Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Primasef 1000 Mg Im/iv Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PRİMASEF 1000 mg IM/IV enjeksiyonluk toz içeren flakon

S2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon 1000 mg sulbaktama eşdeğer miktarda sulbaktam sodyum ve 1000 mg sefoperazona eşdeğer miktarda sefoperazon sodyum içerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kas içi (IM) ve damar içi (IV) enjeksiyonluk toz içeren flakon.

PRİMASEF, teflon kaplı tıpalı flip off alüminyum başlıklı renksiz flakon içerisinde beyaz tozdur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

PRİMASEF, duyarlı organizmaların meydana getirdiği aşağıda görülen enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

• Solunum yolları enfeksiyonları (üst ve alt)

• İdrar yolu enfeksiyonları (üst ve alt)

• Peritonit, kolesistit, kolanjit ve diğer karın boşluğu enfeksiyonları

• Septisemi

• Menenjit

• Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları

• Kemik ve eklem enfeksiyonları

• Enflamatuvar pelvik hastalık, endometrit, gonore ve diğer genital yol enfeksiyonları.

Enfeksiyonların çoğu geniş etki spektrumundan ötürü tek başına PRİMASEF ile yeterli şekilde tedavi edilebilir. Bununla beraber, kombine tedavi endikasyonu mevcutsa,PRİMASEF diğer antibiyotiklerle beraber kullanılabilir. Şayet birlikte bir aminoglikozidkullanılacaksa (bkz. Bölüm 6.2), tedavi süresince renal fonksiyonlar kontrol edilmelidir(bkz. Bölüm 4.2).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde: PRİMASEF'in mutad yetişkin günlük dozu aşağıdaki tablodaki gibidir ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüşBu belge 5070 sadozlÖr(frali®:det(8ıateahaivi8 aakşafflkMar4i$t8k0wşPRİMAıSEF:/1bg)tuygutanfFFu/EImza/Kontro1

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ne aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lZmxARG^3TnUySHY3aklUZlAxZW56

1/15

Ticari Adı

Eşdeğer dozu (g)

Sefoperazon+

sulbaktam

Total doz (g)

Seyreltici

hacmi

(ml)

Maksimum nihai

konsantrasyon

(mg/ml)

PRIMASEF 1000 mg IM/IVenjeksiyonluk toziçeren flakon

1.0 + 1.0
2.0
8
125 + 125

Şiddetli veya inatçı enfeksiyonlarda günlük total PRIMASEF dozu 8 g'a kadar 1:1 oranında (4 g sefoperazon aktivitesi gibi) veya 12 g'a kadar 2:1 oranında (8 gsefoperazon aktivitesi gibi) yükseltilebilir. 1:1 oranında alan hastalara gerekirse dahafazla sefoperazon ayrı olarak verilebilir.

Sulbaktamın tavsiye edilen günlük maksimum dozu 4 g'dır.

Uygulama şekli:

Damar veya kas içine uygulanır.

Yapılan çalışmalarda PRIMASEF'in ml'de 10 mg sefoperazon ve 5 mg sulbaktamdan ml'de 250 mg sefoperazon ve 125 mg sulbaktama kadar olan değişikkonsantrasyonlarında; enjeksiyonluk su,

%%

0.225 tuzlu suiçinde % 5 dekstroz, izotonik tuzlu su içinde % 5 dekstroz mayileri ile geçimli olduğugösterilmiştir.

Intravenöz uygulama


Aralıklı enfüzyonda, her PRIMASEF flakonu, (tabloda gösterilen) uygun miktar % 5 dekstroz / sudaki solüsyonu, % 0.9 sodyum klorür enjeksiyonu veya enjeksiyonluk sterilsu ile sulandırıldıktan sonra ve 20 ml'ye aynı solüsyonla seyreltildikten sonra 15 ila 60dakikalık bir sürede uygulanır.

Laktatlı Ringer solüsyonu intravenöz infüzyon için uygun bir araçtır fakat ilk sulandırma için uygun değildir (bkz. Bölüm 6.2 ve 6.6).

Sulandırma için enjeksiyonluk su kullanılmalıdır. Steril enjeksiyonluk su ile sulandırmayı takiben (tabloda gosterilen) Laktatlı Ringer solüsyonu ile 5 mg/ml sulbaktamkonsantrasyonuna seyreltilerek yapılan iki basamaklı bir seyreltme gereklidir (50 mlLaktatlı Ringer çözeltisi içinde ilk dilüsyondan 2 ml veya 100 ml Laktatlı Ringer çözeltisiiçinde ilk dilüsyondan 4 ml kullanınız).

Intravenöz enjeksiyon için her flakon yukarıda belirtildiği gibi sulandırılmalı, üç dakikadan az olmayan bir sürede tatbik edilmelidir.


2/15

İntramusküler uygulama


% 2'lik Lidokain hidroklorür intramusküler uygulama için elverişli bir araçtır fakat ilk sulandırma için uygun değildir (bkz. Bölüm 6.2). Sulandırma için enjeksiyonluk steril sukullanılmalıdır. 250 mg/ml veya daha fazla bir sefoperazon konsantrasyonu için steril suve takiben % 2 lidokain ile sonuçta yaklaşık

%Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Karaciğer yetmezliği:

Bkz. Bölüm 4.4.

Böbrek yetmezliği:

Renal fonksiyonları belirgin azalma gösteren (kreatinin klerensi 30 ml/dak'dan az) hastalarda azalan sulbaktam klerensini kompanse etmek için PRİMASEF dozuayarlanmalıdır. Kreatinin klerensi l5 -30 ml/dk arasında olan hastalar 12 saatte birmaksimum l g sulbaktam dozu almalıdırlar (bu hastalarda maksimum günlük sulbaktamdozu 2 g'dır). Kreatinin klerensi 15 mlldk'dan az olan hastalarda 12 saatte bir maksimum500 mg sulbaktam (günde maksimum l g sulbaktam) dozu alınmalıdır. Şiddetlienfeksiyonlarda ayrıca ilave sefoperazon uygulaması gerekebilir.

Sulbaktamın farmakokinetik profili hemodiyalizden önemli derecede etkilenir. Hemodiyaliz sırasında sefoperazon serum yarı ömrü hafifçe azalabilir. Bu sebeptendolayı dozlar, diyaliz süresini takip edilecek şekilde ayarlanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

PRİMASEF'in çocuklarda günlük mutad dozu aşağıdaki tablodaki gibidir:

Oran

Sefoperazon/Sulbaktam

mg/kg/gün

Sulbaktam aktivitesi mg/kg/gün

Sefoperazon Aktivitesi mg/kg/gün

1:1
40-80

20-40

20-40

2:1
60-30

40-20

20-10

Uygulama 6 veya 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlar halinde yapılır. Ciddi veya inatçı enfeksiyonlarda bu dozlar günde 160 mg/kg'a kadar 1:1 oranında (sefoperazonaktivitesi olarak 80 mg/kg/gün) yükseltilebilir. Dozlar 2 - 4 eşit doza bölünerek uygulanır(bkz. Bölüm 4.4 ve 5.3).

Yeni doğan Bebeklerde Kulllanım

Yeni doğan bebeklerde hayatlarının ilk haftasında ilaç 12 saatte bir uygulanmalıdır. Pediyatride sulbaktamın maksimum günluk dozu 80 mg/kg/gün'ü geçmemelidir. 80mg/kg/gün'den fazla sefoperazon aktivitesinin gerekli olduğu hallerde ilave olarak ayrıca

3/15

Geriyatrik popülasyon:

Bkz. Bölüm 5.2.

4.3. Kontrendikasyonlar

Penisilinler, sulbaktam, sefoperazon veya sefalosporinlerin herhangi birine alerjisi olduğu bilinen hastalarda PRİMASEF kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırı duyarlılık


Sefalosporin veya beta laktam ilaçlarla tedavi uygulanan hastalarda, ciddi ve ara sıra fatal aşırı duyarlılık (anafilaktik) reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar daha ziyadegeçmişinde bir çok alerjene aşırı hassasiyeti olan kişilerde meydana gelirler. Eğer alerjikbir reaksiyon meydana gelirse, ilaç kesilmeli, uygun tedavi başlatılmalıdır.

Ciddi anaflaktik reaksiyonlar epinefrin ile hemen acil tedavi gerektirir. Oksijen, intravenöz steroidler ve entübasyon dahil hava yollarına müdahale gerektiği şekildeuygulanmalıdır.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanım

Sefoperazon yoğun olarak safra ile atılır. Karaciğer hastalığı ve/veya biliyer obstrüksiyonu olan hastalarda sefoperazonun üriner itrahı artmış ve serum yarı ömrügenellikle uzamıştır. Şiddetli hepatik disfonksiyon mevcudiyetinde bile, safrada terapötikkonsantrasyonlar elde edilir ve ilacın yarı ömründe yalnızca 2-4 misli bir artma görülür.

Şiddetli biliyer obstrüksiyon, şiddetli karaciğer hastalığı veya bunlarla birlikte renal disfonksiyon mevcutsa doz modifikasyonu gerekebilir.

Hem hepatik disfonksiyon, hem de birlikte renal bozukluk olan kişilerde sefoperazon serum konsantrasyonları kontrol edilmeli ve gereğine göre doz ayarlanmalıdır. Buvakalarda serum konsantrasyonları yakından takip edilemiyorsa günlük sefoperazon dozu2 g'ı aşmamalıdır.

Böbrek fonksiyon bozukluğunda kullanım

Renal fonksiyonları belirgin azalma gösteren (kreatinin klerensi 30 ml/dak'dan az) hastalarda azalan sulbaktam klerensini kompanse etmek için PRİMASEF dozuayarlanmalıdır.

Kreatinin klerensi 15-30 ml/dak arasında olan hastalar 12 saatte bir maksimum 1 g sulbaktam dozu almalıdırlar (bu hastalarda maksimum günlük sulbaktam dozu 2 g'dır).Kreatinin klerensi 15 ml/dak'dan az olan hastalarda 12 saatte bir maksimum 500 mgsulbaktam (günde maksimum 1 g sulbaktam) dozu alınmalıdır. Şiddetli enfeksiyonlardaayrıca ilave sefoperazon uygulaması gerekebilir.

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lZmxXRG83YnUySHY3aklUZlAxZW56

4/15

Sulbaktamın farmakokinetik profili hemodiyalizden önemli derecede etkilenir. Hemodiyaliz sırasında sefoperazon serum yarı ömrü hafifçe azalabilir. Bu sebeptendolayı dozlar, diyaliz süresini takip edilecek şekilde ayarlanmalıdır.

Genel

Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi, sefoperazon ile tedavi edilen hastaların birkaçında vitamin K eksikliği görülmüştür. Mekanizması, büyük bir ihtimalle, normalde bu vitaminsentezleyen bağırsak florasının baskılanmasına bağlanmıştır. Bu riske maruz kalanlararasında yeterli beslenemeyen, malabsorbsiyon durumu gösteren (örn: kistik fibrozis)veya uzun süreli intravenöz beslenmede olan hastalar vardır. Bu hastalarda veantikoagülanlar ile tedavi gören hastalarda protrombin zamanı kontrol edilmeli ve gerekliise eksojen vitamin K verilmelidir.

Diğer antibiyotiklerle de olduğu gibi, uzun süre PRİMASEF uygulanması esnasında, duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesi görülebilir. Tedavi süresince hastalardikkatle gözlenmelidir. Diğer güçlü sistemik ajanlarda olduğu gibi, uzun süreli tedavilersırasında renal, hepatik ve hematopoetik sistemler dahil, organ ve sistem disfonksiyonuiçin periyodik kontroller yapılması tavsiye edilir. Bu, bilhassa yenidoğanlar, özellikleprematüre doğanlar ve diğer bebeklerde önemlidir.

Clostridium difficileC.Difficile''

nin aşırı çoğalmasını sağlayacak şekilde kolonun normal florasınıdeğiştirmektedir.

C.difficile,C.difficile

'in aşırı toksin üreten suşları, artmış morbidite ve mortaliteye sebep olur; bu enfeksiyonlar antimikrobiyalterapiye refrakter olabilirler ve kolektomiye gereksinim duyabilirler. CDAD antibiyotikkullandıktan sonra diyare gelişen tüm hastalarda dikkate alınmalıdır. CDAD'nınantibakteriyel ajanların verilişinden 2 ay sonraya kadar ortaya çıkabileceği rapor edildiğiiçin özenli anamnez alınmalıdır.

Bebeklerde kullanım

PRİMASEF bebeklerde etkili olarak kullanılmıştır. Prematüre bebekler ve yeni doğanlarda yoğun bir şekilde incelenmemiştir. Bundan dolayı prematüre ve yeni doğanbebeklerin tedavisinde muhtemel yararlar ve potansiyel riskler iyice tartılarak kararverilmelidir (bkz. Bölüm 5.3).

Sefoperazon bilirubini, plazma proteinine bağlanma yerlerinden ayırmaz.

PRİMASEF, her dozunda 134.71 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.


5/15

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Kombinasyon tedavisi

PRİMASEF, geniş etki spektrumu sebebiyle birçok enfeksiyonu tek başına tek başına tedavi edebilir. Ancak PRİMASEF diğer antibiyotikler ile de eş zamanlı kullanılabilir.Eğer aminoglikozidler ile birlikte kullanılacaksa (bkz Bölüm 6.2); renal fonksiyonlartedavi boyunca izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

Alkol

Sefoperazon tedavisi süresince ve son dozdan 5 gün sonrasına kadar alkol alan kişilerde kızarma, terleme, baş ağrısı, taşikardi ile karakterize bir reaksiyon bildirilmiştir. Bunabenzer reaksiyonlar diğer bazı sefalosporinler ile de bildirilmiştir. PRİMASEF verilenhastalar, aynı zamanda alkollü içkiler almamaları için uyarılmalıdırlar. Oral veyaparenteral suni beslenme gereken hastalarda etanol içeren solüsyonlar kullanılmamalıdır.

İlaç ile laboratuar testleri arasında etkileşme

Fehling veya Benedict solüsyonları ile idrarda glukoz icin yanıltıcı pozitif reaksiyon görülebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon :

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Sulbaktam ve sefoperazon plasentadan geçer. Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve tam kontrollü çalışmalar yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan üreme deneyleri insanlarınvereceği cevaplar için her zaman doğru bir gösterge olmadığından gebelik döneminde builaç yalnız kesinlikle ihtiyaç varsa kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

6/15

Laktasyon dönemi

Sefoperazon ve sulbaktam ancak çok az miktarlarda insan sütü ile atılırlar. Her ne kadar bu iki ilaç emziren annelerin sütüne çok az miktar geçerse de, süt veren annelerdePRİMASEF ihtiyatla kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlarda insan dozunun 10 katına kadar olan dozlarda yapılmış olan üreme çalışmaları, hiçbir teratolojik bulgu veya fertilite bozukluğuna dair hiçbir kanıt göstermemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sulbaktam/sefoperazon ile mevcut olan klinik deneyime göre hastanın araç ve makine kullanma kabiliyetini etkilemesi olası değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

PRİMASEF genellikle iyi tolere edilir. Yan etkilerin çoğunluğu hafif veya orta şiddette olup tedavi devam ederken tolere edilmişlerdir.

İstenmeyen etkilerin sıklık sıralaması; çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek(<1/10.000) ve bilinmiyor (mevcut olan verilere göre sıklık tahmini yapılamayan)şeklindedir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Lökopeni*, nötropeni*, pozitif direct Coombs testi*, hematokritte azalma*, hemoglobinde azalma*,trombositopeni*,

Yaygın: Eozinofili*

Yaygın olmayan: Nötrofil sayısında azalma Bilinmiyor: Hipoprotrombinemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktoid reaksiyon (şok dahil) **, hipersensitivite**

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor:Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Diyare, bulantı, kusma Bilinmiyor

:Hepato-biliyer hastalıklar

Çok yaygın: Alanin aminotransferazda artış*, aspartate aminotransferazda artış*, aklalin

7/15

Yaygın: Bilirubinde artış*

Bilinmiyor: Sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kaşıntı, ürtiker

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, makülopapüler deri döküntüleri, toksik

epidermal nekroliz**

Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmiyor: Hematüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: İnfüzyon bölgesinde flebit, enjeksiyon yerinde ağrı, ateş, titreme

* Laboratuvar anormalliklerinin yan etki sıklıklarının hesaplanması için, başlangıç değerleri de anormal olan bütün hastalar dahil edilerek, ulaşılabilir tüm laboratuvardeğerlerine yer verilmiştir. Ham bilgi, ortaya çıkan önemli laboratuvar değişikliklerinedeniyle tedavi gören ve tedavi görmeyen hastaları gruplandırarak ayıracak kadar yeterliolmadığı için konservatif bir yaklaşım temel alınmıştır.

Çalışmalarda; lökosit, nötrofil, trombosit, hemoglobin ve hematokrit miktarları için yalnızca anormalikler bildirilmiş olup artma ve azalma ayrıştırılmamıştır.

** Ölüm vakaları bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sulbaktam sodyum ve sefoperazon sodyumun insanlarda akut toksititesi üzerine sınırlı bilgi mevcuttur. İlacın aşırı doz kullanımında, temel olarak ilaç ile ilgili yan etkilerinuzantısı olan belirtiler meydana getireceği beklenmektedir. Beta lactam antibiyotiklerinbeyin omurilik sıvısında yüksek konsantrasyonda bulunmasının, nöbet dahil olmak üzerenörolojik etkilere yol açabileceği gerçeği göz önünde tutulmalıdır. Sulbaktam vesefoperazonun her ikisi de dolaşımdan hemodiyaliz ile uzaklaştırıldığından, doz aşımıböbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda meydana gelirse, bu prosedürler ilacınvücuttan eliminasyonunu kolaylaştırabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Bu bel5e!o70 saFarifflaMnafflife özettittesorik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !ZmxXRG83YnUySHY3aklUZlAxZW56 adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !ZmxXRG83YnUySHY3aklUZlAxZW56

8/15

Farmakoterapötik grubu: Sefalosporin (3. kuşak) + Beta-laktamaz inhibitörü ATC Kodu: J01DD62

Sulbaktan sodyum temel penisilin çekirdeğinin bir türevidir. Sadece parenteral kullanım için olan, geri dönüşümsüz bir beta laktamaz inhibitörüdür. Kimyasal olarak sodyumpenisilinat sulfondur ve suda çok eriyen beyazımsı kristal bir tozdur.

Sefoperazon sodyum kristal yalnız parenteral kullanıma mahsus, yarı sentetik geniş spektrumlu bir sefalosporin antibiyotiğidir. Beher gramı 34 mg (1.5 mEq) sodyum ihtivaeder. Sefoperazon suda kolay çözünen beyaz kristal bir tozdur.

Etki mekanizması

PRİMASEF'teki antibakteriyel eleman, üçüncü kuşak bir sefalosporin olan sefoperazondur ki bu, aktif çoğalma döneminde hücre duvarı mükopeptidininbiyosentezini inhibe ederek duyarlı organizmalara karşı etkin olur. Sulbaktam

NeisseriaceaeAcinetobacter

haricinde yararlı bir antibakteriyel aktiviteye sahipdeğildir. Bununla beraber hücreden arındırılmış bakteriyel sistemlerle yapılanbiyokimyasal çalışmalar, sulbaktamın beta laktam antibiyotiğe dirençli organizmalardaoluşan en önemli beta laktamazların irreversibl inhibitörü olduğunu göstermiştir.

Sulbaktamın dirençli organizmalar tarafından penisilinlerin ve sefalosporinlerin tahrip edilmesini önleyici gücü, dirençli suşlar kullanılarak bütünlüğünü koruyanorganizmalarda yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır, ki bunlarda sulbaktam, penisilin vesefalosporinlerle belirgin sinerji göstermiştir. Sulbaktam, bazı penisilin bağlayıcıproteinlerle de bağlandığı için, duyarlı suşlar PRİMASEF'e yalnız sefoperazondan dahaduyarlı hale getirilmiştir.

Sulbaktam ve sefoperazon bileşimi sefoperazona duyarlı olan bütün organizmalara etkilidir.

Buna ilaveten, aşağıdakiler başta olmak üzere çok çeşitli organizmalara karşı sinerjistik aktivite gösterir (bileşimin minimum inhibitör konsantrasyonları her komponentinkinekıyasla 4 misline kadar azalır):

Haemophilus influenzae BacteroidesStaphylococcusAcinetobacter calcoaceticusEnterobacter aerogenesEscherichia coliProteus mirabilisKlebsiella pneumoniaeMorganella morganii


9/15

Enterobacter cloacae Citrobacter diversus


PRİMASEF, klinik olarak önemli çok çeşitli organizmalara

in vitro

olarak aktiftir.

Gram pozitif organizmalar

Staphylococcus aureus,Staphylococcus epidermidis


StreptococcuspneumoniaeDiplococcuspneumoniae)


Streptococcuspyogenes

(Grup A beta-hemolitik streptokok)

Streptococcus agalactiae

(Grup B beta-hemolitik streptokok)

Beta-hemolitik streptokoklarınStreptococcus faecalis'in

(enterococcus) birçok suşları

Gram negatif organizmalar

Escherichia coli KlebsiellaEnterobacterCitrobacter türleriHaemophilus influenzaeProteus mirabilisProteus vulgaris


Morganella morganiiProteus morganii

)

Providencia rettgeriProteus rettgeri)


Providencia

türleri

SerratiaS. marcescens

dahil)

Salmonella ve Shigella

türleri

Pseudomonas aeruginosaPseudomonas

türleri

Acinetobacter calcoaceticus


Neisseria gonorrhoeae


Neisseria meningitidis


Bordetella pertussis


Yersinia enterocolitica


Anaerobik Organizmalar:

Gram negatif basiller (

Bacteriodes fragilis,BacteriodesFusobacterium

türleri dahil).

Gram pozitif ve gram negatif koklar

(Peptococcus, PeptostreptococcusVeillonella

türleri dahil).

Gram pozitif basiller (

ClostridiumEubacteriumLactobacillus

türleri dahil).


10/15

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim :


Geçerli değil.

Dağılım :


Serum konsantrasyonlarının uygulanan dozla orantılı olduğu gösterilmiştir. Bu değerler, tek başlarına verildiklerinde bu maddeler için daha önce yayınlanan değerlerleuyumludur.

2 g PRİMASEF'in (1 g sulbaktam, 1 g sefoperazon) 5 dakika boyunca IV uygulamasından sonra sulbaktam ve sefoperazon ortalama doruk konsantrasyonlarısırasıyla 130.2 ve 236.8 mcg/ml'dir. Bu, sefoperazona kıyasla (Vd : 10.2 11.3 L)sulbaktamın (Vd: 18.0 27.6 L) daha geniş dağılım hacmini aksettirmektedir.

1.5 g PRİMASEF (0.5 g sulbactam ve 1 g sefoperazon) IM uygulamasından sonraki 15 dakika ile 2 saat arasında sulbaktam ve sefoperazon doruk konsantrasyonlarıgörülmüştür. Ortalama doruk serum konsantrasyonları sulbaktam ve sefoperazon içinsırasıyla 19.0 ve 64.2 mikrogram/ml' dir.

Hem sulbaktam hem de sefoperazon safra, safra kesesi, deri, apandis, fallop tüpleri, overler, uterus ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli doku ve sıvılara çok iyi dağılır.

Biyotransformasyon:


Mevcut bilgi yoktur.

Eliminasyon:


PRİMASEF ile verilen sulbaktam dozunun takriben

%%

25'i böbreklerden itrah olur. Sefoperazonun kalan dozunun büyük bir kısmı safradan itraholur. PRİMASEF uygulamasından sonra ortalama yarı ömür sulbaktam için bir saat ikensefoperazon icin 1.7 saattir.

PRİMASEF olarak beraberce kullanıldığında sulbaktam ve sefoperazon arasında hiç bir farmakokinetik ilaç etkileşim belirtisi bulunmamaktadır.

Çok dozlu uygulamalardan sonra PRİMASEF'in her iki bilesiğinin farmakokinetiğinde anlamlı değişiklik bildirilmemiş ve her 8 ila 12 saatte bir sıklıkla verildiğinde birikimgözlenmemiştir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Mevcut değil.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer fonksiyon bozukluğunda kullanım


Bu belge 5070 saBkzek!lÜmz a .4.

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lZmxXRG83YnUySHY3aklUZlAxZW56

11/15

Böbrek fonksiyon bozukluğunda kullanım


PRİMASEF uygulanan, değişik derecelerde renal fonksiyon gösteren hastalarda, sulbaktamın toplam vücut klerensi ile tahmin edilen kreatinin klerensi arasında çok iyi birkorelasyon vardır. Fonksiyonel olarak anefrik hastalarda sulbaktam yarı ömrü anlamlıolarak uzamıştır (ayrı çalışmalarda ortalama 6.9 ve 9.7 saat). Hemodiyaliz, sulbaktamınyarı ömrünü, toplam vücut klerensini ve dağılım hacmini anlamlı olarak değiştirmiştir.Böbrek yetmezliği olan hastalarda sefoperazon farmakokinetiğinde anlamlı değişikliklergözlenmemiştir.

Yaşlılarda kullanım


PRİMASEF'in farmakokinetiği böbrek yetmezliği bulunan ve karaciğer fonksiyonları bozulmuş yaşlı kişilerde etüd edilmiştir. Normal gönüllülerden elde edilen verilerlekarşılaştırıldığında bu kişilerde hem sulbaktam hem sefoperazon için daha uzun yarıömür, daha düşük klerens ve daha geniş dağılım hacmi saptanmıştır. Sulbaktamfarmakokinetiği renal disfonksiyonla iyi bir korelasyon gösterirken, sefoperazonunhepatik disfonksiyon derecesi ile iyi bir korelasyonu vardır.

Çocuklarda Kullanım


Pediyatrideki çalışmalar, sulperazon bileşiklerinin farmakokinetiğinde yetişkin değerlerine kıyasla anlamlı bir değişiklik göstermemiştir. Çocuklarda ortalama yarı ömürsulbaktam için 0.91 ile 1.42 saat ve sefoperazon için 1.44 ile 1.88 saat arasındadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farmakotoksisite çalışmaları sulbaktam/sefoperazon kombinasyonundaki ajanların, birbirlerinin toksisitelerini arttırmadığını göstermiştir. İki bileşen de klinikte uzun süredirkullanılmaktadır ve daha önceden iki ilacın da farmakotoksisitesini değerlendirmek içinkapsamlı çalışmalar yürütülmüştür. Ancak, tek doz veya tekrarlayan dozlarda kullanımdayapılan farmakotoksisite çalışmaları PRİMASEF' in iyi tolere edildiğini göstermektedir.

Erkek ve dişi sıçanlarda intravenöz uygulamadan sonra LD50 sırasıyla 9300 mg/kg ve 8200 mg/kg'dır; intraperitoneal uygulamadan sonra LD50 hem dişi hem erkek sıçanlarda6000 mg/kg'dan fazla olmuştur.

Erkek ve dişi farelerde intravenöz uygulamadan sonra DL50 sırasıyla 6900 mg/kg ve 7400 mg/kg'dır; intraperitoneal uygulamadan sonra DL50 hem dişi hem erkek farelerde 6000mg/kg'dan fazla olmuştur. Beagle cinsi dişi köpeklerde intravenöz uygulamadan sonraDL50 2000 mg/kg olmuştur.

Pediyatride kullanım

Test edilen bütün dozlarda sefoperazon puberte öncesi sıçanların testislerinde advers

Ortalama yetişkin insan dozunun takriben 16)Tkatı ,Tolan, 1000

romk olarak imzalanmıştır. Dokuman nftp://ebs.tıtck.ğov.tr/Basvuru/LImza/Kontrol

lZmxXRG83YnUySHY3aklUZlAxZW56

etkiler meydana getirmiştir. Or

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu

12/15

mg/kg/gün dozunun subkütan olarak uygulanması; testis ağırlığında azalma, spermatogenezde duraklama, azalmış germinal hücre miktarı ve sertoli hücresitoplazmasında vakuol teşekkülü ile sonuçlanmıştır. Lezyonların şiddeti, 100 mg -1000mg/kg/gün sınırları içinde doza bağımlı kalmıştır; düşük doz spermatositlerde önemsizbir azalmaya neden olmuştur. Yetişkin sıçanlarda bu etki görülmemiştir. En yüksek dozseviyeleri haricinde tüm dozlarda lezyonlar histolojik olarak geriye dönüşümlü idi.Bununla beraber bu çalışmalar, sıçanlarda çoğalma fonksiyonlarının müteakipgelişmesini değerlendirmemiştir. Bu bulguların insanlarla olan ilgisi bilinmemektedir.Yeni doğmuş sıçanlara bir ay süreyle 300 + 300 mg/kg/gün PRİMASEF subkutan olarakverilen gruplarda, testis ağırlığında azalma ve olgunlaşmamış tubüller görülmüştür. Sıçanyavrularında testis olgunluğu derecesinde büyük bireysel değişiklikler bulunması vekontrol gruplarında da olgunlaşmamış testisler bulunduğu için, bunun test ilacı ile ilişkisiolup olmadığı belli değildir. Ortalama yetişkin dozunun 10 mislini aşan dozlarda, yavruköpeklerde bu bulgulara rastlanmamıştır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde yoktur.

6.2. Geçimsizlikler

Aminoglikozidler

Aralarında fiziksel geçimsizlik olduğu için PRİMASEF ve aminoglikozid solüsyonları doğrudan karıştırılmamalıdır. Şayet PRİMASEF ve aminoglikozid kombinasyon tedavisidüşünülüyorsa, (bkz. Bölüm 4.1) bu, ikinci ayrı bir intravenöz tüp kullanarak birbirinitakiben aralıklı intravenöz infüzyonla sağlanır, fakat esas intravenöz tüp dozlar arasıuygun bir seyreltici ile yeterli olarak yıkanmalıdır. Gün içinde PRİMASEF dozlarıuygulamalarının aminoglikozid uygulamalarından mümkün olduğu kadar uzaktutulmaları da tavsiye olunur.

Laktatlı Ringer solüsyonu

Bu karışımın geçimsiz olduğu gösterildiğinden başlangıç sulandırması icin Laktatlı Ringer solüsyonundan kaçınılmalıdır. Fakat enjeksiyonluk su ile ilk sulandırmayımüteakip Laktatlı Ringer solüsyonu ile tekrar seyreltilecek şekilde iki basamaklı birsulandırma tatbik edilir ise elde edilen karışım stabildir (bkz. Bölüm 6.6).

Lidokain

Bu karışımın geçimsiz olduğu gösterildiğinden başlangıç sulandırması için

%

2'lik lidokain hidroklorürden kaçınılmalıdır. Fakat enjeksiyonluk su ile ilk sulandırmayımüteakip % 2'lik lidokain hidroklorür ile tekrar dilüe edilecek şekilde iki basamaklısulandırma tatbik edilir ise elde edilen karışım stabildir (bkz. Bölüm 6.6).

13/15

6.3. Raf ömrü

24 ay

Sulandırıldıktan sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Sulandırıldıktan sonra 25°C altındaki oda sıcaklığında 24 saat boyunca saklanabilir.

6.5. Ambalaj niteliği ve içeriği

Ürünün ambalajında; teflon kaplı tıpalı, flip off aluminyum başlıklı renksiz Tip III camdan yapılmış içinde 1000 mg sulbaktama eşdeğer miktarda sulbaktam sodyum ve1000 mg sefoperazona eşdeğer miktarda sefoperazon sodyum enjeksiyonluk toz içeren 1flakon + 1 eritici ampul (8 cc).

6.6. Beşeri tıbbi üründen arda kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarakimha edilmelidir.

Kullanıma hazırlama talimatı:


Sulandırma:

PRİMASEF 1000 mg IM/IV enjeksiyonluk toz içeren flakon;

Total doz (g)

Sefoperazon + sulbaktam eşdeğerdozu (g)

Seyreltici hacmi

Maksimum son konsantrasyon(mg/ml)

2.0
1.0 + 1.0
8.0

125+125

Yapılan çalışmalarda PRİMASEF'in ml'de 10 mg sefoperazon ve 5 mg sulbaktamdan ml'de 250 mg sefoperazon ve 125 mg sulbaktama kadar olan değişikkonsantrasyonlarında: enjeksiyonluk su;

%%

0.225 salin içinde%5 dekstroz; normal salin içinde % 5 dekstroz ile geçimli olduğu gösterilmiştir.

Laktatlı Ringer solüsyonu

Sulandırma için steril enjeksiyonluk su kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 6.2). Steril enjeksiyonluk su ile sulandırmayı takiben (bkz. yukarıdaki tablo) Laktatlı Ringersolüsyonu ile 5 mg/ml sulbaktam konsantrasyonuna seyreltilerek yapılan iki basamaklıbir seyreltme gereklidir (50 ml Laktatlı Ringer çözeltisi içinde ilk dilüsyondan 2 ml veya100 ml Laktatlı Ringer çözeltisi içinde ilk dilüsyondan 4 ml kullanınız).

14/15

Lidokain

Sulandırma için steril enjeksiyonluk su kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 6.2). 250 mg/ml veya daha yüksek sefoperazon konsantrasyonu icin, ml'sinde 250 mg sefoperazon ve 125 mgsulbaktam içeren yaklaşık

%7. RUHSAT SAHİBİ

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.

İş Kuleleri, Levent Mah., Meltem Sok.

No: 10 Kule: 2 Kat: 24 4. Levent, Beşiktaş, İstanbulTel: 0212 337 38 00

8. RUHSAT NUMARASI

172/94

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 07.02.1995 Ruhsat yenileme tarihi: 29.11.2010

10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ

15/15

İlaç Bilgileri

Primasef 1000 Mg Im/iv Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Sulbaktam Sodyum+sefoperazon Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.