Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cefizox 1 g IM Enjeksiyon için Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » 3. Kuşak Sefalosporinler » Seftizoksim

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

C'[ I İ/OX 1 g im Enjeksiyon için toz içeren flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

Her flakonda 1 g seftizoksim aktivitesine eşdeğer miktarda seftizoksim sodyum bulunur.
Her çözücü ampulde 3 mİ enjeksiyonluk suda % 0.5 lidokain hidroklorür ve sodyum hidroksit (pH= 5.0-7.0'ye ayarlayacak miktarda) bulunur.

3. FARMASÖTİK FORMU

Enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için toz içeren flakon.

4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ

4.1 Terapötik endikasyonu

C'l'lM/.()X, aşağıda sıralanan mikroorganizmaların duyarlı suşlarının etken olduğu enfeksiyonlarm tedavisinde etkilidir.

Alt solunum yolu enfeksiyonları

Etken mikroorganizmalar:

Streptococcus{S pneumoniae {D pneumomae)KlebsiellaProteus mirabilis, Escherichia coli, Haemophilus infiuenzaeStaphylococcus aureusSerratiaEnterobaclerBacteroides

spp.

İdrar yolu enfeksiyonları

Etken mikroorganizmalar:

Staphylococcus aureusEscherichia coli, Pseudomonas{P aeruginosaProteus mirabilis, P vulgaris, Providencia rettgeri {Proteus rettgeri), Morganella morganii (Proteus morganii), KlebsiellaSerratia(Serratia marcescensEnterobacler

spp.

Gonore

Neisseria gonorhoeae'ninKann-içi Enfeksiyonlar

Etken mikroorganizmalar:

Escherichia coli, Stahylococcus epidermidis, StreptococcusEnterobaclerBacteroides(Bacteroides fragilis(PeptococcusPeptostreptococcusKlebsiella

spp.

Septisemi

Etken mikroorganizmalar;

Streptococcus{S pneumoniae {D pneumoniae)Staphylococcus aureusEscherichia coli, BacteroidesfragilisKlebsiellaSerraiia

spp.

Derinin Yüzey el ve Derin Enfeksiyonları

Etken mikroorganizmalar:

Staphylococcus aureusStaphylococcus epidermidis, Esherichia coli, KlebsiellaStreptococcusStreptococcus(S pyogenesProteus mirabilis, SerraiiaEnterobacterBacteroides{Bacteroides fragilis(PeptococcusPeptostreptococcus

spp. dahil).

Kemik ve Eklem Enfeksiyonları

Etken mikroorganizmalar:

Staphylococcus aureusStreptococcusProteus mirabilis, Bacteroides{PeptococcusPeptostreptococcus

spp. dahil).

Menenjit

Etken mikroorganizmalar:

Haemophilus influenzae.


C'KFİ/()X ayrıca, çocuklarda ve büyüklerde

Streptococcus pneumoniae

tarafindan meydana getirilmiş smırlı sayıdaki menenjit vakasımn tedavisinde de başarılı olmuştur.
Zayıf düşmüş, bağışıklık mekanizmaları zayıflamış ya da nötropenili hastalar dahil olmak üzere, ağır enfeksiyonlu hastalann tedavisinde CE1İZ0X etkili bulunmuştur.
Aerop Gram-negatif mikroorganizmaların ve diğer sefalosporinlere, aminoglikozitlere ya da penisilinlere dirençli mikst mikroorganizmalann yol açtığı enfeksiyonlar C'r.rİ/,OX tedavisine cevap vermektedir.

Pseudomonas aeruginosa'âsınPseudomonas

türünün C l'l İ/.()X'a orta ölçüde duyarh olması nedeniyle, bu tür enfeksiyonlarda yüksek Ci;i İ/,()X dozları kullanılmalı, kısa sürede cevap alınmazsa başka bir tedaviye geçilmelidir.
Ağır enfeksiyonlarda CnrİZOX, aminoglikozitlerle birlikte kullanılmıştır (Uyarılar/Önlemler bölümüne bkz.). C lıFİZOX'u diğer antibiyotiklerle birlikte kullanmadan önce, kontrendikasyonlar, uyarılar, önlemler ve olumsuz reaksiyonlar açısından, bu antibiyotiklerle ilgili kullanım bilgisi gözden geçirilmelidir. Böbrek fonksiyonlan dikkatle izlenmelidir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

CEFİZOX 1 g im yalnız intramüsküler yoldan kullanılır. Damar içine uygulimmaz.

Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler

Ortalama doz 8-12 saatte bir 1-2 gramdır. Uygun dozaj, hastamn durumuna, enfeksiyonun şiddetine ve etken mikroorganizmanm duyarlığma göre belirlenir.

CEFİZOX dozajı için genel ilkeler_

Günlük doz (g) Uygulama sıklığı ve yolu
Yalnızca, serumdaki kreatinin düzeyinin bilindiği durumlarda; kreatinin klirensi aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir.
Ağırlık (kg) X (140-yaş)
Erkeklerde kreatinin klirensi =------
72 X serum keratinin (mg/100 mL) Kadınlarda yukarıda bulunan değerin 0.85'i alınır.

Böbrek fonksiyonları bozuk olan erişkinlerde dozaj



Kreatinin

(mL/dak)

klirensi

Böbrek fonksiyonu

Orta şiddette enfeksiyonlar

Hayatı tehdit eden enfeksiyonlar


79-50
Hafif yetmezlik
Her 8 saatte 500 mg
Her 8 saatte 0.75-1.5 g

49-5
Orta-agır yetmezlik
Her 12 saatte 250-500 mg
Her 12 saatte 0.5-1 g

4-0

Diyaliz hastaları
Her 48 saatte 500 mg, ya da her 24 saatte 250 mg
Her 48 saatte 0.5-1 g, ya da her 24 saatte 0.5 g

Pediatrik popülasyon:

(TFİZOX 1 g IM'nin bebek ve çocuklarda etkinliği ve güvenilirliği henüz gösterilmemiş olduğundan bu yaş grubundaki hastalarda kullanılması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Clil İZÜX yaşlılarda genç erişkinlerle aynı özelliklerle kullanılır.

4.3 Kontrendikasyonlar

CIıI İZ( )X 1 g im, sefalosporin türü antiboyotiklere ve lokal anesteziklere aşın duyarlı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.
Lidokain ve/veya amid tipi lokal anesteziklere bilinen aleijisi olanlarda, ağır kalp yetmezliğinde, intravenöz uygulamada, 30 aylıktan küçük infantlarda, kalp bloğu olanlarda (2. veya 3. safha, pacemaker olmadan), ciddi sinoatriyal bloğu olanlarda (pacemaker olmadan), birinci sımf antiaritmiklerde (kinidin, flekanid, disopramid, prokainamid) kullanımı kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

( } J İ/.()X tedavisine başlamadan önce, hastanın daha önce sefalosporinlere, penisilinlere ya da başka ilaçlara aşırı duyarlılık reaksiyonu gösterip göstermediği araştırılmalıdır. Penisiline aşırı duyarlı olan hastalarda bu preparat büyük bir dikkatle kullanılmalıdır. Herhangi bir maddeye ve özellikle ilaçlara alerjik olan hastalara antibiyotik verilirken dikkatli olmalıdır. Akut aşırı duyarlılık reaksiyonlarında adrenalin uygulanmalı ve diğer acil önlemlere başvurulmalıdır.
En yaygın aşırı duyarlılık reaksiyonları arasında cilt döküntüleri, ürtiker, eozinofili, ateş sayılabilir.
Bütün geniş spektrumlu antibiyotiklerde olduğu gibi, CL:1'İZC)X da mide-barsak hastalığı, özellikle kolit geçirmiş hastalara dikkatle uygulanmalıdır. Bütün antibiyotiklerde olduğu gibi uzun süreli kullanım sonucu C'l rİ7()X'a duyarlı olmayan mikroorganizmalar üreyebilir.
Sefalosporin uygulaması, Benedict, Fehling ve Clinitest metotlanyla (enzimatik yöntemler hariç) yalancı reaksiyona yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır.
C1',1İZÜX, böbrek fonksiyonlarında değişime yol açmamakla birlikte, özellikle yüksek dozların uygulandığı ağır enfeksiyonlarda, hastanın böbrek fonksiyonları değerlendirilmelidir. Ciddi böbrek bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Seftizoksimin uygulanmasına bağlı olarak hemolitik anemi ve şok görülebilir.
Yeterli beslenemeyen veya parenteral yolla beslenen hastalarda K vitamini eksikliği semptomları oluşabileceği için bu hastalarda dikkatli olunmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

CFI İZ()X tek başına nefrotoksik değildir. Buna karşılık, diğer sefalosporinlerle ve aminoglikozitlerle birlikte kullanıldığında nefrotoksik reaksiyonlar bildirilmiştir. (MİFİZOX ile birlikte veya kısa bir süre önce oral probenesid uygulanırsa seftizoksimin renal tübüler sekresyonunda azalma olur ve bu durum ilacın daha yüksek ve uzun süreli serum konsantrasyonlarının oluşmasına yol açar.
Diüretiklerle (furosamid gibi) birlikte tedavi sırasında böbrek bozukluğu artabilir. Mekanizması bilinmemektedir fakat diğer scf'alosporinlcric de bu tarz bozukluklar gözlenmiştir, l g seftizoksim içeren flakonda 3 mmol Na bulunmaktadır. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır. Seftizoksim BCG ve tifo aşısı düzeyini/etkisini azaltabilir. Birlikte kullanmaktan kaçmılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Cl"FİZOX l g IM'nin bebek ve çocuklarda etkinliği ve güvenilirliği henüz gösterilmemiş olduğundan bu yaş grubundaki hastalarda kullanılması önerilmez.

4.6 Gebelik ve laktasyonda kullanım Gebelik kategorisi:Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlar üzerinde yeterli ve kontrollü bir inceleme bulunmadığından bu ilaç gebelikte, yalnızca kesinlikle gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Crrİ/()X, düşük konsantrasyonlarda anne sütü yoluyla atılır. Emziren annelere Clil İZOX uygulanırken dikkat gösterilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

('nrİZOX'un üreme yeteneği ve fertilite üzerine olumsuz bir etkisinde ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanmaya etkisi

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.

4.8 İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalarda plasebodan daha fazla bildirilen ve eldeki verilerin nedensellik açısından en iyi şekilde değerlendirilmesi sonucunda spiramisin tedavisiyle ilişkisi en azından muhtemel olduğu kabul edilerek tanımlanan advers etkiler, izleyen sınıflama kullanılarak aşağıda listelenmiştİr: Çok yaygın >1/10; yaygın >1/100 ile <1/10; yaygın olmayan >1/1000 ile <1/100; seyrek >1/10000 ile <1/1000; çok seyrek <1/10000; bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor)
Seftizoksim genellikle iyi tolere edilir. En sık rastlanan (%1'den yüksek, %5'den düşük) yan etkiler şunlardır:

Kan ve lenf sistemi:

Yaygın olmayan: Eozinonii, tornıhosilo/
Bilinmiyor: Aplastik anemi, protrombin zamanında uzama, hemoraji, pansitopeni ve agranülositoz

Bağışıklık sistemi;

Bilinmiyor: Serum hastalığı

Gastrointestinal sistem:

Seyrek: Diyare, bazen kusma ve bulantı
Bilinmiyor: Antibiyotik tedavisinden sonra psödomembranöz kolit semptomları görülebilir.

Hepatobilier sistem:

Yaygın olmayan: Karaciğer enzimlerinde (SGOT,SGPT ve alkalen fosfataz) geçici yükselme.
Seyrek; Bilııribinde arlı^

Deri vc deri altı dokusu bozuklukları:

Yaygın olmayan: Aşırı duyariilık, deri döküntüleri, kaşıntı, ateş Seyrek: Uyuşukluk ve anafılaksi
Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, eritema multiform, toksik epidermal nekroliz

Ürogenital sistem:

Çok seyrek: Vajinit Bilinmiyor; Toksik nefropati
Genci bozukluklar vc uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Yaygın olnuıyaıı: linj eksi yon yerinde yanma, selülii. Damar içi uygulamada, flebit, ağrı, sertleşme,
Labüratuvar bulguları:
Yaygm olma\an: lia/ı hastalarda C'oombs testi ptv.itil'bulunııuı^tur Seyrek: BUN vc krcalinin d ü/ey in de geçici yükselmeler.
Çok seyrek: ölümcül olabilen hemolitik anemi dahil anemi, ender olarak nötropeni, lökopeni ve trombositopeni bildirilmiştir.
Bilinmiyor: LDH değerinde artış
Bazı sefalosporinlerin özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda dozaj düşürülmediğinde nöbetleri tetiklediği bildirilmiştir. Eğer nöbetler ilaç tedavisi ile bağlantılıysa tedavi kesilmelidir ve antikonvülsan tedaviye başlanmalıdır.

Özel popUIasyonlara ilişkin bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmeliği olanlarda doz ayarlaması gerekir (bakınız bölüm 4.2).

Pediyatrik popülasyon:

Clil İ/,()X 1 g IM'nin bebek ve çocuklarda etkinliği ve güvenilirliği henüz gösterilmemiş olduğundan bu yaş grubundaki hastalarda kullanılması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarla genç erişkinler arasında bir fark bulunmamaktadır.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda semptomatik tedavi yapılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sefalosporin, ATC kodu: JOID A22
C l'FtZOX 1 g im, intramüsküler yoldan kullanılmak üzere hazırlanmış, steril, apirojen, yarı-sentetik, geniş spektrumlu, beta-laktamaz enzimlerine dirençli, sefalosporin grubundan bir antibiyotiktir.

Etki mekanizması

Seftizoksim, bakteriyel hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisit etki gösterir. Seftizoksim, beta-Iaktamaz (penisilinaz ve sefalosporinaz) enzimlerinin büyük bir çoğunluğuna dirençlidir. Aerop, anaerop, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilerin ürettiği Richmond Tip I, II, III ve TEM IV enzimleri bu arada sayılabilir.
Seftizoksim, aşağıda bildirilen Gram-pozitif ve Gram-negatif mikroorganizmalara hem

in viiro

olarak hem de klinikte hastalık yaptıkları durumlarda etkili bulunmuştur.

Gram-Pozitif Aerop Bakteriler:

StaphylococcusStaphylococcus aureusStaphylococcus epidermidisStreptococcusStreptococcus pneumoniaeDiplococcus pneumoniae)Steptococcus pyogenes

etki alamna dahildir.
Not: Seftizoksim,

in vitroSfaecalis)

etkisiz bulunmuştur.

Gram-Negatif Aerop Bakteriler:

Klebsiella(K pneumoniaeEscherichia coli, Proteus mirabiHs, Proteus vulgahs, Morganella morganiiProteus morganii), Providencia rettgeriProteus rettgeri), SerratiamarcescensEnterobacterPseudomonas{P aeruginosaHaemophilus{H influenzae''nmNeİsseria gonorrhoeae.


Anaerop Bakteriler;

Bacteroides{Bacteroides fragiUs{PeptococcusPeptostreptococcus

spp. dahil).
Seftizoksim, genel olarak

Acinetobacter

türlerine etkilidir.
Seftizoksim aşağıda belirtilen mikroorganizmalara

in vitro

olarak etkilidir, fakat bu etkinin klinik anlamı henüz belirlenmemiştir.

Gram-Pozitif Bakteriler:

Corynebacterium diphtheriae.


Gram-Negatif Aerop Bakteriler:

ShigellaProvidencia stuartii, SaimoneiiaAeromonas hydrophiiia, Yersinia enterocolitica, MoraxellaPasteurelia muitocida, Neisseria meningitidis, Citrobacter

spp.

Anerop Bakteriler:

ActinomycesVeiiloneUaEubacteriumClostridiumFusobacteriumBifıdobacteriumPropionibacterium

spp.
(Not:

Clostridium dijficile'mn

birçok suşu dirençlidir.)

5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:
Enjeksiyon yoluyla uygulanan bir preparat olduğundan uygulanan ilacın hemen tümü vücuda aktarılmış olur.

Dağılım:


500 mg ve 1 g seftizoksim sodyumun intramüsküler yoldan uygulanmasından sonra serumda oluşan antibiyotik konsantrasyonları ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

İntramüsküler Uygulamadan Sonra Serum Konsantrasyonlan (mcg/mL)_

Poz_Vısaat_1 saat_2 saat_4 saat_6 saat_8 saat


500mg 13.3 13.7 9.2 4.8 1.9 0.7

1 g36.0 39.0 31.015.0 6.03.0


Seftizoksim, serebrospinal sıvı (beyin zarlarımn iltihaplı olduğu hastalarda), safra, ameliyat yarası sıvısı, plevra sıvısı, gözdeki aköz hümör, asit sıvısı, periton sıvısı, prostat sıvısı ve tükürük, kalp, safra kesesi, kemik, safra yolları, periton, prostat, uterus dokusunda terapötik antibiyotik düzeyleri sağlar.

Bivotransformasvon:


( 'HFİ/,()X metabolize olmaz.

Eliminasvon:


Seftizoksimin serumda yarılanma süresi yaklaşık 1.7 saat olarak bulunmuştur. Kan serumundaki proteinlere bağlanma oranı %30'dur. Seftizoksim, vücutta metabolize olmaz. Bileşimi değişmeden, 24 saat içinde böbrek aracıhğıyla dışarı atılır. İdrarda yüksek konsantrasyonlara ulaşır. 1 gramlık dozun intravenöz uygulanımından 2 saat sonra idrardaki antibiyotik konsantrasyonu 1 mL'de 6000 mcg'dır. Probenesid, ilacın tübüler sekresyonunu yavaşlatarak kanda daha yüksek ve daha uzun süreli antibiyotik konsantrasyonları sağlar.

Doerusallık/Doğrusal olmayan durum:


('h:i'İZ(.)X doz doğrusallığı gösterir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaslılar:


Yaşlılarda bir far

klılık

göstermez.

Böbrek vetersizliği:


Böbreklerden atıldığı için doz ayarlaması gerektirir (bakınız bölüm 4.2).

Karaciğer vetersizliği:


C'i : i' j/,OX karaciğer yetersizliğinde doz ayarlaması gerektirmez.

Cinsivet:


Cinsiyet farkı söz konusu değildir.

Çocuklar ve adölesanlar:


Adölesanlarda genç erişkinlerdeki özelliklerle kullanılır. ( M İ/OX 1 g IM'nin bebek ve çocuklarda etkinliği ve güvenilirliği henüz gösterilmemiş olduğundan bu yaş grubundaki hastalarda kullanılması önerilmez.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Seftizoksimin karsinojenik özellikleri, uzun süreli hayvan deneylerinde araştırılmamıştır.

İn viiroin vivo

fare mikronükleus testi ile, mikronükleus artışı görülmemiştir.
Sıçanlarda yapılan araştırmalarda, günde 1000/mg/kg'a varan dozlarda fertiliteyi etkilememiştir.

6. FARMASÖTİK BİLGİLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Her çözücü ampulde
Lidokain hidroklorür monohidrat 15.99 mg (15 mg lidokain
hidroklorüre eşdeğer)
Sodyum hidroksit pH'yı 5.0-7.0'a (ayarlayacak
kadar)
Enjeksiyonluk su 3.0 ml'ye tamamlanır

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur. Herhangi bir geçimsizlik sorunu ile karşılaşmamak için belirtilen çözücü ampul ile çözülerek kullanılmalıdır.

6.3 Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

C l-:[-İZ( )X aşın ışıktan korunmalı ve 30°C altındaki oda sıcakhğında saklanmalıdır. Sulandırıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Ancak hemen kullanmak mümkün değilse oda sıcaklığında 12 saat, buzdolabında (2°C- 8“C) 48 saat saklanabilir.

6.5 Ambalaj m niteliği ve içeriği

t'hKİ/.()X 1 g im enjeksiyon için toz içeren flakon: Kutuda, butil tıpa, flip-off kapaklı, renksiz tip 111 cam flakonda toz (1 adet) ve 3mİ %0.5 lidokain içeren, renksiz tip 1 cam ampulde çözücü (1 adet).

6.6 Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklan Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

f-jP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.
Büyükdere Cad. AH Kaya Sok. No.5 Levent 34394, İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI (LARI)
13.04.2010 -224/30
9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsal tarihi:
Ruhsat yenileme tarihi;
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Cefizox 1 g IM Enjeksiyon için Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Seftizoksim sodyum

Atc Kodu: J01DD07

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.