Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bematorin %0.01 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BEMATORİN

%2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

1 mL çözeltisinde

Etkin madde:

Bimatoprost................................................0,1 mg

Yardımcı madde(ler):

Benzalkonyum klorür.................................0,08 mg

Yardımcı maddeler için 6.1' e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Steril göz damlası, çözelti

Berrak, renksiz, gözle görünür partikül içermeyen çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Kronik açık açılı glokom ve oküler hipertansiyon hastalarında yüksek göz içi basıncının (GİB) düşürülmesi amacıyla monoterapi ajanı olarak ya da topikal beta-blokörlere ek tedaviajanı olarak endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Monoterapide veya adjuvant tedavide kullanıldığında, tavsiye edilen doz, etkilenen göze/gözlere günde bir kez akşamları bir damla BEMATORİN'dir. Doz günde bir damlayıaşmamalıdır, zira sık uygulama göz içi basıncını düşürücü etkiyi azaltabilir.

Uygulama şekli:

Göze damlatılarak uygulanır. Damlalık ucunun ve çözeltinin kontamine olmasını önlemek için, şişenin damlalık ucunun gözkapaklarına, çevresine veya başka yüzeylere temasetmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığı sürece şişe sıkı bir şekilde kapalı tutulmalıdır.

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanıldığı takdirde, ilaçların en az 5 dakika ara ile uygulanması gerekir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlası, renal veya orta ile şiddetli hepatik bozukluğu olan

Bu beb h


|İ£ktlQfûkP laruk iı


MSO«


rda d

,3

1 / 10

mg/ml göz damlasının başlangıç seviyesinde hafif karaciğer hastalığı veya anormal alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve/veya bilirubin geçmişi olanhastalarda, 24 ay boyunca karaciğer fonksiyonu üzerinde istenmeyen etkisi olmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Bimatoprost 0,1 mg/ml mg göz damlasının 18 yaşın altındaki pediatrik hastalardaki etkililiği ve güvenliliği saptanmamıştır. 18 yaşın altındakilerde BEMATORİN kullanılması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

Bimatoprost'a veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

Daha önceden benzalkonyum klorüre bağlı olduğundan şüphelenilen advers reaksiyon nedeniyle tedaviyi bırakan hastalarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Oküler


Tedaviye başlamadan önce hastalar kirpik uzaması, göz kapağı derisinin koyulaşması ve artan iris pigmentasyonu olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir, çünkü bu durumlar bimatoprosttedavisi sırasında gözlenmiştir. Bu değişikliklerin bazıları kalıcı olabilir ve yalnızca bir gözüntedavi edildiği olgularda, iki göz arasında görünüm açısından farklılıklara yol açabilir. İristekipigmentasyon artışı kalıcı olabilir. Pigmentasyon değişikliğinin nedeni, melanosit sayısındakiartıştan ziyade melanositlerdeki melanin içeriğinde oluşan artıştır. Pigmentasyon artışınınuzun süreli etkileri bilinmemektedir. Oftalmik bimatoprost uygulamasıyla görülen iris rengideğişiklikleri birkaç ay ila yıl boyunca fark edilemeyebilir. Tipik olarak, göz bebeği etrafındaoluşan kahverengi pigmentasyon eş merkezli olarak iris çevresine doğru yayılır ve irisintamamı veya bir kısmı daha kahverengimsi renk alır. İristeki renkli noktalar veya lekelerinintedaviden etkilenmediği görülmüştür. 12 ayda, bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlası ile birlikteiris pigment artışı bildirilmiştir (insidans,

%

0,5). 12 ayda bimatoprost 0,3 mg/ml göz damlasıile bu insidans %1,5 olmuş ve takip eden 3 yıllık tedavide artış göstermemiştir. Periorbitaldoku pigmentasyonunun bazı hastalarda reversibl olduğu bildirilmiştir.

Bimatoprost 0,3 mg/ml göz damlası kullanımını takiben yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100) kistoid maküler ödem bildirilmiştir. Bu nedenle BEMATORİN maküler ödem açısındanbilinen risk faktörleri olan hastalarda (afakik hastalar, posterior lens kapsülü yırtık olanpsödofakik hastalar gibi) dikkatli uygulanmalıdır.

Bimatoprost 0,3 mg/ml göz damlası ile önceki kornea infiltratlarında veya oküler enfeksiyonda nadir spontan reaktivasyon bildirimleri olmuştur. BEMATORİN öncedenönemli bir viral enfeksiyon (örneğin, herpes simplex) veya uveit/iritis geçirmiş olan

hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

2 / 10

Bimatoprost oküler inflamatuar rahatsızlıklarda, neovasküler, inflamatuar, kapalı açılı glokomda, konjenital glokomda veya dar açılı glokomda denenmemiştir.

Cilt


BEMATORİN'in cilt yüzeyiyle tekrarlanan şekilde temas ettiği alanlarda tüylenme potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle BEMATORİN'in tavsiye edildiği şekilde uygulanmasıve yanak veya diğer cilt alanlarına akmasını önlemek önemlidir.

Solunum


Bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlası, kısıtlanmış solunum fonksiyonu olan hastalarda çalışılmamıştır, bu nedenle bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Kısıtlanmış solunumfonksiyonu geçmişi olan hastaların dahil olduğu klinik çalışmalarda solunum üzerinde anlamlıderecede istenmeyen etki görülmemiştir.

Kardiyovasküler


Bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlası birinci dereceden daha ciddi kalp bloğu veya kontrol edilemeyen konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir. Bimatoprost 0,3 mg/mlgöz damlası ile sınırlı sayıda spontan bradikardi veya hipotansiyon bildirilmiştir. Bu nedenleBEMATORİN kalp hızı yavaş veya kan basıncı düşük olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Diğer bilgiler


Glokom veya oküler hipertansiyonu olan hastalarda bimatoprost 0,3 mg/ml ile yapılan çalışmalarda gözün günde bir dozun üzerinde bimatoprosta maruz kalmasının intraokülerbasınç düşürücü etkiyi azaltabileceği gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.5). Diğer prostaglandinanalogları ile birlikte BEMATORİN kullanan hastalar intraoküler basınçlarındakideğişiklikler açısından izlenmelidir.

Göz ilaçlarında yaygın bir prezervan olarak kullanılan benzalkonyum klorürün noktalı keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiye neden olduğu bildirilmiştir. BEMATORİN0,08 mg benzalkonyum klorür içerdiğinden göz kuruluğu olan hastalarda ya da korneanın riskaltında olduğu olgularda ve benzalkonyum klorür içeren birden çok ilaç kullanan hastalardadikkatli kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda hastaların izlenmesi gerekmektedir.

Çok dozlu topikal oftalmik ürün kullanımıyla ilişkili olarak bakteriyel keratit bildirimleri bulunmaktadır. Bu ürünler çoğunlukla aynı zamanda oküler bir hastalığı olan hastalartarafından kazara kontamine edilmektedir. Oküler epitel yüzeyinde bozulma olan hastalarbakteriyel keratit gelişimi açısından daha büyük risk altındadır.

Çözelti kontaminasyonunun önlenmesi için şişenin ucu göze, çevre dokulara, parmaklara veya başka herhangi bir yüzeye temas ettirilmemelidir.

BEMATORİN, benzalkonyum klorür içermektedir. Benzalkonyum klorür gözde irritasyona

Bu beb s


ve


re

«e»


ce

3 / 10

kontakt lens çıkarılmalı ve lensi takmak için en azından 15 dakika beklenmelidir. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

0,3 mg/ml bimatoprost göz damlasının oküler uygulamasından sonra bimatoprostun sistemik konsantrasyonları son derece düşük (0,2 ng/ml'nin altında) olduğundan insanlarda ilaçetkileşimleri beklenmemektedir. Bimatoprost birden fazla enzim ve yolak aracılığı ilebiyotransformasyona uğramaktadır ve preklinik deneylerde karaciğerde ilaç metabolize edenenzimlerinden herhangi birine etkisi gözlemlenmemiştir.

Klinik deneylerde, 0,3 mg/ml bimatoprost göz damlası çeşitli farklı oftalmik beta-bloker ajanlarla birlikte kullanılmış ve herhangi bir ilaç etkileşimi tespit edilmemiştir.

Eklemeli glokom tedavisi sırasında bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlasının topikal beta-blokerler dışındaki başka antiglokom ajanlar ile birlikte kullanımı değerlendirilmemiştir.

Diğer prostaglandin analogları ile birlikte kullanıldığında, glokomu veya oküler hipertansiyonu olan hastalarda, prostaglandin analoglarının (örn. BEMATORİN) göz içibasınç düşürücü etkisinin azalma ihtimali vardır (bkz. Bölüm 4.4).

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanıldığı takdirde, ilaçların en az 5 dakika ara ile uygulanması gerekir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıma dair veri bulunmamaktadır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi sırasında uygun bir kontraseptif yöntemuygulamalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda bimatoprost kullanımına dair yeterli veri bulunmamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar yüksek maternotoksik dozlarda reprodüktif toksisite oluştuğunugöstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

BEMATORİN hamilelik sırasında kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Bimatoprost'un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, bimatoprost'un sütle atıldığını göstermektedir. Tedaviye veya emzirmeye devam

4 / 10

edilip edilmeyeceğine, annenin tedavisinin ve bebeğin emzirilmesinin risk/yararı göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

BEMATORİN'in emziren annelerde kullanılmaması önerilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bimatoprostun insanlarda üreme yeteneği üzerine etkisi ile ilgili veri bulunmamaktadır. Ancak hayvan çalışmalarında yüksek maternotoksik dozlarda üreme toksisitesi gösterilmiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BEMATORİN'in araba ve makine kullanma becerisi üzerinde ihmal edilebilir bir etkisi vardır. Bütün oküler ilaçlar için olduğu gibi, uygulamayı takiben geçici bir görme bulanıklığısöz konusu olursa, araç veya makine kullanmaya başlamadan önce bulanıklığın geçmesibeklenmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Bimatoprost 0,1 mg/ml ile yapılan 12 aylık Faz III klinik çalışmalarında hastaların % 38'i advers reaksiyon bildirmiştir. En sık bildirilen advers olay konjonktival hiperemidir (geneldeeser miktar ila hafif ve non-inflamatuvar cinste), hastaların

%%

4'ü, bimatoprost 0,1 mg/ml göz damlası ile konjonktival hipereminedeniyle tedaviyi bırakmıştır.

Aşağıdaki yan etkiler, bimatoprost 0,1 mg/ml ile yapılan klinik çalışmalar sırasında veya pazarlama sonrası dönemde bildirilmiştir. Bunların çoğu oküler, hafif yan etkilerdir ve hiçbiriciddi değildir.

İstenmeyen etkiler Sistem Organ Sınıfına göre sunulmakta olup her sıklık kategorisinde azalan ciddiyete göre sıralanmıştır. Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygınolmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Yaygın:

Yaygın olmayan:

Konjonktival hiperemi.

Noktalı keratit, gözde irritasyon, gözde kaşıntı, kirpiklerde uzama, gözde ağrı, göz kapağında eritem, göz kapağında kaşıntı.Astenopi, bulanık görme, konjonktiva rahatsızlığı, konjonktivaödemi, iriste pigment artışı, madarosis, göz kapağında ödem.

5 / 10

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Deride hiperpigmentasyon, hipertrikozis.

Yaygın olmayan: Deride kuruluk, göz kapağı kenarında kabuklanma, kaşıntı.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Damlatılan bölgede irritasyon.

Klinik çalışmalarda 1800'den fazla hasta 0,3 mg/ml bimatoprost ile tedavi edilmiştir. 0,3 mg/ml bimatoprost'un kullanıldığı faz III, monoterapi ve birleşik tedavi çalışmalardan eldeedilen verilerin birleşimine dayanarak, bildirilen en yaygın istenmeyen etkiler:

• 2. yılda %7 ve 3. yılda %2 yeni rapor insidansıyla ilk yılda %45'e kadar kirpik uzaması.

• 2. yılda %13 ve 3. yılda %12 yeni rapor insidansıyla ilk yılda %44'e kadar konjonktivalhiperemi (genelde eser miktar ila hafif ve non-inflamatuar cinsi olduğu düşünülmüştür).

• 2. yılda %3 ve 3. yılda %0 yeni rapor indidansıyla ilk yılda hastaların %14'üne kadaroküler kaşıntı. İlk yılda hastaların %9'undan azı istenmeyen etkilere bağlı olarak tedaviyibırakmıştır. Tedaviyi bırakma indidansı 2. ve 3. yılda %3'tür.

Aşağıdaki advers etkiler, 0,3 mg/ml bimatoprost ile görülmüştür. Bunlar arasında her iki formülasyon ile ortaya çıkan ancak sıklıkları farklı olan advers olaylar da yer almaktadır.Bunların çoğu oküler, hafif ila orta derecede etkilerdir ve hiçbiri ciddi değildir: İstenmeyenetkiler her sıklık grubunda azalan ciddiyete göre sıralanmıştır.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi.

Göz hastalıkları

Çok yaygın: Yaygın:

Yaygın olmayan: Bilinmiyor:

Gözde kaşıntı, kirpiklerde uzama.

Kornea erozyonu, gözde yanma, alerjik konjonktivit, blefarit, görme keskinliğinde kötüleşme, astenopi, konjonktival ödem,yabancı cisim hissi, göz kuruluğu, oküler ağrı, fotofobi, gözyaşarması, gözde akıntı, görme bozukluğu/bulanık görme, irispigmentasyon artışı, kirpiklerde koyulaşma.

Retinal hemoraji, uveit, kistoid makula ödemi, iritis, blefarospazm, göz kapağında retraksiyon, periorbital eritem.Enoftalmi.

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Hipertansiyon

6 / 10

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Hirsutizm.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Asteni

Araştırmalar

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyon testi

Fosfat içeren göz damlaları ile bildirilen istenmeyen etkiler: Belirgin kornea hasarı olan bazı hastalarda fosfat içeren göz damlalarının kullanımıyla ilişkili olarak, çok seyrek kornealkalsifikasyon vakaları bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Herhangi bir doz aşımı vakası bildirilmemiştir ve oküler uygulamadan sonra görülmesi beklenmez.

Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. lıkla yutulduğu durumda, aşağıdaki bilgiler yol gösterici olabilir: Sıçan ve farelerdeki iki haftalıkoral çalışmalarda, 100 mg/kg/gün'e kadar olan dozları herhangi bir toksisite oluşturmamıştır.mg/m2 olarak ifade edildiğinde bu doz, 10 kg ağırlığında bir çocukta bir şişeBEMATORİN'in yanlışlıkla alındığı dozdan en az 210 kez daha fazladır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, prostaglandin analogları ATC kodu: S01EE03

Etki mekanizması


Bimatoprost insanda trabeküler ağ yoluyla hümör aközün dışa akımını arttırarak ve üveoskleral dışa akımı güçlendirerek intraoküler basıncı azaltır. İntraoküler basıncın azalması,ilacın ilk verilişinden yaklaşık 4 saat sonra başlar ve yaklaşık 8 ila 12 saatte maksimum etkiyeulaşılır. Etki süresi en az 24 saattir.

Bimatoprost güçlü bir oküler hipotansif ajandır. Yapısal olarak, bilinen herhangi bir

Bu be adresi


7 / 10

sentetik bir prostamidtir. Bimatoprost seçici olarak prostamidler olarak adlandırılan, biyolojik olarak sentezlenen yeni keşfedilmiş maddelerin etkilerini taklit eder. Buna karşın prostamidreseptörü yapısal olarak henüz tanımlanmamıştır.

Bimatoprost 0,1 mg/ml ile erişkinlerde yapılan 12 aylık ön çalışmada, 12 ay boyunca herhangi bir visitte ölçülen ortalama diürnal göz içi basınç değerleri arasındaki fark gün boyunca 1,1mmHg'dan yüksek olmamıştır ve 17,7 mmHg üzerine çıkmamıştır.

BEMATORİN % 0.008 (a/h) konsantrasyonunda benzalkonyum klorür içermektedir.

Bimatoprost 0,1 mg/ml'nin psödoeksfoliyatif ve pigmenter glokomu olan açık açılı glokom hastalarında ve patent iridotomili kronik kapalı açılı glokom hastalarında kullanımına aitsınırlı deneyim vardır.

Klinik çalışmalarda, ilacın kalp atış hızı ve kan basıncı üzerinde klinik açıdan önemli bir etkisi görülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon


BEMATORİN'in 18 yaşından küçük pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenliliği saptanmamıştır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Bimatoprost, insan kornea ve sklerasına in vitro olarak iyi penetre olur. Erişkinlerde oküler uygulamadan sonra, bimatoprostun sistemik maruziyeti çok düşüktür ve zamanla herhangi birbirikim olmaz. Toplam iki hafta süreyle her iki göze günde bir kez bir damla 0,3 mg/mlbimatoprostun oküler uygulanmasından sonra, kan konsantrasyonları dozlamadan sonra 10dakika içinde doruk seviyesine ulaşmış ve dozlamadan sonra 1,5 saat içinde alt tespit sınırının(0,025 ng/ml) altına düşmüştür. Ortalama Cmaks ve EAA0-24saat değerleri, 7 ve 14. günlerdesırasıyla yaklaşık 0,08 ng/ml ve 0,09 ng*saat/ml'dir. Bu da, oküler dozlamanın ilk haftasıiçinde kararlı bir bimatoprost konsantrasyonuna ulaşıldığını göstermektedir.

Dağılım:


Bimatoprost, vücut dokularına orta düzeyde dağılmaktadır ve kararlı durumda insanlarda sistemik dağılım hacmi 0,67 L/kg'dır. İnsan kanında, bimatoprost esas olarak plazmadabulunur. Bimatoprostun plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık

%

88'dir.

Biyotransformasyon:


Bimatoprost, oküler uygulama sonrasında sistemik dolaşıma geçtikten sonra dolaşımdaki başlıca yapılardan biri haline gelir. Daha sonra çeşitli metabolitler oluşturmak üzereoksidasyon, N-deetilasyon ve glukuronidasyon süreçlerinden geçer.

8 / 10

Eliminasyon:


Bimatoprost, esas olarak renal yolla atılır. Sağlıklı gönüllülere verilen intravenöz bir dozun

%Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik hastalar:


Günde iki kez bimatoprost 0,3 mg/ml göz damlası uygulamasından sonra, yaşlı bireylerdeki (65 yaş ve üzerindeki kişiler) 0,0634 ng*saat/ml'lik ortalama EAAo-24saat değeri genç sağlıklıerişkinlerdeki 0,0218 ng*saat/ml değerinden anlamlı biçimde yüksektir. Buna karşın yaşlı vegenç bireylerle ilişkili sistemik maruziyet, oküler uygulamada son derece düşük olduğu için,bu bulgu klinik açıdan anlamlı değildir. Zaman içinde kanda bimatoprost birikimi olmamıştır,güvenlilik profili yaşlı ve genç hastalarda benzerdir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik olmayan çalışmalardaki etkilerin insandaki maksimal maruziyetin yeterince fazlasına maruz kalındığında ortaya çıktığı düşünülmektedir ve klinik kullanımda önemi azdır.

1 yıl süreyle günde > 0,3 mg/ml konsantrasyonlarda oküler bimatoprost uygulanan maymunlarda iris pigmentasyonunda artış ve belirgin üst ve/veya alt sulkus ve palpebralfisurun genişlemesiyle karakterize dozla ilişkili geri dönüşür nitelikte perioküler etkilergözlenmiştir. İris pigmentasyonundaki artışın melanosit sayısındaki artıştan değil,melanositlerdeki melanin üretiminin artan uyarımından kaynaklandığı görülmüştür.Perioküler etkilere ilişkin işlevsel ya da mikroskopik değişiklikler gözlenmemiştir. Periokülerdeğişikliklerin etki mekanizması bilinmemektedir.

Bimatoprost, bir dizi

in vitroin vivo

deneyde mutajenik veya karsinojenik değildir.

Bimatoprost, 0,6 mg/kg/gün dozlarına (amaçlanan insan maruziyetinin en azından 103 katı) kadar, erkek ve dişi sıçanlarda fertiliteyi bozmamıştır. Fare ve sıçanlarda yapılanembriyo/fetal gelişim çalışmalarında, amaçlanan insan dozunun sırasıyla, en az 860 veya 1700katı daha yüksek dozlarda gelişimsel etki görülmezken, düşük görülmüştür. Bu dozlar insandaamaçlanan maruziyetin sırasıyla en az 33 ila 97 katı sistemik maruziyet ile sonuçlanmıştır.Sıçanlarda yapılan peri/postnatal çalışmalarda, >0,3 mg/kg/gün (amaçlanan insanmaruziyetinin en azından 41 katı) doz verilen dişilerde gebelik süresinde azalma, fetus ölümüve yavru vücut ağırlığında azalma etkileri görülmüştür. Yavruların nöro-davranışsal işlevlerietkilenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Disodyum EDTA

Disodyum hidrojen fosfat heptahidrat

Bu be^se,507p sayılı ^ektronik*İmzaKanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol

Sitrik asit monohidrat

9 / 10

Sodyum klorür Sodyum hidroksitHidroklorik asitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Şişe açıldıktan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Damlalıklı, şeffaf, düşük yoğunluklu polietilen şişe ve beyaz polipropilen çevirmeli kapaktan oluşan ambalaj içerisinde, 2,5 mL'lik solüsyon olarak sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. No:1 34303 Küçükçekm ece/İSTANBULTel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2017/946

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:Ruhsat yenileme tarihi:10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

10 / 10

İlaç Bilgileri

Bematorin %0.01 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Bimatoprost

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.