Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fostimon 150 Iu Enjeksiyonluk Liyofilize Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BİLGİSİ1- BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI

FOSTIMON® 150 IU Enjeksiyonluk Liyofilize Toz

Steril

2- KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Urofollitropin

150 IU

[Yüksek saflıkta insan folikül stimülan hormonu (FSH)]

Yardımcı maddeler:

10 mg

% 0,9

Laktoz monohidrat Sodyum klorür

Laktoz monohidrat sığır sütünden elde edilmektedir.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3- FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Toz: Beyaz renkte liyofilize tozÇözücü: Berrak renksiz çözelti

4- KLİNİK ÖZELLİKLER4.1- Terapötik endikasyonlar

FOSTIMON®,

• Adet görmeyen ya da düzensiz adet gören kadınlar dahil, klomifen sitrat ile tedaviye yanıtalınamayan kadınlarda anovulasyon (polikistik over sendromu (PKOS) dahil) durumunda,

• Kadınlarda, in vitro fertilizasyon (IVF), gametlerin fallop tüplerine transferi (GIFT) vezigotların fallop tüplerine transferi (ZIFT) gibi yardımcı üreme tekniklerinde, çoklu folikülgelişimini uyarmak için kontrollü over hiperstimülasyonunda,

• Hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda spermatogenezin uyarılması için insankoriyonik gonadotropini (hCG) tedavisiyle birlikte, endikedir.

4.2- Pozoloji ve uygulama şekli,Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresiAnovulasyonlu kadınlarda (PKOS dahil):

Anovulasyon (PKOS dahil) durumunda, FOSTIMON® tedavisinin amacı hCG uygulandıktan sonra yumurtanın salıverileceği olgun tek bir Graaf folikülü geliştirmektir. FOSTIMON®,

günlük enjeksiyonlar halinde uygulanabilir. Adet gören hastalarda tedaviye adet siklusunun ilk 7 günü içerisinde başlanmalıdır.

Doz her bir hasta için, ultrason ve/veya serumdaki östradiol düzeyi ile folikül büyüklüğünün ölçülmesi ile değerlendirilen, hastanın tedaviye verdiği yanıta göre bireysel olarakbelirlenmelidir. Genel olarak önerilen günlük doz, yeterli ancak aşırı olmayan hasta yanıtınınelde edilebilmesi için 7 gün veya 14 gün arayla, gerektiğinde 37.5 IU (75IU'ye kadar) artırılanya da azaltılabilen, 75-150 IU FOSTIMON®'dur. Önerilen en yüksek FOSTIMON® dozugenellikle 225 IU'den yüksek değildir.

4 haftalık tedavi sonrasında hastadan yeterli yanıt alınamamışsa bu tedavi kürü kesilmeli ve tedaviye bir önceki küre göre daha yüksek doz ile başlanmalıdır.

Yeterli yanıt elde edildiğinde, en son uygulanan FOSTIMON® dozunu takiben 24-48 saat sonra 5000-10.000 IU hCG uygulanmalıdır. Hastaya hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün vetakip eden günde cinsel ilişkide bulunması önerilir. Alternatif olarak intrauterin inseminasyon(IUI) gerçekleştirilebilir.

Çok sayıda folikül gelişiyorsa ya da östradiol düzeyi hızla artıyorsa (örneğin birbirini takip eden iki veya üç gün süreyle östradiol günlük iki katından fazlaysa, günlük doz azaltılmalıdır.14 mm'yi aşan foliküller gebeliği sağladığından, 14 mm'yi geçen ovülasyon öncesi çoklufoliküller çoğul gebelik riski taşımaktadır. Bu durumda çoğul gebeliğin önlenmesi için hCGuygulaması yapılmamalı ve gebelikten kaçınılmalıdır.

Böyle bir durumda tedavi gören çifte, en az 4 gün süreyle cinsel birleşmede bulunmamaları ya da prezervatif kullanmaları konusunda bilgi verilmelidir. Tedaviye diğer adet döneminde, birönceki kürde uygulanandan daha düşük dozda başlanmalıdır.

Çoklu folikül gelişimini uyarmak için yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlarda kontrollü over hiperstimülasyonu:

Endojen lüteinizan hormon (LH) akışını baskılamak ve LH düzeylerini kontrol etmek amacıyla hipofiz down- regülasyonu, yaygın olarak gonadotropin salgılayıcı hormonagonisti(GnRH agonisti) kullanılarak sağlanmaktadır. Bu amaçla FOSTIMON® tedavisine agonisttedaviye başladıktan yaklaşık iki hafta sonra başlanır; her iki tedaviye yeterli foliküler gelişimsağlanıncaya kadar devam edilir.

Örnek olarak; iki hafta agonist ile hipofiz down- regülasyonunu takiben, ilk yedi gün süresince 150-225 IU dozda FOSTIMON® uygulanır. Doz daha sonra hastanınyumurtalığındaki gelişime göre ayarlanır.

Bir diğer yol, tedaviye, siklusun 2. veya 3. gününde günlük 150-225 IU dozda başlanmasıdır. Serum östradiol düzeylerinin ölçümü ve ultrasonografi ile belirlenen yeterli foliküler gelişimsağlanana kadar, hasta yanıtına göre belirlenen dozda (genel olarak günlük 450 IU'den fazlaolmayan dozlarda) tedaviye devam edilmelidir. Yeterli foliküler gelişim, ortalama olaraktedavinin 10. gününde (5-20 gün arasında) sağlanır.

Nihai foliküler olgunlaşmayı başlatmak için, son FOSTIMON® uygulamasından 24-48 saat sonra hastaya tek bir doz 5000-10.000 IU hCG enjeksiyonu yapılır.

Oosit toplanması 34-35 saat sonra gerçekleştirilir.

Hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda spermatogenezin uyarılması için:

Ön tedavi:

Kandaki testesteron düzeyi normal seviyeye ulaşana kadar haftada iki kez i.m. veya s.c. yoldan 2000 IU hCG (her bir hasta için yeniden düzenlenebilir) uygulanmalıdır.

Tedavi:Uygulama şekli

FOSTIMON® subkütan veya intramusküler uygulama içindir. İntravenöz yoldan uygulanmamalıdır.

Enjeksiyonluk çözelti, karton kutu içerisinde yer alan çözücü ampul yardımıyla, flakondaki tozun çözülmesi ile elde edilir (bkz 6.6). 1 ml'lik çözücü ampul ile 5 flakona kadarFOSTIMON® ürününün çözülmesi mümkündür. Toz genellikle hemen çözünür. Birden fazlaflakon durumunda 1 ml çözücü içinde köpük olmaması için gerekirse yavaşça çevrilerekkarıştırılır.

Hazırlanan çözelti bekletilmeden hemen kullanılmalıdır. Lipoatrofinin engellenmesi için enjeksiyon bölgesi her uygulamada değiştirilmelidir.

Subkutan uygulama hastanın kendisi tarafından yapılabilir. Uygulamanın hasta tarafından yapılacağı durumlarda, hastaya gerekli bilgi ve eğitimin verilmiş olması gerekir. Hastayaenjeksiyonluk çözeltinin nasıl hazırlanacağı, enjeksiyonun nereye yapılabileceği gösterilmelive subkutan uygulama hakkında detaylı bilgi verilmelidir. İlk uygulama, konusundadeneyimli bir doktorun gözetimi altında yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek / Karaciğer yetmezliği

FOSTIMON®'un böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili bilgi yoktur. Pediyatrik popülasyon

FOSTIMON®'un çocuklara yönelik bir endikasyonu bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yaş grubunda güvenilirlik ve etkinliği değerlendirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon

Follitropin üzerine yapılan klinik çalışmalar 65 yaş üzeri hastaları içermemektedir.

4.3- Kontrendikasyonlar,

FOSTIMON® aşağıdaki durumlarda kontrendikedir.

• Etkin madde olan urofollitropine (yüksek saflıkta insan folikül stimülan hormonu -FSH) ya da toz veya çözücü ampul bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangibirine karşı aşırı duyarlılık durumunda,

• Hipofiz ya da hipotalamus tümörleri,

• Kadınlarda,

• Over büyümesi ya da polikistik over sendromundan kaynaklanmayan kist,

• Nedeni bilinmeyen jinekolojik kanamalar,

• Over, uterus ve meme karsinomu,

• Gebelikte,

• Primer over yetmezliği,

• Üreme organlarının gebeliğe uygun olmayan malformasyonu,

• Uterusta gebeliğe uygun olmayan fibroid tümörler,

• Erkeklerde

• Primer testis yetmezliğinde

4.4- Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

FOSTrMON®'u hastanın kendi kendine uygulaması, ancak iyi motive edilmiş, yeterince eğitilmiş ve uygulama konusunda iyi şekilde bilgilendirilmiş hastalarda gerçekleşmelidir.Enjeksiyondan önce hastaya subkutan enjeksiyonun nasıl uygulanacağı, enjeksiyonun nereyeyapılması gerektiği ve enjekte edilecek çözeltinin nasıl hazırlanması gerektiği mutlakagösterilmelidir. FOSTrMON®'un ilk enjeksiyonu doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Özellikle, gonadotropinlere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda anaflaktik reaksiyon oluşabilir. Bu hastalarda, FOSTIMON®'un ilk enjeksiyonu kardiyopulmonerresusitasyon için ekipman bulunan ortamda ve doktor tarafından yapılmalıdır.

İlk uygulama uygun destekleyici ekipmana sahip merkezlerde yapılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce eşlerin kısırlık durumu ve gebelik üzerine olumsuz etki yaratabilecekdurumlar belirlenmelidir. Hastalar özellikle hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik,hiperprolaktinemi, hipofiz ve hipotalamik tümörler açısından değerlendirilmeli ve bu tipdurumların belirlenmesi durumunda hastalar, uygun tedaviye başlatılmalıdır.

Enfeksiyon hastalıkları


İnsandan elde edilen tıbbi ürünler uygulandığında bulaşıcı enfeksiyon riski tamamen gözardı edilemez.

Bu aynı zamanda bilinmeyen veya yeni görülen virüs ve diğer patojenler için de geçerlidir. Ancak bu risk, viral inaktivasyon uzaklaştırma basamaklarını içeren ektraksiyon pürifikasyonişlemi ile azaltılmıştır. Bu basamaklar özellikle HIV, Herpesvirus ve Papillomavirus modelvirüsleri kullanılarak valide edilmiştir.

Şu ana kadar, follitropin ürünleri ile ilgili insandan elde edilen gonadotropinlerin uygulanması ile virüs bulaşma riskinin olmadığına dair güven verici klinik deneyim bulunmaktadır.

Kadınlarda tedaviOver hiperstimülasyonu

Kadın hastalarda tedaviye başlamadan önce ve tedaviye başladıktan sonra düzenli aralıklarla folikül gelişiminin ultrasonagrofik değerlendirilmesi ve östradiol düzeylerinin belirlenmesigerekmektedir. Çok sayıda folikül gelişebileceği gibi östradiol düzeyi hızla artabilir örneğinbirbini takip eden iki veya üç gün süreyle günlük iki katından fazla miktarlara çıkarak,muhtemelen son derece yüksek değerlere ulaşabilir,

Over hiperstimülasyonu ultrason ile tespit edilir. İstenmeyen over hiperstimülasyonun gelişmesi durumunda (örn: tıbbi yardımcı üreme tedavilerinde istenen kontrollü overhiperstimülasyonu değilse), FOSTIMON® uygulamasına son verilmelidir. Bu durumdagebelikten kaçınılmalı ve çoklu ovülasyonun yanı sıra over hiperstimülasyon sendromuna(OHSS) neden olabileceğinden hCG uygulanmamalıdır. Böyle bir durumda tedavi gören çifte,en az 4 gün süreyle cinsel birleşmede bulunmamaları ya da prezervatif kullanmalarıkonusunda bilgi verilmelidir.

Hafif over hiperstimülasyon sendromunun klinik semptom ve belirtileri karın ağrısı, bulantı, diyare, yumurtalıkların hafif ile orta derecede büyümesi ve over kistleridir. Nadir vakalardaşiddetli over hiperstimülasyonu gelişebilir ve bu durum yaşamı tehdit edici boyutta olabilir.Şiddetli over hiperstimülasyon sendromu parçalanabilen geniş over kistleri, sıklıklahidrotoraks ve kilo alımı ile karakterizedir. Nadir durumlarda, hastalarda OHSS ile bağlantılıvenöz veya arteriyal tromboembolizm gelişebilir.

Çoğul gebelik

Yardımcı üreme teknikleri ile tedavide çoğul gebelik riski yerleştirilen embriyo sayısı ile ilişkilidir. Ovulasyon indüksiyonu için tedavi uygulanan hastalarda doğal döllenmeye göreçoğul gebelik ve doğum insidansı artmaktadır. Çoğul gebelik genellikle ikiz doğum ilesonuçlanır. Çoğul gebelik olasılığının en aza indirilmesi için hastanın over yanıtının sürekliolarak izlenmesi önerilmektedir.

Ektopik gebelik

Özellikle in vitro döllenme (IVF) gibi, yardımcı üreme teknikleri ile tedavi edilen hastalarda FOSTIMON® dikkatle uygulanmalıdır. Bu tip programlara alınan kadınlarda tubalbozukluklar sıkça görüldüğünden, ektopik gebelik riski artabilmektedir. Gebeliğin intrauterinolduğunun doğrulanması için bu hastalarda erken ultrasonografi yapılması gerekmektedir.

Düşük

FSH tedavisi görenlerde spontan düşük insidansı normal popülasyona göre yüksek; fakat diğer üreme bozukluğu olan kadınlardaki insidans ile karşılaştırılabilir düzeydedir.

Üreme sistemi neoplazmaları

Kısırlığın tedavisi için çoklu ilaç rejimleri uygulanan kadınlarda over ve diğer üreme sistemlerine ait iyi ya da kötü huylu neoplazm oluştuğu bildirilmiştir. Bu kadınlarda tümöroluşma riskini gonadotropin tedavisinin artırıp artırmadığı henüz belirlenememiştir.

Konjenital malformasyon

Yardımcı üreme teknikleri kullanıldığında, konjenital malformasyonların oluşma derecesi, doğal yollardan hamile kalan hastalardan bir miktar yüksek olabilir. Bunun ebeveyne aitkarakteristik farklılıklara (örn: anne yaşı, sperm karakteristikleri) ve çoğul gebeliğe bağlıolabileceği düşünülmektedir.

Tromboembolik olaylar

Tromboembolik olaylar için risk faktörü taşıyan kadınlarda (örn: kendisinde ya da ailesinde tromboembolik vaka hikayesi varsa, ciddi obezite (vücut kütle indeksi >30 kg/m2) veyatrombofili durumunda), tedavi esnasında veya tedaviyi takiben venöz veya arteriyeltromboembolik olaylar gelişebilir. Bu kadınlarda gonadotropin uygulanımının yararlılığı olasırisklere karşı değerlendirilmelidir.

Erkeklerde tedavi

Erkeklerde, yükselmiş endojen FSH düzeyleri, primer testiküler yetmezliğin göstergesidir. Bu tip hastalar FOSTIMON®/hCG tedavisine cevap vermezler. Erkeklerde tedavi yanıtınıdeğerlendirmek amacı ile tedavi başlangıcından itibaren 4-6 ay süre ile semen analizininyapılması önerilmektedir.

4.5- Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

FOSTIMON® ve diğer tıbbi ürünler arasında ciddi klinik etkileşim bildirilmemiştir. Klinik bir deneyim olmasa da, FOSTIMON®'un klomifen sitrat ile birlikte uygulandığı durumlarda,foliküler yanıtın gelişmesi beklenir. FOSTIMON® ve ovulasyon uyarıcı diğer ilaçların birliktekullanımı foliküler yanıtta artışa neden olabilir. GnRH agonistleri ile birlikte kullanılmasıdurumunda yeterli over yanıtının elde edilmesi için FOSTIMON® dozunun artırılmasıgerekebilir. FOSTIMON® ve diğer ilaçlar arasında geçimsizlik bildirilmemiştir.

FOSTIMON® aynı enjektörde diğer ilaçlarla karıştırılarak uygulanmamalıdır.

4.6- Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategoris: X'tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

FOSTIMON®'un çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

FOSTIMON® gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

FOSTIMON® emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Gonadotropinlerle klinik kullanımda kontrollü over stimlasyonunu takiben bildirilen teratojenik etki bulunmamaktadır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda teratojenik etkibildirilmemiştir. Bugüne kadar bildirilmiş başka bir epidemiyolojik veri bulunmamaktadır.

4.7- Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur. Bununla birlikte FOSTIMON®,un, hastanın araç ve makine kullanımım etkilemesi beklenmemektedir.

4.8- İstenmeyen etkiler

FOSTIMON® ile yapılan klinik çalışmalarda bildirilen istenmeyen etkilerin sıklık sıralaması aşağıdaki gibidir:

Çok yaygın (> 1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Hafif sistemik alerjik reaksiyonlar (örn: kızartı, döküntü, yüzde şişme)

Endokrin hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipertiroidizm

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın olmayan: Duygu durum değişiklikleri

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Başağrısı

Yaygın olmayan: Halsizlik, baş dönmesi

Vasküler hastalıkları

Çok seyrek: Tromboembolizm

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın olmayan: Dispne, epistaksis

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Kabızlık, karın şişkinliği

Yaygın olmayan: Bulantı, kusma, karın ağrısı, hazımsızlık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Eritem, kaşıntı

Kas-iskelet sistemi ve bağ doku hastalıkları

Yaygın: Artralji

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın: Sistit

Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları

Yaygın: Over hiperstimülasyon sendromu

Yaygın olmayan: Memelerde büyüme, memelerde ağrı, sıcak basması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: Enjeksiyon yerinde ağrı

Yaygın olmayan: Yorgunluk

Seyrek: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (ağrı, kızarıklık, hematom)

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Uzayan kanama zamanı

Ayrıca erkeklerde hCG ile kullanımına bağlı olarak;

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Akne

Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları

Seyrek: Jinekomasti

Araştırmalar

Yaygın: Kilo alımı

Gonadotropinlerle tedavide düşük insidansı, diğer fertilite hastalıkları olan kadınların insidansı ile karşılaştırılabilirdir. Ektopik gebelik ve çoğul gebelik riskinde hafif bir artış gözlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;4.9- Doz aşımı ve tedavisi

FOSTIMON® ile aşırı dozun etkileri bilinmemektedir. Bununla birlikte OHSS'nun (over hiperstimülasyon sendromu) gelişmesi olasılığı göz ardı edilmemelidir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1- Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Gonadotropinler ve diğer ovülasyon stimülanları ATC kodu: G03GA04

FOSTIMON®'un etkin maddesi, insan menopozal gonadotropininden (HMG) elde edilen yüksek saflıkta folikül stimülan hormonu (FSH) olan, urofollitropindir. Kadınlarda FSH'ınparenteral uygulamadan kaynaklanan en önemli etkisi, olgun Graafian folikülleriningelişimidir.

FSH eksikliği olan erkeklerde, spermatogenez oluşturmak için FOSTIMON® en az dört ay süreyle hCG ile birlikte uygulanmalıdır.

5.2- Farmokinetik özellikler

Emilim:


İntramusküler veya subkutan uygulamadan sonra FSH biyoyararlanımı yaklaşık %70'dir. Sağlıklı gönüllülerde 150 IU urofollitropinin tek bir i.m uygulanımını takiben serumdaki enyüksek FSH seviyesine 10±4 saat içinde ulaşılır. 72 saat sonra FSH serum düzeyi temeldeğerlerden belirgin olarak yüksektir.

Dağılım:


Literatürlere göre idrardan saflaştırılan 150 IU FSH'ın Cmaks ve Tmaks değerleri sırasıyla 8.9 ±2.5 mlU/ml ve 7.7±2.1 saat'tir. EAA 258.6 ±47.9 mlU/mlxsaat'tir.

Biyotransformasyon:


Etkin madde yüksek saflıkta insan folikül stimülan hormonudur. Bu nedenle doğal FSH ile aynı şekilde metabolize olması beklenir.

Eliminasyon:


Eliminasyon yarı ömrü 30 - 40 saat arasındadır.

5.3- Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler, tekrarlayan doz toksisitesi üzerine genel çalışmalar temelinde, insanlar için özel bir tehlike bildirmemektedir. Toksikolojik çalışmalar ve hayvanlar üzerinde yapılançalışmalarda belirgin bir etki saptanamamıştır. AMES testi adı verilen ve genetiktoksisitesinin değerlendirilmesi için uygulanan testlerde mutajenik etki gözlenmemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Çözücü bileşimi: Sodyum klorürEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur. Ancak geçimlilik çalışmalarının olmadığı durumlarda, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünler ile aynı enjektörde karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Tek kullanım içindir. Flakondaki toz çözüldükten sonra hemen kullanılmalı ve kullanılmayan kısım atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Ürün ışıktan korumak için orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

FOSTIMON® 150 IU enjeksiyonluk liyofilize toz, kauçuk butil tıpası ve alüminyum mührü olan 5 ml'lik Tip I cam flakonda ve çözücü ampul 1 ml'lik Tip I cam ampulde yer almaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

FOSTIMON® yanında verilen çözücü (1 ml'lik serum fizyolojik - %0.9 sodyum klorür) ile sulandırılarak hazırlanmalıdır. Oluşan çözelti berrak olmalı ve gözle görülür partiküliçermemelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

IBSA İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.

Büyükdere Cad. Astoria A Kule

Kat: 16 Daire: 1602 Esentepe-Şişli / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI: 11.06.2012-133/21

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.06.2012 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Fostimon 150 Iu Enjeksiyonluk Liyofilize Toz

Etken Maddesi: Urofollitropin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.