Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Kytril 1 Mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

KYTRİL® 1 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 69,4 mg

Sodyum nişasta glikolat 5 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORMFilm tablet.

Tabletler, beyaz ya da beyazımsı renkte biyokonveks (her iki taraftan dışbükey) üçgen şeklinde olup, bir tarafında yazıyla K1 baskılıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

KYTRİL®, sitostatik tedaviye (radyoterapi veya kemoterapi) bağlı olarak ortaya çıkan akut ve gecikmiş bulantı ve kusmanın önlenmesi ve tedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma

- Yetişkinler: Kemoterapiyi takiben günde iki kez bir tablet (1 mg) veya 2 mg günde birkez bir haftaya kadar kullanılır. Başlangıç KYTRİL® dozu terapiye başlamadan bir saatiçinde alınmalıdır.

Radyoterapiye bağlı bulantı ve kusma

- Yetişkinler: Radyoterapiyi takiben bir haftaya kadar günde bir kez 2 mg. BaşlangıçKYTRİL® dozu terapiye başlamadan bir saat içinde alınmalıdır.

- Çocuklar: Çocuklarda radyoterapi kaynaklı bulantı ve kusmaların önlenmesi vetedavisinde KYTRİL® kullanımını önermek için yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Doz ayarlaması gerekmez.

1 / 8

Karaciğer yetmezliği:

Hepatik yetmezliği olan hastalarda, yükselen bir yan etki insidansı olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır. Kinetiği baz alınarak, doz ayarlamasına gerek yokken, granisetron buhasta grubunda belli bir dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

KYTRİL® tabletin çocuklarda kullanımına ilişkin güvenlilik ve etkililik verileri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon

Doz ayarlaması gerekmez.

4.3 Kontrendikasyonlar

Granisetron veya diğer yardımcı maddelerden (Bkz. Bölüm 6.1) herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kullanımı kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer

53

antagonistlerde olduğu gibi, KYTRİL® kullanan hastalarda EKG değerlerinde QT uzamasını da içeren değişiklikler rapor edilmiştir. Bu değişiklikler,önceden aritmisi veya kardiyak ileti bozuklukları olan hastalarda klinik sonuçlara sebepolabilmektedir. Bu nedenle, kardiyotoksik kemoterapi alan ve/veya eş zamanlı elektrolitanormallikleri olan kardiyak komorbiditeli hastalarda dikkatli olunmalıdır.

53

antagonistlerde (örneğin; dolasetron, ondansetron) çapraz duyarlılık

raporlanmıştır.

Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes'e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarındakullanılmamalıdır.

KYTRİL® barsak hareketlerini azaltabileceğinden, subakut intestinal obstrüksiyon belirtileri olan hastalar, KYTRİL® uygulamasını takiben izlenmelidir.

53

antagonistlerinin tek başına, veya çoğunlukla diğer serotonerjik ilaçlarla (seçici serotonin geri alım inhibitörleri - selective serotonin reuptake inhibitors: SSRI -,serotonin noradrenalin geri alım inhibitörleri - serotonin noradrenaline reuptakeinhibitors: SNRI - dahil) kombinasyon halinde kullanımında serotonin sendromuraporlanmıştır. Serotonin sendromu benzeri semptomları olan hastalarda, uygungözlemin yapılması tavsiye edilmektedir.

Yardımcı madde olarak laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olanhastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

KYTRİL®'in her dozunda 1 milimol (23 mg)'den daha az miktarda sodyum bulunduğundan, “sodyum içeriği olmadığı” kabul edilmektedir.

2 / 8

Pediyatrik popülasyon:

KYTRİL® tabletin pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin yeterli klinik veri yoktur.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer

53

antagonistlerde olduğu gibi, KYTRİL® kullanan hastalarda EKG değerlerinde QT uzamasını da içeren değişiklikler rapor edilmiştir. Bu değişiklikler, QT aralığınıuzattığı ve/veya aritmojenik olduğu bilinen ilaçlarla aynı zamanda tedavi edilen hastalardaklinik sonuçlara sebep olabilir.

Sağlıklı gönüllülerle yapılan çalışmalarda, granisetronun; benzodiazepinler (lorazepam), nöroleptikler (haloperidol) ya da anti-ülser ilaçları (simetidin) ile etkileşimininbulunmadığı görülmüştür. İlave olarak, emetojenik kanser ilaçları ile herhangi bir ilaçetkileşmesi görülmemiştir.

Anestezi hastaları ile etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Serotonerjik ilaçlar (örneğin SSRI ve SNRI'ler) :

534.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıldığında üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

KYTRİL® için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir. KYTRİL® gebelik sırasında, anneye sağlayacağı faydalar fetusunmaruz kalacağı potansiyel riski karşıladığı takdirde kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Gebe kadınlarda yapılmış çalışma yoktur ve KYTRİL®'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. KYTRİL®'in olası etkilerine karşı önlem almak amacıyla, emzirmedöneminde kullanılması önerilmemelidir.

Üreme yeteneği (fertilite)

Sıçanlarda yapılan deneysel çalışmalarda, üreme performansı veya verimliliğe karşı hiçbir istenmeyen etki görülmemiştir.

3 / 84.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Yapılan çalışmalarda, KYTRİL®'in araç ve makine kullanımı üzerine etkisini gösteren hiçbir veri bulunmamaktadır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Aşağıda KYTRİL® ve diğer

53

antagonistleri ile ilişkili klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası verilerden elde edilen advers reaksiyonlar listelenmektedir.

Sıklık kategorileri aşağıdaki şekildedir:

Çok yaygın (>1/10)

Yaygın (>1/100 ile <1/10)

Yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100)

Seyrek (>1/10.000 ile <1/1.000)

Çok seyrek (<1/10.000)

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Anafilaksi gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları, ürtiker

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın: İnsomnia

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Ekstrapiramidal reaksiyonlar, Serotonin sendromu (Bakınız Bölüm 4.4 ve Bölüm 4.5)

Kardiyak hastalıklar:

Yaygın olmayan: QT uzaması

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın: Konstipasyon Yaygın: Diyare

Hepato-bilier hastalıklar:

Yaygın: Karaciğer transaminazlarında artışlar*

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan: Döküntü

* Karşılaştırıcı tedavi alan hastalarda benzer sıklıkta görülmüştür.

Diğer

534 / 8

KYTRİL® ve diğer serotonerjik ilaçların eş zamanlı kullanımını takiben, diğer

53

antagonistleriyle olduğu gibi, serotonin sendromu vakaları (bozulmuş mental durum,otonom disfonksiyon ve nöromuskuler anormallikler) raporlanmıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

KYTRİL® için spesifik bir antidot yoktur. Doz aşımında semptomatik tedavi uygulanmalıdır. 38,5 mg'a kadar aşırı dozda granisetron hidroklorürün tek bir enjeksiyonşeklinde uygulanması semptomsuz bildirilmiştir veya yalnızca hafif bir baş ağrısıbildirilmiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antiemetikler ve Bulantıya Karşı Kullanılan İlaçlar, Serotonin (

53

) antagonistleri

ATC kodu: A04AA02

5-hidroksitriptamin3 (

5353

reseptörlerini uyaranserotonini serbest bırakırlar. Bu da vagal afferent boşalmaya neden olarak kusmayıindükler.

KYTRİL® potent bir antiemetiktir ve

532

tipi reseptörler dedahil olmak üzere diğer reseptörlerin bağlanma yüzeylerine affinitesinin önemsizolduğunu göstermiştir.

Etkinlik:

Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma

İ.v. ve oral olarak uygulanan KYTRİL®'in yetişkinlerde kanser kemoterapisine bağlı bulantı ve kusmayı önlediği gösterilmiştir.

Radyasyon kaynaklı bulantı ve kusma

Yetişkinlerde oral yolla uygulanan KYTRİL®'in tüm vücuda veya karın bölgesine ışın uygulaması sonucu görülen bulantı ve kusmaları önlemede etkili olduğu gösterilmiştir.Çocuklardaki etkinliği kontrollü klinik çalışmalarla kanıtlanmamıştır.

5 / 8

Post-Operatif Bulantı ve Kusma

KYTRİL®'in yetişkinlerde oral yoldan alındığında post-operatif bulantı ve kusmanın önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.

Granisetron'un Farmakolojik Özellikleri

Sitokrom P-450'deki aktivitesi üzerinden nörotropik ve diğer etkin maddelerle etkileşim gösterdiği raporlanmıştır (Bkz. Bölüm 4.5).

In vitroInvitro

granisetronun ketakonazol tarafından halka oksidasyonunun engellendiğigörülmesine rağmen, klinik anlam taşıdığı düşünülmemektedir.

535.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:


KYTRİL® absorpsiyonu hızlı ve tamdır, oral biyoyararlanım ilk geçiş metabolizması nedeniyle yaklaşık olarak %60'a düşer. Besinler genellikle oral biyoyararlanımı etkilemez.

Dağılım:


KYTRİL® yaklaşık ortalama 3 L/kg'lık bir dağılım hacmi ile geniş oranda dağılır. Plazma proteinlerine yaklaşık %65 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


Biyotransformasyon, N-demetilasyon ve konjugasyonu takip eden aromatik halka oksidasyonu yoluyladır.

İn vitro

karaciğer mikrozomlarıyla yapılan çalışmalarda,granisetron metabolizmasının majör yolunun, ketokonazol tarafından inhibe edilmesinin,metabolizmanın sitokrom P-450 3A alt grubu aracılığıyla olabileceğini göstermiştir.

Eliminasyon:


Eliminasyon başlıca karaciğer metabolizması yoluyla olur. İdrarla atılan metabolitlerin doza göre oranı %47 iken değişmemiş granisetronun oranı %12'dir. Kalanı feçeslemetabolitleri halinde atılır. Plazma yarı ömrü hastalarda oral ve i.v. yollarla verildiğindeyaklaşık 9 saattir ve kişiler arası farklılıklar gösterebilir.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Granisetronun farmakokinetiği, tavsiye edilen klinik dozların, oral yolla 2.5, i.v. yolla 4 katına kadar alındığında lineer farmakokinetikten sapma göstermemektedir.

Yapılan çalışmalar, 3 mg granisetronun i.m. enjeksiyon sonrası sistemik dağılımının, 5 dakikalık i.v. infüzyondan daha yavaş olduğunu göstermiştir (düşük Cmaks ve geç Tmaks ilede işaret edildiği gibi). Diğer taraftan, bu iki farklı yoldan uygulanan granisetronunfarmakokinetiği gerçekte farklılık göstermez.

6 / 8

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalardan elde edilen veriler, tek bir intravenöz dozdan sonraki farmakokinetik parametrelerin sağlıklı insanlardakine yakınolduğunu göstermiştir.

Karaciğer yetmezliği:

Neoplastik karaciğer tutulumu nedeniyle karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda, bir i.v. dozun toplam plazma klerensi, karaciğer tutulumu olmayanhastalara göre yaklaşık yarıya inmiştir. Bu değişikliğe rağmen, doz ayarlaması gereklideğildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda, tek bir i.v. dozdan sonra farmakokinetik parametreler yaşlı olmayan hastalar için bulunan aralık içindedir.

Pediyatrik popülasyon:5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

KYTRİL®'in klinik öncesi verileri, güvenlik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, üreme toksisitesi ve genotoksisite açısından insanlar için bir tehlike teşkil etmediğinigöstermektedir. KYTRİL®'in karsinojenisite çalışmaları, insanlarda önerilen dozkullanıldığında bir tehlike teşkil etmediğini göstermektedir. Fakat daha yüksek dozda veuzun süreli kullanımda karsinojenisite riski göz ardı edilmemelidir. İnsan kardiyak iyonkanalı klonlarında yapılan çalışma, KYTRİL®'in HERG potasyum kanallarını tıkamayoluyla kardiyak polarizasyonu etkileme potansiyeli olduğunu göstermiştir. KYTRİL®'inhem sodyum hem potasyum kanallarını tıkadığı gözlenmiştir ve PR, QRS ve QTaralıklarının uzamasıyla depolarizasyon ve polarizasyonu etkileme potansiyeli vardır. Buveri, bu sınıftaki ajanların EKG'de ortaya çıkarabileceği değişikliklerin (özellikle QT veQRS uzaması) moleküler mekanizmalarını aydınlatmaktadır. Fakat, kardiyak frekansta,kan basıncında veya EKG çıktısında modifikasyon yoktur. Değişiklikler gözlenirse de,genelde klinik anlam taşımazlar.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesiTabletler:

• Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmektedir)

• Hipromelloz

• Sodyum nişasta glikolat

• Mikrokristalize selüloz

• Magnezyum stearat

Film kaplama karışımı:

• Hipromelloz

• Titanyum dioksit

E171


Makrogol 400

• Polisorbat 80

7 / 86.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir farmasötik geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

60 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

KYTRİL® 1 mg film kaplı tablet, PVC-ALU blisterde, 10 adet.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereksinim yoktur.

7. RUHSAT SAHİBİ

Assos İlaç Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. A.Ş.

Ümraniye, İstanbul, Türkiye Tel: (0216) 612 91 91Faks: (0216) 612 91 92

8. RUHSAT NUMARASI

2018/734

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 29.06.2017 Ruhsat yenileme tarihi: 28.12.2018

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

02.01.2019

8 / 8

İlaç Bilgileri

Kytril 1 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Granisetron Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Kytril 1 Mg Film Tablet - KUB
  • Kytril 1 Mg Film Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.