Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Baricus Jel Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BARİCUS® %0.04/ %1/ %10 jel

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 g jelde;

0.4 mg Heparin sodyum (domuz bağırsak mukozasından elde edilir)

10 mg Allantoin

100 mg Soğan Ekstresi bulunur.

Yardımcı maddeler:

Sorbik asit................................ 1 mg

Metil parahidroksibenzot (E218).....1.5 mg

Diğer yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Jel

Alüminyum tüpte, topikal uygulama için açık sarı, sarımsı-kahverengi jel.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Ciltte çeşitli nedenlerle oluşmuş skar dokularının tedavisinde kullanılır;

• Hipertrofik ve keloidal skarlar,

• Operasyon,

• Amputasyon,

• Yanık ve kaza sonrası hareket kısıtlayıcı ve görüntü olarak rahatsızlık verici skarlar,

• Dupuytren kontraktürü,

• Travmatik tendon kontraktürü,

• Skatrisyel (atrofik) skarlar

BARİCUS® Jel, yaranın kapanmasından sonra, oluşabilen bu tür skarların tedavi edilmesinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

BARİCUS® topikal olarak uygulanır,

Hekim tarafından başka şekilde önerilmedi ise BARİCUS® günde birkaç kez skar dokusu üzerine uygulanır. Mevcut skar ve kontraktürün boyutlarına göre tedavi haftalarca sürebilir,Taze skarların tedavisinde aşırı soğuk, UV ışını veya çok güçlü masaj gibi fizikselirritasyonlardan kaçınılmalıdır.

En iyi sonuç için tedaviye epitelizasyonu takiben hemen başlanmalıdır. Bu durumda, keloid gelişimine predispozan hastalarda dahi keloid gelişimi önlenebilir.

1/7

Uygulama şekli:

BARICUS® topikal olarak skar dokusu üzerine jelin tam penetrasyonu sağlanana kadar masaj ile sürülür. Sert, eski skarlar için BARİCUS® gece boyunca oklüzyon ile uygulanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/Karaciğer yetmezliğine ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Yürütülen çalışmalara göre, 1 yaşından büyük çocuklarda skar dokusuna bir ya da iki kez uygulanabilir.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyon kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

İçeriklerden herhangi birine ve alkil-4-hidroksibenzoatlara (parahidroksibenzoatlar) karşı bilinen hipersensitivitesi olan hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Mevcut skar ve kontraktürün boyutlarına göre tedavi haftalarca sürebilir. Taze skarların tedavisinde aşırı soğuk, UV ışını ve çok güçlü masaj gibi fiziksel irritasyonlardankaçınılmalıdır.

BARİCUS® alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilen metil parahidroksibenzoat (E218) ve lokal deri reaksiyonlarına (kontakt dermatit gibi) sebebiyetverebilen sorbik asit içermektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bilinen bir etkileşimi mevcut değildir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

BARİCUS® topikal olarak uygulanan ve anlamlı bir sistemik emilimi bulunmayan bir preparattır. Uygulama sırasında çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların etkin bir doğumkontrol yöntemi kullanmasını gerektiren herhangi bir içeriği bulunmamaktadır.

BARİCUS®'un doğum kontrol yöntemleri üzerine bilinen herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

2/7Gebelik dönemi

BARICUS® için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Ancak bu zamana kadar bilinen bir risk bulunmamaktadır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. bölüm 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Soğan Ekstresi, Heparin Sodyum ve Allantoin'in insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Soğan Ekstresi, Heparin Sodyum ve Allantoin'in süt ile atılımı hayvanlar üzerindearaştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da BARİCUS® tedavisinindurdurulup durdurulmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası veBARİCUS® tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Soğan Ekstresi, Heparin Sodyum ve Allantoin'in üreme yeteneği üzerine etkisi ile ilgili kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bilinen bir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tüm ilaçlar gibi, BARICUS®'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Ancak BARİCUS® uzun dönemli kullanımları da dahil, genellikle iyi tolereedilir. En yaygın rastlanan advers reaksiyonlar uygulama yerinde görülen lokal etkilerdir.

Advers reaksiyonların sıklığı aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

[Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerle tahminedilemiyor)]

Enfeksiyon ve enfestasyonlar:

Bilinmiyor: Püstüler kızarıklık

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Hipersensitivite (Alerjik reaksiyonlar)

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Parestezi (Uyuşma)

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın: Kaşıntı, eritem, telenjiektazi, skar atrofisi Yaygın olmayan: Ciltte hiperpigmentasyon, cilt atrofisi

Bilinmiyor: Ürtiker, kızarıklık, cilt irritasyonu, papül, cilt enflamasyonu, ciltte yanma hissi, uygulama bölgesinde soyulma, ciltte gerginlik hissi, kontakt dermatit.

3/7Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları:

Bilinmiyor: Şişme, uygulama yerinde ağrı

Genel olarak, BARICUS®, uzun dönemli kullanımı da dahil olmak üzere oldukça iyi tolere edilir. Yaygın olarak görülen kaşıntı, sikatrisiyel değişiklikler nedeniyledir ve genellikletedavinin kesilmesini gerektirmez.

Bunlar BARİCUS®'un hafif yan etkileridir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

BARİCUS®'a ait bir doz aşımı bilgisi yoktur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1 Farmakodinamik özellikleri

Farmakoterapotik grup: Derideki yara ve ülserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ATC kodu: D03AX

Etki mekanizması:

BARİCUS®, skar dokusu üzerinde antiproliferatif etkili, antiflojistik, gevşetici ve düzeltici etkilere sahiptir.

Soğan Ekstresi, inflamasyon mediyatörlerinin salınımını inhibe ederek antiflojistik etki yapar ve antialerjik etkiye sahiptir. Soğan Ekstresi değisik orijinli fibroblastların özellikle keloidalfibroblastların büyümesini inhibe eder. Mitojenik inhibe edici etkiye ilaveten bu ilacınfibroblastlardan salınan ekstrasellüler matriks yapılarının (proteoglikanlar) formasyonunuazalttığı gösterilmiştir.

İlave olarak Soğan Ekstresi bakterisid etkiye sahiptir. Bu özellikler primer yara iyileşmesini stimule ederken, fizyolojik olmayan skar formasyonunu önler.

Soğan Ekstresi, Allium Cepae'dan elde edilir. Dermatolojik etkileri olan bu maddede bulunan sülfür içeren peptidler ki bunlar glutatyon içeriğine karşılıktır, hücre metabolizmasında özelrol alır. Karbohidratlarla (glukoz, fruktoz) beraber bu peptitler hücresel rejenerasyonu dasağlarlar. İçerdikleri değişik yapılarla (örneğin; flavinoid'ler) anti-enflamatuvar ve antiproliferatif özellikler gösterirler. Bu ekstrakt, aynı zamanda Vitamin A, Vitamin B, B2, C,pantotenik asit ve mineraller (örneğin; kobalt ve demir) ile iz elementleri de içerir, VitaminA'nın epitelyum koruyucu etkileri bilinmektedir.

4/7

Heparin sodyum, domuz bağırsak mukozasından elde edilir.

Heparin antiflojistik, antiallerjik, antiproliferatif, doku hidrasyonunu artırıcı, kollajen yapıyı gevşetici etkileri olan bir maddedir. Molekül ağırlığı 20.000-60.000 arasında değişir.Standardizasyon koagülasyon aktivitesine göre yapılır.

Lokal olarak uygulandığında heparin, fibroblast proliferasyonunda inhibitor etki yapar. Heparin, doku hidrasyonunu artırırken doku endurasyonunu, enflamasyonun neden olduğu irritasyonuazaltır.

Skarların tedavisinde, heparinin anti-enflamatuvar etkisi ve konnektif doku matriksindeki yapılar üzerine olan etkisi antitrombotik etkisinden daha önemlidir.

Allantoin, hayvan ve bitki dokularında pürin metabolizmasının son ürünüdür. Hücresel proliferasyonu uyarırken, sağlıklı hücrelerin gelişimini destekler. Epitelizasyonu uyarıcı, elastikyüzeyin oluşumunu sağlayıcı ve fizyolojik skar oluşumuna destek özellikleri allantoiniskarların tedavisinde uygun bir madde yapar. Allantoin, yara iyileşmesini hızlandırır, epitelizeedici ve dokunun su bağlama kapasitesini artırıcı özellikleri vardır. İlave olarak keratolitik vepenetrasyonu kolaylaştırıcı etkisi BARİCUS® içindeki diğer etkin maddelerin etkisinigösterebilmesi için de gereklidir, Allantoin, genellikle skarlara eşlik eden kaşıntıyı da gidericietkiye sahiptir.

Bu etkin maddelerin sinerjistik kombinasyonu, fibroblast proliferasyonunun ve özellikle patolojik olarak artmış kollajen sentezinin inhibisyonunda supra-aditif etki yapar.

5.2 Farmakokinetik özellikleriGenel özellikler

BARİCUS®, topikal olarak uygulanan bir preparattır.

Emilim:


BARİCUS®'un etkin maddelerinden heparinin insan cildini penetre etme özelliği tartışmalıdır. Ancak, uygun taşıyıcılar içinde (yağ/su emülsiyonu veya jel) ve penetrasyonu kolaylaştırıcımaddelerle birlikte (allantoin gibi) uygulandığında, heparin cildin üst tabakalarında vekapiller mikro sirkülasyonda saptanabilmektedir.

BARİCUS®'un diğer etkin maddeleri olan Soğan Ekstresi ve allantoin ise topikal uygulama sonrası sistemik dolaşıma karışmamaktadır.

Dağılım:


Klinik ve deneysel çalışmalar, penetrasyonu kolaylaştırıcı allantoin gibi maddelerin birlikte uygulanmasıyla bile heparinin dokuda saptanabilen en yüksek konsantrasyonunun 0.1 IU/mlolduğunu göstermektedir. 150 IU/g dozunda heparin içeren bir preparatın lokal olarakuygulanması ile genel dolaşımda erişilebilen maksimum heparin konsantrasyonu 3 IU/mI'dir.Bu ise heparinin en düşük antikoagulan etki göstermesi için gereken dozdan daha küçük bir kandüzeyidir.

5/7

İlave olarak BARICUS® içinde heparin miktarı 50 IU/g olduğu için erişilebilecek maksimum kan düzeyi, yukarıda belirtilen en düşük düzeyin bile çok altında kalmaktadır.

Bu nedenle, allantoinin de yardımıyla, cildin özellikle boynuzsu tabakasına penetre olabilen heparinin pratik olarak sistemik dolaşıma karışmadığı ve klinik olarak anlamlı herhangi birsistemik etkiye neden olmadığı kabul edilir.

Biyotransformasyon:


Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

İnsanlarda, yukarıda bahsi gecen sebeplerden dolayı, BARİCUS® ile farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Mevcut bilgilere göre mutajenik, teratojenik ve karsinojenik etkileri de içeren toksikolojik bir risk söz konusu değildir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sorbik asit

Metil parahidroksibenzoat (E218)

Ksantan sakızı Polietilen glikolÇam esansıDeiyonize su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

50 g, 100 g ve 120 g'lık alüminyum tüplerde, karton kutu içinde Kullanma Talimatı ile beraber kullanıma sunulmaktadır.

6/76.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

Özel bir gereklilik yoktur.

7. RUHSAT SAHİBİ

Santa Farma İlaç San. A.Ş.

Okmeydanı, Boruçiçeği Sok. No: 16 34382 Şişli-İSTANBULTel: +90 212 220 64 00Faks: +90 212 222 57 59

8. RUHSAT NUMARASI (LARI)

2017/379

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 06.06.2017 Ruhsat yenileme tarihi: —

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARH

İ

7/7

İlaç Bilgileri

Baricus Jel

Etken Maddesi: Heparin Sodyum, Allantoin, Soğan Ekstresi

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Baricus Jel - KUB
  • Baricus Jel - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.