KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
TRITTICO 300 mg Uzatılmış Salımlı Film Tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her bir tablet 273.2 mg trazodona eşdeğer 300 mg trazodon hidroklorür içerir.
Yardımcı madde:
Sodyum stearil fumarat 9,00 mg Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Uzatılmış salımlı film kaplı tablet
Bej-turuncu renkli, her iki yüzü çentikli oblong tablet
Tabletler, çentik sayesinde iki eşit yarıma bölünebilir.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Anksiyetenin eşlik ettiği veya etmediği depresif bozuklukların tedavisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Bu ilacın kullanımı erişkinlerle sınırlandırılmıştır.
Tabletler, hastalığın şiddetine, vücut ağırlığına, yaşa ve hastanın genel durumuna bağlı olarak kademeli doz artışına olanak sağlamak üzere çentiklidir.
Yetişkinler
75-150 mg/günlük başlangıç dozu, her üç günde 75 mg/günlük (150 mg tabletin yarısı) artışlar ile (örneğin tedavinin dördüncü gününde doz 225 mg/gün'e çıkar) maksimum 300mg/günlük doza artırılabilir.
Trazodon uzatılmış salımlı tabletlerin antidepresan etkisinin idamesindeki uzun-dönem etkililiği çalışılmamıştır.
Uygulama şekli:
Oral kullanım içindir. Tabletler çiğnenmeden bütün olarak yutulmalıdır. Eğer gerekirse, tabletler ikiye bölünebilir ve çiğnenmeden yutulur.
1
Tabletler, tercihen akşam veya uykudan önce günlük tek bir doz olarak, bir bardak su ile aç karnına alınmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).
Tabletler, uzatılmış salım özelliğini korumak için tabletin her iki tarafındaki çentik yardımıyla bölünmelidir (gerektiğinde). Hiçbir zaman parçalanmamak veya çiğnenmemelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:
Genellikle doz ayarlaması gerekli değildir, fakat şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 4.4. ve 5.2.).
Karaciğer yetmezliği:
Trazodon karaciğerde kapsamlı bir şekilde metabolize olur (bkz. bölüm 5.2.) ve hepatotoksisite ile ilişkilendirilmiştir (bkz. bölüm 4.4. ve 4.8.).
Bu nedenle; karaciğer yetmezliği, özellikle şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Karaciğer fonksiyonunun periyodik olarak takip edilmesideğerlendirilebilir.
Pediyatrik popülasyon:
Güvenliliğe ilişkin veri eksikliği nedeniyle, trazodon 18 yaş ve altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.4.).
Geriyatrik popülasyon:
Çok yaşlı veya zayıf bünyeli hastalar için; tavsiye edilen başlangıç dozu tek doz halinde gece uygulanan 75 mg/gündür. Bu doz, tolerans ve etkililiğe göre, gözetim altında, yukarıdabelirtildiği şekilde artırılabilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
TRITTICO 300 mg Uzatılmış Salımlı Film Tablet aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
• Trazodon veya üründeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırıduyarlılık
• Alkol intoksikasyonu ve hipnotiklerle intoksikasyon
• Akut miyokard infarktüsü
• 18 yaş ve altındaki çocuk ve adolesalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
TRITTICO 300 mg uzatılmış salımlı film tabletler, TRITTICO'nun tok karnına alınan diğer formlarının aksine, aç karnına alınmalıdır (bkz. bölüm 4.2.).
TRITTICO'nun diğer formülasyonları ile tedaviden TRITTICO uzatılmış-salımlı film kaplı tabletler ile tedaviye geçiş durumunda, hekim, stabil hale gelene kadar hastanın klinikdurumunu takip ederek doz programını ve uygulama yolunu yeniden değerlendirmelidir.
Çocuklarda ve adolesanlarda (18 yaşından küçük) kullanım
Trazodon çocuklarda ve 18 yaşından küçük adolesanlarda kullanılmamalıdır. Antidepresanla tedavi edilen çocuklarda ve adolesanlarda yapılan klinik çalışmada intihar davranışı (intihar
2
teşebbüsü ve planlanması) ve düşmanlık (esasen saldırganlık, inatlaşma ve öfke) plasebo ile gözlenenden daha sık gözlemlenmiştir. Ayrıca, büyüme, olgunlaşma ve bilişsel ve davranışsalgelişime ilişkin çocuklar ve adolesanlar üzerinde gerçekleştirilmiş uzun-dönem güvenlikverileri mevcut değildir (bkz. bölüm 4.2.).
Intihar/intihar düşünceleri veya klinik kötüleşme
_
Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının, intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavininbaşlangıcı ve ilk aylarda ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerindehastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranışdeğişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedaviedicilerce yakinen izlenmesi gereklidir.
Depresyon; intihar düşünceleri, kendine zarar verme ve intihar (intihar-ilişkili olaylar) riskinde artış ile ilişkilendirilmiştir. Bu risk, anlamlı remisyon meydana gelinceye kadardevam eder. Tedavinin ilk birkaç haftası veya daha uzun süre iyileşmegörülmeyebileceğinden; hastalar iyileşme meydana gelinceye kadar yakından takipedilmelidir. Genel klinik deneyim, intihar riskinin iyileşmenin erken evrelerinde artabildiğiyönündedir.
İntihar-ilişkili olay öyküsü olan hastaların veya tedaviye başlanmadan önce anlamlı derecede intihar düşüncesi sergileyen hastaların intihar düşünceleri veya intihar girişimleri açısındanbüyük risk altında oldukları bilinmektedir ve bu hastalar tedavi sırasında dikkatleizlenmelidir. Psikiyatrik bozukluklarda antidepresan ilaçlar ile gerçekleştirilen plasebo-kontrollü klinik çalışmaların meta-analizi, plasebo ile kıyaslandığında 25 yaşın altındakihastalarda intihar davranışı riskinin antidepresan ilaçlarla arttığını göstermiştir.
Özellikle tedavinin başlangıcında ve sonrasındaki doz değişikliklerinde hastalar, özellikle de yüksek risk altındaki hastalar, yakından takip edilmelidir.
İlaç tedavisinin başlangıcı ve doz değişikliklerinde hastalar, özellikle de yüksek risk taşıyanlar yakından izlenmelidir. Hastalar (ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme,intihar davranışı veya düşünceleri ve davranıştaki olağandışı değişikliklerin takibi ve busemptomlar görüldüğünde derhal tıbbi yardım almaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır.
Özellikle tedavinin başlangıcında, potansiyel intihar girişimleri riskini minimize etmek için, her fırsatta trazodonun sadece sınırlı miktarları reçete edilmelidir.
Aşağıdaki durumların mevcut olduğu hastalarda dikkatli doz uygulaması ve düzenli takibin benimsenmesi tavsiye edilmektedir:
• Epilepsi (özellikle dozajın ani artırılması veya azaltılmasından kaçınılmalıdır)
• Karaciğer veya böbrek yetmezliği (özellikle şiddetliyse)
• Angina pektoris, iletim bozuklukları veya farklı derecelerde AV blokları, yakın zamandageçirilmiş miyokard infarktüsü gibi kalp hastalığı
• Hipertiroidizm
• Trazodonun antikolinerjik etkileri düşük seviyede olduğu için herhangi bir problembeklenmemekle birlikte prostat hipertrofisi gibi miktürisyon bozuklukları
• Trazodonun minör antikolinerjik etkisi nedeniyle majör değişiklikler beklenmemeklebirlikte; akut dar açılı glokom, yükselmiş intraoküler basınç
• İnme. Yakın zamanda inme geçirmiş hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır.
3
Hastada sarılık meydana gelirse trazodon tedavisi kesilmelidir.
Şizofreni veya diğer psikotik bozuklukları olan hastalarda antidepresanların uygulanması psikotik semptomlarda olası bir kötüleşmeyle sonuçlanabilir. Paranoid düşüncelerşiddetlenebilir. Trazodon ile tedavi sırasında, depresif faz manik-depresif psikozdan manikfaza dönüşebilir. Böyle bir durumda trazodon kullanımı durdurulmalıdır.
Diğer antidepresanlar (örneğin; trisiklik antidepresanlar, SSRİ'ler, SNRİ'ler, MAOİ'ler) ve nöroleptikler gibi serotonerjik olarak etki gösteren diğer maddelerin eşzamanlı kullanımıdurumunda, serotonin sendromu/malign nöroleptik sendrom bakımından etkileşimlertanımlanmıştır. Nöroleptikler ile eş zamanlı uygulandığında ölümle sonuçlanan malignnöroleptik sendromlar rapor edilmiştir, bu sendrom bilinen olası bir advers ilaç reaksiyonudur(bkz. bölüm 4.5. ve 4.8.).
Agranülositoz klinik olarak influenza benzeri semptomlar, boğaz ağrısı ve ateşle ortaya çıkabildiğinden; bu vakaların hematolojik bakımdan değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir.
Trazodon alan hastalarda ortostatik hipotansiyon ve senkop dahil olmak üzere hipotansiyon rapor edilmiştir. Trazodon ile antihipertansif tedavinin eşzamanlı uygulanması, antihipertansifilacın dozunun azaltılmasını gerektirebilir.
Gebelik
Trazodon gebelik ve laktasyonda döneminde dikkatli kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.6.)
Yaşlılar:
Yaşlı hastalar çoğu zaman antidepresanlara daha duyarlıdır; özellikle ortostatik hipotansiyon, somnolans ve trazodonun diğer antikolinerjik etkileri daha sık görülebilir.
Diğer psikotroplar veya antihipertansifler ile eş zamanlı tedavi ile artırıcı etkiler için veya bu reaksiyonları alevlendirebilen komorbid hastalıklar gibi risk faktörlerinin varlığında dikkatlibir değerlendirme yapılmalıdır. Hastanın/bakıcının bu potansiyel reaksiyonlar bakımındanbilgilendirilmesi ve tedaviye başlamayı takiben, doz artışlarından önce ve sonra ve bu etkilerbakımından yakından takip edilmesi tavsiye edilmektedir.
Trazodon ile tedaviyi takiben, özellikle uzun süreli tedavi periyodlarında; mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlikle karakterize olan yoksunluk semptomlarının meydana gelmesini minimizeetmek için dozajın kademeli olarak azaltılması tavsiye edilmektedir.
Trazodon hidroklorürün bağımlılık yaratan özellikleri olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Diğer antidepresan ilaçlarla olduğu gibi; trazodon ile çok nadir olarak QT aralığında uzama vakaları rapor edilmiştir. Trazodon ile birlikte QT aralığını uzattığı bilinen tıbbi ürünler reçeteedilirken dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Trazodon, QT aralığının uzamasıyla ilişkiliolanlar dahil, bilinen kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Güçlü CYP3A4 inhibitörleri trazodon serum düzeylerinde artışlara yol açabilir. Daha fazla bilgi için bölüm 4.5.'e bakınız.
4
Alfa-adrenolitik aktiviteye sahip diğer ilaçlarla olduğu gibi; trazodon çok nadir olarak priapizm ile ilişkili bulunmuştur. Bu, adrenalin veya metaraminol gibi bir alfa-adrenerjikajanın intrakavernöz enjeksiyonuyla tedavi edilebilir. Ancak, cerrahi müdahale gerektirmişveya kalıcı cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açmış trazodon ile indüklenmiş priapizmraporları bulunmaktadır. Bu şüpheli advers reaksiyonun geliştiği hastalar trazodonu derhalbırakmalıdır.
Her TRITTICO 300 mg uzatılmış salımlı film tablet 9,00 mg sodyum stearil fumarat içerir. İçeriğindeki sodyum miktarı, 1 mmol (23 mg)' den daha azdır; yani esasında “sodyumiçermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Genel:
Antipsikotiklerin, hipnotiklerin, sedatiflerin, anksiyolitiklerin ve antihistaminik ilaçların sedatif etkileri şiddetlenebilir; bu tip durumlarda dozun azaltılması tavsiye edilmektedir.
Antidepresanların metabolizması; hepatik etkileri nedeniyle oral kontraseptifler, fenitoinler, karmabazepin ve barbitüratlar tarafından hızlandırılır. Antidepresanların metabolizması;simetidin ve diğer bazı antipsikotikler tarafından inhibe edilir.
CYP3A4 inhibitörleri:
In vitroin vivo
çalışmalarda, günde 2 kez 200 mg ritonavir dozununtrazodonun plazma seviyelerini iki kattan fazla artırarak mide bulantısı, senkop vehipotansiyona yol açtığı teyit edilmiştir.
Eğer trazodon kuvvetli bir CYP3A4 inhibitörü ile kullanılırsa; daha düşük bir trazodon dozu düşünülmelidir. Ancak, trazodon ve kuvvetli CYP3A4 inhibitörlerinin eş zamanlıuygulanmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Karbamazepin:
Karbamazepin ile birlikte uygulama trazodonun plazma konsantrasyonlarında azalma ile sonuçlanmaktadır. Günde 400 mg karbamazepin ile eşzamanlı kullanım, trazodon ve aktifmetaboliti m-klorofenilpiperazinin plazma konsantrasyonlarında sırasıyla %76 ve %60'lık birazalmaya yol açmıştır. Bu nedenle, karbamazepin ile kombine olarak trazodon kullananhastalar, trazodon dozajında bir artış gerekip gerekmediğini saptamak üzere yakından takipedilmelidir.
Trisiklik antidepresanlar:
Etkileşim riskinden dolayı trazodon ile eşzamanlı uygulamadan kaçınılmalıdır. Serotonin sendromu ve kardiyovasküler yan etkilere karşı dikkatli olunmalıdır.
Fluoksetin:
Trazodon bir CYP1A2/2D6 inhibitörü olan fluoksetin ile kombine olarak kullanıldığında, yükselmiş trazodon plazma seviyeleri ve advers etkilere ilişkin nadir vakalar rapor edilmiştir.
5
Farmakokinetik etkileşimin altında yatan mekanizma tam olarak anlaşılmış değildir. Farmakodinamik etkileşim (serotonin sendromu) olasılığı göz ardı edilemez.
Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ):
Monoamin oksidaz inhibitörleri ile olası etkileşim nadiren bildirilmiştir. Bazı klinisyenler her ikisini eş zamanlı olarak verse de, trazodonun MAOİ ile eşzamanlı olarak ya da bu maddelerletedavinin sonlandırılmasından sonraki iki hafta içinde kullanılması tavsiye edilmemektedir.Trazodon tedavisinin sonlandırılmasından itibaren bir hafta içinde MAOİ'lerinin uygulanmasıda tavsiye edilmemektedir.
Fenotiazinler:
Klorpromazin, flufenazin, levomepromazin, perfenazin gibi fenotiazinler ile konkomitan kullanım durumunda şiddetli ortostatik hipotansiyon gözlemlenmiştir.
Anestezikler/kas gevşeticiler:
Trazodon hidroklorür kas gevşeticilerin ve uçucu anesteziklerin etkisini arttırabilir ve bu tip durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Alkol:
Trazodon alkolün sedatif etkilerini şiddetlendirmektedir. Trazodon tedavisi sırasında alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
Levodopa:
Antidepresanlar levodopanın metabolizmasını hızlandırabilir.
Diğer:
Trazodonun QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlarla birlikte kullanımı “torsades de pointes” dahil olmak üzere ventriküler aritmi riskini arttırabilir. Bu ilaçlar trazodon ile birlikteuygulandığında dikkatli olunmalıdır.
Trazodon yalnızca çok zayıf bir noradrenalin geri alım inhibitörü olduğundan ve tiramine kan basıncı yanıtını değiştirmediğinden; guanetidin benzeri bileşiklerin hipotansif etkisiyleetkileşim olası değildir. Ancak, laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalar, trazodonunklonidinin akut etkilerinin çoğunu inhibe edebildiğini öne sürmektedir. Diğer antihipertansifilaç türleri söz konusu olduğunda, hiçbir klinik etkileşim rapor edilmemesine rağmen, etkidegüçlenme olasılığı dikkate alınmalıdır.
Trazodon
Hypericum perforatum
içeren preparatlarla birlikte uygulandığında istenmeyen etkiler daha sık meydana gelebilir.
Trazodon ve varfarini eş zamanlı alan hastaların protrombin zamanında değişiklikler rapor edilmiştir.
Trazodon ile eşzamanlı kullanım digoksin veya fenitoinin serum seviyelerinde artışla sonuçlanabilir. Bu hastalarda serum seviyelerinin takibi değerlendirilmelidir.
NSAİ ilaçlar ile birlikte trazodon kullanımı kanama riskini artırabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.
6
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
TRITTICO'nun çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımına ilişkin bir öneri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Trazodona maruz kalınan gebeliğe ilişkin sınırlı sayıda (< 200) veri, trazodonun gebelik üzerinde ya da fetus/yenidoğan çocuğun sağlığı üzerinde herhangi bir advers etkisi olmadığınıişaret etmektedir. Bugüne kadar, başka ilgili hiçbir epidemiyolojik veri alanı mevcut değildir.Hayvanlarda yapılan çalışmalar terapötik dozlarda gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğumveya postnatal gelişim ile ilgili olarak doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri işaretetmemektedir (bkz. bölüm 5.3.).
Gebe kadınlara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Trazodon doğuma kadar kullanıldığında; yenidoğanlar yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması bakımından izlenmelidir.
Laktasyon dönemi
Sınırlı veriler, trazodonun insan sütüyle atılımının düşük olduğunu işaret etmektedir; fakat aktif metabolitin seviyeleri bilinmemektedir. Veri yetersizliği nedeniyle; emzirmenindurdurulup durdurulmayacağına veya trazodon ile tedavinin durdurulup durdurulmayacağınailişkin karar, emzirmenin çocuğa yararı ve trazodon tedavisinin anneye yararı dikkate alınarakverilmelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
300 mg/kg/güne kadar dozlarda sıçanlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir (bkz. bölüm 5.3.).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Trazodon araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hafif veya orta dereceli bir etkiye sahiptir. Hastalar uyuşukluk hali, sedasyon, baş dönmesi, konfüzyonel durumlar veya bulanıkgörmeden etkilenmediklerine emin oluncaya kadar araç veya makine kullanmanın risklerinekarşı uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Trazodon tedavisi sırasında veya tedavi kesildikten sonraki erken dönemde intihar düşüncesi ve intihar davranışları vakaları rapor edilmiştir.
Bazıları tedavi edilmeyen depresyon vakalarında yaygın olarak bildirilen aşağıdaki semptomlar trazodon tedavisi alan hastalarda da kaydedilmiştir.
7
Advers reaksiyonlar sistem organ sınıflandırması ve sıklığa göre listelenmektedir. Sıklıklar çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek(>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor) olarak tanımlanmaktadır.
Kan ve lenfatik sistem hastalıkları
Bilinmiyor: Kan diskrazileri (agranülositoz, trombositopeni, eozinofili, lökopeni ve anemi)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar
Endokrin hastalıklar
Bilinmiyor: Uygunsuz Antidiüretik Hormon Salınımı Sendromu
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Bilinmiyor: Hiponatremi1, kilo kaybı, anoreksi, iştah artışı
Psikiyatrik hastalıklar
Bilinmiyor: İntihar düşüncesi veya intihar davranışları2, konfüzyonel durum, insomnia, dezoryantasyon, mani, anksiyete, sinirlilik, ajitasyon (çok seyrek olarak deliryumualevlendirir), deliryum, saldırganlık reaksiyon, halüsinasyonlar, kabuslar, libidoda azalma,yoksunluk sendromu
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Serotonin sendromu, konvülziyon, nöroleptik malign sendrom, baş dönmesi, vertigo, baş ağrısı, uyuşukluk hali3, huzursuzluk, azalmış uyanıklık, tremor, bulanık görme,hafıza bozukluğu, miyoklonus, ifade güçlüğü, parestezi, distoni, tat alma duyusundadeğişiklik
Kardiyak hastalıklar
Bilinmiyor: Kardiyak aritmiler4 (“Torsade de Pointes”, palpitasyonlar, prematüre ventriküler kontraksiyonlar, ventriküler ikili vurular, ventriküler taşikardi dahil), bradikardi, taşikardi,EKG anormallikleri (QT uzaması)
Vasküler hastalıklar
Bilinmiyor: Ortostatik hipotansiyon, hipertansiyon, senkop
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Bilinmiyor: Nazal konjesyon, dispne
Gastrointestinal hastalıklar
Bilinmiyor: Mide bulantısı, kusma, ağız kuruluğu, konstipasyon, diyare, dispepsi, mide ağrısı, gastroenterit, artmış salivasyon, paralitik ileus
Hepatobiliyer hastalıklar
Bilinmiyor: Karaciğer fonksiyon anormallikleri (sarılık ve hepatoselüler hasar dahil)5, intrahepatik kolestaz
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Deri döküntüsü, pruritus, hiperhidroz
8
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Ekstremitelerde ağrı, sırt ağrısı, miyalji, artralji
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Bilinmiyor: Miktürisyon bozukluğu
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Bilinmiyor: Priapizm6
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor: Zayıflık, ödem, grip-benzeri semptomlar, yorgunluk, göğüs ağrısı, ateş
Araştırmalar
Bilinmiyor: Karaciğer enzimlerinde artış
1Semptomatik hastalarda sıvı ve elektrolit durumu izlenmelidir.
2Ayrıca bkz. bölüm 4.4.
3Trazodon sedatif özelliklere sahip bir antidepresandır ve tedavinin ilk günlerinde görülen, genellikle devam eden tedaviyle birlikte ortadan kalkan uyuşukluk görülür.
4Hayvanlarda yapılan çalışmalar, trazodonun trisiklik antidepresanlardan daha az kardiyotoksik olduğunu göstermiştir ve klinik çalışmalar ilacın insanlarda kardiyak aritmilereneden olma ihtimalinin daha düşük olabildiğini öne sürmektedir. Önceden var olan kardiyakhastalığı bulunan hastalarda yapılan klinik çalışmalar, trazodonun bu popülasyondaki bazıhastalarda aritmojenik olabildiğini işaret etmektedir.
5Karaciğer fonksiyonu üzerinde bazen şiddetli olan advers etkiler nadiren rapor edilmiştir. 6Ayrıca bkz. bölüm 4.4.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir
Toksisite özellikleri:
En sık bildirilen doz aşımı reaksiyonları uyuşukluk hali, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmayı içermektedir. Daha ciddi vakalarda koma, taşikardi, hipotansiyon, hiponatremi,konvülziyonlar ve solunum yetmezliği rapor edilmiştir.
Kardiyak özellikte olanlar bradikardi, QT uzaması ve “torsades de pointes”i içerebilir.
Semptomlar doz aşımından sonra 24 saat veya daha uzun bir zaman içinde ortaya çıkabilir.
Diğer antidepresanlar ile kombinasyonda trazodonun doz aşımı serotonin sendromuna neden olabilir.
9
Tedavi:
Trazodonun spesifik bir antidotu yoktur. 1 gramdan fazla trazodon almış yetişkinlerde veya 150 mg'dan fazla trazodon almış çocuklarda semptomların meydana gelmesini takiben 1 saatiçinde aktif kömür uygulaması düşünülmelidir. Alternatif olarak, yetişkinlerde, potansiyelolarak yaşamı tehdit edici bir doz aşımının alınmasını takiben 1 saat içinde gastrik lavajdüşünülebilir.
İlacın alınmasından sonra en az 6 saat (veya eğer sürekli salımlı bir preparat alınmışsa 12 saat) süreyle gözlenir. Kan basıncı, nabız ve Glasgow Koma Ölçeği (GCS) takip edilir. EğerGCS azalırsa oksijen satürasyonu takip edilir. Semptomatik hastalarda kardiyak takipuygundur.
Tek kısa süreli konvülziyonlar tedavi gerektirmez. Sık veya uzayan konvülziyonlar intravenöz diazepam (0.1-0.3 mg/kg vücut ağırlığı) veya lorazepam (yetişkinde 4 mg ve çocukta 0.05mg/kg) ile kontrol edilir.
Eğer bu önlemler nöbetleri kontrol etmezse, bir intravenöz fenitoin infüzyonu yararlı olabilir.
Oksijen verilir ve asit-baz ve metabolik bozukluklar gerektiği şekilde düzeltilir.
Tedavi, hipotansiyon ve aşırı sedasyon durumunda semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Şiddetli hipotansiyon devam ederse; dopamin veya dobutamin gibi inotropların kullanımıdeğerlendirilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Psikoanaleptikler, antidepresanlar
ATC Kodu: N06AX05
Trazodon, anksiyete ve uyku bozuklukları ile ilişkili depresyon dahil, depresif bozuklukların tedavisinde etkili olan ve kısa bir etki gecikmesiyle (yaklaşık bir hafta) karakterize olan birtriazolopiridin türevidir.
Trazodon, bir serotonin geri-alım inhibitörüdür; aktivasyonu genellikle uykusuzluk, anksiyete, psikomotor ajitasyon ve cinsel fonksiyonda değişikliklerle ilişkili bulunan 5-HT2reseptörlerinin antagonistidir.
Diğer psikotrop ilaçların aksine, trazodon, glokomda ve üriner sistem bozukluklarında kontrendike değildir; ekstrapiramidal etkilere sahip değildir ve adrenerjik iletiyikuvvetlendirmez; trazodon, antikolinerjik etkinlikten yoksun olmasından dolayı, trisiklikantidepresanların kalp fonksiyonu üzerindeki tipik etkilerine sahip değildir.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Trazodon HCl'nin (uzatılmış salım film kaplı tablet formunda) kararlı durumda (ardışık 11 gün süreyle 300 mg'a kadar) uygulanmasını takiben 2068.0 ± 635.7 ng/mL'lik Cmaks ss(kararlı durumdaki maksimum plazma konsantrasyonu), 7:57 ± 2.3'lük tmaks (maksimum
10
konsantrasyona ulaşma zamanı) ve 31671.32 ± 10120.98'e eşit EAA ss(= kararlı durumdaki eğri altı alanı) değerine ulaşılır.
İnsan karaciğer mikrozomlarında gerçekleştirilen
in-vitro5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriAkut toksisite:
Oral uygulanan trazodonun LD50 değeri farede 610 mg/kg, sıçanda 486 mg/kg ve tavşanda 560 mg/kg'dır. Gözlemlenen etkiler sedasyon, salivasyon, palpebral ptosis ve klonikkonvülziyonlardan oluşmuştur.
Tekrarlı toksisite:
Sıçan, tavşan ve köpekte subkronik çalışmalar ve sıçan, köpek ve maymunda kronik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Uygulanan oral dozlar sıçanda 15 - 450 mg/kg/gün, tavşanda15 - 100 mg/kg/gün, köpekte 3 - 100 mg/kg/gün ve maymunda 20 - 80 mg/kg/gün aralığındadeğişmiştir. Sıçanlarda, tedavi hepotosit hipertrofisine ve düz endoplazmik retikulumdahepatomegaliye neden olmuştur. Bu etki detoksifikasyon mekanizmasının bir sonucudur vepatolojik bir olay olarak yorumlanamaz. Ayrıca, letal dozlar akut toksisite çalışmalarındagözlemlenmekte olan etkileri de ortaya çıkarmıştır. İlgili NOEL (Advers Etki GözlenmeyenSeviye) 30 mg/kg/gündür. Tavşanlarda, 50 mg/kg/günlük ilgili NOEL ile yalnızca MSS-depresan etkileri gözlenmiştir. Köpeklerde, akut intoksikasyon ile gözlenmekte olansemptomlar tekrarlı doz ile daha da kötüleşmiştir ve ilgili NOEL 10 mg/kg/gündür.Maymunların, yalnızca farmakodinamik bozukluklar göstererek, köpeklerden daha dirençliolduğu ortaya çıkmıştır. NOEL 20 mg/kg/gündür.
Üreme toksisitesi:
300 mg/kg/güne kadar dozlarda sıçanlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir. Sıçanda gerçekleştirilen teratojenisite çalışmaları, yalnızca materyal organizmaya toksik olandozlarda (300-450 mg/kg/gün) embriyoletal etkilerde artış olduğunu göstermiştir. Yalnızcagebe tavşana toksik dozlarla (210-450 mg/kg/gün), tavşanlarda embriyoletal etkiler ve nadirkonjenital anomali vakaları gözlenmiştir. Embriyo üzerinde doğrudan etkilerinin olmamasısıçanlarda plasenta bariyerini geçen trazodon çalışmaları ile desteklenmiştir: yalnızca ihmaledilebilir konsantrasyonlarda ilaç embriyonal dokularda ve amniyotik sıvıda gözlenmiştir.Sıçanlardaki peri- ve post-natal çalışmalar yalnızca 30 mg/kg/günü aşan dozlarda yavrularınvücut ağırlığında düşük bir artış gözlenmiştir.
Mutajenisite:
In-vitroin-vivoKarsinojenik potansiyel:
Fare ve sıçanda gerçekleştirilen çalışmalar herhangi bir potansiyel tümör riski ortaya çıkarmamıştır.
Antijenite:
Trazodonun antijenik aktiviteden yoksun olduğu gösterilmiştir.
11
Kardiyotoksisite:
Trazodonun kardiyovasküler etkileri sıçan, Gine domuzu, kedi ve köpekte çalışılmıştır. İlaç hipotansif olmayan dozlarla EKG izlemelerinde herhangi bir değişikliğe neden olmadığı için;ilacın kardiyotoksisiteden neredeyse yoksun olduğu gösterilmiştir.
Hormonal etkiler:
Dişi sıçanlara intraperitonal yoldan uygulanan 20 mg/kg'dan daha yüksek tekli dozlar prolaktin seviyesinde hafif derecede bir artışa neden olmuştur. Bu etki diyetle kronikuygulama ile ortadan kaybolmuştur.
İlaç bağımlılığı:
Sıçanlarda gerçekleştirilen iki çalışma herhangi bir potansiyel bağımlılık etkisini hariç tutmuştur.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Çekirdek tablet
Hipromelloz
Kolloidal anhidröz silika
Sodyum stearil fumarat
Prejelatinize değiştirilmiş nişasta (E1442)
Film-kaplama
Kısmi hidrolizlenmiş polivinil alkol Titanyum dioksit (E171)
Makrogol
Talk
Sarı demir oksit (E172)
Kırmızı demir oksit (E172)
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
TRITTICO 300 mg uzatılmış salımlı film tabletler 10, 14, 20 ve 30 tablet içeren PVC-PVDC/Al blisterlerde, kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda sunulur.
12
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
A.C.R. Angelini F. Roma (İTALYA) lisansı ile,
Angelini İlaç San. ve Tic. A.Ş.
RSD 4, Nispetiye Mah. Aytar Cad. Fecri Ebcioğlu Sok. No: 4, Zemin Kat Levent, Beşiktaş - İstanbulTel: 0212 266 24 23Faks: 0212 266 24 22
8. RUHSAT NUMARASI
2017/515
9. RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 19.07.2017 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
13