryal ilaçlar.

Metoklopramid gibi antiemetiklerle birlikte kullanıldığında ekstrapiramidal yan etki riski artar.

SSS toksisitesi riski arttığından, sibutraminle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Kalsiyum kanal blokörleri ile birlikte kullanım, artmış hipotansif etki ile sonuçlanabilir.

Nöroleptikler pimozidin kardiyotoksik etkilerini artırabileceğinden, nöroleptiklerin eş zamanlı kullanımı minimum düzeyde olmalıdır. Depo nöroleptik kullanan hastalarda özel dikkatgösterilmelidir. Klorpromazin ve tiyoridazin gibi düşük potens nöroleptikler, pimozid ilebirlikte kullanılmamalıdır.

Pimozid esas olarak sitokrom P450 enzim sisteminin 3A4 alt tipi (CYP 3A4), az miktarda da CYP 2D6 aracılığıyla metabolize olur. Pimozidin CYP 3A4 ya da CYP 2D6 inhibitörü olduğubilinen ilaçlarla eşzamanlı kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

İn vitro

veriler, azol antimikotikler, antiviral proteaz inhibitörleri, makrolid antibiyotikler ve nefazodon gibi potent CYP3A4 enzim sistemi inhibitörlerinin, pimozid metabolizmasınıinhibe edeceğini, bunun sonucunda da pimozidin plazma düzeylerinin belirgin derecedeartacağını göstermektedir.

İn vitro

verilere göre ayrıca, kinidin de pimozidin CYP 2D6'ya bağımlı metabolizmasını azaltır.

Yüksek pimozid düzeyleri, QT uzaması riskini artırabilir.

Greyfurt suyunun, CYP3A4 ile metabolize olan ilaçların metabolizmasını inhibe ettiği bilindiğinden, pimozid ile birlikte greyfurt suyu kullanılmamalıdır.

Pimozidin kararlı düzeydeki sertraline ek olarak kullanıldığı

in vivo

bir çalışmada, pimozidin EAA ve Cmaks değerlerinde %40 oranında bir artış kaydedilmiştir (Bkz. Bölüm 4.2).

Pimozidin sitalopram ile kombine olarak kullanıldığı diğer bir

in vivo

çalışmada, QT değerlerinde yaklaşık 10 milisaniyelik bir uzama gözlenmiştir. Sitalopram pimozidin EAA veCmaks değerlerini etkilememiştir (Bkz. Bölüm 4.2).

5/11

Pimozid (2 mg'lık tek doz) ve paroksetinin (günde 60 mg) birlikte uygulandığı bir

in vivo

çalışmada, pimozidin EAA değerinde ortalama %151, Cmaks değerinde %62 oranında bir artışkaydedilmiştir (Bkz. Bölüm 4.2).

CYP1A2 de pimozid metabolizmasında rol oynayabileceğinden, reçete yazılırken, bu enzim sisteminin inhibitörleri ile teorik bir ilaç etkileşimi potansiyeli bulunduğu dikkate alınmalıdır.

Pimozidin, elektrolit dengesizliğine neden olan ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez. Diüretiklerle (özellikle de hipokalemiye neden olanlarla) birlikte kullanımındankaçınılmalıdır. Ancak, gerekli olduğu takdirde, potasyum tutucu diüretikler tercih edilmelidir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Pimozidin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /doğum kontrolü üzerinde etkisi için çalışma bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Gebelikte pimozidin güvenliliği kanıtlanmamıştır. Hayvanlarda yürütülen çalışmalarda teratojenik etki gözlenmemiştir.

Pimozidin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve- veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum/ ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkileri bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

NÖROFREN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.Gebeliğin üçüncü trimesterinde antipsikotik ilaçlara (pimozid dahil) maruz kalan yenidoğanlar şiddeti vedoğumdan sonra ortaya çıkma süresi değişen ekstrapiramidal ve/veya geri çekilmesemptomlarını içeren advers etki riskine sahiptir. Ajitasyon, hipertoni, hipotoni, tremor,somnolans, solunum sıkıntısı ya da beslenme bozukluğu da bildirilmiştir. Sonuç olarakyenidoğanlar yakından izlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Pimozid anne sütüne geçebilir. Mutlaka kullanılması gerekiyorsa, emzirmeye son verilmelidir.

Pimozid gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği (fertilite)

Pimozidin üreme yeteneği üzerine etkisi ile ilgili klinik çalışma yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Pimozid, özellikle tedavinin başlangıcında, dikkati bozabilir. Bu etki alkol ile daha da artabilir. Hastalar sedasyon riski konusunda uyarılmalı, araba ve dikkat isteyen makinalarıkullanmamaları bildirilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers reaksiyonların sıklığı aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

6/11

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek(> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Endokrin hastalıklar

Antipsikotik nöroleptik ilaçların hormonal etkileri, galaktore, jinekomasti ve oligo veya amenore ve empotansa neden olabilen hiperprolaktinemidir.

Çok seyrek: Uygunsuz ADH Salgısı Sendromuna veya psikojenik polidipsiye bağlı hiponatremi vakaları bildirilmiştir.

Bilinmiyor: Hiperglisemi (önceden diyabet hastalığı olan hastalarda), kan prolaktin seviyesinde artış

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Anoreksi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Depresyon, uykusuzluk, ajitasyon, huzursuzluk Bilinmiyor: Libido azalması

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş dönmesi, uyku hali

Yaygın: Ekstrapiramidal bozukluk, akatizi, baş ağrısı, tremor, letarji, kas rijiditesi Yaygın olmayan: Bradikinezi, dişli çark (cog-wheel) rijiditesi, diskinezi, distoni, dizartriBilinmiyor: Nöroleptik malign sendrom, grand mal konvülziyon, tardif diskinezi, boyunrijiditesi

Göz hastalıkları

Yaygın: Bulanık görme,

Yaygın olmayan: Okülojirik kriz

Kardiyak hastalıklar

Çok seyrek: Hipotansiyon

Özellikle yüksek dozlarda ve predispozisyonu bulunan hastalarda, QT-aralığında uzama ve/veya ventriküler aritmiler bildirilmiştir.
Bilinmiyor: Torsades de Pointes, ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Konstipasyon, ağız kuruluğu, kusma, tükürük salgısında artış

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Hiperhidroz Yaygın: Yağ bezi aktivitesinde artışYaygın olmayan: Döküntü, kaşıntıBilinmiyor: Ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları; bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Kas spazmları

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Çok yaygın: Gece idrara çıkma

7/11

Yaygın: İdrara sık çıkma Bilinmiyor: İdrarda glukoz bulunması

Gebelik, pueperiyum ve perinatal hastalıklar

Bilinmiyor: Yenidoğanda ilaç geri çekilme sendromu

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Erektil disfonksiyon Yaygın olmayan: AmenoreBilinmiyor: Galaktore, jinekomasti

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın: Çok yorgun hissetme Yaygın olmayan: Yüzde ödem

Bilinmiyor: Vücut sıcaklığında düzensizlik, hipotermi

Araştırmalar:

Yaygın: Kilo artışı

Bilinmiyor: Elektrokardiyogram QT aralığında uzama, elektroensefalogram anormalliği

Pimozid kullanımı ile yukarıdaki yan etkilere ek olarak, kalp durmasına ve açıklanamayan ani ölüme neden olabildiği bildirilmiştir. Bu vakalarda, D2, dopamin-reseptör antagonistinöroleptikler ile ilişkili advers ilaç etkileri de dikkate alınmalıdır.

Pulmoner embolizm ve derin ven trombozu da içeren venöz tromboembolizm vakaları antipsikotik ilaçlar ile rapor edilmiştir (sıklık bilinmemektedir).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmesi gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar:

Genelde NÖROFREN'in doz aşımı belirtileri, bilinen farmakolojik etkilerinin abartılmış şeklidir. Bunların en belirgini, ekstrapiramidal semptomlar, hipotansiyon ve sedasyondur. QTuzamasına ve Torsades de Pointes'i de içeren ventriküler aritmiye bağlı kardiyak aritmi riskigöz önünde bulundurulmalıdır. Ağır aritmilere, hipotansiyon ve dolaşım kollapsı eşlikedebilir. Sedasyon görülür. Hasta solunum baskılaması ve şok benzeri tabloya yol açacakderecede hipotansiyon nedeniyle komaya girebilir.

Tedavi:

Pimozidin belirli bir antidotu yoktur. Mide lavajı, hava yolu açılması ve gerekliyse solunumun mekanik olarak desteklenmesi önerilir. QT aralığı uzaması ve Torsades dePointes'i de içeren ventriküler aritmiler riski sebebi ile derhal elektrokardiyografik kontrolbaşlatılmalı ve EKG normale dönünceye kadar kontrole devam edilmelidir. Ağır aritmilerin,uygun antiaritmik ilaçlarla tedavi edilmesi gereklidir. Eşlik eden hipotansiyon ve dolaşım

8/11

kollapsının giderilmesi için, intravenöz sıvılar, plazma veya konsantre albümin gibi destekleyici tedavi ve dopamin veya dobutamin gibi vazopresör ajanlar uygulanabilir.

Adrenalin kullanılmamalıdır.

Şiddetli ekstrapiramidal semptomlar görülürse antiparkinson ilaç kullanılmalıdır.

Pimozidin yarı ömrü çok uzun olduğu için, aşırı doz alan kişiler en az 4 gün boyunca izlenmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Difenilbutilpiperidin türevleri ATC kodu: N05AG02

Pimozid, kronik şizofreni hastalarının tedavisinde yarar sağlayan nöroleptik özelliklere sahip bir difenilbütilpiperidin türevidir. Görece nonsedatif bir ilaç olup, günde tek doz olarakuygulanabilir.

Pimozid algı ve düşünce bozuklukları üzerinde seçici etki gösterir. Sosyal ilişkileri, ilgiyi, girişkenliği ve iç görüyü artırır.

Duygusal dengesizlik gösteren kişiler üzerinde gerçekleştirilen deneysel çalışmalarda, pimozidin duygusal dengeyi düzelttiği, motivasyon, başarı ve mutluluk hissini artırdığıgösterilmiştir.

Pimozidin temel etki mekanizmasının santral aminerjik reseptörler üzerindeki etkisine bağlı olduğu kabul edilmektedir. Santral dopaminerjik reseptörleri seçici olarak bloke ettiği,noradrenalin döngüsü üzerinde ise, ancak daha yüksek dozlarda etki gösterdiğidüşünülmektedir. Diğer nöroleptik ajanlarla da tipik olarak görülen ekstrapiramidal etkilerpimozid ile de ortaya çıkar, ancak ilacın otonomik etkileri daha zayıftır. Diğer nöroleptiklerleolduğu gibi, pimozid ile de, endokrin etkiler ve EKG değişiklikleri bildirilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Oral uygulama sonrasında pimozid dozunun %50'sinden fazlası emilir. Doruk serum düzeylerine, genellikle uygulamayı takiben 6-8 saat içinde (bu süre 4-12 saat arasında değişir)ulaşılır.

Dağılım:

Pimozidin plazma proteinlerine bağlanma oranı % 99 'dur.

Biyotransformasyon: K

araciğerden ilk geçişte anlamlı düzeyde eliminasyona uğrar. Pimozid, esas olarak N-dealkilasyon yoluyla olmak üzere, karaciğerde büyük oranda metabolize edilir.İki majör metaboliti belirlenmiştir: 1-(4-piperidil)-2-benzimidazolinon ve 4,4-bis(4-florfenil)bütirik asit. Bu metabolitlerin antipsikotik etkinliği yoktur. Pimozidin yalnızca küçük birbölümü idrarla değişmeden atılır. Metabolitlerin başlıca eliminasyonu böbrekler yoluyla olur.

Eliminasyon: B

esinlerin ve eşlik eden hastalıkların pimozidin emilim, dağılım, metabolizma ve eliminasyonu üzerindeki etkileri bilinmemektedir.

Ancak besinlerle birlikte alımda ilk geçiş eliminasyonu azalacağından, kan düzeyinin yükselmesi beklenir.

Şizofrenik hastalarda pimozidin eliminasyon yarı-ömrü yaklaşık 55 saattir.

9/11

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum

: Pimozidin farmakokinetiği doğrusal değildir.

Çalışmalarda değerlendirilen hastalarda, bireyler arasında, serum konsantrasyonunun zamana göre eğri altında kalan alan (EAA) değerleri arasında 10 katın üzerinde farklar saptanmış,doruk serum düzeyleri arasında da benzer farklılıklar gözlenmiştir. Plazma düzeyleri ile klinikbulgular arasındaki ilişki zayıf olduğundan, bunun anlamı tam olarak bilinmemektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Pimozidin

in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz

Jelatin

Tartrazin

Nişasta

Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25° C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Bir kutuda 2x15 olarak 30 tabletlik Al/PVC blister ambalajlarda ambalajlanmıştır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sanofi aventis İlaçları Ltd. Şti.

Büyükdere Caddesi No 193 Levent İSTANBULTel: (212) 339 10 00Faks: (212) 339 10 89

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

220/34

9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ

10/11

İlk ruhsat tarihi: 13.08.2009 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


11/11

İlaç Bilgileri

Nörofren 2 Mg Tablet

Etken Maddesi: Pimozid

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Nörofren 2 Mg Tablet - KUB
  • Nörofren 2 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.