Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Travatan %0,004 Steril Oftalmik Solüsyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI

TRAVATAN® % 0.004 steril oftalmik solüsyon

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMEtkin madde:

40 mikrogram/ml
10 mikrogram/ml 7.5 mg/ml2.0 mg/ml

Travoprost

Yardımcı maddeler:

Polikuaterniyum-1 (POLYQUAD)

Propilen glikol

Polioksietilen hidrojene hint yağı 40 (HCO-40)

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası.

Berrak, renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Oküler hipertansiyon ve açık-açılı glokom hastalarında yükselmiş intraoküler basıncın düşürülmesinde endikedir (bkz. bölüm 5.1).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

TRAVATAN'ın dozu, etkilenen gözün/gözlerin konjunktival kesesine günde bir kere bir damladır. Doz akşam uygulandığında optimal etki elde edilir.

Damlatmadan sonra nazolakrimal açıklıkların tıkanması veya gözkapaklarının hafifçe kapatılması önerilir. Bu, oküler yoldan uygulanan ilaçların sistemikabsorpsiyonunu azaltabilir ve sistemik yan etkilerde azalmaya neden olabilir.

Eğer birden fazla topikal oftalmik tıbbi ürün kullanılıyorsa, uygulamalar arasında en az 5 dakika olmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Eğer bir doz kaçırılırsa tedaviye planlandığı şekilde bir sonraki dozla devam edilmelidir. Hasta göze uygulanan doz miktarı günlük olarak bir damlayıgeçmemelidir.

Diğer bir antiglokom ajanını TRAVATAN ile değiştiriyorsanız, diğer ajanla tedaviyi kesip, ertesi gün TRAVATAN ile tedaviye devam ediniz.

Sayfa 1/11

Uygulama şekli:

Yalnızca oküler kullanım içindir.

Hastalar koruyucu folyo kılıfı, ilk kullanımdan önce çıkarmalıdır. Damlatıcı ucun ve çözeltinin kirlenmesini önlemek için, şişenin damlatıcı ucunun gözkapaklarına, etrafına veya diğer yerlere değdirilmemesine dikkat edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Hafif ila ciddi karaciğer yetmezliği ve hafif ila ciddi böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi 14 ml/dakikaya kadar düşmüş) olan hastalarda TRAVATAN çalışılmıştır.Bu hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki hastalarda TRAVATAN'ın etkinliği ve güvenliliği saptanmamıştır ve daha ayrıntılı veriler temin edilene kadar TRAVATAN'ınpediyatrik yaş grubunda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Özel bir kullanım bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Travoprost ya da ilacın içerdiği diğer maddelere aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

TRAVATAN, melanositler içindeki melanozomların (pigment granülleri) sayısını artırarak zamanla göz rengini değiştirebilir. Tedavi başlamadan önce hasta gözrenginin kalıcı olarak değişme olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir. Tek taraflıtedavi, kalıcı heterokromi ile sonuçlanabilir. Melanositler üzerindeki uzun vadelietkileri ve bundan doğacak sonuçlar şu anda bilinmemektedir. İris rengindekideğişim yavaş yavaş meydana gelir ve aylar hatta yıllar boyunca farkedilemeyebilir. Bu değişim baskın olarak karışık renkli irislerde, yani mavi-kahverengi, gri-kahverengi, sarı-kahverengi ve yeşil-kahverengi irislere sahip olanhastalarda görülmüştür, ancak kahverengi gözlü hastalarda da gözlemlenmiştir.Tipik olarak, göz bebeğinin etrafındaki kahverengi pigmentasyon konsentrikolarak etkilenen gözün periferine doğru yayılır, fakat irisin tümünün veya birkısmının da kahverengiliği artabilir. Tedavinin kesilmesinden sonra kahverengiiris pigmentlerinde daha fazla artış gözlenmemiştir.

Kontrollü klinik çalışmalarda, TRAVATAN kullanımı ile ilgili olarak, hastaların %0.4'ünde göz etrafı ve/veya göz kapağı derisinin koyulaşması rapor edilmiştir.

TRAVATAN tedavi gören gözün/gözlerin kirpiklerinde değişikliğe neden olabilir; bu değişiklikler klinik çalışmalarda hastaların yaklaşık yarısında gözlenmiştir vekirpiklerde uzunluğun, kalınlığın, rengin ve/veya sayının artmasını kapsamaktadır.Kirpik değişikliklerinin mekanizması ve uzun dönem etkileri henüzbilinmemektedir.

Sayfa 2/11

Maymun çalışmalarında TRAVATAN'ın palpebral açıklığın hafifçe büyümesine neden olduğu gösterilmiştir. Ancak, klinik çalışmalarda bu etki gözlenmemiştir vetüre özel olduğu varsayılmaktadır.

TRAVATAN'la inflamatuvar oküler durumlarda ve neovasküler, kapalı açılı, dar açılı ve konjenital glokomda deneyim yoktur; tiroit göz hastalığında, psödofakikhastalardaki açık açılı glokomda, pigmenter veya psödoeksfoliatif glokomdasınırlı deneyim vardır. Bu nedenle TRAVATAN aktif intraoküler inflamasyonuolan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Prostaglandin F2a analoglarıyla tedavide maküler ödem bildirilmiştir. Afakik hastalarda, yırtılmış arka lens kapsülü veya ön kamara lensi olan psödofakikhastalarda veya kistoid maküler ödem açısından bilinen risk faktörleri olanhastalarda TRAVATAN kullanırken dikkat edilmesi önerilir.

Prostaglandin analoglarıyla göz kapağı sulkusunda derinleşme dahil periorbital ve göz kapağı değişiklikleri bildirilmiştir.

Tavşanlarda travoprostun transdermal emilimi gösterildiğinden, TRAVATAN'ın deriyle temasından kaçınılmalıdır.

TRAVATAN'ın içerdiği propilen glikol ciltte iritasyona neden olabilir.

TRAVATAN'ın içerdiği polioksietilen hidrojene hint yağı 40, deri reaksiyonlarına sebep olabilir.

İrit/üveyite yatkınlaştıran risk faktörleri bilinen hastalarda olduğu gibi intraoküler inflamasyonu bulunanlarda TRAVATAN ihtiyatla kullanılabilir.

Prostaglandinler ve prostaglandin analogları cilt tarafından emilebilen biyolojik olarak aktif materyallerdir. Gebe olan veya gebe kalmaya teşebbüs eden kadınlar,şişenin içeriğine direk maruz kalmaktan korunmak için uygun önlem almalıdırlar.Şişenin içeriğinin önemli bir bölümü ile istenmeyen bir şekilde temas kurulmasıdurumunda, etraflıca maruz kalan bölge anında temizlenmelidir.

Hastalara TRAVATAN uygulamasından önce kontakt lenslerini çıkarmaları ve TRAVATAN'ı damlattıktan sonra, kontakt lenslerini takmadan 15 dakikabeklemeleri anlatılmalıdır.

2 aylık bebekler ve 3 yaşından küçük (9 hastada) çocuklarda etkililik ve güvenirlik verileri limitlidir. 2 aydan küçük bebekler için bir veri bulunmamaktadır.

PKG'li (primer konjenital glokom), ameliyat geçiren (örn. Trabekülotemi/goniyotomi) 3 yaşından küçük çocuklarda ilk basamak tedavisidir.Pediyatrik popülasyonda uzun süreli güvenlilik verileri bulunmamaktadır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TRAVATAN'ın diğer ilaçlarla etkileşimi, henüz açık olarak değerlendirilmemiştir.

Sayfa 3/11

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel Tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk Doğurma Potansiyeli Olan Kadınlar/Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon)

TRAVATAN, yeterli doğum kontrolü yöntemi kullanmayan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 5.3.).

Gebelik Dönemi

Travoprost hamilelikte ve/veya fetus/yenidoğan çocuklarda zararlı farmakolojik etkiye sahiptir. Hayvanlarda yapılan çalışmalar travaprost'un üreme toksisitesineneden olduğunu göstermiştir.

TRAVATAN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon Dönemi

Travoprost'un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar travoprost ve metabolitlerin sütle atıldığını göstermektedir.Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da TRAVATAN tedavisinindurdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkinkarar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve TRAVATAN tedavisininemziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır. Emziren annelerdeTRAVATAN kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

TRAVATAN ile üreme yeteneği üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunugöstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir göz damlasında olduğu gibi görmede meydana gelen bulanıklık araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Eğer damlatma sırasında görmede bulanıklıkmeydana geliyorsa, hastalar araç veya makine kullanmadan önce görüşünnetleşmesi için beklemelidirler.

4.8. İstenmeyen etkiler

TRAVATAN'ın klinik çalışmalarında, en yaygın görülen advers reaksiyonlar oküler hiperemi ve iris hiperpigmentasyonu, sırasıyla hastaların yaklaşık

%

20'sinde ve % 6'sında ortaya çıkmaktadır.

Aşağıda yer alan istenmeyen etkiler, tedaviye bağlı (TRAVATAN [koruyucu olarak polikuaterniyum içeren] ile monoterapi olarak) olarak değerlendirilmiştirve şu şekilde sınıflandırılmışlardır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10);yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1000); ya da çokseyrek (<1/10,000) bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler en şiddetliden en az şiddetliye doğrubir sırayla sunulmaktadır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Sayfa 4/11

Seyrek: Herpes simplex, herpetik keratit

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık, mevsimsel alerji

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: Depresyon, anksiyete

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı, baş dönmesi, görme alanında bozukluk Seyrek: Disguzi, baş dönmesi

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Oküler hiperemi
Yaygın: İris hiperpigmentasyonu, göz ağrısı, gözde iritasyon, göz kuruluğu, göz kaşıntısı, oküler rahatsızlık

Yaygın olmayan: Korneal erozyon, üveit, iritis, ön kamara inflamasyonu, keratit, punktat keratit, fotofobi, gözde akıntı, blefarit, göz kapağında eritem, periorbitalödem, göz kapağında kaşıntı, görme keskinliğinde azalma, bulanık görme,lakrimasyon artışı, konjonktivit, ektropionkatarakt, göz kapağının kenarındaçapaklanma, kirpiklerde uzama, kirpikte renk değişimi, astenopiSeyrek: İridosiklit, göz inflamasyonu, fotopsi, göz kapağı egzaması, konjuktivalödem, halo görme, konjonktivital foliküller, gözde duyarlılığın azalması,meibomian bezlerinde inflamasyon, ön kamara pigmentasyonu, midriazis,kirpiklerde kalınlaşmaBilinmiyor: Maküler ödem, gözde çökme

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Bilinmiyor: Vertigo, Tinnitus

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Kalp çarpıntısı

Seyrek: Kalp ritminde düzensizlik, Kalp ritminde azalma Bilinmiyor: Göğüs ağrısı, bradikardi, taşikardi

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Diyastolik kan basıncında azalma, Sistolik kan basıncında artış, Hipotansiyon, hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Dispne, astım, nazal konjestiyon, boğaz iritasyonu Seyrek: solunum bozuklukları, yutak ve gırtlak ağrısı, öksürük, disfoniBilinmiyor: Ağırlaşmış astım

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Peptik ülser reaktivasyonu, gastrointestinal bozukluklar, Kabızlık, ağız kuruluğu
Bilinmiyor: Diyare, abdominal ağrı, bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Sayfa 5/11

Yaygın olmayan: Deri hiperpigmentasyonu (perioküler), deride renk değişimi, kıl dokusunda anormallik, hipertrikoz

Seyrek: Alerjik dermatit, kontakt dermatit, eritem, kıl rengi değişiklikleri, madarozis

Bilinmiyor: Kaşıntı, kıl uzamasında anormallik

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Kas-iskelet ağrısı Bilinmiyor: Artralji

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Dizüri (ağrılı idrar yapma), idrar kaçırma

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Asteni

Araştırmalar

Bilinmiyor: PSA artışı

Pazarlama sonrası deneyimlerde tanımlanan istemeyen etkiler, monoterapi olarak TRAVATAN ile yapılan klinik çalışmalarda önceden rapor edilmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekliolarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi birşüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'nebildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9.Doz aşımı

Hiçbir doz aşımı vakası bildirilmemiştir. Topikal bir doz aşımı oluşması ya da toksisite ile ilişkili olması beklenmemektedir. TRAVATAN'ın topikal bir dozaşımı olduğunda gözler ılık su ile yıkanmalıdır. Şüphelenilen bir oral yutmanıntedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler - antiglokom preparatları ve miyotikler -prostaglandin analogları ATC kodu: S01EE04

Etki mekanizması

Bir prostaglandin F2a analoğu olan travoprost, aköz hümörün dışarıya akışını trabeküler kanal ve üveoskleral yollarla arttırarak göz içi basıncını azaltanprostaglandin FP reseptörleri için yüksek afiniteli, oldukça selektif tam biragonisttir. İnsanda intraoküler basıncın düşmesi, uygulamadan 2 saat sonra

Sayfa 6/11

başlamakta ve 12 saat sonra maksimum etkiye ulaşmaktadır. Basınçta elde edilen düşüş tek bir dozla en az 24 saat korunabilmektedir.

Birincil tedavi olarak günde tek doz uygulanan Travoprost %0.004 oftalmik göz damlası, intraoküler basıncı 7 ila 9 mmHg düşürmüştür. Üç iyi kontrollü çalışmakapsamında intraoküler basınçta tedavi başlangıcından sadece 2 hafta sonra kararlıdiürnal düşüşler sağlanmış ve 6 ila 12 aylık tedavi süresi boyunca sürdürülmüştür.

Farmakodinamik etkiler

Travoprost'un intraoküler basıncın düşürülmesine ek olarak optik sinir başında kan akışını arttırdığı ve gözyaşı film stabilitesi ve gözyaşı sekresyonunu azalttığıda kanıtlanmıştır. Travoprost, egzersiz ve iyileşme sırasında solunumhızını/hacmini veya sistolik kan basıncını etkilememektedir. Prostaglandin F2aanalogları saç foliküllerinde anajen fazı indükleyebilir ve ciltte mel anoj enezi yistimüle edebilir.

Benzalkonyum klorürle muhafaza edilen göz damlalarına kıyasla polikuaternium-1 ile korunan travoprost %0.004 göz damlasının tetiklediği oküler yüzey toksisitesi, insan kornea hücre kültürleri üzerinde ve tavşanlara topikal oküleruygulamayı takiben minimal düzeydedir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Bir klinik çalışmada akşamları günde tek doz TRAVATAN (koruyucu olarak polikuaterniyum içeren) ile tedavi edilen açık-açılı glokomu veya okülerhipertansiyonu olan hastalar, tedavi başlangıcındaki 24 ila 26 mmHg'lık göz içibasıncında 8 ila 9 mmHg'lık azalmalar göstermişlerdir (yaklaşık olarak %33).

TRAVATAN'ın timolol %0.5 ve sınırlı olarak %0.2 brimonidin ile ek tedavi uygulamasına ait klinik çalışmaların verileri, TRAVATAN'ın bu glokomilaçlarıyla aditif bir etkisini göstermiştir. Diğer oküler hipotansif ilaçlarla eşzamanlı kullanımı ile ilgili klinik veriler mevcut değildir.

Sekonder farmakoloji

Travoprost, topikal oküler uygulamayı izleyen 7 gün boyunca tavşanlarda optik sinir başı kan akımını artırmıştır (1.4 mikrogram, günde bir kez).

Koruyucu olarak polikuaterniyum-1 içeren TRAVATAN, benzalkonyum klorür içeren göz damlalarıyla kıyaslandığında, insan kornea hücre kültüründe vetavşanlarda topikal oküler uygulamayı takiben oküler yüzey toksisitesi minimalolmuştur.

Pediatrik popülasyon

TRAVATAN'ın 2 ay ila 18 yaşın altında pediatrik hastalardaki etkililiği, travoprostun oküler hipertansiyon veya pediatrik glokom bulunan 152 hastaüzerinde timolol ile karşılaştırıldığı 12 haftalık, çift kör bir klinik çalışma ilekanıtlanmıştır. Hastalara günde bir defa travoprost %0.004 veya günde iki defatimolol %0.5 (veya 3 yaş altı hastalarda %0.25) verilmiştir. Primer etkililiksonlanım noktası, başlangıçtan itibaren çalışmanın 12. Haftasına kadar olan göziçi basınç (GİB) değişikliğidir. Travoprost ve timolol grupları arasındaki ortalamaGİB düşüşleri benzerdir (bkz. Tablo 1).

Sayfa 7/11

Travoprost kolunda 12. haftada 3 ila < 12 yaş (n=36) ve 12 ila < 18 yaş (n=26) gruplarında elde edilen ortalama GİB düşüşü, timolol kolundakilerle aynıbulunmuştur. 2 ay ila < 3 yaş arası grupta 12. Haftadaki ortalama GİB düşüşütravoprost kolunda 1.8 mmHg, timolol grubunda ise 7.3 mmHg olarakgerçekleşmiştir. Bu gruba ait GİB düşüşleri timolol grubunda sadece 6, travoprostgrubunda ise sadece 4 hasta temelli iken, 12. Haftada travoprost grubundaki 4hastaya karşılık timolol grubunda 0 hastada anlamlı ortalama GİB düşüşümeydana gelmemiştir. 2 ayın altındaki çocuklarla ilgili veri bulunmamaktadır.

GİB'nin etkisi, tedavinin ikinci haftasından sonra görülmüş olup, 12 haftalık çalışma süresince tüm yaş grupları için tutarlı bir biçimde sürdürülmüştür.

Tablo 1 - Başlangıçtan itibaren 12. Haftadaki Ortalama GİB Değişikliklerinin Karşılaştırması

Travoprost
Timolol
N

Ortalama

(SH)

N

Ortalama

(SH)

Ortalama

farka

(%95

GA)

53

-6.4

(1.05)

60

-5.8

(0.96)

-0.5
(-2.1, 1.0)

SH = Standart Hata, GA = Güven Aralığı;



a Ortalama fark, Travoprost - Timolol'dür. En küçük kare ortalamalarına dayalı tahminler, modele primer tanı ve başlangıç GİB katmanlarınındahil olduğu hasta kapsamında ilişkili GİB ölçümlerine karşılık gelen biristatistiksel modelden elde edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Travoprost ester yapılı bir ön ilaçtır. İzopropil esterinin aktif serbest asidine hidrolize olduğu korneadan emilir. Tavşanlar üzerindeki çalışmalar,TRAVATAN'ın topikal uygulamayı takip eden bir veya iki saat içinde, aközhümörde 20 nanogram/mililitre serbest asit pik konsantrasyonlarına ulaşıldığınıgöstermiştir. Aköz hümör konsantrasyonları, yaklaşık olarak 1,5 saatlik bir yarıömürle azalmaktadır. Ayrıca düşük dozda serbest travoprost asidi de topikal dozuygulamasını takiben plazmada bulunmuştur.

Dağılım:


TRAVATAN'ın sağlıklı gönüllülere topikal oküler uygulanmasını takiben, aktif serbest asitlere düşük sistemik maruziyet gösterilmiştir. Dozlamadan sonra 10-30dakika içinde aktif serbest asit plazma konsantrasyonları 25 pg/ml veya daha azolarak gözlenmiştir. Daha sonra, plazma düzeyleri uygulamadan sonraki 1 saattenönce 10 pg/ml olan ölçüm sınırının altına hızla düşmüştür. Düşük plazmakonsantrasyonları ve topikal dozlamayı takiben hızlı eliminasyona bağlı olarak,insanda aktif serbest asitlerin eliminasyon yarı ömrü belirlenememektedir.

Biyotransformasyon:


Sayfa 8/11

Klinik olmayan türlerdeki travoprost ve serbest asitleri için majör klerens yolu metabolizmadır. Travoprost ve aktif serbest asidin eliminasyonunun başlıca yolumetabolizmadır. Sistemik metabolik yollar, 13-14 çift bağının indirgenmesi, 15-hidroksi oksidasyonu ve üst taraf yan zincirin P-oksidatif kırılmaları ile endojenprostaglandin F 2a ile paraleldir.

Eliminasyon:


Travoprost serbest asidi ve metabolitleri, esas olarak böbreklerden atılır. TRAVATAN, hafif ila ciddi hepatik yetmezliği ve böbrek yetmezliği (keratininklerensi 14 ml/dk. kadar düşük) olan hastalar üzerinde çalışılmıştır. Bu hastalardadozaj ayarlaması gerekmez.

Doğrusal/ Doğrusal olmayan farmakokinetik


Travoprost, topikal uygulamayı takiben hem oküler dokularda, hem de plazmada lineer bir farmakokinezi ortaya koymaktadır.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler)


Topikal oküler uygulama sonrasında travoprost için farmakokinetik/farmakodinamik ilişki saptanmamıştır.

Özel popülasyonlarda farmakokinetik


Travoprost %0.004 göz damlasının sistemik farmakokinetiği, hafif ila şiddetli düzeyde karaciğer yetmezliği bulunan hastaların yanı sıra, hafif ila şiddetli böbrekyetmezliği (14 ml/dk şeklinde düşük kreatinin klerensi) bulunan hastalardaaraştırılmıştır. Bu popülasyonlarda dozun ayarlanmasına gerek yoktur.

Pediatrik farmakokinetik


Travoprostun 2 ay ila 18 yaş altı arasındaki hastalarda topikal oküler uygulamayı takiben sistemik farmakokinetiği, en yüksek plazma numunelerinin 10 pg/mlkantitasyon limitinin altında olduğu erişkinlerle benzer bir konsantrasyon ortayakoymuştur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Maymunlar üzerindeki oküler toksisite çalışmaları, günde 2 kere 0.45 mikrogram dozunda travoprost uygulamasının palpebral açıklığın büyümesine nedenolabileceğini göstermiştir. Travoprostun maymunlara topikal oküler olarak 1 yılboyunca sağ göze günde 2 kez %0.012'ye varan dozlarda uygulanması hiçbirsistemik toksisite oluşturmamıştır.

Sıçan, fare ve tavşanlarda üreme toksisitesi çalışmaları sistemik yolla yapılmıştır. Bulgular, erken embriyo kaybı, implantasyon sonrası kayıp ve fötotoksisite ilebirlikte uterustaki FP reseptör agonist aktivitesiyle ilgilidir. Hamile sıçanlarda,organogenez sırasında klinik dozdan 200 kat daha fazla dozlarda travoprostunsistemik uygulaması, malformasyonun görülme sıklığının artmasıyla sonuçlanır.3H-travoprost uygulanmış hamile sıçanların fötal dokularında ve amniyotik sıvıiçerisinde düşük seviyelerde radyoaktivite ölçülmüştür. Üreme ve gelişme

Sayfa 9/11

çalışmaları, sıçan ve farelerde (sırasıyla, 180 pg/ml ve 30 pg/ml plazma) klinik maruziyetin 1.2-6 katı maruziyette (25 pg/ml'e kadar), fötal kayıp üzerine ciddibir etkisi olduğunu göstermiştir.

6. FARMASÖTİK BİLGİLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Polikuaterniyum-1

Polioksietilen Hidrojene Hint Yağı 40 (HCO-40)

Borik asit (E284)

Mannitol (E421)

Sodyum klorür Propilen glikol (E1520)

Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit (pH ayarı için)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

TRAVATAN ile tiyomersal içeren tıbbi ürünlerde spesifik

in vitro6.3. Raf ömrü

24 ay

Şişe ilk kez açıldıktan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Kullanmadığınız zaman şişe kapağını sıkıca kapatınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

2,5 mL'lik polipropilen oval şişe, polipropilen kendinden damlalıklı tıpa ve kilitli kapak ile koruyucu bir kılıf içerisinde sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerineuygun olarak imha edilmelidir Ürünün kullanımı için özel bir önlemgerekmemektedir.

Sayfa 10/11

7. RUHSAT SAHİBİ

Alcon Laboratuvarları Ticaret A.Ş.

Kavacık Ticaret Merkezi Kavak Sok.

No: 18 B-Blok Kat: 1 34805 Kavacık-Beykoz / İstanbulTel: (216) 681 03 00Faks: (216) 425 68 80

8. RUHSAT NUMARASI

112/96

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 14.08.2002 Ruhsat yenileme tarihi: 14.04.2010

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 11/11

İlaç Bilgileri

Travatan %0,004 Steril Oftalmik Solüsyon

Etken Maddesi: Travoprost

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.