Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Citrex 40 Mg/ml Oral Damla Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CİTREX 40 mg/ml oral damla

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her 1 ml solüsyon (20 damla) 40 mg sitalopram'a eşdeğer, sitalopram hidroklorür içermektedir.

Yardımcı madde(ler):

1 ml'lik oral damlada;

Metil paraben 0.2mg

Propil paraben 0.2mg

Etanol 80.0mg

Yardımcı maddeler için, bkz. 6.1

3. FARMASÖTİK FORM

Oral damla, solüsyon

Hemen hemen renksiz, berrak çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Başlangıç safhasında depresyon tedavisi ve potansiyel relaps/nükse karşı idame tedavisi.

CİTREX, agarofobi ile birlikte veya tek başına olan panik bozukluğun tedavisinde de endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Depresyon


Erişkinler:


Sitalopram günde 16 mg'lık (8 damla) tek oral doz olarak uygulanmalıdır. Hastanın yanıtına bağlı olarak doz günde maksimum 32 mg'a (16 damla) yükseltilebilir.

Bütün antidepresan tıbbi ürünlerde olduğu gibi, doz gözden geçirilmelidir ve tedaviye başladıktan sonra 3-4 hafta içinde gerekirse ayarlanmalıdır. Daha sonra klinik olarak uygunşekilde ayarlanır. Hastayı etkili olan en düşük dozda tutmak için doz ayarlaması, hastabazında dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Depresyonu olan hastaların semptomlardan kurtulmalarını sağlamak için tedavi yeterli bir süre (en az 6 ay süre ile) uygulanmalıdır.

1 / 20

Panik bozuklukErişkinler:


Birinci hafta 8 mg'lık (4 damla) tek bir oral doz önerilir. Doz daha sonra 16 mg'a (8 damla) yükseltilir. Hastanın yanıtına bağlı olarak doz günde maksimum 32 mg'a (16 damla)yükseltilebilir.

Bu bozukluğun tedavisinde genellikle erken dönemde gözlenen panik semptomlarının kötüleşme derecesini en aza indirmek için düşük bir başlangıç dozu önerilir. Daha yüksekdozlarda arzu edilmeyen etkiler açısından olasılık artmış olabilmesine rağmen, bazı hastalardabirkaç hafta uygulanan önerilen doz sonrasında yetersiz yanıt gözlenirse, dozun yavaş yavaşyükseltilmesi yararlı olabilir. Hastayı etkili olan en düşük dozda tutmak için doz ayarlaması,hasta bazında dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Uygulama şekli:

CİTREX oral damla sadece su, portakal suyu veya elma suyu ile karıştırılmalıdır. Oluşan solüsyon hasta tarafından hemen içilmelidir.

CİTREX oral damla, günün herhangi bir saatinde gıda alımına bakılmaksızın günde tek doz olarak alınabilir.

Sitalopram oral damlanın biyoyararlanımı tabletlere göre %25 daha yüksektir. Sonuç olarak, damla dozlarına karışık gelen tablet dozları şöyledir:

Tabletler
Solüsyon

10 mg
8 mg
(4 damla)
20 mg
16 mg
(8 damla)
30 mg
24 mg
(12 damla)
40 mg
32 mg
(16 damla)
60 mg
48 mg
(24 damla)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif-orta derece böbrek bozukluğu olan vakalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ciddi böbrek bozukluğu olan (kreatinin klirensi<20 ml/dk) vakalarla ilgili bilgi yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif-orta derece karaciğer bozukluğu olan hastalarda, ilk 2 hafta için 8 mg (4 damla) başlangıç dozu önerilir. Hastanın yanıtına dayalı olarak doz günde maksimum 16 mg'a (8damla) yükseltebilir. Ciddi derecede azalmış karaciğer fonksiyonu olan hastalarda, tedbirliolunması ve ekstra dikkatli doz titrasyonu yapılması tavsiye edilir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

Sitalopram, çocuklar ve 18 yaşından küçük adolesanların tedavisinde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

2 / 20

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda, doz önerilen dozun yarısına düşürülmelidir (örn: günde 8 mg'dan (4 damla) 16 mg'a (8 damla). Yaşlılar için önerilen maksimum doz günde 16 mg'dır (8 damla).

Yavaş CYP2C19 metabolize ediciler

CYP2C19'u yavaş metabolize ettiği bilinen hastalar için ilk iki hafta içinde başlangıç dozu olarak günde 8 mg (4 damla) önerilir. Hastanın yanıtına bağlı olarak doz günde maksimum 16mg'a (8 damla) yükseltilebilir (bkz. Bölüm 5.2).

Sitalopram kesildiği zaman görülen yoksunluk belirtileri

İlacı ani olarak kesmekten kaçınmak gerekir. Sitalopram tedavisi kesilirken, yoksunluk reaksiyonları riskini azaltmak için doz en az 2 haftalık bir sürede yavaş yavaş düşürülmelidir(bkz. Bölüm 4.4, ve 4.8). Dozun düşürülmesini veya tedavinin kesilmesini takiben tolereedilemeyen belirtiler ortaya çıkarsa reçete edilen önceki dozun devam ettirilmesidüşünülmelidir. Daha sonra doktor dozu düşürmeye devam edebilir, ama bu daha yavaş birşekilde gerçekleştirilir.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Sitalopram veya yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılık.

• Monoamin Oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler)

• Bazı vakalarda, serotonin sendromuna benzeyen özellikler bildirilmiştir.

• Sitalopram, günde 10 mg'dan yüksek dozlarda selejilin gibi MAOI alan hastalaraverilmemelidir.

• Sitalopram, irreversibl bir MAOI kesildikten sonra 14 gün içinde veya reversibl bir MAOI(RIMA) kesildikten sonra ürün bilgisinde belirtilen süre içinde verilmemelidir.

• Sitalopram kesildikten sonra 7 gün süre ile MAOI'ler başlanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

• Yakın gözlem ve kan basıncının takibi için gerekli olanaklar olmadığı sürece sitalopramınlinezolid ile birlikte kullanılması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5).

• Sitalopram, pimozid ile eş zamanlı kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

• Sitalopram, bilinen QT-uzaması veya konjenital uzun QT-sendromu olan hastalardakontrendikedir.

• Sitalopramın, QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünlerle birlikte kullanılmasıkontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Antidepresan ilaçların özellikle çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının, intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bunedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya dakesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibibeklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek

ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinen izlenmesi gereklidir.

_

3 / 20

Çocuklar ve 18 yaşından küçük adolesanlarda kullanım:

CİTREX, çocukların ve 18 yaşından küçük adolesanların tedavisinde kullanılmamalıdır. Klinik çalışmalarda, intiharla ilişkili davranışlar (intihar girişimi ve intihar düşüncesi) vedüşmanlık (ön planda saldırganlık, karşı gelme davranışı ve öfke) antidepresanlarla tedaviedilen çocuklar ve adolesanlarda, plasebo ile tedavi edilenlerle karşılaştırıldığında daha sıkgözlenmiştir. Klinik gereksinime dayalı olarak yine de tedavi uygulama kararı alınırsa,intiharla ilgili belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığını anlamak için hasta dikkatli bir şekilde takipedilmelidir. Ayrıca, çocuklar ve adolesanlarda, büyüme, olgunlaşma ve kognitif vedavranışsal gelişimle ilgili uzun vadeli güvenlilik verileri yeterli değildir.

Intihar/intihar düşünceleri ve klinik kötüleşme:

Depresyon, intihar düşünceleri, kendi kendine zarar vermek ve intihar (intiharla ilişkili olaylar) ile ilgili riskte artışla ilişkilidir. Anlamlı remisyon ortaya çıkana kadar risk devameder. Tedavinin ilk birkaç haftasında veya daha uzun bir süre düzelme olmayabileceği içinhastalar düzelme ortaya çıkana kadar yakından takip edilmelidir. Genel klinik deneyime göredüzelmenin erken safhalarında intihar riski yükselebilir.

Sitalopramın reçete edildiği diğer psikiyatrik bozukluklar da intiharla ilişkili olayların riskinde artışla ilişkili olabilirler. Ayrıca, bu hastalıklar, majör depresif bozuklukla birliktebulunabilir. Bu nedenle, majör depresif bozukluğu olan hastaların tedavisinde gözetilenönlemler, diğer psikiyatrik bozuklukları olan hastaları tedavi ederken de gözetilmelidir.

İntiharla ilişkili olay öyküsü bulunan hastalar veya tedavi başlamadan önce anlamlı derecede intihar düşüncesi sergileyen hastaların intihar düşüncesi ve intihar girişimi riskleri dahayüksektir ve tedavi esnasında dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Psikotik hastalıkları olanerişkin hastalarda antidepresan ilaçlarla ilgili plasebo-kontrollü klinik çalışmaların bir meta-analizi, 25 yaşından küçük hastalarda antidepresanlarla intihar davranışı riskinde artışgöstermiştir (plasebo ile karşılaştırıldığında).

Hastaların ve özellikle yüksek risk taşıyanların yakın gözetimi, özellikle erken tedavi esnasında ve doz değişikliklerini takiben ilaç tedavisine eşlik etmelidir. Hastalar (ve hastalarabakım verenler), klinik kötüleşme, intihar davranışı veya düşünceleri ve davranışlardaolağandışı değişiklik açısından takip gereksinimi ve bu belirtilerin varlığında hemen doktorabaşvurma gerekliliği konusunda dikkatli olmalıdır.

Yaşlı hastalar:

Yaşlı hastaların tedavisi sırasında dikkatli olmak gerekir (bkz. Bölüm 4.2).

Azalmış böbrek ve karaciğer fonksiyonu:

Azalmış böbrek ve karaciğer fonksiyonu olan hastaların tedavisinde dikkatli olmak gereklidir (bkz. Bölüm 4.2).

4 / 20

Paradoksal anksiyete:

Panik bozukluğu olan bazı hastalar, antidepresanlarla tedavinin başında yoğunlaşmış anksiyete belirtileri yaşayabilirler. Bu paradoksal reaksiyon genellikle tedavi başladıktansonra ilk 2 hafta içinde düzelir. Paradoksal anksiyojenik etki olasılığını düşürmek için düşükbir başlangıç dozu tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.2).

Hiponatremi:

Muhtemelen uygunsuz antidiüretik hormon (ADH) salgılanmasına bağlı olan hiponatremi, SSRI'lerin kullanımında nadir bir advers reaksiyon olarak bildirilmiştir ve tedavi kesildiğindegenellikle düzelir. Yaşlı kadın hastalarda risk özellikle yüksektir.

Akatizi/psikomotor huzursuzluk:

Sitalopram kullanımı, subjektif olarak hoş olmayan veya sıkıntı oluşturan bir huzursuzluk ve sıklıkla hareketsiz oturamama veya duramama durumu ile karakterize akatizi gelişmesi ileilişkilidir. Bu durum çoğunlukla tedavinin ilk birkaç haftası içinde oluşmaktadır. Busemptomların geliştiği hastalarda, dozun yükseltilmesi zararlı olabilir.

Diyabet:

Diyabeti olan hastalarda, SSRI ile tedavi glisemik kontrolü değiştirebilir (muhtemelen depresif semptomlarda düzelmeye bağlı olarak). İnsülin veya oral hipoglisemik dozunayarlanması gerekebilir.

Glokom:

Diğer SSRI'lerde olduğu gibi sitalopram midriyazise neden olabilir ve dar açılı glokomu veya glokom öyküsü olan hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Serotonin sendromu:

Nadir vakalarda, SSRI kullanan hastalarda serotonin sendromu bildirilmiştir. Ajitasyon, tremor, myoklonus ve hipertermi gibi semptomların kombinasyonu bu sendromun geliştiğinigösterebilir (bkz. Bölüm 4.5). Sitalopram ile tedavi hemen kesilmelidir ve semptomatik tedavibaşlatılmalıdır.

Serotonerjik ilaçlar:

Sitalopram, sumatriptan veya diğer triptanlar, tramadol, oksitriptan ve triptofan gibi serotonerjik etkileri olan tıbbi ürünlerle eş zamanlı kullanılmamalıdır.

Nöbetler:

Nöbetler, antidepresan ilaçların kullanımında söz konusu olan potansiyel bir risktir. Nöbet gelişen hastada ilaç hemen kesilmelidir. Stabil olmayan epilepsisi olan hastalarda sitalopramkullanımından kaçınılmalıdır ve kontrol edilmiş epilepsisi olan hastalar dikkatli bir şekildetakip edilmelidir. Nöbet sıklığında artış olursa, sitalopram kesilmelidir.

5 / 20

ECT (elektrokonvülzif tedavi):

SSRI'ler ve ECT'nin eş zamanlı uygulanması ile ilgili klinik deneyim azdır. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Reversibl, selektif MAO-A inhibitörleri:

Serotonin sendromu başlaması riski nedeni ile sitalopramın MAO-A inhibitörleri ile birlikte kullanılması genel olarak önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).

Non-selektif, irreversibl MAO-A inhibitörleri ile eş zamanlı tedavi konusunda bilgi için bkz. Bölüm 4.5.

Sarı kantaron (St. John's Wort):

Sitalopram ile St John's wort

(Hypericum perforatum)Mani:

Manik-depresif hastalığı olan kişilerde, manik faza doğru bir değişim ortaya çıkabilir. Hasta manik faza girerse sitalopram kesilmelidir.

Kanama:

SSRI'lerin kullanımı ile birlikte kanama zamanında uzama ve/veya ekimozlar, jinekolojik kanamalar, gastrointestinal kanama ve diğer kütanöz veya müköz kanamalar gibi kanamabozuklukları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). SSRI alan hastalarda, ilaç özellikle trombositfonksiyonunu etkilediği bilinen aktif maddelerle veya kanama riskini artırabilecek aktifmaddelerle birlikte kullanıldığında dikkatli olunması ve aynı zamanda kanama bozukluğuöyküsü olan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.5).

Sitalopramla ilgili deneyimler, nöroleptiklerle klinik olarak önemli etkileşim ortaya koymamıştır. Ancak, diğer SSRI'lerde olduğu gibi farmakodinamik etkileşim olasılığıdışlanamaz.

Sitalopramın minör bir metabolitinin (didemetilsitalopram) atılımını etkileyebilecek faktörlere dikkat etmek gerekir, çünkü bu metabolitin yüksek düzeyleri, duyarlı kişilerde QTc aralığınıteorik olarak uzatabilir. Ancak, daha önceden mevcut kalp hastalığı olan 227 hastayı içeren ve2500 hastayı kapsayan klinik çalışmalarda yapılan EKG takiplerinde klinik olarak anlamlıdeğişiklik saptanmamıştır.

Panik bozukluğu olan bazı hastalarda ilaç tedavisine başlarken başlangıçta anksiyojenik bir etki ortaya çıkabilir. Düşük bir başlangıç dozu (bkz. Bölüm 4.2) bu etkinin olasılığını düşürür.

QT aralığında uzama

Bir yan metabolitin (didemetilsitalopram) yüksek düzeyleri, predispoze hastalarda, konjenital uzamış QT sendromu olan hastalarda veya hipokalemi/hipomagnezemi olan hastalarda QTaralığını teorik olarak uzatabilir. Doz aşımı vakalarında veya artmış pik düzeylerle birlikte

6 / 20

olan metabolizmada değişme durumlarında (karaciğer bozukluğu gibi) EKG takibi tavsiye edilebilir.

Sitalopramın QT aralığında doza bağımlı bir uzamaya neden olduğu saptanmıştır. Özellikle kadınlarda, hipokalemisi olanlarda veya daha önceden QT uzaması bulunanlarda veya diğerkalp hastalıklarının bulunduğu hastalarda, pazarlama sonrası dönemde QT uzaması veventriküler aritmi (torsades de pointes gibi) vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.3, 4.5, 4.9 ve5.1).

Anlamlı bradikardisi olan hastalarda veya yakın zamanda akut miyokard enfarktüsü geçirmiş olan veya kompanse olmamış kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli olmak gerekir.

Hipokalemi ve hipomagnezemi gibi elektrolit bozuklukları malign aritmi riskini artırır ve sitalopram ile tedavi başlanmadan önce düzeltilmelidir.

Stabil kalp hastalığı olan hastalar tedavi edilecekse, tedaviye başlamadan önce EKG incelemesi düşünülmelidir.

Sitalopram ile tedavi esnasında kardiyak aritmi bulguları ortaya çıkarsa, tedavi durdurulmalıdır ve EKG çekilmelidir.

Sitalopram tedavisi kesildiğinde gözlenen yoksunluk semptomları:

Tedavi kesildiği zaman yoksunluk semptomları sık görülür (özellikle tedavi aniden kesilirse) (bkz. Bölüm 4.8). Sitalopramla ilgili bir nüks önleme çalışmasında, aktif tedavi kesildiktensonra advers olaylar hastaların %40'ında saptanmıştır (sitaloprama devam eden hastaların ise%20'sinde saptanmıştır).

Yoksunluk semptomlarının ortaya çıkma riski, tedavinin süresi ve dozu ve doz düşürme hızı gibi bazı faktörlere bağlı olabilir. Baş dönmesi, duyusal bozukluklar (parestezi ve elektrikçarpması hissi gibi), uyku bozuklukları (yoğun rüyalar gibi), ajitasyon ve anksiyete, bulantı,titreme, konfüzyon, terleme, baş ağrısı, ishal, çarpıntılar, emosyonel instabilite, huzursuzlukve görsel bozukluklar en sık bildirilen reaksiyonlardır. Bu semptomlar genellikle hafif veyaorta derecededir. Ancak, bazı hastalarda yoğun olarak ortaya çıkabilir. Genellikle tedavikesildikten sonra ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar, ama kaza ile bir dozu atlamış olanhastalarda da bu tür semptomların ortaya çıktığı çok seyrek olarak bildirilmiştir.

Bu semptomlar genellikle kendi kendini sınırlar ve 2 hafta içinde düzelir. Ancak, bazı kişilerde daha uzun süre devam edebilir (2-3 ay veya daha uzun). Bu nedenle, tedavikesilirken hastanın gereksinimine göre sitalopramın birkaç hafta veya ay içinde yavaş yavaşazaltılması tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.8 “Sitalopram tedavisi kesildiği zaman görülenyoksunluk semptomları” ve bölüm 4.2).

Psikoz:

Depresif atakları olan psikotik hastaların tedavisi psikotik semptomları artırabilir.

7 / 20

Bilinen etkisi olan yardımcı maddeler:

CİTREX alerjik reaksiyonlara neden olabilen (muhtemelen geç alerjik reaksiyonlar) metil parahidroksibenzoat (metil paraben) ve propil parahidroksibenzoat (propil paraben) içerir.

CİTREX, aynı zamanda az miktarda her bir damlasında 100 mg'dan daha az etanol (alkol) içerir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriFarmakodinamik etkileşimler

Farmakodinamik düzeyde, sitalopram ve moklobemid ve buspiron ile birlikte serotonin sendromu vakaları bildirilmiştir.

Kontrendike kombinasyonlar

MAO inhibitörleri


Sitalopram ile MAO inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımı serotonin sendromu gibi ciddi istenmeyen etkilere neden olabilir (bkz. Bölüm 4.3).

İrreversibl MAO (selejilin) ve reversibl MAOI'ler (linezolid ve moklobemid) gibi bir MAO inhibitörü ile birlikte bir SSRI alan hastalarda ve yakın zamanda SSRI tedavisini kesmiş vebir MAOI almaya başlamış olan hastalarda, ciddi ve bazen ölümcül reaksiyonlar bildirilmiştir.

Bazı vakalarda, serotonin sendromuna benzeyen özellikler bildirilmiştir. Bir MAOI ile bir aktif madde etkileşiminin semptomları şunlardır: ajitasyon, tremor, miyoklonus ve hipertermi.

Pimozid


11 gün süre ile günde 40 mg rasemik sitalopram ile tedavi edilen hastalara tek doz 2 mg pimozidinin eş zamanlı uygulanması, pimozidin AUC ve Cmax değerlerinde artışa nedenolmuştur (çalışma boyunca sürekli olmasa da). Pimozid ve sitalopramın birlikte uygulanması,QTc aralığında yaklaşık olarak 10 msn'lik ortalama uzama ile sonuçlanmıştır. Düşük dozpimozid uygulamasında gözlenen etkileşime bağlı olarak sitalopram ve pimozidin eş zamanlıuygulanması kontrendikedir.

Kullanım esnasında önlem gerektiren kombinasyonlar

Selejilin (selektif MAO-B inhibitörü)


Eş zamanlı uygulanan sitalopram (günde 20 mg) ve selejilin (günde 10 mg) (bir selektif MAO B inhibitörü) tedavisi ile ilgili bir farmakokinetik/farmakodinamik etkileşim çalışması klinikolarak önemli etkileşim göstermemiştir. Sitalopram ve selejilin'in eş zamanlı uygulanması(günde 10 mg'dan yüksek dozlarda) önerilmemektedir.

Serotonerjik tıbbi ürünler Lityum ve triptofan


Sitalopramın lityumla birlikte eş zamanlı uygulandığı klinik çalışmalarda, farmakodinamik etkileşim saptanmamıştır. Ancak, SSRIS'ler lityum veya triptofanla birlikte uygulandığındaetkinin arttığı bildirilmiştir ve bu nedenle sitalopramın bu tıbbi ürünlerle birlikte kullanımı

8 / 20

esnasında dikkatli olmak gerekir. Lityum düzeylerinin rutin takibi olağan şekilde sürdürülmelidir.

Serotonerjik tıbbi ürünlerin (tramadol, sumatriptan gibi) eş zamanlı uygulanması, 5-HT ile ilişkili etkilerde artışa yol açabilir. Örn. migrende birlikte kullanım serotonerjik sendromaneden olur.

Daha fazla bilgi edinene kadar sitalopramın 5-HT agonistleri (sumatriptan ve diğer triptanlar gibi) ile eş zamanlı kullanılması tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

St John 's Wort (sarı kantaron)


SSRI'ler ve bitkisel bir ilaç olan St John's wort (Hypericum perforatum) arasında dinamik etkileşimler olabilir ve bu durum istenmeyen etkilerde bir artışa ile sonuçlanabilir (bkz.Bölüm 4.4). Farmakokinetik etkileşim araştırılmamıştır.

Kanama


Eş zamanlı olarak antikoagülanlar, non-steroid antienflamatuar ilaçlar (NSAID), asetilsalisilik asid, dipiridamol ve tiklopidin gibi trombosit fonksiyonunu etkileyen tıbbi ürünler ve kanamariskini yükseltebilecek diğer ilaçlarla (örn.: atipik antipsikotikler, fenotiyazinler, trisiklikantidepresanlar) tedavi edilen hastalarda dikkatli olmak gereklidir (bkz. Bölüm 4.4).

ECT (elektrokonvülzif tedavi)


ECT ve sitalopramın birlikte kullanılmasının riskleri veya yararlarının belirlendiği klinik çalışma yoktur (bkz. Bölüm 4.4).

Alkol


Sitalopram ile alkol arasında farmakodinamik veya farmakokinetik etkileşim gösterilmemiştir. Ancak, sitalopram ile alkolün birlikte kullanılması tavsiye edilmez.

QT uzamasını veya hipokalemi/hipomagnezemiyi indükleyen tıbbi ürünler

QT aralığını uzatan diğer ilaçlar veya hipokalemi/hipomagnezemiye neden olan ilaçlarla eşzamanlı kullanımda dikkatli olmak gereklidir, çünkü bu maddeler sitalopram gibi QT aralığınıuzatabilirler.

Nöbet eşik düzeyini düşüren tıbbi ürünler


SSRI'ler, nöbet eşik düzeyini düşürebilir. Nöbet eşik düzeyini düşürebilecek diğer tıbbi ürünlerle (örn.:antidepresanlar [trisiklik antidepresanlar, SSRI'ler], nöroleptikler

[fenotiyazinler, tiyoksantenler ve butirofenonlar]), meflokin, bupropion ve tramadol) eş zamanlı kullanım esnasında dikkatli olunması tavsiye edilir.

Desipramid, imipramin


Farmakokinetik bir çalışmada, imipraminin primer metaboliti olan desipramin düzeyi yükselmiş olmasına rağmen, sitalopram veya imipramin düzeyleri üzerinde etki

9 / 20

gösterilmemiştir. Despiramin sitalopramla kombine edildiğinde, plazma desipramin konsantrasyonunda bir artış gözlenmiştir. Desipramin dozunun düşürülmesi gerekli olabilir.

Nöroleptikler


Sitalopramla ilgili deneyimler, nöroleptiklerle klinik olarak önemli etkileşim göstermemiştir. Ancak, diğer SSRI'lerde olduğu gibi farmakodinamik etkileşim olasılığı dışlanamaz.

Farmakokinetik etkileimler

Sitalopramın demetilsitalopramın biyotransformasyonu sitokrom P450 sisteminin CYP2C19 (yaklaşık olarak %38), CYP3A4 (yaklaşık olarak %31) ve CYP2D6 (yaklaşık olarak %31)izoenzimlerine bağlıdır. Sitalopramın birden fazla CYP ile metabolize olduğu gerçeği,biyotransformasyonunun inhibisyonunun daha az olası olduğu anlamına gelir, çünkü birenzimin inhibisyonu diğer bir enzimle kompanse edilebilir. Bu nedenle, klinik uygulamada,sitalopramın diğer tıbbi ürünlerle birlikte uygulanmasının, farmakokinetik ilaç etkileşimioluşturma olasılığı çok düşüktür.

Besinler


Sitalopramın emilimi ve diğer farmakokinetik özelliklerinin besinlerden etkilendiği bildirilmemiştir.

Diğer tıbbi ürünlerin sitalopramın _ farmakokinetiği üzerindeki etkisi


Ketokonazol (güçlüCYP3A4 inhibitörü) ile birlikte uygulama,sitalopramın

farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Lityum ve sitalopramla ilgili bir farmakokinetik etkileşim çalışması herhangi bir farmakokinetik etkileşim göstermemiştir (yukarıya bkz.).

Simetidin


Bilinen bir enzim inhibitörü olan simetidin, ortalama sabit durum sitalopram düzeylerinde hafif bir artışa neden olmuştur. Bu nedenle, yüksek dozlarda sitalopram yüksek dozlardasimetidin ile birlikte uygulanırken dikkatli olunması önerilir. Essitalopramın (sitalopramınaktif enantiyomeri) günde 30 mg omeprazol (bir CYP2C19 inhibitörü) ile eş zamanlıuygulanması, essitalopramın plazma konsantrasyonlarında orta derece bir artış (yaklaşıkolarak %50) ile sonuçlanmıştır. Bu nedenle, CYP2C19 inhibitörleri (omeprazol, esomeprazol,fluvoksamin, lansoprazol, tiklopidin) veya simetidin ile eş zamanlı kullanıldığında dikkatliolmak gereklidir. Eş zamanlı tedavi esnasında istenmeyen etkilerin takibine dayalı olaraksitalopramın dozunun azaltılması gerekli olabilir.

Metoprolol


Essitalopram (sitalopramın aktif enantiyomeri) CYP2D6 enziminin inhibitörüdür. Sitalopram, esas olarak bu enzim tarafından metabolize olan ve dar bir terapötik indeksi olan (örn.:flekainid, propafenon ve metoprolol (kalp yetmezliğinde kullanıldığında)) tıbbi ürünlerle eşzamanlı uygulandığında veya esas olarak CYP2D6 ile metabolize olan ve MSS üzerinde etkilibazı tıbbi ürünlerle (örn.: despiramin, klomipramin ve nortriptilin gibi antidepresanlar veyarisperidon, tioridazin ve haloperidol gibi antipsikotikler) birlikte kullanıldığında dikkatliolmak gerekir. Dozun ayarlanması gerekebilir. Metoprolol ile eş zamanlı uygulama,

10 / 20

metoprololün plazma düzeylerinde iki kat artışla sonuçlanmıştır, ama metoprololün kan basıncı ve kalp ritmi üzerindeki etkisini istatistiksel olarak anlamlı derecede artırmamıştır.

Sitalopramın diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkileri

Sağlıklı gönüllülerde sitalopram ile metoprololün (bir CYP2D6 substratı) eş zamanlı uygulanması ile ilgili bir farmakokinetik/farmakodinamik etkileşim çalışması, metoprololkonsantrasyonlarında iki kat artış olduğunu göstermiştir, metoprololün kan basıncı ve kalphızı üzerindeki etkisinde istatistiksel olarak anlamlı artış göstermemiştir.

Sitalopram ve demetilsitalopram, CYP2C9, CYP2E1 ve CYP3A4 'ün ihmal edilebilir inhibitörleridir ve anlamlı inhibitörler olarak belirlenmiş olan diğer SSRI'lerlekarşılaştırıldığında, CYP1A2, CYP2C19 ve CYP2D6'nın zayıf inhibitörleridir.

Levomepromazin, digoksin, karbamazepin


Bu nedenle, sitalopram CYP1A2 substratları (klozapin ve teofilin), CYP2C9 (varfarin), CYP2C19 (imipramin ve mefentoin), CYP2D6 (spartein, imipramin, amitriptilin, risperidon)ve CYP3A4 (varfarin, karbamazepin (ve metaboliti karbamazepin ekspoksid) ve triazolam) ilebirlikte verildiği zaman değişiklik gözlenmemiştir veya klinik önemi olmayan çok küçükdeğişiklikler gözlenmiştir.

Sitalopram ve levomepromazin veya digoksin arasında farmakokinetik etkileşim gözlenmemiştir (sitalopramın P-glikoproteini ne indüklediğini, ne de inhibe ettiğini gösterir).

Kontrendike kombinasyonlar

QTaralığı uzaması


Sitalopram ile QT aralığını uzatan diğer tıbbi ürünler arasında farmakokinetik ve farmakodinamik çalışmalar uygulanmamıştır. Sitalopram ve bu tıbbi ürünlerin additif etkisidışlanamaz. Bu nedenle, sitalopramın Sınıfı IA ve III antiaritmikler, antipsikotikler (örn.:fentiazin türevleri, pimozid, haloperidol), trisiklik antidepresanlar, belli antimikrobiyal ajanlar(örn.: sparfloksasin, moksifloaksasin, eritromisin IV, pentamidin, özellikle halofantrin olmaküzere sıtma ilaçları, belli antihistaminikler (astemizol, mizolastin) gibi QT aralığını uzatanilaçlarla birlikte verilmesi kontrendikedir.

Diğer tıbbi ürünlerin sitalopramın farmakokinetiği üzerindeki etkileri


Simetidin (güçlü CYP2D6, 34A ve 1A2 inhibitörü) sitalopramın ortalama sabit durum düzeylerinde orta derece bir artışa neden olmuştur. Sitalopramı simetidinle birlikte uygularkendikkatli olunması tavsiye edilir. Dozun ayarlanması gerekli olabilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Gebelikten korunmak için hekime danışılarak gerekli tedbirler alınmalıdır.

11 / 20

Gebelik dönemi

Gebe kadınlar üzerinde bol miktarda veri (2500'den fazla maruziyet sonucu), malformatif feto/neonatal toksisite göstermemektedir. Klinik olarak gerekli ise, sitalopram aşağıdakikonular göz önüne alınarak gebelik esnasında kullanılabilir.

Anne gebeliğin geç dönemlerine kadar (özellikle üçüncü trimester) sitalopram kullanmaya devam etmişse, yenidoğan gözlenmelidir. Gebelik esnasında ilacın aniden kesilmesindenkaçınılmalıdır.

Annede gebeliğin geç döneminde SSRI/SNRI kullanımından sonra yenidoğanda şu semptomlar ortaya çıkabilir: solunum sıkıntısı, siyanoz, apne, nöbetler, vücut ısısındainstabilite, beslenme güçlüğü, kusma, hipoglisemi, hipertoni, hipotoni, hiperrefleksi, tremor,hızlı tremor, huzursuzluk, letarji, sürekli ağlama, somnolans ve uyumakta zorluk. Busemptomlar, serotonerjik etkilere veya kesilme semptomlarına bağlı olabilir. Vakalarınçoğunda, komplikasyonlar doğumdan hemen sonra veya kısa bir süre sonra (<24 saat) başlar.

Epidemiyolojik veriler, gebelik esnasında (özellikle geç dönemde) SSRI kullanımının yenidoğanda persistan pulmoner hipertansiyon (PPHN) riskini artırabileceğinidüşündürmüştür. Gözlenen risk 1000 gebelik başına 5 vaka olarak saptanmıştır. Genelpopülasyonda, 1000 gebelik başına 1-2 PPHN vakası ortaya çıkar.

Laktasyon dönemi

Sitalopram anne sütüne geçer. Emzirilen bebeğin, vücut ağırlığı ile ilişkili günlük maternal dozun yaklaşık olarak %5'ini alacağı hesaplanmıştır (mg/kg olarak). Bebeklerde herhangi birolay gözlenmemiştir veya minör olaylar gözlenmiştir. Ancak, elimizdeki bilgiler çocuk içinsöz konusu riski değerlendirmek açısından yeterli değildir.

Dikkatli olunması tavsiye edilir. Sitalopram ile tedavinin gerekli olduğu düşünülüyorsa, emzirmenin kesilmesi düşünülmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvan verileri, sitalopramın sperm kalitesini etkileyebileceğini göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). Bazı SSRI'lerle ilgili insan vaka bildirimleri, sperm kalitesi üzerindeki etkinin reversiblolduğunu göstermiştir. Şu ana kadar insan doğurganlığı üzerine etkisi görülmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sitalopramın araç ve makine kullanma becerisi üzerinde hafif veya orta derece etkisi vardır.

Psikotrop ilaç reçete edilmiş olan hastalarda, hastalığın kendisine bağlı olarak genel dikkat ve konsantrasyonda bir miktar bozulma beklenir ve psikoaktif tıbbi ürünler karar verme ve acildurumlarda reaksiyon gösterme becerilerini azaltabilir. Hastalara bu etkiler anlatılmalıdır vearaç ve makine kullanma becerilerinin etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunulmalıdır.

12 / 20

4.8 İstenmeyen etkiler

Sitalopramla görülen advers etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Daha çok tedavinin ilk 1-2 haftası içinde belirgindirler ve depresif durum düzeldikçe bu etkiler de hafifler. Adversreaksiyonlar, “MedDRA Preferred Term Level” listesinde sunulmuştur.

Aşağıdaki reaksiyonlar için bir doz-yanıt ilişkisi keşfedilmiştir: artmış terleme, ağız kuruluğu, insomni, somnolans, ishal, bulantı ve yorgunluk.

Tabloda, SSRI'ler ve/veya sitalopram ile ilişkili olarak çift kör plasebo kontrollü çalışmalarda veya pazarlama sonrası gözetim süresinde hastaların >%1'inde gözlenen advers ilaçreaksiyonlarının oranları gösterilmiştir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000, < 1/100); seyrek (>1/10.000, < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

MedDRA Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Tercih edilen terim

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor

Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor

Aşırı duyarlılık, anafilaktik reaksiyon

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor

Uygunsuz ADH salınımı

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın

İştahta azalma, vücut ağırlığında azalma

Yaygın

olmayan

İştahta artış, vücut ağırlığında artış

Seyrek

Hiponatremi

Bilinmiyor

Hipokalemi

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın

Ajitasyon, libido azalması, anksiyete, sinirlilik, konfüzyon, anormal orgazm(kadında), anormal rüyalar

Yaygın

olmayan

Saldırganlık, depersonalizasyon, halüsinasyon, mani

Bilinmiyor

Panik atak, bruksizim, huzursuzluk, intihar düşüncesi, intihar davranışı2

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın

Somnolans, insomnia

Yaygın

Tremor, parestezi, baş dönmesi, dikkatte bozulma

Yaygın

olmayan

Senkop

Seyrek

Grand mal konvülziyon, diskinezi, tat

13 / 20


bozukluğu

Bilinmiyor

Konvülziyon, serotonin sendromu, ekstrapiramidal bozukluk, akatizi, hareketbozukluğu

Göz hastalıkları

Yaygın

Midriazis (akut dar açılı glokoma yol açabilir), bkz. Bölüm 4.4)

Bilinmiyor

Görme bozuklukları

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın

Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıkları

Yaygın

olmayan

Bradikardi, taşikardi

Bilinmiyor

QT uzaması1

Vasküler hastalıkları

Seyrek

Kanama

Bilinmiyor

Ortostatik hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın

Esneme

Bilinmiyor

Burun kanaması

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın

Ağız kuruluğu, bulantı

Yaygın

İshal, kusma, kabızlık

Bilinmiyor

Gastrointestinal kanama (rektal kanama dahil)

Hepato-bilier hastalıkları

Seyrek

Hepatit

Bilinmiyor

Karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın

Terlemede artış

Yaygın

Kaşıntı

Yaygın

olmayan

Ürtiker, alopesi, döküntü, purpura, fotosensitivite reaksiyonu

Bilinmiyor

Ekimoz, anjiyoödemler

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın

Miyalji, artralji

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın

olmayan

İdrar retansiyonu

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın

İmpotans, ejakülasyon bozukluğu, ejaküle olamama

Yaygın

olmayan

Kadın: Menoraji

Bilinmiyor

Kadın: Metroraji Erkek: PriapizmGalaktore

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıkları

Yaygın

Yorgunluk

Yaygın

olmayan

Ödem

Seyrek

Yüksek ateş

Hasta sayısı: sitalopram / plasebo = 1346/545

14 / 20
1 Ağırlıklı olarak kadınlarda, hipokalemisi olan veya daha önceden mevcut QT uzaması veyadiğer kalp hastalıkları bulunan hastalarda pazarlama sonrası dönemde torsades de pointes gibi
ventriküler aritimi ve QT uzaması vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 4.5, 4.9 ve 5.1).
2

Sitalopram tedavisi veya tedavi kesildikten sonra erken dönemde intihar düşüncesi ve intihar davranışları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Klinik çalışmalarda aşağıdaki diğer advers olaylar da bildirilmiştir:
Çok yaygın: Baş ağrısı, asteni, uyku bozukluğu

Yaygın: Migren, çarpıntı, tat bozukluğu, konsantrasyonda bozulma, amnezi, anoreksi, apati, dispepsi, karın ağrısı, şişkinlik, tükürükte artış, rinitSeyrek: Libidoda artış, öksürük, halsizlik

Sınıf etkileri

Temel olarak 50 yaş ve üzerindeki hastalarda yürütülmüş olan epidemiyolojik çalışmalar, SSRI ve TCA almakta olan hastalarda kemik kırığı riskinde bir artış göstermektedir. Buna yolaçan mekanizma bilinmemektedir.

Sitalopram tedavisi kesildiği zaman görülen yoksunluk semptomları

Sitalopramın kesilmesi (özellikle aniden kesilirse) sıklıkla yoksunluk semptomlarına yol açar. Baş dönmesi, duyusal bozukluklar (parestezi ve elektrik çarpması hissi gibi), uykubozuklukları (uykusuzluk ve yoğun rüyalar gibi), ajitasyon veya anksiyete, bulantı ve/veyakusma, titreme, konfüzyon, terleme, baş ağrısı, ishal, çarpıntılar, emosyonel instabilite,huzursuzluk ve görsel bozukluklar en sık bildirilen reaksiyonlardır. Bu semptomlar genelliklehafif veya orta derecededir ve kendi kendini sınırlar. Ancak, bazı hastalarda ciddi ve/veyauzun süreli olabilir. Bu nedenle, sitalopram tedavisinin kullanılması artık gerekli olmadığızaman, doz yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Toksisite


Sitalopramın doz aşımı ile ilgili geniş kapsamlı klinik veriler sınırlıdır ve birçok vaka eş zamanlı olarak diğer ilaçların/alkolün doz aşımını da içerir. Tek başına sitalopramla ilgiliolarak ölümcül doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Ancak, ölümcül vakaların büyükçoğunluğunda, eş zamanlı kullanılan ilaçların da doz aşımı söz konusudur.

Ölümcül doz bilinmemektedir. 2 gramdan daha fazla sitalopram aldıktan sonra yaşayan hastalar vardır.

15 / 20

Etkiler, aynı zamanda alınan alkolle daha da güçlenebilir.

TCA'lar, MAOI'ler ve diğer SSRI'lerle potansiyel etkileşim söz konusudur.

Semptomlar:


Bildirilen sitalopram doz aşımı vakalarında şu semptomlar gözlenmiştir: konvülziyon, taşikardi, somnolans, QT uzaması, koma, kusma, tremor, hipotansiyon, kalp durması, bulantı,serotonin sendromu, ajitasyon, bradikardi, baş dönmesi, dal bloğu, QRS uzaması,hipertansiyon, midriazis, torsades de pointes, stupor, terleme, siyanoz, hiperventilasyon,hiperpreksi ve atrial ve ventriküler aritmi.

Nodal ritim, uzamış QT aralığı ve geniş QRS kompleksi gibi EKG değişiklikleri ortaya çıkabilir. Ölümler bildirilmiştir.

Ciddi hipotansiyon ve senkopla birlikte uzamış bradikardi de bildirilmiştir.

Nadiren, ciddi zehirlenmede, “serotonin sendromu” özellikleri gözlenebilir. Bunlar mental durumda değişiklik, nöromüsküler hiperaktivite ve otonomik instabilitedir. Hiperpreksi veserum kreatinin kinaz düzeyinde artış olabilir. Rabdomiyoliz nadirdir.

Tedavi:


Spesifik antidot yoktur. EKG çekilmelidir. 1 saat içinde 5 mg/kg vücut ağırlığı üzerinde ilaç almış olan erişkinler ve çocuklarda aktif kömür uygulaması düşünülmelidir. Sitalopramalındıktan yarım saat sonra verilen aktif kömürün emilimi %50 azalttığı gösterilmiştir.Konvülziyonlar sık ve uzun süreli ise, intravenöz diazepam uygulayınız. Tedavi semptomatikve destekleyici olmalıdır ve açık bir hava yolunun korunmasını ve hasta stabil olana kadarkalp bulguları ve vital bulguların takibini içermelidir.

Ozmotik olarak işlev gören laksatifler (sodyum sülfat gibi) ve midenin yıkanması düşünülmelidir.

Bilinç bozulmuşsa, hasta entübe edilmelidir.

Konjestif kalp yetmezliği/bradiaritmi olan hastalarda, eş zamanlı olarak QT aralığını uzatan ilaçlar kullanan hastalarda veya karaciğer bozukluğu gibi metabolizmada değişikliği olanhastalarda doz aşımı durumunda EKG takibi tavsiye edilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri ATC kodu: N06AB04

16 / 20

Biyokimyasal ve davranış çalışmaları, sitalopramın serotonin (5-HT) alımının güçlü bir inhibitörü olduğunu göstermiştir. Sitalopramla uzun süreli tedavi, 5-HT alımınıninhibisyonuna karşı toleransı indüklemez.

Sitalopram, şimdiye kadar tanımlanmış en selektif serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI). Noradrenalin (NA), dopamin (DA) ve gamma aminobutirik asid (GABA) alımı üzerindeetkisi yoktur veya çok azdır.

Birçok trisiklik antidepresanın ve bazı yeni SSRI'lerin tersine, sitalopramın bir dizi reseptöre (5-HT1A, 5-HT2, DA, D1 ve D2 reseptörleri, a1-, a2-, P-adrenoseptörler, histamin H1, muskarinkolinerjik, benzodiazepin ve opioid reseptörler) karşı afinitesi yoktur veya çok düşüktür. İzoleedilmiş organlarda yapılmış bir dizi fonksiyonel

in vitroin vivo

testler,reseptör afinitesinin olmadığını doğrulamıştır. Sitalopramın reseptörler üzerinde etkisininolmaması, ağız kuruluğu, mesane ve bağırsak rahatsızlığı, görmede bulanıklık, sedasyon,kardiyotoksisite ve ortostatik hipotansiyon gibi geleneksel yan etkileri neden daha az ortayaçıkardığını açıklayabilir.

Hızlı göz hareketleri (REM) uykusunun baskılanması, antidepresan aktivitenin bir prediktörü olduğu kabul edilir. Trisiklik antidepresanlar, diğer SSRI'ler ve MAO inhibitörleri gibisitalopram da REM uykusunu baskılar ve derin yavaş-dalga uykusunu artırır.

Sitalopram, opioid reseptörlerine bağlanmamasına rağmen, sık olarak kullanılan opioid analjeziklerin anti-nosiseptif etkisini güçlendirir. Sitalopram uygulamasını takiben d-amfetamin ile indüklenen hiperaktivitede artış olmuştur.

Sitalopramın temel metabolitlerinin hepsi SSRI'dir, ancak bunların güç ve selektivite oranları sitaloprama göre daha düşüktür. Ancak, metabolitlerin selektivite oranları yeni SSRI'lerinbirçoğundan daha yüksektir. Metabolitler, genel antidepresan etkiye katkıda bulunmaz.

İnsanlarda, sitalopram kognitif (entelektüel fonksiyon) ve psikomotor performansı bozmaz ve sedatif özelliği yoktur veya minimal düzeydedir (tek başına veya alkolle birlikte).

İnsan gönüllülerde yapılan bir tek doz çalışmasında, sitalopram tükürük akışını azaltmamıştır ve sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmaların hiçbirisinde, sitalopramın kardiyovaskülerparametreler üzerinde anlamlı etkisi olmamıştır. Sitalopramın serum prolaktin ve büyümehormonu düzeyleri üzerinde etkisi yoktur.

Sağlıklı deneklerde yapılan çift-kör, plasebo kontrollü bir EKG çalışmasında, QTc'de başlangıca göre değişiklik 20 mg/gün'lık dozda 7,5 ms (%90 GA 5,9-9,1) ve 60 mg/gün'lıkdozda 16,7 msn (%90 GA 15,0-18,4) olarak saptanmıştır (bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 4.5, 4.8 ve4.9).

17 / 20

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Damla alındıktan sonra emilim hemen hemen tamdır ve gıda alımından bağımsızdır (Tmaks ortalama 2 saat) ve tablet alındıktan sonra Tmaks ortalama 3 saattir. Oral biyoyararlanım, tabletalındıktan sonra yaklaşık olarak %80'dir. Damlanın nispi biyoyararlanımı tablete göre

%

25daha yüksektir.

Dağılım:


Görünen dağılım hacmi (Vd)p yaklaşık olarak 12,3 L/kg'dir. Sitalopram ve temel metabolitleri için plazma proteinlerine bağlanma %80'in altındadır.

Biyotransformasyon:


Sitalopram aktif demetilsitalopram, didemetilsitalopram, sitalopram-N-oksid ve aktif olmayan bir deamine propionik asid türevine metabolize edilir. Bütün aktif metabolitler de SSRI'dir(ana bileşiğe göre daha zayıf olsa da). Değişmemiş sitalopram plazmadaki baskın bileşiktir.

Eliminasyon:


Eliminasyon yarı ömrü (Tı/2p) yaklaşık olarak 1,5 gündür ve sistemik sitalopram plazma klirensi (ClS) yaklaşık olarak 0,33 L/dk'dir ve oral plazma klirensi (Cloral) yaklaşık olarak 0,41L/dk'dır.

Sitalopram, esas olarak karaciğerden atılır (%85) ve geri kalanı (%15) böbreklerle atılır. Günlük dozun yaklaşık olarak %12'si idrarda değişmemiş sitalopram olarak atılır. Hepatik(rezidüel) klirens yaklaşık olarak 0,35 L/dk'dır ve böbrek klirensi yaklaşık olarak 0,068L/dk'dir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Kinetik lineerdir. Sabit durum plazma düzeylerine 1-2 haftada ulaşılır. Günlük 40 mg'lık dozlarda, 250 nanomol/L'lik (100-500 nanomol/L) ortalama konsantrasyon elde edilir.Sitalopram plazma düzeyleri ile terapötik yanıt veya yan etkiler arasında açık bir ilişki yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik popülasyon (> 65 yaş):


Yaşlı hastalarda, düşük metabolizma hızına bağlı olarak daha uzun yarı ömür ve azalmış klirens değerleri olduğu gösterilmiştir.

Karaciğer yetmezliği:


Sitalopram, karaciğer fonksiyonu azalmış olan hastalarda daha yavaş elimine edilir. Karaciğer fonksiyonu normal olan kişilerle karşılaştırıldığında, sitalopramın yarı ömrü yaklaşık olarakiki kat daha uzun ve belli bir dozda sabit durum sitalopram konsantrasyonları iki kat dahayüksektir.

18 / 20

Böbrek yetmezliği:


Böbrek fonksiyonu hafif veya orta derece azalmış olan hastalarda, sitalopram daha yavaş elimine edilir (sitalopramın farmakokinetiği üzerinde önemli bir etki olmaksızın).Günümüzde, böbrek fonksiyonu ciddi olarak azalmış (kreatinin klirensi <20 mL/dk) olanhastaların tedavisi ile ilgili bilgi yoktur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sitalopramın düşük akut toksisitesi vardır. Kronik toksisite çalışmalarında, sitalopramın terapötik kullanımı için endişe oluşturacak bulgu saptanmamıştır. Sitalopramın karsinojenikveya mutajenik potansiyeli yoktur.

Hayvan verileri, sitalopramın fertilite indeksi ve gebelik indeksinde bir azalmaya, implantasyon sayısında azalmaya ve anormal sperme neden olduğunu göstermiştir (insanınmaruz kaldığı dozların çok üzerindeki dozlarda).

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Metil paraben Propil parabenEtanol

Hidroksietil selüloz Deiyonize su

6.2 Geçimsizlikler

CİTREX sadece su, portakal suyu ve elma suyu ile karıştırılabilir. Diğer içeceklerle ve ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, ağzı beyaz plastik (HDPE) kilit kapaklı, kapak altında şişe ağzına adapte olabilen plastik (PE) damlalık tertibatı bulunan, amber renkli cam şişede, 15 ml çözelti.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da artık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

19 / 20

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No:1 34303 Küçükçekmece-İSTANBUL Tel:0212 692 92 92

Faks: 0212 697 00 24

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

213/44

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.11.2007 Ruhsat yenileme tarihi: 30.11.2012

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

20 / 20

İlaç Bilgileri

Citrex 40 Mg/ml Oral Damla

Etken Maddesi: Sitolopram Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Citrex 40 Mg/ml Oral Damla - KUB
  • Citrex 40 Mg/ml Oral Damla - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.