KISA URUN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI
LOMOTİL® 2,5 mg/0,025 mg tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİEtkin madde:
Difenoksilat hidroklorür 2,5 mg
Atropin sülfat 0,025 mg
Yardımcı maddeler:
Sukroz 53,30 mg
Sorbitol (E420) 2,20 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Tablet
Beyaz, bir yüzünde “SEARLE” yazan yuvarlak, bikonveks tabletler
4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ
4.1. Terapötik endikasyonlar
LOMOTİL®, akut diyarenin tedavisinde yardımcı rehidratasyon tedavisi olarak kullanılır. Kolostomi veya ileostomi sonrası dışkı oluşumunun kontrolünde kullanılır.
Kronik ve hafif ülseratif kolitte semptomların giderilmesinde kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Dikkat: Önerilen doz aşılmamalıdır. Bir kez yeterli kontrol sağlandığında, dozaj bireysel hasta ihtiyaçlarına uyacak şekilde azaltılmalıdır.
Yetişkinlerde kullanımı:Uygulama şekli:
Oral olarak alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
İlerlemiş karaciğer fonksiyon bozukluğu ya da karaciğer yetmezliğine bağlı gelişen böbrek yetmezliği (hepatorenal yetmezlik) olan hastalarınLOMOTİL
® kullanımı sırasında, hepatik koma oluşabileceğinden çok dikkatli olunmalıdır.
1
Pediyatrik popülasyon:
Önerilen doz kılavuzu.
• 4 yaş altı çocuklarda: Tavsiye edilmez (Bakınız Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları veönlemleri).
• 4-8 yaş çocuklarda: Günde 3 kez alınan 1 tablettir.
• 9-12 yaş çocuklarda: Günde 4 kez alınan 1 tablettir.
• 13-16 yaş çocuklarda: Günde 3 kez alınan 2 tablettir.
Geriyatrik popülasyon:4.3. Kontrendikasyonlar
Difenoksilat hidroklorid, atropin veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılık durumlarında, sarılığı olan hastalarda, ince barsak tıkanıklığı olanlarda, akutülseratif kolitte, psödomembranöz enterokolite bağlı diyare tedavisi gören hastalarda veintrakraniyal basıncı yükselmiş ve kafa tramvası geçirmiş olan hastalarda kontrendikedir.
4 yaş altı çocuklarda kullanımı kontrendikedir.
Miyastenia gravis, pilor stenözü, paralitik ileus ve prostat büyümesinde kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Dehidrasyonun önüne geçebilmek için uygun sıvı ve elektrolit tedavisi verilebilir. Şiddetli dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği olduğunda uygun bir düzeltici terapi uygulananakadar difenoksilat hidroklorürden kaçınılmalıdır. Ülseratif koliti olan bazı hastalarda,intestinal motiliteyi inhibe eden ya da intestinal geçiş süresini uzatan ajanların toksikmegakolona sebep olduğu bildirilmiştir. Bu sebeple bu hasta grubunun dikkatle takip edilmesigerekmektedir ve abdominal şişkinlik ya da başka beklenmedik semptomların oluşumu gibiyan etkiler görülürse difenoksilat hidroklorür uygulaması derhal sonlandırılmalıdır.
Abnormal karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastaların tümü ya da ilerlemiş hepatorenal yetmezliği olan hastalarda difenoksilat hidroklorür kullanımı sırasında, hepatik komaoluşabileceğinden çok dikkatli olunmalıdır.
Atropinin bir alt terapötik dozu, difenoksilat hidroklorüre eklendiğinden, duyarlı bireylerde veya doz aşımında, atropin etkileri oluşabilir. Down Sendromlu hastalar, atropinin etkilerinedaha fazla duyarlılık gösterirler.
Antiperistaltik ajanlar, geniş-spektrumlu antibiyotiklerle ilişkili psödomembranöz enterokolitte ve enterotoksin üreten bakterilerin (salmonella, shigella) sebep olduğu diyareyiuzatabilir ya da daha da kötüleştirebilir. Bu gibi durumlarda antiperistaltik ajanlarkullanılmamalıdır.
Difenoksilat hidroklorür/atropin zararsız bir ilaç değildir ve doz önerilerine, özellikle çocuklarda kesinlikle uyulması gerekir. Difenoksilat hidroklorür/atropin 4 yaş altındakiçocuklarda kullanılması önerilmez. Doz aşımı durumunda ciddi solunum problemleri, koma,kalıcı beyin hasarı ya da ölüme yol açabilir (Bakınız Bölüm 4.9. Dozaşımı ve tedavisi). Busebeple çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmelidir.
LOMOTİL®, her bir tablette 53,3 mg sukroz içerdiğinden, nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorbsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastalarınbu ilacı kullanmamaları gerekir.
2 /7
LOMOTİL®, her bir tablette 2,2 mg sorbitol içerdiğinden, nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Difenoksilat hidroklorürün kimyasal yapısı meperidin hidroklorüre benzediğinden, monamin oksidaz (MAO) inhibitörleri ile kullanıldığında hipertansif krize yol açabilir. Bu ilaçlarındifenoksilat hidroklorürle beraber kullanımı sırasında yakın gözetim gerekmektedir.
Difenoksilat hidroklorür barbitüratlar, sakinleştiriciler ve alkoller gibi merkezi sinir sistemi depresanlarının etkisini potansiyale edebilir.
LOMOTİL®; Domperidon, metoklopramid, betanekol/karbakol, sisaprid, galantamin, neostigmin/piridostigmin ve pilokarpin'in etkilerini antagonize etmektedir.
LOMOTİL®'in antimuskarinik yan etkileri; amantadin, antihistaminikler (sedatif ve sedatif olmayan), klozapin, disopiramid, fluspirilen, loksapin, MAOI'ler, nefopam, olanzapin,fenotiazinler, ketiapin, remoksiprid, terfenadin, trisiklik antidepresanlar ve zotepin ilegüçlenmektedir.
Ağız kuruluğu, gliseril trinitrat gibi dil altı nitrat tabletlerinin çözünmesini engellemektedir. LOMOTİL®'in etkisi, donepezil ile antagonize edilmektedir.
LOMOTİL®'in etkisi, memantin ile artmaktadır.
LOMOTİL®, levodopa'nın plazma seviyelerini düşürebilir (kombinasyon halinde ve tek ürünlerde).
LOMOTİL®, ketokonazol emilimini azaltır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ait bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyona ait bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi C' dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):
İlacın doğum kontrol yöntemlerine etkisine ilişkin bilgi bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. LOMOTİL®'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli ve kontrollü veri mevcut değildir.Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
3 /7
Hamilelikte kullanımı anne ve fetüs açısından yarar risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra olmalıdır.
Laktasyon dönemi
Atropinin anne sütüne geçtiği bilindiğinden ve difenoksilat hidrokloridin major metaboliti difenoksilik asit anne sütüne geçebileceğinden LOMOTİL® kullanım kararı verilirken dikkatedilmelidir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
İnsanlarda kullanılan dozun 50 katı ile sıçanlarda yapılan çalışmalarda; difenoksilat hidrokloridin fertiliteye etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada maternal vücutağırlığında, 4 mg/kg/gün'de %10, 20 mg/kg/gün'de %30 düşüş görülmüştür. İnsanlar içinönerilen dozun (4 mg/kg/gün) 10 katında ortalama yavru büyüklüğünde ise belli belirsiz birdüşüş görülmüştür.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Bazı hastalarda uyku hali ve sersemlik rapor edilmiştir. Hastalar, araç ve makine kullanımı gibi aktivitelerde dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Bildirilen, istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine ve azalan ciddiyet sırasına göre listelenmiştir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100,<1/10); yaygın olmayan (>1/1000,<1/100); seyrek (>1/10000,<1/1000); çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).
Difenoksilat hidroklorid/Atropin sülfat kullanımı sırasında aşağıdaki istenmeyen etkiler görülebilir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları:
Seyrek: Anafilaktik reaksiyon
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Seyrek: Anoreksiya
Psikiyatrik hastalıkları:
Seyrek: Zihin karışıklığı, huzursuzluk, depresyon, öfori, halüsinasyon
Sinir sistemi hastalıkları:
Seyrek: Yorgunluk/uyuşukluk, sedasyon, uyuklama, baş dönmesi, baş ağrısı
Göz hastalıkları:
Seyrek: Göz bebeklerinin büyümesi ile uyum kaybı, fotofobi ve çok seyrek olarak açı kapanması glokomu, görmede bulanıklık
4 /7
Gastrointestinal hastalıkları:
Seyrek: Paralitik ileus, megakolon, gastrointestinal bozukluk, bulantı, kusma, abdominal rahatsızlık, kabızlık, ağız kuruluğu
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Seyrek: Anjioödem, kurdeşen, kaşıntı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Seyrek: Kırgınlık, deri ve mukoz membranlarının kuruması, kızarıklık, antiaritmi, taşikardi, bradikardi ve palpitasyonlar gibi kardiyak düzensizlikler, hipertermi, üriner retansiyon veidrara çıkmada zorluk gibi atropin etkileri özellikle çocuklarda görülebilir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.
Kaza ile fazla miktarda ilaç alımı, özellikle çocuklarda, solunum depresyonuna bağlı uyuşma hali veya atropin zehirlenmesi veya her ikisine de neden olabilir. Doz aşımı belirtileriarasında, mukoz membranları ve cilt kuruluğu, kızarıklık, hipotermi ve taşikardi, nistagmus,göz bebeği genişlemesi, hipotonik refleks, refleks kaybı, halsizlik, koma ve ciddi solunumdepresyonu görülür.
Doz aşımı belirtilerinin başlaması oldukça gecikebilir ve ilaç alımından 12-30 saat kadar sonra bile solunum depresyonu oluşmayabilir ve narkotik antagonistlere bir ilk tepkivermesine rağmen tekrarlayabilir. En az 48 saat boyunca sürekli gözetim sağlanmalıdır.
Solunum depresyonu oluşmuş ise, spesifik antidot nalokson uygulaması yapılmalıdır. Nalokson hidroklorürün etki süresi difenoksilat hidroklorürden daha kısa olduğu içintekrarlayan antidot enjeksiyonu gerekebilir. Hastaya hava yolu açılması ve suni solunumgerekebilir. Komada olmayan hastalara, gastrik lavaj ve aktif kömür karışımı uygulamasıkullanılabilir.
Doz aşımı ciddi solunum depresyonuna ve komaya, muhtemelen kalıcı beyin hasarına veya ölüme yol açtığından difenoksilat hidroklorür/atropin çocukların ulaşamayacağı bir yerdetutulmalıdır.(Bakınız Bölüm4.2- Pozoloji ve uygulama şekli ve Bölüm 4.4- Özel kullanımuyarıları ve önlemleri)
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Antimotilite ilaçları ve Antimuskarinikler ATC kodu: A07DA01
5 /7
Difenoksilat HCl, gastrointestinal kanal düz kası üzerinde lokal ve santral etki göstererek inhibisyon meydana getirir. Böylece gatrointestinal motiliteyi baskılar ve gastrointestinalkanaldaki aşırı itmeyi yavaşlatır. İntraluminal muhteva ile intestinal mukozanın temasınıarttırarak antidiyarel etkisini gösterir. Etken madde, difenoksilat hidroklorür gastrointestinaldüz kastaki seçici etkileriyle sentetik bir opioid türevidir. Terapötik dozlarda “morfin tipiöznel etkiler” den yoksundur.
Analjezik aktivitesi çok azdır ya da yoktur. Tedavi edici dozun altındaki atropin sülfat ise kasti olarak doz aşımı olgusunu engellemek amacıyla konmuştur.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Difenoksilat hidroklorid gastrointestinal yoldan hızlı yaygın bir şekilde emilir. 16 denek ile yapılan çapraz biyoyararlanım çalışmasında 2,5 mg ile 10 mg (LOMOTİL® likitverildiğinde) doz aralığında likit ve tabletin eşit dozları karşılaştırıldığında biyoyararlanım%90 olarak bulunmuştur.
Dağılım:Biyotransformasyon:
Karaciğerde difenoksilat hidroklorid ester hidrolizi ile biyolojik yöndenaktif ve kandaki major metaboliti difenoksilik aside (difenoksin) dönüşür.
Eliminasyon:Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
16 denek ile yapılan çapraz biyoyararlanım
çalışmasında 2,5 mg ile 10 mg (LOMOTİL® likit verildiğinde) doz aralığında, difenoksilat hidroklorid dozu, pik plazma konsantrasyonu, plazma konsantrasyon- zaman eğrisi altındakalan alan ve idrarda atılan difenoksilik asit miktarı arasında lineerlik saptanmıştır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Difenoksilat hidroklorür iyi bilinen bir farmasötik etken maddedir. Karsinojenik potansiyelinin değerlendirilebilmesi için, hayvanlar üzerinde uzun-süreli çalışmalaryapılmamıştır. 3 yavrulama çalışması süresince, dişi ve erkek sıçanlara 4 ve 20 mg/kg/gündoz difenoksilat hidroklorid uygulanmıştır. İnsanlar için önerilen dozların 50 katında, üçyavrulama test süresince, dişilerde kilo artışı ve 27 dişinin sadece 4'ünün hamile kalması ilefertilite üzerine belirgin bir etkisi görülmüştür. Bu bulgunun; insanlarda LOMOTİL®kullanımı ile ilişkisi bilinmemektedir.
6. FARMASÖTIK ÖZELLIKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sukroz Acacia tozuSorbitol
Magnezyum sterat Talk
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6 /7
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
30oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
20 tabletlik blister (PVDC / Al.) ambalajlarda.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
ALİ RAİF İLAÇ SANAYİ A Ş.
Yeşilce Mahallesi Doğa Sokak No:434418 Kağıthane/İSTANBUL
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
83/85
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 25.10.1966 Ruhsat yenileme tarihi: 30.05.1997
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
7 /7