KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ENTOCORT 0.02 mg/mL enema hazırlamak için dispersibl tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her dispersibl tablet 2,3 mg budesonid içerir.
Enemanın hacmi 115 mL'dir, böylece hazırlanan rektal süspansiyon 0,02 mg budesonid/mL içerir. Hastaya uygulandıktan sonra şişede kalan miktar yaklaşık 15 mLolduğundan hastaya 2 mg budesonid uygulanmış olur.
Yardımcı madde(ler):
Laktoz (susuz)..........................263 mg
Laktoz monohidrat.....................1,3 mg
Sodyum klorür..........................9 mg
Metil parahidroksi benzoat...........0,8 mg
Propil parahidroksi benzoat..........0,2 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Dispersibl tablet ve rektal süspansiyon hazırlamak için solüsyon.
Her ENTOCORT 2 bileşenden oluşur:
• 2,3 mg uçuk sarı, yuvarlak, bikonveks tablet, bir tarafına
BAI
yazısı, diğer tarafına
2.3 yazısı kazınmıştır.
• 115 mİ'lik renksiz çözelti
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Rektum, sigmoid ve inen kolonu içeren ülseratif kolit, proktit.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler
: Dört hafta boyunca, her gece bir ENTOCORT kullanılır. Tam etki genellikle 2-4 hafta içinde sağlanır. 4 hafta sonunda hasta remisyona girmemişse, tedavi süresi 8haftaya uzatılabilir.
Çocuklar:
ENTOCORT'un çocuklarda kullanımıyla ilgili deneyim sınırlıdır. Kullanımı önerilmemektedir.
ı
Yaşlılar:Uygulama şekli:
Rektal yolla kullanılır.
ENTOCORT'un doğru kullanımı için talimatlar
ENTOCORT 2 bileşenden oluşur: Bir dispersibl tablet ve bir çözücü
Not: Hastayı aşağıdaki hususlarda bilgilendirmek önemlidir:
• Her ürün ile birlikte kutuda yer alan hasta kullanma talimatındaki talimatlarıdikkatlice okumaları
• Tabletin tamamen çözündüğünden emin olacak şekilde, enemayı kullanımdanhemen önce hazırlamaları
• İlacı gece yatmadan önce uygulamaları
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda herhangi bir doz kısıtlaması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:4.3 Kontrendikasyonlar
Budesonide veya ilacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sistemik etkili glukokortikoidlerin tipik yan etkileri görülebilir. Potansiyel sistemik etkiler arasında glokom mevcuttur.
Yüksek sistemik etkili glukokortikosteroid tedavisinden ENTOCORT tedavisine geçen hastalara özel dikkat gösterilmelidir. Bu hastalarda adrenokortikal baskılanma söz konusuolabilir. Bu nedenle bu hastaların adrenokortikal fonksiyonları yakından izlenmeli vesistemik steroidin dozu dikkatli bir şekilde azaltılmalıdır.
Bazı hastalar çekilme döneminde, spesifik olmayan bir şekilde eklem ve kas ağrıları nedeniyle kendilerini iyi hissetmez. Nadir vakalarda, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı vekusma gibi semptomlar görüldüğünde glukokortikosteroid etkisinin genel yetmezliğidüşünülmelidir. Bu durumlarda, bazen, sistemik glukokortikosteroid dozunda geçici birartış gerekli olmaktadır.
2
Yüksek sistemik etkili glukokortikosteroid tedavisinden ENTOCORT tedavisine geçişte bazen, daha önce kullanılan sistemik ilaç tarafından kontrol altında tutulan rinit ve egzamagibi alerjik durumlar ortaya çıkabilir.
Azalmış karaciğer fonksiyonu glukokortikosteroid eliminasyonunu etkileyebilir. Bu durum eliminasyon hızını yavaşlatır ve daha yüksek sistemik maruziyete neden olur. Olasısistemik yan etkiler açısından dikkatli olunmalıdır. Budesonidin oral alımından sonrakifarmakokinetiğinin karaciğer fonksiyonundan etkilendiği, orta şiddette hepatik sirozluhastalarda artmış sistemik yararlanım ile kanıtlanmıştır.
Kendinde veya birinci derece yakınlarında ciddi afektif bozukluğu olan veya geçmişte ciddi afektif bozukluk hikayesi olmuş hastalarda sistemik kortikosteroid kullanımına kararverirken özel dikkat gösterilmesi gerekir. Bu, depresif veya manik depresif hastalıkları vegeçmişteki steroid psikozunu kapsayacaktır (bkz. Bölüm 4.8). Steroidlerin sistemik etkileriözellikle uzun süre yüksek dozda reçete edildiklerinde ortaya çıkabilir. Bunlar Cushingsendromu, adrenal baskılanma, büyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma,katarakt, glokom ve oldukça nadiren çok çeşitli psikiyatrik/davranışsal etkileri kapsayabilir(bkz. Bölüm 4.8).
Ketokonazol ve kobisistat içeren ilaçların da aralarında bulunduğu CYP3A4 inhibisyonu yapan ilaçlarla eşzamanlı kullanımının, budesonidin sistemik yan etki riskini birkaç katartırdığı bilinmektedir. Eş zamanlı tedaviden kaçınılmalıdır. Ancak tedaviden sağlanacakyararın, kortikosteroidlerin sistemik yan etkilerindeki artışa ağır bastığı durumlarda tedavigerçekleştirilebilir. Bu durumda hastanın sistemik kortikosteroid yan etkileri izlenmelidir.Bunun mümkün olmadığı durumlarda, tedaviler arasındaki süre mümkün olduğuncauzatılmalı ve budesonid dozunun azaltılması değerlendirilmelidir.
ENTOCORT kronik olarak aşırı dozda alındığında hiperkortisizm ve adrenal supresyon gibi sistemik glukokortikosteroid etkileri görülebilir. Ancak enema dozaj formu veuygulama yolu, uzun süreli doz aşımına olanak tanımaz.
ENTOCORT her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani esasında “sodyum içermez”.
ENTOCORT içeriğindeki metil parahidroksi benzoat ve propil parahidroksi benzoat yardımcı maddeleri alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.
Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Östrojen ve oral kontraseptif kullanan kadınlarda kortikosteroidlerin plazma seviyelerinde ve kortikosteroid etkisinde artmalar olmuştur. Ancak, prednizolon plazma
3
konsantrasyonunu iki kattan fazla artıran düşük dozlu oral kontraseptif kombinasyonunun, oral yoldan kullanılan budesonidin plazma konsantrasyonuna belirgin bir etkisi olmamıştır.
Budesonid metabolizması temel olarak sitokrom P450 alt sınıfından olan CYP3A4 aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle, ketokonazol, itrakonazol ve HIV proteaz inhibitörlerigibi bu enzimin inhibitörleri budesonidin sistemik etkisini birkaç kat artırabilir (bkz.Bölüm 4.4 ve 5.2). Bu durumda, herhangi bir dozun önerilmesi için yeterli bilgiolmadığından kombinasyondan kaçınılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlardatedaviler arasındaki süre mümkün olduğunca uzatılmalı ve budesonid dozunun azaltılmasıdeğerlendirilmelidir. Diğer potent CYP3A4 inhibitörleri de budesonidin plazmaseviyelerini bariz artırabilir.
Diğer ilaçların metabolizmasının CYP3A4 vasıtasıyla budesonid tarafından inhibe edilmesi budesonidin bu enzime düşük afınitesinden dolayı olası değildir.
Karbamazepin gibi CYP3A4 indükleyicileriyle birlikte kullanım, budesonid maruziyetini azaltabilir. Bu durumda dozun yükseltilmesi gerekebilir.
Adrenal fonksiyonun baskılanması söz konusu olabileceğinden, pitüiter yetmezliğin teşhisinde kullanılan ACTH stimülasyon testi yanlış sonuç (düşük değerler) verebilir.
4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Östrojen ve oral kontraseptif kullanan kadınlarda kortikosteroidlerin plazma seviyelerinde ve kortikosteroid etkisinde artmalar olmuştur. Ancak, prednizolon plazmakonsantrasyonunu iki kattan fazla artıran düşük dozlu oral kontraseptif kombinasyonunun,oral yoldan kullanılan budesonidin plazma konsantrasyonuna belirgin bir etkisi olmamıştır.
Gebelik dönemi
ENTOCORT'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir(bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe hayvanlarda budesonid kullanımı, diğer glukokortikosteroidlerde olduğu gibi, damak yarığı, intrauterin büyüme geriliği ve beyin büyümesi ve gelişimi gibi, fötal gelişmeanomalilerine neden olmuştur. Bu bulguların insanlarla ilişkisi henüz ortaya konmamıştır.Ancak, gebelik sırasında uzun süreli veya tekrar eden kullanımda, kortikosteroidler intrauterin büyüme geriliği riskini artırabilir. Kortikosteroidlere prenatal maruziyet sonrasında,teorik olarak, yeni doğanlarda hipoadrenalizm görülebilir, ancak bu durum genellikledoğum sonrasında spontan olarak düzelir ve klinik açıdan nadiren önemlidir.Kortikosteroidlerin kullanımı kaçınılmaz ise, gebeliği normal seyreden hastalardagebeliğin olmadığı dönemdeki gibi kullanılabilir.
4
Diğer ilaçlarda da olduğu gibi, ENTOCORT'un gebelik sırasında kullanımında ilacın anneye sağlayacağı faydanın fetüse getireceği riskten fazla olması gerekmektedir.
Laktasyon dönemi
Budesonid anne sütüne geçer. Ancak astımı olan gebelerde inhale idame budesonide (günde 2 kez 200 ya da 400 mcg) ait verilere dayanarak, tedavi dozlarında, emzirilençocuğun ENTOCORT'a maruz kalması zayıf bir ihtimaldir.
Farmakokinetik çalışmalarda her iki inhale doz seviyesinde, infantın maruz kaldığı budesonid dozunun maternal dozun % 0,3'ü kadar olduğu tespit edilmiştir. Buçalışmalarda, infantlarda tambiyo yararlan ımdurumunda ortalama plazma
konsantrasyonlarının tespit edilen maternal plazma konsantrasyonlarının 1/600'ü kadar olduğu anlaşılmıştır. İnfantlardan alınan plazma örneklerindeki budesonidkonsantrasyonları limit miktarların altında ölçülmüştür. İnhale edildikten, oral ya da rektalyoldan kullanıldıktan sonra, hem inhale budesonid bilgilerine hem de budesonidin doğrusalfarmakokinetik özelliklerine dayanarak, terapötik doz aralıklarında emzirilen çocuğunbudesonide maruz kalma olasılığının düşük olduğu söylenebilir.
Önerilen dozdan daha yüksek dozlarda budesonid kullanan annelerin çocuklarında bir miktar adrenal süpresyon görülebilir.
Tüm bu bilgiler, emzirenlerde budesonidin oral ve rektal yoldan kullanımına devam edilebileceğini desteklemektedir.
Üreme yeteneği/Fertilite
ENTOCORT'un üreme yeteneği/fertilite üzerindeki etkisi bilinmemektedir.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
ENTOCORT araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.
4.8 İstenmeyen etkiler
ENTOCORT ile ilişkili advers etkiler aşağıda Tablo l'de sunulmaktadır.
Advers reaksiyonların sıklığı, aşağıdaki sınıflandırma kullanılarak tanımlanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).
Tablo 1
Sıklık ve sistem organ sınıfına göre advers ilaç reaksiyonları |
Sistem organ sınıfı |
Sıklık |
Reaksiyon |
Bağışıklık sistemi hastalıkları
|
Çok seyrek
|
Anafılaktik reaksiyon
|
Endokrin hastalıklar
|
Seyrek
|
Adrenal bezin hipofonksiyonu dahil, sistemik glukokortikosteroid etkilerininbelirti ve semptomları
|
Psikiyatrik hastalıklar
|
Yaygın
|
Depresyon
|
Yaygın
olmayan
|
Ajitasyon, uykusuzluk, anksiyete, psikomotor hiperaktivite
|
|
5 |
|
Seyrek
|
Agresyon
|
Göz hastalıkları
|
Seyrek
|
Glokom, subkapsüler katarakt dahil katarakt
|
Gastrointestinal hastalıklar
|
Yaygın
|
Şişkinlik, bulantı ve diyare gibi gastrointestinal rahatsızlıklar
|
|
Yaygın
olmayan
|
Duodenal veya gastrik ülser
|
|
Seyrek
|
Pankreatit
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
|
Yaygın
|
Deri reaksiyonları (ürtiker,eksantem)
|
|
Seyrek
|
Ekimoz
|
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
|
Seyrek
|
Osteonekroz
|
Seyrek vakalarda doza, tedavi süresine, birlikte veya daha önceden glukokortikosteroid alımına ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak adrenal bezin hipofonksiyonunu içerensistemik glukokortikosteroid etkilerinin belirti ve semptomları rektal olarak uygulananglukokortikosteroidlerle de görülebilir.
Sistemik steroidler yüksek dozda ve uzun süreli olarak reçete edildiğinde, oldukça nadir olarak, çok çeşitli psikiyatrik/davranışsal etkiler oluşabilir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonların raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Glukokortikosteroidlerin doz aşımı sonrasında akut toksisite ve/veya ölüm raporları seyrektir. Dolayısıyla aşırı dozlarda bile, ENTOCORT doz aşımının klinik bir problemoluşturması beklenmez. Akut doz aşımı durumunda spesifik antidotu yoktur. Eğeryanlışlıkla ENTOCORT dispersibl tablet yüksek dozda oral yolla alınırsa, tedavi hızlı birgastrik lavaj veya kusmayı takiben destekleyici ve semptomatik tedaviden oluşmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: İntestinal antienflamatuvar ilaçlar - lokal etkili kortikosteroidler ATC kodu: A07E A 06
Pediyatrik popülasyon: Ülseratif kolit hastası 47 çocuk üzerinde glukokortikoid enemalarm klinik etkililik ve güvenlilikleri 4 haftalık randomize, referans kontrollü paralel grupkarşılaştırılması ile araştırılmıştır. Rastgele gruplara ayrılan 7-15 yaş arası 23 çocuk
6
ENTOCORT enema tedavisi, 6-15 yaş arası 24 çocuk Pred-Clysma enema tedavisi almıştır. İyileşmenin endoskopik incelenmesi ve klinik ülseratif kolit semptomlarınıngiderilmesine bakıldığında iyileşmede çeşitlilik gözlenmiştir. 4 haftanın sonunda iyileşmeoranları ENTOCORT enema grubu için % 50 Pred-Clysma grubu için % 71 olarakbulunmuştur. Aradaki fark istatistik olarak anlamlı değildir. ACTH stimülasyonununardından incelenen plazma kortizol seviyelerine bakılan primer güvenlilik sonuçlarıçeşitlilik göstermiştir. Yüzde oranlarına bakıldığında dördüncü haftada, normal adrenalfonksiyonlu hastalara göre istatistiksel anlamlı farklılıklar bulunmuştur (Entocort %73,Pred-Clysma % 33). (Çalışma LD-008-0003).
Çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Glukokortikosteroidlerin ülseratif kolit tedavisindeki etki mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Enflamatuvar medyatör salıverilmesinin inhibisyonu ve sitokine bağlıimmün yanıtın inhibisyonu gibi antienflamatuvar etkiler önemli olabilir.
Önerilen dozlarda ENTOCORT enema bazal plazma kortizol düzeylerine ve ACTH stimülasyonuna alınan cevapta klinik olarak önemli bir değişikliğe neden olmaz.Prednizolon enema (günde 25 mg) ile karşılaştırıldığında sabah kortizol plazma düzeyi veadrenal fonksiyonlar üzerindeki etkisi belirgin olarak daha azdır.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Absorbsivon:
ENTOCORT'un sağlıklı gönüllülere uygulanmasından sonraki sistemik yararlanımı yaklaşık %15'dir (%3 ila %50 arasında). Geniş değişkenlik muhtemelen hepatik geçişeolanak veren rektal venöz drenajdaki kişiler arası farklılıklardandır. Budesonid rektaluygulamadan sonra 3 saat içinde hızla ve tama yakın emilir.
Dağılım:
Budesonidin dağılım hacmi yaklaşık 3 L/kg'dır. Plazma proteinlerine ortalama % 85-90 oranında bağlanır. 2 mg budesonidin rektal olarak uygulanmasını takiben ortalamamaksimal plazma konsantrasyonu 3 nmol/L'dir (1-9 nmol/L arasında) ve buna 1,5 saatteulaşılır.
Bivotransformasvon:
Budesonid karaciğerden ilk geçişte büyük oranda (yaklaşık %90) biyotransformasyona uğrayarak düşük glukokortikosteroid aktivitesi olan metabolitlerine dönüşür. Temelmetabolitlerden 6P-hidroksibudesonid ve 16a-hidroksiprednizolonun glukokortikosteroidetkinlikleri budesonidin glukokortikosteroid etkinliğinin %1'inden daha azdır. Budesonidmetabolizması temel olarak sitokrom P450 alt sınıfından CYP3A4 aracılığıyla gerçekleşir.
Eliminasvon:
Metabolitler büyük oranda değişmeden veya konjuge edilerek böbreklerden atılır. İdrarda metabolize edilmemiş budesonide rastlanmamıştır. Budesonid yüksek sistemik kürense
7
sahiptir (yaklaşık 1,2 L/dak.) ve i.v. ve rektal uygulamadan sonra plazma yanlanma süresi ortalama 2-3 saattir.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Budesonid kinetiği doz ile doğrusaldır (3,9 ve 15 mg budesonid ENTOCORT kapsül olarak verildikten sonra Cmaks ve EAA'da doz orantısal artışlar ile gösterilmiştir).
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Akut, subakut veya kronik toksisite çalışmalarının sonuçları budesonidin örn. kilo alımında azalma ve lenfoid dokularda ve adrenal kortekste atrofı gibi sistemik etkilerinin diğerglukokortikosteroidlerin kullanımından sonra görülenlerden daha hafif veya eşdeğerolduğunu göstermiştir.
Altı değişik test yönteminde budesonidin herhangi bir mutajenik veya klastojenik etkisine rastlanmamıştır.
Erkek farelerde yapılan karsinojenite çalışmasında gözlenen beyin gliyomalarının (buradaki gliyomaların görülme sıklığı budesonid, prednizolon, triamsinolon asetonid ileaktif olarak tedavi edilen grupta veya kontrol gruplarında farklı değildir) görülmesıklığındaki artış daha sonraki çalışmalarda doğrulanmamıştır.
Orijinal karsinojenite çalışmasında erkek farelerin karaciğerinde görülen değişiklikler (primer hepatoselüler neoplazmalar) budesonidle tekrarlanan çalışmalarda, referansglukokortikosteroidlerde olduğu gibi, yeniden belirlenmiştir. Bu etkiler büyük bir olasılıklareseptör etkisine bağlıdır ve böylece bir sınıf etkisini göstermektedir.
Eldeki klinik deneyimler budesonid veya diğer glukokortikosteroidlerin insanlarda beyin gliyomalarını veya primer hepatoselüler neoplazmaları indüklemediğini göstermektedir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz (susuz)
Krospovidon Magnezyum stearatLaktoz monohidrat
Kolloidal susuz silika Riboflavin sodyum fosfat (El01)
Sodyum klorür
Metil parahidroksibenzoat (E218) Propil parahidroksibenzoat (E216)Saf su
8
6.2 Geçimsizlikler
Bilinen geçimsizliği yoktur.
6.3 Raf ömrü
24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar
30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Dispersibl tabletlerin primer ambalajı alüminyum blisterdir. Vehikülün primer ambalajı rektal uygulama ucu olan LDPE şişedir. Final ambalajda blisterli 2,3 mg'lık 7 dispersibltablet ve 115 mPlik 7 vehikül şişesi bulunur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imhaedilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.
Büyükdere Cad. Ali Kaya Sok. No:5 34394 Levent, İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
Ruhsat No :
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi :
Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
9