Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Folca 15 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FOLCA 15 mg Tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:Yardımcı maddeler:

Laktoz Monohidrat (sığır sütü kaynaklı)..........59,14 mg

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Sarımsı beyaz renkte yuvarlak tablet

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 - Terapötik endikasyonlar

Lökovorin (folinik asit) folik asidin metaboliti ve aktif formu olan tetrahidrofolik asidin formil türevidir.

Kalsiyum folinat:

a) Metotreksat gibi folik asit antagonistlerinin akut toksik etkilerinin nötralize edilmesi

b) Kalsiyum folinat kurtarma tedavisi - Sistemik toksisiteyi en az indirmek için metotreksatgibi folik asit antagonistleri ile birlikte kalsiyum folinat kullanılmasının akut toksik etkilerininnötralize edilmesi

c) Folik asit eksikliğinin gösterildiği megaloblastik anemilerin tedavisinde endikedir.

d) Primetamin verilen hastalarda kemik iliği depresyonunu azaltmak amacıyla kullanılabilir.

4.2 - Pozoloji ve uygulama şekli”

Pozoloji uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler ve çocuklar

Kalsiyum folinat kurtarma tedavisi


Kalsiyum folinat sistemik toksisiteyi azaltmak için metotreksat gibi folik asit antagonistleri ile birlikte kullanılabilir. 12-24 saatlik parenteral folinat tedavisinden sonraki 48 saat süreyle 6saatte bir 15 mg FOLCA Tablet uygulanabilir. Düşük doz metotreksat tedavilerinde 48-72 saatsürede 6 saat ara ile 15 mg oral folinat yeterli olabilir.

Megaloblastik anemi tedavisi


Oral uygulamada önerilen kalsiyum folinat dozu günde 15 mg'lık bir tablettir.

Toksoplazma tedavisi


Primetamin kullanan tüm hastalara kemik iliği depresyon riskini azaltmak amacıyla folinik asit verilmelidir (kalsiyum folinat olarak). Bu amaçla normal hematopoiesis sağlanana kadaroral yoldan günde 15mg olarak verilebilir.

1

Yaşlılar


Toksoplazma tedavisinde her gün primetamin almak zorunda olan yaşlı hastalar teorik olarak folat yetersizliğine karşı daha duyarlı olabilirler. Bu nedenle bu hastalarda folinik asitsuplemantasyonu şarttır.

Aşırı dozda primetamin kullanan hastalarda folinik asit tedavisine 2 saat içinde başlanmalıdır.

Genel olarak doz aşımından şüphelenildiğinde, kalsiyum folinat dozu en az folik asit antagonistleri ile uygulanan dozda olmalıdır ve tercihen ilk saatte olmak üzere olabildiğinceçabuk verilmelidir. 4 saatten sonraki uygulamalar etkili olmayabilir.

Kalsiyum folinat enjeksiyonluk çözelti olarak da mevcut olmakla birlikte intratekal uygulanmamalıdır.

Uygulama şekli:

Sadece ağızdan kullanım içindir. Tabletler bol miktarda su ile alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Bu hasta grubunda etkililik ve güvenilirlik değerlendirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş üzeri çocuklardaki tedavi programı, yetişkinlerde uygulanan programa benzerdir.

12 yaş altı çocuklarda kalsiyum folinat ya da folik asit ile oral tedavi için uygun dozları içeren alternatif formlar mevcuttur.

Geriyatrik popülasyon (> 65 yaş):

Bu hasta grubunda etkililik ve güvenilirlik değerlendirilmemiştir.

4.3 - Kontrendikasyonlar

Kalsiyum folinat, önceden folinat ya da yardımcı maddelerden herhangi birine hipersensitivite göstermiş hastalarda kontrendikedir.

Kalsiyum folinat enjeksiyonu vitamin Bı2 eksikliğinin söz konusu olduğu pernisiyöz anemi ya da diğer megaloblastik anemilerin tedavisinde kontrendikedir. Kullanımı hematopoetiksistemde yanıta yol açabilir fakat nörolojik hasar ortaya çıkabilir ya da mevcut olan hasarartabilir.

Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği ya da glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadir kalıtsal sorunları olan hastalar kalsiyum folinat tablet kullanmamalıdır.

4.4 - Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Kalsiyum folinat metotreksat ya da 5-FU ile birlikte sadece kanser kemoterapi ilaçları kullanımında deneyimli bir klinisyenin gözetiminde kullanılmalıdır.

Bir folik asit antagonistinin doz aşımı tedavisinde parenteral folinat olabildiğince çabuk uygulanmalıdır; 4 saat sonra başlanan tedavi etkili olmayabilir.

Genel olarak kalsiyum folinat metotreksat gibi folik asit antagonistlerinin toksik etkisinin azaltılması için kullanılırken ile eş zamanlı uygulanmamalıdır; antagonistin terapötik etkisiazalabilir. Bununla birlikte kalsiyum folinat primetamin ve trimetoprim gibi folatantagonistleri ile eş zamanlı uygulandığında bu ilaçların antibakteriyel aktivitesini baskılamaz.Folik asit antagonistleri ile kemoterapinin ardından hastada kusma ve folinatın emilmemeolasılığı varsa parenteral uygulama tercih edilir.

Kalsiyum folinat kurtarma tedavisinin bir parçası olarak metotreksatın hızlı atılımına ilişkin önlemler aşağıdakileri içerir:

2

1) Metotreksat ve metabolitlerinin çözünürlüğünün artırılması için metotreksat infüzyonuöncesinde idrarın alkalizasyonu (pH > 7.0)

2) Metotreksat kemoterapisi ardından 2., 3. ve 4. günlerde oral ya da intravenöz sıvı verilerek24 saatlik idrar çıkışının 1800-2000 cc/m olmasının sağlanması

3) 2., 3. ve 4. günlerde plazma metotreksat konsantrasyonu, BUN ve kreatinin ölçümleri

n


Bu önlemler plazma metotreksat düzeyi < 10- mol (0.1gM) olan kadar sürdürülmelidir.

Bu ilaç laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5 - Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Yüksek doz uygulanan folinatlar fenobarbiton, fenitoin ve primidonun antiepileptik etkisini azaltarak yatkın kişilerde nöbet sıklığını artırabilir.

Kalsiyum folinatın floropirimidin ile eş zamanlı kullanımı nöbet ve senkop ile ilişkili olduğundan dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).

4.6 - Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Üreme çalışmaları insandaki dozun 50 katı dozlarda sıçan ve tavşanlarda yürütülmüştür. Bu çalışmalar kalsiyum folinata bağlı fetal toksisite kanıtı göstermemiştir. Bununla birlikte gebekadınlarda yeterli ve kontrollü çalışma bulunmadığından ve hayvan çalışmaları her zamaninsanlar için öngörücü nitelikte olmadığından kalsiyum folinat gebe kadınlarda yalnızcapotansiyel yararı fetüse olan potansiyel riskten fazla olduğunda kullanılmalıdır.
Primetamin kullanan hamile kadınlara destek olarak aynı zamanda folinik asit verilmelidir.

Laktasyon dönemi:

Folinatın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren annelerde dikkatli kullanılmalıdır.

4.7 - Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Geçerli değildir.

4.8 - İstenmeyen etkiler

Sıklık aralıkları şu şekilde belirtilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın değil (>1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek(< %0.01): Alerjik reaksiyonlar, anafilaktik şok, ürtiker

3

Psikiyatrik bozuklukları

Seyrek (0.01-0.1%):Yüksek dozları takiben uykusuzluk, eksitasyon (uyarılma), depresyon

Gastrointestinal hastalıkları

Seyrek (0.01-0.1%): Yüksek dozları takiben gastrointestinal bozukluklar (bulantı, kusma, diyare gibi)

Nörolojik hastalıklar

(Seyrek (0.01-0.1%): Epilepsi nöbet sıklıklarında artış

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesinde görülen durumlar

Yaygın değil (0.1-1%): Folinatın enjeksiyon çözeltisi olarak verilişini takiben ateş

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 - Doz aşımı ve tedavisi

Kalsiyum folinat doz aşımı için özel bir antidot yoktur. Doz aşımında hastalara uygun destek tedavi uygulanmalıdır.

5-FU ve kalsiyum folinat kombinasyonunda doz aşımı geliştiğinde 5-FU doz aşımı yönergeleri izlenmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 - Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grup:

Diğer tüm terapötik ürünler / Antineoplastik tedavi için detoksifiye

edici ajanlar

ATC kodu

: V03AF03

Folinat, purin ve pirimidin nükleik asitlerinin biyosentezindeki 1-karbon transfer reaksiyonlarında bir kofaktör olan folik asidin indirgenmiş formu olan tetrahidrofolik asidinbir türevidir.

Folik asit eksikliği olan hastalarda megaloblast ve megaloblastik/makrositik anemi oluşumuna yol açan defektif DNA sentezinden timidilat sentezi bozulmasının sorumlu olduğudüşünülmektedir. Tetrahidrofolik asidin diğer türevlerine dönüşüme hazır olması nedeniylefolinat folik asit antagonistlerinin (örn. Metotreksat, Pirimetamin, Trimetoprim) hematopoetikve retikuloendotelial toksik etkilerinin güçlü bir antidotudur. Bazı kanserlerde folinatın,membran transport mekanizmaları farklılığı nedeniyle, tümör hücreleri yerine normalhücrelere girerek hücreleri folik asit antagonistlerinin toksik etkilerinden “kurtardığı”düşünülmektedir; yüksek doz metotreksat tedavisi ve folinat kurtarma tedavisi temelinde builke yatmaktadır.

5.2 - Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim ve dağılım:


4

İn vivo,

kalsiyum folinat hızla ve yaygın biçimde vücutta folatın majör transport ve depolanma biçim olan 5-metil tetrahidrofolat dahil olmak üzere diğer tetrahidrofolik asit türevlerinedönüşür.

Normal toplam serum folat konsantrasyonları 0,005-0,015 mcg/mL aralığında bildirilmiştir. Folat aktif olarak BOS'ta bulunur ve BOS konsantrasyonlarının 0,016-0,021 mcg/mLaralığında olduğu bildirilmiştir. Normal eritrosit folat konsantrasyonları 0,175-0,316 mcg/mLaralığındadır.

Genel olarak serum folat konsantrasyonlarının 0,005 mcg/mL altında olması folat eksikliğini gösterirken 0,002 mcg/mL düzeyinin altında megaloblastik anemi gelişir. Sağlıklı erkeklerdeI.M. 15mg (7,5mg/m2) doz folat uygulamasında yaklaşık 40 dakikada ortalama serum folatkonsantrasyonları 0,241 mcg/mL bulunmuştur. Sağlıklı erkeklerde oral 15mg (7,5mg/m2) dozfolat uygulamasında yaklaşık 1,72 saatte ortalama serum folat konsantrasyonları 0,268mcg/mL bulunmuştur. Serum folat konsantrasyonu zaman eğrisi altında kalan alanın (EAA)gluteal bölgeye uygulanan IM enjeksiyonda deltoid bölgeye uygulanan IM enjeksiyona göre%8 daha düşük olduğu; gluteal bölgeye uygulanan IM enjeksiyonda IV ya da oral uygulamayagöre %12 daha düşük olduğu saptanmıştır.

Tetrahidrofolik asit ve türevleri tüm vücut dokularına dağılır; karaciğer toplam folat deposunun yaklaşık yarısını içerir. Az sayıda hastada oral 2 mg folinat uygulaması ardındanbiliyer folat konsantrasyonunun plazma folat konsantrasyonuna göre 4,5 kat daha fazla olduğugösterilmiştir; bu durum uygulanan dozun atılımından çok karaciğer folat havuzunugöstermektedir.

Eliminasyon:


Folinat esas olarak 10 formil tetrahidrofolat ve 5, 10-metenil tetrahidrofolat halinde idrar ile atılır. 5-metil tetrahidrofolatın böbreklerde tercihen 5-formil tetrahidrofolata (folinat)çevrildiğine ilişkin bazı kanıtlar mevcuttur. Folatın idrardan atılımı 1mg üzerindeki folinatuygulamalarında logaritmiktir.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

5.3 - Klinik öncesi güvenlilik verileri

KÜB'ün diğer bölümlerinde yer alan bilgilere ek olarak doktor için önemli olabilecek klinik öncesi veri bulunmamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 - Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin Selüloz

Laktoz Monohidrat (sığır sütü kaynaklı)

Magnezyum Stearat

Saf Su (üretim esnasında buharlaşır)

6.2 - Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 - Raf ömrü

24 ay

6.4 - Saklamaya yönelik özel tedbirler

5

25°C'nin altında ambalajında saklayınız.

6.5 - Ambalajın niteliği ve içeriği

100 tabletlik HDPE şişelerde.

6.6 - Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine” uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ATABAY KİMYA SAN. VE TİC. AŞ.

Adres: Acıbadem Köftüncü Sokak No:1 34718 Kadıköy/ İSTANBULTel: 0216 339 69 03Faks: 0216 340 13 77e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2016/342

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 20/04/2016 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

6

İlaç Bilgileri

Folca 15 Mg Tablet

Etken Maddesi: Kalsiyum Folinat

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Folca 15 Mg Tablet - KUB
  • Folca 15 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.