Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Somatosan 3 Mg Iv İnfüzyon İçin Steril Ampul Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SOMATOSAN 3 mg İV İnfüzyon İçin Ampul

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir ampul:


3 mg somatostatine eşdeğer miktarda 3,19 mg-3,85 mg somatostatin asetat içerir.

Yardımcı madde:

Sodyum hidroksit.............................0-0,10mg (pH ayarlayıcı olarak)

Yardımcı maddelerin tam listesi için, bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

IV infüzyon çözeltisi için toz

Renksiz ve saydam ampulde, beyaz renkli, homojen görünümlü, liyofilize toz ve eritici

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

SOMATOSAN aşağıdaki durumlarda endikedir:

- Sirozlu vakalardaki gastro-özofageal varis kanamalarında,

- Pankreas ameliyatlarından sonra, pankreatik komplikasyonların profilaksisindeendikedir.

- Post-operatif fistül ve duodenum fistüllerinin sekresyonunu azaltmak için destekleyicitedavi ajanı olarak kullanılması önerilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji /uygulama sıklığı ve süresi

Tek ve günlük dozlar ile pozoloji


Tedavi periyodu boyunca, sürekli bir infüzyon olarak 3,5 mikrogram somatostatin/kg vücut ağırlığı/saat devam edilir. Somatostatinin kısa yarılanma ömründen dolayı, infüzyon, 1dakikadan daha uzun süre ile kesintiye uğramamalıdır.

1

Yükleme dozunun enjeksiyonu


Başlangıçta, 2 ml izotonik, steril, apirojen sodyum klorür çözeltisi içerisinde çözülmüş haldeki 3,5 mikrogram/kg vücut ağırlığı, yavaş bir şekilde (1 dakika boyunca) intravenözolarak uygulanır.

İdame dozunun infüzyonu


İdame tedavisi için, somatostatin, sürekli bir intravenöz infüzyon olarak (genellikle, bir enjektör pompası yoluyla), genel dozaj önerisine uygun olarak uygulanır (3,5 mikrogram/kgvücut ağırlığı/saat).

Vücut

ağırlığı

50 kg
60 kg
75 kg
80 kg
Dozaj

170

mikrogram/saat

200

mikrogram/saat

250

mikrogram/saat

270

mikrogram/saat

Klinik uygulamada, uluslararası olarak, büyük ölçüde üniform 250 mikrogram/saat'lik bir doz yerleşmiştir. Bu nedenle, genellikle, sırasıyla, 3 mg/12 saat ve 2 x 3 mg/24 saat dozlarıuygulanmaktadır.

Uygulama süresi


Uygulama süresi, verilen endikasyona dayalıdır:

Pankreasın ve jujenum 'un postoperatif ciddi sızıntılı fistüllerinin sekresyonunun inhibe edilmesi için adjuvan tedavi:


5-14 gün

Somatostatin ile tedavi, bir geri tepme (ribound) etkisini önlemek amacıyla, fistüllerin sekresyonunun kesilmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde, iyileşme meydana gelinceye kadaruygulanmalıdır. Burada, dozun yavaş yavaş azaltılması önerilmektedir. Mevcut ilaç vekonzervatif tedaviye (parenteral beslenme, gastrik sıvının drenajı, fistüllerin sekresyonununemilimi) devam edilir. Bireysel olgularda, tedaviler, 25 güne kadar sürdürülmüştür.

Pankreas cerrahisinin ardından postoperatif pankreas komplikasyonlarının profilaksisi:


5-6 gün

Somatostatin, cerrahinin başlangıcında uygulanır ve genellikle, 5 postoperatif gün boyunca sürdürülür. Mevcut tedavi ve konzervatif tedavi (açlık diyeti, hacim ve elektrolit replasmanı,analjezikler, antibiyotikler), somatostatin tedavisi ile tamamlanır. Cerrahi olarak indüklenmişbir pankreatit öncesinde somatostatin tarafından elde edilen koruma, postoperatif klinik süreçsırasında, serum ve idrar amilazının ölçülmesi suretiyle ve konvansiyonel laboratuvar testleriile değerlendirilir.

Şiddetli akut gastroduodenal ülser kanaması ve akut erozif veya hemorajik gastritte şiddetli akut kanama:


2-3 gün

2

Deneyimler, kanamanın, 6-8 saat sonra durduğunu göstermektedir. Kanamanın 14 saatten daha uzun süre devam etmesi halinde, karar klinik olarak, gerekli olması halinde, ikinci birendoskopinin ardından alınmalıdır. Kanama durduktan sonra, nüksetmeyi önlemek amacıyla,somatostatin tedavisi, 1-2 gün daha sürdürülmelidir. 12 saatin ardından infüzyonlardeğiştirildiğinde, günlük somatostatin dozu (2 x 3 mg), hormon tedariğinde geniş çaplı birkesinti nedeniyle beklenen süre içerisinde, kanamanın başlangıçta kesilmesinin riskeatılmasını önlemek amacıyla, bir enjektör pompası ile 24 saatin üzerinde sürekli bir şekildeinfüze edilmelidir.

Hassaslaşma riski ekarte edilemeyeceğinden, tekrar tedavilerden kaçınılmalıdır.

Bu yaş grubundaki verilerin yetersizliğinden dolayı, 16 yaşından küçüklerde, SOMATOSAN, yalnızca kesinlikle endike olması durumunda kullanılmalıdır.

Uygulama şekli

Kullanım şekli ve süresi Sulandırma çözeltinin hazırlanması:

Ampul içeriği, sağlanan 2 ml izotonik, steril, pirojen içermeyen sodyum klorür çözeltisinin enjekte edilmesi suretiyle çözülür. Yükleme dozunun istenen dozajına bağlı olarak (yüklemedozunun enjeksiyonu, idame dozunun bir enjektör pompası veya bir serum ile infüzyonu),karıştırılmış, sulandırarak hazırlanmış çözelti, izotonik, steril, pirojen içermeyen bir sodyumklorür çözeltisi içerisinde, uygulanmak istenen konsantrasyona göre daha da seyreltilir.Sulandırarak hazırlanmış çözelti, steril koşullar altında hazırlanmalıdır.

İzotonik bir sodyum klorür çözeltisi içerisinde çözündürmenin ardından kullanımdaki stabilite, 48 saat süreyle test edilmiş ve yazılı olarak belgelenmiştir. Ancak, mikrobiyolojikgüvenirlik nedeniyle, yalnızca yeni hazırlanmış çözeltiler kullanılmalıdır.

•Yükleme dozunun enjeksiyonu


İntravenöz olarak 1 dakika boyunca yavaşça enjekte edilir.

•İdame dozunun infüzyonu


Örnek olarak 70-75 kg'lik bir vücut ağırlığı için kullanım: a) Bir enjektör pompası ile (intravenöz) infüzyon:

12 saatlik bir infüzyon süresi için, genel talimatlar aşağıdaki gibidir: 36 ml izotonik, steril, pirojen içermeyen sodyum klorür çözeltisi içerisinde çözünmüş haldeki 1 ampulSOMATOSAN içeriği, 50 ml'lik bir enjektör pompası içerisine çekilir. Enjektörpompası, 3 ml/saat (250 mikrogram somatostatin/saat) akış hızına ayarlanır. 12 saatinardından infüzyonların değiştirilmesi hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

24 saatlik bir infüzyon süresi için, genel talimatlar şu şekildedir: 36 ml izotonik, steril, pirojen içermeyen sodyum klorür çözeltisi içerisinde çözünmüş haldeki 2 ampulSOMATOSAN içeriği, 50 ml'lik bir enjektör pompası içerisine çekilir. Enjektörpompası, 1,5 ml/saat (250 mikrogram somatostatin/saat) akış hızına ayarlanır. 12saatin ardından infüzyonların değiştirilmesi hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

3

b) (İntravenöz) serum:

Bir enjektör pompası mevcut değilse, SOMATOSAN, 480 ml izotonik, steril, pirojen içermeyen bir sodyum klorür çözeltisi serumu içerisinde çözülür. Serum, 40 ml/saat =250 mikrogram somatostatin/saat'lik bir geçişin uygulanmasını sağlayacak şekildeayarlanır. Sürekli infüzyonun sürekliliği yakından izlenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerens

<

30 ml/dak) bulunan hastalarda uygulanacak doz sürekli infüzyon için 1.75 mikrogram/kg vücut ağırlığı/saate ve bolus doz için 1.75mikrogram/kg vücut ağırlığına düşürülmelidir.

Karaciğer yetmezliğinde doz ayarlamasına gerek yoktur.

Hasta tedavinin kesilmesinden sonra dikkatli takip edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda somatostatin kullanımıyla ilgili deneyim yoktur (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2). Bu nedenle, somatostatinin bu hasta popülasyonunda uygulanması önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Şiddetli böbrek yetmezliği bulunan yaşlı hastalarda ilaç dozunun ayarlanması önerilmektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeye (somatostatin) bilinen aşırı hassasiyet

- Hamilelik ve emzirme dönemi

- Peri- ve postnatal dönem

Nabız basınçlı fışkırır tarzda arteriyel kanama, cerrahi olarak (endoskopik olarak) tedavi edilmelidir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hassaslaşma riski ekarte edilemeyeceğinden, tekrar tedavilerden kaçınılmalıdır.

Somatostatinin kısa yarılanma ömründen dolayı, terapötik başarının gecikebilmesi nedeniyle infüzyonu asla 1 dakikadan daha uzun ara verilmemelidir ve bu nedenle, olası bir geri tepme(ribound) etkisinden dolayı uygun tedavi süresi uzatılabilir. İnfüzyonlar bu nedenle, sabitplazma düzeyini korumak amacıyla hızlı bir şekilde değiştirilmelidir. Nabız basınçlı fışkırırtarzda arteriyel kanama (Forrest 1a tipi) durumunda, acil cerrahi müdahale gereklidir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

44.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Somatostatin, barbitüratların uyutucu etki süresini uzatır, pentilentertazolün etkilerini artırır ve bu nedenle, ajanların etkisinin geçmesinden sonra uygulanmalıdır.

Somatostatinin ve bir B-reseptör blokeri olan propranololun eşzamanlı uygulanması ile somatostatinden dolayı kan şekerinde artışa neden olabilir. Fentolaminin eşzamanlıuygulamasına bağlı olarak, somatostatin tarafından kan glukoz düzeylerinde indüklenendeğişiklikler azalabilir.

SOMATOSAN, bir glukoz veya fruktoz çözeltisi içerisinde uygulanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bu popülasyonda etkileşim ile ilgili veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Bu popülasyonda etkileşim ile ilgili veri yoktur.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların SOMATOSAN kullanımı sırasında etkili doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilir

Gebelik dönemi

Somatostatinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Somatostatinin gebelik döneminde kullanımına ait güvenlilik verileri sınırlı sayıdadır. Bu nedenle gebelik veya prenatal dönemde kullanılmamalıdır.

Laktasyon

Somatostatinin insan ya da hayvan sütüyle atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur.

Bu nedenle SOMATOSAN emzirme sırasında kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bu konuda yapılmış herhangi bir klinik yada klinik dışı bir çalışma bulunmamaktadır.

54.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastane kullanımı olan bir ürün olduğu için uygulanabilir değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkilerin değerlendirilmesinde aşağıdaki görülme sıklıkları temel alınmıştır:

Çok yaygın (>1/10)

Yaygın (>1/100 - ila <1/10)

Yaygın olmayan (>1/1000 - ila < 1/100)

Seyrek (>1/10000 - ila < 1/1000)

Çok seyrek (<1/10000)

Blinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Trombosit agregasyonu, trombosit konstantrasyonunda azalma

Bazı hastalarda, intravenöz somatostatin infüzyonu sırasında trombosit agregasyonunda bir bozulma ve somatostatin infüzyonundan sonraki günlerde, trombosit konsantrasyonundaönemli bir azalma tarif edilmiştir.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Hipoglisemi, hiperglisemi Seyrek: Aşırı su tüketimi (su entoksikasyonu)

Glukagon sekresyonunun inhibisyonuna bağlı olarak, somatostatinin uygulanması, başlangıçta, kan glukozunda bir düşüşe yol açabilir. Diabetes mellitusu olan insüline bağımlıhastalarda bu durum, insülin tedavisinin değişmeden sürdürülmesi halinde düşük kanglukozuna (hipoglisemi) yol açabilir. Bu nedenle, glukozun izlenmesi gereklidir. Ancak, kanglukozundaki azalma yalnızca geçicidir ve insülin sekresyonundaki eşzamanlı birinhibisyondan dolayı, 2-3 saatin ardından kan şekerinde bir artışa (hiperglisemi) değişecektir.Somatostatin infüzyonunun sonlanmasından yaklaşık 30 dakika sonra, insülin sekresyonu ileilgili bir geri tepme (ribound) etkisini müteakiben hipoglisemi tarif edilmiştir.

Bu nedenlerle, somatostatin tedavisi sırasında ve hemen sonrasında, rutin kan glukoz testlerinin (3-4 saatlik aralıklar ile) gerçekleştirilmesi ve gerekli olması halinde, karşıönlemlerin alınması gereklidir. İnsülin bağımlı şekerin (örn., glukoz) bir aradauygulanmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Gerekli olması halinde, düşük insülindozları uygulanabilir.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş dönmesi

Kardiyak hastalıklar

Seyrek: Kalp bloğu (atrioventriküler blok), aritmi, çarpıntı (ventriküler ekstrasistol), bradikardi, prematüre ventriküler kontraksiyon

6

Bireysel olgularda, prematüre ventriküler kontraksiyonlar meydana gelmiştir.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek: Solunum arresti

Bireysel olgularda, tedavi sırasında tedavi edilebilir bir solunum arresti meydana gelmiştir. Somatostatin uygulaması ile nedensel bir bağlantı açık bir şekilde belirlenmemiştir.

Gastointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı, kusma, karın ağrısı (abdominal ağrı ve mide krampları), diyare.

250 mikrogram somatostatin başlangıç dozunun hızlı bir şekilde intravenöz enjeksiyonunun ardından, bulantı ve kısa süreli kan basıncı artışları gözlemlendi. Bunlar, yavaş enjeksiyonyöntemleri (yaklaşık 1 dakika boyunca) yoluyla önlenebilir. Bireysel olgularda, abdominalağrı (mide krampları), bulantı, kusma, ve diyare tarif edilmiştir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kızarıklık, kaşıntı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: İdrar tutamama

Seyrek: Böbrek plazma akışında azalma, idrar hacminde azalma Çok seyrek: Hiponatremi (su tutma)

Bireysel olgularda, somatostatin infüzyonu altında, bir hipo-ozmolar komaya yol açan su entoksikasyonu ve eşlik eden su tutulması ile hiponatremi tarif edilmiştir. Somatostatininfüzyonları, renal plazma akışında, glomerüler filtrasyon hacminde ve idrar hacminde hızlıve anlamlı bir azalmaya neden olduğu kadar, idrarın ozmolalitesinde de bir artışa nedenolabilir. Bu nedenle, idrara çıkma ve elektrolit dengesi düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Somatostatin, barbitüratların uyutucu etki süresini uzatır, pentilentertazolün etkilerini artırır ve bu nedenle, ajanların etkisinin geçmesinden sonra uygulanmalıdır. Somatostatinin ve birB-reseptör blokeri olan propranololun eşzamanlı uygulanması ile somatostatinden dolayı kanşekerinde artışa neden olabilir. Fentolaminin eşzamanlı uygulamasına bağlı olarak,somatostatin tarafından kan glukoz düzeylerinde indüklenen değişiklikler azalabilir.

SOMATOSAN, bir glukoz veya fruktoz çözeltisi içerisinde uygulanmamalıdır.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Sıcak basması

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

7

olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İntoksikasyon semptomlarının meydana geldiği olgular henüz bilinmemektedir. 1,1-3,0 dakikalık kısa biyolojik yarılanma ömründen dolayı, kesilmesinin ardından etkinin hızlı birşekilde geçmesi beklenebilir.

Klinik semptomların olduğu doz aşımı durumunda (bkz., bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler), semptomatik tedavi düşünülmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Büyüme hormonu inhibe ediciler, somatostatin ve analogları ATC Kodu: H01CB01

Somatostatin, yapısı ve etkisi açısından doğal somatostatin ile özdeş olan bir sentetik tetradekapeptittir.

Somatostatinin terapötik dozajı, ağırlıklı olarak sindirim kanalının ekzo- ve endokrin sekretuvar fonksiyonları üzerindeki inhibe edici etkisine olduğu kadar, splanknik alana kanakışındaki bir azalmaya da dayanmaktadır.

Bilhassa, somatostatinin farmakolojik etkililiğinde aşağıdaki mekanizmalar yer almaktadır:

a) Üst gastrointestinal kanama için

- Pentagastrin tarafından stimüle edilen bazal ve gastrik asit sekresyonununinhibisyonu

- Gastrik sekresyonun inhibisyonu

- Pepsin sekresyonunun inhibisyonu

- Bazal ve stimüle edilmiş gastrik sekresyonuninhibisyonu

- 250 mikrogram/saat somatostatin dozunda, splanknik kan akışında yaklaşık%28 azalma

b) Pankreas cerrahisinin ardından postoperatif pankreas komplikasyonlarının profilaksisiiçin ve pankreas ve jujenum'un postoperatif fistüllerinin sekresyonunun inhibe edilmesi için

- Ekzokrin pankreas sekresyonunun inhibisyonu

Somatostatin tarafından kan glukoz düzeyleri üzerindeki etkiye (bakınız, bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler), endokrin pankreas sekresyonunun (glukagon, insülin) inhibisyonu nedenolur. Glukagon üreten A hücrelerinin somatostatine karşı hassasiyeti, başlangıçta insülinüreten B hücrelerininkinden anlamlı ölçüde daha yüksektir ki bu durum kan glukozundabaşlangıçta bir düşüşe neden olabilir. Daha sonra insülin sekresyonunun kuvvetli bir şekildeinhibisyonunun başlaması, sonrasında kan glukozunda bir artış ile sonuçlanabilir.

8

Karaciğer sirozu olan hastalarda, somatostatin tedavisi sırasında indosiyanin yeşilinin hepatik klerensinde bir azalma, dolayısı ile karaciğerin metabolik aktivitesinde bir azalmagözlemlenmiştir. Somatostatinin hepatik kan akışı üzerindeki etkilerine ilişkin sonuçlarçelişkilidir.

Somatostatin tarafından antidiüretik hormon sekresyonunun stimülasyonu, idrar hacminde bir azalmaya, ve idrar ozmolalitesinde bir artışa yol açabilir (bkz., bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Somatostatinin intravenöz olarak infüze edilmesinin ardından, radyoimmünoassay ile aşağıdaki plazma yarılanma ömürleri hesaplanmıştır:

Sağlıklı yetişkinler 1,1 - 3,0 dakika

Kronik karaciğer hastalığı olan hastalar 1,2 - 4,8 dakika

Böbrek yetmezliği olan hastalar 2,6 - 4,9 dakika

Somatostatinin son derece kısa plazma yarılanma ömründen dolayı, sürekli bir infüzyon olarak uygulanmalıdır.

Somatostatinin nerede ve nasıl elimine edildiği bilinmemektedir. Eliminasyon, neredeyse tamamen, plazmadaki, karaciğerdeki, ve böbreklerdeki endo- ve aminopeptidazlar tarafındangerçekleştirilir.

Emilim:


Somatostatin peptit yapıda olduğundan, sadece terapötik olarak, intravenöz yolla verilir, bundan dolayı emilim ve biyoyararlanımı % 100 olarak dikkate alınır. Sürekli infüzyonutakiben 15 dakika içinde plato düzeyine ulaşılır. Ortalama plato seviyeleri infüzyon hızınabağlıdır ve önerilen dozda saatte 0,250 mg olarak uygulandığında 300-3000 pg/ml arasındadeğişir. Deri altı bolus enjeksiyonu takiben, ilacın uygulanmasından 5 dakika sonra Cmaks'aulaşılır ve aynı dozun intravenöz olarak verilmesine kıyasla, daha düşük plazma somatostatindüzeyleri elde edilir.

Dağılım:


İlacın plazmadan kaslar, deri ve bağırsak gibi dokulara geçişi hızlıdır. Yıkıma uğramamış somatostatin ekstravasküler depo bölgelerinden plazmaya yavaşça salınır. Somatostatinplazma proteinlerine bağlanarak proteolitik yıkımdan kısmen korunur, bu durumsomatostatinin radyoimmünolojik olarak tanınmasını engeller.

Biyotransformayon:


Somatostatinin birçok biyolojik tayin sistemlerinde (insülin, glukagon ve büyüme hormonu salımınım inhibisyonu) ana bileşik ile eşit güçlü, benzer bir yan ürüne, Ses-Ala1-Somatostatine hızla dönüştüğü bilinmektedir. Uygulamadan sadece iki dakika sonra % 40oranında Des-Ala1-Somatostatine dönüşüm meydana gelmektedir.

9

Karaciğer, somatostatinin klerensinde önemli bir rol oynamamasına rağmen, böbrek metabolik klerense dâhil olabilir.

Eliminasyon:


Eksojen olarak uygulanmış somatostatin, sağlıklı deneklerde, yaklaşık 2 dakikalık (1,1-3,0 dakika arası) bir yarılanma ömrü ile başlangıç değerine (10-35 pg/ml) ulaşana kadar,plazmadan hızla temizlenir. Bu koşullarda metabolik klerens hızı yaklaşık 2000 ml/dakikadır.

Klerens hızı, ne kompanse sirozlu hastalarda, ne de Tip-II diyabetlilerde değişmiştir. Son dönem kronik böbrek yetmezliğinde, klerens hızında doza bağlı bir azalma gözlemlenmiştir.

Vücuttan atılım ile ilgili veri bulunmamaktadır. Doğal yapıda bir peptit olduğundan, normal protein yıkımını takiben atıldığı düşünülmektedir.

Doğrusallık /Doğrusal Olmayan Durum:


Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlı hastalarda farmakokinetiği:


Şiddetli böbrek yetmezliği bulunan yaşlı hastalarda ilaç dozunun ayarlanması gerekmektedir.

Karaciğer fonksiyon bozukluğunda farmakokinetiği:


Karaciğerde çok düşük miktarlarda metabolize olduğundan, karaciğer yetmezliğinde doz ayarlanmasına gerek yoktur.

Böbrek fonksiyon bozukluğunda farmakokinetiği:


Somatostatinin vücuttan atılım ile ilgili veri bulunmamaktadır. Doğal yapıda bir peptit olduğundan, normal protein yıkımını takiben atıldığı düşünülmektedir. Ancak böbrekfonksiyon bozukluğunda vücutta birikebilir. Bu nedenle böbrek yetersizliği olan hastalardadoz ayarlaması gerekir (bkz. Bölüm 4.2).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite


LD50 (mg/kg vücut ağırlığı)

Fareler 33 mg/kg vücut ağırlığı Sıçanlar 21 mg/kg vücut ağırlığı

Kronik toksisite


İntravenöz olarak 11 mikrogram, 33 mikrogram ve 100 mikrogram somatostatin/kg/vücut ağırlığı alan sıçanlardaki 5-günlük çalışmalarda, vücut ağırlığı üzerinde bir etkibulunmamıştır.

Sıçanlardaki ve tavşanlardaki subakut çalışmalar, anlamlı ve doz ile korele olan bulgular göstermemiştir.Köpeklerde, en yüksek doz grubundaki (28 gün boyunca

10

100 mikrogram/kg/saat i.v.) 4 hayvanda, fonksiyonel veya histomorfolojik değişiklikler

olmaksızın gri lekeleri olan pankreas bulunmuştur.

Farklı hayvan türlerine ait (rodentler ve rodent olmayanlar) subkronik toksisiteye ilişkin çalışmalar, bileşiğe özgü toksik etkilere ilişkin kanıtlar ortaya koymamıştır.

Mutajenik ve tümörijenik potansiyel


Somatostatin, mutajenik etkileri açısından test edilmemiştir. Endojen bir madde olarak, terapötik konsantrasyonlarda somatostatinden, bu açıdan şüphe edilmemektedir. Hayvanlardatümörijenik potansiyeline ilişkin uzun süreli çalışmalar yoktur.

Üreme toksisitesi

Somatostatin plasentayı geçer.

Somatostatin, üreme toksisitesi açısından yeterli şekilde araştırılmamıştır.

Sıçanlardaki üreme toksisitesi tipik idi. Öte yandan, gösterilebilen hasar spesifik olmamakla birlikte, farelerde yapılan spesifik embriyo toksisite testlerinde kesin bir etki ekarteedilememiştir.

İnsanlarda gebelik ve laktasyon sırasında somatostatin kullanımına ilişkin deneyim yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit Hidroklorik asit

6.2. Geçimsizlikler

İndirgeyici şekerler ve amino asitler arasında Maillard reaksiyonu olasılığı bulunduğundan, somatostatin, glukoz veya fruktoz çözeltileri ile karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

Sulandırarak hazırlanmış somatostatin çözeltisi, hazırlanmasından sonraki 48 saat içerisinde kullanılmalıdır. Tozun veya sulandırarak hazırlanmış çözeltinin kullanılmamış artıklarıatılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Enjeksiyon ve/veya infüzyon çözeltisi hazırlamak için 3,19-3,85 mg somatostatin asetat içeren 1 adet ampul ve somatostatin tozun sulandırarak hazırlanması için çözücü olarak 1 mL% 0,9 sodyum klorür çözeltisi içeren ampul ile birlikte bulunur.

116.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrol Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.Çevreyi korumak amacıyla kullanılmayan SOMATOSAN şehir suyuna veya çöpeatılmamalıdır. Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyal lokal gereksinimlerdoğrultusunda imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Teva İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Fatih Sultan Mehmet Mah. Poligon Cad.

Buyaka 2 Sitesi No:8 C-Blok Kat:3 Ümraniye/İstanbulTel: 0216 656 6700Faks: 0216 290 2752

8. RUHSAT NUMARASI

2014/310

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 16.04.2014 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12

İlaç Bilgileri

Somatosan 3 Mg Iv İnfüzyon İçin Steril Ampul

Etken Maddesi: Somatostatin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.