Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Pegdin Bağirsak Temizleme Tozu Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI

PEGDİN 227,1 g oral çözelti için toz

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde : Her bir poşet 227,1 g polietilen glikol 3350 içerir.

Yardımcı maddeler :

Anhidrus sodyum sülfat 21,5g

Sodyum bikarbonat 6,36g

Sodyum klorür 5,53g

Potasyum klorür 2,82g

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Oral çözelti için toz Beyaz renkli toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Kolonoskopi ve baryum enema röntgen muayenesi öncesi bağırsak temizliğinde endikedir. PEGDİN, genellikle 4 saat içerisinde diyareye neden olarak hızlı bir şekilde bağırsağıtemizler.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler için önerilen doz, gastrointestinal tetkiklerden önce 4 litre PEGDİN çözeltisidir. Bu doz hastaların %95'i için yeterli gelmektedir. PEGDİN oral olarak veya nazogastrik tüpyolu ile uygulanabilir. Oral uygulama; 4 litre bitene kadar ya da rektal akıntı berrak bir halegelene kadar her 10 dakikada 240 ml'dir. Az miktarda devamlı olarak içmektense, 240 ml'likher kısmın hızla içilmesi tercih edilmelidir. Nazogastrik tüp uygulamasında hız 20-30ml/dakika'dır (saatte 1,2-1,8 litre).

PEGDİN için çeşitli dozaj uygulama yöntemleri kullanılmıştır. Yöntemlerden biri; tetkikleri sabah saatlerinde ya da daha sonra olan hastalara çözeltiyi içmeleri için 3 saat, tam birbağırsak boşalması sağlanması için de bir saat daha vermektir. Diğer bir yöntem, tetkikbaryum enema ile yapılacak ise PEGDİN'in tetkikten önceki akşam verilmesidir.

Hastanın çözeltiyi içmesinden 30-60 dakika sonra ilk bağırsak hareketleri başlar ve 4 litrelik çözeltinin yaklaşık 3,5 saat içerisinde bağırsakları boşaltması beklenir.

1 / 7

Uygulama şekli:

PEGDİN genellikle oral olarak uygulanır fakat çözeltiyi içmek istemeyen ya da içemeyecek durumda olan hastalara nazogastrik tüp kullanılarak nazal uygulama şeklinde verilebilir.

Çözeltinin hazırlanması:Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalar üzerinde gerçekleştirilen klinik çalışmalar, Polietilen glikol kullanımının bu hastalar tarafından iyi tolere edildiğini göstermiştir. Karaciğer yetmezliğiolan hastalarda kullanımına ilişkin bilgi yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda güvenlilik ve etkinliği kanıtlanmadığından dolayı 12 yaşın altındaki çocuklara uygulanması tavsiye edilmez.

Geriyatrik popülasyon:

60 yaş üzerindeki hastalarda Polietilen glikol kullanımı sonrasında, Mallory-Weiss yırtığı kaynaklı üst gastrointestinal kanama, özofageal perforasyon, asistol, pulmoner ödem ilebirlikte ani dispne, PEG aspirasyonu ve kusmadan sonra akciğer röntgeni üzerinde kelebek-benzeri infiltrat gibi bazı ciddi advers etkiler, çok seyrek olarak bildirilmiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

PEGDİN aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• İçeriğindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda,

• Gastrointestinal obstrüksiyon hastalarında,

• Gastrik retansiyon hastalarında,

• Bağırsak perforasyonunda,

• Toksik kolit hastalarında,

• Toksik megakolon ve ileus (bağırsak tıkanması) hastalarında.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Gag refleksinde bozukluk olan hastalar, bilinçsiz ya da yarı bilinçli hastalar ve regürjitasyon ya da aspirasyon eğilimli hastalar, PEGDİN uygulaması sırasında özellikle nazogastrik tüpkullanıldığı durumlarda gözlem altında tutulmalıdır. Eğer hastalarda aşırı şişkinlik veya karınağrısı gözlenirse uygulama yavaşlatılmalı ya da semptomlar ortadan kalkana kadar geçiciolarak durdurulmalıdır.

2 / 7

Hastanın PEGDİN kullanımından önceki 3-4 saat içerisinde herhangi bir gıda tüketmemesi idealdir, fakat hiçbir koşulda çözeltinin uygulanmasından önceki iki saat boyunca katı gıdaverilmemelidir. PEGDİN içildikten sonra ve tetkiklerden önce, berrak sıvılar haricinde gıdaalınmamalıdır.

İlk bağırsak hareketi PEGDİN uygulaması başladıktan yaklaşık bir saat sonra ortaya çıkar. Bağırsak hareketleri başlamadan önce abdominal şişkinlik ve gerginlik ortaya çıkabilir.PEGDİN kullanımı bu semptomlar ortadan kalkana kadar geçici olarak durdurulur ya da herbir kısım uzun aralıklarla içilir. Sulu ishal berrak olana kadar ve katı madde içermeyene kadariçmeye devam edilir.

PEGDİN tozun, kullanım öncesinde steril olmayan ortamda sulandırılacak olması ve bakteriyostatik ajanlar içermemesi nedeni ile sulandırılmış ürün serin bir yerde saklanmalı veen geç 48 saat içerisinde tüketilmelidir. Ayrıca kullanılmadan artan kısım olursa imhaedilmelidir.

Bu tıbbi ürün her bir poşette 10,87 g sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi ürün her bir poşette 1,48 g potasyum ihtiva eder. Bu durum, böbrek fonksiyonlarında azalma olan hastalar ya da kontrollü potasyum diyetinde olan hastalar için göz önündebulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PEGDİN uygulamasının başlangıcından sonraki bir saat içerisinde oral yol ile uygulanan ilaçlar gastrointestinal sistemde absorbe olmayabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlar ile ilgili olarak herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır. Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Tıbbi zorunluluk gerekmedikçe çocuk doğurmayı planlayan kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

PEGDİN'in plasentadan geçip geçmediği bilinmemektedir. PEGDİN, çok gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

3 / 7

Laktasyon dönemi

Anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle hasta için beklenen yararlar bebek için ortaya çıkabilecek risklerden daha fazla olmadıkça laktasyon dönemindekullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Üreme yeteneği üzerine klinik ya da klinik dışı çalışmalar mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PEGDİN araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Bu nedenle PEGDİN'in araç ve makine kullanımı üzerine nasıl etki ettiğinden emin olmadıkça araç ve makinekullanılmamalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Yan etkiler aşağıda sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Sıklıklar bu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (> 1/100, <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000,< 1/100); seyrek (> 1/10.000, < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyonlar

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok seyrek: Pulmoner ödem ile birlikte ani dispne, PEG aspirasyonu ve kusmadan sonra akciğer röntgeni üzerinde kelebek -benzeri infiltrat (60 yaşın üzerindeki hastalarda),rinore

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı, karında dolgunluk hissi, şişkinlik

Yaygın olmayan: Karın krampları, kusma, rektal irritasyon (Kısa süreli ve hızla azalan etkilerdir.)

Çok seyrek: Mallory-Weiss yırtığı kaynaklı üst gastrointestinal kanama, özofageal perforasyon, asistol (60 yaşın üzerindeki hastalarda)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: Ürtiker, dermatit

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

4 / 7

(www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

PEGDİN; uzman hekim ya da uzman hemşire gözetiminde uygulanacağından dolayı dozlar dikkatli bir şekilde sağlık personeli tarafından ayarlanacaktır. Bu ürününbileşenleri bağırsak tarafından metabolize edilmediği ve absorpsiyon seviyesi minimalolduğu için doz aşımı durumunda herhangi bir tehlike beklenmez.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup : Sindirim sistemi ve metabolizma - Ozmotik etkili laksatifler ATC Kodu:A06AD15

PEGDİN; genellikle dört saat içerisinde diyareye neden olarak hızlı bir şekilde bağırsağı temizler. Polietilen glikol 3350 ve elektrolit konsantrasyonunun ozmotik aktivitesi net birabsorpsiyona veya iyonların ya da suyun atılımına yol açmaz. Bu nedenle büyükhacimler, sıvı ya da elektrolit dengesinde belirgin değişiklikler yapılmadan uygulanabilir.Sodyum, potasyum, klorür ve bikarbonat iyonları majör serum elektrolitlerinin pasifabsorpsiyonunu ya da sekresyonunu etkisiz hale getirir. Sülfat; sodyum ve klorürün aktifabsorpsiyonunu engeller. İnert, minimal absorbe olabilen, ozmotik olarak PEG 3350,çözeltinin ozmolalitesini plazmanınki ile dengeler.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Oral uygulamanın ardından gastrointestinal si stemden çok az miktarda (genellikle

%

2,5 veya daha az) çözelti bileşeni absorbe olur.

Dağılım:


Hastanın çözeltiyi içmesinden 30-60 dakika sonra ilk bağırsak hareketleri başlar.

Biyotransformasyon:


Absorbe olan polietilen glikolün metabolize olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. İnsanların da dahil olduğu çeşitli türler üzerinde yapılan çalışmalar,intravenöz uygulanan polietilen glikolün, 24 saat içerisinde idrar yoluyla değişmeden vehızla atılırken, oral olarak uygulandığında sulu dışkı ile atıldığını göstermiştir.

Eliminasyon:


6 L PEGDİN kullanan bir hastada alınan dozun (3,3 mg/kg) sadece 0,23 gramı ya da %0,07'si idrarda bulunmuştur. Eğer 4 L'lik doz 240 ml'lik miktarlar halinde 10'ar dakikaara ile içilirse gastrointestinal sistemden boşaltımı yaklaşık olarak 3,5 saatte gerçekleşir.

5 / 7

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Polietilen glikolün fekal homojenatlar ile inkübasyonu, PEG 3350'nin potansiyel olarak patlayıcı gazlara metabolize olmadığını göstermektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Anhidrus sodyum sülfat Sodyum bikarbonatSodyum klorürPotasyum klorür

6.2. Geçimsizlikler

Çözeltiye tatlandırıcı ya da herhangi bir ilave madde eklenmemelidir. Çözeltinin ozmolalitesi ve elektrolit içeriği değişebilir ya da eklenen madde bakteriyel fermentasyonile bağırsak florası tarafından patlayıcı gazlar oluşturabilir.

6.3. Raf ömrü

Paket açılmadan önce: 24 ay

Sulandırılmış çözelti: Karışım hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve en geç 48 saat içerisinde tüketilmelidir. Kullanılmayan kısım atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında, oda sıcaklığında ve ışıktan korunarak saklanmalıdır.

Bu ürün ve/veya ürün ambalajı herhangi bir bozukluk içeriyorsa kullanılmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda alüminyum poşette 263,31 g beyaz renkli toz.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

DİNÇSA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

1. Organize San. Bölg. Avar Cad. No:2 06935 Sincan /ANKARA Tel : +90312 267 11 91 (pbx)

Faks: +90312 267 11 99

8. RUHSAT NUMARASI

2016/905

RİHİ/RİHİ

İlk ruhsat tarihi: 15.12.2016

6 / 7

Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


7 / 7

İlaç Bilgileri

Pegdin Bağirsak Temizleme Tozu

Etken Maddesi: Polietilen Glikol 3350

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.