Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Aethoxysklerol % 1 I.v. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

AETHOXYSKLEROL®

%2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 ml enjeksiyonluk çözeltide;

Lauromacrogol 400 (Polidokanol) 10 mg

Yardımcı maddeler:

Etanol % 96 42 mg

Potasyum dihidrojen fosfat 0,85 mg

Disodyum fosfat dihidrat (Avr. Farm.) 2,40 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti

Berrak, renksizden çok açık yeşilimsi sarı renkte çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

AETHOXYSKLEROL® akut kanamalı özofagus varislerinin endoskopik sklerizasyon ile tedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Toplam kg vücut ağırlığı başına 4 mg olan lauromacrogol 400 dozu (vücut ağırlığı 70 kg olan bir hastada bu değer 28 ml'dir) gerek görülen istisnai durumlarda bir miktar aşılabilir.

Önerilen doz, kanama duruncaya (hemositaz) kadar 1 ml'lik kısımlar halinde 5-15 ml'dir.

Uygulama şekli:

AETHOXYSKLEROL®, intravenöz, subepitelyal ya da submukoz enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Enjeksiyonlar tercihen paravenöz (submukoz, subepitelyal) yolla özofagusun alt üçte birlik kısmına, kardiyadan başlanarak uygulanmalıdır. Uygulamayı yapan uzmanın deneyimine vetercihine bağlı olarak, intravasküler ya da kombine intravasküler ve paravenöz endoskopikenjeksiyonların uygulanması mümkündür. Kombine yöntemde, büyük varisler söz konusuysa,damarları sıkıştırmak için önce paravenöz, submukoz infiltrasyon yoluyla maksimum 5 mlAETHOXYSKLEROL® verilir. Bunun ardından, terapötik amaçlarla intimada istenen hasarıindükleyerek erken trombozun gelişmesini sağlamak amacıyla 1 -2 ml

Sayfa 1 / 7

AETHOXYSKLEROL® ile intravasküler enjeksiyonlar uygulanır. Özofagogastrik bileşkede uygulanan dairesel skleroterapi, kanama riski taşıyan özofagus varislerinin elimine edilmesiiçin genellikle yeterli olmaktadır. İkinci uygulama genellikle yaklaşık 7 gün sonra yapılır. Busüre 1-2 gün uzatılabilir ya da kısaltılabilir (hastanın durumuna ve uygulamayı yapan uzmanındeneyimine bağlı olarak).

Büyük delikli kanülleri olan esnek endoskoplar tercih edilmelidir. Kanama devam ettiği takdirde cihazın biyopsi kanalıyla yıkama yapılarak özofagus temizlenir.

İntravasküler enjeksiyonlar uygulanıyorsa, cihaza takılı balon kullanılarak sklerozan maddenin sistemik dolaşıma geçişi önlenebilir veya en azından azaltılabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

AETHOXYSKLEROL® kullanımı, akut şok durumundaki hastalarda ve lauromacrogol 400'e ya da AETHOXYSKLEROL®'ün bileşimindeki diğer maddelerden herhangi birine karşıalerjisi olan hastalarda kesinlikle konrendikedir.

Kanamalı özofagus varisleri yaşamı tehdit edici akut bir durum olduğu için, göz önünde bulundurulması gereken başka herhangi bir kontrendikasyon bulunmamaktadır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Özofagus varislerinin sklerizasyon ile tedavisinde daha yüksek lauromacrogol 400 (Polidokanol) konsantrasyonları hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Böyle bir uygulama ağırnekroz ve sekellerinin gelişmesine yol açabilir, bu durum rüptürle dahi sonuçlanabilir.

Bu tıbbi ürün sadece tek kullanıma yöneliktir, kalan miktarlar atılmalıdır.

AETHOXYSKLEROL®, % 5 (hacim/hacim) alkol içerir.

AETHOXYSKLEROL® potasyum içerir; fakat bu değer her bir ampulde 1 mmol (39 mg)'den düşüktür; yani esasında “potasyum içermez”.

AETHOXYSKLEROL® sodyum içerir; fakat bu değer her bir ampulde 1 mmol (23 mg)'den düşüktür; yani esasında “sodyum içermez”.

Acil durum önlemleri, belirtiler ve antidotlar:

Çok seyrek durumlarda, majör bir komplikasyon olarak anafilaktik şok meydana gelebilir. Böyle durumlar için uygun bir acil durum kiti hazır bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Lauromacrogol 400 bir lokal anesteziktir. Diğer anesteziklerle bir gün içerisinde kombinasyon halinde kullanıldığı takdirde, bu anesteziklerin kardiyovasküler sistem üzerinde aditif etkiyeyol açma riski vardır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik Kategorisi: C

Sayfa 2 / 7

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Doğum kontrol yöntemleriyle bilinen bir etkileşimi bulunmamaktadır.

AETHOXYSKLEROL® kullanan ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan veya gebe kalmayı planlayan kadınların doktora danışmaları ve uygun bir kontrasepsiyon yöntemi ile gebeliktenkorunmaları önerilir.

Gebelik dönemi:

AETHOXYSKLEROL® kesinlikle gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. AETHOXYSKLEROL®'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiş, fakatteratojenik potansiyel gözlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Laktasyon dönemi:

İnsanlarda lauromacrogol 400'ün anne sütüne geçme olasılığıyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Emzirme döneminde sklerizasyon ile tedavi gerektiği takdirde emzirmeye 2-3gün ara verilmesi tavsiye edilir.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Lauromacrogol 400'ün üreme yeteneği üzerindeki etkisi ile ilgili klinik öncesi güvenlilik çalışmaları yapılmıştır. İnsanlarda lauromacrogol 400'ün fertilite üzerindeki etkisi hakkındahiçbir veri mevcut değildir. Erkek ve dişi sıçanlarda lauromacrogol 400'ün üreme performansıüzerinde hiçbir etkisi yoktur (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

AETHOXYSKLEROL®'ün taşıt ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Akut kanamalı özofagus varislerinin AETHOXYSKLEROL® ile endoskopik sklerizasyon ile tedavisinden sonra advers ilaç reaksiyonlarının görülmesi çok yaygın olarak rastlanan birdurumdur. Bununla birlikte, tek tek advers olayların şiddeti ve sıklığı altta yatan hastalığınşiddetine ve terapötik duruma bağlıdır (örneğin, sürekli ya da aralıklı kanama).

Çoğu durumda, hangi advers reaksiyonların metodolojiden kaynaklandığı (yani cihaz kullanımı nedeniyle ortaya çıktığı), hangilerine AETHOXYSKLEROL®'ün neden olduğu tamolarak ayırt edilememektedir. Klinik çalışmaları da içeren AETHOXYSKLEROL® ilesklerizasyon tedaviden sonra belirtilen sıklık düzeylerinde aşağıdaki advers reaksiyonlargözlenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Bakteremi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyonlar, astım, anjiyoödem, jeneralize ürtiker

Sayfa 3 / 7

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Baş dönmesi, parestezi

Göz hastalıkları

Çok seyrek: Görme bozuklukları

Kardiyak hastalıklar

Çok seyrek: Bradikardi, kardiyak arrest

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Pulmoner emboli

Çok seyrek: Dolaşım kollapsı, şok

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Çok yaygın: Göğüs ağrısı

Yaygın: Plevral efüzyon, mediyastinit, pnömoni, dispne Yaygın olmayan: Pnömotoraks

Çok seyrek: Akut solunum sıkıntısı sendromu, şilotoraks, pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Özofagus hemorajisi, disfaji, özofagus stenozu

Yaygın: Özofagus perforasyonu

Seyrek: Özofagobronşiyal fistül, özofagus diskinezisi

Çok seyrek: Tat duyusu değişikliği, bulantı, psödodivertiküler hastalık

(Kist ve polipler dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Çok seyrek: Özofagal skuamoz hücre kanseri (etiyolojisi bilinmeyen, muhtemelen temelinde bir hastalık yatan)

Genel bozukluklar ve uygulama yerinde gözlenen durumlar

Çok yaygın: Enjeksiyon yerinde ülser, nekroz, pireksi

Araştırmalar

Çok seyrek: Düşük tansiyon

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected]

; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

Sayfa 4 / 7

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Lokal ve sistemik reaksiyonlarda artış beklenmektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Lokal enjeksiyonla uygulanan sklerozan ajan ATC kodu: C05BB02

Etki mekanizması:

Lauromacrogol 400, konsantrasyon ve hacime bağlı olarak kan damarlarının endoteline hasar verici bir etkiye sahiptir. Bu özellik fibröz dokuya dönüşümüne neden olur. Perivasküleruygulama sonrasında lokal ödem oluşumu, özofagus duvarının varis kompresyonuna vesklerozuna yol açar. Ayrıca, lauromacrogol 400, lokal anestetik etkiye ve in vitro ortamdagösterilebilen zayıf antikoagülan etkiye sahiptir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


37 mg 14C-lauromacrogol 400, altı sağlıklı deneğe yüksek oranda seyreltilmiş çözelti halinde, büyük safen vene uygulama yoluyla verilmiştir. Lauromacrogol 400'ün plazmadakonsantrasyon-zaman seyri bifazik özellikte olmuştur. AUC® değeri 3,16 pg x saat/ml'dir.

Bir başka çalışmada, varisli 6 hastada (çap > 3 mm) AETHOXYSKLEROL® % 3 tedavisinden sonra metabolize olmamış lauromacrogol 400 moleküllerinin plazmakonsantrasyonları saptanmıştır. AUC® değeri 6,19-10,9 pg x saat/ml'dir.

Dağılım:


Dağılım hacmi 17,9 l olarak bulunmuştur.

Biyotransformasyon:


Klinik olmayan çalışmalar lauromacrogol 400'ün kısmen metabolize olduğunu göstermiştir. Ağırlıklı olarak, hepatik sitokrom P450 enzimleri farklı polimerizasyon derecesine sahipürünlere veya metabolitlere parçalanır. Lauromacrogol 400, yağlı alkollere metabolizeedilmiştir ve B-oksidasyona uğramıştır.

Eliminasyon:


Lauromacrogol 400 ve işaretli metabolitlerinin terminal eliminasyon yarı ömrü 4,09 saat olarak bulunmuştur. Total klerens ise 11,68 l/saattir. Uygulanan dozun % 89'u ilk 12 saatiçerisinde kandan elimine edilmiştir.

Bir başka çalışmada, varisli 6 hastada (çap > 3 mm) AETHOXYSKLEROL® % 3 tedavisinden sonra metabolize olmamış lauromacrogol 400 moleküllerinin plazmakonsantrasyonları saptanmıştır.

Değişmemiş bileşenlerinin plazma yarı ömrü 0,94 - 1,27 saat, ve AUCro değeri 6,19-10,90 pg x saat/ml'dir.

Sayfa 5 / 7

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Lauromacrogol 400'ün farmakokinetik özellikleri doz doğrusallığı göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan deneylerinde, AETHOXYSKLEROL®'ün nispeten düşük bir akut toksisiteye sahip olduğu gözlenmiştir. Güvenlilik farmakolojisi çalışmalarında negatif kronotropik, inotropikve dromotropik etkiler gözlenmiş ve kan basıncında düşüş saptanmıştır. Eş zamanlı olarakdiğer lokal anestezikler verildiğinde ilave antiaritmik etkiler gözlenmiştir. TekrarlananAETHOXYSKLEROL® uygulamasından sonra, araştırılan tüm türlerdeki hayvanlardabağırsaklarda, böbreküstü bezlerinde ve karaciğerde (tavşanlarda, bunlara ek olarakböbreklerde) önemli histolojik değişiklikler gözlenmiştir.

Lauromacrogol 400, araştırılan tüm türlerde hematüriye neden olmuştur. 4 mg/kg vücut ağırlığı/gün ya da daha yüksek dozlarda, erkek sıçanlarda karaciğer ağırlığında artışgörülmüştür. 14 mg/kg/gün ya da daha yüksek dozlarda ise ALAT/GPT ve ASAT/GOTaktivitesinde artış görülmüştür.

Mutajenite:

Lauromacrogol 400 in vitro ve in vivo olarak kapsamlı testlere tabi tutulmuştur. Lauromacrogol 400'ün memeli hücrelerinde poliploidleri indüklediği bir in vitro testharicinde, tüm testlerin sonuçları negatif bulunmuştur. Bununla birlikte, tıbbi ürün talimatlarauyularak kullanıldığı takdirde, herhangi anlamlı bir klinik genotoksik potansiyelbeklenmemektedir.

Üreme toksisitesi:

Lauromacrogol 400'ün birkaç hafta boyunca ya da organogenez esnasında her gün intravenöz uygulanması, sıçanlarda erkek ya da dişi fertilitesi ya da erken embriyo gelişimi üzerindeherhangi bir etkiye neden olmamıştır. Aynı zamanda sıçanlarda ya da tavşanlarda teratojeniketkileri indüklememiştir; fakat maternal toksik doz aralığında embriyotoksik ve fötotoksiketkiler (embriyo/fötal mortalitede artış, fötal ağırlıkta azalma) görülmüştür. Organogenezesnasında uygulama art arda 4 gün olacak şekilde aralıklarla sınırlandığında, maternal toksiketki ya da embriyotoksik/fötotoksik etkiler ortaya çıkmamıştır (tavşanlarda). Gebeliğin geçdöneminde ve emzirme döneminde annelerine iki günde bir intravenöz lauromacrogol 400uygulanan sıçanlarda perinatal ve postnatal gelişim, davranış ve üremede herhangi birbozulma olmamıştır. Lauromacrogol 400, sıçanlarda plasental bariyeri geçer.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Etanol % 96

Potasyum dihidrojen fosfat

Disodyum fosfat dihidrat (Avrupa Farmakopesi)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürüne ait geçimlilik çalışmaları olmadığından diğer tıbbi ürünlerle karıştırılarak kullanılmamalıdır.

Sayfa 6 / 7

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

AETHOXYSKLEROL®

%6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Bu flakon tek kullanımlıktır. Kullanımdan sonra kalan kısım atılmalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Assos İlaç Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. A.Ş.

Ümraniye, İstanbul, Türkiye Tel: (0216) 612 91 91Faks: (0216) 612 91 92

8. RUHSAT NUMARA SI(LARI)

2018/745

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 15.04.1994 Ruhsat yenileme tarihi: 28/12/2018

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

04/01/2019

Sayfa 7 / 7

İlaç Bilgileri

Aethoxysklerol % 1 I.v. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon

Etken Maddesi: Lauromacrogol 400

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.