Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Eflorin %13,9 Krem Kısa Ürün Bilgisi

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EFLORİN® %13,9 KREM

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:Yardımcı maddeler:

Propilen glikol monopalmitostearat Setil alkolStearil alkolFenoksi etanol

Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Krem

Beyaz, beyazımsı krem

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Kadınlarda yüz bölgesindeki hirsutizm (aşırı kıllanma ya da tüylenme) tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

EFLORİN® en az sekiz saat arayla, günde iki kez uygulanır. Yüz ve çene altında etkinliği kanıtlanmıştır. Uygulama bu alanlarla sınırlı olmalıdır.

Klinik çalışmalarda güvenle uygulanan maksimal doz ayda maksimum 30 gramdır.

İyileşme, tedavi başlangıcından itibaren 8 hafta içinde fark edilebilir.

Daha iyi sonuçlar almak için ve yararlı etkileri korumak için tedaviyi sürdürmek gereklidir. İyileşme durumu, tedavinin kesilmesinden sonraki 8 hafta içinde önceki değerlere geri dönebilir.Eğer tedavi başladıktan sonraki 4 ay içerisinde herhangi bir olumlu etki gözlenmezse, EFLORİN®kullanımı bırakılmalıdır.

1

Hastanın EFLORİN® kullanımı ile birlikte bir epilasyon yöntemi (ağda, jilet vs.) uygulamaya devam etmesi gerekebilir. Bu durumda krem, tıraş ya da kullanılan diğer epilasyon yöntemlerisonrasında, 5 dakikadan önce uygulanmamalıdır. Aksi takdirde batma ve yanma meydanagelebilir.

Uygulama sekli:

Krem ince bir tabaka halinde temiz ve kuru bölgeye uygulanmalı ve cilde iyice yedirilmelidir.

EFLORİN®, cilde iyice yedirildikten sonra uygulama bölgesinde görsel olarak hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde uygulanmalıdır. Uygulamanın ardından eller yıkanmalıdır. En iyi sonucualmak için kremin sürüldüğü bölge uygulamanın ardından en az 4 saat yıkanmamalıdır. Kreminuygulandığı bölgeye makyaj yapmadan ya da güneş kremi sürmeden önce en az 5 dakikabeklenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Geriyatrik popülasyon:

(>65 yaş) Yaşlılar için herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

EFLORİN®'in 0-18 yaş arası pediyatrik grupta güvenliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır. Bu yaş grubundaki kullanımını desteklemek için herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

EFLORİN®'in böbrek ya da karaciğer yetmezliği olan kadınlarda güvenliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır. Şiddetli derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatliolunmalıdır. Başka herhangi bir veri mevcut değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Eflornitin veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlar kullanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bazı aktif maddeler (siklosporin, glukokortikoidler, minoksidil, fenobarbital, fenitoin, kombine östrojen androjen hormon replasman tedavisi vs.) ya da ciddi rahatsızlıklar (polikistik oversendromu, androjen salgılayan tümörler vs.) aşırı kıllanmaya sebep olabilir. Bu faktörler,EFLORİN® reçete edilen hastaların genel tıbbi tedavisinde dikkate alınmalıdır.

EFLORİN® sadece kütanöz (topikal) kullanım içindir. Göz ya da mukoza tabakalarıyla (burun ya da ağız) temasından kaçınılmalıdır. Krem sıyrılmış ya da kesilmiş cilde uygulandığında geçiciolarak yanma ya da batma meydana gelebilir. Eğer deride iritasyon oluşursa veya intoleransgelişirse, uygulama sıklığı geçici olarak günde bir kereye indirilmelidir. İritasyon devam ederse,tedavi kesilmeli ve doktora danışılmalıdır.

2

EFLORİN®, lokal deri reaksiyonlarına (kontakt dermatit vs.) neden olabilecek setil alkol ve stearil alkol içerir. Bu yardımcı maddeler nadiren de olsa deri üzerinde kızarıklık yapabilir.EFLORİN®, propilen glikol monopalmitostearat içerir. Deride iritasyona neden olabilir.

Bu tıbbi üründe her dozunda 750 mg'a kadar fenoksi etanol içerir. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibiyüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3 Kliniköncesi güvenlilik verileri). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Sınırlı sayıda gebelikler (22) ile yapılan klinik çalışmalar sonucu edinilen veriler gösteriyor ki, yapılan klinik çalışmalar dahilindeki 22 hamilelik arasında sadece 19 hasta EFLORİN®kullanırken hamile kalmıştır. Bu 19 gebelik arasında, 9 sağlıklı bebek, 5 elektif aborsiyon, 4spontan aborsiyon ve 1 doğum kusuru (35 yaşındaki hastanın bebeğinde Down Sendromu) vardı.Bugüne kadar elde edilen başka hiçbir epidemiyolojik veri bulunmamaktadır. Hayvançalışmaları reprodüktif toksisite bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3. Klinik öncesigüvenlilik verileri). EFLORİN®'in insanlar üzerindeki potansiyel riski bilinmemektedir. Bunedenle, hamile olan ya da hamile kalmayı planlayan kadınlar alternatif yöntemlerikullanmalıdır.

Laktasyon dönemi

Eflornitinin anne sütüne geçişi bilinmemektedir. Kadınlar emzirirken EFLORİN® kullanmamalıdır.

Fertilite

Mevcut herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ya da makine kullanımı üzerine herhangi bir etki bildirilmemiştir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Çoğunlukla deri ile ilgili bildirilen advers reaksiyonların yoğunluğu hafiftir ve EFLORİN® kullanımı kesilmeden veya tıbbi tedaviye başlanmadan çözülmüştür. En sık bildirilen adversreaksiyon genellikle hafif düzeyde seyreden akne olmuştur. Taşıyıcı kontrollü çalışmalarda(n=596), başlangıçta %41'inde akne gözlenen hastaların, %7'si EFLORİN® ile %8'i taşıyıcı iletedavi edildi ve durumlarında kötüleşme görüldü. Başlangıçta akne görülmeyen hastaların%14'ün de EFLORİN® ve taşıyıcı ile tedavi sonrasında akne görülmüştür.

3

Aşağıda klinik çalışmalarda görülen advers deri reaksiyonları sıklığı listelenmiştir. İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre belirtilmiştir: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila< 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100); seyrek (>1/10,000 ila < 1/1,000); çok seyrek(<1/10,000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Çalışmalarda 200'den biraz fazla hasta 6 ay boyunca taşıyıcı ile tedavi edilirken, 1350'den fazla hasta 6 ay dan 1 yıla kadar EFLORİN® ile tedavi edilmiştir. Çoğu olay EFLORİN® ve taşıyıcıarasında benzer oranlarda rapor edilmiştir.

Yıldız ile belirtilen (*) yanma, batma, karıncalanma, döküntü ve kızarıklık gibi cilt etkileri EFLORİN® ile tedavi edilen hastalarda taşıyıcıya kıyasla daha fazla rapor edilmiştir.

EFLORİN®'in klinik deneylerde görülen istenmeyen cilt reaksiyonlarının sıklığı;

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Çok yaygın Akne

(>1/10)

Yaygın (>1/100 ila<1/10)

Yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100)

Seyrek

(>1/10,000 ila < 1/1,000)

Pseudofolliculitis barbae, saçkıran, ciltte batma*, ciltte yanma*, ciltte kuruma, kaşıntı, kızarıklık*, ciltte karıncalanma*, ciltte irritasyon, isilik*,folikülit

Kıl dönmesi, yüzde ödem, dermatit, ağızda ödem, papüler döküntü, ciltte kanama, herpes simpleks, egzama, keilitis, fronkül, kontakt dermatit,anormal kıl dokusu ve anormal kıl büyümesi, hipopigmentasyon, ciltkızarması, dudak uyuşması, ciltte ağrı.

Rosacea, seboreik dermatit, cilt neoplazmı, makülopapüler döküntü cilt kistleri, vezikülobüllöz döküntü, deri hastalığı, hirsutizm, cilttegerginlik.

Pediyatrik popülasyon


Ergenlerde gözlemlenen yan etkiler, yetişkinlerde görülenlerle benzerdir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:

[email protected]:4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Eflornitin minimal deri penetrasyonu göz önüne alındığında (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler), doz aşımı son derece düşüktür.

4

Ancak, çok yüksek dozda deri uygulaması veya yanlışlıkla ağızdan alınımı meydana geldiğinde, Trypanosoma brucei gambiense enfeksiyonunun (Afrika uyku hastalığı) tedavisinde kullanılanintravenöz eflornitin (400 mg/kg/gün veya yaklaşık 24 g/gün) terapötik dozlarında görülenetkilerine dikkat edilmelidir (saç dökülmesi, yüzde şişme, nöbetler, işitme bozukluğu, sindirimbozukluğu, iştah kaybı, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, anemi, trombositopeni ve lökopeni).

Doz aşımı belirtileri oluşursa tıbbi ürünün kullanımı durdurulmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer dermatolojik preparatlar,

ATC kodu: D11AX16.

Eflornitin kıl üretimini sağlayan ornitin dekarboksilaz enzimini geri dönüşümsüz inhibe eder. EFLORİN®'in kıl büyüme oranını yavaşlattığı kanıtlanmıştır.

EFLORİN®'in etkinlik ve güvenliği 24 hafta boyunca I-VI cilt tiplerine sahip 596 kadını kapsayan (395'i EFLORİN® ile 201 'i taşıyıcı ile tedavi edilmiştir) çift kör, randomize, taşıyıcıkontrollü iki klinik çalışmayla değerlendirilmiştir. Doktorlar dört aşamadan oluşan bir ölçeküzerinde temel değişiklikleri değerlendirdi. Kadınlar yüzlerinin tedavi edilecek olan kısımlarınıve çene altlarını tıraşladıktan 48 saat sonra, cilt, kıl uzunluğu, kıl yoğunluğu ve koyulaşması gibiterminal kılların varlığı ile ilişkili parametreler dikkate alındı. İyileşme tedaviye başlandıktan enerken 8 hafta sonra gözlemlendi.

Bu iki klinik çalışmanın kombine sonuçları aşağıda sunulmuştur:

Sonuç*
EFLORİN®
Taşıyıcı
Temiz / neredeyse temiz
%6
%0
Gözle görülür bir iyileşme
%29
%9
İyileşmiş
%35
%33
İyileşme yok / kötüleşme
%30
%58

* Tedavi sonunda (24 hafta). Tedavisi durdurulan hastalar için son gözlem 24.haftada yapılmıştır.

EFLORİN®'e karşı taşıyıcı arasındaki istatistiksel olarak anlamlı iyileşme (p < 0.001) her iki çalışmada da “gözle görülür bir iyileşme” ve “temiz/neredeyse temiz” sonuçlarında görüldü. Buiyileşmeler, terminal kılların varlığı ile birlikte görülen yüz derisinin görünüşününkoyulaşmasında azalma ile sonuçlanmıştır. Alt grup analizleri tedavi başarısında beyaz olmayankadınlar ile beyaz kadınların tedavileri arasında bir fark saptanmıştır. Beyaz olmayan kadınların% 27'si ve beyaz kadınların

%

39'un da gözle görülür bir iyileşme ya da daha iyi bir gelişmegösterdiği saptanmıştır. Ayrıca alt grup analizinde, obez kadınların (BMI > 30) % 29'unda venormal kilolu kadınların (BKİ <30) % 43'ünde belirgin ya da daha iyi iyileşme görülmüştür.Klinik araştırmalarda kadınların yaklaşık %12'si postmenopozal (menopoz sonrası)dönemdeydi. Araç karşısında postmenopozal dönemdeki kadınlarda belirgin iyileşme görüldü (p< 0.001).

5

Hastaların görsel analog skala üzerinde yöneltilen altı soruya verdikleri yanıtlarla ölçülen kendi kendilerini değerlendirmeleri sonuçları gösterdi ki, durumlarından psikolojik olarak duyduklarırahatsızlıklar önemli ölçüde azalmıştır. EFLORİN®, hastaların yüzlerindeki kıllardan ve onlarıtemizlemek, saklamak ve tedavi etmek için harcadıkları zamandan dolayı yaşadıkları sıkıntılarıçok büyük ölçüde azaltılmıştır. Ayrıca hastaların çeşitli sosyal ortamlarda ve iş ortamlarında dakendilerini daha rahat ve konforlu hissetmelerinde artış olmuştur. Hastaların kendi kendilerinideğerlendirmeleri ile doktorların gözlemleri birbirleri ile uyumlu bulunmuştur. Klinikçalışmalara katılan hastaların gözlemlenebilir farklılıkları tedavi başlangıcından itibaren 8 haftasonra saptanmıştır.

Bu durum tedavi kesildikten sonraki sekiz hafta içinde tedavi öncesi seviyelere geri döndü.

5.2. Farmakokinetik özellikler

EFLORİN®'in içeriğinde bulunan eflornitinin kadınların yüzlerindeki kütanöz nüfuzundaki kararlı durumu %0.8 idi. Eflornitinin kararlı durum plazma yarı ömrü yaklaşık olarak 8 saattir.Bu kararlı duruma dört gün içinde ulaşılır. Eflornitin kararlı durum tepe ve dip plazmakonsantrasyonları sırasıyla yaklaşık olarak 10 ng/ml ve 5 ng/ml'dir. Plazma konsantrasyonualtındaki 12 saatlik kararlı durum alanına karşılık zaman eğrisi 92.5 ng.sa/ml'dir. Eflornitininmetabolize edilebilirliği bilinmemektedir ve öncelikli olarak idrarla elimine edilmektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farelerde yapılan çalışmalarda bir foto-karsinojen çalışması içeren tekrar-doz toksisitesi, genotoksisite ve kanserojen potansiyelinin konvansiyonel çalışmalarına dayanarak elde edilenklinik dışı veriler insanlar için özel bir tehlike bulunmadığını ortaya koymaktadır.

Sıçanlarda yapılan bir dermal fertilite çalışmasında, insanlara uygulanan dozun 180 katına kadar olumsuz herhangi bir etki gözlemlenmemiştir. Yapılan dermal teratoloji çalışmalarında,sıçanlara ve tavşanlara sırasıyla insanlara uygulanan dozun 36 ve 180 katı uygulanmış veherhangi bir teratojenik etki gözlemlenmemiştir. Çok daha yüksek dozlar, teratojenite bulgusuolmayan maternal ve fetal toksisite ile sonuçlanmıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Setil alkol/Ceteth 20/Stearat 20 Dimetikon 100Gliseril stearatSıvı vazelin

Propilen glikol monopalmitostearat Stearil alkolFenoksi etanolSaf su

6

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

60 g'lık ve 30 g'lık düşük yoğunluklu polietilen alüminyum laklı tüp ve yüksek yoğunluklu polietilen kapak.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Assos İlaç Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. A.Ş.

Ümraniye, İstanbul, Türkiye Tel: (0216) 612 91 91Faks: (0216) 612 91 92

8. RUHSAT NUMARASI

2018/537

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 10.11.2017 Ruhsat yenileme tarihi: 25.09.2018

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

25.09.2018

7

İlaç Bilgileri

Eflorin %13,9 Krem

Etken Maddesi: Eflornitin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Eflorin %13,9 Krem - KUB
  • Eflorin %13,9 Krem - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.