Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Estrofem 2 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ESTROFEM® 2 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir film kaplı tablet 2 mg östradiol (östradiol hemihidrat olarak) içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (36.8 mg/tablet)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet

Mavi film kaplı, NOVO 280 yazılı, yuvarlak, her iki yüzü dışbükey tabletler. Çap: 6 mm.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Postmenopozal kadınlarda östrojen eksikliği semptomları için Hormon Replasman Tedavisi (HRT).

ESTROFEM özellikle histerektomi olmuş ve bu nedenle kombine östrojen/progestojen tedavisi gerekmeyen kadınlar içindir.

65 yaş üzerindeki kadınların tedavisinde deneyimler sınırlıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

ESTROFEM hormon replasmanı için sadece östrojen içeren bir üründür. Menopozal semptomların tedavisinin başlatılması ve sürdürülmesi için en düşük etkin doz en kısa süre ilekullanılmalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Üç aylık tedaviye alınan yanıt tatmin edici semptom iyileşmesi için yetersiz ise veya tolere edilebilirlik tatmin edici değilse, ESTROFEM'in yüksek veya düşük dozuna geçiş yapılabilir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

ESTROFEM oral yolla her gün 1 tablet alınacak şekilde ara verilmeksizin kullanılır. Rahmi olmayan kadınlarda ESTROFEM tedavisi uygun olan herhangi bir günde başlatılabilir. Rahmiyerinde ve amenoreik olan ve ardışık bir HRT ürününden transfer olacak kadınlardaESTROFEM tedavisine kanamanın 5. günü başlanmalıdır ve sadece progestojen

1

kombinasyonu ile en az 12-14 gün kullanılmalıdır. Kesintisiz kombine HRT ürününden transfer olan kadınlarda ESTROFEM tedavisi progestinle birlikte uygun olan herhangi birgünde başlatılabilir. progestojenin tipi ve dozu, östrojenle uyarılan endometriyalproliferasyonun yeterince önlenmesini sağlamalıdır (bakınız bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

ESTROFEM oral yolla kullanılır. Eğer hasta bir tablet almayı unutursa, unutulan tablet takip eden on iki saat içinde mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Aksi halde unutulan tabletatılmalı ve hastaya bir sonraki günün tableti ile devam etmesi önerilmelidir. Bir dozununutulması ara kanama ve lekelenme ihtimalini artırabilir.

Daha önce teşhis edilmiş endometriyozis dışında, histerektomize kadınların tedavisine progestojen eklenmesi tavsiye edilmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Östrojenler sıvı tutulmasına neden olabilirler ve bu nedenle kalp veya böbrek yetmezliği olan hastalar dikkatli bir şekilde gözlenmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Akut karaciğer hastalığı veya karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesini engelleyen karaciğer hastalığı hikayesi durumunda kontrendikedir.

Karaciğer bozuklukları (örn. karaciğer adenomu) durumunda tedavi yakından takip edilmeli, sarılık veya karaciğer fonksiyonlarında bozulma ortaya çıkarsa tedavi durdurulmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaş üzerindeki kadınların tedavisinde deneyimler sınırlıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

- Bilinen, geçirilmiş veya şüphelenilen meme kanseri

- Bilinen, geçirilmiş veya şüphelenilen östrojene-bağımlı tipte tümörler (örn.endometriyal kanser)

- Tanısı konmamış genital kanama

- Tedavi edilmemiş endometriyal hiperplazi

- Geçmiş veya mevcut venöz tromboembolizm (derin venöz trombozu, pulmonerembolizm)

- Bilinen trombofilik hastalıklar (protein C, protein S, antitrombin eksikliği (bakınızbölüm 4.4))

- Aktif veya yakın zamandaki arteriyel tromboembolik hastalıklar (örn. anjina, miyokardinfarktüsü)

- Akut karaciğer hastalığı veya karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesiniengelleyen karaciğer hastalığı hikayesi

- Bileşiminde bulunan etkin maddeler veya yardımcı maddelerin herhangi birine karşıbilinen aşırı duyarlılık (bkz. bölüm 6.1)

- Porfiria

2

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Postmenopozal semptomların tedavisinde, sadece yaşam kalitesini olumsuz etkileyen semptomlar için HRT başlatılmalıdır. Tüm vakalarda, en azından senelik olarak, risk vefaydaların dikkatli bir değerlendirmesi yapılmalıdır ve sadece faydaların risklerden daha fazlaolduğu durumlarda HRT'ye devam edilmelidir.

Erken menopozdaki (over yetmezliğine veya cerrahiye bağlı) kadınların tedavisine ilişkin deneyimler kısıtlı olduğundan, erken menopoz tedavisinde HRT kullanımına bağlı riskleredair kanıtlar da kısıtlıdır. Daha genç kadınlardaki mutlak risk seviyesinin düşük olmasınabağlı olarak bu gruptaki risk yarar dengesi daha yaşlı kadınlara göre daha olumludur.

Tıbbi muayene/takip


HRT'ye başlanmadan ya da kesilmiş tedaviye yeniden başlanmadan önce, tıbbi açıdan tam bir kişisel ve ailesel öykü alınmalıdır. Fizik (meme ve pelvisi kapsayan) muayene bu bilgiler vekullanım tedbirleri ile kontrendikasyonların rehberliğinde yapılmalıdır. Tedavi sırasındakisıklığı ve yöntemi her kadına göre bireyselleştirilmiş periyodik kontroller tavsiyeedilmektedir. Kadınlara, göğüslerinde oluşan hangi değişiklikleri doktor veya hemşirelerinebildirmesi gerektiği (bakınız “Meme kanseri”) öğütlenmelidir. Mamografi gibi uygungörüntüleme yöntemlerini içeren incelemeler, kabul gören güncel tarama pratiğine uygunolmalı ve bireyin klinik ihtiyaçlarına göre değiştirilmelidir.

Takip edilmesi gerekli durumlar


Aşağıdaki durumların herhangi birinin varlığında, daha önce oluşmuşsa ve/veya hamilelik sırasında veya önceki hormon tedavisi sırasında şiddetlenmişse, hasta yakından takipedilmelidir. Bu durumların ESTROFEM tedavisi sırasında yeniden oluşabileceği veyaşiddetlenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır, özellikle:

- Leiomyom (uterus fibroidleri) veya endometriyozis

- Tromboembolik bozukluklar için risk faktörleri (bakınız “Venöz tromboembolizm”)

- Östrojene bağlı tümörler için risk faktörleri, örn. meme kanseri için 1. derece kalıtım

- Hipertansiyon

- Karaciğer bozuklukları (örn. karaciğer adenomu)

- Vasküler tutulumu olan veya olmayan diabetes mellitus

- Kolelityazis

- Migren veya (şiddetli) baş ağrısı

- Sistemik lupus eritematozus

- Endometriyal hiperplazi hikayesi (bakınız “Endometriyal hiperplazi ve karsinoma”)

- Epilepsi

- Astım

- Otosklerozis

- Hipertrigliseridemi

- Kalp ve böbrek hastalıklarına bağlı ödem

Tedavinin acilen kesilmesini gerektiren sebepler:


Bir kontrendikasyonun varlığında ve aşağıdaki durumlarda tedavi durdurulmalıdır:

3

- Sarılık veya karaciğer fonksiyonlarında bozulma

- Kan basıncında önemli artış

- Yeni migren tipi baş ağrısı oluşumu

- Hamilelik

Endometriyal hiperplazi ve karsinoma


Uterusu yerinde olan kadınlarda östrojenler tek başına ve uzun süre uygulandığında endometriyal hiperplazi ve kanser riski artmaktadır. Endometriyal kanser riskindeki artışın,tek başına östrojen kullananlarda kullanmayanlara kıyasla, tedavi süresi ve östrojen dozunagöre değişmekle beraber, 2 ila 12 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir (bakınız bölüm 4.8).Tedavinin kesilmesini takip eden en az 10 yıl boyunca bu risk yüksek seviyede seyredebilir.

Histerektomi geçirmemiş kadınlarda, her siklusta en az 12 gün boyunca bir progestojen ilavesi sadece östrojen HRT ile ilişkili artan riski önler.

Uterusu yerinde olan kadınlarda tedavinin ilk aylarında lekelenme veya ara kanamalar oluşabilir. Eğer lekelenme ve ara kanamalar tedavi sırasında bir süre sonra oluşursa veyatedavi kesildikten sonra devam ederse, endometriyal maligniteyi dışlamak için, endometriyalbiyopsi de dahil olmak üzere bu durumun nedeni araştırılmalıdır.

Progestojen ile karşılanmamış östrojen stimülasyonu rezidüel endometriyozis odaklarının premalign veya malign dönüşümüne yol açabilir. Bu nedenle, endometriyozis nedeniylehisterektomi geçiren kadınlarda, eğer rezidüel endometriyozisi olduğu biliniyorsa östrojenreplasman tedavisine progestojen eklenmesi önerilir.

Meme kanseri

Genel olarak kanıtlar, kombine östrojen-progestojen alan kadınlarda ve muhtemelen sadece östrojen içeren HRT alan kadınlarda tedavi süresine bağlı olarak, meme kanseri riskininarttığını göstermektedir.

Kadın Sağlığı Girişimi (WHI) çalışması, sadece östrojen hormon replasman tedavisi alan histerektomi olmuş kadınlarda meme kanseri riskinde artış olmadığını bildirmiştir. Gözlemselçalışmalar, östrojen-progestojen kombinasyonlarını kullananlardakinden belirgin olarak dahadüşük olmakla birlikte meme kanseri teşhis riskinde hafif bir artış bildirmiştir (bakınız bölüm4.8).

Risk artışı, yaklaşık 3 yıl kullanımdan sonra ortaya çıkmaktadır, ancak tedavinin sonlandırılmasını takip eden birkaç yıl (en fazla 5 yıl) içinde başlangıç değerlerinedönmektedir.

HRT, özellikle östrojen-progestojen kombinasyon tedavisi, meme kanserinin radyolojik olarak tespit edilmesini olumsuz etkileyebilen, mamografik görüntülerin yoğunluğunuartırmaktadır.

Over kanseri


Over kanseri, meme kanserinden daha nadir görülür.

Geniş bir meta-analizden elde edilen epidemiyolojik kanıtlar, tek başına östrojen veya kombine östrojen-progestojen içeren HRT ürünlerini kullanan kadınlarda 5 yıl içerisinde

4

belirgin hale gelen ve kesildikten sonra zamanla azalan hafif bir risk artışı göstermektedir. WHI (Woman Health Initiative) çalışması dahil diğer bazı çalışmalar, kombine HRTkullanımının benzer veya biraz daha düşük bir risk ile ilişkili olabileceğini ileri sürmektedir(bakınız bölüm 4.8).

Venöz tromboembolizm


HRT, 1.3 ila 3 kat artmış venöz tromboembolizm (VTE) riski ile ilişkilidir, örn. derin ven trombozu veya pulmoner embolizm. Bu tip olayların oluşumu, sonraki yıllara oranla,HRT'nin ilk yılında daha sıktır (bakınız bölüm 4.8).

Bilinen trombofilik durumu olan hastalar artmış VTE riskine sahiptirler ve HRT bu riski artırabilir. Bu nedenle bu hastalarda HRT kontrendikedir (bakınız bölüm 4.3).

VTE için bilinen risk faktörleri östrojen kullanımı, ileri yaş, majör cerrahi, uzun süreli hareketsizlik, obezite (Vücut kitle indeksi > 30 kg/m2), hamilelik/doğum sonrası dönem,sistemik lupus eritematozus (SLE) ve kanserdir. Varikoz venlerin VTE'deki muhtemel rollerihakkında görüş birliği yoktur.

Tüm postoperatif hastalarda olduğu gibi, cerrahi müdahaleyi takiben venöz tromboemboliyi önlemek amacıyla profilaktik önlemler düşünülmelidir. Takiben uzun süreli hareketsizlikihtimalinin olduğu elektif cerrahi durumunda, 4-6 hafta önceden HRT'nin geçici olarakbırakılması önerilmektedir. Kadın tamamen hareketlenene dek tedavi başlatılmamalıdır.

Kişisel VTE hikayesi olmayan ancak birinci derece akrabasında genç yaşta tromboz hikayesi olan kadınlar için, kısıtlamalar hakkında dikkatle değerlendirme sonrası, tarama önerilebilir(trombofilik kusurların sadece bir kısmı tarama ile tanımlanabilir). Aile bireylerindetrombozla ayrışan bir trombofilik bozukluk tanımlanmış ise veya “ağır” (antitrombin, proteinS veya protein C eksiklikleri veya bunların kombinasyonu) bozukluk var ise HRT kullanımıkontrendikedir.

Halihazırda kronik antikoagülan tedavi almakta olan kadınlarda HRT kullanımı için risk ve yararların dikkatle gözden geçirilmesi gerekir.

Eğer tedaviye başlandıktan sonra, VTE gelişirse ilaç bırakılmalıdır. Hastalar, potansiyel tromboembolik bir semptomla (örn. bir bacağın ağrılı şişliği, ani göğüs ağrısı, dispne)karşılaştıklarında acilen doktorları ile temasa geçmeleri konusunda uyarılmalıdır.

Koroner arter hastalığı (KAH)


Randomize kontrollü çalışmalara göre, KAH olan veya olmayan kadınlarda kombine östrojen -progestojen veya sadece östrojen içeren HRT kullanımının miyokard enfarktüsündenkoruduğuna dair kanıt yoktur. Randomize kontrollü veriler, histerektomize kadınlarda sadeceöstrojen tedavisi kullanımına bağlı KAH riskinde artış göstermemektedir.

İskemik inme


Kombine östrojen-progestojen ve sadece östrojen tedavisi 1.5 kata kadar artmış iskemik inme riski ile ilişkilidir. Göreceli risk, yaşla veya menopoz süresi ile değişmez. Ancak, inme

5

başlangıç riski yaşa bağlı olduğundan, HRT kullanan kadınlarda inme genel riski yaşla beraber artacaktır (bakınız bölüm 4.8).

Diğer koşullar


Östrojenler sıvı tutulmasına neden olabilirler ve bu nedenle kalp veya böbrek yetmezliği olan hastalar dikkatli bir şekilde gözlenmelidir.

Hipertrigliseridemisi olan kadınlar, östrojen tedavisi aldıkları takdirde plazma trigliseritlerindeki büyük artışların pankreatite yol açtığını bildiren nadir vakaların bulunmasınedeniyle, bu koşulda östrojen replasmanı veya hormon replasman tedavisi sırasında yakındantakip edilmelidir.

Östrojenlerin tiroid bağlayıcı globulini (TBG) artırması nedeni ile, proteine bağlı iyot (PBI) olarak değerlendirilen ve T4 seviyeleri (doğrudan veya radyo-immunolojik tayin ile) veya T3seviyeleri (radyo-immunolojik tayin ile) ile ölçülen, dolaşımdaki toplam tiroid hormonuartışına sebep olur. T3 geri alımındaki azalma TBG artışına neden olur. Serbest T4 ve serbestT3 derişimleri değişmez. Diğer bağlayıcı proteinlerin serum seviyeleri artabilir, örn. kortikoidbağlayıcı globulin (KBG), seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG), bu da dolaşımdakikortikosteroidler ve seks steroidlerinin artışına sebep olur. Serbest veya biyolojik olarak aktifhormon derişimleri değişmez. Diğer plazma proteinleri artabilir (anjiyotensinojen/reninsubstratı, alfa-I-antitripsin, seruloplazmin).

HRT kullanımı kognitif fonksiyonlarda iyileşme sağlamaz. 65 yaş sonrası kesintisiz-kombine veya sadece östrojen kullanımına başlayan kadınlarda, muhtemel demans riskinin artışına dairbazı kanıtlar vardır.

ESTROFEM, 36.8 mg/tablet laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olanhastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Östrojenlerin metabolizmaları, özellikle sitokrom P450 enzimleri gibi ilaç metabolize eden enzimleri indüklediği bilinen antikonvülzanlar (örn. fenobarbital, fenitoin, karbamazepin) veanti-infektiflerle (örn. rifampisin, rifabutin, nevirapin, efavirenz) birlikte kullanıldığındaartabilir.

Ritonavir ve nelfinavir, güçlü inhibitörler olarak bilinmelerine rağmen, steroid hormonlarla beraber kullanıldıklarında aksine indükleyici özellikler gösterirler. St John's Wort

(Hypericumperforatum)

içeren bitkisel preparatlar, östrojenlerin metabolizmasını artırabilir.

Östrojenlerin metabolizmasında artış, klinik olarak etkinliğin azalmasına ve uterin kanama profilinin değişimine yol açabilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi X'dir.

6

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

ESTROFEM, hamilelik sırasında endike değildir. ESTROFEM, gebelik döneminde kontrendikedir.

ESTROFEM ile tedavi sırasında hamilelik oluşursa, tedaviye hemen son verilmelidir.

Bugüne kadar yapılan birçok epidemiyolojik çalışmaların sonuçları, yanlışlıkla östrojene maruz kalan fötuslarda, hiçbir teratojenik veya fötotoksik etkiyi göstermemektedir.

Laktasyon dönemi

ESTROFEM, emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ESTROFEM'in araç ve makine kullanma kabiliyeti üzerine bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

4.8 İstenmeyen etkilerKlinik deneyim:


Klinik çalışmalarda hastaların %10'undan daha azı advers (istenmeyen) ilaç reaksiyonu yaşamıştır. En yaygın bildirilen advers reaksiyonlar meme hassasiyeti/meme ağrısı, karınağrısı, ödem ve baş ağrısıdır.

Aşağıda sıralanan advers reaksiyonlar ESTROFEM tedavisi sırasında oluşabilir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10,000);bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Depresyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Görme bozukluğu

Vasküler hastalıkları

Yaygın olmayan: Venöz embolizm

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Karın ağrısı veya bulantı

7

Yaygın olmayan: Dispepsi, kusma, şişkinlik veya gaz

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın olmayan: Kolelitiazis

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kaşıntı veya ürtiker

Kas-iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Bacak krampları

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Meme hassasiyeti, meme büyümesi veya meme ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Ödem

Araştırmalar

Yaygın: Kilo artışı

Pazara çıkış sonrası deneyim:


Yukarıda belirtilen advers (istenmeyen) ilaç reaksiyonlarına ek olarak, aşağıdakiler spontan olarak bildirilmiş ve genel olarak ESTROFEM tedavisiyle muhtemel ilişkili olarakdeğerlendirilmiştir. Bu spontan advers ilaç reaksiyonlarının bildirilme oranı çok düşüktür(<1/10,000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)). Pazara çıkış sonrasıdeneyim, iyi bilinen advers ilaç reaksiyonları ve genellikle önemsiz olarak kabul edilenbildirimleri içermektedir. Verilen sıklıklar bu bilgi ışığında yorumlanmalıdır:

• İmmün sistem bozuklukları: Jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaktikreaksiyon/şok)

• Sinir sistemi bozuklukları: Migrende kötüleşme, inme, baş dönmesi, depresyon

• Gastrointestinal bozukluklar: Diyare

• Deri ve deri altı doku bozuklukları: Alopesi

• Üreme sistemi ve meme hastalıkları: Düzensiz vajinal kanama*

• Araştırma bulguları: Kan basıncı artışı.

Aşağıdaki istenmeyen reaksiyonlar diğer östrojen tedavileri ile ilişkili olarak bildirilmiştir:

• Miyokard infarktüsü, konjestif kalp hastalığı

• Venöz tromboembolizm, örneğin, derin bacak veya pelvik venöz trombozu ve pulmonerembolizm

• Safra kesesi hastalığı

• Deri ve derialtı bozuklukları: kloazma, eritema multiforme, eritema nodosum, vaskülerpurpura, kaşıntı

• Vajinal kandidiyazis

• Östrojene bağlı iyi huylu ve kötü huylu oluşumlar, örneğin, endometrial kanser (bakınızbölüm 4.4), endometriyal hiperplazi veya uterin fibroidlerin boyutunda artış*

• İnsomnia

• Epilepsi

8

• Libido bozuklukları (başka şekilde sınıflanamayanlar)

• Astımda kötüleşme

• Olası demans (bakınız bölüm 4.4).

* histerektomi yapılmamış kadınlarda.

Meme kanseri riski


Sadece östrojen tedavisi kullananlarda herhangi artmış risk, östrojen-progestojen kombinasyonu kullananlara göre daha düşüktür.

Risk seviyesi kullanım süresine bağlıdır (bakınız bölüm 4.4).

Büyük randomize plasebo-kontrollü çalışmaların (Kadın Sağlığı Girişimi (WHI) çalışması) ve epidemiyolojik çalışmaların (Milyon Kadın Çalışması (MWS)) sonuçları aşağıdaözetlenmiştir.

Milyon Kadın Çalışması (MWS) - 5 yıllık kullanım sonrası tahmini ek meme kanseri riski


Yaş aralığı (yıl)

Plasebo grubundaki her 1000 kadın için 5 yıllıksüreçteki insidans*

Risk oranı ve %95 güven aralığı1

HRT kullanan her 1000 hasta için 5 yıllıksüreçte görülen ekvakalar (%95 güvenaralığı)

Sadece östrojen i
le HRT
50 - 65
9 -12

1.2

1-2 (0-3)

Kombine östrojen- progestojen
50 - 65
9-12

1.7

6 (5-7)

* Gelişmiş ülkelerdeki başlangıç insidans oranlarından alınmıştır.

** Genel risk oranı. Risk oranı sürekli değildir ancak kullanım süresindeki artış ile artacaktır.

Not: Meme kanserinin insidansı AB ülkelerine göre değişeceğinden, meme kanserine ilave vakalar da orantılı olarak değişecektir.

Kadın Sağlığı Girişimi (WHI) çalışması - 5 yıllık kullanım sonrası ek meme kanseri riski


Yaş aralığı (yıl)

Plasebo grubundaki her 1000 kadın için 5 yıllıksüreçteki insidans*

Risk oranı ve %95 güven aralığı1

HRT kullanan her 1000 hasta için 5 yıllıksüreçte görülen ekvakalar (%95 güvenaralığı)

Sadece CEE östrojen
50-79

21

0.8 (0.7-1.0)

-4 (-6-0)*

CEE + MPA östrojen- progestojen1
50-79

17

1.2 (1.0-1.5)

4 (0-9)

*WHI çalışması, uterusu olmayan kadınlarda yapılmıştır ve meme kanserinde risk artışı göstermemiştir.

Uterusu intakt postmenopozal kadınlar

HRT kullanmayan ve rahmi yerinde olan her 1000 kadından yaklaşık 5'inde endometriyal kanser riski vardır.

Uterusu intakt kadınlarda tek başına östrojen HRT kullanımı, endometriyal kanser riskini artırdığı için önerilmemektedir (bakınız bölüm 4.4).

Sadece östrojen kullanım süresi ve östrojen dozuna bağlı olarak endometriyal kanser riskinde bildirilen artış, epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen verilere göre 50 ve 65 yaşlarıarasındaki her 1000 kadında 5 ila 55 ek vaka arasında değişmektedir.

Sadece-östrojen tedavisine her siklusta en az 12 gün bir progestojen eklenmesi bu artmış riski büyük ölçüde azaltır. Milyon Kadın Çalışması'nda (MWS) 5 yıl kombine (kesintili veyasürekli) HRT kullanımı endometriyal kanser riskini artırmamıştır (risk oranı 1.0 (0.8-1.2)).

Over kanseri riski


Tek başına östrojen içeren veya kombine östrojen-progestojen içeren HRT kullanımı, over kanseri tanısı alma riskindeki hafif bir artış ile ilişkilendirilmiştir. 52 epidemiyolojikçalışmadan elde edilen bir meta analizde, halihazırda HRT kullanan kadınlarla HRT'yi hiçkullanmamış kadınlar (RR 1.43, 95% CI 1.31-1.56) karşılaştırıldığında over kanser riskindeartış bildirilmiştir. 50-54 yaş aralığında 5 yıl süreyle HRT kullanan kadınlar için bu sayı her2000 tedavi alan hastada yaklaşık 1 ilave vaka ile sonuçlanmaktadır. HRT kullanmayan 50-54yaş aralığındaki kadınlarda, 5 yıllık süreçte 2000 kadından 2'sine over kanseri teşhisikonulması beklenmektedir.

Venöz tromboembolizm riski


HRT, 1.3 ila 3 kat daha fazla venöz tromboembolizm (VTE) gelişme riski ile ilişkilidir, örn. derin ven trombozu veya pulmoner embolizm. Bu tip olayların oluşumu, sonraki yıllaraoranla, HRT'nin ilk yılında daha sıktır (bakınız bölüm 4.4). WHI çalışma sonuçları şöyledir:

WHI Çalışması - 5 yıllık kullanım sonrası ek venöz tromboembolizm riski


Yaş aralığı (yıl)

Plasebo grubundaki her 1000 kadın için 5 yıllıksüreçteki insidans

Risk oranı ve %95 güven aralığı

HRT kullanan her 1000 hasta için 5 yıllıksüreçte görülen ekvakalar (%95 güvenaralığı)

Oral sadece östrojen*
50 - 59

7

1.2 (0.6-2.4)

1 (-3-10)

Oral kombine östrojen- progestojen
50 - 59

4

2.3 (1.2-4.3)

5 (1-13)

* Uterusu olmayan kadınlarla yapılmış çalışma.

Koroner arter hastalığı (KAH) riski


60 yaş üzeri kombine östrojen-progestojen HRT kullananlarda KAH riski biraz artmıştır (bakınız 4.4).

10

İskemik inme riski


Kombine östrojen-progestojen ve sadece östrojen tedavisi 1.5 kat artmış iskemik inme riski ile ilişkilidir. Tedavi süresince hemorajik inme riski artmamıştır.

Göreceli risk yaşa veya kullanım süresine bağlı değildir, ancak, temel risk yaşa çok bağlıdır. HRT kullanan kadınlarda inme genel riski yaşla beraber artacaktır (bakınız bölüm 4.4).

WHI Çalışması Kombine - 5 yıllık kullanım sonrası ek iskemik inme* riski


Yaş aralığı (yıl)

Plasebo grubundaki her 1000 kadın için 5 yıllıksüreçteki insidans

Risk oranı ve %95 güven aralığı

HRT kullanan her 1000 hasta için 5 yıllıksüreçte görülen ekvakalar (%95 güvenaralığı)

50 - 59

8

1.3 (1.1-1.6)

3 (1-5)

* İskemik inme ile hemorajik inme arasında farklılaştırma yapılmamıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı kendini bulantı ve kusma ile belli eder. Spesifik bir antidotu yoktur, tedavisi semptomatik olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Doğal ve yarı sentetik östrojenler (yalın)

ATC kodu: G03CA03 Etki mekanizması:

Etkin madde, sentetik 17P-östradiol, kimyasal ve biyolojik olarak endojen insan östradiolü ile aynıdır. Menopozal kadınlardaki östrojen üretimi eksikliğini yerine koyar ve menopozalsemptomları azaltır.

Menopozal semptomlarda iyileşme tedavinin ilk birkaç haftasında sağlanmaktadır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


11

ESTROFEM içinde bulunan Novo Nordisk'in oral mikronize 17p-östradiolü gastrointestinal kanaldan hızla ve etkin biçimde emilir.

Dağılım:


2 mg alımı takiben 4-6 saat içinde yaklaşık 44 pg/ml (30-53 pg/ml aralığında) maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. 17P-östradiol 14-16 saatlik yarılanma ömrüne sahiptir. 17P-östradiolün %90'ından fazlası plazma proteinlerine bağlanır.

Biyotransformasyon:


17p-östradiol östrona oksitlenir ve o da östron sülfata dönüşür. Her iki dönüşüm de karaciğerde gerçekleşir. Östrojenler safra içine atılırlar ve barsaktan geri emilirler. Buenterohepatik dolaşım sırasında parçalanırlar.

Eliminasyon:


17P-östradiol ve metabolitleri idrarla (%90-95) biyolojik olarak inaktif glukuronid ve sülfat konjugatları şeklinde veya dışkıyla (%5-10) konjuge olmamış halde atılırlar.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Östrojenlerin akut toksisitesi düşüktür. Hayvan türleri arasında bilinen değişiklikler ve insan ile hayvanlar arasındaki farklılıklar nedeniyle, preklinik sonuçlar östrojenlerin insanlarauygulanmasında sınırlı verilere sahiptir.

Deney hayvanlarında östradiol veya östradiol valerat oldukça düşük dozlarda bile embriyoletal etki göstermiştir. Ürogenital yol malformasyonları ve erkek fötuslarda dişileşmebelirtileri gözlenmiştir.

Tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite gibi konvansiyonel çalışmaları temel alan klinik öncesi veri ve karsinojenik potansiyel, bu KÜB içerisindeki diğer bölümlerde anlatılanlarındışında insanlar üstünde bir risk ortaya koymamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği:


Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir)

Mısır nişastası

Hidroksipropilselüloz

Talk

Magnezyum stearat

Film kaplama:


Hipromelloz İndigo karmin (E132)

Talk

Titanyum dioksit (E171)

Makrogol 400

6.2 Geçimsizlikler

12

Yoktur.

6.3 Raf ömrü

48 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

Buzdolabında saklanmamalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Takvimli ve çevrimli kutu içerisinde 1x28 tablet

28 tabletlik takvimli ve çevrimli kutu aşağıdaki 3 kısımdan oluşur:

- Renkli, saydam olmayan polipropilenden yapılmış taban

- Saydam polistirenden yapılmış halka şekilli kapak

- Renkli, saydam olmayan polistirenden yapılmış olan merkezi çevrimli kısım.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik bulunmamaktadır.

Kullanılmamış olan tıbbi ürünler ya da atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” gereklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.

Nispetiye Cad. Akmerkez E3 Blok Kat 7 34335 Etiler - İstanbul TürkiyeTel:0 212 385 40 40

Faks: 0 212 282 21 20

8. RUHSAT NUMARASI

102/46

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:

İlk ruhsat tarihi: 19.08.1997 Ruhsat yenileme tarihi: 19.08.2007

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13
1

Analiz, çalışma öncesi HRT kullanmayan kadınlarla sınırlandırıldığında tedavinin ilk 5 yılı boyunca belirgin risk artışı görülmemiştir. 5 yıl kullanımdan sonra risk, hiçkullanmayanlardan daha yüksektir.

Endometriyal kanser riski


9

İlaç Bilgileri

Estrofem 2 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Östradiol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Estrofem 2 Mg 28 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.