Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bematorin-t Göz Damlası Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BEMATORİN-T Göz Damlası

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

1 ml çözelti içerisinde;

Etkin madde:

Bimatoprost............................0.3 mg

Timolol...................................5.0 mg

Yardımcı madde(ler):

Benzalkonyum klorür............0.05 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, çözelti.

Berrak, renksiz, gözle görünür partikül içermeyen çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Açık açılı glokomu olan ya da topikal beta-blokerlere, prostaglandin analoglarına yeterli yanıt vermeyen oküler hipertansiyonu olan yetişkin hastalarda intraoküler basıncın (GIB)düşürülmesinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde önerilen doz:


Önerilen doz, sabahları veya akşamları etkilenen göz(ler)e günde bir kez bir damla BEMATORİN-T'dir. Her gün aynı zamanda uygulanmalıdır.

Mevcut literatür verileri, göziçi basıncı düşürmede BEMATRORİN-T'nin akşam vakti uygulanması, sabah uygulanmasına nazaran daha etkili olabileceğini önermektedir. Bununlaberaber, sabah veya akşam doz uygulamasına uyum sağlanabilirliği dikkate alınmalıdır. (bkz.bölüm 5.1).

1 / 17Uygulama şekli:

Göze damlatılarak kullanılır.

Eğer bir doz atlanmışsa, tedaviye planlanan bir sonraki dozla devam edilir.

Doz, etkilenen göz(ler)e günde bir damlayı geçmemelidir.

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa ilaçlar en az 5 dakika arayla uygulanmalıdır. Nazolakrimal tıkama veya 2 dakika boyunca göz kapaklarının kapatılması durumundasistemik absorpsiyonu azalır. Bu sistemik yan etkilerin azalması ve lokal etkinliğin artması ilesonuçlanabilir.



BEMATORİN-T'yi sadece gözlerinize uygulayınız.

• BEMATORİN-T'nin şişesini ve bir ayna alınız.

• Ellerinizi yıkayınız.

• Şişenin kapağını açınız.

• Kapağın altında bulunan halkayı çıkarınız (bkz. Resim 3 ve Resim 4).

• Kapağı halka olmadan tekrar kapatınız. Kapak içerisindeki plastik pin şişenin ucunudelecektir (bkz. Resim 5)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

BEMATORİN-T, karaciğer ya da böbrek yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. Bu nedenle bu hastaların tedavisinde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

BEMATORİN-T'nin 0 ila 18 yaş aralığındaki çocuklarda güvenlilik ve etkililiği belirlenmemiştir.

Veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak yaşlılarda herhangi bir doz ayarlaması bildirilmemiştir.

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : laklUS3kOYnUyQ3NRS3kOYnUySHY3

2 / 174.3 Kontrendikasyonlar

• Etkin maddelere ya da bölüm 6.1'de listelenmiş olan yardımcı maddelerden herhangibirine karşı aşırı duyarlılık

• Bronşiyal astım ya da bronşiyal astım öyküsü, ağır kronik obstruktif akciğer hastalığı dadahil olmak üzere reaktif hava yolları hastalığı.

• Sinüs bradikardisi, hasta sinüs sendromu, sinoatriyal blok, bir kalp pili ile kontroledilmeyen ikinci ya da üçüncü derece atrioventriküler blok, belirgin kardiyak yetmezlik,kardiyojenik şok

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Topikal uygulanan diğer oftalmik ilaçlar gibi, BEMATORİN-T'nin etkin maddeleri (timolol/bimatoprost) da sistemik olarak emilebilir. Etkin maddelerin herhangi birininsistemik emilimini arttığı gözlenmemiştir.

Beta-adrenerjik bileşen timololün varlığına bağlı olarak sistemik beta-bloker kullanımında ortaya çıkabilenlere benzer kardiyovasküler, pulmoner ve diğer advers reaksiyonlar oluşabilir.Topikal oftalmik uygulamadan sonra sistemik advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı sistemikuygulamadan daha düşüktür.

Kardiyak bozukluklar:


Kardiyovasküler hastalığı (örn. koroner kalp hastalığı, Prinzmetal anjina ve kalp yetmezliği) olan ve beta-blokerlerle hipotansiyon tedavisi gören hastalar son derece dikkatledeğerlendirilmeli ve diğer etkin maddelerle tedavi düşünülmelidir. Kardiyovaskülerhastalıkları olan hastaların, bu hastalıkların kötüye gitme belirtileri ve advers reaksiyonlarbakımından izlenmesi gerekir.

İletim zamanına negatif etkisi nedeniyle, beta-blokerler birinci derece kalp bloğu olan hastalara ancak dikkatli bir şekilde verilmelidir.

Vasküler bozukluklar:


Ciddi periferal dolaşım rahatsızlığı/bozukluğu (örn: Raynaud hastalığının veya Raynaud sendromunun ağır şekilleri) olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Solunum bozuklukları:


adresifâaza oo£taimtaibeta*Mokör(teEiinLuygu4anmıasımütakiıb<enüastkmckuhasiatardafaropkospazmş sbağlı

3 / 17

ölüm dahil solunum reaksiyonları rapor edilmiştir.

BEMATORİN-T, hafif/orta derecede kronik obstrüktif akciğer hastalığı (COPD) olan hastalarda dikkatle ve sadece olası yarar, potansiyel riskten fazla ise kullanılmalıdır.

Hipoglisemi/diyabet:


Beta-bloker ilaçlar, akut hipoglisemi belirti ve semptomlarını gizleyebildiği için, spontan hipoglisemisi olan veya labil diyabetik hastalara dikkatle uygulanmalıdır, zira beta-blokerlerakut hipogliseminin belirti ve bulgularını maskeleyebilir.

Hipertiroidizm:


Beta-blokerler hipertiroidi belirtilerini de maskeleyebilir.

Korneal hastalıklar:


Oftalmik beta-blokerler, göz kuruluğunu tetikleyebilir. Korneal hastalığı olan hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Diğer beta-bloker ilaçlar:


Halihazırda sistemik bir beta-bloker ilaç kullanan hastalara timolol verildiğinde, intra-oküler basınç üzerine etkisi veya sistemik beta-blokajın bilinen etkileri artabilir. Hastaların tedaviyecevabı yakından gözlenmelidir. İki adet topikal beta-adrenerjik bloker ilacın kullanımıönerilmez (bkz. bölüm 4.5)

Anafılaktik reaksiyonlar

:

Atopi öyküsü ya da çeşitli alerjenlere şiddetli anafilaktik reaksiyon öyküsü olan hastalar, beta-blokerlerin kullanımı sırasında, bu tip alerjenlere karşı tekrar karşılaşmada daha fazla reaktif olabilir ve anafilaktik reaksiyonların tedavisinde kullanılan olağan adrenalin dozuna yanıtvermeyebilirler.

Koroidal yırtılma:


Filtrasyon işlemlerinden sonra aközü baskılayan tedavinin (örn. timolol, asetazolamid) uygulanması ile koroidal yırtılma rapor edilmiştir.

4 / 17

Cerrahi anestezi:


Beta-bloker oftalmolojik preparatlar, sistemik P-agonist etkileri mesela adrenalinin etkilerini bloke edebilir. Hasta timolol alıyorsa anestezist bilgilendirilmelidir.

Hepatik:


Hafif şiddetli karaciğer hastalığı öyküsü olan ya da başlangıçta anormal alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve/veya bilirübin değerleri sergileyenhastalarda bimatoprost 24 ay içinde karaciğer fonksiyonu üzerinde advers bir reaksiyonoluşturmaz. Karaciğer fonksiyonu üzerinde oküler timolol ile ilişkili hiçbir advers reaksiyonbilinmemektedir.

Oküler:


Tedavi başlamadan önce hastalar bimatoprost ve BEMATORİN-T tedavisi sırasında gözlenmiş olan kirpik uzaması, göz kapağı derisinin veya perioküler derinin koyulaşması veartan kahverengi iris pigmentasyonu olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir, keza bu durumlarbimatoprost ve BEMATORİN-T tedavisi sırasında gözlenmiştir. Artan iris pigmentasyonukalıcı olabilir ve yalnızca bir gözün tedavi edildiği olgularda iki göz arasında görünümaçısından farklılıklara yol açabilir. BEMATORİN-T kullanımının kesilmesinden sonra irispigmentasyonu kalıcı olabilir. 12 ay süreli BEMATORİN-T tedavisinin ardından irispigmentasyonu insidansı %0.2 olarak belirlenmiştir. 12 ay süreli tek başına BEMATORİN-Ttedavisini takiben bu insidans %1.5'ti ve tedavi sonrasında ki 3 yılda artış göstermemiştir.Pigmentasyon değişikliği, melanosit sayısındaki artıştan ziyade, melanositlerin içeriğindekimelanin artışına bağlıdır. Artmış iris pigmentasyonunun uzun dönem etkileri bilinmemektedir.Bimatoprostun oftalmik uygulamasıyla görülen iris renk değişimleri, aylar boyunca ya dayıllarda fark edilmeyebilir. İristeki renkli noktalanmalar veya lekeler, tedaviden etkilenmemişgibi görünmektedir. Periorbital doku pigmentasyonunun bazı hastalarda geri dönüşümlüolduğu bildirilmiştir.

BEMATORİN-T kullanımında maküler ödem dahil, kistoid maküler ödem bildirilmiştir. Bu bağlamda BEMATORİN-T, afakik hastalar, posterior lens kapsülü yırtık olan psödofakikhastalar veya maküler ödem açısından bilinen risk faktörleri (örn: intraoküler cerrahi, retinalven oklüzyonu, oküler enflamasyon hastalığı ve diyabetik retinopati) olan hastalarda dikkatliuygulanmalıdır.

5 / 17

BEMATORİN-T, aktif intraoküler enflamasyonu (örn: üveit) olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, çünkü enflamasyon şiddetlenebilir.

Deri:


BEMATORİN-T'nin deri yüzeyine tekrarlayan şekilde temas ettiği yerlerde tüylenme potansiyeli vardır. Bu nedenle BEMATORİN-T'nin talimat verildiği şekilde kullanılması veyanaklara akmasının engellenmesi önemlidir.

Yardımcı maddeler:


BEMATORİN-T'nin içindeki koruyucu benzalkonyum klorür, gözde irritasyona neden olabilir. Uygulamadan önce kontakt lensler çıkarılmalı, tekrar göze takılmadan önce de en az15 dakika beklenmelidir. Benzalkonyum klorürün yumuşak kontakt lenslerde renkbozulmasına neden olduğu bilinmektedir. Yumuşak kontakt lenslerle temastan kaçınılmalıdır.Benzalkonyum klorürün yüzeysel noktalı keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiyeneden olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı kuru göz hastalarında ya da korneanın risk altındaolduğu olgularda BEMATORİN-T'nin sık ya da uzun süreli kullanımlarda hastalarınizlenmesi gerekmektedir.

Diğer durumlar:


BEMATORİN-T enflamatuvar oküler durumlar, neovasküler, enflamatuvar, kapalı açılı glokom, konjenital glokom ya da dar açılı glokom hastalarında araştırılmamıştır.

Glokom veya oküler hipertansiyonlu hastalarla bimatoprost 0.3mg/l çalışmalarında günde 1 dozdan fazla bimatoprosta maruz kalan gözde, göziçi basıncı düşürücü etkinin azalabildiğigösterilmiştir. Diğer prostaglandin analoglarıyla beraber BEMATORİN-T kullanan hastaların,göz içi basınç değişikliklerinin gözlemlenmesi gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bimatoprost/timolol sabit kombinasyonu ile herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Oftalmik beta-bloker çözeltisinin oral kalsiyum kanal blokerleri, guanetidin, beta-adrenerjik bloke edici ilaçlar, parasempatomimetikler, anti-aritmikler (amiodaron dahil) ve digitalisglikozitleri ile eşzamanlı kullanıldığı koşulda hipotansiyon ve/veya belirgin bradikardiylesonuçlanan ilave etkilerin ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır.

6 / 17

CYP2D6 inhibitörleri (kinidin, fluoksetin, paroksetin gibi) ve timolol ile kombine tedavi esnasında artmış sistemik beta-blokaj (kalp atım hızında azalma, depresyon gibi)bildirilmiştir.

Nadiren eşzamanlı oftalmik beta-bloker ve adenalin (epinefrin) kullanımı ile midriyazis oluşumu bildirilmiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Bimatoprost: Gebelik kategorisi C'dir.

Timolol: Gebelik kategorisi D'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğum kontrolüyle ilgili klinik veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Bimatoprost


Gebelerin maruziyetine dair yeterli klinik veri yoktur. Hayvan çalışmaları yüksek maternotoksik dozlarda üreme toksisitesi göstermiştir. (bkz. bölüm 5.3).

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Timolol


Epidomiyolojik çalışmalar malformatif etki göstermemiştir, ancak beta-blokerler oral yoldan uygulandığında rahim içi büyümede gecikme riski görülmüştür. Ayrıca, beta-blokerlerdoğuma dek uygulandığında yeni doğanlarda beta-blokaj belirti ve semptomları (bradikardi,hipotansiyon, solunum yetmezliği ve hipoglisemi gibi) görülmüştür. BEMATORİN-Tdoğuma kadar uygulanırsa, yeni doğan hayatının ilk bir kaç günü boyunca yakındanizlenmelidir.

Timololle yapılan hayvan çalışmaları klinik uygulamada kullanılabilen dozlardan önemli oranda daha yüksek dozlarda üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).

Timololün gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri

bulunmaktadır

eâ, e lektronik* o 1ar ak imzaJanmıştır.lDokümafflJıttp://ebs.titck.cpv1tr/Basvuru/EImsa/Kontrol

T sg§rçklbıolma^%Ie^kdPnemınielul1an^mamaldir.3

7 / 17

Bimatoprost/timolol sabit kombinasyonunun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. BEMATORİN-T açıkça gerekli olmadıkça gebelik dönemindekullanılmamalıdır.

Sistemik emilimi azaltmak için bölüm 4.2'ye bakınız.

Laktasyon dönemi

Timolol


Beta-blokerler anne sütüyle atılmaktadır. Ancak göz damlalarındaki timololün terapötik dozlarında, infantta beta-blokajın klinik semptomlarını oluşturacak miktarın sütte bulunmasıbeklenmez. Sistemik emilimi azaltmak için bölüm 4.2'ye bakınız.

Bimatoprost


Bimatoprostun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir ama emziren sıçanların sütüyle atılmaktadır.

BEMATORİN-T emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

BEMATORİN-T'nin insan fertilitesine etkilerine dair veri bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BEMATORİN-T'nin araba ve makine kullanma becerisi üzerinde ihmal edilebilir bir etkisi vardır. Diğer oküler ilaçlarla olduğu gibi, damlatma sırasında geçici bulanık görmeoluşuyorsa, hasta araba ya da makine kullanmadan önce görüşü düzelene kadar beklemelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

BEMATORİN-T

Güvenlik profilinin özeti


Bimatoprost/Timolol kombinasyonu'nun kullanıldığı klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkiler, daha önce bimatoprost ve timolol etkin maddelerinin herhangi biri için bildirilenreaksiyonlarla sınırlıdır.

Klinik çalışmalarda Bimatoprost/Timolol kombinasyonuna özgü hiçbir yeni advers ilaç reaksiyonu gözlenmemiştir.

8 / 17

Bimatoprost/Timolol kombinasyonunun kullanıldığı klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkilerin çoğu oküler, hafif şiddetlidir, hiçbiri ciddi olarak değerlendirilmemiştir. 12 aylıkklinik verilere istinaden en sık bildirilen advers ilaç reaksiyonu hastaların yaklaşık %26'sındagörülen konjunktival hiperemidir (genelde hafif seyreder ve non-enflamatuar tabiattaolduğunu düşündürür) ve hastaların %1.5'inde tedavinin bırakılmasına neden olmuştur.Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları Bimatoprost/Timolol kombinasyonu klinik çalışmalarındabildirilmiştir (her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasıylaverilmektedir). İstenmeyen etkilerin ortaya çıkışını sınıflandırmak için aşağıdaki terminolojikullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000, < 1/100); seyrek (>1/10.000, < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Konjunktival hiperemi

Yaygın: Yüzeysel noktalı keratit, korneal erozyon, yanma hissi, gözde kaşıntı, gözde batma hissi, yabancı cisim hissi, göz kuruluğu, göz kapağı eritemi, göz ağrısı, fotofobi, göz akıntısı,görme bozukluğu, göz kapağında kaşıntı, görüş keskinliğinde bozulma, blefarit, gözkapağında ödem, epifora, kirpik uzaması

Yaygın olmayan: İris iltihabı, konjunktival ödem, göz kapağında ağrı, astenopi, trikiasis, iris

pigmentasyonu, göz kapağı girintisinde derinleşme, göz kapağı retraksiyonu

Bilinmeyen: Sistoid maküler ödem

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Rinit

Yaygın olmayan: Dispne

Bilinmiyor: Bronkospazm (ağırlıklı olarak önceden bronkospastik hastalığı olan hastalarda)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Blefaral pigmentasyon, perioküler deri hiperpigmentasyonu, hirsutizm

Etkin maddelerin herhangi biriyle (bimatoprost veya timolol) ilave istenmeyen etkiler görülmüştür ve BEMATORİN-T ile de görülme olasılığı olanlar aşağıda listelenmiştir:

9 / 17BimatoprostGöz hastalıkları

Bilinmiyor: Alerjik konjunktivit, kirpiklerde koyulaşma, Blefarospazm, retinal hemoraji, üveit, preorbital eritem, bulanık görme

Vasküler hastalıklarıGenel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklarıGastrointestinal hastalıkları

Bilinmiyor: Bulantı

Araştırmalar

Bilinmiyor: Anormal karaciğer fonksiyon testi (LFT)

Timolol


Diğer topikal uygulanan oftalmik ilaçlarda olduğu gibi, BEMATORİN-T sistemik dolaşıma geçer. Timololün emilimi sistemik beta-bloker ilaçlarla görülenlere benzer istenmeyenetkilere sebep olabilir. Topikal uygulamadan sonra sistemik advers ilaç reaksiyonlarınınsıklığı sistemik uygulamaya nazaran daha düşüktür. Sistemik emilimi azaltmak için, bölüm

4.2 'ye bakınız.

İlave advers reaksiyonlar oftalmik beta blokerlerle görülmüştür ve BEMATORİN-T ile de görülme olasılığı olanlar aşağıda listelenmiştir:

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anjiyo ödem dahil sistemik alerjik reaksiyonlar, ürtiker, bölgesel ve yaygın

döküntü, kaşıntı, anafilaksi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Hipoglisemi

Psikiyatrik hastalıkları

Bilinmiyor: Uykusuzluk, depresyon, kabuslar, hafıza kaybı

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Senkop, serebrovasküler olay, baş dönmesi, miyastenia gravis belirti ve semptomlarında artış, parestezi, serebral iskemi

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Korneal duyarlılıkta azalma, diplopi, ptozis, filtrasyon cerrahisini takiben

adresikoroİftal ayrtlmaı(b:mze lftÖott^ıâaaJh SMMıöife Sı^ffflfiakodu : laklUS3kOYnUyQ3NRS3kOYnUySElY3

10 / 17Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Atriyoventriküler blok, kardiyak arest, aritmi, bradikardi, kardiyak yetmezlik, konjestif kalp yetmezliği, göğüs ağrısı, çarpıntılar, ödem

Vasküler hastalıkları

Bilinmiyor: Hipotansiyon, Raynaud fenomeni, el ve ayakta soğukluk

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal bozukluklar:

Bilinmiyor: Öksürük

Gastrointestinal hastalıkları

Bilinmiyor: Tat duyusunda bozulma, bulantı, ishal, dispepsi, ağızda kuruma, karın ağrısı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Saç dökülmesi, psöriyazis formunda döküntü ya da psöriyazisin alevlenmesi, deri döküntüsü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Miyalji

Reprodüktif sistemi ve göğüs hastalıkları

Bilinmiyor: Cinsel işlev bozukluğu, libidonun azalması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor: Asteni/yorgunluk

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 0008; faks: 03122183599)

Fosfat içeren göz damlaları ile bildirilen istenmeyen etkiler


Ciddi korneal hasarı olan hastalarda, fosfat içeren göz damlalarının kullanımına bağlı olarak, çok seyrek olarak korneal kalsifikasyon bildirilmiştir.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

BEMATORİN-T'nin topikal doz aşımı görülmesi ya da toksisite ile bağdaştırılması olası

değildir.

11 / 17

Bimatoprost


BEMATORİN-T'nin yanlışlıkla yutulduğu durumda aşağıdaki bilgiler yol gösterici olabilir: Sıçan ve farelerdeki iki haftalık oral çalışmalarda, 100 mg/kg/gün'e kadarki bimatoprostdozları herhangi bir toksisite oluşturmamıştır. mg/m olarak ifade edilen bu doz, 10 kgağırlığında bir çocuk yanlışlıklar bir şişe BEMATORİN-T aldığında içerdiği dozdan en az 70kez daha fazladır.

Timolol


Sistemik timolol doz aşımı semptomları; bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes kesilmesi ve kardiyak aresttir. Renal bozukluğu olan hastalarla yürütülenbir çalışmada timololün kolaylıkla diyaliz olmadığı gösterilmiştir.

Aşırı doz ortaya çıktığında, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmik - beta-bloker ilaçlar ATC Kodu: S01ED51

Etki mekaniznası


BEMATORİN-T iki etkin maddeden oluşmaktadır: bimatoprost ve timolol. Bu iki etkin madde, bütünleyici etki mekanizmalarıyla, yükselmiş olan göz içi basıncını (GiB) düşürürlerve bileşiklerin tek başına uygulandığı tedaviyle karşılaştırıldığında, birleşik etki göz içibasıncında ilave bir düşüşle sonuçlanır. BEMATORİN-T'nin etkisi hızlı ortaya çıkar.

Bimatoprost güçlü bir oküler hipotansif etkin maddedir. Yapısal olarak, bilinen herhangi bir prostaglandin reseptörü aracılığıyla etkili olmayan prostaglandin F2a (PGF2a) ile ilişkilisentetik bir prostamiddir. Bimatoprost seçici olarak prostamidler olarak adlandırılan, biyolojikolarak sentezlenen yeni keşfedilmiş maddelerin etkilerini taklit eder. Buna karşın prostamidreseptörü yapısal olarak henüz tanımlanmamıştır. Bimaloprostun insanlarda intraokülerbasıncı düşürdüğü mekanizma, trabeküler ağda aköz hümör çıkışını artırma ve uveoskleralçıkışı güçlendirmedir.

Timolol ise anlamlı intrinsik sempatomimetik direkt miyokardiyal depresan ya da lokal anestetik (membran stabilize edici) aktivitesi olmayan, non-selektif beta 1 ve beta 2 adrenerjikreseptör bloke edici ilaçtır. Timolol göz içi basıncını aköz hümör oluşumunu azaltarak

12 / 17

düşürür. Kesin etki mekanizması tam bilinmemektedir. Ancak endojen beta-adrenerjik stimülasyon ile artan siklik AMP sentezinin inhibisyonu ile olduğu düşünülmektedir.

Klinik etkiler


BEMATORİN-T'nin göz içi basıncım düşürücü etkisi, bimatoprost (günde bir kez) ve timololün (günde iki kez) birlikte tedavisinde elde edilen etkiden daha düşük değildir.

BEMATORİN-T için mevcut literatür verileri GİB düşürmede akşam dozlamasının sabah dozlamasına nazaran daha etkili olduğunu düşündürmektedir. Bununla beraber, sabah veyaakşam dozlamasının her hangi birine uyum sağlanabilirliği dikkate alınmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

BEMATORİN-T'nin güvenlilik ve etkinliği 0 ila 18 yaş arasındaki çocuklarda belirlenmemiştir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:

BEMATORİN-T

Sağlıklı bireylerde monoterapi tedavilerinin BEMATORİN-T ile karşılaştırılması çapraz bir çalışmada plazma bimatoprost ve timolol konsantasyonları belirlenmiştir. Bireyselbileşenlerin sistemik emilimi minimum düzeyde gözlenmiş ve tek bir formülasyonda eşzamanlı uygulamadan etkilenmemişttir.

Sistemik emilimin ölçüldüğü 12 ay süreli iki çalışmada bireysel bileşenlerin hiçbiriyle ilişkili birikim gözlenmemiştir.

Bimatoprost


Bimatoprost,

in vitro%

0,03bimatoprost uygulanmasının ardından, kan konsantrasyonları dozlamayı izleyen 10 dakikaiçinde doruk yapmış ve 1,5 saat içinde alt tespit limitinin (0,025 ng/ml) altına düşmüştür.Ortalama Cmax ve EEA0-24saat değerleri sırayla, yaklaşık 0,08 ng/ml ve 0,09 saat/ml olup 7. ve

13 / 17

14. günlerde birbirine benzerdir. Oküler dozlamanın ilk haftasında kararlı durum ilaç konsantrasyonuna ulaşıldığını göstermektedir

Timolol


Katarakt ameliyatı olan kişilerde %0.5'lik göz damlası çözeltisinin oküler uygulamasının ardından, doruk timolol konsantrasyonu dozdan bir saat sonra aköz hümörde 898 ng/mlolarak belirlenmiştir.

Dağılım:


Bimatoprost, vücut dokularına orta düzeyde dağılır, insanlarda kararlı durumdaki sistemik dağılım hacmi 0,67 l/kg'dır. İnsan kanında, bimatoprost başlıca plazmada bulunur.Bimatoprostun plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %88'dir.

Kısmen sistemik olarak emilmiş olan doz, büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur. Timololün plazmadaki yarılanma ömrü yaklaşık 4 ila 6 saattir. Timolol kısmen karaciğerdemetabolize olur, timolol ve metabolitleri böbrekten itrah edilir. Timolol yoğun bir biçimdeplazmaya başlanmaz.

Biyotransformasyon:


Bimatoprost, oküler uygulama sonrasında sistemik dolaşıma geçtikten sonra dolaşımdaki başlıca yapılardan biri haline gelir. Daha sonra çeşitli metabolitler oluşturmak üzere -oksidasyon, N-deetilasyon ve glukuronidasyona süreçlerinden geçer.

Timolol kısmen karaciğer tarafından metabolize olmaktadır.

Eliminasyon:


Bimatoprost, birincil olarak renal yolla atılır; sağlıklı bireylere uygulanan intravenöz dozun %67'si idrarda, %25'i dışkı ile atılır. İntravenöz uygulama sonrasında belirlenen eliminasyonyarı ömrü yaklaşık 45 dakikadır; toplam kan klerensi 1,5 litre/saat/ kg'dır.

Timolol ve metabolitleri böbrek tarafından atılmaktadır.

14 / 17

Yaşlı Hastalardaki Özellikler:


Günde iki defa uygulanma sonrasında, yaşlı bireylerdeki (65 yaş veya üzerindeki kişiler) 0,0634 ng.saat/ml'lik ortalama EEA0-24saat değeri genç sağlıklı erişkinlerdeki 0,0218ng.saat/ml değerinden anlamlı biçimde yüksektir. Buna karşın yaşlı ve genç bireylerle ilişkilisistemik düzey, oküler uygulamada son derece düşük olduğu için, bu bulgu klinik açıdananlamlı değildir. Zaman içinde kanda bimatoprost birikimi olmamıştır, güvenlilik profili yaşlıve genç hastalarda benzerdir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

BEMATORİN-T

Bimatoprost/Timolol kombinasyonu ile yürütülen tekrarlayan oküler doz toksisite çalışmaları insanlar üzerinde özel bir tehlike oluşturmamıştır. Ayrı ayrı bileşenlerin oküler ve sistemikgüvenlilik profilleri iyi bilinmektedir.

Bimatoprost


Güvenlilik farmakolojisi, genotoksisite karsinojenik potansiyel çalışmalarına dayanan, klinik olmayan veriler insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir. Kemirgenlerde yürütülençalışmalarda, oküler uygulamayı takiben insanlarda elde edilen düzeylerin 33 ila 97 katısistemik maruziyet düzeylerinde, türe özgü düşük oluşmuştur.

1 yıl süreyle günde >0,3mg/ml konsantrasyonlarında oküler bimatoprost uygulanan maymunlarda, iris pigmentasyonunda artış ve belirgin üst ve/veya alt sulkus ve palpebralfisurun genişlemesiyle karakterize dozla ilişkili geri dönüşür nitelikte perioküler etkilergözlenmiştir. İris pigmentasyonundaki artışın, melanosit sayısındaki artıştan değil,melanositlerde melanin üretiminin artan uyarımından kaynaklandığı görülmüştür. Perioküleretkilerle ilişkili işlevsel ya da mikroskopik değişiklikler gözlenmemiştir ve periokülerdeğişikliklerin etki mekanizması bilinmemektedir.

Timolol


Klinik olmayan veriler, güvenilirlik, farmakoloji, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üremeyle ilişkili toksisite çalışmaları temelinde insanlar üzerindeözel bir tehlike göstermemektedir.

15 / 176. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür

Disodyum Hidrojen Fosfat Heptahidrat

Sitrik Asit Monohidrat

Sodyum Klorür

Sodyum Hidroksit

Hidroklorik Asit

Enjeksiyonluk Su

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

İlk açılıştan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Damlalıklı, şeffaf, düşük yoğunluklu polietilen şişe ve çevirmeli beyaz kapaktan oluşan ambalaj içerisinde, 3 mL'lik solüsyon olarak sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. No:1 34303 Küçükçekm ece/İSTANBULTel : 0212 692 92 92

Bu belge.frQ70 pa^ıh^le^t^ik/imstnKanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresincMnKön02 emi697 Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : laklUS3kOYnUyQ3NRS3kOYnUySHY3

16 / 17

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2017/289

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.04.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ


17 / 17

İlaç Bilgileri

Bematorin-t Göz Damlası

Etken Maddesi: Bimatoprost, Timolol

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Bematorin-t Göz Damlası - KUB
  • Bematorin-t Göz Damlası - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.