Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Metacartin 1 G/5 Ml İ.m/i.v. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul (rompharm) Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

METACARTİN 1 g/5 ml İ.M/İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her bir 5 ml'lik ampul 1 g Levokarnitin içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6,1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul

Berrak, renksiz, pratik olarak partikülsüz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

• Primer karnitin yetmezliği,

• Sekonder karnitin yetmezliği (hemodiyaliz uygulanan hastalarda görülen karnitinyetmezliği dahil).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

METACARTİN, intravenöz olarak 2-3 dakikada yavaş bir şekilde uygulama içindir. Yetişkinler, çocuklar, bebekler ve yenidoğanlar:

Hem plazma hem de idrardaki serbest ve açil karnitin seviyeleri ölçülerek tedavinin takip edilmesi tavsiye edilir.

Doğumsal metabolik hastalıkların tedavisi:

Gerekli olan dozaj, doğumsal metabolik hastalığın spesifikliğine ve tedavi sırasında gözlenen hastalığın şiddetine bağlıdır. Bununla birlikte, aşağıda yer alan bilgiler genel bir kılavuzolarak göz önünde bulundurulmalıdır.

1

Akut dekompansasyonda, 3-4'e bölünmüş dozlar şeklinde 100 mg/kg/gün'e kadar olan dozlar önerilmektedir. Daha yüksek dozlar, advers olaylarda artış (primer olarak diyare meydanagelebilir) gözlenmesine rağmen kullanılmaktadır.

Hemodiyaliz hastalarında ikincil karnitin yetmezliği:

METACARTİN tedavisine başlamadan önce, plazma karnitin seviyelerinin ölçülmesi şiddetle önerilmektedir. İkincil karnitin eksikliği, açil karnitin ile serbest karnitinin plazma oranı0,4'ten büyükse ve/veya serbest karnitin konsantrasyonları 20 pmol/litre'den düşükolduğunda ileri sürülmektedir.

Her bir diyaliz seansının ardından (haftada 3 seans olduğunu varsayarsak), intravenöz bolus olarak vücut ağırlığının her bir kg'si başına 20 mg'lık doz uygulanmalıdır. İntravenöz tedavisüresi, genellikle serbest karnitinin normal kas seviyelerine yeniden ulaşması için gerekli olansüre, en az 3 ay olmalıdır. Tüm yanıtlar, plazma açil karnitin ve serbest karnitin seviyelerinitakip ederek ve hastanın semptomları değerlendirilerek belirlenmelidir. Karnitin ek tedavisisonlandırıldığında, karnitin seviyelerinde ilerleyici bir düşüş gözlenecektir. Tedaviprogramının tekrarına gereksinimin olup olmadığı, düzenli aralıklarla plazma karnitinanalizleri yapılarak ve hastanın semptomlarının izlenmesi ile değerlendirilebilir.

Hemodiyaliz - idame tedavi:

İntravenöz METACARTİN'in ilk tedavi programında önemli derecede klinik yarar elde edilirse, oral olarak uygulanan günlük 1 g METACARTİN dozu idame tedavi olarak kabuledilebilir. Diyaliz gününde, oral METACARTİN dozu, seansın sonunda uygulanmalıdır.

Uygulama şekli:

METACARTİN intramüsküler ve intravenöz olarak uygulanır.

İntravenöz METACARTİN 2-3 dakikada yavaş olarak veya infüzyon şeklinde yapılır. İlaç, gün boyunca 3-4 saat ara ile uygulanmalıdır.

Kullanım ile ilgili uyarılar:


Parenteral METACARTİN tedavisi akut yetmezlik sendromlarında ve/veya ağızdan ilaç alamayacak durumda olan hastalarda uygulanmalıdır. Hastanın durumu elverince hemenağızdan tedaviye geçilmelidir.

Levokarnitin uygulaması, glukoz kullanımını arttırdığı için, insülin veya oral hipoglisemik tedavi alan diyabetik hastalara levokarnitin uygulanması hipoglisemiye yol açabilir. Eğer

2

gerekli görülürse hipoglisemik tedavinin hemen ayarlanabilmesi için bu hastalarda plazma glukoz düzeyleri düzenli olarak izlenmelidir.

Oral levokarnitinin etkinliği ve güvenilirliği, renal yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir. Diyaliz uygulanan son dönem böbrek yetmezliği (ESRD) ya dakompromize böbrek fonksiyonu olan hastalara yüksek dozlarda oral levokarnitinin kronikolarak uygulanması, potansiyel olarak toksik metabolitlerin birikmesiyle sonuçlanabilir. Butoksik metabolitler trimetilamin (TMA) ve trimetilamin-N-oksit (TMAO)'tir ve genellikleidrarla atılırlar. Bu durum levokarnitinin intravenöz olarak uygulanmasının ardındangözlenmez.

İntravenöz enjeksiyon yavaş (1 ampul için 2-3 dakika) veya infüzyon şeklinde yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hemodiyaliz uygulanan hastalara her diyaliz seansından sonra intravenöz 1 g (1 ampul) METACARTİN (haftada 3 defa) yeterlidir. Ayrıca “4.4. Özel kullanım uyarılarıve önlemleri” bölümüne bakınız.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımına ilişkin özel bir durum bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuk ve bebeklerde günlük doz 50-100 mg/kg; en çok 3 g'dır.

Geriyatrik popülasyon:4.3. Kontrendikasyonlar

L-karnitine veya ilacın terkibindeki maddelerden birine aşırı hassasiyet gösterenlerde kullanılmaz.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

• Levokarnitin, glukoz kullanımını artırdığı için, insülin veya oral hipoglisemik tedavialan diyabetik hastalara Levokarnitin uygulanması hipoglisemiye yol açabilir. Bunedenle, hipoglisemik tedavinin hemen ayarlanabilmesi için bu hastalarda plazmaglukoz düzeyleri düzenli olarak izlenmelidir.

• METACARTİN infüzyon çözeltisi, konjestif kalp yetmezliği, şiddetli böbrekyetmezliği olan hastalarda ve tuz tutulumuna bağlı ödem bulunan klinik durumlarda,

3

kortikosteroid veya kortikotropik ilaçlar ile tedavi edilen hastalarda büyük dikkatle kullanılmalıdır. Potasyum eklenmeden yapılan devamlı uygulama hipokalemiye nedenolabilir. Sıvı ve elektrolit dengesi izlenmelidir.

• METACARTİN ile tedavi esnasında hastanın ilaca klinik cevabı, hayati belirtileri, kankimyası, plazma ve idrar karnitin konsantrasyonları periyodik olarak kontrol edilmelive gerekirse dozaj ayarlanmalıdır.

• İntravenöz uygulama yavaş (2-3 dakikada) yapılmalıdır.

• Diyaliz uygulanmakta olan veya ağır böbrek yetersizliği olan hastalarda, eliminasyonböbrekler yoluyla gerçekleştirilemediğinden, ana metabolitlerin (Trimetilamin[TMA]ve Trimetilamin-N-oksit[TMAO]) kanda birikmesi nedeniyle oral formülasyonlarınyüksek dozlarda uzun süreli kullanımı önerilmemektedir. Böyle bir birikim, idrarda,nefeste ve terde ağır bir “balık kokusu” ile karakterize patolojik bir durum olantrimetilaminüriye yol açar. Bu fenomen, intravenöz uygulamayla ortaya çıkmaz (“5.2Farmakokinetik özellikler” bölümüne bakınız).

• Eş zamanlı olarak L-karnitin ve kumarin grubu ilaçlarla tedavi edilen hastalarda INR(Uluslararası Normalleştirilmiş Oran)'de çok seyrek olarak artış olduğu bildirilmiştir(“4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri” ve “4.8İstenmeyen etkiler” bölümlerine bakınız). Söz konusu antikoagülanları L-karnitin ilebirlikte alan hastalarda INR -ya da diğer uygun koagülasyon testleri-, değerler stabilolana dek haftalık, sonrasında ise aylık olarak kontrol edilmelidir.

• Levokarnitin fizyolojik bir üründür ve bu sebeple alışkanlık ya da bağımlılık riskigöstermez.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İnsülin ile veya oral hipoglisemik tedavi alan diyabetik hastalarda METACARTİN uygulaması hipoglisemiye yol açabilir. Bu nedenle, hastanın plazma glukoz değerleri düzenliolarak takip edilmelidir ve eğer gerekirse hipoglisemi tedavisi uygulanmalıdır.

Eş zamanlı olarak L-karnitin ve kumarin grubu ilaçlarla tedavi edilen hastalarda INR (Uluslararası Normalleştirilmiş Oran)'de çok seyrek olarak artış olduğu bildirilmiştir (“4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” ve “4.8 İstenmeyen etkiler” bölümlerine bakınız). Sözkonusu antikoagülanları L-karnitin ile birlikte alan hastalarda INR ya da diğer uygunkoagülasyon testleri, değerler stabil olana dek haftalık, sonrasında ise aylık olarak kontroledilmelidir.

44.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara uygun bir doğum kontrolü (kontraseptif yöntem) uygulamaları tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

Levokarnitin sıçan veya tavşanlarda teratojenik bulunmamıştır. Tavşanlarda, en yüksek dozda (günde 600 mg/kg) implantasyon sonrası kayıplarda bir artış olmuştur.

METACARTİN'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir.İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Levokarnitin gebe kadınlarda yalnızca, yararın fetusta oluşabilecek potansiyel risklerden üstün olması durumunda kullanılmalıdır.

METACARTİN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Levokarnitin, emziren kadınlarda çalışılmamıştır. Levokarnitin, emziren kadınlarda yalnızca anneye olan yararın aşırı karnitine maruz kalan bebekte oluşabilecek potansiyel risklerdenüstün olması durumunda kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği / fertilite

METACARTİN'in deneysel çalışmalarda fertiliteyi etkilemediği gösterilmesine rağmen insanlarda fertiliteyi etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Levokarnitin, araç sürme ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir olumsuz etki yapmaz.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, aşağıdaki sıklık derecelerine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

5Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Nöbet (daha önce mevcut nöbet hikayesi olanlarda, nöbet sıklık ve şiddetinde artma görülebilir)

Gastrointestinal hastalıklar

Çok seyrek: Bulantı, kusma, ishal, abdominal kramp gibi hafif ve geçici mide-barsak şikayetleri (ağızdan uzun süre levokarnitin verilmesi esnasında)

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Hafif miyasteni semptomları (üremili hastalarda)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok seyrek: Balık kokusuna benzer vücut kokusu (yüksek doz verilenlerde)

Araştırmalar

Çok seyrek: INR (Uluslararası Normalleştirilmiş Oran) Artışı

*Eş zamanlı olarak L-karnitin ve kumarin grubu ilaçlarla (asenokumarol ve varfarin) tedavi edilen hastalarda INR (Uluslararası Normalleştirilmiş Oran)'de çok seyrek olarak artış olduğubildirilmiştir. (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ve 4.5. Diğer tıbbi ürünler ileetkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Vücut kokusu veya mide-bağırsak ile ilgili yan etkiler dozun azaltılmasıyla hafifler veya ortadan kalkar. İlaca tolerans tedavinin ilk haftasında ve her doz artırmadan sonra yakındanizlenmelidir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

64.9. Doz aşımı ve tedavisi

METACARTİN ile aşırı doza bağlı toksisite bildirilmemiştir. Aşırı doz ishale sebep olabilir. Bu durumda doz azaltılmalı ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. L-karnitin, kandan diyalizyoluyla kolayca uzaklaştırılabilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Diğer sindirim sistemi ve metabolizma ürünleri/Aminoasitler ve türevleri

ATC Kodu: A16AA01

Karnitin, hücrenin enerji üretimi ve iletiminde çok önemli rol oynayan doğal bir bileşenidir. Gerçekte, karnitin, hem mitokondri iç membranını geçmek hem beta-oksidasyona yol açmakiçin uzun zincirli yağ asitleri tarafından kullanılan tek taşıyıcıdır; bunun yanı sıra,Levokarnitin, adenin-nukleotid-translokaz enzimini modüle ederek mitokondriyel enerjininsitoplazmaya iletimini kontrol eder.

En yüksek karnitin doku konsantrasyonu iskelet kasları ve kalp kasında bulunur; kalp kası enerji üretimi için çeşitli substratlar kullanabilmekle birlikte, normalde yağ asitlerini kullanır.Bu nedenle karnitin kalp metabolizmasında çok önemli bir rol oynar, zira yağ asitlerininoksidasyonu kesinlikle yeterli miktarda maddenin bulunmasına bağlıdır.

Deneysel çalışmalar, stres, akut iskemi ve difterik miyokardit gibi birçok durumda, kalp kası dokularındaki karnitin düzeylerinde azalma olabileceğini göstermiştir. Birçok hayvan modeli,çeşitli indüklenmiş kalp fonksiyon bozukluklarında karnitinin pozitif aktivitesinidoğrulamıştır, bunlar akut ve kronik iskemi, kardiyak dekompansasyon, difterik miyokarditebağlı kalp yetmezliği, ilaca bağlı kardiyotoksisitedir (propranolol, adriyamisin). Levokarnitinasağıdaki patolojilerde terapötik etkinlik göstermiştir:

a) Lipid birikimi, Reye sendromu tipi hepatik ensefalopati ve/veya ilerleyici dilatekardiyomiyopati gibi fenotiplerle karakterize olan primer karnitin yetersizlikleri.

b) Propiyonik asidemi, metil-malonik asidüri, izovalerik asidemi gibi genetik organikasidürisi olan hastalarda ve genetik beta-oksidasyon kusurları olan hastalardaki sekonderkarnitin yetersizlikleri: Bu durumlarda sekonder karnitin yetersizliği yağ asidi esterlerişeklinde görülür. Aslında, endojen Levokarnitin metabolize edilemeyen yağ asitleri için“tampon” görevi görür.

7

c) Aralıklı olarak hemodiyalize giren hastalardaki sekonder karni tin yetersizlikleri: KaslardaLevokamitin düşüklüğü bu maddenin diyaliz sıvısında kaybolmasıyla doğrudanilişkilidir. Bu hastalarda diyaliz seanslarından sonra tipik olarak görülen kassemptomlarının eksojen tedaviyle iyileştiği gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:


Uygulama yolu nedeni ile geçerli değildir.

Oral uygulamada, levokarnitin ince bağırsak mukozası tarafından emilir ve nispeten yavaş bir şekilde kan dolaşımına katılır. Emilim, muhtemelen bir aktif transluminal mekanizma ileilişkilidir.

Sistemik dolaşıma hiçbir değişime uğramadan ulaşan ilaç miktarı yaklaşık %10-20 civarında olduğundan, oral yoldan uygulanan bir Levokarnitin dozunun yaklaşık %80-90'ınıneliminasyonundan bağırsak metabolizmasının sorumlu olduğu düşünülebilir. Bağırsakmetabolizmasının ürünleri olan y-butirobetain ve TMA'nın her ikisi de absorbe edilir.

Dağılım:


Emilen Levokarnitin kan yoluyla çeşitli organ sistemlerine iletilir. Bu iletimde kandaki bir transport sisteminin ve selektif gerialım için hücresel bir sistemin rol oynadığı düşünülür.

Biyotransformasyon:


Levokarnitin çok sınırlı miktarda metabolize edilir. Oral uygulamayı takiben, Levokarnitin bağırsak bakteri florası tarafından trimetilamin (TMA) ve y-butirobetain açığa çıkacak şekildeyıkıma uğratılır. y-butirobetain idrarda değişmeden kalırken, TMA karaciğer metabolizmasıtarafından idrarda az miktarda değişmemiş TMA ile birlikte bulunan trimetilamin-N-oksite(TMAO) dönüştürülür.

Eliminasyon:


İntravenöz yoldan uygulanan Levokarnitin esas olarak renal yoldan atılır; metabolik bileşen, reversibl olarak Levokarnitinin esterlerine dönüşümü dışında tamamen ihmal edilebilirdüzeydedir.

8Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği: Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozulmuş olan ya da diyaliz uygulanan bireylerde, Levokamitinin oral yoldan kronik olarak uygulanması kanda TMA veTMAO birikimine ve dolayısıyla da hastanın idrar, nefes ve terinde ağır bir “balık kokusuyla”karakterize patolojik bir durum olan trimetilaminüriye yol açabilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlar üzerinde yapılan 7 günlük akut toksisite testi sonucu LD50 oral yoldan uygulandığında 8000 mg/kg, intravenöz yoldan uygulandığında ise 4000 mg/kg olaraksaptanmıştır.

On iki hafta boyunca sürekli terapötik uygulama sonunda fare ve köpeklerde yapılan araştırmalarda ölüm ya da temel organların fonksiyonlarında veya sitolojik yapısında ciddi birdeğişiklik ortaya çıkmamıştır. Teratojenik araştırmalarda gebelik sırasında, Levokarnitiningebe kadınlarda ya da embriyo gelişimi üzerinde herhangi bir zehirli etkisine rastlanmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Hidroklorik asit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Levokarnitinin diğer ilaçlarla geçimsizliği bilinmemektedir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

5 ampul PVC separatöre ambalajlanır. Her karton kutu 1 veya 2 adet separatör ve 1 adet kullanım talimatı içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

9

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

15 Temmuz Mah. Cami Yolu Cad. No:50 Güneşli - Bağcılar/ İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2014/892

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.12.2014 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10


İlaç Bilgileri

Metacartin 1 G/5 Ml İ.m/i.v. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul (rompharm)

Etken Maddesi: Levokarnitin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.