Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Merional 150 IU IM/SC Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları » Cinsiyet Hormonları ve Genital Sistem » Gonadotropinler ve diğer ovulasyon uyarıcılar » Gonadotropinler » İnsan Menopozal Gonadotropin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MERJONAL® 150 lU i.m./s.c. enjeksiyon için liyofilize toz içeren flakon

2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

Menotropin 150 lU
[150 lU İnsan folikül stimülan hormonu (FSH) ve 150 lU luteinizan hormona (LH) tekabül eden insan menopozal gonadotropini (HMG)]

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 10 mg
Sodyum klorür % 0.9
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakımz.

3- FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Toz: Beyaz renkte liyofılize toz Çözücü: Berrak renksiz çözelti

4- KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1- Terapötik endikasyonlar

MERIONAL®,
• Adet görmeyen ya da düzensiz adet gören kadınlar dahil, klomifen sitrat ile tedaviye yamt alınamayan kadınlarda anovulasyon (polikistik över sendromu (PKOS) dahil) durumunda,
• Kadınlarda, in vitro fertilizasyon (IVF), intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), gametlerin fallop tüplerine transferi (GIFT) ve zigotların fallop tüplerine transferi (ZİFT) gibi yardımcı üreme tekniklerinde, çoklu folikül gelişimini uyarmak için, kontrollü över stimülasyonunda,
• Doğuştan veya sonradan edinilmiş hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda spermatogenezin uyarılması için insan koriyonik gonadotropini (hCG) tedavisiyle birlikte, endikedir.

4.2- Pozoloji ve uygulama şekli,

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi Anovulasyonlu kadınlarda (PKOS dahil):

Anovulasyon (PKOS dahil) durumunda, MERJONAL® tedavisinin amacı hCG uygulandıktan sonra yumurtamn salıverileceği olgun tek bir Graaf folikülü geliştirmektir. MERIONAL® günlük enjeksiyonlar halinde uygulanabilir. Adet gören hastalarda tedaviye adet siklusunun ilk 7 günü içerisinde başlanmalıdır.
Doz, ultrason ve/veya serumdaki östradiol düzeyi ile folikül büyüklüğünün ölçülmesi ve hastamn tedaviye verdiği yamta göre bireysel olarak belirlenmelidir. Yaygın olan uygulama tedaviye 75-150 lU dozda MERIONAL® ile başlanması ve hasta yamtma göre dozun artırılmasıdır. Önerilen en yüksek günlük doz, genellikle 225 lU'den yüksek olmamalıdır. 4 haftalık tedavi sonrasında hastadan yeterli yamt alınamamışsa bu tedavi kürü kesilmeli ve tedaviye bir önceki küre göre daha yüksek doz ile başlanmalıdır.
Yeterli yamt elde edildiğinde, en son uygulanan MERJONAL® dozunu takiben 24-48 saat sonra 5000-10.000 lU hCG uygulanmahdır. Hastaya hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve takip eden günde cinsel ilişkide bulunması önerilir. Ahernatif olarak intrauterin inseminasyon (lUI) gerçekleştirilebilir.
Tedaviye aşırı yamt alındığında, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulaması yapılmamalıdır (bkz. 4.5). Tedaviye diğer adet döneminde, bir önceki kürde uygulanandan daha düşük dozda başlanmalıdr.

Ciddi LH ve FSH yetmezliğine bağlı anovulasyonlu kadınlarda

Bu kadınlarda (hipogonadotropik hipogonadizm) MERJONAL® tedavisinin amacı hCG uygulandıktan sonra yumurtanın salıverileceği tek bir olgun Graaf folikülü geliştirmektir. Bu kadmlar adet göremediğinden ve düşük endojen östrojen salgılammı düşük olduğundan, tedavi herhangi bir zamanda başlatılabilir.
Doz, ultrason ve/veya östrojen düzeyi ile folikül büyüklüğünün ölçülmesi ile değerlendirilen bireysel yamta göre bireysel olarak ayarlanmalıdır. Yaygın olan uygulama, tedaviye 75-150 lU dozda MERIONAL® ile başlanması ve hasta yamtma göre dozun artırılmasıdır. MERIONAL® dozunun artırılması gerektiğinde, doz 7-14 gün arayla ve tercihan 150 lU'lik artışlarla gerçekleştirihnelidir. Bir kürdeki stimülasyon süresi 5 haftaya kadar uzatılabilir.
Yeterli yamt elde edildiğinde, en son uygulanan MERIONAL® dozunu takiben 24-48 saat sonra hastaya tek bir 5000-10.000 lU hCG enjeksiyonu yapılmahdır. Hastaya hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve takip eden günde cinsel ilişkide bulunması önerilir. Alternatif olarak intrauterin inseminasyon (lUI) gerçekleştirilebilir.
Ovülasyon sonrası luteotrofik etkinliğe sahip maddelerin (LH/hCG) eksikliği korpus luteumun prematür kaybına neden olabileceğinden, luteal destek düşünülmelidir.
Tedaviye aşırı yanıt alındığında, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulaması yapılmamalıdır (bkz. 4.5). Tedaviye diğer adet döneminde, bir önceki kürde uygulanandan daha düşük dozda başlanmalıdr.

Çoklu folikül gelişimi için yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlarda kontrollü över stimülasyonu:

Süper ovulasyon için yaygın uygulamaya göre tedaviye siklusun 2. veya 3. gününde günlük 150-225 lU dozda başlanır ve serum östrojen düzeylerinin ölçümü ve/veya ultrason değerlendirmesi ile belirlenen yeterli foliküler gelişim sağlanana kadar hasta yanıtına göre belirlenen dozda (genellikle günlük 450 lU'den fazla olmayan dozlarda), tedaviye devam edilir. Yeterli foliküler gelişim, ortalama olarak tedavinin 10. gününde (5-20 gün arasmda) sağlanır.
Foliküler olgunlaşmayı başlatmak için, son MERIONAL® uygulamasından 24-48 saat sonra hastaya tek bir 5000-10.000 lU hCG enjeksiyonu yapılır.
Endojen lüteinizan hormon (LH) akışmı baskılamak ve LH tonik düzeylerini kontrol etmek amacıyla hipofız down- regülasyonu, yaygın olarak gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) agonisti kullanılarak sağlanmaktadır. Yaygm uygulamaya göre MERIONAL® tedavisine agonist tedaviye başladıktan yaklaşık iki hafta sonra başlamr ve her iki tedaviye yeterli foliküler gelişim sağlamncaya kadar devam edilir. Örnek olarak; iki hafta agonist ile hipofız down- regülasyonunu takiben, ilk yedi gün için 150-225 lU dozda MERIONAL® uygulamr. Doz daha sonra hastanın yumurtalığındaki gelişime göre ayarlamr.
Yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen deneyimler genel olarak ilk 4 denemede başarı oranımn sabit kaldığım ancak daha sonraki denemelerde başarı oranının gittikçe azaldığını göstermektedir.

Hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda spermatogenezin uyarılması için:

Spermatogenez tedavisine hastaya haftada iki ya da üç kez i.m. veya s.c. yoldan 1000 lU-2000 lU hCG uygulaması ile başlamr. Daha sonra bu tedaviye haftada iki ya da üç kez i.m. veya s.c uygulanan 75 IU-150 lU MERIONAL® ilavesi ile devam edilir. Bu tedavi, spermatogenezde bir düzelme beklenmeksizin en az üç ay boyunca sürdürülmelidir. Klinik deneyimler spermatogenez için en az 18 ay süreyle tedaviye devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Uygulama şekli

MERIONAL® subkütan veya intramusküler uygulama içindir. İntravenöz yoldan uygulanmamalıdır.
Enjeksiyonluk çözelti, karton kutu içerisinde yer alan çözücü ampul yardımıyla, flakondaki tozun çözülmesi ile elde edilir (bkz 6.6). 1 mİ Tik çözücü ampul ile 5 flakona kadar MERIONAL® ürününün çözülmesi mümkündür. Toz genellikle hemen çözünür. Birden fazla flakon durumunda 1 mİ çözücü içinde köpük olmaması için gerekirse yavaşça çevirilerek kanştırılır. Hazırlanan çözelti berrak ve renksizdir.
Hazırlanan çözelti bekletilmeden hemen kullamimalıdır.

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği

MERIONAL®'in böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili bilgi yoktur.

Pediyatrik popülasyon

MERIONAL®'in çocuklara yönelik bir endikasyonu bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yaş grubunda güvenilirlik ve etkinliği değerlendirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon

Menotropin üzerine yapılan klinik çalışmalar 65 yaş üzeri hastaları içermemektedir.

4.3- Kontrendikasyonlar,

MERIONAL® aşağıdaki durumlarda kontrendikedir.
• Etkin madde olan menotropine ya da toz veya çözücü ampul bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumunda,
• Hipofız ya da hipotalamus tümörleri,
• Kadınlarda,
• Över büyümesi ya da polikistik över sendromundan kaynaklanmayan kist,
• Nedeni bilinmeyen j inekoloj ik kanamalar,
• Över, uterus ve meme karsinomu,
• Gebelikte ve laktasyonda,
• Primer över yetmezliği,
• Üreme organlannm gebeliğe uygun olmayan malformasyonu,
• Uterusta gebeliğe uygun olmayan fıbroid tümörler,
• Tubal oklüzyon (IVF'in indüklenmesi için süperovulasyon yapılmadıkça), över
disgenezi, rahmin olmaması veya prematüre menopoz gibi yeterli sonucun beklenemediği yapısal anormallikler
• Erkeklerde,
• Primer testis yetmezliğinde

4.4- Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Gonadotropin tedavisi, hastamn uygun zamanlarda takip edilmesi açısından, doktorlar ve yardımcı sağlık mesleği mensupları tarafından belirli bir zaman ayırılması gereken bir tedavidir.
ilk uygulama uygun destekleyici ekipmana sahip merkezlerde yapılmalıdır. Över hiperstimülasyonu sendromu ve çoğul gebelik riskinin önlenmesi için ultrason taramasınm yam sıra hastaların serum östrojen düzeylerinin de düzenli olarak ölçülmesi tavsiye edilir.
Kadm infertilite tedavisinde, Merional® uygulamasından önce överlerin aktivitesi kontrol edilmelidir (ultrason ve plazma 17 beta-östradiol ölçümüyle). Tedavi sırasında, bu testler ve üriner östrojen ölçümü stimülasyon meydana gelene kadar düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Tedavi sırasında yakın takip gerekmektedir. Üriner östrojen ve plazma 17 beta-östradiol
optimum yamt düzeyleri için bkz.“4.2- Pozoloji ve uygulama şekli”. Bu aralıklarm altmdaki değerler yetersiz foliküler gelişimi işaret edebilir.
Hastalann hMG uygulamasma verdikleri yamt hastalar arasmda değişkenlik gösterir ve bazı vakalarda tedaviye alman yanıt beklenenden az olabilir. Kadın ve erkek hastalarda tedaviye yamt alınabilecek en düşük etkin dozun kullanılması amaçlanmalıdır.
Tedaviye başlamadan önce eşlerin kısırlık durumu ve gebelik üzerine olumsuz etki yaratabilecek durumlar belirlenmelidir. Hastalar özellikle hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik, hiperprolaktinemi, hipofız ve hipotalamik tümörler açısından değerlendirilmeli ve bu tip durumlarm belirlenmesi durumunda hastalar, uygun tedaviye başlatılmalıdır.
İster anovulatuar infertilite tedavisi isterse de yardımla üreme teknolojileri (ART) prosedürleri olsun, foliküler büyümenin stimüle edildiği hastalar över büyümesi yaşayabilir ya da hiperstimülasyon geliştirebilir. Önerilen Merional® dozajına ve uygulama rejimine bağlı olarak, tedavinin dikkatli şekilde takip edilmesi bu tür vakalann insidansım en aza indirecektir. Folikül gelişimi ve olgunlaşma indekslerinin hızlı bir şekilde yorumlanması, ilgili testlerin yorumlanmasında tecrübeli bir hekimi gerektirmektedir.

Kadınlarda tedavi Över hiperstimülasyonu

OHSS (över hiperstimülasyon sendromu) komplike olmayan över büyümesinden farklı tıbbi bir olaydır. Ciddiyet derecesi artıkça kendini belli eden bir semptomdur. Belirgin över büyümesi, plazma seks steroidlerinde yükselme, vasküler geçirgenlik, plöral ve nadiren perikardial boşluklarda artışa neden olur.
Şiddetli OHSS yaşamı tehdit edebilir ve büyük över kistleri (ruptüre eğilimli), akut abdominal ağrı, assit, çok sık hidrotoraks ve nadiren tromboembolik olaylarla karakterizedir. Ciddi OHSS durumunda karın ağrısı, karında gerginlik, ciddi över büyümesi, kilo alunı, dispne, oligüri ve bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar görülebilir. Klinik değerlendirmede, hipovolemi, hemokonsantrasyon, elektrolit dengesizliği, asit, hemoperitonum, plevral efuzyon, hidrotoraks, akut pulmoner distres ve tromboembolik olaylar ortaya çıkabilir.
Gonadotropin tedavisinde aşın över yamtı, ovülasyonu tetiklemek üzere hCG uygulanmadığı sürece, nadiren OHSS'e neden olur. Bu nedenle OHSS durumunda hCG uygulanmamalıdır. Böyle bir durumda tedavi gören çifte, en az 4 gün süreyle cinsel birleşmede bulunmamaları ya da prezervatif kullanmaları konusunda bilgi verilmelidir. OHSS hızla ilerleyebilir (24 saat ile birkaç gün arasmda) ve ciddi bir olay haline gelebilir. Bu nedenle hCG uygulamasından sonra hastalar en az iki hafta süreyle takip edilmelidirler.
OHSS ve çoğul gebelik riskini en aza indirmek için, serumdaki östradiol seviyesinin ölçülmesi ve ultrason taramasmm yapılması önerilmektedir. Anovülasyon durumunda OHSS ve çoğul gebelik riski, serum östradiolü >900 pg/ml (3300pmol/L) ve 14 mm veya daha büyük çapta üçden fazla folikül bulunduğunda artar. Yardımcı üreme teknikleri kullamidığmda OHSS riski serum östradiolü >3000 pg/ml (11000 pmol/L) ve 12 mm veya daha büyük çapta 20 veya daha fazla sayıda fohkül bulunduğunda, artar. Östradiol seviyesi >5500 pg/ml (20200 pmol/L) olduğunda ve toplamda 40 ya da daha fazla sayıda folikül bulunduğunda, hCG tedavisine son vermek gerekebilir. Ultrason, aşın foliküler gelişimi ve istenmeyen hiperstimülasyonu ortaya çıkaracaktır. Hiperstimülasyon durumunda, hasta en az 4 gün süreyle cinsel ilişkiye girmekten kaçınmalı veya bariyer kontrasepsiyon yöntemleri kullanmalıdır. OHSS hızlı bir şekilde gelişerek (24 saat ila birkaç gün içinde) ciddi bir tıbbi olay haline gelebilir; bundan dolayı hasta hCG uygulamasından sonra en az iki hafta boyunca takip edilmelidir.
Ultrason sırasında, birkaç olgun folikül görülürse, çoklu ovulasyon ve hiperstimülasyon sendromu oluşma riskine karşı insan koriyonik gonadotropin uygulanmamalıdır.
Önerilen MERIONAL® dozu ve uygulama şekline uyum, tedavi süresince hastamn dikkatli takibi över hiperstimülasyonunun ve ayrıca çoğul gebeliğin oluşma insidansmı azaltacaktır.
Yardımcı üreme tekniklerinde, ovülasyon öncesi tüm foliküllerin aspirasyonu hipersitimülasyon oluşumunu azaltacaktır.
OHSS gebelik oluşursa daha ciddi ve uzun süreli olabilir. OHSS sıklıkla hormonal tedavinin sonlandırılmasmdan sonra ortaya çıkar ve tedaviyi takiben 7-10 gün içinde en yüksek seviyeye ulaşır. Genellikle adetin başlaması ile OHSS kendiliğinden sonlamr.
Ciddi OHSS gelişirse, halen devam ediliyorsa gonadotropin ile tedaviye son verilmeli, hasta hastaneye sevk edilmeli ve OHSS için özel bir tedaviye başlanmalıdır.
Bu sendrom polikistik över sendromu olan hastalarda daha yüksek oranda ortaya çıkar.

Çoğul gebelik

Çoğul gebelik, özellikle ikizden fazla sayıda çoğul gebelik durumunda, advers matemal ve perinatal sonuçları açısından yüksek risk taşımaktadır.
MERIONAL® ile ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalarda doğal döllenmeye göre çoğul gebelik ve doğum insidansı artmaktadır. Çoğul gebelik çoklukla ikiz doğum ile sonuçlanır. Çoğul gebelik olasılığının en aza indirilmesi için hastamn över yamtmm sürekli olarak izlenmesi önerilmektedir.
Yardımcı üreme teknikleri uygulanan hastalarda çoğul gebelik riski çoklukla yerleştirilen embriyo sayısı, embriyo kalitesi ve hastanın yaşı ile ilintilidir.
Tedaviye başlamadan önce, hastaya olası çoğul gebelik riski üzerine bilgi verilmelidir.

Ektopik gebelik

Tubal hastalık geçmişi olan kadınlarda gebelik ister doğal yollardan ister yardmıcı üreme teknikleri ile gerçekleşsin, ektopik gebelik riski yüksektir. İn-vitro fertilizasyon uygulammı sonrası oluşan dış gebelik oranı % 2-5'dir. Bu oran doğal yolla %1-1.5'tir.

Düşük

Ovülasyon için foliküler gelişimin başlatıldığı veya yardımcı üreme teknikleri (YÜT) uygulanan hastalarda spontan düşük insidansı normal popülasyona göre yüksektir.

Üreme sistemi neoplazmaları

Kısırlığın tedavisi için çoklu ilaç rejimleri uygulanan kadınlarda över ve diğer üreme sistemlerine ait iyi ya da kötü huylu neoplazm oluşabileceği bildirilmiştir. Kısır kadınlarda tümör oluşma riskini gonadotropinlerle tedavinin artırıp artırmadığı henüz belirlenememiştir.

Konjenital malformasyon

Yardımcı üreme teknikleri kullanıldıktan sonra konjenital malformasyonlarm oluşma derecesi, doğal yollardan hamile kalan hastalardan yüksek olabilir. Bunun ebeveyne ait karakteristik farklılıklara (örn: arme yaşı, sperm karakteristikleri) ve çoğul gebeliğe bağlı olabileceği düşünülmektedir.

Tromboembolik olaylar

Tromboembolik olaylar için risk faktörü taşıyan kadınlarda öm: kendisinde ya da ailesinde tromboembolik vaka hikayesi varsa, gonadotropinler ile yapılan tedavi bu riski daha da artırmaktadır. Bu kadınlarda gonadotropin uygulanımımn yararlılığı, olası risklere karşı değerlendirilmelidir. Bununla beraber gebeliğinde tromboembolik olaylar için artan risk faktörü içerdiği unutulmamalıdır.

Erkeklerde tedavi

Erkeklerde, yükselmiş endojen FSH düzeyleri, primer testiküler yetmezliğin göstergesidir. Bu tip hastalar MERIONAL® /hCG tedavisine cevap vermezler. Erkeklerde tedavi yanıtını değerlendirmek amacı ile tedavi başlangıcmdan itibaren 4-6 ay süre ile semen analizinin yapılması önerilmektedir.
Bu tıbbi ürünün çözücüsünde yer alan sodyum miktan İmmoPdan (23 mg) azdır; yani esasmda sodyum içermez.
Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilaci kullanmamaları gerekir.

4.5- Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

MERIONAL® ve diğer tıbbi ürünler arasında klinik açıdan önemli bir etkileşim bildirilmemiştir. MERIONAL®'in ovülasyon uyarıcı diğer ilaçlarla (öm: hCG, klomifen sitrat) birlikte kullammı foliküler yanıtta artışa neden olur. Bununla beraber GnRH agonistleri
ile birlikte kullanılması dıımmunda, yeterli över yanıtının elde edilmesi için gereken MERJONAL® dozunun artırılması gerekebilir.
MERIONAL® aym enjektörde diğer ilaçlarla karıştırılarak uygulanmamalıdır.

4.6- Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Menotropin gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır.
MERJONAL® gebelik döneminde kontrendikedir.

Gebelik dönemi

MERIONAL® gebelik döneminde kullamimamalıdır.

Laktasyon dönemi

MERJONAL® emzirme döneminde kullamimamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Gonadotropinlerle klinik kullammda kontrollü över stimülasyonunu takiben bildirilen teratojenik etki bulunmamaktadır.

4.7- Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.

4.8- İstenmeyen etkiler

MERJONAL®'e bağlı istenmeyen etkiler sıklık sıralamasına göre aşağıda yer almaktadır:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Kadınlarda kullammma bağlı olarak;

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Hafif sistemik alerjik reaksiyonlar (örn: kızartı, döküntü, yüzde şişme)

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Başağrısı

Vasküler hastalıkları

Çok seyrek: Tromboembolizm (genellikle ciddi över hiperstimülasyon
sendromu'nun eşlik ettiği)
Yaygın olmayan: Derin ven trombozu

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, karın şişkinliği

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: Eritem, kaşıntı

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok yaygın: Över kistleri
Yaygın: Hafif ve orta ciddiyette över hiperstimülasyon sendromu
Yaygın olmayan: Ciddi över hiperstimülasyon sendromu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonlan (ağrı, kızarıklık, şişme, morarma,
iritasyon),
Erkeklerde kullammma bağlı olarak;

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Kilo alımı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Akne

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Jinekomasti
Çok nadir vakalarda, uzun süreli menotropin içeren ilaçların kullammı tedaviyi etkisiz kılan antikorların oluşumuna yol açabilir.
Çok nadir olarak gonadotropin içeren ürünlerin kullanımından sonra lokalize ve genel alerjik reaksiyonlar ve gecikmiş tip aşırı duyarlılık bildirilmiştir.

4.9- Doz aşımı ve tedavisi

MERIONAL® ile aşırı dozun etkileri bilinmemektedir. Bununla birlikte OHSS'nun (över hiperstimulasyonu sendromu) gelişmesi olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Menotropin akut toksisitesinin çok düşük olduğu gösterilmiştir. Diğer yandan, bir günden fazla süre boyunca uygulanan çok yüksek dozaj hafif, orta ya da şiddetli olarak kategorize edilen hiperstimülasyona yol açabilir. Doz aşımı semptomları, genellikle insan koriyonik gonadotropin ile tedaviden 3-6 gün sonra ortaya çıkmaktadır.
Hafif şiddette hiperstimülasyon semptomları, abdominal şişkinlik ve ağrı, överler yaklaşık olarak 5 cm çapına kadar büyümektedir. Tedavi-dinlenme; dikkatli gözlem ve semptomatik rahatlama. Överlerin büyümesi hızlı bir şekilde azalır.
Orta şiddette hiperstimülasyon semptomları, daha belirgin abdominal distansiyon ve ağrı, bulantı, kusma, nadiren ishal, 12 cm çapa kadar över büyümesidir. Tedavi - yatakta
dinlenme; özellikle konsepsiyon oluşma durumunda şiddetli hiperstimülasyonun ilerleme durumunu tespit için yakın takip gereklidir.
Büjoimüş överlerin pelvis muayenesi, kistlerin ruptürünü engellemek için nazikçe yapılmalıdır. Semptomlar 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.
Şiddetli hiperstimülasyon, nadir görülen fakat ciddi bir komplikasyondur. Semptomları, belirgin abdominal distansiyon ve ağrı, assit, plevral efüzyon, azalmış kan hacmi, azalmış idrar çıkışı, elektrolit dengesizliği, bazen şok ve 12 cm'den fazla olan över büyümesidir. Tedavi - hospitalizasyon; tedavi konservatif olmalı, kan hacminin geri kazanılması ve şokun önlenmesine odaklanmalıdır. Akut semptomlar birkaç gün içinde hafifler ve konsepsiyon meydana gelmezse överler 20 - 40 gün içinde normal haline döner. Konsepsiyon meydana gelirse semptomlar daha uzun sürebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1- Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Gonadotropinler ve diğer ovülasyon stimülanları ATC kodu; G03GA02
MERIONAL® menopoz sonrası kadmlann idrarından elde edilen insan menopozal gonadotropin (HMG) karışımıdır. Kadınlarda HMG'nin parenteral uygulamadan kaynaklanan en önemli etkisi, olgun Graf foliküllerinin gelişimidir.
FSH eksikliği olan erkeklerde, spermatogenez oluşturmak için MERIONAL® dört ay süreyle hCG ile birlikte uygulanmalıdır.

5.2- Farmoko kin etik özellikler

Emilim:


Gonadotropinler sadece intramusküler veya subkutan uygulandıklarında etkilidirler.

Dağılım:


FSH ve LH'm insan doku ve organlarına dağılımı çalışılmamıştır.

Eliminasvon:


FSH ve LH'in eliminasyonu iki fazda gerçekleşir. Her iki fazda da FSH yarı ömrü LH'm yan ömründen uzundur. Aşağıdaki değerler hipofızektomi yapılmış 5 hastadan elde edilmiştir.
Birinci faz: FSH yan ömrü yaklaşık 4 saat, LH yan ömrü yaklaşık 20 dakika İkinci faz: FSH yarı ömrü yaklaşık 70 saat, LH yan ömrü yaklaşık 4 saat
Çalışmalar LH ve FSH'ın plazmadan sırasıyla 2.2 ve 2.9 saatlik yarılanma ömrü ile uzaklaştığını göstermektedir. hCG'nin gerçek yarı ömrü iki gündür. Klerensi glomerüler fıltrasyonu takiben böbrek prosimal tübülde yıkım veya idrarla atılım yoluyladır.
Tekrarlayan intramusküler uygulamaların, LH etkinliğinde birikime neden olmadığı bildirilmiştir. Bunun nedeni kullanılan hCG miktarının çok az olması ile açıklanmıştır.

5.3- Klinik öncesi güvenlilik verileri

KÜB'de yer alan verilen dışında başka bir toksikolojik veri bulunmamaktadır.
Menopoz sonrası kadmların idrarından elde edilen gonadotropinler erkek ve kadınların kısırlık tedavisinde ve kadmlann yardımla üreme teknikleriyle tedavisinde uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Düşük toksititeye sahip oldukları bilinmekle beraber meri ON AL® 75'e ait özel bir çalışma yürütülmemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Çözücü bileşimi: Sodyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur. Ancak geçimlilik çahşmalarınm olmadığı durumlarda, bu tıbbi ürün sadece sodyum klorür çözeltisi ile çözülmeli ve aynı enjektör içinde diğer tıbbi ürünler ile birlikte karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.
Tek kullanım içindir. Flakondaki toz çözüldükten sonra hemen kullamimah ve kullanılmayan kısmı atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyanlar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Ürün ışıktan korumak için orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajm niteliği ve içeriği

MERIONAL® 75 lU i.m./s.c. Enjeksiyon İçin Liyofılize Toz İçeren Flakon, kauçuk butil tıpası ve aluminyum mührü olan 5 mlTik Tip I cam flakonda ve çözücü ampul 1 ml'lik Tip I cam ampulde yer almaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

MERIONAL® yanında verilen çözücü (steril sodyum klorür çözeltisi %0.9) ile sulandırılarak hazırlanmalıdır. Oluşan çözelti berrak olmalı ve gözle görülür partikül içermemelidir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarımn Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

IBSA İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Eski Büjöikdere Cad. Meydan Sok.
Spring Giz Plaza No:47 Kat:2 Daire 24 34398 Maslak-İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI:

11.06.2012-133/23

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi:Son yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Merional 150 IU IM/SC Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Menotropin (FSH-LH)

Atc Kodu: G03GA02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.