Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Demonty 5 Mg/10 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » KORTİKOİDLER » Lökotrien Reseptör Antagonistleri

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DEMONTY 5 mg/10 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİEtkin maddeler:

Desloratadin 5 mg

Montelukast 10 mg (10,40 mg Montelukast sodyuma eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (87,40 mg) (inek sütü kaynaklıdır)

Kroskarmelloz sodyum (6,20 mg)

FD&C yellow #6/ sunset yellow FCF aluminum L (E.110) (0,07 mg)

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORMU

Film kaplı tablet.

Pembe renkli, oblong, bikonveks, çentiksiz baskısız film kaplı tablettir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Alerjik rinit ve alerjik rinitle birlikte olan astım tedavisinde ve semptomlarının giderilmesinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

4.3. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz 15 yaş ve üzeri erişkinler için günde bir tablettir (5 mg desloratadin ve 10 mg montelukast).

Uyum için ayrı tabletler halinde desloratadin ve montelukast alan hastalar aynı bileşen dozlarını içeren DEMONTY'e geçebilirler.

İntermittan alerjik rinit (semptomların haftada 4 günden daha az ya da 4 haftadan daha kısa süreyle var olması) hastanın öyküsü değerlendirilerek, bu öykü doğrultusunda DEMONTYile tedavi edilmelidir. Semptomlar geçtikten sonra tedaviye son verilebilir ve semptomlaryeniden ortaya çıktığında tedavi tekrar başlatılabilir.

Persistan alerjik rinitte (semptomların haftada 4 gün ya da daha fazla ve 4 haftadan daha uzun süreyle var olması), hastalara, alerjen temas dönemleri boyunca sürekli tedaviönerilebilir. Alerjik rinit ve alerjik kökenli astım üzerinde DEMONTY'nin terapötik etkisi

1 / 15

bir gün içinde başlar. Hastalara, alerjik temasın yer aldığı dönemlerde de DEMONTY almaya devam etmeleri tavsiye edilmelidir.

Uygulama şekli:

DEMONTY, ağız yoluyla alınır. DEMONTY'nin bir miktar su ile alınması önerilir. DEMONTY'nin aç veya tok karnına alınmasında herhangi bir sakınca yoktur

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Hafiften ortaya değişen düzeylerde karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik verilere dayanarak desloratadin başlangıç dozu gün aşırı 5 mg tablet tavsiyeedilmektedir.

Ciddi böbrek yetersizliği olgularında doz ayarlanarak dikkatle kullanılmalıdır.

Grup

Kreatin Klerensi (ml/dakika)

Dozaj ve sıklığı

Hafif
50-79
Gün aşırı 5 mg desloratadin
Orta
30-49
Gün aşırı 5 mg desloratadin
Ciddi
<30
Hekim tarafından doz ayarlanılarak dikkatle kullanılmalıdır.

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda klinik veri bulunmamaktadır. (Child-Pugh skoru

>9).

Pediyatrik popülasyon:

Güvenlilik ve etkinlikle ilgili verilerin olmaması nedeniyle DEMONTY'nin 15 yaşın altındaki hastalarda kullanılması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

DEMONTY bileşenlerinden desloratadinin geriyatrik popülasyonda etkinlik ve güvenilirliği henüz belirlenmemiştir. Bu nedenle geriyatrik popülasyonda kullanımıönerilmemektedir.

Diğer astım tedavileriyle birlikte DEMONTY ile tedavi

DEMONTY hastanın var olan tedavisine eklenebilir.

Birlikte uygulanan tedavilerde dozun azaltılması Bronkodilatörlerle tedavi:

Tek bronkodilatör kullanımı ile yeterli düzeyde kontrol altına alınamayan alerjik kökenli astım hastalarının tedavi rejimine DEMONTY eklenebilir. Klinik yanıt alındığında(genellikle ilk dozdan sonra) hastanın bronkodilatör tedavisi tolere edildiği kadarazaltılabilir.

İnhale kortikosteroidler:

İnhale kortikosteroid ile tedavi edilen alerjik kökenli astım hastalarında DEMONTY tedavisi ek klinik yarar sağlar. Kortikosteroid dozu tolere edildiği oranda azaltılabilir. Doz,tıbbi denetim altında kademeli olarak azaltılmalıdır. Bazı hastalarda, inhale kortikosteroidin

2 / 15

dozu yavaş yavaş tamamen kesilebilir. Bazı hastalarda inhale kortikosteroidlerin yerine hemen DEMONTY tedavisine başlanmamalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

DEMONTY içeriğindeki etkin maddeye ya da yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve Önlemleri

Genel


15 yaşın altındaki çocuklarda etkinlik ve güvenirliği kanıtlanmamıştır.
Şiddetli böbrek yetersizliği olgularında doz ayarlanarak dikkatle kullanılmalıdır. Montelukast/desloratadinin akut astım ataklarının tedavisindeki etkinliği kanıtlanmamıştır.Bu nedenle akut astım ataklarını tedavi etmek için kullanılmamalı; hastalara uygun ilaçlarlatedavi önerilmelidir.

Akut alevlenmeler sırasında DEMONTY tedavisine devam edilebilir.

Birlikte verilen inhale kortikosteroidin dozu tıbbi denetim altında kademeli olarak azaltılabilirse de, oral veya inhale kortikosteroid tedavisi aniden kesilerek yerineDEMONTY başlanmamalıdır. Aspirine duyarlılığı olduğu bilinen hastalar, DEMONTYkullanırken aspirin veya non-steroidal antiinflamatuvar ajanların kullanımındankaçınmalıdır.
Bir klinik farmakoloji çalışmasında alkol ile birlikte alınan desloratadin tablet alkolün performans bozucu etkilerini potansiyalize etmemiştir.

DEMONTY 'nin içeriğindeki desloratadin çok ender de olsa bazı insanlarda uykululuk hali oluşturabilmektedir ve durum araç ve makine kullanma becerilerini bozabilmektedir.

Eozinofili


DEMONTY alan hastalarda montelukast içeriğinden dolayı nadir olarak, montelukast tedavisi gören hastalarda olduğu gibi sistemik eozinofili ve bazende sistemikkortikosteroidlerle tedavi edilen bir vaskülit türü olan Churg-Strauss Sendromu ile uyumluklinik bulgular görülebilir. Bu durum, genellikle sistemik kortikosteroid dozununazaltılması ile ilişkilidir. Hekimler hastalarda görülebilecek eozinofili, vaskülit döküntü,pulmoner semptomlarda kötüleşme, kardiyak komplikasyonlar ve/veya nöropati açısındandikkatli olmalıdır. Montelukast kullanımı ile tanımlanan şartlar arasında nedensel bir ilişkisaptanmamış olmakla birlikte DEMONTY alan hastalarda sistemik kortikosteroidlerinazaltılması sırasında dikkatli olunması ve uygun klinik gözlem önerilir.

Montelukast/desloratadin kullananyetişkin, adölesan ve pediyatrik hastalarda

nöropsikiyatrik olaylar raporlanmıştır. Pazarlama sonrası verilerde montelukast/desloratadin kullanımı sırasında ajitasyon, saldırgan davranışlar veyadüşmanlık hissetme, endişe, depresyon, rüya anormallikleri, halüsinasyonlar, uykusuzluk,huzursuzluk, hareketlilik, uyurgezerlik, intihar düşüncesi ve davranışı (intihar girişimidahil) ve tremor gibi bozukluklar bildirilmiştir. Montelukast/desloratadin ile ilgili olarakbildirilen pazarlama sonrası bazı raporların klinik özellikleri ile advers etkiler arasındatutarlı bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir.

Hastalar ve doktorlar nöropsikiyatrik olaylar yönünden dikkatli olmalıdırlar. Hastalar, bu tür değişiklikler ile karşılaşmaları halinde doktorlarını bilgilendirmeleri gerektiğikonusunda uyarılmalıdır. Doktorlar bu tür durumların ortaya çıkması halinde DEMONTYtedavisine devam etmek için ilacın riskleri ve yararlarını dikkatlice değerlendirmelidirler.

3 / 15
Sodyum uyarısı
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermezLaktoz uyarısı

DEMONTY, laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

DEMONTY'nin kaplamasında bulunan sunset yellow alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Desloratadin ile bağlantılı etkileşimler


Birlikte kullanımları sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Yapılan çok dozlu etkileşim çalışmalarında ketokonazol, eritromisin, azitromisin, fluoksetin ve simetidin, desloratadinin plazma konsantrasyonlarında önemli bir değişikliğe sebepolmamıştır. Gıda ve greyfurt suyunun desloratadinin dispozisyonu üzerinde hiçbir etkisibulunmamaktadır. Desloratadin, alkol ile birlikte alındığında alkolün performans bozucuetkilerini artırmamıştır.

Montelukast ile bağlantılı etkileşimler


Birlikte kullanımları sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Montelukast astımın profilaktik ve kronik tedavisinde rutin olarak kullanılan diğer tedaviler ile birlikte uygulanabilir. İlaç etkileşim çalışmalarında montelukastın önerilen klinikdozunun aşağıdaki ilaçların farmakokinetiği üzerinde klinik açıdan önemli bir etkisisaptanmamıştır:Teofilin, prednizon, prednizolon, oral kontraseptifler (etinil

östradiyol/noretindron 35/1), terfenadin, digoksin ve varfarin.

Fenofibrat ile birlikte kullanıldığında montelukast plazma konsantrasyon zaman eğrisi altında kalan alan (EAA) yaklaşık %40 oranında azalmıştır. Montelukast CYP 3A4 ilemetabolize olduğundan fenitoin, fenobarbital, rifampisin gibi CYP 3A4 indükleyicisi ilaçlarile beraber verildiğinde plazma değeri azalır.

İn vitroin vivoÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Planlanmış bir gebelikten önce uygun bir alternatif tedaviye geçilmelidir.

4 / 15

Gebelik dönemi

DEMONTY'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir, insanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

DEMONTY, hayvanlardaki üreme çalışmaları her zaman insanlardaki cevabın bir göstergesi olmadığından gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

DEMONTY'nin anne sütüyle atılımı bilinmemekte olup, emziren kadınlarda bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, emziren kadınların DEMONTY kullanmamaları yaemzirmeyi bırakmaları ya da tedaviyi kesmeleri gerekmektedir. DEMONTY'nin, emzirenannelerde kullanılmaması tavsiye edilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksititesinin bulunduğunu göstermiştir, (ayrıca bölüm 5.3'e bakınız) insanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir. DEMONTY gerekli olmadıkça gebelik dönemindekullanılmamalıdır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DEMONTY'nin araç ve makine kullanmaya etkisini belirlemek üzere çalışma yapılmamıştır. Ancak, araç ve makine kullanırken tedavi sırasında sersemlik ve uyku haligörülebileceği akılda tutulmalıdır. Doktorların hastaları bu yönde uyarmaları gerekir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tüm ilaçlar gibi DEMONTY'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Her bileşen hakkında ilave bilgi

Desloratadin


Alerjik rinit ve kronik idiopatik ürtikerin de içinde bulunduğu bir dizi endikasyonu kapsayan klinik araştırmalarda, önerilen günlük 5 mg dozlarda, desloratadin kullananhastaların %3'ünde plasebodan daha fazla yan etki görülmüştür.

Bu reaksiyonlar, sistem organ sınıfına ve görülme sıklığına göre: çok yaygın (>]/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila<1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok yaygın: Bitkinlik, baş ağrısı.

Çok seyrek: Aşırı duyarlılık reaksiyonları (anaflaksi, anjiyoödem, dispne, kaşıntı, döküntü ve ürtiker).

5 / 15

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Ağız kuruluğu.

Çok seyrek: Baş dönmesi, somnolans, uykusuzluk, psikomotor hiperaktivite, nöbetler.

Psikiyatrik bozukluklar

Çok seyrek: Halüsinasyonlar.

Kardiyak bozukluklar

Çok seyrek: Taşikardi, palpitasyonlar.

Gastrointestinal bozukluklar

Çok seyrek: Abdominal ağrı, bulantı, kusma, dispepsi, ishal.

Hepatobiliyer bozukluklar

Çok seyrek: Karaciğer enzimlerinde yükselme, bilirubin artışı, hepatit.

Kas-iskelet ve bağ dokusu bozuklukları

Çok seyrek: Miyalji.

Montelukast


Montelukast genellikle iyi tolere edilir. Çoğunlukla hafif olan yan etkiler genellikle tedavinin kesilmesini gerektirmemiştir. Montelukast ile bildirilen yan etki insidansı plaseboile benzerdir. Uzun süreli tedavilerde advers etki profilinde anlamlı bir değişiklikgörülmemiştir.

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Astımlı 15 yaş ye üzeri hastalarSinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Sersemlik, yorgunluk

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Öksürük, burun tıkanıklığı, üst solunum yolu enfeksiyonu

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Karın ağrısı, dispepsi, diş ağrısı, gastroenterit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: İsilik

Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Zayıflık

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: ateş, nezle benzeri semptomlar, travma

Mevsimsel alerjik rinitli yetişkinler ve 15 yaş ve üzeri erişkin hastalar


6 / 15

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu

Pereniyal alerjik rinitli yetişkinler ve 15 yaş ve üzeri erişkin hastalarSolunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Sinüzit, üst solunum yolları enfeksiyonu, sinüs baş ağrısı, öksürük

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: epistaksis

Araştırmalar

Yaygın: ALT artısı

Uyku hali durumunun görülme sıklığı plasebo ile benzerdir.

Pazarlama sonrası deneyimi: Pazarlama sonrası kullanıma bağlı olarak aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir. Aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafılaksi, anjiyoödem, deri döküntüsü, kasıntı,ürtiker ve çok ender olarak hepatik eozinofılik infiltrasyon), rüya anormallikleri vehalüsinasyonlar, davranış değişiklikleri, uyuklama, psikomotor hiperaktivite (iritabilite,agresif davranışları içeren ajitasyon, huzursuzluk ve tremor), depresyon, uykusuzluk,parestezi/hipoestezi ve çok ender nöbet; artralji, kas krampları dahil miyalji; kanamaeğiliminde artış, çürüme; palpitasyon; ödem; bulantı, kusma, dispepsi, diyare ve çok nadirolarak pankreatit. Çok nadir olarak kolestatik hepatit, hepatoselüler karaciğer hasarı vekarışık tip karaciğer hasarı montelukast kullanımı ile raporlanmıştır.

Bu etkilerin çoğu başka ilaçların kullanımı, alkol kullanımına bağlı karaciğer hastalığında ya da diğer hepatitler gibi diğer faktörlerle kombinasyon halinde söz konusu olabilir.

Montelukastla tedavi gören astım hastalarında çok nadir olarak, bazen Churg-Strauss sendromu ile tutarlı vaskülit klinik özellikler gösteren, sistemik kortikosteroidlerle tedaviedilen sistemik eozinofili görülebilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reasksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

DEMONTY ile henüz doz aşımı deneyimi yoktur.

Desloratadin


Desloratadin ile doz aşımının belirtileri uyuklama, kalp atım hızı ve QT aralığında artış, halüsinasyonlar ve uyuşukluk olmuştur. Aşırı doz vakalarında, absorbe edilmemiş etkenmaddeyi uzaklaştıracak standart önlemler alınmalı ve semptomatik ve destekleyici tedavisağlanmalıdır. Erişkinler ve adolesanlarda 45 mg'a kadar (klinik dozun 9 katı) desloratadinuygulanan çok dozlu bir klinik araştırmada, ciddi herhangi bir etki gözlenmemiştir.Desloratadin hemodiyaliz ile elimine edilmemektedir; periton diyalizi İle elimine olupolmadığı bilinmemektedir.

7 / 15

Montelukast


Montelukast ile doz aşımı tedavisi hakkında spesifik bir bilgi yoktur. Kronik astım çalışmalarında 22 hafta süreyle günde 200 mg'a kadar olan dozlarda montelukast ve kısasüreli tedavilerde (yaklaşık 1 hafta süreyle) günde 900 mg'a kadar verilen montelukastklinik açıdan istenmeyen bir etki görülmeksizin uygulanmıştır. Pazarlama sonrasıdeneyimde ve klinik çalışmalarda günde 150 mg'a kadar dozlarda montelukast ileçocuklarda akut doz aşımı bildirilmiştir. Klinik ve laboratuar bulguları yaşça büyükpediyatrik hastalar ile erişkinlerde güvenilirlik profilini içermektedir. Bildirilen vakalarınçoğunda istenmeyen etki yer almamaktadır. En sık gözlenen istenmeyen etkiler; susuzlukhissi, uyku hali, midriyazis, hiperkinezi ve karın ağrısı olmuştur.

Montelukastın peritoneal diyaliz ya da hemodiyaliz yoluyla diyaliz edilip edilmediği bilinmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antihistaminikler-Hı reseptör antagonistleri ve lökotrien reseptör antagonisti kombinasyonu

ATC kodu: R06 AK

Desloratadin


Desloratadin selektif periferik histamin Hı reseptör antagonisti aktivite gösteren, sedasyon yapmayan, uzun etkili bir histamin reseptör antagonistidir. Desloratadin, oral uygulamadansonra santral sinir sistemine geçişinin olmaması nedeniyle, periferik histamin Hl-reseptörlerini selektif olarak bloke eder.

Desloratadin, yapılan in vitro çalışmalarda antialerjik özellikler göstermiştir. İnsan mast hücreleri ve bazofıllerden IL-4, IL-6, IL-8 ve IL-13 gibi proinflamatuar sitokinlerinsalımının inhibisyonu ve endotel hücreleri üzerinde adezyon molekülü P-selektinekspresyonunun inhibisyonu bu etkiler arasındadır. Bu gözlemlerin taşıdığı klinik önem,henüz doğrulanmayı beklemektedir. Desloratadin oral liyofilizat, yürütülen iki ayrı tekdozlu araştırmada iyi tolere edilmiş ve bu durum klinik laboratuar bulguları, fizikmuayeneler, vital bulgular ve EKG interval verileriyle belgelendirilmiştir. Ayrıca,desloratadin çok dozlu bir araştırmada iyi tolere edilmiştir.

Klinik etkinlik


On dört gün süreyle, günde 20 mg'a kadar desloratadin uygulanan çok dozlu bir klinik araştırmada, istatistik ya da klinik açıdan önemli hiçbir kardiyovasküler etkigözlenmemiştir. On gün süreyle, günde 45 mg (klinik dozun dokuz katı) desloratadinverilen bir klinik farmakoloji araştırılmasında, QTc intervalinde uzama görülmemiştir.

Çok dozlu ketokonazol ve eritromisin etkileşim çalışmalarında, desloratadin plazma konsantrasyonlarında klinik olarak önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Desloratadinsantral sinir sistemine kolayca penetre olmaz. Önerilen günlük 5mg dozda yürütülen klinikaraştırmalarda, somnolans insidansında plaseboya kıyasla bir artış olmamıştır.

Klinik araştırmalarda günde tek doz 7.5mg verilen desloratadin psikomotor performansı etkilememiştir.

8 / 15

Erişkinlerde yürütülen bir tek doz çalışmasında 5mg desloratadin, sübjektif uykululuk halinin şiddetlenmesi veya uçuşla ilgili faaliyetleri de kapsayan, standart uçuş performansıölçümlerini etkilememiştir.

Klinik farmakoloji çalışmalarında alkol ile birlikte uygulama, alkolün indüklediği performans bozukluğunu ya da uyku halini artırmamıştır. Tek başına ya da alkol ile birlikteverildiğinde, desloratadin ve plasebo grupları arasında psikomotor test sonuçlarında anlamlıfarklılıklar bulunmamıştır.

Alerjik rinitli hastalarda desloratadin hapşırık, burunda akıntı ve kaşınma, aynı zamanda gözlerde kaşınma, yaşarma ve kızarıklık ve damakta kaşınma gibi semptomlarıngiderilmesinde etkili olmuştur. Desloratadin tablet semptomları 24 saat suresince etkili birşekilde kontrol altına almıştır. Etkinlik, 12-17 yaş arasındaki hastalarda net bir şekildeortaya konulmamıştır. Desloratadinin mevsimsel alerjik rinite bağlı şikayetlerinhafifletilmesindeki etkinliği, inokonjonktivit yaşam kalitesi anketindeki toplam skorlar ilegösterilmiştir. En büyük iyileşme, pratikteki problemler ve semptomlar tarafından kısıtlanangünlük aktivitelerde görülmüştür. Kronik idiopatik ürtikeri olan hastalarda yürütülen altıhafta süreli, plasebo kontrollü iki araştırmada desloratadin, tedavinin birinci günündenitibaren, kaşıntının hafiflemesinde ve derideki kabartı ve kızarıklıkların büyüklük vesayısının azalmasında etkili olmuştur. Her çalışmada etkiler, 24 saatlik dozlama aralığısüresince değişmeden devam etmiştir. Kronik idiopatik ürtikerde yürütülen diğerantihistaminik araştırmalarında olduğu gibi, antihistaminiklere yanıtsız olarak tanımlananve azınlıkta olan hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Kaşıntıda %50'nin üzerinde iyileşmedesloratadin ile tedavi edilen hastaların %55'inde ortaya çıkarken, plasebo ile tedaviedilenlerde bu oran %19 olmuştur. Desloratadin ile tedavi aynı zamanda, bu değişkenlerindeğerlendirilmesinde kullanılan dört puanlık bir skala ile ölçüldüğü şekilde, uyku ve günlükrutin aktiviteler ile etkileşimde anlamlı ölçüde azalma sağlamıştır.

Montelukast


Sisteinil lökotrienler (LTC4, LTD4, LTE4) mast hücresi ve eozinofiller dahil çeşitli hücrelerden salınan güçlü inflamatuvar eikozanoidlerdir. Bu önemli pro-astmatikmediyatörler sisteinil lökotrien (CysLT) reseptörlerine bağlanır. CysLT tip-1 (CysLT

t,

LTD4ve LTE4'ün fizyolojik etkilerini kuvvetle inhibe eder.

Desloratadin /Montelukast


Persistant alerjik rinitli hastalar desloratadin, montelukastla tek ya da kombine olarak 6 haftalık tedaviye alınmıştır. 20 hasta l0 mg/gün montelukast ve/veya 5 mg/gün desloratadinyada plasebo almıştır. Tedavi periyotları 2 haftalık tedavi yapılmayan dönemlerle

9 / 15

ayrılmıştır. Hastalara, semptom skorlama, deri prick testi, spirometri testi, rinometri testi ve nazal lavaj yapılmıştır. Eozinofil katyonjk protein seviyeleri nazal lavajla tespit edilmiştir.Ortalama SD total temel nazal semptom skoru tedaviden önce 7.7 +/- 0.55 ikendesloratadinle 3.74 +/- 0.54, montelukastla 3.6+/- 0.48 ve desloratadin/montelukast ilekombine kullanımda 3.04 +/- 0.4 bulunmuştur. Nazal semptomlarda en büyük iyileşmekombinasyon tedavisinden sonra oluşmuştur. Eozinofil katyonik protein seviyelerindedüşüş en iyi montelukastın desloratadin ile kombine kullanımında elde edilmiştir.

Persistant alerjik rinitli 20 hastada 2 koldan 32 hafta randomize, çift-kör, plasebo kontrollü, çapraz geçişli çalışma yapılmıştır. 20 hasta 10 mg/gün montelukast ve/veya 5mg/gündesloratadin yada plasebo almıştır. Tedavi periyotları 2 haftalık tedavi yapılmayandönemlere ayrılmıştır. Yaşam kalitesi ölçümlerinde (SEM) plasebo alan hastalarda skor2.16, desloratadin alan hastalarda skor 1.79, montelukast alan hastalarda skor 1.48 vedesloratadin/montelukast alan hastalarda skor 1.59 ölçülmüştür. Montelukastın desloratadinile kombine olarak verilmesi monoterapilere kıyasla persistant alerjik rinitli hastalarda dahaiyi etkiler sağlamıştır.

Mevsimsel alerjik riniti ve hafif intermittan astımı olan 30 hastada randomize, çift-kör, paralel gruplu çalışma yapılmıştır. Hastalara 2 hafta montelukast/desloratadin verilmiştir.Tedaviden önce ve sonra hastalara spirometri, nazal kazıma ve lavaj yapılmıştır. Hastalarınnazal semptomları, eozinofıl/nötrofil sayıları, IL5 ve IL8 seviyeleri ölçülmüştür.Montelukast/desloratadin ile kombine kullanım nazal semptomları (p<0.001), eozinofillerive nötrofilleri (p<0.001), IL5 seviyesini (p<0.01), IL8 seviyesini (p<0.05) anlamlı şekildeazaltmıştır.

Hafiften orta dereceye atopik astımı olan 10 hasta randomize, 4-kol çapraz geçişli plasebo kontrollü bir çalışmaya alınmıştır. Çalışmada hastalara plasebo, 5 mg desloratadin, l0 mgmontelukast ve 5mg desloratadin/l0 mg montelukast alerjen maruziyetinden 26 saat ve 2saat önce en az 7 gün boyunca verilmiştir. Geometrik alerjen PC20 ortalamasıdesloratadin/montelukast, desloratadin, montelukast ve plasebo için sırasıyla 697 g/mL, 338U/mL, 123 U/mL ve 104 U/mL bulunmuştur. Plaseboya kıyasla kombine tedavi alerjenPC20 seviyesini anlamlı derecede artırmıştır. Montelukast alerjen PC20 seviyesini tekbaşına 4.8 kat artırırken desloratadin ile kombine tedavi 8.9 kat artırmıştır.

Atopik astımlı 10 hastada alerjen inhalasyonuna maruziyetten 2 saat önce verilen 5mg desloratadin/10 mg montelukast kombinasyonu ile bunların tek tek uygulanmasınıkıyaslayan çok merkezli randomize, çift-kör, çapraz geçişli çalışma yapılmıştır. Metakolinuyarımı alerjen maruziyetinden 24 saat önce ve sonra gerçekleştirilmiştir. Ekshale nitrikoksit değerleri ve sputumdaki enflamatuvar hücre sayılarına bakılmıştır. Desloratadine vemontelukasta kıyasla ilaçların kombine kullanımları astmatik yanıtı daha iyi inhibe etmiştir.Montelukast ekshale NO seviyesini alerjenden 24 saat sonra azaltmıştır. Alerjen etkilisputumdaki eozinofil sayısı desloratadin ve kombine tedavi ile 7 saatte baskılanırken,montelukast ve kombine tedavi ile 24 saatte baskılanmıştır. Tek doz desloratadin vemontelukastın alerjen maruziyetinden 2 saat önce kombine verilmesinin klinik olarakastmatik yanıtı ve eozinofil toplanmasını monoterapilere kıyasla daha iyi ortadan kaldırdığıgörülmüştür.

Astımın değerlendirilmesinde solunum yolu aşırı duyarlılık stimülasyonu önemli mediyatör histamin ve sistein lökotrienleri yanında yaralı bir non-invaziv enflamatuvar yerine konmuşmarkerdır. Hafiften orta dereceye kadar persistant astımı olan 15 hasta randomize, çift-kör,

10 / 15

çapraz geçişli çalışmaya alınmıştır. Hastalara 10 mg montelukast/5mg desloratadin kombinasyonu, 10 mg montelukast ve plasebo, adenozin monofosfat (AMP) ve mannitolmaruziyetinden 10-14 saat önce verilmiştir. Mannitol eşik değer dozu, adenozin monofosfateşik değer konsantrasyonu ve iyileşme zamanı maruziyetten sonra akciğer fonksiyonları ileölçülmüştür. Plaseboya kıyasla, montelukast/desloratadin AMP eşik değer konsantrasyonuve mannitol eşik değer dozunda sırasıyla 3.2 ve 2.4 kat iyileşme sağlamıştır. Montelukastise plasebodan farklı değildir. Hem montelukast/desloratadin ve montelukast monoterapisiplaseboyla kıyaslandığında her iki maruziyetten sonra iyileşme zamanında AMP içinsırasıyla montelukast/desloratadin için 27 dakika, montelukastta 29 dakika azalma;mannitol için sırasıyla 27dakika ve 26 dakikalık azalma olmuştur.

Gecikmiş basınç ürtikerli 36 hastada dermografometre kullanılarak randomize olarak 2 hafta günde bir kere l.kol oral 5mg desloratadin/plasebo, 2.kol oral 5mg desloratadin/10mgmontelukast, 3. kol oral plasebo almıştır. 70s basınçtan sonra plasebo grubuna kıyasladesloratadin+montelukast kombine kullanımında papül diyametrelerinde anlamlı azalmalarolmuştur. Kortikosteroid tedavisinden kaçmak isteyen hastalarda kombine olarakdesloratadin/montelukast kullanılması basınca bağlı ürtikerde etkili olduğu kanıtlanmıştır.Kronik ürtikeri olan 81 hastada randomize, çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışmayapılmıştır. Bir hafta süren tek-kör plasebo kontrollü çalışmayı altı haftalık çift-kör aktiftedavi periyotları takip etmiştir. Hastalar 5mg desloratadin/plasebo, 5mg desloratadin/10mg montelukast, oral plasebo almıştır. Desloratadin/montelukast ile birlikte kullanımdakronik ürtikerli hastalarda yaşam kalitesi ölçeğinde anlamlı etkiler elde edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

DEMONTY , oral olarak verildikten sonra, desloratadin ve montelukast doruk plazma konsantrasyonlarına 3 saat sonra ulaşmaktadırlar. DEMONTY 'nin emilim hızı ve miktarıtek tablet olarak verilen desloratadin ve montelukastın biyoyararlanımına eşdeğerdir.

Desloratadin


Emilim:


Desloratadin uygulamasından sonra, plazmadaki ilaç konsantrasyonu 30 dakika içinde saptanabilir düzeye gelir. Desloratadinin emilimi iyidir ve maksimum plazmakonsantrasyona yaklaşık 3 saat sonra ulaşılır. Desloratadinin terminal faz yarılanma ömrüyaklaşık 27 saattir. Desloratadinin birikim derecesi, yarılanma ömrü (yaklaşık 27 saat) vegünde tek doz uygulama sıklığı ile uyumludur. Desloratadinin biyoyararlanımı 5 ile 20 mgaralığında doz ile orantılıdır. Yiyecekler desloratadin oral liyofilizatın EAA ve Cmaksdeğerlerini etkilemez; ancak yiyecekler desloratadinin Tmaks değerini 2.5'ten 4 saate, 3-OH-desloratadinin Tmaks değerini ise 4'ten 6 saate uzatır. Ayrı bir çalışmada, greyfurt suyunundesloratadinin dispozisyonu üzerinde bir etkisi bulunmamıştır. İçme suyunun desloratadinin biyoyararlanımı üzerinde etkisi yoktur.

Dağılım:


Desloratadin plazma proteinlerine orta derecede (%83 - %87) bağlanır. 14 gün süreyle günde tek doz (5 mg ile 20 mg) desloratadin uygulamasını takiben, klinik olarak önemtaşıyan herhangi bir ilaç birikim belirtisi bulunmamıştır.

11 / 15

Biyotransformasyon:


Desloratadin, metabolizması karaciğerde gerçekleşir. Desloratadin metabolizmasından sorumlu enzim henüz tanımlanmamış olduğundan diğer ilaçlarla olabilecek bazıetkileşimler tamamen göz ardı edilememektedir. Desloratadin CYP3A4'ü

in-vivoin-vitro

çalışmalar bu tıbbi ürünün CYP2D6'yı inhibe etmediğini ayrıca P-glikoproteinin substratı veya inhibitörü olmadığını göstermiştir.

Sağlıklı erişkin olgularda tablet formulasyonuyla yürütülen birçok-dozlu farmakokinetik çalışmada, dört olgunun desloratadini yavaş metabolize ettiği bulunmuştur. Bu olgularda 7.saat civarındaki Cmaks konsantrasyonu yaklaşık 3 kat daha yüksektir ve terminal fazdakiyarılanma ömrü 89 saat civarındadır.

Bir farmakolojik ve klinik araştırmalar serisinde, olguların %6'sında desloratadinin plazma konsantrasyonları daha yüksek bulunmuştur. Bu yavaş metabolize edici fenotipinprevalansı erişkin (%6) ve 2-11 yaş arası pediyatrik (%6) olgularda karşılaştırılabilirnitelikte, ve siyahlarda (erişkinler %18, pediyatrik olgular %16) beyazlara (erişkinler %2,pediyatrik olgular %3) kıyasla daha yüksektir; ancak bu olgulardaki güvenlilik profili,genel popülasyondakinden farklı değildir.

Eliminasyon:


Desloratadin, ortalama eliminasyon yarı-ömrü 27 saat olarak hesaplanmıştır.

5-20mg arasında değişen tek oral dozlan izleyen Cmax ve EAA değerleri, dozla orantılı olarak artmıştır. 14 günlük kullanım sonrası birikim derecesi, eliminasyon yarı-ömrüyle vepozolojiyle bağdaşmıştır. İnsanlardaki bir kütle denge çalışması, 14C-desloratadin dozununyaklaşık %87'sinin metabolitler şeklinde ve eşit miktarlarda olmak dışkıyla ve idrarlavücuttan uzaklaştırıldığını göstermiştir. Plazmadaki 3-hidroksidesloratadin analizi, bumetabolitin Tmax ve eliminasyon yarı-ömrü değerlerinin, desloratadine ait değerlerebenzediğini göstermiştir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Desloratadin önerilen doz aralığında doğrusal farmakokinetik gösterir. Herhangi bir birikim olmaz.

Montelukast


Emilim:


Montelukast, oral uygulamadan sonra hızla ve hemen hemen tümüyle emilir. Erişkinlere aç kamına l0 mg'lık film kaplı tablet verildiğinde ortalama doruk plazma konsantrasyonuna(Cmaks) 3 saatte (Tmaks) ulaşılır. Ortalama oral biyoyararlanım %64'dür. Oral biyoyararlanımve Cmaks standart yemekten etkilenmemektedir. 5 mg çiğneme tabletini aç karnına alanerişkinlerde ortalama Cmaks değerine 2-5 saatte ulaşılır. Oral biyoyararlanım montelukast açkarnına alındığında %73 iken, tok karnına alındığında %63'e düşer.

Dağılım:


Montelukast plazma proteinlerine %99'dan fazla bağlanır. Montelukast kararlı durum dağılım hacmi ortalama 8-11 litredir. Ek olarak dozdan 24 saat sonra diğer tüm dokulardaradyoaktif işaretli madde konsantrasyonları çok az miktarda bulunmuştur.

Biyotransformasvon:


Montelukast kapsamlı bir şekilde metabolize olur. Terapötik dozlarda yapılan çalışmalarda erişkin ve çocuk hastalarda montelukast metabolitlerinin kararlı durum plazmakonsantrasyonları saptanamaz düzeydedir. İnsan karaciğer mikrozomlarının kullanıldığı in

12 / 15

vitro çalışmalar, sitokrom P450 3A4 ve 2C9'un montelukast metabolizmasında rol oynadığını göstermektedir. Bilinen sitokrom P450 3A4 inhibitörleri (örneğin;ketokonazol, eritromisin) ve 2C9 inhibitörlerirıin (örneğin; flukonazol) montelukastfarmakokinetiği üzerine etkileri araştırılmamıştır. İn vitro çalışmalarda terapötik plazmakonsantrasyonlarındaki montelukast sitokrom P450 3A4, 2C9, 1A2, 2A6, 2C19 veya2D6'yı inhibe etmemiştir.

Eliminasvon:


Sağlıklı erişkinlerde montelukastın plazma klerensi ortalama 45 mL/dakika'dır. Radyoaktif işaretli montelukastın oral dozunu takiben radyoaktivitenin %86'sı 5 günlük fekal birikimde%0.2'den azı idrarda elde edilmiştir. Montelukastın oral biyoyararlanım hesapları da bunaeklendiğinde montelukast ve metabolitlerinin hemen hemen tümüyle safrayla atıldığı ortayaçıkmaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Montelukast farmakokinetiği 50 mg oral dozlara kadar hemen hemen doğrusaldır. Günde 1 kez 10 mg günlük dozu ile ana ilaçta az miktarda (%14) birikme mevcuttur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Özel hasta grupları:


Yaşlılarda veya hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliğine sahip olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalar ile ilgili klinik veribulunmamaktadır (Child-Pugh skoru >9). Montelukast ve metabolitleri idrardan atılmadığıiçin renal yetmezliği olan hastalarda montelukastın farmakokinetiği değerlendirilmemiştir.Bu hastalarda özel doz ayarlaması önerilmemektedir.

Montelukastın yüksek dozlarının kullanımı ile (tavsiye edilen yetişkin dozunun 20-60 katı) plazma teofilin konsantrasyonlarında azalma gözlenmiştir. Bu etki günlük 10 mg'lık tavsiyeedilen dozda görülmemiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Desloratadin


Desloratadin, loratadinin primer aktif metabolitidir. Desloratadin ve loratadin ile yürütülen klinik-öncesi çalışmalarda, desloratadin temasıyla kıyaslanabilir düzeylerdeki desloratadinve loratadinin toksisite profilleri arasında kalitatif ya da kantitatif farklılıklar bulunmadığıortaya konulmuştur. Desloratadin ile elde edilen klinik-dışı veriler, güvenlilikfarmakolojisi, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme toksisitesine yönelikkonvansiyonel çalışmalar temelinde, insanlar için özel bir tehlikeye işaret etmemektedir.Ağızda dağılan tablet ile yürütülen klinik öncesi ve klinik irritasyon çalışmalarının topluanalizinde, bu formülasyonun klinik kullanımda lokal irritasyon riski taşımadığısaptanmıştır. Desloratadin ve loratadin ile yürütülen çalışmalarda karsinojenik potansiyelinbulunmadığı gösterilmiştir.

Montelukast


Montelukast ile ilgili hayvan toksisite çalışmalarında, ALT'da, glukozda, fosforda ve trigliseridlerde minör serum biyokimyasal değişimleri gözlenmiştir. Hayvanlardatoksisitenin belirtisi tükürük atılımında artış, gastrointestinal semptomlar ve iyondengesizliğidir. Bu klinik dozda görülen sistemik maruz kalmanın 17 katından daha büyükdozlarında görülür. Maymunlarda, 15mg/kg/gün dozlarında yan etkiler meydana gelmiştir

13 / 15

(klinik dozda görülen sistemik maruz kalmanın 232 katından daha fazla). Hayvan çalışmalarında, montelukast fertiliteyi etkilemez. Tavşanlar ile yapılan çalışmalarda,tamamlanmamış osifikasyonun daha büyük insidansının klinik dozda görülen sistemikmaruz kalmadan 24 kat daha fazla olduğu görülür. Farelerde anormallikler görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz (PH112)

Hidroksipropil selüloz

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklıdır)

Kroskarmelloz sodyum Magnezyum stearatPrejelatinize nişastaKalsiyum hidrojen fosfat dihidratMikrokristalin selüloz (PH102)

Krospovidon Tip A Opadry II Pink 85F240126

Kaplama maddesi: Opadry II Pink 85F240126 (polivinil alkol, titanyum dioksit (E.171), makrogol/PEG, talk, FD&C red #40/allura red AC aluminum lake (E.129), FD&C yellow#6/ sunset yellow FCF aluminum L (E.110), FD&C Blue #2/indigo karmin aluminum lake(E.132))

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf Ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

OPA/Alu/PVC-Alu folyo blister ambalaj;

Blister şeritler içinde 30 ve 90 tabletlik kutular.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

“Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.”

14 / 15

7. RUHSAT SAHİBİ

Chiesi İlaç Ticaret A.Ş

Büyükdere Cad. No:122 Özsezen İş Merkezi C-Blok Kat:3 Esentepe-Şişli 34390, İstanbul Tel: 0212 370 9100Fax: 0212 370 9127

8. RUHSAT NUMARASI

2018/483

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 10.09.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10.09.2018

15 / 15

İlaç Bilgileri

Demonty 5 Mg/10 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Desloratadin, Montelukast Sodyum

Atc Kodu: R03DC53

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.