Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Panthero Neohaler 50 Microgram İnhaler Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PANTHERO NEOHALER 50 mikrogram inhaler kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİFATİF BİLEŞİMEtkin madde :

Glikopironyum bromür 63 mikrogram (50 mikrogram glikopironyuma eşdeğer)

Cihazdan serbestlenen doz (PANTHERO NEOHALER cihazının ağız parçasından çıkan doz) 44 mikrogram glikopironyumdur.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnhaler kapsül

İçerisinde beyaz toz bulunan, şeffaf turuncu kapsüllerin üzerindeki siyah çizginin altında siyah

renkte firma logosu J", siyah çizginin üst kısmında siyah renkte ürün kodu “GPL50” basılıdır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

PANTHERO NEOHALER, orta ve ağır KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) olgularında düzenli kullanıldığında atak sıklığını azaltmakta, semptomları ve yaşam kalitesinidüzeltebilmekte; ancak uzun dönemdeki FEV1 (1. saniyede zorlu ekspirasyon volümü)düşüşünü değiştirmemektedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz, PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı kullanılarak bir adet 50 mikrogramlık kapsül içeriğinin günde bir kere inhalasyonudur.

Uygulama şekli:

PANTHERO NEOHALER kapsülleri sadece PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı kullanılarak oral inhalasyon yolu ile uygulanmalıdır. PANTHERO NEOHALER kapsülleryutulmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.9).

1

PANTHERO NEOHALER'ın her gün aynı saatte olmak üzere günde bir kez uygulanması önerilmektedir. Bir dozun atlanması durumunda, bir sonraki doz mümkün olan en kısa süredealınmalıdır. Hastalara günde bir dozdan fazla kullanmamaları söylenmelidir.

PANTHERO NEOHALER kapsüller nemden korumak için her zaman blister ambalajında saklanmalı ve KULLANMADAN HEMEN ÖNCE blisterden çıkarılmalıdır.

PANTHERO NEOHALER reçete edilirken, hastalara doğru inhalasyon cihazı kullanımı öğretilmelidir. Nefes alıp vermesinde iyileşme görülmeyen hastalara, ilacı inhale etmek yerine;yutup yutmadıkları sorulmalıdır.

Kullanıma ilişkin talimatlar:Kapağı çıkarın.İnhalasyon cihazını açın:

İnhalasyon cihazının tabanını sıkıca tutun ve ağızlığı eğerek inhalasyon cihazını açın.


Kapsülü hazırlayın:

Blister kartındaki blisterlerden birini, tırtıklı kısımdan kopararak ayırın ve koruyucu kağıdısoyarak kapsülü çıkarın.

Kapsülü folyodan basarak çıkarmayın.


2



Bir PANTHERO NEOHALER inhaler kapsülü çıkarın:

Kapsüller daima blisterde saklanmalı ve sadece KULLANIMDAN HEMEN ÖNCE çıkarılmalıdır.

Kuru ellerle, kapsülü blisterden çıkarınız.

PANTHERO NEOHALER inhaler kapsülü yutmayınız.


Kapsülü yerleştirin:

Kapsülü kapsül haznesinin içerisine yerleştirin.

Kapsülü hiçbir zaman doğrudan ağızlığa yerleştirmeyin.İnhalasyon cihazını kapatın:

İnhalasyon cihazını bir “klik” sesi duyacak şekilde tamamen kapatın.


Kapsülün delinmesi:

• İnhalasyon cihazını ağızlık kısmı yukarıbakacak şekilde dik tutun.

• Her iki taraftaki düğmelere

aynı anda sıkıcabasın.

Bu şekilde kapsül delinmiş olacaktır.

• Kapsül delinirken bir “

klik.Delme düğmelerine bir kereden fazla basmayın.Delme düğmelerini tamamen serbest bırakın.


3




Nefes verin:

Ağızlığı ağzınıza yerleştirmeden önce nefesinizi tam olarak verin.

Asla ağızlığın içine üflemeyin.İlacı içinize çekin:

İçinize çekmeden önce;

• İnhalasyon cihazını şekilde görüldüğü gibitutun. Yandaki düğmeler sağa ve solabakmalıdır (yukarıya ve aşağıya değil).

• Ağızlığı ağzınıza yerleştirin ve dudaklarınız ileağızlığın çevresini sıkı bir şekilde kapatın.

Hızlı, fakat kesintisiz ve olabildiğince derin bir

nefes alın.

Delme düğmelerine basmayın.Not:

İnhalasyon cihazı aracılığıyla nefes alırken, kapsül hazne içinde dönecektir ve bu sırada bir'vızıldama' sesi duymanız gerekir. İlaçakciğerlerinize doğru giderken ağzınızda şekertadı hissedeceksiniz.

Eğer bir vızıldama sesi duymazsanız kapsül, kapsül bölmesinde sıkışmış olabilir. Böyle birdurumun meydana gelmesi durumunda:

• İnhalasyon cihazını açın ve cihazın tabanınahafifçe vurarak dikkatlice kapsülü gevşetin.

Kapsülü gevşetmek için delme düğmelerinebasmayın.

• Gerekli olduğunda 9. ve 10. adımları tekraredin.


Nefesinizi tutun:

İnhalasyon cihazını ağzınızdan çıkarırken, 5-10 saniye ya da mümkün olduğunca uzun süre

nefesinizi tutun

. Daha sonra nefesinizi verin.

Kapsül içinde toz kalıp kalmadığını kontrol etmek için inhalasyon cihazını açın. Eğer kapsülde tozkalmışsa inhalasyon cihazını kapatın ve 9., 10., 11.ve 12. adımları tekrarlayın. Hastaların büyük kısmıbir ya da iki inhalasyonda kapsülüboşaltabilmektedir.

Bazı kişiler ilacı inhalasyon yoluyla aldıktan sonra

nadiren kısa süre öksürebilmektedir. Eğer



4


öksürürseniz endişelenmeyin. Kapsül boş olduğu sürece ilacınızı tam dozunda almış olacaksınız.

¦7/1%

A_

l



Kapsülü çıkarın:

Günlük PANTHERO NEOHALER dozunu almayı bitirdikten sonra ağızlığı tekrar açın vekapsül bölmesini eğerek boş kapsülü çıkartın.İnhalasyon cihazını kapatın ve kapağı yerine takın.

Kapsülleri PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı içinde saklamayın.

İlave bilgiler:

Nadiren kapsülün küçük parçacıkları eleği geçerek ağzınıza gelebilir. Bu durumda parçacıkları dilinizin üzerinde hissedebilirsiniz. Bu parçacıkların yutulması ya da solunması zararlı değildir.Eğer kapsül birden çok kez delinirse (bkz. 7. Adım) kapsülün parçalanma şansı artacaktır.

İnhalasyon cihazı nasıl temizlenir?

İnhalasyon cihazınızı asla su ile yıkamayınız. İnhalasyon cihazınızı temizlemek istiyorsanız, toz artıklarını uzaklaştırmak için, ağızlık kısmının içini ve dışını temiz, kuru, pamuksuz birbezle siliniz. İnhalasyon cihazını kuru tutunuz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

PANTHERO NEOHALER hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilen dozda kullanılabilir. Şiddetli böbrek yetmezliği veya diyaliz gerektiren son evre böbrekhastalığı olan hastalarda glikopironyuma sistemik maruziyet artabileceğinden PANTHERONEOHALER sadece beklenen faydalar potansiyel riske ağır bastığında kullanılmalıdır (Bkz.Bölüm 4.4 ve Bölüm 5).

Karaciğer yetmezliği:

Hepatik bozukluğu olan hastalarda spesifik çalışmalar yürütülmemiştir. PANTHERO NEOHALER başlıca renal yolla atıldığından, karaciğer yetmezliği olan hastalarda maruziyetaçısından bir artış beklenmemektedir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasıgerekmez.

Pediyatrik popülasyon:

PANTHERO NEOHALER 18 yaşın altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

PANTHERO NEOHALER, 75 yaş ve üzerindeki yaşlı hastalarda önerilen dozda kullanılabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

PANTHERO NEOHALER içeriğindeki aktif maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu söz konusu olan kişilerde kontrendikedir.

5

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Akut kullanıma yönelik değildir:

PANTHERO NEOHALER günde bir kez uygulanan uzun vadeli bir idame tedavisi olup, akut bronkospazm epizodlarının acil tedavisi için (yani bir kurtarıcı tedavi olarak) endike değildir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları (Hipersensitivite):

PANTHERO NEOHALER uygulandıktan sonra, hızla ortaya çıkan aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Başta anjiyoödem (nefes alıp vermede veya yutmada güçlükler,dilde, dudaklarda ve yüzde şişlik dahil), ürtiker veya deri döküntüsü olmak üzere, alerjikreaksiyonu düşündüren belirtiler ortaya çıkarsa PANTHERO NEOHALER tedavisi derhaldurdurulmalı ve alternatif tedaviye başlanmalıdır.

Paradoksal bronkospazm:

PANTHERO NEOHALER'ın kullanıldığı klinik araştırmalarda, paradoksal bronkospazm gözlenmemiştir. Fakat diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi PANTHERO NEOHALERuygulaması da yaşamı tehdit edebilen paradoksal bronkospazm ile sonuçlanabilir. Paradoksalbronkospazm oluşursa, PANTHERO NEOHALER hemen kesilmeli ve alternatif tedavibaşlanmalıdır.

Antikolinerjik etki:

Diğer antikolinerjik ilaçlar gibi, PANTHERO NEOHALER de dar açılı glokom veya idrar retansiyonu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Hastalara akut dar açılı glokomun belirti ve semptomları açıklanmalı ve bu belirti ve semptomların gelişmesi halinde PANTHERO NEOHALER kullanmayı bırakarak, derhaldoktorlarını aramaları söylenmelidir.

Şiddetli renal bozukluğu olan hastalar:

Toplam sistemik maruziyette (EAAson); hafif ve orta şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda 1,4 kat; şiddetli böbrek yetmezliği ve son evre böbrek rahatsızlığı olan hastalarda 2,2 kat ortaşiddetli bir ortalama artış gözlenmiştir.

Diyaliz gerektiren son evre renal hastalık dahil şiddetli renal bozukluğu olan hastalar için (hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı <30 ml/dak/1,73 m2), PANTHERO NEOHALERsadece beklenen fayda potansiyel riske ağır bastığında kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 5.2). Buhastalar potansiyel istenmeyen etkiler açısından yakından takip edilmelidir.

Kardiyovasküler hastalık öyküsü olan hastalar:

Stabil olmayan iskemik kalp hastalığı, sol ventrikül yetmezliği, miyokard enfarktüsü öyküsü, aritmi (kronik stabil atrial fibrilasyon hariç), uzun QT sendromu öyküsü olan veya QTc'si(Fridericia yöntemi) uzamış (erkekler için >450 msn veya kadınlar için >470 msn) hastalarklinik çalışmalara dahil edilmediği için, bu hasta gruplarında deneyim kısıtlıdır. PANTHERONEOHALER bu hasta gruplarında dikkatle kullanılmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PANTHERO NEOHALER'ın inhale antikolinerjik içeren ilaçlarla eş zamanlı uygulaması araştırılmamıştır ve bu nedenle diğer antikolinerjiklerde olduğu gibi önerilmemektedir.

6

Resmi ilaç etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmemiş olmasına rağmen, PANTHERO NEOHALER çoğunlukla KOAH tedavisinde kullanılan diğer tıbbi ürünlerle eş zamanlı olarakklinik ilaç etkileşim belirtisi olmaksızın kullanılmıştır. Bu tıbbi ürünler sempatomimetikbronkodilatörler, metilksantinler ve oral veya inhale steroidlerdir.

Her iki etkin madde için de kararlı durum koşulları altında, glikopironyum ve bir beta2-adrenerjik agonisti olan oral yolla uygulanan inhale indakaterolün eş zamanlı olarak uygulanması, iki ilacın da farmakokinetiğini etkilememiştir.

Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir klinik çalışmada, glikopironyumun renal atılımına katkıda bulunduğu düşünülen bir organik katyon taşıyıcısı inhibitörü olan simetidin, glikopironyumatoplam maruziyeti (EAA) %22 artırırken, renal klirensi %23 azaltmıştır. Bu değişikliklerinboyutuna bağlı olarak, PANTHERO NEOHALER simetidin ya da diğer organik katyontaşıyıcısı inhibitörleri ile eş zamanlı olarak uygulandığında, klinik olarak belirgin bir ilaçetkileşimi beklenmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilgili bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik hastalarla ilgili bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk sahibi olma potansiyeline sahip kadınlar için özel öneriler bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PANTHERO NEOHALER gerekliolmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

KOAH hastalarında, maruziyet yaşanan gebeliklerle ilgili klinik çalışmalar mevcut değildir. PANTHERO NEOHALER tavşanlar veya sıçanlarda inhalasyonla uygulamayı takibenteratojenik bulunmamıştır (Bkz. Bölüm 5.3). Gebe kadınlarda yeterli deneyim olmadığından,PANTHERO NEOHALER gebelik sırasında sadece hasta için faydalar fetüs için potansiyelriske gerekçe sağladığında kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Glikopironyum bromürün insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak glikopironyum bromür (metabolitleri dahil) emziren sıçanlarda süte geçmiştir. Emzirenkadınlar tarafından PANTHERO NEOHALER kullanımı, sadece kadın için beklenen faydabebek için olası risklerden fazla olduğunda düşünülmelidir (Bkz. Bölüm 5.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme çalışmaları ve hayvanlarda elde edilen diğer veriler erkekler veya dişilerde fertilite açısından bir endişeye işaret etmemektedir (Bkz. Bölüm 5.3).

7

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PANTHERO NEOHALER'ın araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti:

En yaygın antikolinerjik advers reaksiyon ağız kuruluğu (% 2,4)'dur. Ağız kuruluğu bildirimlerinin çoğunun ürünle ilişkili olduğu düşünülmüş ve bildirimlerden hiçbirinin şiddetliolmadığı, hafif şiddetli olduğu görülmüştür.

Güvenlilik profili yaygın görülmeyen idrar retansiyonu belirtilerini de içeren antikolinerjik etkiyle ilişkili diğer semptomlarla karakterizedir. Gastroenterit ve dispepsi dahilgastrointestinal etkiler de gözlenmiştir. Lokal tolerabilite ile ilişkili advers etkiler; boğaz tahrişi,nazofarenjit, rinit ve sinüziti içermektedir. Önerilen dozda PANTHERO NEOHALER kanbasıncı ve kalp hızı üzerinde etkilere sahip değildir.

Klinik çalışmalarda gözlenen istenmeyen etkilerin özeti:

6 ve 12 aylık birleştirilmiş iki pivotal Faz III çalışmanın ilk 6 ayı sırasında bildirilen advers ilaç reaksiyonları MedDRA sistem organ sınıfına göre aşağıda sıralanmıştır. Her bir sistem organsınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları, en sık görülen ilk sırada yer alacak şekilde sıklığa göresıralanmıştır. Her bir sıklık gruplandırmasında advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyetlerinegöre sıralanmıştır. Ayrıca her bir advers ilaç reaksiyonu için ilgili sıklık kategorisi şu dönüşümütemel almaktadır (CIOMS III): Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan(>1/1.000, <1/100); seyrek (>1/10.000, <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Nazofarenjit1 Yaygın olmayan: Rinit, sistit.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipersensitivite, anjiyoödem2

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Hiperglisemi.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Uykusuzluk.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Başağrısı3 Yaygın olmayan: Hipoestezi.

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Atriyal fibrilasyon, çarpıntı.

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Sinüs tıkanıklığı, balgamlı öksürük, boğaz tahrişi, burun kanaması, disfoni. Bilinmiyor: Paradoksal bronkospazm2

8

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Ağız kuruluğu, gastroenterit.

Yaygın olmayan: Dispepsi, diş çürükleri, bulantı2, kusma1,2.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü, Prürit2.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas-iskelet ağrısı1,2

Yaygın olmayan: Ekstremite ağrısı, göğüste kas-iskelet ağrısı.

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: İdrar yolu infeksiyonu3 Yaygın olmayan: Dizüri, üriner retansiyon.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Yorgunluk, asteni.

1 12 aylık çalışmada PANTHERO NEOHALER'da plasebodan daha sık görülmüştür.

2 PANTHERO NEOHALER kullanımı ile ilgili olarak onay sonrası pazarlama deneyimleri ilebildirimler alınmıştır. Bu bildirimler kesin olmayan ölçekte bir popülasyon tarafından gönüllüolarak bildirildiğinden, sıklığını güvenilir şekilde değerlendirmek ve ilaca maruziyetle nedenselbir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sıklık klinik araştırmatecrübelerinden hesaplanmıştır.

3 Yalnızca 75 yaş üzerindeki yaşlı hastalarda PANTHERO NEOHALER'da plasebodan dahayüksektir.

Birleştirilmiş 6 aylık çalışmada PANTHERO NEOHALER ve plasebo için ağız kuruluğu sıklığı sırasıyla %2,2 ve %1,1; uykusuzluk %1,0 ve %0,8; gastroenterit %1,4 ve %0,9 olarakbelirlenmiştir.

Ağız kuruluğu, genellikle tedavinin ilk 4 haftasında bildirilmiş olup, hastaların çoğunda ortalama süre dört hafta olarak belirlenmiştir. Ancak vakaların %40'ında semptomlar 6 aylıksürenin tamamı boyunca devam etmiştir. 7 ile 12. aylar arasında yeni ağız kuruluğu vakalarıbildirilmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:

[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Çok yüksek dozlarda antikolinerjik belirti ve semptomlara neden olabilir.

PANTHERO NEOHALER kapsüllerin kazayla yutulması sonucu akut intoksikasyon, düşük oral biyoyararlanımdan ötürü (yaklaşık %5) olası değildir.

9

Sağlıklı gönüllülerde 150 mikrogram glikopironyum bromürün (120 mikrogram glikopironyuma eşdeğer) i.v. uygulanmasını takiben pik plazma düzeyleri ve toplam sistemikmaruziyet, önerilen PANTHERO NEOHALER dozu (günde bir kez 50 mikrogram) ile eldeedilen kararlı durumdaki pik ve toplam maruziyetten sırasıyla yaklaşık 50 kat ve 6 kat dahayüksek olup, iyi tolere edilmiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Obstrüktif Solunum Yolu Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar;

Antikolinerjikler

ATC kodu: R03BB06

Etki Mekanizması:

Glikopironyum KOAH'ın günde bir kez uygulanan bronkodilatör idame tedavisine yönelik inhale uzun etkili muskarinik reseptör antagonistidir (antikolinerjik). Parasempatik sinirlersolunum yollarındaki önemli bronkokonstriktif nöral yolak olup, kolinerjik tonüs KOAH'tasolunum yolu tıkanıklığının kritik geri dönüşümlü bileşenidir. PANTHERO NEOHALER,asetilkolinin solunum yolu düz kas hücreleri üzerindeki bronkokonstriktör etkisini bloke ederekve böylece solunum yollarını genişleterek iş görür.

Glikopironyum bromür yüksek afiniteli bir muskarinik reseptör antagonistidir. Yarışmalı bağlanma çalışmalarında insan M2 reseptörlerine kıyasla insan M3 reseptörleri için seçiciliği>4 kat daha fazla olmuştur. Klinik çalışmalarda inhalasyondan sonra etki başlangıcı vegözlenen reseptöre bağlanma/reseptörden ayrılma kinetik parametreleri ile kanıtlandığı üzerehızlı bir etki başlangıcına sahiptir.

Uzun etki süresi kısmen, i.v. uygulamadan sonraki yarılanma ömrünün tersine, PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı ile inhalasyondan sonra glikopironyum için uzamış terminaleliminasyon yarılanma ömrü ile gösterildiği üzere akciğerlerde kalıcı ilaç konsantrasyonlarınabağlanabilir (bkz., Bölüm 5.2).

Farmakodinamik Etkiler:

Klinik Faz III geliştirme programı iki faz III çalışmayı içermiştir: her ikisi de orta- ağır KOAH klinik tanılı hastalar ile gerçekleştirilen biri plasebo kontrollü 6 aylık çalışma ve diğeri plasebove aktif kontrollü 12 aylık çalışma (günde bir kez açık etiketli tiotropium 18 mikrogram).

Akciğer fonksiyonu üzerindeki etkiler


Günde bir kez PANTHERO NEOHALER 50 mikrogram bir dizi klinik çalışmada akciğer fonksiyonunda istikrarlı ve istatistiksel olarak anlamlı düzelme sağlamıştır (birinci saniyedekizorlu ekspiratuvar hacim FEV1, zorlu vital kapasite FVC ve inspiratuar kapasite IC). Faz IIIçalışmalarda bronkodilatör etkiler ilk dozdan sonraki 5 dakika içinde görülmüştür ve ilk dozdanitibaren 24 saatlik zaman aralığında korunmuştur. 6 ve 12 aylık çalışmalarda bronkodilatöretkide zaman içinde bir azalma olmamıştır. Etkinin büyüklüğü, başlangıçta hava yolundakikısıtlanmanın geri dönüşlülük (reversibilite) derecesine (geri dönüşlülük, kısa etkili muskarinikantagonist grubu bronkodilatör kullanılarak ölçülmüştür ) bağlı olmuştur: başlangıçta en düşükderecede geri dönüşlülüğe (<%5) sahip hastalar genellikle başlangıçta daha yüksek derecedegeri dönüşlülüğü (>%5) olan hastalardan daha düşük bronkodilatör yanıt sergilemiştir. 12.haftada (birincil sonlanım noktası), PANTHERO NEOHALER, plaseboya göre, çukur FEV1

10

değerini, başlangıçta en düşük derecede geri dönüşlülüğe (<%5) sahip hastalarda 72 ml ve başlangıçta daha yüksek derecede geri dönüşlülüğe (>%5) sahip hastalarda 113 ml yükseltmiştir(her ikisi için

p<0,05).


6 aylık çalışmada PANTHERO NEOHALER, plaseboya göre, FEVı değerini birinci dozdan sonraki 5 dakika içerisinde 93 ml ve dozdan sonraki 15 dakika içerisinde 144 ml yükseltmiştir(her ikisi için

p<0,001).


12 aylık çalışmada düzelmeler 5 dakikada 87 ml ve 15 dakikada 143 ml şeklinde olmuştur (her ikisi için

p<0,001).

12 aylık çalışmada, PANTHERO NEOHALER, 1. günde ve 26. haftadatiotropium ile karşılaştırıldığında FEV1 değerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler ve 12.hafta ve 52. haftada dozdan 4 saat sonra tiotropiuma kıyasla FEV1 değerinde sayısal olarak dahabüyük değerler sağlamıştır.

İlk dozda ve 1 yıl sonunda görülen doz aralığının sonundaki (24. saat) FEV1 değerleri benzer olmuştur. 12. haftada (birincil sonlanım noktası), PANTHERO NEOHALER, çukur FEV1değerini plaseboya göre, 6 aylık çalışmada 108 ml ve 12 aylık çalışmada 97 ml artırmıştır (herikisi için

p<0,(p<0,001).


Semptomatik sonuçlar


Günde bir kez 50 mikrogram dozunda uygulanan PANTHERO NEOHALER, Geçiş Dispne İndeksi (TDI) ile değerlendirilen nefes darlığını anlamlı düzeyde azaltmıştır. 6 ve 12 aylık pivotçalışmaların birleştirilmiş bir analizinde, plasebo ile karşılaştırıldığında PANTHERONEOHALER ile tedavi edilen hastaların istatistiksel olarak daha yüksek bir yüzdesi, 26. haftadaTDI fokal skorunda 1 puan veya daha yüksek bir düzelme ile yanıt vermiştir (sırasıyla %46,4ve %58,4,

p<0.001).


Günde bir kez PANTHERO NEOHALER ayrıca St. George Solunum Anketi (SGRQ) kullanılarak ölçülen sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkigöstermiştir. 6 ve 12 aylık pivot çalışmaların birleştirilmiş bir analizi, plasebo ilekarşılaştırıldığında PANTHERO NEOHALER ile tedavi edilen hastaların istatistiksel olarakdaha yüksek bir yüzdesinin, 26. haftada SGRQ'da 4 puanlık veya daha yüksek bir düzelme ileyanıt verdiğini bulmuştur (sırasıyla %57,8 ve %47,6,

p<0,001).p=0,004).


KOAH alevlenmelerinde azalma


6 ve 12 aylık pivot çalışmalarında KOAH alevlenme verileri toplanmıştır. İki çalışmada da orta veya ağır bir alevlenme (sistemik kortikosteroidlerle ve/veya antibiyotiklerle tedavi ya dahastaneye yatış gerektiren şeklinde tanımlanır) geçiren hastaların yüzdesi azalmıştır. 6 aylıkçalışmada orta veya ağır bir alevlenme yaşayan hastaların yüzdesi PANTHERO NEOHALERile %17,5 ve plasebo ile %24,2 olmuştur (Risk oranı: 0,69,

p=0,023p=0,001).p<0,001).p=0,003).


11

Diğer etkiler


Günde bir kez PANTHERO NEOHALER kurtarıcı ilaç (salbutamol) kullanımım, plaseboya göre sırasıyla 6 ve 12 aylık çalışmalarda 26 haftada 0.46 puf/gün

(p=0,005(p=0,039

) azaltmıştır.

Egzersiz toleransının, maksimum altı (%80) iş yükünde bisiklet ergometresi (maksimum altı egzersiz tolerans testi) ile test edildiği 3 haftalık bir çalışmada, sabah uygulanan PANTHERONEOHALER, ilk dozdan itibaren dinamik hiperinflasyonu azaltmış ve egzersiz dayanıklılıksüresini uzatmıştır. Tedavinin ilk gününde egzersiz sırasında plaseboya göre inspiratuarkapasite 230 ml yükselmiş ve egzersiz dayanıklılık süresi 43 saniye artmıştır (%10 artış). Üçhaftalık tedavi sonrasında plaseboya göre PANTHERO NEOHALER ile inspiratuar kapasitedeelde edilen düzelme, ilk güne benzer olmuş (200 ml), ancak egzersiz dayanıklılık süresi ilkgünden farklı olarak 89 saniye artmıştır (%21 artış). Borg ölçekleri kullanılarak, PANTHERONEOHALER'ın egzersiz sırasında dispne ve bacak rahatsızlığını azalttığı bulunmuştur.PANTHERO NEOHALER ayrıca Geçiş Dispne İndeksi ile ölçülen istirahat sırasındakidispneyi azaltmıştır.

Sekonder farmakodinamik etkiler


KOAH hastalarında 176 mikrograma varan dozlarda PANTHERO NEOHALER ile ortalama kalp atım hızında ya da QTc aralığında bir değişiklik gözlenmemiştir. 73 sağlıklı gönüllü ilegerçekleştirilen detaylı bir QT çalışmasında, tek bir inhale 352 mikrogram glikopironyum dozu(terapötik dozun 8 katı), plasebo ile karşılaştırıldığında, QTc aralığını uzatmamış ve kalp atımhızını biraz azaltmıştır (maksimal etki -5,9 bpm; 24 saatte ortalama etki -2,8 bpm). İntravenözyolla uygulanan 150 mikrogram glikopironyum bromürün (120 mikrogram glikopironyumaeşdeğer) kalp atım hızı ve QTc aralığı üzerindeki etkisi genç sağlıklı erişkinlerde araştırılmıştır.Kararlı durumda cihazın ağız parçasından çıkan doz olan 44 mikrogram glikopironyumuninhalasyonundan sonra yaklaşık 50 kat daha yüksek pik maruziyetler (Cmaks) elde edilmiştir vetaşikardi ya da QTc uzamasına neden olmamıştır. Genç sağlıklı gönüllülerde antikolinerjikbileşiklere düşük maruziyetlerin bilinen bir etkisi olan kalp atım hızında hafif bir azalmagözlenmiştir (plasebo ile karşılaştırıldığında ortalama fark 24 saatte 2 bpm).

Pediyatrik popülasyon


Avrupa İlaç Ajansı, KOAH'ta pediyatrik popülasyonun tüm alt kümelerinde PANTHERO NEOHALER ile çalışma sonuçlarının sunulması zorunluluğundan vazgeçmiştir (pediyatrikkullanım ile ilgili bilgi için bkz. bölüm 4.2).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı kullanılarak oral inhalasyonu takiben, glikopironyum hızla emilmiş ve doz sonrası 5. dakikada pik plazma düzeylerine erişmiştir.

PANTHERO NEOHALER inhalasyon cihazı aracılığıyla solunan glikopironyumun mutlak biyoyararlanımının ağız parçasından çıkan doz olan 44 mikrogram üzerinden yaklaşık % 45olduğu hesaplanmıştır. İnhalasyonu takiben sistemik maruziyetin yaklaşık %90'ı akciğeremiliminden ve %10'u gastrointestinal emilimden kaynaklanmaktadır. Oral yolla uygulananglikopironyumun mutlak biyoyararlanımının yaklaşık %5 olduğu hesaplanmıştır.

KOAH'lı hastalarda tekrarlanan günde bir kez inhalasyonu takiben, glikopironyumun kararlı durum farmakokinetiğine tedaviden sonraki bir hafta içinde erişilmiştir. 50 mikrogram günde

12

bir kez doz uygulama rejimi için glikopironyumun kararlı durum ortalama piki ve çukur plazma konsantrasyonları sırasıyla 166 pikogram /mL ve 8 pikogram /mL'dir. Glikopironyuma kararlıdurum maruziyeti (24 saatlik doz aralığındaki eğri altında kalan alan (EAA)) ilk doz sonrasınakıyasla yaklaşık 1.4 ila 1.7 kat daha fazladır.

Dağılım:


i.v. uygulamadan sonra, glikopironyumun kararlı durum dağılım hacmi (Vss) 83 L ve terminal fazdaki dağılım hacmi (Vz) 376 L'dir. İnhalasyonu takiben terminal fazdaki belirgin dağılımhacmi yaklaşık 20 kat daha yüksek olup, bu değer inhalasyondan sonra çok daha yavaşeliminasyonu yansıtmaktadır. Glikopironyumun

in vitro

insan plazma proteinine bağlanması 1ila 10 ng/mL'lik konsantrasyonlarda %38 ila %41'dir.

Biyotransformasyon:


İn vitroIn vivo

ortamda M9, inhale glikopironyum bromürün yutulan doz fraksiyonundanoluşmaktadır. Tekrarlanan inhalasyondan sonra insanların idrarında glikopironyumunglukuronid ve/veya sülfat konjugatları bulunmuş olup, bunlar dozun yaklaşık %3'ünüoluşturmaktadır.

İn vitro

araştırmalar çoklu CYP izoenzimlerinin glikopironyumun oksidatif biyotransformasyonuna katkıda bulunduğunu göstermiştir. Glikopironyum metabolizmasınıninhibisyonu veya indüksiyonunun etkin maddeye sistemik maruziyette belirgin bir değişikliğeneden olması beklenmez.

İn vitroİn vitro

enzim indüksiyonu çalışmaları test edilen hiçbir sitokrom P450izoenzimi ve UGT1A1 ve taşıyıcı MDR1 ve MRP2'de glikopironyum bromür tarafından klinikaçıdan ilgili bir indüksiyon göstermemiştir.

Eliminasyon:


İnsanlara [3H]-işaretli glikopironyum bromürün i.v. yolla uygulanmasından sonra, 48. saatte radyoaktivite için ortalama üriner atılım dozun %85'ini oluşturmuştur. Safrada dozun ilave%5'i tespit edilmiştir. Bu nedenle kütle denkliği neredeyse tamdır.

Ana ilacın renal eliminasyonu sistemik olarak mevcut glikopironyumun toplam klirensinin yaklaşık %60 ila 70'ini oluştururken, renal dışı klirens prosesleri yaklaşık %30 ila 40'ınıoluşturur. Biliyer klirens renal dışı klirense katkıda bulunur ancak renal dışı klirensin büyükçoğunlukla metabolizmadan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Glikopironyum dozu inhalasyonunu takiben, glikopironyumun ortalama renal klirensi 17,4 ve 24,4 L/saat aralığındadır. Aktif tübüler sekresyon glikopironyumun renal eliminasyonunakatkıda bulunur. Alınan dozun %23'üne kadarı ana ilaç olarak idrarda bulunmuştur.

Glikopironyum plazma konsantrasyonları çok fazlı bir şekilde azalmıştır. Ortalama terminal eliminasyon yarılanma ömrü intravenöz (6,2 saat) ve oral (2,8 saat) uygulamadan sonrakinekıyasla inhalasyondan sonra (33 ila 57 saat) çok daha uzun sürmüştür. Eliminasyon paterni

13

inhalasyondan sonra 24. saatte ve sonrasında sürekli akciğer emilimi ve/veya sistemik dolaşıma glikopironyum transferini düşündürmektedir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


KOAH'da farmakokinetik kararlı durumda hastaların sistemik maruziyetinin yanı sıra glikopironyumun toplam üriner atılımı da ağız parçasından çıkan doz olan 44 mikrogramüzerinden değerlendirildiğinde 44 mikrogram ila 176 mikrogram'lık doz aralığında neredeysedozla orantılı olarak artmıştır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer bozukluğu olan hastalarda klinik çalışmalar yapılmamıştır. Glikopironyum başlıca renal atılım yoluyla sistemik dolaşımdan temizlenir (bkz., Bölüm 5.2). Glikopironyumunkaraciğer metabolizmasındaki bozukluğun, sistemik maruziyette klinik olarak belirgin birartışla sonuçlandığı düşünülmemektedir.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek bozukluğu glikopironyum bromüre sistemik maruziyet üzerinde bir etkiye sahiptir. Hafif ve orta şiddette böbrek bozukluğu olan gönüllülerde toplam sistemik maruziyette(EAAson) 1,4 kata varan ve şiddetli renal bozukluğu ve son evre böbrek hastalığı olangönüllülerde 2,2 kata varan ortalama bir artış gözlenmiştir.

Bir popülasyon farmakokinetiği analizi kullanıldığında, hafif ve orta derecede böbrek bozukluğu olan (hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı eGFR>30 mL/dak/1,73m2) KOAHhastalarında, PANTHERO NEOHALER'ın önerilen dozda kullanılabileceği sonucunavarılmıştır.

Diyaliz gerektiren son evre renal hastalık dahil şiddetli renal bozukluğu olan hastalar için (hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı eGFR<30 ml/dak/1,73 m2), PANTHERO NEOHALERsadece beklenen fayda potansiyel riske ağır bastığında kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:


PANTHERO NEOHALER'ın 18 yaşın altındaki hastalarda kullanımına ait veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:


KOAH hastaları verilerinin popülasyon farmakokinetik analizi yaş ve vücut ağırlığının, sistemik maruziyetin hastalar arası değişkenliğine neden olabileceğini belirlemiştir.

Yaş, cinsiyet, kilo, ırk:


KOAH hastalarında verilere ilişkin bir popülasyon farmakokinetiği analizinde, vücut ağırlığı ve yaş sistemik maruziyette hasta bazında çeşitliliğe katkıda bulunan faktörler olarakbelirlenmiştir. Günde bir kez PANTHERO NEOHALER tüm yaş ve vücut ağırlığı gruplarındagüvenli bir şekilde kullanılabilir.

Cinsiyet, sigara kullanma durumu ve başlangıç FEV1 değeri sistemik maruziyet üzerinde belirgin bir etkiye sahip değildir.

14

Japon ve Beyaz ırktan olan gönüllüler arasında glikopironyum bromürün inhalasyonunu takiben toplam sistemik maruziyet (EAA) açısından önemli farklılıklar gözlenmemiştir. Diğeretnik köken ve ırklar açısından yeterli farmakokinetik verisi mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme ve gelişim toksisitesine dair geleneksel çalışmalara dayalı olarak insanlariçin özel bir tehlike arz etmemektedir.

Tekrarlanan doz inhalasyonu toksisitesi çalışmaları sırasında gözlenen etkiler, hafif lokal iritasyon veya glikopironyum bromürün beklenen farmakolojik etkisindeki alevlenmelerebağlanmıştır. Bunlar arasında köpeklerde kalp hızındaki hafif ila orta dereceli artışlar vesıçanlar ve köpeklerde salya, gözyaşı ve Harder bezleri ile farenkste azalmış sekresyonla ilişkilibir dizi geri dönüşümlü değişiklik yer almaktadır. Sıçanlarda kronik çalışmalar sırasındagözlenen lens opasiteleri diğer muskarinik antagonistler için tanımlanmış olup, hastalardaterapötik kullanımı açısından kısıtlı öneme sahip türe özgü değişiklikler olduklarıdüşünülmüştür. Sıçanların solunum yolundaki bulgular nazal kavitede ve larenkste, hafif lokaliritasyonla tutarlı enflamasyon ile dejeneratif/rejeneratif değişiklikleri içermiştir.

Sıçanlarda akciğerde bronşiyoloalveolar bağlantıda minimum epitel değişiklikleri de gözlenmiş olup, bunlar hafif adaptif yanıt olarak kabul edilmiştir. Bu bulguların tümü maksimum insanmaruziyetinden fazla olduğu kabul edilen maruziyetlerde gözlenmiş olduğundan, klinikkullanım sırasında kısıtlı ilgiye sahiptir.

Genotoksisite çalışmaları glikopironyum bromür için mutajenik veya klastojenik potansiyel ortaya koymamıştır. Transgenik farelerde oral uygulama ve sıçanlarda inhalasyon uygulamasıile yapılan karsinojenisite çalışmaları farelerde insanlar için günde bir kez 50 mikrogramlıkönerilen maksimum dozdan yaklaşık 53 kat ve sıçanlarda 75 kat daha yüksek sistemikmaruziyetlerde (EAA) karsinojenisite kanıtı olmadığını ortaya koymuştur.

Glikopironyum bromür için yayınlanmış veriler hiçbir üreme toksisitesi problemine işaret etmemektedir. PANTHERO NEOHALER sıçanlarda veya tavşanlarda inhalasyonuygulamasını takiben teratojenik bulunmamıştır. Sıçanlarda yapılan üreme çalışmaları vehayvanlarda elde edilen diğer veriler ne erkek ne de dişi pre ve post natal gelişiminde fertiliteyeilişkin bir endişeye yol açmamıştır.

Gebe fareler, tavşanlar ve köpeklerin plasental bariyerinden önemli ölçüde glikopironyum bromür ve metabolitleri geçişi görülmemiştir. Glikopironyum bromür (metabolitleri dahil)emziren sıçanların sütüne geçmiş olup, sütte annenin kanındakinden 10 kat daha yüksekkonsantrasyonlara ulaşmıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Kapsül içeriği:


Laktoz monohidrat (inek kaynaklı)

Magnezyum stearat

Kapsül kabuğu:


Hipromelloz

15
Saf su
Karragenan
Potasyum klorür

Sunset Yellow FCF (E110)

Baskı mürekkebi:


Şellak (Lak böceği kaynaklı)

Susuz etil alkol İzopropil alkolPropilen glikolN-Bütil alkolAmonyum hidroksitPotasyum hidroksitSiyah demir oksit (E 172)

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Nemden koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Alu/Alu blister

30 kapsül + 1 inhaler (NEOHALER)

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Farmanova Sağlık Hizmetleri Suryapı & Akel İş Merkezi

Rüzgarlıbahçe Mah. Şehit Sinan Eroğlu Cad. No:6 34805 Kavacık - Beykoz İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2015/333

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:

26.05.2015

Ruhsat yenileme tarihi:

-

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

16

İlaç Bilgileri

Panthero Neohaler 50 Microgram İnhaler Kapsül

Etken Maddesi: Glikopironyum Bromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.