(www.titck.gov.tr:[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisiBizmut
Bizmut intoksikasyonu, konfüzyon, miyoklonik hareketler, tremor, dizartri, yürüme ve ayakta durma bozuklukları ile akut ensefalopati olarak ortaya çıkabilir. Bizmut intoksikasyonu ayrıcagastrointestinal rahatsızlıklara, deri reaksiyonlarına, mukoza zarında renk bozulmasına ve akuttübüler nekrozun bir sonucu olarak böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Tedavigastrik lavajı, bağırsak boşaltımını ve hidrasyonu içerir. Şelat ajanları ilaç alımını takibenerken aşamalarda etkili olabilir ve hemodiyaliz gerekli olabilir.
Salisilat
BİZMOPEN doz aşımında, salisilat intoksikasyonu belirtileri de gözlenebilir. Salisilat zehirlenmesi genellikle plazma konsantrasyonları > 350 mg/L (2,5 mmol/L) ise oluşabilir.Yetişkin ölümlerinin çoğu, plazma konsantrasyonları 700 mg/L'yi (95,1 mmol/L) aşan
5/9
hastalarda ortaya çıkar. 100 mg/kg'dan az tek seferde alınan dozlarda ciddi zehirlenme olma olasılığı yoktur.
Zehirlenme semptomları ortaya çıkarsa BİZMOPEN kullanımı kesilmelidir. Doz aşımı tedavisi, salisilat zehirlenmesi için de aynıdır.
Yaygın belirtiler arasında kusma, dehidratasyon, kulak çınlaması, vertigo, sağırlık, terleme, bir anda artan nabız ile birlikte ekstremitelerde ısınma, artan solunum hızı ve hiperventilasyonbulunur. Çoğu zehirlenmede bir dereceye kadar asit baz bozukluğu mevcuttur.
Normal veya yüksek arteriyel pH (normal veya düşük hidrojen iyonu konsantrasyonu) ile karışık alkaloz ve metabolik asidoz yetişkinlerde ve dört yaşın üzerindeki çocuklardanormaldir. Dört yaş ve altı çocuklarda düşük arter pH'lı (yüksek hidrojen iyonukonsantrasyonu) baskın metabolik asidoz yaygındır. Asidoz, kan beyin bariyerinden salisilattransferini artırabilir.
Yaygın olmayan belirtiler arasında hematemez, hiperpireksi, hipoglisemi, hipokalemi, trombositopeni, artmış INR / PTZ, intravasküler koagülasyon, böbrek yetmezliği ve kardiyakolmayan pulmoner ödem sayılabilir.
Konfüzyon, oryantasyon bozukluğu, koma ve konvülziyonlar dahil olmak üzere merkezi sinir sistemi belirtileri, çocuklara göre yetişkinlerde daha az görülür.
Tedavi: İlaç yetişkin tarafından 1 saat içinde 250 mg/kg'dan fazla alındığında aktif kömür uygulanır. Zehirlenmenin şiddeti tek başına plazma salisilat konsantrasyonu ile belirlenemezancak bu ölçüm yapılmalıdır. Ayrıca klinik ve biyokimyasal özellikler dikkate alınmalıdır.Eliminasyon,
%
1,26'lık sodyum bikarbonat uygulaması ile gerçekleşen idrar alkalizasyonusonucu artar. İdrar pH'ı izlenmelidir. Metabolik asidoz, intravenöz % 8,4'lük sodyumbikarbonat ile (önce serum potasyum düzeyi kontrol edilmelidir) düzeltilir. Zorlu diürez,salisilat atılımını arttırmadığından ve pulmoner ödeme neden olabileceğinden yapılmamalıdır.
Hemodiyaliz, şiddetli zehirlenme için tercih edilen tedavidir ve plazma salisilat konsantrasyonları>700 mg/L (5,1 mmol/L) veya daha düşük konsantrasyonlarda ciddi klinikveya metabolik durumları olan hastalar için düşünülmelidir. 10 yaşından küçük veya 70yaşından büyük hastalarda salisilat toksisitesi riski artar ve daha erken bir aşamada diyalizgerekli olabilir.
6/9
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu : Antidiyareik, İntestinal Antienflamatuvar Antiinfektif İlaçlar/ Bizmut PreparatlarıATC Kodu : A07BB
Bizmut subsalisilat, mukus zarı üzerinde yatıştırıcı bir film oluştururak özefagusta koruyucu bir kaplama etkisi gösterir ve midede süspande haldeki bizmut subsalisilat, kısmi bir kaplamasağlar.
Sınırlı in vitro çalışmalar, bizmut subsalisilatın
ClostridiumBacteroides, E. Coli, Salmonella Shigella, Campoylobacter (Helicobacter)Yersina5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Bizmut subsalisilat olarak uygulanan bizmutun oral biyoyararlanımı oldukça düşüktür. İnsan dokusunda bizmut dağılımı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Salisilat bağırsaktan emilirve tüm vücut dokularına hızla dağıtılır. Önerilen maksimum günlük doz alımında dorukplazma konsantrasyonu yaklaşık 110 mikrogram / ml'dir.
Dağılım :
Bizmut subsalisilat, ince bağırsakta bizmut karbonat ve sodyum salisilata dönüştürülür.
Biyotransformasyon:
Oral olarak alınan bizmut subsalisilat organizmada mukus ile glikoprotein-bizmut kompleksi oluşturur, bu kompleks asit peptik digestiona karşı koruyucu bir bariyer yaratır. Daha ileridurumlarda bizmut subsalisilat prostaglandin E2'yi stimüle edebilir, bu da bikarbonat vemukusun salgılanmasını stimüle eder. Sonuç olarak BİZMOPEN ülserlerin iyileşmesine sebepolabilir.
Bizmut subsalisilat büyük miktarda midede bizmut oksoklorit ve salisilik aside hidrolize olur. İnce bağırsakta, dissosiye olmamış bizmut subsalisilat diğer anyonlarla (bikarbonat ve fosfat)reaksiyona girerek, suda çözünmeyen bizmut tuzlarını oluşturur. Kolonda çözünmemiş bizmut
7/9
subsalisilat ve diğer bizmut tuzları hidrojen sülfid ile reaksiyona girerek bizmut sülfid meydana gelir, bu da gaitanın siyahlaşmasına neden olur.
Eliminasyon:
Absorbe olan bizmutun eliminasyonunda birincil yol renal atılımdır ancak safra yolu ile atılım da eliminasyonda rol alır. Geri kalan kısım, çözünmeyen bizmut tuzları olarak feçes ileelimine olur. Önerilen maksimum günlük yetişkin dozunu takiben, bizmutun ortalamabiyolojik yarı ömrü yaklaşık 33 saat ve doruk plazma seviyeleri 35 ppb'nin altındadır. Salisilatvücuttan hızla atılır ve ortalama biyolojik yarı ömrü yaklaşık 4 - 5,5 saat arasıdır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Bu konu hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Bizmut subsalisilatın üst ve alt gastro intestinal sistemlerin her ikisi için etkinliği klinik olarak kanıtlanmıştır. Midenin bozulmuş semptomlarının ve seyahat sırasında oluşan diyarenindüzeltilmesinde bu ilacın rolü çift körlü, plasebo kontrolü denemelerde klinik olarakkanıtlanmıştır.
BİZMOPEN tabletleri ağızda çiğneyerek kullanılır, özellikle tat ve koku yönünden kullanışlı olduğu için kolayca alınır. Tablet çok az miktar sodyum içerir (2mg/bir tablet), tabletler şekeriçermez. Bizmut bileşikleri uzun süre kullanılırsa ansefalopati ve diğer bazı belirtilerlekendini gösteren kronik bizmut zehirlenmesine neden olabilir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Kalsiyum Karbonat Mikrokristal SelülozPovidonSakarin SodyumPolietilen Glikol 6000Mannitol
D ve C Red 27 Alüminyum lake Maltol (Flovour, strawberry)
Talk
Magnezyum Stearat
8/9
Kolloidal Silikon Dioksit Deiyonize Su
6.2. Geçimsizlikler
Belirtilmemiştir.
6.3. Raf ömrü
36 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C'nin altında, kuru bir yerde, ışıktan uzakta, oda sıcaklığında, çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve preparatın orijinal ambalajında saklayın.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Kutuda, PVC/Al folyo blister ambalajlarda 30 tablet.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilir.'
7. RUHSAT SAHİBİ
DİNÇSA İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ.
1. Organize Sanayi Bölgesi Avar Cad. No:2 06935 Sincan / ANKARA
8. RUHSAT NUMARASI
2017/263
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 18.02.2011 Ruhsat yenileme tarihi: 24.04.2017
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
9/9