Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Systane Lubrikant 4 Mg/ml+3 Mg/ml Steril Göz Damlası Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMEtkin madde:

%0.4

%0.3

Polietilen Glikol 400 Propilen Glikol

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Lubrikant oftalmik çözelti.

4. KLİNİK ÖZELİKLER
4.1 Terapötik Endikasyonlar

- Kuru göz sendromu (kerato konjunktivitis sicca)

- Ekzoftalmiye bağlı kuruluk

- Lagoftalmi

- Oküler yüzeyin yetersiz veya bozuk nemlendirilmesin bağlı olan diğer patolojikdurumlarda gözyaşı subsitüsyonunda endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

İhtiyaç duyulduğunda rahatsız göz veya gözlere 1-2 damla üç basamakta uygulanır.

Uygulama şekli:

• Sadece oküler kullanım içindir.

• Eğer çözeltinin rengi değişir veya bulanıklaşırsa kullanmayın.

• Eğer birden fazla topikal oftalmik ürün kullanılıyorsa, iki uygulama arasında enazından 5 dakika olmalıdır. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.

• Kullanmadan önce iyice çalkalayın.

• Kontakt lensleri takmadan ve kontakt lensleri çıkardıktan sonra göze damlatarak,kontakt lenslerin yol açtığı göz kuruluğunun tedavisinde kullanılabilir. Gözedamlatın ve gözünüzü kırpın.

• Kontaminasyonu önlemek için, şişenin ucunu hiç bir yüzeye değdirmeyin.Kullandıktan sonra kapağı tekrar kapatın.

1

a) Başınızı arkaya yatırın.

b) Elinizi gözünüzün altına yerleştirin ve gözünüz ile alt göz kapağınızın arasında Vşeklindeki kese görünene kadar yavaşça aşağıya çekin.

c) Keseye bir veya iki damla damlatın.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası'nın karaciğer/böbrek hastalarındaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

Pediyatrik Popülasyon:

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası'nın çocuklarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

Geriyatrik Popülasyon:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.3 Kontrendikasyonlar

İçerdiği maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Eğer gözde sürekli rahatsızlık, aşırı yaşlanma, baş ağrısı, görmede değişiklikler veya gözde kızarıklık meydana gelirse, ilacın kullanımı kesilerek göz doktorunabaşvurulmalıdır. Eğer solüsyon renk değiştirir ve bulanık hale gelirse ürünkullanılmamalıdır.

Kontaminasyondan sakınılmadır ve şişenin ucu hiçbir yere değdirilmemelidir. Kullandıktan sonra kapağı kapatılmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşmeler ve diğer etkileşim şekilleri

Klinik olarak anlamlı hiç bir etkileşim tanımlanmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkilidoğum kontrolü uygulamak zorundadır.

Gebelik dönemi

Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veyaembriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindekietkiler bakımından yetersizdir.

2

Bu üründeki bileşenlerin hepsi, genel olarak toksik olmayan ve irite edici olmayan olarak sınıflandırılan, farmakolojik olarak inert bileşenlerdir (bakınız Bölüm 5.3Klinik öncesi güvenlilik verileri). Dolayısıyla, gebelik esnasında herhangi bir etkiöngörülmemektedir.

Laktasyon dönemi

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası'nın emzirme üzerindeki etkilerine dair yeterli miktarda veri yoktur. Bu üründeki bileşenlerin hepsi, genelolarak toksik olmayan ve irite edici olmayan olarak sınıflandırılan, farmakolojikolarak inert bileşenlerdir (bakınız Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri)Dolayısıyla, emzirme üzerinde herhangi bir etki öngörülmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer göz damlaları ile olduğu gibi görmede meydana gelen bulanıklık veya diğer görme bozuklukları araç veya makine kullanımını etkileyebilir. Eğer damlatmasırasında görmede bulanık meydana geliyorsa, hastalar araç veya makine kullanmadanönce görme netleşinceye kadar beklemelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki advers reaksiyonlar SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası uygulamasını takiben rapor edilmiştir. Reaksiyonların sıklığı mevcutverilerden tahmin edilememektedir.

Gözlemlenen istenmeyen etkiler şu şekilde sınıflandırılmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000ila <1/1000); çok seyrek (<1/10,000) ya da bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Göz ağrısı, göz kaşıntısı, gözde tahriş, gözde anormal his, oküler hiperemi, bulanık görme.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmelerigerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected];

tel: 0 800 314 00 08;faks: 0 312 218 35 99)

3

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Bu preparatın özellikleri dolayısıyla, bu ürünün oküler bir aşırı dozu ile veya bir şişenin içeriğinin yanlışlıkla yutulmasının sonucunda toksik etkilerbeklenilmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmik, Suni Gözyaşları ve Diğer Preparatlar ATC kodu: S01XA20

Vücudumuzun salgıladığı sıvılardan biri olan gözyaşının çok önemli bir görevi vardır. Gözyaşı tam ve doğru miktarlarda içerdiği doğal komponentleri ile göz yüzeyindegözyaşı filmi denilen koruyucu bir tabaka oluşturur. Gözyaşı filmi, her gün gözükaplar ve nemli kalmasını sağlayarak, gözlerin rahat ve sağlıklı olmasını temin eder.Bazen gözyaşı azlığı ya da komponentlerinin eksikliği nedeniyle göz yaşı filmibozulabilir ve kornea üzerinde kuru noktalar oluşabilir. Bu durum, kuru ve hassas gözsemptomlarına, irite olmuş gözde yabancı cisim ve rahatsızlık hissine sebep olur. Kurugöz nedeniyle bazen de gözlerde fazla yaşarma görülebilir ki bu durumda gözyaşımiktarında değil, gözyaşı komponentlerinde eksiklik vardır. Kuru göz rahatsızlığıilerleyen yaşla beraber kadınlar başta olmak üzere herkesi etkiler. Yaşlandıkça gözyaşı da dahil olmak üzere tüm vücut sıvıları daha az üretilir. Kuru hava, sis, duman verüzgar gibi kötü çevre şartları da bu durumu şiddetlendirebilir. Ayrıca alerji, vitamineksiklikleri, artrit gibi rahatsızlıklar da gözyaşı film bozukluklarına neden olabilir.İhtiyaç duyulan gözyaşı komponentlerini yerine koyarak irite olmuş gözü rahatlatanSYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası ile kuru göz sendromubaşarıyla tedavi edilebilir.

SYSTANE, gözlerdeki kuruluğun yol açtığı rahatsızlık hissini engellemek ve gözlerin daha uzun süre nemli ve canlı kalmasını sağlamak amacıyla bilimsel yöntemlerleformüle edilmiştir. SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlasınemlendirici olarak polietilen glikol ve propilen glikol, koruyucu madde olarakpolikuad içermektedir.

In vitro

çalışmalar göstermiştir ki polikuad, gözü diğer sunigözyaşı prezervanlarının neden olabileceği epitelyal hücre toksisitesinin zarar vericietkisinden korur ve epitelyal hücre büyümesine izin verir. Polikuad'ın normalkişilerde %99, koruyucu madde hassasiyeti olduğu bilinen kişilerde %97 zararsızolduğu gösterilmiştir.

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası ile farmakodinamik çalışmalar yapılmamıştır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

SYSTANE Lubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası'nın etkisi, diğer suni gözyaşlarında olduğu gibi, farmakolojik değil mekanik bir etkidir. Topikal kullanımda,göz damlası içeriğinde bulunan maddelerin sistemik etkisi bulunmamaktadır. SystaneLubrikant 4 mg/ml + 3 mg/ml Steril Göz Damlası'nın, gözde rahatlık ve nemlilik

4

sağlayan, göz kuruluğunu giderici etkisi damlanın göze uygulanmasından hemen sonra ortaya çıkar.

Emilim:


Polietilen Glikol 400:

Oküler uygulaması takiben mevcut veri bulunmadığından tüm destekleyici bilgiler sistemik maruziyet sonucunda edinilmiştir.

Polietilen glikolün (PEG) sindirim sisteminde emildiği kanıtlanmıştır. Emilen yüzde büyük oranda moleküler ağırlığa bağlıdır ve düşük molekül ağırlığı (< 1000 Da) oraluygulamayı takiben ince bağırsakta kısmi emilim göstermektedir. PEG 400'üninsanlarda oral uygulamasının sonucunda %50-65'i emilmiştir. 4000'in üzerindemoleküler ağırlığa sahip PEG'ler sağlıklı ciltten minimal oranda emilmektedir.

Propilen Glikol:

Oküler uygulaması takiben mevcut veri bulunmadığından tüm destekleyici bilgiler sistemik maruziyet sonucunda edinilmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar propilen glikolün kediler, sıçanlar ve tavşanlarda oral uygulamayı takiben hızla emildiğini göstermiştir.

Dağılım:


Polietilen Glikol 400:

Oral, intravenöz veya topikal uygulamaları takiben PEG 400'ün sistemik dolaşımda dağılımına dair çalışmalar yapılmıştır. PEG 400'ün köpeklerde intravenöz uygulamayıtakiben hesaplanan dağılım hacmi bazında hücre içinde dağıldığı rapor edilmiştir.

Propilen Glikol:

Oral, intravenöz veya topikal uygulamaları takiben propilenin dolaşım sisteminde dağılımına dair çalışmalar yapılmıştır. 120-600 mg/m2 şeklindeki propilen glikoldozlarının IV uygulamasını takiben ortalama Vd was ~0.780 L/kg olurken oraluygulamayı takiben görünür dağılım hacmi ~0.5 L/kg olmuştur. Bu değerler yaklaşıkolarak toplam vücut değerleridir ki bu da propilen glikolün dokularda eşit olarakdağıldığını göstermektedir.

Biyotransformasyon:


Polietilen Glikol 400:

Oral uygulamayı takiben sadece düşük seviyelerde saptanabilir metabolik ürün tespit edilmiştir. PEG'nin metabolizma çalışmalarında terminal alkol gruplarınınoksidasyonundan karboksilik asit oluşumu görülmüştür. PEG'nin diasit ve hidroksilasit metabolitleri insanlarda plazma ve idrarda teşhis edilmiştir.

Propilen Glikol:

Sistemik propilen glikolün laktik ve pirüvik asitler ile karbon diyokside oksidatif metabolizmaya maruz kaldığı rapor edilmiştir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalardapropilen glikol içeren diyetleri takiben karaciğer glikojen içeriğinde artış görülmüştür.

Eliminasyon:


5

Polietilen Glikol 400:

Oral PEG 400 uygulamalarını takiben sistemik seviyelerin esasen idrar ve dışkıda değişmeden atıldığı gösterilmiştir. PEG'nin idrar ile atılımı pasif glomerüler filtrasyonyoluyla olduğundan moleküler ağırlığa bağlıdır. İnsanlarda elde edilen veriler PEG400'ün ana atılım yolağının idrarla klerens olduğunu göstermektedir. Köpeklerde, 400ila 4000 arasındaki moleküler ağırlığa sahip PEG'ler plazmadan glomerüler filtrasyonhızına benzer bir hızda temizlenmektedir ki bu da pasif bir filtrasyon prosesine işaretetmektedir.

Propilen Glikol:

Sistemik kandan elimine olan propilen glikol konsantrasyon ile orantılıdır. Eliminasyonun metabolizma ve renal atılım ile olduğu ve uygulanan dozun üçte biriila yarısının idrarda geri kazanıldığı gösterilmiştir.

Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:


Polietilen Glikol 400:

Sistemik maruziyet ile ilgili doz aralığı çalışmaları rapor edilmemiştir.

Propilen Glikol:

Hastalarda artan intravenöz infüzyonları takiben doğrusal olmayan kinetik ile 3-15 g/m2 doz aralığında doyurulabilir propilen glikol klerensi görülmüştür.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler):

Polietilen Glikol 400:

PEG 400 için herhangi bir farmakokinetik/farmakodinamik çalışması rapor edilmemiştir.

Propilen Glikol:

Propilen glikol için herhangi bir farmakokinetik/farmakodinamik çalışması rapor edilmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik olmayan veriler, geleneksel güvenlilik farmakolojisi risk değerlendirmeli, yinelemeli doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme içintoksisite çalışmalarına dayanılarak insanlar için özel bir riske işaret etmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hidroksipropil Guar Borik AsitSodyum KlorürPotasyum KlorürKalsiyum Klorür (dihidrat)

Magnezyum Klorür (heksahidrat)

6

Çinko Klorür Poliquad

Sodyum Hidroksit ve/veya Hidroklorik Asit (pH ayarı için)

Saf Su

6.2 Geçimsizlikler

Bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

18 aylık raf ömrüne sahiptir. Açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılmalıdır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, üzerinde plastik güvenlik şeridi bulunan beyaz plastik burgulu kapaklı, ucu damlalıklı, şeffaf, beyaz plastik Drop-Tainer şişe, 15 ml.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Geçerli olduğu takdirde kullanılmış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'neuygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Kavacık / Beykoz / Istanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2017/817

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

18.10.2017

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

7

İlaç Bilgileri

Systane Lubrikant 4 Mg/ml+3 Mg/ml Steril Göz Damlası

Etken Maddesi: Polietilen Glikol 400, Propilen Glikol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.