Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mmr-ii 0.5 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon İçin Toz İçeren Flakon ve Çözücü Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

M-M-R II 0.5 ml Enjeksiyonluk Süspansiyon İçin Toz İçeren Flakon ve Çözücü İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Kızamık, kabakulak, kızamıkçık virüs aşısı (canlı, atenüe)

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Sulandırma sonrasında her 0.5 mL'lik dozun içeriği:

Kızamık virüsü1 Enders'in Edmonston B suşundan elde edilen (canlı, atenüe)..............1,000

TCID50* den az değil

Kabakulak virüsü1 Jeryl LynnTM [B seviye] suşu (canlı, atenüe)....... 12,500TCID50 den az değil

Kızamıkçık virüsü2 Wistar RA 27/3 suşu (canlı, atenüe)................. 1,000 TCID50 den az değil

* %50 doku kültürü enfeksiyöz dozu

1 Civciv embriyo hücrelerinde üretilir

2 WI-38 insan diploid akciğer fibroblastlarında üretilir

Yardımcı maddeler:

Sodyum fosfat monobazik 3.1 mg

Sodyum fosfat dibazik 2.2 mg

Potasyum fosfat monobazik 0.02 mg

Potasyum fosfat dibazik (susuz) 0.03 mg Sorbitol14.5 mg

Sodyum bikarbonat 0.5 mg


Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Aşı eser miktarda rekombinant insan albümini (rHA) içerebilir.

Bu aşı eser miktarda neomisin içerir. Bkz. Bölüm 4.3.

Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk süspansiyon hazırlamak için kullanıma hazır enjektörde çözücü ve toz.

Kullanıma hazır hale getirilmeden önce flakondaki toz açık sarı, kompakt, kristal toz halinde; çözücü ise kullanıma hazır şırıngada berrak, renksiz bir sıvıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

M-M-R II, 12 aylık veya daha büyük kişilerde kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı eş zamanlı aşılama için endikedir (bkz. bölüm 4.2).

MMR-II, bebeklere 9 aydan itibaren özel durumlarda uygulanabilir (bkz. bölüm 5.1). Ancak bu uygulama aşı takviminde, etkili aşı olarak kabul edilmez.

Kızamık salgınlarında veya virüsle karşılaşmadan sonra aşılama için ya da duyarlı gebe kadınlarla temas eden 12 aylıktan büyük, daha önce aşılanmamış çocuklarda ve kabakulak vekızamıkçığa duyarlı olabilecek kişilerde kullanılır (bkz. bölüm 5.1).

MMR-II resmi tavsiyelere göre uygulanmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji /uygulama sıklığı ve süresi:

12 aylık veya daha büyük kişiler


M-M-R II, 12. ayını doldurmuş çocuklarda uygulanır. İkinci doz uygulama ise Ulusal Sağlık Otoritesinin tavsiyeleri doğrultusunda uygulanmalıdır. Uygulanan iki doz arasında en az 4 haftaolması tercih edilmelidir. İkinci doz ilk doza yanıt vermeyen bireyler içindir.

9-12 ay arası bebekler


İmmunojenisite ve güvenlilik verileri, resmi tavsiyelere uygun olarak ya da erken koruma gerektiğinde, MMR-II'nin 9-12 ay arası bebeklere uygulanabildiğini göstermektedir (ör.,günlük bakım, salgın durumları ya da kızamık görülme sıklığının yüksek olduğu bölgeler). Butip durumlarda, kızamık ve su çiçeğine karşı korunmada bu aşı etkili aşı olarak kabul edilmedenen erken 4 hafta sonra olmak üzere 12. aydan itibaren aşı tekrarlanmalıdır (bkz. bölüm 4.4 ve5.1).

9 ayın altındaki bebekler


9 ayın altındaki bebeklerde MMR-II'nin kullanımına ilişkin etkinlik ve güvenlilik verileri bulunmamaktadır.

Uygulama şekli :

Aşı subkutan (SC) veya intramusküler (İM) yolla enjekte edilmelidir.

DAMAR İÇİNE ENJEKTE EDİLMEZ.

Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun anterolateral bölgesi ve büyük çocuklar, adolesanlar ve erişkinlerde deltoid bölgedir.

Trombositopeni veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda aşı subkutan yolla uygulanmalıdır.

Tıbbi ürünün kullanımından veya uygulanmasından önce alınması gereken önlemler ve tıbbi ürünün uygulanmadan önce hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bkz. Bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilgili çalışma mevcut değildir. Doz ayarlaması gerektirmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Dokuz aylıktan küçük bebeklerde M-M-R II aşısının güvenlilik ve etkinliği belirlenmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Herhangi bir kızamık, kabakulak veya kızamıkçık aşısına veya neomisin dahil yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılık öyküsü (bkz. bölüm 2, 4.4 ve 6.1).

• Gebelik. Ayrıca, aşılamadan sonra 1 ay süreyle gebelikten kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.6).

• >38.5°C ateşle seyreden herhangi bir hastalık varsa aşılama ertelenmelidir. 2

• Tedavi edilmemiş aktif tüberküloz. Tüberküloz tedavisi almakta olan çocuklar canlı kızamık virüs aşısıyla bağışıklandıklarında hastalık alevlenmesi yaşamamıştır. Bugüne kadarkızamık virüs aşılarının tedavi edilmeyen tüberkülozu olan çocuklarda etkisini inceleyenhiçbir çalışma rapor edilmemiştir.

• Kan diskrazileri, lösemi, herhangi tipte lenfomalar veya hematopoetik ve lenfatik sistemietkileyen diğer malin neoplazmlar.

• Güncel immün supresif tedavi (yüksek doz kortikosteroidler dahil). M-M-R II, topikal veyadüşük doz parenteral kortikosteroidler (örneğin astım profilaksisi veya replasman tedavisiiçin) alan kişilerde kontrendike değildir.

• Şiddetli humoral veya hücresel (primer veya edinsel) immün yetmezlik; örneğin şiddetli kombine immün yetmezlik, agamaglobulinemi ve AIDS veya semptomatik HIVenfeksiyonu ya da 12 aylıktan küçük çocuklarda yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi:CD4+ <%25; 12-35 aylık çocuklarda: CD4+ <%20 ve 36-59 aylık çocuklarda: CD4+<%15.(bkz. bölüm 4.4). lıkla kızamık içeren aşıyla aşılanan, bağışıklığı ciddi şekildebozulmuş kişilerde, kızamık inklüzyon cisimciği ensefaliti, pnömoni ve yaygın kızamıkaşısı virüs enfeksiyonunun direkt bir sonucu olarak ölüm bildirilmiştir.

• Potansiyel olarak aşılanacak kişinin immün yeterliliği gösterilmedikçe, ailede konjenital veya kalıtsal immün yetmezlik öyküsü kontrendikasyon oluşturur.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra nadir anaflaktik reaksiyonların görülme ihtimaline karşı uygun tıbbi tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır (bkz. Bölüm4.8).

Alerji öyküsü olan yetişkinler ve adolesanlar anaflaksi veya anaflaktoid reaksiyonlar için potansiyel olarak daha yüksek risk altında olabilirler. Aşılamadan sonra bu tip reaksiyonlarınerken belirtileri yönünden yakından takip önerilir.

Canlı kızamık aşısı ve canlı kabakulak aşısı civciv embriyosunun hücre kültüründen üretildiğinden, geçmişinde yumurta yedikten hemen sonra anaflaktik, anaflaktoid veya diğerakut reaksiyon (örneğin, kurdeşen, ağız ve boğazda şişlik, nefes almakta zorluk, hipotansiyonveya şok) öyküsü olan kişiler ani tip aşırı duyarlılık reaksiyonları bakımından artmış risk altındaolabilir. Bu tip vakalardaaşılamadan önce potansiyel risk/yarar oranı dikkatle

değerlendirilmelidir.

Bireysel veya ailevi konvülsiyon öyküsü olan kişilere ya da serebral travma öyküsü olan kişilere M-M-R II dikkatle uygulanmalıdır. Doktor, aşılama sonrası oluşabilecek vücut ısısıyükselmesine karşı dikkatli olmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Kızamık salgınları sırasında ya da başka nedenlerle kızamık içeren bir aşı ile aşılanan 9-12 aylık bebekler dolaşımda anne kaynaklı antikorların varlığı ve/veya bağışıklık sistemininolgunlaşmamış olması nedeniyle aşıya yanıt vermeyebilirler (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.1).

Trombositopeni


Bu aşı trombositopeni veya herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere subkutan yolla uygulanmalıdır, çünkü bu kişilerde intramusküler uygulamayı takiben kanama görülebilir.

Devam eden trombositopeni durumu bulunan bireylerde, aşılamayı takiben daha ciddi trombositopeni gelişebilir. Ek olarak, M-M-R II'nin (ya da aşının bileşenlerinin) ilk dozuylatrombositopeni yaşamış bireylerde tekrarlanan dozlarla da trombositopeni oluşabilir. Aşının ek

3

dozlarına gereksinim olup olmadığını belirlemek için serolojik durum değerlendirilebilir. Bu tip vakalarda aşılamadan önce potansiyel risk/yarar oranı değerlendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Diğer


Seçilmiş immün yetmezlikleri olan hastalarda yararlar risklerden fazla olduğunda aşılama düşünülebilir (asemptomatik HIV hastaları, İgG alt sınıf yetmezlikleri, konjenital nötropeni,kronik granülomatöz hastalık ve komplement eksikliği hastalığı).

Bu aşılamaya karşı hiçbir kontrendikasyonu olmayan bağışıklığı bozulmuş hastalar (bkz. Bölüm 4.3) aşıya bağışıklığı güçlü kişiler kadar iyi yanıt vermeyebilir; dolayısıyla, bu hastalardanbazıları uygun aşı uygulamasına karşın temas olması durumunda kızamık, kabakulak veyakızamıkçığa yakalanabilirler. Bu hastalar kızamık, parotit ve kızamıkçık belirtileri yönündendikkatle takip edilmelidir.

Tüm aşılarda olduğu gibi, M-M-R II ile aşılanan kişilerin hepsinde koruma sağlamayabilir. Bulaşma

Aşılamadan 7 ile 28 gün sonra duyarlı bireylerin çoğunun burun veya boğazından az miktarlarda atenüe canlı kızamıkçık virüsü atıldığı saptanmıştır. Aşılanmış bireylerle temas eden duyarlıkişilere bu virüsün bulaştığına ilişkin doğrulanmış kanıtlar mevcut değildir. Sonuçta teorik birolasılık olarak kabul edilmesine karşın yakın kişisel temasla bulaşmanın anlamlı bir riskoluşturduğu düşünülmemektedir. Buna karşın, klinik hastalığa ilişkin herhangi bir kanıtolmaksızın kızamıkçık aşı virüsünün anne sütüyle bebeğe geçtiği belgelenmiştir (bkz. Bölüm4.6).

Kızamık virüsünün Enders'in daha atenüe Edmonston suşu veya kabakulak virüsünün Jeryl Lynn™ suşunun aşılanan kişilerden temasta bulunulan duyarlı kişilere bulaştığına ilişkin hiçbirrapor yoktur.

Laboratuvar testleriyle etkileşim için: bkz. Bölüm 4.5.

Yardımcı maddeler:


M-M-R II 0.5 mL'lik dozu 23 mg'dan daha az sodyum (sodyum fosfat ve sodyum bikarbonat), 39 mg'dan daha az potasyum (potasyum fosfat) içerir, yani aslında “sodyum ve potasyumiçermez”.

M-M-R II 0.5 mL'lik dozu 14.5 mg sorbitol içermektedir. Nadir kalıtımsal früktoz intolarans problemi olan hastalar bu aşıyı kullanmamalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İmmün globulin


M-M-R II ile eş zamanlı olarak immün globulin (İG) verilmemelidir.

İmmün globulinlerin M-M-R II ile eş zamanlı uygulanması, beklenen immün yanıtı azaltabilir. Kan veya plazma transfüzyonları veya insan immün serum globulini uygulandıktan sonra en az3 ay aşılama ertelenmelidir.

Zorunlu olduğuna karar verilmedikçe, M-M-R II dozundan sonraki 1 ayda kızamık, kabakulak veya kızamıkçık antikoru içeren kan ürünlerini (immün globulin preparatları dahil)uygulamaktan kaçınılmalıdır.

4

Laboratuvar testleri


Ayrı ayrı verilen canlı atenüe kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüs aşılarının tüberkülin deri duyarlılığında geçici bir bozulmaya yol açabildiği bildirilmiştir. Dolayısıyla, tüberkülin testiyapılacaksa, M-M-R II aşılamasından önce herhangi bir zamanda, eş zamanlı olarak veya 4-6hafta sonra yapılması gerekir.

Diğer aşılarla kullanım


Yayınlanmış klinik veriler Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının önceki formülasyonunun diğer çocukluk çağı aşılarıyla (DTaP (veyaDTwP), IPV (veya OPV), HIB

(Haemophilus influenzae(Haemophilusinfluenzae

tip b ile Hepatit B aşısı) ve VAR (varisella) dahil) eş zamanlı uygulanmasınıdesteklemektedir. M-M-R II ayrı enjeksiyon bölgelerine eş zamanlı uygulanmalı veya diğercanlı virüs aşıları uygulanmadan 1 ay önce veya sonra verilmelidir.

Güncel olarak, M-M-R II ile diğer aşıların eş zamanlı uygulanmasını inceleyen spesifik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Ancak M-M-R II'ın Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kombinekızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının önceki formülasyonu ile benzer güvenlilik veimmünojenite profiline sahip olduğu gösterildiğinden, bu aşıyla elde edilen deneyim dikkatealınabilir.

Dört bileşenli kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşısı ve Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının önceki formülasyonuyla yürütülenklinik çalışmalara dayanarak, M-M-R II aşısı Konjuge Pnömokok Aşısı ve/veya hepatit Aaşısıyla eş zamanlı olarak (fakat ayrı enjeksiyon bölgelerine) uygulanabilir. Bu klinikçalışmalarda, immün yanıtların etkilenmediği ve uygulanan aşıların genel güvenlilik profilininbenzer olduğu gösterilmiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar aşılamadan sonra 1 ay gebe kalmaktan kaçınmalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlar MMR-II ile aşılanmamalıdır. Gebe kadınlarda M-M-R II ile çalışmalar yürütülmemiştir.

M-M-R II gebe kadına uygulandığında fetusa zarar verip vermeyeceği veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. M-M-R II gerekli olmadıkça gebelik dönemindekullanılmamalıdır. Ayrıca aşılamadan sonra 1 ay gebe kalmaktan kaçınılmalıdır. Gebe kalmayıplanlayan kadınlara bu planlarını ertelemeleri söylenmelidir.

Bununla birlikte gebe kadınlara kızamık veya kabakulak aşıları verildiğinde fetus hasarı belgelenmemiştir. Teorik risk dışlanamamakla birlikte, hamileliklerinin erken evrelerindeolduklarının farkında olmayan 3500'den fazla duyarlı kadın kızamıkçık içeren bir aşıylaaşılandıklarında konjenital kızamıkçık sendromu vakaları rapor edilmemiştir. Bu nedenle,hamile olduklarını bilmeyen kadınların yanlışlıkla aşılanması gebeliğin sonlandırılması için birsebep olmamalıdır.

5

Laktasyon dönemi

Çalışmalar canlı atenüe kızamıkçık aşılarıyla aşılanan, doğum yapmış, emzirme dönemindeki kadınlarda virüsün anne sütüne geçebildiğini ve emzirilen bebeğe virüs bulaşabildiğinigöstermiştir. Kızamıkçık enfeksiyonuna ait serolojik bulguları olan bebeklerden hiçbirindesemptomatik hastalık görülmemiştir.

Kızamık veya kabakulak aşı virüsünün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir; bu nedenle, M-M-R II aşısı emziren bir kadına uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

M-M-R II fertilite çalışmalarında değerlendirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

M-M-R II'nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. M-M-R II'nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi olmamasıveya ihmal edilebilir bir etkiye yol açması beklenir.

4.8. İstenmeyen etkiler

a. Güvenlilik profilinin özeti

Klinik çalışmalarda M-M-R II 1965 çocuğa uygulanmış (bkz. Bölüm 5.1) ve genel güvenlilik profili Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının öncekiformülasyonuyla benzer bulunmuştur.

Klinik bir çalışmada 752 çocuk intramusküler veya subkutan yolla M-M-R II almıştır. Her iki uygulama yolunun genel güvenlilik profili benzer bulunmuş ancak enjeksiyon bölgesireaksiyonları İM grubunda (%15.8) SK grubuna göre daha az (%25.8) görülmüştür.

1940 çocukta tüm advers reaksiyonlar değerlendirilmiştir. Bu çocuklarda M-M-R II aşılamasından sonra Bölüm b'de özetlenen, aşıyla ilişkili advers reaksiyonlar gözlenmiştir(sıklığı <%0.2 olarak bildiren izole raporlar hariç).

İlk dozla karşılaştırıldığında, M-M-R II'nin ikinci dozu aşırı duyarlılık reaksiyonunu düşündürenler dahil olmak üzere klinik semptomların insidans ve şiddetinde artışla ilişkilideğildir.

Ayrıca, M-M-R II'nin pazarlama sonrası kullanımında ve/veya Merck & Co., Inc. tarafından üretilen monovalan aşıların ve kombine kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının öncekiformülasyonlarının klinik çalışmalarında ve pazarlama sonrası kullanımında bildirilen ve sıklığıbilinmeyen ilave advers reaksiyonlar (sıklık veya nedenden bağımsız olarak) da mevcuttur vebunlar da Bölüm b'de özetlenmektedir. Bu veriler tüm dünyada dağıtılan 400 milyondan fazladoza dayanarak bildirilmiştir

M-M-R II kullanımıyla rapor edilen en yaygın advers reaksiyonlar şunlardır: ateş (> 38.5°C), enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişlik ve eritemi içeren reaksiyonlar.

b. Advers reaksiyonların listesi


Advers reaksiyonlar aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık başlıkları altında sıralanmaktadır:

6

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila < 1/100); seyrek(> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Nazofarenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu veya viral enfeksiyon.

Bilinmiyor: Aseptik menenjit (bkz. bölüm c), atipik kızamık, epididimit, orşit, otitis media (orta kulak iltihabı), parotit, rinit, subakut sklerozan panensefalit (bkz. bölüm c).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Bölgesel lenfadenopati, trombositopeni.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anaflaktoid reaksiyon, anaflaksi ve anjiyonörotik ödem, yüz ödemi ve periferal ödem gibi ilişkili fenomenler.

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor: İritabilite.

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Afebril konvülsiyonlar veya nöbetler, ataksi, baş dönmesi, ensefalit (bkz. bölüm c), ensefalopati (bkz. bölüm c), çocuklarda febril konvülsiyonlar, Guillain-Barre Sendromu, başağrısı, Kızamık İnklüzyon Cisimciği Ensefaliti (KİCE) (bkz. bölüm 4.3), oküler palsiler, optiknörit, parestezi, polinörit, polinöropati, retrobulbar nörit, senkop.

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Konjunktivit, retinit.

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Bilinmiyor: Sinirsel sağırlık.

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor: Vaskülit.

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Rinore

Bilinmiyor: Bronşiyal spazm, öksürük, pnömoni (bkz. Bölüm 4.3), boğaz ağrısı.

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Diyare veya kusma Bilinmiyor: Bulantı.

7

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Morbiliform döküntü veya diğer döküntüler Yaygın olmayan: Ürtiker

Bilinmiyor: Pannikülit, purpura, deride sertleşme, Stevens-Johnson sendromu, kaşıntı.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Artrit ve/veya artralji (çoğunlukla geçici ve nadiren kronik [bkz. bölüm c]), miyalji.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Ateş (> 38.5°C), enjeksiyon bölgesinde eritem, enjeksiyon bölgesinde ağrı, enjeksiyon bölgesinde şişme.

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde morarma.

Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesinde döküntü.

Bilinmiyor: Enjeksiyon bölgesinde kısa süreli yanma ve/veya batma, ateş (> 38.5°C), kırıklık, papillit, periferik ödem, şişlik, hassasiyet, enjeksiyon bölgesinde veziküller, enjeksiyonbölgesinde kabarıklık ve kızarıklık.

c.Seçilmiş advers reaksiyonların tarifi


Aseptik menenjit


Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılamasını takiben aseptik menenjit vakaları bildirilmiştir. Kabakulak aşısının diğer suşları ile aseptik menenjit arasında bir nedensel ilişki her ne kadargösterilmiş olsa da, Jeryl LynnTM kabakulak aşısı ile aseptik menenjit arasında ilişkiye dairhiçbir kanıt yoktur.

Ensefalit ve Ensefalopati


Kızamık içeren aşıyla yanlışlıkla aşılanan, bağışıklığı ciddi şekilde bozulmuş kişilerde, Kızamık İnklüzyon Cisimciği Ensefaliti (KİCE), pnömonit ve yaygın kızamık aşısı virüs enfeksiyonunundoğrudan bir sonucu olarak ölüm bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.3); yaygın kabakulak vekızamıkçık aşısı virüs enfeksiyonu da bildirilmiştir.

Subakut sklerozan panensefalit


Kızamık aşısının SSPE'ye yol açtığına dair hiçbir kanıt yoktur. Vahşi tip kızamık enfeksiyonu öyküsü olmayan ancak kızamık aşısı uygulanan çocuklarda SSPE raporları alınmıştır. Buolguların bazıları yaşamın ilk yılında fark edilmemiş kızamıktan veya muhtemelen kızamıkaşısından kaynaklanmış olabilir. A.B.D. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafındanyürütülen geriye dönük bir olgu-kontrollü çalışmanın sonuçları, kızamık aşısının genel etkisininkendisi SSPE riski taşıyan kızamığı önleyerek SSPE'ye karşı koruma sağlamak olduğunugöstermektedir.

Artralji ve/veya artrit


Artralji ve/veya artrit (genellikle geçici ve nadiren kronik) ve polinörit vahşi tip kızamıkçıkla enfeksiyonun özellikleridir ve yaş ve cinsiyete bağlı olarak sıklığı ve şiddeti değişir. En fazlayetişkin kadınlarda, en az puberte öncesi çocuklarda görülür. Çocuklarda aşılamayı takibeneklem reaksiyonları genellikle nadirdir (%0-3) ve kısa sürer. Kadınlarda artrit ve artralji içininsidans oranları çocuklara göre genellikle daha yüksektir (% 12-20) ve bu reaksiyonlargenellikle daha belirgin ve daha uzun süreli olma eğilimi gösterir. Semptomlar aylarca ve nadirdurumlarda yıllarca sürebilir. Adolesan kızlarda bu reaksiyonların insidansı kadınlarla

8

çocuklardaki insidansın arasındadır. Yaşça daha büyük kadınlarda (35-45 yaş arası) bu reaksiyonlar genellikle iyi tolere edilir ve nadiren normal aktiviteleri engeller.

Kronik artrit


Kronik artrit vahşi tip kızamıkçık enfeksiyonuyla ilişkili bulunmuştur ve inatçı virüs ve/veya vücut dokularından izole edilen viral antijenle ilişkilendirilmiştir. Aşılananlarda nadir olarakkronik eklem semptomları gelişmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck. gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

M-M-R II'nin önerilen dozundan daha yüksek bir dozunun uygulanması nadir olarak bildirilmiştir ve advers reaksiyon profili M-M-R II'nin önerilen dozuyla gözlenen ile benzerdir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Viral aşı

ATC kodu: J07BD52

İmmünojenite ve klinik etkililik değerlendirmesi


Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının önceki formülasyonunu (insan serum albüminiyle üretilen) veya M-M-R II aşısını alan 1279 gönüllüdeyürütülen karşılaştırmalı bir çalışma bu iki ürünün benzer immünojenite ve güvenliliğe sahipolduğunu göstermiştir.

Üç virüse karşı seronegatif olan 11 ay - 7 yaş aralığındaki 284 çocukta yapılan klinik çalışmalar, Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının öncekiformülasyonunun yüksek derecede immünojenik olduğunu ve genellikle iyi tolere edildiğinigöstermiştir. Bu çalışmalarda aşının tek bir enjeksiyonu, duyarlı kişilerin %95'inde kızamıkhemaglütinasyon inhibisyon (Hİ) antikorları, %96'sında kabakulak nötrleştirici antikorları ve%99'unda kızamıkçık Hİ antikorları oluşturmuştur.

İlk dozun uygulandığı tarihte yaşları 9-12 ay arasında değişen çocuklarda immünojenite değerlendirmesi


İlk dozun verildiği tarihte yaşları 9-12 ay arasında değişen 1,620 sağlıklı gönüllüde Merck & Co., Inc. tarafından üretilen dört bileşenli kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşısıyla(2 dozlu takvimle uygulanır, dozlar 3 arayla verilir) bir klinik çalışma yürütülmüştür. Güvenlilikprofili tüm yaş kohortlarında 1. ve 2.doz sonrasında benzer bulunmuştur.

Tam Analiz Setinde (başlangıçta antikor titrelerinden bağımsız olarak aşılanan gönüllüler), ilk dozun verildiği tarihte aşılanan kişinin yaşından bağımsız olarak, 2.dozdan sonra kabakulak vekızamıkçığa karşı yüksek seroproteksiyon oranları (>%99) görülmüştür. İki dozdan sonra,kızamığa karşı seroproteksiyon oranları ilk doz çocuk 11 aylıkken verildiğinde %98.1 iken 12aylıkken verildiğinde %98.9 bulunmuştur (çalışmanın non-inferiorite hedefine ulaşılmıştır). İkidozdan sonra, kızamığa karşı seroproteksiyon oranları ilk doz çocuk 9 aylıkken verildiğinde

9

%94.6

iken 12 aylıkken verildiğinde %98.9 bulunmuştur (çalışmanın non-inferiorite hedefine ulaşılmamıştır).

Tam Analiz Setinde kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı seroproteksiyon oranları Tablo 1'de verilmektedir.

Tablo 1: Merck & Co., Inc. tarafından üretilen dört bileşenli kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşısının 1.dozundan 6 hafta sonra ve 2.dozundan 6 hafta sonra kızamık, kabakulak ve

kızamıkçığa karşı seroproteksiyon oranları-Tam Analiz Seti

__

Bileen

(seroprotek

-siyon

düzeyi)

Zaman

Noktası

9. ayda 1. Doz/ 12. ayda 2. DozN = 527

11. ayda 1. Doz / 14.

ayda 2. Doz N = 480

12. ayda 1. Doz / 15. ayda 2. DozN = 466

Seroproteksiyon oranları[%95 GA]

Seroproteksiyon oranları[%95 GA]

Seroproteksiyon oranları[%95 GA]

Kızamık

(titre >255 mIU/mL)

1.

dozdan

sonra

%72.3 [68.2; 76.1]

%87.6 [84.2; 90.4]

%90.6 [87.6; 93.1]

2.

dozdan

sonra

%94.6 [92.3; 96.4]

%98.1 [96.4; 99.1]

%98.9 [97.5; 99.6]

Kabakulak

(titre >10 ELISA Abünitesi/mL)

1.

dozdan

sonra

%96.4 [94.4; 97.8]

%98.7 [97.3; 99.5]

%98.5 [96.9; 99.4]

2.

dozdan

sonra

%99.2 [98.0; 99.8]

%99.6 [98.5; 99.9]

%99.3 [98.1; 99.9]

Kızamıkçık

(titre >10 IU/mL)

1.

dozdan

sonra

%97.3 [95.5; 98.5]

%98.7 [97.3; 99.5]

% 97.8 [96.0; 98.9]

2.

dozdan

sonra

%99.4 [98.3; 99.9]

%99.4 [98.1; 99.9]

%99.6 [98.4; 99.9]

Kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı 2. dozdan sonraki geometrik ortalama titreler (GMT'ler) tüm yaş kategorilerinde benzer iken, kızamığa karşı GMT'ler ilk dozu 9 aylıkkenalan çocuklarda ilk dozu 11 veya 12 aylıkken alan çocuklara kıyasla daha düşük bulunmuştur.

M-M-R II'yi intramusküler veya subkutan yolla alan 752 gönüllüde yapılan bir karşılaştırmalı çalışma her iki uygulama yolunun benzer immünojenite profilini göstermiştir.

Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının nin önceki formülasyonunun bileşenlerinin etkinliği, aşının her bir bileşeninin yüksek derecede koruyucuetkinlik sağladığını gösteren bir dizi çift-kör, kontrollü saha çalışmasında ortaya koyulmuştur.Bu çalışmalar kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı aşılamaya yanıt olarak gözlenenserokonversiyonun bu hastalıklara karşı korunmayla paralel olduğunu göstermiştir.

Virüsle karşılaşma sonrası aşılama


Vahşi tip kızamığa maruz kalan bireylerde aşılama, eğer aşı maruz kalımdan sonraki 72 saat içinde uygulanabilirse bir ölçüde koruma sağlayabilir. Ancak aşı maruz kalımdan birkaç günönce uygulanırsa, önemli ölçüde koruma sağlanabilir. Yakın tarihte vahşi tip kabakulak veyavahşi tip kızamıkçığa maruz kalmış kişilerde aşılamanın koruma sağladığına ilişkin hiçbir kesinkanıt yoktur.

10

Etkililik


Tüm dünyada, Merck & Co., Inc. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısının önceki formülasyonunun 400 milyondan fazla dozu dağıtılmıştır (1978-2003 arasında).Amerika Birleşik Devletleri ile Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde 2 dozlu aşının yaygınkullanımı, hedeflenen 3 hastalığın her birinin insidansında >%99 azalma sağlamıştır.

Gebe olmayan adolesanlar ve erişkin kadınlar


Çocuk sahibi olabilecek, duyarlı gebe olmayan adolesanların ve erişkin kadınların canlı atenüe kızamıkçık virüs aşısıyla aşılanması belirli önlemlerin alınması kaydıyla endikedir (bkz. bölüm4.4 ve 4.6). Puberte döneminden çıkmış, duyarlı kızların aşılanması daha sonra gebelikdöneminde kızamıkçık enfeksiyonuna yakalanmaya karşı bireysel koruma sağlar ve bu, fetusenfeksiyonunu ve buna bağlı konjenital kızamıkçık hasarını önler.

Duyarlı gebe kadınlarla temas halinde olan, daha önce aşılanmamış, 9 aylıktan büyük çocuklara gebe kadının virüse maruz kalım riskini azaltmak için canlı atenüe kızamıkçık içeren aşı (örn.,M-M-R II veya monovalan bir kızamıkçık aşısı) uygulanmalıdır.

Kabakulak ve kızamıkçığa duyarlı olabilen bireyler


M-M-R II kabakulak ve kızamıkçığa duyarlı olabilen kişilerin aşılanmasında tercih edilir. Kızamığa karşı aşılanması gereken bireyler, eğer monovalan bir kızamık aşısına kolay erişimmümkün değilse, bağışıklık durumlarından bağımsız olarak M-M-R II alabilirler.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekmemektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı çalışmalar yürütülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Toz


Sorbitol

Sodyum fosfat monobazik Sodyum fosfat dibazik (susuz)

Potasyum fosfat monobazikPotasyum fosfat dibazik Sukroz

Hidrolize edilmiş jelatin (domuz kaynaklıdır)

Hank tuzları ile Medium199

Minimum Essential Medium, Eagle (MEM)

Monosodyum L-glutamat monohidrat

Neomisin

Fenol kırmızısı

Sodyum bikarbonat

Hidroklorik asit (pH ayarı için)

Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Çözücü


Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmalarının bulunmamasından dolayı bu aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

11

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Aşının sulandırıldıktan hemen sonra kullanılması önerilir. Bununla birlikte, 2-8°C arasında buzdolabında saklanan aşının kullanım anındaki stabilitesi için 8 saat için gösterilmiştir.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

2-8°C arasındaki sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Işıktan korumak için flakonu kutusunda saklayınız.

Sulandırıldıktan sonra tıbbi ürünün saklanma koşulları için bkz. bölüm 6.3.

6.5. Ambalaj

ı

n niteliği ve içeriği

M-M-R II, tıpalı (butil kauçuk) flakon (tip 1 cam) içerisinde toz ve piston tıpalı, ucunda kapak (klorobutil kauçuk) olan önceden doldurulmuş enjektör (tip 1 cam) içerisinde çözücü şeklindebulunur; 1'lik ambalajlarda takılmamış 2 iğneyle birlikte sunulur.

6.6. Beşeri t

ıı

ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği"'ne uygun olarak imha edilmelidir.

Aşıyı hazırlamak için verilen çözücüyü kullanın. Çözücü berrak, renksiz bir sıvıdır. Çözücüyle karıştırmadan önce toz açık sarı renkte, kompakt kristalimsi pasta şeklindedir. Tamamençözdürüldüğünde aşı berrak, sarı bir sıvı halini alır.

Enfeksiyöz ajanların bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için, her hastada ayrı bir steril enjektör ve iğne kullanılması önemlidir.

Aşıyı hazırlama talimatları

:

Enjektör içeriğinin tamamını toz içeren flakonun içerisine enjekte edin. İyice karışması için hafifçe çalkalayınız.

Hazırlanan aşı flakonunun tüm içeriğini aynı enjektöre çekin ve dozun tamamını enjekte ediniz.

Hazırlanan aşıda partiküllü madde gözlenirse veya çözücü, toz veya hazırlanan aşının görünümü yukarıda tarif edilenden farklıysa aşı kullanılmamalıdır.

Ambalajda farklı uzunlukta 2 iğne bulunmaktadır: iğnelerden birini aşıyı sulandırmak için, diğerini ise aşılanacak kişiye uygulamak için kullanınız.

7. RUHSAT SAHİBİ

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

No:199 Levent 199 Ofis Blok Kat:13 34394 Levent - İstanbulTel: (0212) 336 10 00Faks: (0212) 355 02 02

8. RUHSAT NUMARASI : 28

12

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 17/02/2010 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ :

13
1


2


İlaç Bilgileri

Mmr-ii 0.5 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon İçin Toz İçeren Flakon ve Çözücü

Etken Maddesi: Kizamik, Kabakulak, Kizamikçik Virüsleri (canli, Atenüe)

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.