Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Brinzopt 10 Mg/ml Göz Damlası Süspansiyonu Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BRİNZOPT 10 mg/ml göz damlası süspansiyonu

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 ml süspansiyon 10 mg brinzolamid içerir.

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0,15 mg/ml

Sodyum klorür 2,5 mg/ml

Mannitol (E421) 33,0 mg/ml

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Steril göz damlası süspansiyonu.

BRİNZOPT beyaz ya da beyazımsı bir süspansiyondur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

BRİNZOPT yüksek intraoküler basıncın düşürülmesi tedavisinde endikedir:

• oküler hipertansiyon

• açık açılı glokom

sahibi hastalarda, beta-blokörlere cevap vermeyen hastalarda ya da beta-blokörlerin kontrendike olduğu hastalarda monoterapi olarak ya da beta-blokörlere veya prostaglandin analoglarına ek tedaviolarak endikedir (bkz. bölüm 5.1).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Monoterapi ya da ek tedavi olarak BRİNZOPT hasta göz(ler)e günde iki kez 1 damla damlatılarak uygulanır. Bazı hastalarda günde üç kez bir damla daha iyi sonuç verebilir.

Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilir. Bu oküler yolla uygulanan ilacın sistemik absorbsiyonunu azaltarak sistemikyan etkilerde azalmayı sağlayabilir.

Diğer bir topikal oftalmik antiglokom ilacıyla BRİNZOPT' un değiştirilmesi gerektiğinde, diğer ilaç kesilmeli ve ertesi gün BRİNZOPT ile tedaviye başlanmalıdır.

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilir. Bu, oküler yolla uygulanan ilacın sistemik absorpsiyonunu azaltarak sistemikyan etkilerde azalma sağlayabilir.

1

Kullanmadan önce şişe iyice çalkalanmalıdır. Damlalık ucunun ve solüsyonun kirlenmesini önlemek için, şişenin damlalık ucunun göz kapaklarına, gözün etrafına ya da diğer bölgeleredeğdirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığı zaman şişe sıkıca kapalı olarak saklanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

BRİNZOPT karaciğer yetmezliği olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı tavsiye edilmez.

BRİNZOPT ciddi böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 30 ml/dk.) ya da hiperkloremik asidozu olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır. Brinzolamid ve ana metaboliti ağırlıklı olarak böbreklerdenatıldığı için, BRİNZOPT bu hastalarda kontrendikedir (Ayrıca bölüm 4.3'e bakınız).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda kısıtlı deneyim bulunmaktadır. BRİNZOPT'un güvenlilik ve etkililiği 6 yaşın altındaki çok az sayıda pediyatrik hasta ile çalışılmıştır (ayrıca bkz. Bölüm 4.4, 4.8 ve 5.1). DolayısıylaBRİNZOPT'un güvenliği ve etkinliği 18 yaşın altındaki hastalarda belirlenmemiştir ve buhastalarda kullanımı tavsiye edilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda dozaj değişikliği gerekli değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Brinzolamid veya içerdiği diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan vakalarda

- Sülfonamidlere bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda (ayrıca bölüm 4.4'e bakınız)

- Ciddi böbrek yetmezliği olanlarda

- Hiperkloremik asidozu olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Sistemik etkiler


BRİNZOPT karbonik anhidraz inhibitörü bir sülfonamiddir ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik yoldan emilir. Sülfonamidlere atfedilebilen aynı tip istenmeyen etkiler (Stevens-Johnson sendromu, fulminan hepatik nekroz, agranülositoz vb.) topikal uygulama ile de görülebilir.Ciddi reaksiyon belirtileri veya aşırı duyarlılık ortaya çıkarsa, ilacın kullanımı kesilmelidir.

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile asit-baz bozuklukları rapor edilmiştir. Brinzolamid erken doğan bebeklerde (gebelik süresi 36 haftadan az) veya 1 haftalıktan küçük bebeklerdeçalışılmamıştır. Belirgin renal tübüler yetmezliği ya da anormalliği olan hastalarda brinzolamidmuhtemel metabolik asidoz riski nedeniyle ancak risk yarar dengesi dikkatle değerlendirildiktensonra alınmalıdır.

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri, yaşlı hastalarda zihin açıklığını ve/veya fiziksel koordinasyon gerektiren işleri yapabilme yeteneğini bozabilir. BRİNZOPT sistemik olarak emilmektedir ve bunedenle topikal uygulamayla bu durum oluşabilir.

Eşzamanlı tedavi


Oral karbonik anhidraz inhibitörü ve BRİNZOPT kullanan hastalarda karbonik anhidraz inhibisyonunun bilinen sistemik etkileri üzerine ek etki potansiyeli mevcuttur. BRİNZOPT ve oral

2

karbonik anhidraz inhibitörlerinin birlikte kullanımı çalışılmamıştır ve önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.5).

Destekleyici glokom tedavisi sırasında BRİNZOPT'un başlıca timolol ile eş zamanlı uygulaması değerlendirilmiştir. Ayrıca prostaglandin anologu travoprosta ek tedavi olarak BRİNZOPT'un göziçi basıncını düşürücü etkisi çalışılmıştır. Travoprosta ek tedavi olarak BRİNZOPT'un uzun sürelikullanımı için veri bulunmamaktadır (bkz. bölüm 5.1).

Psödoeksfoliatif glokom ya da pigmenter glokomlu hastaların BRİNZOPT ile tedavisinde kısıtlı sayıda deneyim bulunmaktadır. Bu hastaların tedavisinde dikkatli olunmalı ve göz içi basıncının(GİB) yakından gözlenmesi tavsiye edilmektedir. BRİNZOPT dar açılı glokomlu hastalar üzerindeçalışılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı önerilmemektedir.

Brinzolamidin korneal endotel fonksiyonu üzerindeki olası rolü korneal riski olan hastalarda çalışılmamıştır (bilhassa düşük endotel hücre sayılı hastalarda). Özellikle, kontakt lens kullananhastalar üzerinde çalışılmamıştır, karbonik anhidraz inhibitörleri korneal hidrasyonuetkileyebileceğinden ve kontakt lens kullanma korneal riski arttırabileceğinden, brinzolamidkullanımı önerildiğinde, bu hastaların dikkatle gözlenmesi tavsiye edilmektedir. Aynı şekildediyabetes mellitus'u olan hastalar gibi, korneası tehlikede olan vakalarda dikkatle gözlem tavsiyeedilmektedir.

Genellikle oftalmik ürünlerde koruyucu madde olarak yaygın bir şekilde kullanılan benzalkonyum klorürün punktat keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yol açabileceği bildirilmiştir.BRİNZOPT'un benzalkonyum klorür içermesinden dolayı, sık sık veya uzun süreli olarakkullanıldığı kuru göz hastalarında ya da korneal riski olan durumlarda yakın gözlem gerekmektedir.

BRİNZOPT kontakt lens kullanan hastalarda denenmemiştir. BRİNZOPT koruyucu madde olarak gözde irritasyona sebebiyet verebilen benzalkonyum klorür içermektedir. Yumuşak kontaktlenslerle temasından kaçınınız. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğubilinmektedir. BRİNZOPT'u uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için enazından 15 dakika bekleyiniz.

BRİNZOPT sodyum ve mannitol içermektedir ancak, uygulama yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

BRİNZOPT ile yapılan tedavinin kesilmesinden sonra potansiyel rebound etkiler çalışılmamıştır; GİB'nı düşürücü etkisinin 5 ile 7 gün boyunca sürmesi beklenir.

Göz ameliyatı geçiren veya travma ve enfeksiyon gibi oküler durum gelişen hastaların mevcut multidoz kullanımının devamı ile ilgili olarak doktoruna danışmaları gerekmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

BRİNZOPT'un diğer tıbbi ürünlerle spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Klinik çalışmalarda, BRİNZOPT prostaglandin analogları ve timolol içeren oftalmik ürünlerle eş zamanlıkullanılmış, istenmeyen etkileşim kanıtı olmamıştır. BRİNZOPT ve miyotikler ya da adrenerjikagonistler arasındaki ilişki destekleyici glokom tedavisi boyunca değerlendirilmemiştir.

BRİNZOPT bir karbonik anhidraz inhibitörüdür ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik olarak emilir. BRİNZOPT ve beta-adrenerjik blokörler dışındaki antiglokom ajanları arasındakiilişki destekleyici glokom tedavisi boyunca değerlendirilmemiştir. Oral karbonik anhidrazinhibitörleri ile asit-baz bozuklukları rapor edilmiştir. BRİNZOPT kullanan hastalarda etkileşim

3

potansiyeline dikkat edilmelidir.

Bir oral karbonik anhidraz inhibitörü ve BRİNZOPT alan hastalarda karbonik anhidraz inhibasyonun bilinen sistemik etkiler üzerinde olası bir ek etkisi vardır. BRİNZOPT ve karbonikanhidraz inhibitörlerinin eş zamanlı olarak uygulanması önerilmemektedir.

CYP3A4 (başlıca), CYP2A6, CYP2C8 ve CYP2C9 dahil olmak üzere sitokrom P-450 izozimleri brinzolamid metabolizmasından sorumludur. Ketokonazol, itrakonazol, klotrimazol, ritonavir vetroleandomisin gibi CYP3A4 inhibitörlerinin, brinzolamid metabolizmasını inhibe etmeleribeklenir. CYP3A4 inhibitörlerinin eş zamanlı verilmesi durumunda dikkat edilmesi önerilmelidir.Ancak, renal eliminasyonun majör yol olmasından dolayı, brinzolamid birikimi olası değildir.Brinzolamid sitokrom P-450 izozimlerinin bir inhibitörü değildir.

Eğer birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, ilaçların uygulanması arasında en az 5 dakika süre olmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Brinzolamid ile yapılan hayvan çalışmalarında fertilite üzerinde etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Brinzolamidin topikal oküler uygulamasının insan fertilitesi üzerine etkisini değerlendirmek içinçalışma yapılmamıştır. Brinzopt doğum kontrolü uygulamayan çocuk doğurma potansiyeli olankadınlarda önerilmemektedir.

Gebelik dönemi

BRİNZOPT, ciddi anlamda gerekli görülmediği takdirde gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Brinzolamidin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerindeyapılan araştırmalar sistemik uygulama sonrasında üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir(bkz. Bölüm 5.3).

Laktasyon dönemi

Topikal uygulama sonrasında brinzolamidin/metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak, oral uygulama sonrasında bu madde sıçan sütüne geçmiştir.BRİNZOPT'un laktasyon süresinde kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Emzirmenindurdurulup durdurulmayacağına karar verirken emzirmenin çocuk açısından faydası ve BRİNZOPTtedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvan çalışmaları üreme toksisitesi gösterir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir.

4

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer göz damlalarında olduğu gibi, geçici görme bulanıklığı veya diğer görsel rahatsızlıklar, araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra görmede bulanıklık meydana gelmesidurumunda, araç veya makine kullanılmadan önce görme bulanıklığı düzelinceye kadarbeklenmelidir.

Bu ürün kullanımıyla ilgili araç ve makine kullanımını etkileyebilen sinir sistemi bozuklukları bildirilmiştir (ayrıca 4.8. İstenmeyen etkiler bölümüne bakınız).

4.8. İstenmeyen etkiler

Monoterapi olarak veya timolol maleat 5 mg/ml'e ek tedavi olarak BRİNZOPT kullanan 1800'ün üzerinde hastayı içeren klinik çalışmalarda, en çok rapor edilen tedavi ile ilişkili istenmeyen etkilerşunlardır: acı tat (acı ya da garip tat alma, aşağıdaki tanımlamalara bakınız) (%5,8) ve uygulamasonrası birkaç saniye ile birkaç dakika arası süren geçici görme bulanıklığı (%5,8) (ayrıca 4.7. Araçve makine kullanma yeteneği üzerinde etkiler bölümüne bakınız).

Advers etkilerin görülme sıklığı, aşağıdaki kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir:

Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ile < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ile < 1/100), seyrek (> 1/10.000 ile < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000) ya da bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor). Sıklığa göre gruplamada, istenmeyen etkiler ciddiyetine göre büyükten küçüğedoğru sunulmaktadır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan Bilinmiyor

: Nazofarenjit, farenjit ve sinüzit : Rinit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

: Alyuvar sayısında azalma, kan klorüründe artma

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor

: Aşırı hassasiyet

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan

: Kayıtsızlık, depresyon, depresif ruh hali, düşük libido, kabus görme, sinirlilik, uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın

Yaygın olmayan Bilinmiyor

Göz hastalıkları

: Tat alma bozukluğu, baş ağrısı

: Uykululuk hali, motor bozukluk, amnezi, hafıza bozukluğu, baş dönmesi, parestezi

: Tremor, tat alamama, duyarlılığın azalması

Yaygın

: Blefarit, bulanık görme, göz tahrişi, göz ağrısı, kuru göz, gözde akıntı, gözde kaşıntı, gözlerde yabancı cisim hissi, oküler hiperemi

5

Yaygın olmayan : Kornea erozyonu, keratit, punktat keratit, keratopati, gözde birikinti, korneal leke, korneal epitelyum hasarı, korneal epitelyum bozukluğu,intraoküler basınç artışı, optik sinir cup/disc oran artışı, korneal ödem,konjunktivit, gözde şişme, meibom bezlerinin iltihabı, diplopi, gözdekamaşma, fotofobi, fotopsi, görme keskinliğinde azalma, alerjikkonjunktivit, pterijiyum, göz akında renklenme, göz yorgunluğu, gözderahatsızlık, gözde anormal his, keratokonjunktivit sicca, gözde duyarlılığınazalması, subkonjunktival kist, konjunktival hiperemi, göz kapağındakaşıntı, göz kapağı kenarında çapaklanma, göz kapağında ödem, gözyaşındaartış

Bilinmiyor : Korneal bozukluk, görme bozukluğu, gözde alerji, madarozis, göz kapağı

bozukluğu, göz kapağında kızarıklık

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan :Çınlama

Bilinmiyor :Vertigo

Kardiyak hastalıkları

Yaygın olmayan : Kardiyo-respiratuvar sıkıntı, bradikardi, anjina pektoris, düzensiz kalp atımı

Bilinmiyor : Aritmi, taşikardi, hipertansiyon, kan basıncında artış, kalp atım hızında artış

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın olmayan : Nefes darlığı, burun kanaması, faringolaringeal ağrı, boğaz iritasyonu, postnazal akıntı, aksırık, bronşiyal hiperaktivite, üst solunum yolutıkanıklığı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, burun kuruluğu

Bilinmiyor :Astım

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın :Ağız kuruluğu

Yaygın olmayan : Özofajit, ishal, bulantı, kusma, hazımsızlık, üst karın ağrısı, karında rahatsızlık, midede rahatsızlık, mide gazı, sık bağırsak hareketleri,gastrointestinal bozukluk, oral hipoestezi, oral parestezi

Hepato-bilier hastalıkları

Bilinmiyor :Anormal karaciğer fonksiyontesti

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan : Ürtiker, döküntü, makülopapüler döküntü, deride gerilme, kellik, genelleşmiş kaşıntı

Bilinmiyor :Dermatit, eritem

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan :Sırt ağrısı, kas spazmı, kas ağrısı

Bilinmiyor :Eklem ağrısı, ekstremitelerdeağrı

6

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın olmayan :Böbrek ağrısı

Bilinmiyor :Polakiüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan : Ağrı, göğüs rahatsızlığı, bitkinlik, anormal hissetme

Seyrek : Gergin hissetme, asteni, asabiyet

Bilinmiyor : Göğüs ağrısı, çevresel ödem, keyifsizlik, ilaç kalıntısı

Yaralanma, zehirlenme

Yaygın olmayan :Gözde yabancı cisim

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan :Erektil işlev bozukluğu

Küçük kısa süreli klinik çalışmalarda, pediyatrik hastaların yaklaşık %12,5'inde ilaçla ilgili istenmeyen etkilerin oluştuğu gözlemlenmiştir, çoğunluğu lokal, ciddi olmayan konjunktivalhiperemi, göz tahrişi gözde akıntı ve gözyaşı artışı gibi oküler etkilerdir (bkz. bölüm 5.1).

Tat alma bozukluğu (uygulama sonrası ağızda oluşan acı veya alışılmadık tat), klinik çalışmalar sırasında BRİNZOPT'un kullanımı ile ilgili en çok rapor edilen sistemik istenmeyen etkidir.Muhtemelen, göz damlasının nazolakrimal kanal aracılığı ile nozafarenkse geçmesi nedeniyleoluşur. Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçebastırılması bu etkinin görünme sıklığını azaltabilir (ayrıca 4.2. Dozaj uygulama yönteminebakınız).

BRİNZOPT sistemik emilimi olan karbonik anhidrazın bir sülfonamid inhibitörüdür. Gastrointestinal, sinir sistemi, hematolojik, renal ve metabolik etkiler genellikle sistemik karbonikanhidraz inhibitörleri ile ilgilidir. Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile ilişkili benzer istenmeyenetkiler topikal uygulama ile oluşabilir.

Travoprosta yardımcı tedavi olarak kullanıldığında BRİNZOPT ile beklenmeyen herhangi bir istenmeyen vaka gözlenmemiştir. Bu iki ilacın birlikte kullanımı ile gözlenen yan etkiler, tek olarakyalnız kullanıldıkları zaman gözlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Hiçbir doz aşımı olgusu rapor edilmemiştir.

Eğer BRİNZOPT göz damlası süspansiyonu ile doz aşımı oluşursa tedavi, semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Elektrolit dengesizliği, asidotik bir durumun ortaya çıkması ve muhtemelsinir sistemi etkileri görülebilir. Serum elektrolit seviyeleri (özellikle potasyum) ve kan pHseviyeleri takip edilmelidir.

7

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antiglokom preparatları ve miyotikler, karbonik anhidraz inhibitörleri. ATC kodu: S01EC04

Etki Mekanizması


Karbonik anhidraz (KA), göz dahil olmak üzere vücuttaki bir çok dokuda bulunan bir enzimdir. Karbonik anhidraz karbonik asitin dehidrasyonunu ve karbondioksidin hidrasyonunu kapsayandönüşümlü reaksiyonu katalize eder.

Gözün siliyer cisminde karbonik anhidrazın inhibisyonu, muhtemelen bikarbonat iyonlarının oluşumunun yavaşlamasına müteakip sodyum ve sıvı geçişinin azalması suretiyle aköz hümörsekresyonunu azaltır. Göz içi basıncının yükselmesi, glokomatöz görme alanı kaybı ve optik sinirhasarı patogenezinde önemli rol oynayan risk faktörlerinden biridir. Bu durum göz içi basıncıdüşmesi ile sonuçlanır. Brinzolamid, gözde predominant izoenzim olan bir karbonik anhidraz II(KA-II) inhibitörüdür, KA-II'ye karşı

in vitro

IC50 değeri 3,2 nM ve Ki değeri 0,13 nM'dır.

Farmakodinamik Etkiler


BRİNZOPT'un prostaglandin analogu travoprosta yardımcı bir tedavi olarak göz içi basıncını (GİB) düşürücü etkisi çalışılmıştır. Travoprost ile 4 haftalık bir çalışmayı takiben GİB > 19 mmHg olanhastalar brinzolamid ve timolol ile ek tedaviye rastgele alındılar. Brinzolamid grubu için ortalamagünlük 3,2 ile 3,4 mmHg'lık bir GİB ek düşüş ve timolol grubu için günlük 3,2 ile 4,2 mmHg'lıkbir GİB ek düşüş gözlendi. Travoprost/brinzolamid grubunda genelde esas olarak lokal tahrişinbelirtileriyle ilgili olan ciddi olmayan oküler istenmeyen etkilerin sıklığı daha fazlaydı. Bu vakalarciddiyet bakımından orta seviyededir ve çalışmaların kesilme oranlarını etkilememiştir (bkz. bölüm4.8).

Glokom veya oküler hipertansiyon tanısı almış, 6 yaşından küçük 32 pediyatrik hasta üzerinde BRİNZOPT ile klinik çalışma yürütülmüştür. Hastaların bir kısmı daha önce herhangi bir GİBtedavisi almamışken, diğerleri başka GİB düşürücü ilaç/ilaçlar kullanmaktaydı. Önceden GİBdüşürücü ilaç/ilaçlar kullananlardan BRİNZOPT monoterapisi başlatılana kadar GİB düşürücüilaçlarını kesmeleri istenmemiştir. Daha önce GİB tedavisi almamış olan (10 hasta) hastalar arasındaBRİNZOPT'un etkinliği erişkinlerde görülenlere benzerdi ve tedavi başlangıcına göre ortalamaGİB azalması 5 mmHg'ya kadardı. Topikal GİB düşürücü ilaç kullanan (22 hasta) hastalardaortalama GİB, BRİNZOPT grubunda başlangıca göre çok az artmıştı.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Topikal uygulamayı takiben brinzolamid sistemik dolaşıma geçer. KA-II için yüksek afinitesinden dolayı, brinzolamid alyuvarlara yaygın bir şekilde dağılır ve tam kanda uzun bir yarılama ömrü(ortalama yaklaşık 24 hafta) gösterir. İnsanlarda, aynı zamanda KA'a bağlanan ve alyuvarlardatoplanan N-desetil brinzolamid metaboliti oluşur. Bu metabolit, brinzolamidin varlığında başlıcaKA-I'e bağlanır. Plazmada brinzolamid ve N-desetil brinzolamid konsantrasyonları düşüktür vegenelde tayin limitlerinin altındadır (<7,5 ng/ml).

Dağılım:


Plazma proteinlerine bağlanma oranı yüksek değildir (yaklaşık %60).

8

Biyotransformasyon:


Brinzolamid metabolizmasının metabolik yolları, N-dealkilasyonları, O-dealkilasyonları ve N-propil yan zincirinin oksidasyonunu içerir. N-desetil brinzolamid, brinzolamidin insanlarda görülen ana metabolitidir ve brinzolamid varlığında N-desetil brinzolamid de KA-I'e bağlanarakalyuvarlarda birikir.

In vitro

çalışmalar brinzolamidin, diğer izoenzimlerin (CYP2A6, CYP2B6,CYP2C8 ve CYP2C9) yanı sıra başlıca CYP3A4 ile metabolize olduğunu göstermiştir.

Bir oral farmakokinetik çalışmada, sağlıklı gönüllüler 32 haftaya kadar günde 2 kez 1 mg brinzolamid kapsülü almıştır ve alyuvar KA aktivesi, sistemik KA inhibasyonunun derecesinideğerlendirmek amacıyla ölçülmüştür.

Alyuvar KA-II'nin brinzolamid doygunluğu 4 hafta içinde elde edilmiştir (alyuvar konsantrasyonu yaklaşık 20 ^M). N-desetil brinzolamid alyuvarlarda 20-28 haftada denge durumuna ulaşarak 6-30^M konsantrasyonları arasında birikir. Kararlı durumdaki toplam alyuvar KA aktivitesinininhibisyonu yaklaşık %70-75'dir.

Orta dereceli böbrek yetmezliği (30-60 ml/dk. keratinin klerensi) olan bireylere 54 haftaya kadar oral olarak günde iki kez 1 mg brinzolamid uygulanmıştır. Brinzolamid alyuvar konsantrasyonu,tedavinin dördüncü haftasında 20 ile 40 ^M aralığında olmuştur. Kararlı durumdaki, brinzolamidve metabolitinin alyuvar konsantrasyonları sırasıyla 22,0 ila 46,1 ^M ve 17,1 ila 88,6 ^Maralığındadır.

Kreatinin klerensinin azalmasıyla N-desetil brinzolamid alyuvar konsantrasyonu artmış ve toplam alyuvar KA aktivitesi azalmıştır ancak brinzolamid alyuvar konsantrasyonları ve KA-II aktivitesideğişmeden kalmıştır. Toplam KA aktivitesi inhibisyonu kararlı durumda %90'dan düşük olmasınarağmen en ileri derecede böbrek yetmezliği olan kişilerde daha fazladır.

Topikal oküler bir çalışmada, kararlı durumda brinzolamid alyuvar konsantrasyonu oral çalışmada bulunan ile benzerdir, ancak N-desetil brinzolamid düzeyleri daha düşüktür. Karbonik anhidrazaktivitesi doz öncesi düzeylerin yaklaşık %40-70'idir.

Eliminasyon:


Brinzolamid temelde idrarla atılır (yaklaşık %60). Dozun yaklaşık %20'si idrarda metaboliti olarak bulunur. Esas olarak brinzolamid ve N-desetil brinzolamid, ve eser miktardaN-desmetoksipropil ve O-desmetil metabolitleri idrarda bulunan predominant komponentlerdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Geleneksel güvenlilik farmakolojisi, sistemik toksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmalarından elde edilen klinik dışı verilere göre brinzolamid, insanlar için özel bir tehlikeoluşturmaz.

Tavşanlarda yürütülen gelişimsel toksisite çalışmalarında oral olarak 6 mg/kg/gün dozuna kadar verilen brinzolamid (insanlarda tavsiye edilen oftalmik dozun 125 katı) önemli maternal toksisiteyerağmen fötal gelişim üzerinde herhangi bir etki göstermemiştir. Sıçanlarda yürütülen benzerçalışmalar, 6 mg/kg/gün dozunda olmamakla birlikte, 18 mg/kg/gün (insanlarda tavsiye edilenoftalmik dozun 375 katı) dozunda brinzolamid verilen dişilerin fetuslarında kafatası ve göğüskemiğinde hafif bir kemikleşme azalması ile sonuçlanmıştır. Bu bulgular, dişilerde ve fetusta vücutağırlığında azalma ile metabolik asidoza neden olan dozlarda elde edilmiştir. Fetüs ağırlıklarındakidoza bağlı azalmalar, oral olarak 2 mg/kg/gün (%5-6 azalma) ila 18 mg/kg/gün (%14 azalma) dozaralığında brinzolamid alan dişilerin yavrularında gözlenmiştir.

9

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Mannitol (E421)

Karbomer 974P TiloksapolDisodyum edetatSodyum klorür

Hidroklorik asit ve/veya sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

5 ml süspansiyon içeren güvenlik halkalı beyaz vidalı kapak ile kapatılan, beyaz damlalıklı beyaz polietilen şişe.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ROMPHARM İLAÇ Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Gazi Osman Paşa Mah, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 5. Cad. No:17 Çerkezköy, TekirdağTel: 0282 758 22 23Faks: 0282 758 22 40

8. RUHSAT NUMARASI

2017/88

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 01.03.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10

İlaç Bilgileri

Brinzopt 10 Mg/ml Göz Damlası Süspansiyonu

Etken Maddesi: Brinzolamid

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Brinzopt 10 Mg/ml Göz Damlası Süspansiyonu - KUB
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.