Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Digoxin-assos 0,25 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DİGOXİN-ASSOS® 0,25 mg Tablet

2. KALİTATİF VE KANTİFATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 tablet 0,25 mg digoksin içerir.

Yardımcı maddeler:

Her tablet 82,25 mg laktoz içerir.

Yardımcı maddelerin tam listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Beyaz veya beyazımsı, yuvarlak, düz, kenarı eğimli, bölme çentiği ve “VU” kodu bir yüzde, “SANDOZ” gravürü diğer yüzde tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik Endikasyonlar

Akut ve kronik kalp yetmezliği.

Atriyal fibrilasyon ve flutter gibi supraventriküler taşiaritmiler.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Normal dozaj

40 kg üzerindeki yetişkinler, çocuklar ve ergenlerde (>10 yaş).

10 yaşından büyük çocuklar ve ergenlerde yetişkinlerle aynı dozaj kullanılabilir.

Yavaş dijitalizasyon: Günlük idame dozu uygulaması (ortalama doz: günde bir kez 0,25 mg; aralık: 0,125 ila 0,5 mg/gün). Kararlı durum kan düzeylerine 7 ila 10 günden (3 ila 4yarılanma ömrü) sonra erişilir.

Hızlı dijitalizasyon: Genelde, dijitalizasyon dozunun uygulanması akut bakımda sadece yakın gözetim mümkün ise düşünülmelidir.

1. günde normal toplam dijitalizasyon dozu yaşa ve vücut ağırlığına bağlı olarak 0,75 ila 1,25 mg'dır. Toplam dijitalizasyon dozu 6 ila 8 saatlik aralarla üç bölünmüş doz halindeverilmeli ve her bir dozun uygulanmasından önce klinik yanıt dikkatlicedeğerlendirilmelidir. 2. günden itibaren, idame dozu uygulanmalıdır (ortalama doz: gündebir kez 0,25 mg; aralık: 0,125 ila 0,5 mg/gün).

Uygulama şekli:

Oral yoldan kullanılır. DİGOXİN-ASSOS® aç veya tok karnına uygulanabilir, etkin madde emilimi öğünlerden sonra daha yavaştır.

1Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Renal bozukluğu olan hastalarda digoksin dozu renal klerense göre ayarlanmalıdır.

Renal kreatinin klerensi Cockcroft-Gault formülü kullanılarak kolaylıkla ve yeterli hassasiyette hesaplanabilir:

Kreatinin klerensi = (140 - yaş [yıl cinsinden]) x kilo (kg)/72 x serum kreatinini (mg/100 ml)

Doz azaltma kılavuzları:

Kreatinin klerensi >100 ml/dakika50 ila 100 ml/dakika

İdame dozu

= Standart idame dozu

= Standart idame dozunun %50 ila 75'i

20 ila 50 ml/dakika = Standart idame dozunun %30 ila 50'si

20 ml/dakika altında = Standart idame dozunun %20 ila 30'u

Klinik durumun renal fonksiyon bozukluğu olan bir hastaya dijitalizasyon dozunun uygulanmasını gerektirdiği durumlarda 1. günde önerilen toplam oral dijitalizasyon dozuyaşa, vücut ağırlığına ve renal fonksiyona bağlı olarak 0,5 ila 1,0 mg'dır, ancak özellikle ortave şiddetli renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda 10 pg/kg vücut ağırlığını aşmamalıdır.Dijitalizasyon dozu 6 ila 8 saatlik aralarla üç bölünmüş doz halinde verilmeli ve her birdozun uygulanmasından önce klinik yanıt dikkatlice değerlendirilmelidir. İ.V. dozlar oraldozlardan yaklaşık %25 daha düşük olmalıdır. 2. günden itibaren ayarlanmış idame dozuverilmelidir.

Doz bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmalıdır. Renal fonksiyon bozukluğunun boyutuna bağlı olarak, kararlı durum kan düzeylerine ancak çoklu günlük uygulamanın 10 ila 20. günündensonra erişilecektir.

Dozaj renal fonksiyon temelinde bireyselleştirilmeli yanıta ve plazma konsantrasyonlarına göre değiştirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer hastalığı olan hastalarda digoksin kullanımına ilişkin kısıtlı veriler karaciğer hastalığı olan hastalarda ortalama plazma digoksin konsantrasyonlarının genellikle sağlıklıgönüllülerde bulunan aralık içinde yer aldığını göstermektedir.

Karaciğer hastalığı olan hastalarda digoksin kullanımına ilişkin veriler kısıtlıdır. Söz konusu veriler ortalama plazma digoksin konsantrasyonlarının genellikle sağlıklı gönüllülerdebulunan aralık içinde yer aldığını göstermektedir. Bu nedenle karaciğer hastalığı olanhastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

40 kg ağırlığına kadarki çocuklar ve ergenler (<10 yaş)

Çocuklar ve ergenlerde, digoksin dozajı yaşa ve vücut ağırlığına göre belirlenir. Özellikle bebeklerde hızlı dijitalizasyon intoksikasyon belirtileri riski ile ilişkilendirilebilir ve bunedenle sadece acil bir durumda yapılmalıdır.

2

Prematüre bebekler ve tam-term neonatlarda gerekli digoksin dozu dikkate değer ölçüde değişkenlik gösterebildiğinden, digoksin düzeylerinin tayini özellikle önerilmektedir.

Hafif ila orta şiddette kalp yetmezliği olan hastalarda dijitalizasyon 24 ila 48 saat içinde verilen üç bölünmüş doz halinde oral yolla olmalıdır.

Çok hafif kalp yetmezliği (poliklinik hastaları) vakalarında, dijitalizasyon dozu gerekli değildir. Tedavi doğrudan idame dozu ile başlatılır ve gerekli düzeye normalde 5 ila 7 güniçinde erişilir.

Günlük idame dozu iki bölünmüş doz (sabah ve akşam) halinde verilmelidir.

Çocuklarda ve ergenlerde hedef plazma digoksin düzeyi 1,5 ve 2,5 ng/ml arasındadır.

Oral uygulama

Yaş ve kilo grubu

Toplam dijitalizasyon dozu

gg/kg/ilk 24 (ila 48) saat

İdame dozu gg/kg/gün

1,5 kg ağırlığındaki prematüre neonatlar

25

5

1,5 ila 2,5 kg ağırlığındaki prematüre neonatlar

30

6

2 haftalığa kadar olan neonatlar

40

10

2 haftalıktan büyük 10 kg ağırlığına kadarki neonatlar

50

12,5

10 ila 20 kg

40

10

20 ila 40 kg

30*

6
*1,0 ila 1,5 mg'lık toplam dijitalizasyon dozunu aşmayınız (oral).

Geriyatrik popülasyon:

Dozaj renal fonksiyon temelinde bireyselleştirilmeli ve yanıta ve plazma konsantrasyonlarına göre değiştirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Yaşlıhastalarda (>65 yaş), idame dozu 0,25 mg/günü aşmamalıdır.

DİKKAT:4.3. Kontrendikasyonlar

• Digoksin, diğer kardiyak glikozidler veya yardımcı maddelerin herhangi birine karşıbilinen aşırı duyarlılık.

• Şüpheli

Digitalis

zehirlenmesi.

• İkinci veya üçüncü derece AV bloğu, sinüs düğümü disfonksiyonu (pacemakerterapisi almakta olan hastalar hariç).

• Ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon.

• Şüpheli veya gerçek aksesuar atriyoventriküler yollar (örn.,

W-P-W

hitesendromu).

• Hipokalemi, hiperkalsemi, hipomagnezemi.

• Hipoksi.

• Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati.

• Eşzamanlı intravenöz kalsiyum tuzu uygulaması (Bkz. Bölüm 4.5).

3

• Torasik aort anevrizması

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

DİGOXİN-ASSOS® ile tedavi süresince doz aşımına bağlı olası istenmeyen etkileri önlemek için hasta düzenli olarak kontrol edilmeli ve pozoloji daima kişisel ihtiyaçlara göreayarlanmalıdır.

Digoksin toksisitesi yaygındır ve yükselmiş plazma konsantrasyonlarından veya digoksine duyarlılıkta bir artıştan kaynaklanabilir.

Malabsorbsiyon:

Kronik diyare gibi malabsorbsiyonu olan hastalarda ya da gastrointestinal ameliyat geçirmiş hastalarda oral yolla DİGOXİN kullanımında DİGOXİN dozunun yükseltilmesi gerekebilir.Bu hastalarda doz ayarlanmasında hastanın klinik durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Hipokalemik hastalar mutad dozlarda dahi dijital entoksikasy onuna girebilirler. Böyle bir durum varsa digoksin tedavisine geçilmeden önce düzeltilmelidir.

Pulmoner ve renal bozukluk:

Kronik kor-pulmonale, renal bozukluk hallerinde doz azaltılmalıdır. Yaşlı hastalarda yukarıdaki bozukluklardan bir veya daha fazlası bulunabileceği ihtimali göz önüne alınarakdaha düşük dozlar kullanılmalıdır.

Böbrek yetmezliği durumunda farmakokinetik değişebileceği için dozaj ayarlamaları digoksin serum düzeyleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. (Bkz. Bölüm 4 ve Bölüm5). Eğer bu mümkün değilse aşağıdaki tavsiyeler yardımcı olabilir:

Genel olarak doz, yaklaşık olarak kreatinin klerensi yüzdesindeki azalma miktarı kadar azaltılmalıdır. Eğer kreatinin klerensi belirlenmemişse, erkeklerde saptanan serum kreatininkonsantrasyonuna (scr) (140-yaş)/scr formülü uygulanır. Kadınlarda sonuç 0,85 ileçarpılmalıdır.

Şiddetli böbrek bozukluğu durumunda digoksin serum düzeyleri, en azından tedavinin başlangıcında, iki haftalık aralıklarla ölçülmelidir. Bu hastalarda böbrek yetmezliğinerağmen, serum kreatinin düzeyi azalmış kas kütlesine ve düşük kreatinin üretimine bağlıolarak normal olabilir.

Kardiyovasküler sistem:

Etki biçiminin tam kalp bloğunu indükleyebilme olasılığı nedeniyle, digoksin parsiyel kalp bloğunda dikkatli kullanılmalıdır. Akut miyokarditte (romatoid kardit gibi), akut miyokardinfarktüsünde, ilerlemiş kalp yetmezliğinde ve şiddetli akciğer hastalığında da miyokardduyarlılığının artmasına bağlı olarak dikkatli olunması gerekmektedir. Kalp krizinden hemensonra digoksin uygulaması kontrendike değildir; fakat bu tip durumlarda inotropik ajanlarınkullanımı, bazı hastalarda hem iskemiye hem de miyokardiyal oksijen ihtiyacındaistenmeyen bir artışa yol açabilir. Digoksin, bazı retrospektif çalışmalarda mortalitede artışlailişkilendirilmiştir. Koroner yetmezlik söz konusu olduğunda dozaj azaltılmalıdır. Digoksinkardiyoversiyon uygulanan hastalarda aritmilerin oluşumunu da arttırabilir ve eğermümkünse bu tip prosedürlerden 1 ila 2 gün önce kesilmelidir. Eğer kardiyoversiyon esas iseve digoksin verilmiş durumda ise, düşük enerjili şoklar kullanılmalıdır.

Koroner yetmezlik durumunda doz azaltılmalıdır.

4

Digoksin kullanan bir çocukta gelişen her türlü aritmi ya da kardiyak iletim değişikliğinin ilk olarak digoksin zehirlenmesinin bir sonucu olduğu düşünülmelidir. Kalp yetmezliği olanerişkin hastalarda digoksin toksisitesi ile ortak bazı semptomlar olduğundan, digoksintoksisitesini kalp yetmezliğinden ayırt etmek güç olabilir. Bu işaret ve semptomlarınetiyolojisi açık olmadığında serum digoksin düzeyleri ölçülmelidir.

Son 2-3 hafta içinde digoksin veya başka kardiyak glikozidler almış olan hastalara digoksin dikkatlice ve mümkün ise azaltılmış dozajda verilmelidir.

Elektrolit dengesizliği ve tiroit fonksiyon bozukluğu:

Tiroid disfonksiyonu gibi elektrolit dengesizlikleri de digoksine duyarlılığı etkileyebilir. Klinik durum esas alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır. Digoksinin etkileri hipokalemi,hipomagnezemi, hiperkalsemi, hipoksi (Bkz. Bölüm 4.3) ve hipotiroidizm ile artmaktadır.Hipokalemi, hiperkalsemi ve hipomagnezemi, digoksin toksisitesiniarttırabilir.

Hipertiroidizm ve hipokalsemide digoksinin etkilerine karşı direnç ortaya çıkabilir. Hiperkalemi ve/veya hipokalsemi, digoksinin etkisini azaltabilir. Şiddetli hiperkalemi aynızamanda aritmi gelişimini de teşvik edebilir. Aritmi riski nedeniyle, parenteral kalsiyumeşzamanlı olarak verilmemelidir. Serum potasyum konsantrasyonlarında ya da diğerelektrolitlerdeki (örn., magnezyum, kalsiyum) hızlı değişimlerden genel olarakkaçınılmalıdır.

Digoksin toksisitesi kendisini, tıbbi ürünün endike olabildiği durumlara benzer olan aritmiler şeklinde ortaya koyabilir. Örneğin, değişken AV bloku ile birlikte atriyal taşikardisi olanhastalarda özellikle dikkatli olunması gerekmektedir; çünkü ritim klinik olarak atriyalfibrilasyona tekabül etmektedir. Bir advers olayın digoksine bağlı olup olmadığınıdeğerlendirirken, göz önüne alınması gereken en önemli faktörler hastanın klinik durumu,serum potasyum düzeyleri ve böbrek ve tiroid fonksiyonudur. Renal disfonksiyon, digitalintoksikasyonunda en yaygın altta yatan faktördür. Terapötik dozlarda digoksin kullanımı,elektrokardiyogramda PR aralığı uzaması ve ST segment depresyonuna neden olabilir.Digoksin, egzersiz testi sırasında elektrokardiyogramda yalancı pozitif ST-T değişiklikleriüretebilir. Digoksin ile bu elektrofizyolojik etkiler beklenmektedir ve bunlar toksisiteyeişaret etmez.

Her DİGOXİN-ASSOS® tablet 82,25 mg laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların builacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşimler renal atılım, dokuya bağlanma, dağılım, barsak emilim kapasitesi ve digoksin duyarlılığı üzerine etkilerden kaynaklanabilir. Bir önlem olarak, başka ilave tedavininuygulandığı her durumda bir etkileşim olasılığı değerlendirilmelidir. Şüphe olması halinde,serumdaki digoksin düzeyleri test edilmelidir.

Dikkate alınması gereken gözlenmiş etkileşimler:

Digoksinin farmakolojik etkililiğinin ve/veya toksisitenin artması

• Kalsiyum (i.v. yolla enjekte edilmemelidir): glikozid toksisitesini arttırır.

• Elektrolit homeostazını etkileyen tıbbi ürünler, örn., diüretikler, laksatifler (kötüyekullanım), benzilpenisilin, amfoterisin B, karbenoksolon, kortikosteroidler,adrenokortikotropik hormon (ACTH), salisilatlar, lityum tuzları: ilaç tarafındanindüklenen hipokalemi ve hipomagnezemi ile glikozid toksisitesini arttırırlar.

• Kalsiyum kanal blokerleri (örn., verapamil, felodipin, tiapamil), kaptopril, spironolakton,itrakonazol, kinin, atropin, antiaritmik ajanlar (kinidin, amiodaron, flekainid,

5

propafenon), indometazin, alprazolam, prazosin, propantelin, antibiyotikler (örn., makrolid antibiyotikleri [klaritromisin, eritromisin ve azitromisin], tetrasiklinler,gentamisin, trimetoprim), atorvastatin, siklosporin, konivaptan, ritonavir ve sakinavir:digoksinin serum düzeylerini yükseltirler.

• Beta-blokerler atriyoventriküler iletim süresini uzatıp, bradikardik etkileri güçlendirirler.

• Digoksin kullanan hastalar süksametonyum ile kötüleşen hiperkalemiye daha duyarlıdır.Süksametonyum klorür, rezerpin, trisiklik antidepresanlar, sempatomimetikler,fosfodiesteraz inhibitörleri (örn., teofilin): aritmi riskini arttırırlar.

• Difenoksilat:bağırsak hareketini azaltarak digoksin emilimini arttırırlar.

Digoksinin farmakolojik etkisinin zayıflaması

• Potasyum düzeylerini arttıran tıbbi ürünler (spironolakton, potasyum kanrenoat,amilorid, triamteren, potasyum tuzları): digoksinin pozitif inotropik etkisini azaltır vearitmi riskini arttırırlar.

• Aktif kömür, kolestiramin, kolestipol, antasidler, kaolin pektin, bazı yığın oluşturuculaksatifler, sükralfat: bağlanarak glikozid emilimini azaltırlar ve enterohepatik (karaciğer- safra döngüsü) geri dolaşımı engellerler - bu nedenle digoksin 2 saat öncedenalınmalıdır.

• Neomisin, 4-aminosalislilik asit (PAS), rifampisin, sitostatik ilaçlar, sülfasalazin,metoklopramid, adrenalin, salbutamol, fenitoin, penisilamin, St. John otu (Hypericumperforatum), akarboz: digoksinin serum düzeylerini düşürürler.

Endojen ve eksojen digoksin benzeri maddelerin serum veya plazma digoksin konsantrasyonlarının hesaplanmasına etkisi:

Endojen ve eksojen maddeler (örneğin, Chan Su, Sibirya Ginsengi, Asya Ginsengi, Hint Ginsengi, Danshen, spironolakton, kanrenon ve potasyum kanreonat), digoksininplazma/serum konsantrasyonlarının ölçümünde kullanılan standart immünolojik testtekniklerini etkileyebilmektedir. Total digoksin yerine serbest digoksin konsantrasyonlarınıizlemek, digoksin benzeri endojen maddelerin bu etkisini azaltabilir. Gerek endojen gerekseeksojen maddelerin etkisini dışlamak için LCMS/MS (Sıvı Kromatografisi tandem KütleSpektrometrisi) yönteminin kullanılması önerilir.

Dikkate alınması gereken öngörülen etkileşimler:

• Digoksin bir P-glikoprotein (P-gp) substratıdır. Dolayısıyla, P-glikoprotein inhibitörleri emilimi arttırarak ve/veya renal klerensi azaltarak digoksinin serum düzeyleriniyükseltebilirler.

• Loperamid digoksinin emilimini artırabilir. Bu barsak hareketlerinde azalma ve loperamid ile P-gpfonksiyonunundeğiştirilmesinden kaynaklanabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar için özel öneriler bulunmamaktadır.

6Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda digoksin kullanımına ilişkin kısıtlı ya da az miktarda veri bulunmaktadır. Digoksin plasentadan geçer. Gebelik sırasında insanlarda kullanılana göre yüzlerce kez dahayüksek dozlarda kardiyak glikozidlerle tedavi edilen sıçanların veya tavşanların yavrularıarasında malformasyon sıklığında hiçbir artış gözlenmemiştir. (Bkz. Bölüm 5.3). Fetüs/anneiçin risk bilinmemektedir. DİGOXİN-ASSOS® gebe kadınlara sadece, beklenen faydalarpotansiyel risklere ağır bastığında verilmelidir.

Laktasyon dönemi

Digoksin anne sütü ile atılmaktadır. Bugüne kadar bebek üzerine herhangi bir advers etkiye ilişkin hiçbir rapor sunulmamıştır çünkü alınan miktar çok düşüktür (idame dozununyaklaşık 1/1000'i). Digoksin klinik olarak endike ise emzirme sırasında kullanılabilir.

Üreme yeteneği / Fertilite

İnsanlarda digoksinin fertilite üzerindeki etkisine ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DIGOKSIN-ASSOS® MSS semptomlarına ve göz bozukluklarına neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.8.), dolayısıyla hastanın reaksiyonlarını bozabilir. Bu nedenle, hastalar olasıMerkezi Sinir Sistemi (MSS)semptomlarıve görme bozukluğu hakkında

bilgilendirilmelidirler. Eğer bu tip semptomlar meydana gelirse, hastalar araç veya makine kullanmamalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

Digitalis Investigation Group ([Digitalis Araştırma Grubu] DIG) çalışması, kalp yetmezliği olan ve sinüs ritmi normal olup sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonu < 0,45 olan hastalardadigoksinin tüm nedenlere bağlı mortalite (birincil sonlanma noktası) ve kalp yetmezliğinedeniyle hastaneye yatış (önemli ikincil sonlanma noktası) üzerindeki etkisini araştıran çokmerkezli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmadır. Ana çalışmaya 6800 hastagirmiştir ve ortalama takip süresi 37 ay olmuştur. Ana çalışmanın sonuçları, digoksinin genelmortaliteyi azaltmadığını göstermiştir (digoksin grubunda %34,8 iken plasebo grubunda%35,1). Digoksin hastaları için genel hastaneye yatış sayısında (%6 daha az) ve kalpyetmezliğinde kötüleşme sayısında (yaklaşık %8 daha az) anlamlı azalmalar bulunmuştur.Şüpheli digoksin toksisitesi insidansı, digoksin alan hastalarda %2 iken plasebo alanhastalarda %0,9 olmuştur.

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, digoksin ile pazarlama sonrası deneyim dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan alınmıştır. Bu reaksiyonlar büyüklüğü belirsiz birpopülasyonundan gönüllü olarak bildirildiği için, sıklıklarını güvenilir bir şekildehesaplamak mümkün değildir, bu nedenle bilinmeyen şeklinde sınıflandırılır. Advers ilaçreaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıflarına göre listelidir. Her bir sistem organsınıfı içinde, advers ilaç reaksiyonlar azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.

Advers ilaç reaksiyonları veya tecrübe edilmiş advers etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

:

Çok seyrek: Trombositopeni, agranülositoz

7Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Çok seyrek: Hipersensitivite (kaşıntı, ürtiker, maküler döküntü)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

:

Yaygın: İştah kaybı

Psikiyatrik hastalıklar:

Seyrek: Bilinç bulanıklığı, dezoryantasyon*, kabus görme, akut psikoz, algı bozuklukları, depresyon, halüsinasyon^, deliryum, delüzyon

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı, uyuşukluk Seyrek: Afazi*

Çok seyrek: Konvülziyonlar
Sıklığı bilinmiyor: Zihin bulanıklığı durumu*, somnolans

Göz hastalıkları:

Seyrek: Görme bozukluğu*, kromatopsi*

Kardiyak hastalıklar:

Yaygın: Aritmiler, hafif sersemlik

Sıklığı bilinmiyor: Elektrokardiyogram ST segmentinde alçalma, elektrokardiyogram T dalgası inversiyonu, baş dönmesi

Gastrointestinal hastalıklar

:

Yaygın: Bulantı, kusma, ishal.

Seyrek: Karın ağrısı.

Sıklığı bilinmiyor: İntestinal iskemi / gastrointestinal nekroz

Üreme sistemi ve meme bozuklukları :

Çok seyrek: Jinekomasti

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Sıklığı bilinmiyor: Döküntü, kaşıntı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın: Yüz ağrısı, yorgunluk, bitkinlik

Araştırmalar:

Yaygın: EKG: ST depresyonu, T-dalgası inversiyonu

* özellikle yaşlı aterosklerotik hastalarda ^ digoksin toksisitesi ile ilişkili

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

84.9. Doz aşımı ve tedavisi

Klinik belirtiler

Digoksin intoksikasyonu başlıca kardiyak aritmiler, gastrointestinal semptomlar ve MS S semptomları şeklinde ortaya çıkar. Hayati risk taşıyan toksisite belirtileri, ventrikülertaşikardi, ventriküler fibrilasyon, progresif bradiaritmiler veya kalp bloku gibi şiddetliventriküler aritmilerin yanı sıra hiperkalemiyi içerir. Asistol veya ventriküler fibrilasyonabağlı kardiyak arrest ölümcül olabilir.

Tedavi

Terapötik önlemlerin sırası intoksikasyonun şiddetini temel alır. Hafif doz aşımı durumunda, glikozidin bırakılması ve hastanın yakın takibi yeterlidir. Dijitalis toleransında değişikliklereyol açan durumlardan kaçınılmalı ya da bunlar düzeltilmelidir (elektrolit veya asit-bazdengesinde düzensizlikler).

Digitalis ile indüklenen aritmiler ve/veya hiperkalemi hayati risk taşıyorsa hastalar yoğun bakım ünitesinde takip edilmelidir.

Klinik duruma bağlı olarak, aşağıdaki tıbbi ürünler uygulanabilir:

• Hipokalemi varlığında serum potasyumu normal aralığın üst sınırlarınayükseltilmelidir (kontrendikasyon: AV blok). Düşük potasyum düzeyleri advers etkiriskini artırır.

Potasyum tuzları, digoksine bağlı bradikardi veya kalp bloku görülen hastalarda ve masif digitalis doz aşımına bağlı hiperkalemi varlığında tehlike arz edebilir.

Digoksin doz aşımında potasyum uygulanmadan önce serum potasyum düzeyi bilinmelidir.

• Hayati risk taşıyan hiperkalemi, şiddetli intoksikasyon vakalarında sıklıkla başlangıçbulgusu olarak ortaya çıkar. Bu, yüksek konsantrasyonlu glukoz ve insülin i.v.infüzyonu ile tedavi edilmelidir.

• Kompleks ventriküler aritmiler fenitoin, lidokain veya bir beta bloker ile tedaviedilmelidir.

• Bradiaritmilerde, atropin veya ipratropium bromür gibi parasempatolitik bir ajanverilmeli ve gerekirse geçici transvenöz kalp pili yerleştirilmelidir.

• Şiddetli, potansiyel olarak hayati risk taşıyan doz aşımı durumlarında, digoksin alımıyakın zamanda gerçekleşmişse (kazayla veya intihar amaçlı) emilimi veyaenterohepatik sirkülasyonu önlemek üzere aktif kömür, kolestiramin veya kolestipoluygulaması açısından durum değerlendirilmelidir. Kusturma veya midenin yıkanmasıgenel olarak sadece potansiyel olarak hayati risk taşıyan dozun alınmasından sonrakiilk saat içinde düşünülmelidir. Kusmanın indüklenmesi veya gastrik tüp koymateşebbüsü akut vagal epizodu indükleyerek digitalis ile ilişkili aritmilerikötüleştirebilir.

• Şiddetli digoksin intoksikasyonu durumlarında tercih edilen tedavi böbrekler aracılığıyla atılım için ekstraselüler boşlukta antikor-glikozid komplekslerini inaktiveetmek üzere serbest glikozide bağlanan digoksine özgü antikor fragmentidir(Digitalis Antidotu BM). Hücrenin dışından içine potasyum geçişi sonucunda masifdijitalis toksisitesinin neden olduğu hiperkalemi için digoksine özgü antikorfragmentleri de önerilir.

9

• Vücuttaki digoksin miktarı başlıca taşıyıcıya bağlı digoksin antikorları ile seçicihemoperfüzyon yolu ile bunun dışında daha düşük oranda olmakla birlikte kaplı aktifkömür veya plazmaferez eşliğinde hemoperfüzyon ile azaltılabilir.

• Zorlu diürez, periton diyalizi ve hemodiyaliz digoksin eliminasyonunda etkisizbulunmuştur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Dijitalis glikozidleri ATC kodu: C01 AA05

Digoksin

Digitalis Lanata

yapraklarından elde edilir. Kardiyak kontraktiliteyi artırır. A-V nodal refrakter süreyi uzatarak kalp atım hızını azaltır ve kalp yetmezliğinin klinik işaret vesemptomlarını (venöz konjestiyon, periferik ödem, v.s.) ortadan kaldırır. Tedavi edici etkisioral yolla alımdan 2 saat sonra başlar ve 6 saat sonra maksimum düzeye ulaşır.

Güncel klinik çalışmalar yoktur.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Sindirim yolu absorbsiyonu

%

70-% 80 olup, vücuttan atılması oldukça süratlidir. Doruk plazma konsantrasyonuna 1-2 saatte ulaşır. Digoksinin emilim boyutu ve kararlı durumdüzeyleriyiyeceklealındığındadeğişmedenkalmaktadır.

Dağılım:


Relatif dağılım hacmi 5 L /kg'dir ve yaklaşık

%Biyotransformasyon:


Digoksin bir P-glikoprotein substratı olup, küçük bir boyutta (%10) dihidrodigoksin, digoksigenine ilişkin mono ve bisbisdigitoksoidler gibi indirgenmiş ürünlere metabolizeolur.

Eliminasyon:


Vücuttan başlıca atılım yolu böbrekler olup % 60-80'i değişmeden atılır. Plazma yarılanma ömrü 40 saattir.

Hastalardaki karekteristik özellikler:

Geriatrik (65 yaş üzeri) popülasyon:


Yaşlı hastalarda digoksin için farmakokinetik veriler bulunmamaktadır. Ancak, digoksinin yaşlı hastalarda optimum şekilde kullanılmasını sağlamak üzere serum konsantrasyonlarındadikkatli klinik değerlendirme ve takip gereklidir (Bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4).

Pediatrik popülasyon:


Çocuklara kıyasla yenidoğanda ve bebeklerde digoksinin plazma konsantrasyonları daha yüksek ve renal eliminasyonu daha düşüktür (Bkz. Bölüm 4.2).

10

Böbrek yetmezliği:


Digoksinin dağılım hacmi ve klerensi renal bozukluk olan hastalarda değişebilir. Serum konsantrasyonu düzeylerine dayalı olarak renal bozukluğu olan hastalarda dozoptimizasyonu gereklidir (Bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:


Akut hepatiti olan hastalarda digoksin plazma konsantrasyonları sağlıklı gönüllülerdeki konsantrasyonlara benzerdir (Bkz. Bölüm 4.2).

Hiper ve hipotiroidizm:


Dağılım hacmi hipertirodizm görülen hastalarda artarken, hipotiroidizm görülen hastalarda azalabilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Üreme toksisitesi:

İnsanlarda kullanılanın yüzlerce katı olan dozlarda kardiyak glikozitlerle gebelik sırasında tedavi edilen tavşanlar veya sıçanların döllerinde malformasyon sıklığında bir artışgözlenmemiştir. Fertilite çalışmaları mevcut değildir.

Mutajenisite:

Digoksin metabolik aktivasyon varlığında ve yokluğunda iki

in vitro

testte genotoksik bulunmamıştır.

Karsinojenisite:

Digoksinin karsinojenik potansiyeli değerlendirmek üzere hayvanlarda hiçbir uzun dönem çalışma yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Stearik asit

Jelatin (sığır kaynaklı)

Talk

Mısır nişastası

Laktoz (inek sütü kaynaklı)

6.2. Geçimsizlikler

Bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

Raf ömrü 60 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altında oda sıcaklığında saklayınız. Rutubetten koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC / PVDC blisterde 50 tablet

11

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Assos İlaç Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. A.Ş.

Ümraniye, İstanbul, Türkiye Tel: (0216) 612 91 9Faks: (0216) 612 91 92

8. RUHSAT NUMARASI

2018/194

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

29.07.1997/16.04.2018

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:

16.04.2018

12

İlaç Bilgileri

Digoxin-assos 0,25 Mg Tablet

Etken Maddesi: Digoksin

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Digoxin-assos 0,25 Mg Tablet - KUB
  • Digoxin-assos 0,25 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.