KISA ÜRÜN BİLGİSİ
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
HEXAXIM 0.5 mL IM enjeksiyonluk süspansiyon içeren flakon
Difteri, tetanoz, boğmaca (aselüler, bileşen), hepatit B (rDNA), poliomyelit (inaktif) ve
Haemophilus influenzae2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Bir doz1 (0,5 mL) aşağıdakileri içerir:
2
20 IU 'den az olmamak üzere 40 IU2'den az olmamak üzere
25 mikrogram 25 mikrogram
40 D antijen birimi4 8 D antijen birimi432 D antijen birimi410 mikrogram12 mikrogram
22-36 mikrogram
Difteri Toksoidi .........................................
Tetanoz Toksoidi........................................
Bordetellapertussis
antijenleri
Boğmaca Toksoidi...................
Filamentöz Hemaglutinin.........
Poliovirus (İnaktif)3
Tip 1 (Mahoney)......................
Tip 2 (MEF-1)..........................
Tip 3 (Saukett)..........................
Hepatit B yüzey antijeni5............................
Haemophilus influenzae
tip b polisakkarid (Poliribosilribitol Fosfat)
Tetanoz proteinine konjuge edilmiş olarak
1 Hidrate edilmiş alüminyum hidroksit ile adsorbe edilmiş (0,6 mg Al3+)
2 Alt güven sınırı olarak (p= 0,95)
3
4 Vero hücrelerinde üretilmiştir
5 Veya uygun bir immünokimyasal yöntem kullanılarak belirlenmiş olan eşdeğer miktarda antijen
6 Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarakHansenula polymorpha
maya hücrelerindeüretilmiştir
Aşı, üretim işlemleri sırasında kullanılan, eser miktarda; glutaraldehit, formaldehit, neomisin, streptomisin ve polimiksin B içerebilir (bkz. Bölüm 4.3).
Yardımcı maddeler:
- Disodyum hidrojen fosfat
- Potasyum dihidrojen fosfat
Sakkaroz
“Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız”.
3. FARMASOTIK FORM
Enjeksiyon için süspansiyon içeren flakon.
HEXAXIM, beyazımsı, bulanık bir süspansiyondur.
4. KLINIK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
HEXAXIM (DTaP-IPV-HB-Hib), altı haftadan itibaren bebek ve küçük çocuklarda, difteri, tetanoz, boğmaca, hepatit B, poliomyelit ve
Haemophilus influenzae
tip b (Hib)'nin neden olduğuinvazif hastalıklara, karşı primer ve rapel aşı uygulaması için endikedir.
Bu aşı, resmi önerilere uygun olarak kullanılmalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Birincil aşılama:
Birincil aşılama, resmi önerilere uygun olarak üç dozdan (dozlar arası en az 4 hafta arayla uygulanan) oluşmaktadır.
Doğum sırasında bir doz hepatit B aşısı uygulanmış olsun ya da olmasın, 6, 10, 14 haftalık yaşta, Dünya Sağlık Örgütü Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nda yer alan aşılama takvimleri de(EPI) dahil olmak üzere tüm aşılama programları kullanılabilir.
Doğum sırasında bir doz hepatit B aşısı uygulanmış olması durumunda, altı haftalık yaştan itibaren hepatit B aşısının tamamlayıcı dozları için HEXAXIM kullanılabilir. Bu yaştan önceikinci bir hepatit B aşısı dozunun gerekli olması halinde, monovalan hepatit B aşısıkullanılmalıdır.
Doğum sırasında bir doz hepatit B aşısı uygulandığında, HEXAXIM ile
heksavalan/pentavalan/heksavalan ardışık bebek primer aşılama programı ve bir pentavalan DTaP-IPV/Hib aşısı resmi tavsiyelere göre kullanılabilir.
Rapel aşılama:
HEXAXIM ile 3 dozluk birincil aşılamadan sonra bir rapel doz uygulanmalıdır.
Rapel dozlar, son birincil dozdan en az 6 ay sonra ve resmi önerilere uygun olarak uygulanmalıdır. En azından, bir doz Hib aşısı uygulanması zorunludur.
Buna ek olarak:
Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaması halinde, bir hepatit B aşısı rapel dozu uygulanması gereklidir. Rapel doz İçin HEXAXIM düşünülebilir.
HEXAXIM DSÖ EPI programına göre 3 doz halinde (6, 10, 14. hafta) uygulandıktan sonra ve doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmadığında, bir hepatit B aşısı rapel dozu uygulanmasızorunludur. En azından, Polio aşısı için bir rapel doz uygulanmalıdır. Rapel doz için HEXAXIMdüşünülebilir.
Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmış ise, 3 doz primer aşılamadan sonra, rapel aşı dozu olarak HEXAXIM ya da beş valanlı DTaP-IPV/Hib aşısı uygulanabilir.
Daha önce başka bir altı valanlı aşı ya da monovalan hepatit B aşısı ile birlikte beş valanlı DTaP-IPV/Hib aşısı uygulanmış olan bireylerde, rapel doz uygulaması için HEXAXIM kullanılabilir.
Uygulama şekli:
Bağışıklama, intramüsküler (IM) enjeksiyon yoluyla gerçekleştirilmelidir. Önerilen enjeksiyon yeri tercihen uyluğun antero-lateral bölgesi ve daha büyük (muhtemelen 15 aylıktan büyük)çocuklarda deltoid kastır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Prematüre bebekler için veri mevcut değildir. Bununla birlikte daha düşük bir immün yanıt gözlenebilmektedir ve klinik koruyuculuk düzeyi bilinmemektedir.
Aşıya verilen immün yanıtlar, genetik polimorfizm çerçevesinde araştırılmamıştır.
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Kronik böbrek yetersizliği olan bireylerde, hepatit B yanıtının bozulduğu gözlenmektedir ve hepatit B virüsü yüzey antijenine karşı gelişen antikor (anti-HBsAg) düzeyine göre, ek hepatit Başısı dozlarının uygulanması düşünülmelidir.
Karaciğer yetmezliğine sahip popülasyon için veri mevcut değildir.
Diğer pediatrik popülasyonlar:
HEXAXIM'in 6 haftalıktan küçük bebeklerdeki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Veri mevcut değildir.
Daha büyük çocuklar için veri mevcut değildir (Bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1).
Geriatrik popülasyon:
Uygulanabilir değildir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Daha önceki bir HEXAXIM uygulamasından sonra anafılaktik reaksiyon öyküsü.
Etkin maddelere, Bölüm 6.1 'de liste halinde verilen yardımcı maddelerden herhangi birine, eser miktardaki kalıntılara (glutaraldehit, formaldehit, neomisin, streptomisin ve polimiksin B),herhangi bir boğmaca aşısına ya da daha önceki HEXAXIM uygulamasından veya aynıbileşenler ya da maddeleri içeren bir aşının uygulamasından sonrasına karşı aşırı duyarlılık.
Kişide, boğmaca içeren bir aşının (tam hücreli ya da aselüler boğmaca aşıları) uygulanmasından sonra 7 gün içinde etiyolojisi bilinmeyen ensefalopati ortaya çıkmış olması halinde HEXAXIMaşı uygulanması kontrendikedir.
Bu durumlarda boğmaca aşısı uygulaması bırakılmalı ve aşılama programına difteri, tetanoz, hepatit B, poliomyelit ve Hib aşıları ile devam edilmelidir.
Kontrol altına alınmamış nörolojik bozukluğu ya da kontrol altına alınmamış epilepsisi olan hastalara, söz konusu bozukluk için tedavi belirleninceye, bozukluk stabil duruma gelinceye veyararın açık bir biçimde riskten daha fazla olduğu belirleninceye kadar boğmaca aşısıuygulanmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
HEXAXIM,
Corynebacterium diphtheriae, Clostridium tetani, Bordetella pertussis,Haemophilus influenzae
tip b dışındaki diğer patojenlerden kaynaklananhastalığı önlemeyecektir. Bununla birlikte, hepatit B enfeksiyonu olmadığında hepatit D (deltaajanından kaynaklanan)'nin ortaya çıkmaması nedeniyle, bağışıklamanın hepatit D'yi önlemesibeklenebilir.
HEXAXIM, hepatit A, hepatit C ve hepatit E gibi diğer ajanların ya da diğer karaciğer patojenlerinin neden olduğu hepatit enfeksiyonuna karşı koruma sağlamayacaktır.
Hepatit B virüsünün uzun inkübasyon süresi nedeniyle, aşı uygulaması sırasında tanı konmamış bir hepatit B enfeksiyonunun mevcut olması mümkündür. Aşı, bu tür vakalarda hepatit Benfeksiyonunu önlemeyebilir.
HEXAXIM, diğer
Haemophilus influenzae
tiplerinin neden olduğu enfeksiyöz hastalıklara ya da kökeni farklı olan menenjite karşı koruma sağlamamaktadır.
Bağışıklamadan önce
Orta dereceli-ciddi akut febril hastalığı olan ya da enfeksiyon saptanan bireylerde bağışıklama ertelenmelidir. Hafif bir enfeksiyon ve/veya düşük derecede ateş varlığı, aşılamanın gecikmesineyol açmamalıdır.
Aşılama, kişinin tıbbi öyküsü (özellikle daha önce uygulanan aşılar ve olası advers reaksiyonlar) incelendikten sonra gerçekleştirilmelidir. Benzer bileşenler içeren bir aşının uygulanmasındansonraki 48 saat içinde ciddi ya da şiddetli reaksiyon Öyküsü olanlarda HEXAXIM uygulamasıdikkatle değerlendirilmelidir.
Herhangi bir biyolojik ürünün enjeksiyonundan önce, uygulamadan sorumlu olan kişi, alerjik reaksiyonu ya da başka herhangi bir reaksiyonu önlemek için bilinen tüm önlemleri almalıdır.Tüm enjekte edilebilir aşılarda olduğu gibi, aşının uygulanmasını takiben anafilaktik reaksiyonortaya çıkması durumunda, uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman kullanıma hazır olmalıdır.
Boğmaca içeren herhangi bir aşının uygulanmasından sonra aşağıdaki olaylardan herhangi birinin ortaya çıktığı biliniyorsa, boğmaca içeren aşının daha sonraki dozlarım uygulama kararı dikkatledeğerlendirilmelidir:
• Belirlenebilen başka bir nedene bağlı olmaksızın 48 saat içinde ortaya çıkan > 40°C vücutsıcaklığı;
• Aşılamadan sonraki 48 saat içinde ortaya çıkan kollaps ya da şok benzeri durum(hipotonik-hiporesponsif epizod);
• Aşılamadan sonra 48 saat içinde ortaya çıkan ve > 3 saat süren devamlı, durdurulamayanağlama;
• Aşılamadan sonraki 3 gün içinde ortaya çıkan, ateşli ya da ateşsiz konvülziyonlar.
Yüksek boğmaca insidansı gibi bazı koşullar söz konusu olduğunda, potansiyel yararlar olası risklerden daha önemli olabilmektedir.
Febril konvülziyon öyküsü, ailede konvülziyon ya da Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) öyküsü, HEXAXIM uygulaması için bir kontrendikasyon oluşturmamaktadır. Bu tür adversolaylar aşılamadan sonra 2-3 gün içinde ortaya çıkabildiğinden, febril konvülziyon öyküsüolanlar yakından takip edilmelidir.
Daha önce tetanoz toksoidi içeren bir aşının uygulanmasını takiben Guillain-Barre sendromu ya da brakiyal nörit ortaya çıkmışsa, tetanoz toksoidi içeren herhangi bir aşıyı uygulama kararı,birincil aşılamanın tamamlanması ya da tamamlanmaması gibi potansiyel yararlar ve olası risklerdikkatle değerlendirilerek verilmelidir. Aşılama, çoğunlukla birincil aşılamanın tamamlanmadığıbireyler (yani üçten az sayıda doz uygulanmış olanlar) için geçerlidir.
İmmünosupresif tedavi ya da immün yetersizlik, aşının immünojenisitesini azaltabilir. Bu tür tedavilerin uygulanması sona erinceye ya da hastalık düzelinceye kadar aşılamanın ertelenmesiönerilmektedir. Bununla birlikte, antikor yanıtı sınırlı olabilse de, HIV enfeksiyonu gibi kronikimmün yetersizliği olan bireylerin aşılanması önerilmektedir.
Kullanım önlemleri
HEXAXIM'i intravasküler, intradermal ya da subkutan enjeksiyon yoluyla uygulamayınız.
Tüm enjekte edilebilir aşılarda olduğu gibi, intramüsküler uygulamayı takiben kanama meydana gelebilmesi nedeniyle, bu aşı da trombositopenisi olan veya kanama bozukluğu olan bireyleredikkatle uygulanmalıdır.
Çok erken doğan bebeklere (gebeliğin < 28 haftasında doğan) ve özellikle daha önce solunum sisteminin olgunlaşmaması öyküsü olan bebeklere birincil bağışıklama serileri uygulanırken,potansiyel apne riski ve 48-72 saat süreyle solunumun izlenmesi gerektiği göz önündebulundurulmalıdır. Bu bebek grubunda aşılama büyük yarar sağladığından, aşı uygulamasındanvazgeçilmemeli ya da uygulama ertelenmemelidir.
HEXAXIM'in 0,5 mL'Iik bir dozu 23 miligramdan daha az sodyum ve 39 miligramdan daha az potasyum içermektedir. Dolayısıyla bu aşının içerdiği sodyum ve potasyum miktarlarındankaynaklanan hiçbir olumsuz etki beklenmemektedir.
Bu ürün sakkaroz içermektedir. Kullanım yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.
Laboratuvar testleriyle etkileşim:
Hib kapsüler polisakkarid antijeninin idrar yoluyla atılması nedeniyle, aşılamayı takiben 1-2 hafta içinde pozitif idrar testi gözlenebilir. Bu dönemde Hib enfeksiyonunu doğrulamak için başkatestler yapılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Prematüre bebekler için veri mevcut değildir. Bununla birlikte daha düşük bir immün yanıt gözlenebilmektedir ve klinik koruyuculuk düzeyi bilinmemektedir.
Aşıya verilen immün yanıtlar, genetik polimorfizm çerçevesinde araştırılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
HEXAXIM'in 6 haftalıktan küçük bebeklerdeki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Veri mevcut değildir.
Daha büyük çocuklar için veri mevcut değildir (Bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1).
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri
HEXAXIM'in pnömokokkal polisakkarid konjuge aşı ile birlikte uygulanmasına ilişkin veriler, antijenlerin her birine karşı verilen antikor yanıtında klinik açıdan ilişkili bir etkileşim olmadığınıgöstermiştir.
HEXAXIM'in rapel dozunun kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşıları ile birlikte uygulanmasına ilişkin veriler, antijenlerin her birine karşı verilen antikor yanıtında klinik açıdan ilişkili biretkileşim olmadığını göstermiştir. HEXAXIM ve suçiçeği aşısının antikor yanıtında klinik olarakilişkili bir etkileşim ortaya çıkabilir ve bu aşılar aynı anda uygulanmamalıdır.
Rotavirüs aşılarının birlikte uygulanmasına ilişkin veriler, antijenlerin her birine karşı verilen antikor yanıtında klinik açıdan ilişkili bir etkileşim olmadığını göstermiştir.
HEXAXIM'in meningokok C konjuge aşısı veya meningokok grup A, C, W-135 ve Y konjuge aşısı ile birlikte uygulanmasına ilişkin veriler, her antijene antikor yanıtı için klinik olarakanlamlı bir etkileşim göstermemiştir.
Başka bir aşıyla birlikte uygulamanın düşünülmesi halinde, immünizasyon farklı enjeksiyon yerlerinden gerçekleştirilmelidir.
HEXAXIM, başka herhangi bir aşıyla ya da parenteral yolla uygulanan diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
İmmünosupresif tedavi durumu dışında diğer tedaviler ya da biyolojik ürünlerle anlamlı bir klinik etkileşim bildirilmemiştir (bkz. Bölüm 4.4).
Laboratuvar testleriyle etkileşim için Bölüm 4.4'e bakınız.
4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi:
Geçerli değildir. Bu aşı, çocuk doğurma çağındaki kadınlara uygulamaya yönelik değildir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Geçerli değildir. Bu aşı, çocuk doğurma çağındaki kadınlara uygulamaya yönelik değildir.
Gebelik dönemi
Geçerli değildir. Bu aşı, çocuk doğurma çağındaki kadınlara uygulamaya yönelik değildir. Laktasyon dönemi
Geçerli değildir. Bu aşı, çocuk doğurma çağındaki kadınlara uygulamaya yönelik değildir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Geçerli değildir. Bu aşı, çocuk doğurma çağındaki kadınlara uygulamaya yönelik değildir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Geçerli değildir.
4.8. İstenmeyen etkiler
a- Güvenlilik profilinin özeti
HEXAXIM uygulanan bireylerde yapılan klinik araştırmalarda en sık bildirilen istenmeyen etkiler; enjeksiyon yerinde ağrı, irritabilite, ağlama ve enjeksiyon yerinde eritem oluşumunuiçermektedir. İlk dozdan sonra, takibeden dozlara kıyasla nispeten daha fazla ön-tanımlıreaktojenisite gözlenmiştir.
24 aylıktan büyük çocuklarda HEXAXIM'in güvenliliği, klinik çalışmalarda çalışılmamıştır.
b- İstenmeyen etkilerin listesi
İstenmeyen etkilerin sınıflandırılması için aşağıdaki kategori kullanılmaktadır;
İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır;
Çok yaygın (>1/10)
Yaygın (>1/100 ila <1/10)
Yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100)
Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000)
Çok seyrek (<1/10.000)
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Klinik Çalışmalarda ve Ticari Kullanım Süresince Bildirilen İstenmeyen EtkilerBağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık reaksiyonu
Seyrek: Anafilaktik reaksiyon*
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok yaygın: Anoreksi (iştahta azalma)
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Ağlama, uykuya meyilli olma (somnolans)
Yaygın: Anormal ağlama (uzun süreli ağlama)
Seyrek: Ateşli ya da ateşsiz konvülsiyon*
Çok seyrek: Hipotonik reaksiyonlar ya da hipotonik-hiporesponsif epizodlar (HHE)
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Kusma
Yaygın: Diyare
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Seyrek: Döküntü
Genel hastalıklar ve uygulama yerindeki bozukluklar
Çok yaygın: Enjeksiyon yerinde ağrı, enjeksiyon yerinde eritem, enjeksiyon yerinde
şişme, irritabilite, ateş (vücut sıcaklığı> 38.0°C).
Yaygın: Enjeksiyon yerinde sertlik
Yaygın olmayan: Enjeksiyon yerinde nodül, ateş (vücut sıcaklığı> 39.6°C)
Seyrek: Ekstremitede yaygın şişmej.
*Spontane bildirim ile elde edilen istenmeyen etki.
|Bölüm c'ye bakınız.
c- Seçili advers reaksiyonların tanımlanması
Ekstremitede yaygın şişme. Çocuklarda, enjeksiyon bölgesinden başlayarak bir ya da her iki eklemi aşan ekstremitede yaygın şişme de dahil olmak üzere büyük enjeksiyon yerireaksiyonları (>50 mm) bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar aşılamadan sonra 24-72 saat içindebaşlamakta; enjeksiyon yerinde eritem, sıcaklık, hassasiyet ya da ağrıyla bağlantılıolabilmekte ve 3-5 gün içinde spontan olarak düzelmektedir.
Bu riskin, daha önce uygulanan aselüler boğmaca içeren aşı dozlarının sayısına bağlı olduğu ve riskin 4. ve 5. dozlardan sonra arttığı görülmektedir.
d- Potansiyel istenmeyen etkilerSinir sistemi hastalıkları
- Tetanoz toksoidi içeren bir aşının uygulanmasından sonra brakiyal nörit ve Guillain-BarreSendromu bildirilmiştir.
- Hepatit B antijeni içeren bir aşının uygulanmasından sonra periferik nöropati (poliradikülonörit,yüz felci), optik nörit, merkezi sinir sistemi demiyelinizasyonu (multipl skleroz) bildirilmiştir
- Ensefalopati/ensefalit
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Çok erken doğan (gebeliğin < 28. haftasında doğan) bebeklerde apne (bkz. Bölüm 4.4)
Genel hastalıklar ve uygulama yerindeki bozukluklar
Haemophilus influenzae
tip b içeren aşıların uygulanmasından sonra, bir ya da her iki alt ekstremiteyi etkileyen ödematöz reaksiyon ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkması durumunda,bu reaksiyon çoğunlukla birincil enjeksiyonları takiben ve aşılamadan sonraki ilk birkaç saatiçinde ortaya çıkmaktadır. Bağlantılı semptomlar siyanoz, kızarıklık, geçici purpura ve şiddetliağlamayı içerebilmektedir. Tüm olaylar 24 saat içinde sekel bırakmadan spontan olarak düzelir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9 Doz aşımı
Hiçbir doz aşımı vakası bildirilmemiştir.
FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmako-terapötik grup: Aşılar, Kombine bakteriyel ve viral aşılar, ATC kodu: J07CA09 Her bir bileşen için elde edilen sonuçlar aşağıda yer alan tablolarda özetlenmektedir:
Tablo 1: 3 doz HEXAXIM ile birincilaşılamadanbir ay sonraki
Seroproteksiyon/Serokonversiyon oranları*
Antikor Eşik Değerleri
|
Üç doz
|
6-10-14
Hafta
|
2-3-4
Ay
|
2-4-6
Ay
|
N = 123 -220|
|
N =322tt
|
N = 934 -1270$
|
%
|
%
|
%
|
Anti-difteri (>0,01 IU/mL)
|
97,6
|
99,7
|
97,1
|
Anti-tetanoz (> 0,01 IU/mL)
|
100,0
|
100,0
|
100,0
|
Anti-PT
(Serokonversiyon**) (Aşı yanıtı §)
|
93,6
100,0
|
88.3
99.4
|
96,0
99,7
|
Anti-FHA
(Serokonversiyon**) (Aşı yanıtı §)
|
93,1
100,0
|
90.6
99.7
|
97,0
99,9
|
Anti-HBs (> 10 mlU/mL)
|
Doğum sırasında hepatit B aşısıuygulanan
|
99,0
|
/
|
99,7
|
Doğum sırasında hepatit B aşısıuygulanmayan
|
95,7
|
96,8
|
98,8
|
Anti-Polio tip 1 (> 8 (1 /seyreltme))
|
100,0
|
99,4
|
99,9
|
Anti-Polio tip 2 (> 8 (1/seyreltme))
|
98,5
|
100,0
|
100,0
|
Anti-Polio tip 3 (> 8 (1/seyreltme))
|
100,0
|
99,7
|
99,9
|
Anti-PRP
(>0,15 pg/mL)
|
95,4
|
96,2
|
98,0
|
|
*Genellikle vekil göstergeler (PT, FHA) ya da korumanın ilişkileri (diğer bileşenler) kabul edilebilir
|
N = analiz edilen birey sayısı (herbir protokol grup)
** Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın 3, 5 ay (Finlandiya, İsveç) tDoğum sırasında hepatit B aşısı uygulanarak ve uygulanmaksızın 6, 10, 14 hafta (Güney
Afrika Cumhuriyeti)
tt Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın 2, 3, 4 ay (Finlandiya)
{ Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın (Arjantin, Meksika, Peru) ve doğum
sırasında hepatit B aşısı uygulanarak (Kosta Rika ve Kolombiya) 2, 4, 6 ay §Aşı yanıtı: Aşlamadan önceki antikor konsantrasyonunun <8 EU/mL olması durumunda,
aşılama sonrası antikor konsantrasyonu >8 EU/mL olmalıdır. Bunun dışındaki durumlarda, aşılamadan sonraki antikor konsantrasyonu, bağışıklama öncesi düzeye eşit ya da dahayüksek olmalıdır.
{{Serokonversiyon: ön aşılama seviyesine (ön-doz 1) kıyasla en az 4 kat artış
Tablo 2: HEXAXIM rapel dozunun uygulanmasından bir ay sonraki
Seropr oteksiyon/Serokonversiyon oranları*_
|
Antikor Eşik Değerleri
|
Üç doz içeren birincil aşılamayı takiben yaşamın ikinci yılında rapelaşı dozunun uygulanması
|
6-10-14
Hafta
|
2-3-4
Ay
|
2-4-6
Ay
|
N = 204|
|
N = 178ff
|
N = 177-396$
|
%
|
%
|
%
|
Anti-difteri (>0,1 IU/mL)
|
100,0
|
100,0
|
97,2
|
Anti-tetanoz (>0,1 IU/mL)
|
100,0
|
100,0
|
100,0
|
Anti-PT
(Serokonversiyon**) (Aşı yanıtı §)
|
94,4
100,0
|
86,0
98,8
|
96,2
100,0
|
Anti-FHA
(Serokonversiyon**) (Aşı yanıtı §)
|
99,4
100,0
|
94,3
100,0
|
98,4
100,0
|
Anti-HBs (> 10mlU/mL)
|
Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanan
|
100,0
|
/
|
99,7
|
Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmayan
|
98,5
|
98,9
|
99,4
|
Anti-Polio tip 1 (> 8 (1/seyreltim))
|
100,0
|
98,9
|
100,0
|
Anti-Polio tip 2 (> 8 (1 /seyreltme))
|
100,0
|
100,0
|
100,0
|
Anti-Polio tip 3 (> 8 (1/seyreltme))
|
100,0
|
100,0
|
100,0
|
Anti-PRP
(> 1,0 pg/mL)
|
98,5
|
98,9
|
98,3
|
|
*Genellikle vekil göstergeler (PT, FHA) ya da korumanın ilişkileri (diğer bileşenler) kabul edilebilir
N = analiz edilen birey sayısı (herbir protokol grup)
** Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın 3, 5 ay (Finlandiya, İsveç) t Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanarak ve uygulanmaksızın 6, 10, 14 hafta(Güney Afrika Cumhuriyeti)
tt Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın 2, 3, 4 ay (Finlandiya)
J Doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanmaksızın (Meksika) ve doğum sırasında hepatit B aşısı uygulanarak (Kosta Rika ve Kolombiya) 2, 4, 6 ayJJ Serokonversiyon: ön aşılama seviyesine (ön-doz 1) kıyasla en az 4 kat artış§ Aşı yanıtı: Ön aşılama antikor konsantrasyonunun (ön-doz 1) < 8 EU/ml olması halinde, rapelsonrası antikor konsntrasyonu > 8 EU/ml olmalıdır. Bunun dışındaki durumlarda, rapel sonrasıantikor konsantrasyonu, ön immünizasyon seviyesine (ön-doz 1) eşit veya ondan büyükolmalıdır.
2 ve 4 aylık yaşta, 2 dozdan sonra Hib ve boğmaca antijenlerine immün yanıtlar
2, 4 ve 6 aylık yaşta HEXAXIM uygulanan bebeklerin oluşturduğu bir alt-grupta (N = 148), 2 dozdan sonra Hib (PRP) ve boğmaca antijenlerine (PT ve FHA) verilen immün yanıtlardeğerlendirilmiştir. 2 ve 4 aylık yaşta uygulanan 2 dozdan bir ay sonra, PRP, PT ve FHAantijenlerine verilen immün yanıtların, 3 ve 5 aylık yaşta uygulanan 2 primer dozdan bir ay sonragözlenen yanıtlara benzer olduğu belirlenmiştir: bebeklerin %73,0'ında anti-PRP titrelerinin >0,15 gg/mL olduğu, %97,9'unda anti-PT aşı yanıtı elde edildiği ve anti-FHA aşı yanıtınınbebeklerin %98,6'sında ortaya çıktığı gözlenmiştir.
İmmün yanıtın kalıcılığı
Değişken bebek/küçük çocuk birincil serilerinden ve doğum sırasında Hepatit B aşılaması ile veya aşılama olmadan sonra aşı indüklü antikorların uzun süreli kalıcılığına ilişkin çalışmalar,antikor seviyelerinin aşı antijenlerinin kabul edilmiş koruyucu seviyeleri ve antikor eşikleriüzerinde kalmaya devam ettiğini göstermiştir (bkz. Tablo 3).
Buna ek olarak, aşının hepatit B bileşenine karşı bağışıklığın, doğum sırasında uygulanan bir doz Hepatit B aşısı ve ardından geometrik ortalama konsantrasyonları 13,3 (%95 CI: 8,82 - 20,0)mlU/ml'de olmak üzere 2, 4 ve 6 aylıklarda, aşı olanların %49,3'ünde > 10 mlU/ml antikorunbulunduğu bir küçük çocuk destek (rapel) dozu olmadan, bebeklere uygulanan 3 dozluk birincilseriden sonra 9 yaşına kadar sürdüğü gösterilmiştir. Hepatit B'ye karşı bağışıklık hafızası,aşılamadan sonra 3692(%95 CI:1886-7225) mlU/ml'de geometrik ortalama
konsantrasyonlarının gelişimiyle, aşılananların %93'ünde 9 yaşında bir zorlamalı Hepatit B aşılamasına anamnestik bir yanıtın varlığıyla kanıtlanmıştır.
Tablo 3: HEXAXIM ile aşılamadan sonra 4,5 yaşında seroproteksiyon oranları3
|
Antikor Eşikleri
|
Birincil 6-10-14 haftalık ve destek (rapel) 15-18 aylık
|
Birincil 2-4-6 aylık ve destek (rapel) 12-24aylık
|
|
Doğum sırasında hepatit B olmadan
|
Doğum sırasında hepatit B ile
|
Doğum sırasında hepatit B ile
|
|
N=173b
|
N=103b
|
N=220c
|
|
%
|
%
|
%
|
Anti-difteri (> 0,01 IU/ml)
|
98,2
|
97
|
100
|
(> 0,1 IU/ml)
|
75,3
|
64,4
|
57,2
|
Anti-tetanoz (> 0,01 IU/ml)
|
100
|
100
|
100
|
(> 0,1 IU/ml)
|
89,5
|
82,8
|
80,8
|
Anti-PTe (> 8 EU/ml)
|
42,5
|
23,7
|
22,2
|
Anti-FHAe (> 8 EU/ml)
|
93,8
|
89,0
|
85,6
|
Anti-HBs (> 10 mIU/ml)
|
73,3
|
96,1
|
92,3
|
Anti-Polio tip 1 (> 8 (1/dilüsyon))
|
NAd
|
NAd
|
99,5
|
Anti-Polio tip 2 (> 8 (1/dilüsyon))
|
NAd
|
NAd
|
100
|
Anti-Polio tip 3 (> 8 (1/dilüsyon))
|
NAd
|
NAd
|
100
|
Anti-PRP (> 0,15 pg/ml)
|
98,8
|
100
|
100
|
|
N = Analiz edilen kişi sayısı (protokol setine göre)
a: Genel olarak kabul edilen vekiller (PT, FHA) veya koruma bağıntıları (diğer bileşenler) b: Doğum sırasında hepatit B aşılaması ile ve aşılaması olmadan 6, 10, 14 hafta (Güney Afrika
|
Cumhuriyeti)
c: Doğum sırasında hepatit B aşılaması ile 2, 4, 6 aylık (Kolombiya)
d: Ülkedeki OPV Ulusal İmmünizasyon Günü nedeniyle, Polio sonuçları analiz edilmemiştir e: 8 EU/ml, 4 LLOQ'ya (Enzime bağlı bağışıklık testi ELISA'daki Alt Kantifikasyon Limiti)karşılık gelmektedir.
Anti-PT ve anti-FHA için LLOQ değeri 2 EU/ml'dir.
Boğmacaya karşı korumada etkinlik ve etkililik
Yüksek derecede endemik olan bir ülkede (Senegal), DTaP aşısı kullanılarak 3 doz içeren birincil serilerin uygulandığı bebeklerde yapılan randomize, çift-kör bir araştırmada,HEXAXIM aşının bileşiminde bulunan aselüler boğmaca (aP) antijenlerinin DSÖ tarafından
tanımlanmış en şiddetli tipik boğmacaya (> 21 günlük paroksismal öksürük) karşı aşı etkililiği belgelenmiştir. Bu araştırmada, yeni yürümeye başlayan çocuklarda bir rapel dozun gerekliolduğu görülmüştür. İsveç'te 3, 5, 12 ay programı kullanılarak beş-valanlı DTaP-IPV/Hib aşısıile yapılan boğmaca hastalığına ilişkin 10 yıllık bir ulusal boğmaca gözetiminde, HEXAXIMaşının bileşiminde bulunan aselüler boğmaca (aP) antijenlerinin uzun dönemde boğmacainsidansını azaltma ve çocukluk çağındaki boğmaca hastalığını kontrol altına alma kapasitesigösterilmiştir. Uzun süreli takipten elde edilen sonuçlar, kullanılan aşıdan bağımsız olarak,ikinci dozu takiben boğmaca insidansının çarpıcı bir biçimde azaldığını göstermiştir.
Hib invazif hastalığına karşı korunmada etkililik
Almanya'da yapılan geniş kapsamlı (beş yılı aşan takip süresi) bir pazarlama sonrası gözetim araştırmasında, DTaP ve Hib kombinasyon aşılarının (HEXAXIM'in bileşiminde bulunan Hibantijenini içeren beş-valanlı ve altı-valanlı aşılar) invazif Hib hastalığına karşı aşı etkililiğigösterilmiştir. Aşının etkililiği, eksiksiz birincil seriler için %96,7 ve rapel doz (birincil seridenbağımsız olarak) için %98,5 olarak saptanmıştır.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekmemektedir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Konvansiyonel tekrarlanan doz toksisitesi ve lokal tolerans araştırmaları temel alındığında, klinik dışı veriler insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir.
Enjeksiyon yerlerinde, yavaş düzelmesi beklenen kronik histolojik enflamatuar değişiklikler gözlenmiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Disodyum hidrojen fosfat Potasyum dihidrojen fosfatTrometamolSakkaroz
L-fenilalanini de içeren esansiyel amino asitler
Sodyum hidroksit, asetik asit ve hidroklorik asit (pH'yı ayarlamak için)
Enjeksiyonluk su
Adsorban için: bkz. Bölüm 2.
6.2 Geçimsizlikler
Geçimlilik araştırmaları mevcut olmadığından, bu aşı başka aşılarla ya da tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
6.3 Raf ömrü36 aydır.
Saklamaya yönelik özel tedbirler
6.4
2°C ila 8°C arası sıcaklıkta, buzdolabında saklayınız.
Dondurmayınız.
Işıktan korumak için flakonu karton kutusunun içinde saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Halobutil tıpalı, tip I cam flakon içerisinde 0,5 mL süspansiyon Ambalaj büyüklüğü: 1 adet ya da 10 adet flakon.
Tüm ambalaj büyüklükleri pazara sunulmayabilir.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Uygulamadan önce, homojen, beyazımsı renkte bulanık bir süspansiyon elde etmek için flakon çalkalanmalıdır.
Süspansiyon, uygulamadan önce görsel olarak incelenmelidir. Herhangi bir yabancı partiküllü madde ve/veya fiziksel görünümde değişiklik gözlenmesi durumunda, flakon atılmalıdır.
Enjeksiyon için 0,5 mL'lik bir doz enjektör yardımıyla flakondan çekilmelidir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Sanofi Pasteur Aşı Tic. A.Ş.
Büyükdere Caddesi No: 193 Kat:7 Levent 34394 Şişli - İstanbul, Türkiye
Tel: 0212 3391 00 00 Faks: 0212 339 13 80
8. RUHSAT NUMARASI: 2017/511
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 18.07.2017 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ