KISA URUN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ANTİZEPİN 0,5 mg/5 mL iv enjeksiyonluk çözelti
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde:
Her 5 mLTik ampul; 0,5 mg flumazenil içerir.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1'e bkz.
3. FARMASÖTİK FORM
Damar içi (intravenöz) enjeksiyon için çözelti Tip I renksiz cam ampul
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1.Terapötik endikasyonlar
ANTİZEPİN, benzodiazepinlerin merkezi sedatif etkilerinin tamamen veya kısmen tersine çevrilmesinde endikedir. Bu nedenle, aşağıdaki endikasyonlarda anestezi ve yoğun bakımdakullanılır.
Anestezide: Endüksiyon ve idamesinde benzodiazepinlerin kullanıldığı genel anestezinin sonlandırılması. Hem hastanede yatan, hem de ayaktan tedavi gören hastalarda, kısa tanısal veterapötik işlemlerde kullanılan benzodiazepinlerin sedatif etkilerinin tersine çevrilmesi.
Yoğun bakımda ve nedeni bilinmeyen şuur kaybına yaklaşımda: ANTİZEPİN, benzodiazepin entoksikasyonlarının tanısının konmasında ya da böyle bir durumun olmadığının belirlenmesindekullanılır. Benzodiazepinlerle olan doz aşımı durumlarında, benzodiazepinlerin merkezietkilerinin spesifik olarak geri döndürülmesinde (gereksiz bir entübasyonu önlemek ya daentübasyona olanak vermek için spontan solunum ve bilincin geri döndürülmesi) de kullanılabilir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
ANTİZEPİN, bir anestezist ya da deneyimli bir hekim tarafından sadece intravenöz olarak uygulanmalıdır.
Suda %5 dekstroz, laktatlı Ringer ve normal şalin çözeltileri ile geçimlidir. ANTİZEPİN bu solüsyonlardan biri ile karıştırıldıktan ya da enjektöre çekildikten 24 saat sonra atılmalıdır.
1/13
Doz, tasarlanan etkiye göre titre edilmelidir. Bazı benzodiazepinlerin etki süresi ANTİZEPİN'in etki süresini geçebileceği için, uyanmayı takiben sedasyon tekrarlarsa ek dozlar gerekebilir.Anestezide: Önerilen başlangıç dozu 15 saniyede i.v. olarak uygulanan 0,2 mg'dır. Eğer 60 saniyeiçerisinde istenilen bilinç açıklığına ulaşılamazsa, 0,1 mg'lık ikinci bir doz enjekte edilebilir vegerektiği durumlarda, toplam doz 1 mg'ı aşmamak kaydıyla, bu 60 saniyede bir tekrarlanabilir.Genellikle uygulanan doz 0,3-0,6 mg'dır fakat bireysel gereksinimler, uygulananbenzodiazepinlerin etki süresi ve dozu ile birlikte hasta özelliğine bağlı değişkenlik gösterebilir.
Yoğun bakımda ve nedeni bilinmeyen şuur kaybına yaklaşımda: Önerilen başlangıç dozu i.v olarak uygulanan 0,3 mg'dır. Eğer 60 saniye içerisinde istenilen bilinç açıklığına ulaşılamazsa,hasta uyanıncaya ya da toplam doz 2 mg'a ulaşıncaya kadar ANTİZEPİN enjeksiyonlarına devamedilebilir. Eğer uyku hali tekrar ortaya çıkarsa, ANTİZEPİN yukarıdaki gibi bir veya daha çokbolus i.v. dozlarında veya saatte 0,1-0,4 mg i.v. enfüzyon olarak uygulanabilir. Enfüzyon hızı,istenilen uyanıklık derecesine göre her hasta için ayrı ayrı ayarlanmalıdır.
Yinelenen ANTİZEPİN dozları sonrasında bilinç düzeyinde ya da solunum fonksiyonlarında önemli bir düzelme sağlanamazsa, benzodiazepinlere bağlı olmayan bir etiyoloji düşünülmelidir.Yoğun bakım ünitesinde benzodiazepinlerle yüksek dozda ve/veya uzun süredir tedavi edilenhastalarda, ANTİZEPİN dozu her hasta için ayarlanarak çok yavaş uygulanmalı ve yoksunluksendromlarına yol açmamalıdır. Eğer beklenmeyen semptomlar ortaya çıkarsa diazepam ya damidazolam intravenöz olarak dikkatlice titre edilerek hastanın cevabına göre ayarlanabilir (BkzÖzel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Uygulama şekli:
ANTİZEPİN, bir anestezist ya da deneyimli bir hekim tarafından sadece intravenöz olarak uygulanmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Orta veya ciddi derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda başlangıç/tekrar dozlarının kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir.
Pediyatrik popülasyon:
Bir yaşın üzerindeki çocuklar: Bir yaşın üzerindeki çocuklarda benzodiazepinlerle endüklenen şuurlu sedasyonun geri döndürülmesi için, önerilen başlangıç dozu 15 saniye içinde i.v. olarak0,01 mg/kg (0,2 mg'a kadar) uygulamasıdır. İlave 45 saniye bekledikten sonra istenen bilinçdüzeyi sağlanamamışsa, ilave 0,01 mg/kg'hk (0,2 mg'a kadar) enjeksiyonlar verilebilir vegerektiğinde maksimum total doz 0,05 mg/kg veya 1 mg'a (hangisi düşükse) kadar 60 saniyelikaralarla (maksimum 4 kez) tekrarlanabilir. Doz hastanın cevabına göre ayarlanmalıdır.
2/13Geriyatrik popülasyon:
Doz ayarlaması gerekli değildir (Bkz. 5.2 Farmakokinetik özellikler: Hastalardaki karakteristik özellikler).
4.3. Kontrendikasyonlar
Flumazenil veya ilacın içerdiği diğer yardımcı maddelerden herhangi birine veya benzodiazepine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda ANTİZEPİN kullanımı kontrendikedir. Kafa içibasıncı kontrolü veya status epileptikus gibi hayatı tehdit edici potansiyel durumların kontrolü içinbenzodiazepin verilmiş olan hastalarda ANTİZEPİN kontrendikedir.
Aşırı doz siklik antidepresan kullanımından dolayı oluşan belirtiler gösteren hastalarda ANTİZEPİN kullanımı kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Flumazenil kullanımı sırasında nöbetler görülebilmektedir. Nöbetler, daha çok uzun süreli sedasyon için benzodiazepin kullanan hastalarda veya hastaların ciddi siklik antidepresan dozaşımı belirtileri sergiledikleri doz aşımı vakalarında görülmektedir.
Hekimler flumazenil dozunu her hastada bireysel olarak ayarlamalı ve nöbet tedavisi uygulamaya hazır olmalıdırlar.
Nöbet riski
Benzodiazepin etkilerinin geri dönüşümü, belirli yüksek risk popülasyonlarında nöbetlerin başlangıcıyla ilişkilendirilmektedir. Nöbetlere ilişkin olası risk faktörleri kapsamında: eş zamanlımajör sedatif-hipnotik ilacın kesilmesi, tekrarlı parenteral benzodiazepin dozlarıyla yakın zamanönce uygulanan tedavi, aşırı doz vakalarında ANTİZEPİN uygulamasından önce miyoklonikseğirmeler veya nöbet aktivitesi veya eş zamanlı siklik antidepresan zehirlenmesi yer almaktadır.
ANTİZEPİN, motor anomaliler (seğirme, rijidite, fokal nöbetler), disritmi (geniş QRS, ventriküler disritmi, kalp bloku), antikolinerjik belirtiler (midriyazi, kuru mukoza, hipoperistalzi) vekardiyovasküler kollapsla kendini gösteren ciddi siklik antidepresan zehirlenme vakalarındaönerilmemektedir. Bu gibi vakalarda ANTİZEPİN tedavisi kesilmeli ve antidepresan toksisitebelirtileri ortadan kaybolana kadar hasta sedasyon altında tutulmalıdır (gerekiyorsa ventilatör vesirkülatuvar destek verilerek).
ANTİZEPİN tedavisinin ciddi şekilde hasta karma doz aşımı hastalarında sedasyonun etkilerini tersine çevirmek dışında bilinen bir yararı yoktur ve nöbet görülme ihtimali (herhangi birnedenden kaynaklanan) olan vakalarda kullanılmamalıdır.
3/13
ANTİZEPİN uygulamasıyla ilişkilendirilen konvülsiyonların çoğu tedavi gerektirmektedir ve benzodiazepinler, fenitoin veya barbitüratlarla başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Flumazenirinvarlığı nedeniyle, normalden daha yüksek benzodiazepin dozları gerekebilir.
Hipoventilasyon
Benzodiazepinin etkilerini geri çevirmek üzere (bilinçli sedasyon veya genel anestezinin ardından) ANTİZEPİN alan hastalar uygulanan benzodiazepinin dozu ve etki süresine göre uygunbir süre boyunca (120 dakikaya kadar) resedasyon, solunum depresyonu veya diğer benzodiazepinetkileri yönünden izlenmelidir.
Bunun nedeni ANTİZEPİN'in hastalarda benzodiazepin uygulamasından kaynaklanan hipoventilasyonun tedavisinde etkin bir tedavi olduğunun gösterilmemiş olmasıdır. Sağlıklı erkekgönüllülerde ANTİZEPİN tek başına uygulanan bir benzodiazepinden sonra hiperkapni vehipoksiye verilen ventilatör yanıtların benzodiazepin tarafından indüklenen depresyonunu tersineçevirebilme özelliğine sahiptir. Ancak tipik ANTİZEPİN dozlarının ventilatör etkileri (1 mg veyadaha az) pek çok benzodiazepin etkisini göstermeden azaldığı için bu tür depresyon tekrar edebilir.ANTİZEPİN bir opioidle birlikte benzodiazepin kullanılarak uygulanan sedasyonun ardındanventilatör yanıt üzerindeki etkileri tutarlı değildir ve bu etkiler yeterince araştırılmamıştır.
Flumazenirin mevcut olması hipoventilasyonun hızlı bir şekilde tespit edilmesinin ve bir havayolu açılarak ventilasyona yardımcı olmak üzere etkin bir müdahale uygulanmasınıngerekliğini ortadan kaldırmaz.
Doz aşımı vakaları hasta stabil duruma gelene ve resedasyon ihtimali ortadan kalkana kadar resedasyon açısından izlenmelidir.
Sedasyonun geri döndürülmesi
ANTİZEPİN'in benzodiazepinlerle uygulanan sedasyon veya anestezinin ardından kendine gelmekte olan hastanın uyanıklık durumunu artırması beklenebilir, ancak yeterli süre boyuncaprosedür sonrası izlemin yerine geçmemelidir. ANTİZEPİN'in mevcut olması sedasyon içinyüksek dozlarda benzodiazepin kullanımıyla ilişkili riskleri ortadan kaldırmaz.
Hastalar ANTİZEPİN uygulaması ardından yeterli bir süre boyunca resedasyon, solunum depresyonu veya diğer sürekli ya da rekürren agonist etkiler yönünden izlenmelidir. Düşük doz,kısa süre etkili benzodiazepinin (<10 mg midazolam) etkisini geri döndürmek üzere ANTİZEPİNuygulanması durumunda resedasyon ihtimali çok düşüktür. Nöromusküler bloke edici ajanlar vebirden fazla anestezik ajanla birlikte uzun bir prosedür süresince yüksek tek doz veya kümülatifdozlarda benzodiazepin uygulanması durumunda ise resedasyon riski çok yüksektir.
4/13
Klinik çalışmalarda erişkin hastaların %1 ila %3'ünde belirgin resedasyon gözlenmiştir. Erişkin hastalarda resedasyonun engellenmesi gereken klinik durumlarda; doktorlar başlangıç dozunu (0,2mg/dak'da verilen 1 mg'ye kadar ANTİZEPİN) 30 dakika sonra ve muhtemelen 60 dakika sonratekrarlamak isteyebilirler. Klinik çalışmalarda araştırılmamış olmakla birlikte bu dozaj programınormal gönüllülerle yürütülen bir resedasyonu engelleme çalışmasında etkin olmuştur.
Bilinçli sedasyon için kullanılan benzodiazepinlerin etkilerini geri döndürmek üzere ANTİZEPİN kullanımı 1 ve 17 yaş arası 107 pediatrik hastanın dahil edildiği bir açık uçlu klinik çalışmadadeğerlendirilmiştir. Bu çalışma flumazenil uygulaması ardından tamamen uyanan pediatrikhastaların, özellikle daha küçük yaşlarda (1-5 yaş) olmak üzere, sedasyon rekürensiyaşayabileceklerini düşündürmektedir. ANTİZEPİN uygulamasının başlamasından 10 dakikasonra tamamen uyanan 60 hastadan
T
sinde resedasyon görülmüştür. Hiçbir hasta başlangıçtakisedasyon düzeyine geri dönmemiştir. Resedasyona kadar geçen ortalama süre 25 dakikadır (aralık:19-50 dakika). Resedasyon yaşayan pediatrik hastalarda tekrarlı flumazenil uygulamasınıngüvenilirlik ve etkinliği gösterilmemiştir.
Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) kullanım
ANTİZEPİN, yoğun bakım ünitesi gibi ortamlarda tanımlanmamış benzodiazepin bağımlılığı riski arttığından, YBÜ'de dikkatle kullanılmalıdır. ANTİZEPİN benzodiazepinlere fiziksel bağımlılığıolan hastalarda konvülsiyonlara neden olabilir.
Yukarıda belirtilen yan etkilere ilişkin risk nedeniyle YBÜ'de benzodiazepin tarafından indüklenen sedasyon tanısı koymak üzere ANTİZEPİN uygulaması önerilmez. Bunun yanı sıra,metabolik bozukluk, travmatik yaralanma, benzodiazepin dışındaki ilaçlar veya benzodiazepinreseptör işgaliyle ilişkisi olmayan diğer tüm nedenlere bağlı olarak karışık bir hal almış vakalardahastanın flumazenile yanıt vermemesinin prognostik anlamlılığı bilinmemektedir.
Doz aşımında kullanım
ANTİZEPİN havayolunun doğru şekilde desteklenmesi, solunum yardımı, sirkülatuvar erişim ve destek, lavaj ve kömürle dahili dekontaminasyon ve yeterli klinik değerlendirmenin yerini almakiçin değil, bu uygulamalara ek olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Flumazenil uygulamasıöncesinde hava yolunun güvenliğini sağlamak, ventilasyon ve intravenöz erişim için gerekliönlemler alınmalıdır. Uyanmanın ardından, hastalar uyanma sonrası konfüzyon ve ajitasyonunsonucu olarak endotrakeal tüpleri ve/veya intravenöz boruları çekmeye çalışabilirler.
Kafa yaralanması
ANTİZEPİN benzodiazepin alan hastalarda konvül siy onları hızlandırmaya ve serebral kan akışında değişiklik meydana getirmeye neden olabileceğinden, kafa yaralanması olan hastalarda
5/13
dikkatle kullanılmalıdır. Ancak bu gibi komplikasyonların ortaya çıkması halinde bunları gidermeye hazır hekimler tarafından kullanılmalıdır.
Nöromüsküler bloke edici ajanlarla kullanım
ANTİZEPİN nöromüsküler blokajın etkileri tamamen geri dönene kadar kullanılmamalıdır.
Psikiyatrik hastalarda kullanım
ANTİZEPİN'in panik bozukluk öyküsü olan hastalarda panik atağı tetiklediği bildirilmiştir.
Enjeksiyon yerinde ağrı
Enjeksyion yerinde ağrı veya enflamasyon ihtimalini en aza indirgemek için; ANTİZEPİN geniş bir venden serbest şekilde akan intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır. Perivaskülerdokulara ekstravazasyonun ardından lokal iritasyon meydana gelebilir.
Solunum hastalıkları
Ciddi akciğer hastalığı olan ve benzodiazepin kaynaklı ciddi solunum depresyonu olan hastalarda ANTİZEPİN uygulaması yerine uygun bir ventilatör desteği kullanılmalıdır. Flumazenil sağlıklıgönüllülerde ventilatör tahrik üzerindeki benzodiazepin tarafından indüklenen değişiklikleri kısmiolarak geri döndürebilmektedir ancak klinik etkinliği gösterilmemiştir.
Kardivasküler hastalıklarda kullanım
ANTİZEPİN kardiyak hastalarda benzodiazepinlerin etkilerini geri döndürmek için toplam 0,5 mg'den düşük dozlarda 0,1 mg/dakika hızında uygulandığında kalbin çalışmasında artışa nedenolmamıştır. Flumazenil, tek başına stabil iskemik kalp hastalarına uygulandığında kardiyovaskülerparametreler üzerinde anlamlı etkileri yoktur.
Karaciğer hastalıklarında kullanım
ANTİZEPİN klirensi hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda normal değerlerin %40 ila %60'ına; şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda ise normal değerlerin%25'ine kadar düşmüştür. Benzodiazepin etkilerinin başlangıçta geri döndürülmesi için kullanılanflumazenil dozu etkilenmemekle birlikte, ilacın karaciğer hastalıklarında tekrarlı kullanımındadozun boyutu ve sıklığı azaltılmalıdır.
İlaç ve alkol bağımlısı hastalarda kullanımı
ANTİZEPİN alkolizm ve başka ilaç bağımlılıkları olan hastalarda, bu hasta popülasyonunda benzodiazepin toleransı ve bağımlılığı sıklığının artması nedeniyle dikkatle kullanılmalıdır.ANTİZEPİN'in benzodiazepin bağımlılığı tedavisi için veya uzun süreli benzodiazepin abstinensitedavisi için kullanımı, bu şekilde bir kullanım incelenmediği için önerilmemektedir.
6/13
Flumazenil uygulaması hayvanlarda ve insanlarda benzodiazepin geri çekilme etkilerini hızlandırabilmektedir. Bu durum 2 haftaya kadar oral lorazepam dozlarıyla tedavi edilen ve 3mg'ye kadar kümülatif flumazenil dozlarıyla tedavi edildiğinde sıcak basması, ajitasyon vetitreme gibi etkiler sergileyen sağlıklı gönüllülerde görülmüştür.
Klinik çalışmalarda bazı erişkin hastalarda flumazenirin benzodiazepin geri çekilme etkilerini hızlandırdığını düşündüren benzer yan etkiler görülmüştür. Bu hastalarda baş dönmesi, hafifkonfüzyon, duygusal dengesizlik, ajitasyon (anksiyete belirti ve semptomlarıyla) ve hafif duyusaldistorsiyonla karakterize, kısa süreli bir sendrom görülmüştür. Bu yanıt dozla ilişkilidir; en sıkolarak 1 mg üzeri dozlarda görülmüştür, çok seyrek olarak reasürans dışında bir tedavigerektirmiştir ve genellikle kısa sürelidir. Gerektiğinde, bu hastalar (5 ila 10 vaka) barbitürat,benzodiazepin ve diğer sedatif ilaçların normal dozlarıyla başarılı şekilde tedavi edilmişlerdir.Hekimler flumazenil uygulamasının benzodiazepinlere gösterilmiş fiziksel bağımlılığı bulunanhastalarda doza bağlı geri çekilme sendromlarına yol açabileceğini ve alkol, barbitürat veçapraz-toleranslı sedatiflere yönelik geri çekilme sendromlarının tedavisini zorlaştırabileceğinigöz önünde bulundurmalıdır.
ANTİZEPİN'in uzun süreli benzodiazepin tedavisi gören hastalarda kullanımı tavsiye edilmez. Her ne kadar ANTİZEPİN'in hafif derecede antikonvülziyon etkisi varsa da, benzodiazepinagonistlerinin koruyucu etkilerini baskılayarak konvülsüyonlarda artışa neden olabilir.
ANTİZEPİN'in uygulamasından önceki hafta içerisinde yüksek dozda ya da uzun süreli olarak benzodiazepine maruz kalmış ve tedavisi sonlandırılmış hastalarda ANTİZEPİN'in hızlıenjeksiyonu; duyusal bozulma, ajitasyon, anksiyete, hafif konfüzyon ve duygusal değişiklik gibiyoksunluk sendromu belirtileri görülmüştür.
Bu tıbbi ürün her ampulünde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
ANTİZEPİN, reseptör düzeyinde kompetitif etkileşimle benzodiazepinlerin merkezi etkilerini bloke eder. Zopiklon, triazolopiridazinler ve diğer benzodiazepin olmayan agonistlerinbenzodiazepin reseptörleri üzerindeki etkileri de ANTİZEPİN ile bloke edilir. ANTİZEPİNvarlığında benzodiazepin agonistl erinin farmakokinetik özellikleri değişmeden kalır; ancak bununtersi de geçerlidir.
Etanol ile flumazenil arasında herhangi bir farmakokinetik etkileşim yoktur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
7/13Pediyatrik popülasyon
Herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
İnsanlara yönelik risk bilinmemektedir.
Gebelik dönemi
Gebe kadınlarda ANTİZEPİN'in güvenliliği incelenmemiştir. Bu yüzden gebelik sırasında ilaç tedavisinin faydalan fetusda meydana gelebilecek muhtemel riske karşı incelenmelidir.ANTİZEPİN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Emziren annelerde, acil durumlarda parenteral ANTİZEPİN uygulaması kontrendike değildir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, fetal gelişim ve doğum üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. Yüksek dozlarda ANTİZEPİN ile yapılan in vitro ve hayvançalışmalannda mutajenisite teratoj eni site veya fertilitenin bozulmasına dair bir bulgugözlenmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Önceden yutulmuş veya alınmış benzodiazepinin etkisi (örn. sedasyon) oluşabileceğinden, hastalar uygulamadan sonraki ilk 24 saat süresince tam bir zihinsel uyanıklık gerektiren tehlikeliişlere (tehlikeli bir makineyi işletmek ya da motorlu araç kullanmak gibi) girişmemelerikonusunda uyarılmalıdırlar.
4.8. İstenmeyen etkiler
Flumazenilin yan etkileri organ ve sistemler sınıflaması ve sıklığına göre aşağıda listelenmiştir. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor: eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor.
8/13
Pazarlama sonrası deneyim:
ANTİZEPİN çocuklarda ve yetişkinlerde iyi tolere edilir. ANTİZEPİN, tavsiye edilen dozu aşan miktarlarda bile iyi tolere edilmiştir.
Kardiyovasküler hastalıkları:
Yaygın olmayan: Bradikardi, hipertansiyon, ventriküler taşikardi, göğüs ağrısı, aritmi Bilinmiyor: Kalp hızında geçici artma (uyanma esnasında)
Endokrin hastalıkları:
Yaygın: Şiddetli alevlenmeler
Psikiyatrik hastalıkları:
Yaygın olmayan: Korku
Bilinmiyor: Panik ataklar, yoksunluk sendromu
Sinir sistemi hastalıkları:
Çok yaygın: Baş dönmesi, ataksi,
Yaygın: Baş ağrısı, anksiyete, asabiyet, olağandışı ağlama, aşırı derecede mutluluk, depresyon, ajitasyon, sersemlik, duygusal değişkenlik, benlik kaybı, artan gözyaşı, disfori, paranoyaYaygın olmayan:Uykusuzluk, konfüzyon, genelleştirilmiş konvülsiyonlar, konuşma
bozuklukları, yorgunluk
Göz hastalıkları:
Yaygın: Anormal görme, bulanık görme
Kulak ve iç kulak hastalıkları:
Yaygın olmayan: Anormal işitme (geçici işitme bozukluğu, hiperakuzi, kulak çınlaması)
Kardiyak hastalıkları:
Yaygın olmayan: Çarpıntı
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:
Yaygın: Dispne, hiperventilasyon
Gastrointestinal hastalıkları:
Çok yaygın: Mide bulantısı, kusma Yaygın: Ağız kuruluğu, hıçkırık
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın: Titreme, Halsizlik, Parestezi
9/13Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları:
Yaygın: Terleme, enjeksiyon bölgesinde ağrı Seyrek: Hipersensitivite reaksiyonları (anaflaksi dahil)
Bilinmiyor: Üşüme hissi
Hızla uygulanan ANTİZEPİN enjeksiyonundan sonra nadiren anksiyete hissi, çarpıntı ve korku gibi yakınmalar gözlenmiştir. Bu istenmeyen etkiler genellikle özel bir tedavi gerektirmezler.
Uzun süreli benzodiazepin tedavisinden sonra veya birkaç ilacın bir arada yüksek dozda alındığı olgularda, epilepsi veya ciddi hepatik bozukluğu olduğu bilinen hastalarda konvülsiyonbildirilmiştir.
Birkaç ilacın bir arada yüksek doz alındığı olgularda, özellikle siklik antidepresanlarla konvülsiyon ve kardiyak disritmi gibi toksik etkiler ANTİZEPİN ile benzodiazepinlerinetkilerinin geri döndürülmesi sırasında ortaya çıkarabilir.
Uzun süredir benzodiazepin kullanan hastalarda, ANTİZEPİN uygulamasından birkaç hafta önce tedavi kesilmiş de olsa, hızlı ANTİZEPİN enjeksiyonu yoksunluk semptomlarına neden olabilir.Panik bozukluk geçmişi olan hastalarda ANTİZEPİN'in panik atakları uyardığı bildirilmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesşnşn sürekli olarak izlenmesinetaşımaktadır. Sağlık mensuparının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks:0 312 218 35 99)
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda ANTİZEPİN ile akut doz aşımı ile ilgili çok sınırlı deneyim vardır. ANTİZEPİN ile doz aşımı için spesifik bir antidot yoktur. ANTİZEPİN ile doz aşımının tedavisi, hayati belirtilerintakip edildiği ve hastanın klinik durumunun gözlendiği genel destekleyici ölçümlere dayanmalıdır.Tavsiye edilen dozu aşan miktarlarda verildiğinde hiçbir doz aşımı semptomu gözlenmemiştir.Agonistlerden kaynaklanan yoksunluk semptomları için Bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1.Farmakodinamik özellikler10/13Etki mekanizması:
Bir imidazobenzodiazepin türevi olan ANTİZEPİN, benzodiazepin antagonistidir.
Benzodiazepin reseptörleri yolu ile etki eden ajanların merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilerini kompetitif inhibisyon yolu ile spesifik olarak bloke eder. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda,benzodiazepin reseptörlerine eğim gösteren bileşiklerin etkileri bloke edilmiştir. Sağlıklıgönüllülerde, benzodiazepin agonistlerince oluşturulan sedasyon, amnezi ve psikomotorbozukluğun i.v. ANTİZEPİN ile antagonize edildiği gösterilmiştir.
Benzodiazepinin hipnotik-sedatif etkileri intravenöz ANTİZEPİN enjeksiyonu ile süratle tersine döner (1-2 dakika içerisinde) ve sonraki birkaç saat içerisinde, agonist ve antagonist doz oranınave yarılanma ömrüne göre yavaş yavaş tekrar ortaya çıkabilir. ANTİZEPİN antikonvülsan aktivitegibi zayıf bir içsel agonistik etki gösterebilir. Birkaç hafta boyunca yüksek dozlarda benzodiazepinverilen hayvanlarda, ANTİZEPİN nöbet gibi yoksunluk semptomlarının ortaya çıkmasına nedenolmuştur. Erişkin insanlarda da benzer etki görülmüştür.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Flumazenilin farmakokinetikleri terapötik alanın dâhilinde ve üzerinde doz orantılıdır (100 mg'a kadar) (Bkz. Dağılım).
Dağılım:
Zayıf lipofılik bir baz olan flumazenil, plazma proteinlerine yaklaşık %50 oranında bağlanır. Plazma proteinlerine bağlanan kısmın üçte ikisi albümine bağlanır. Flumazenil ekstravaskülerbölgede yaygın olarak dağılır. Flumazenilin plazma konsantrasyonları dağılım fazında 4-11dakikalık bir yarı-ömürle azalır. Dağılım hacmi kararlı durumda 0,9-1,1 1/kg'dır.
Metabolizma:
Flumazenil geniş ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Karboksilik asit metaboliti plazmada (serbest) ve idrarda (serbest ve glukuronidi) ana metabolittir. Farmakolojik testlerde, bu anametabolit benzodiazepin agonist ya da antagonist aktivite göstermiştir.
Eliminasvon:
Flumazenilin hemen hemen tamamı (%99) böbrek dışı yollarla vücuttan atılır. İlacın tamamıyla metabolize olduğu düşünülerek uygulamada idrarda değişmemiş flumazenil bulunmaz.Radyoaktif madde ile işaretlenmiş ilacın eliminasyonu esasen 72 saat içinde tamamlanır, bunun%90-95'i idrarda, %5-10'u dışkıdadır. 40-80 dakikalık yarı-ömürle gösterildiği gibi eliminasyon
11/13
hızlıdır. Flumazenilin total plazma klerensi 0,8-1,0 1/saat/kg'dır ve tamamen hepatik klerense bağlanabilir.
İ.v. flumazenil enfüzyonu sırasında gıda alımı muhtemelen bu döneme eşlik eden yüksek hepatik kan akımına bağlı olarak klerenste %50 artışla sonuçlanır.
Hastalardaki karakteristik özellikler:
Flumazenilin farmakokinetiği cinsiyet, yaşlılık, hemodiyaliz veya renal yetmezlik ile önemli ölçüde etkilenmez.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer fonksiyonu bozuk hastalarda flumazenilin eliminasyon yarı-ömrü daha uzundur ve sağlıklı bireylere göre total vücut klerensi daha düşüktür.
Pedivatrik popülasvon:
Bir yaşın üzerindeki çocuklarda eliminasyon yarı-ömrü genellikle 20-75 dakika arasında değişen ortalama 40 dakika ile erişkinlerden daha değişkendir. Vücut ağırlığına göre ayarlandığındaklerens ve dağılım volümü erişkinlerde görüldüğü gibidir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
ANTİZEPİN'in yüksek dozları kullanılarak yapılan in vitro ve hayvan çalışmaları, mutajenisite veya fertilite bozukluğuna dair bir bulgu göstermemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Di sodyum edetat Asetik asitSodyum klorürSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
12/13
ANTIZEPIN enjektöre çekildikten veya normal şalin veya %5 dekstroz ile sulandırıldıktan 24 saat sonra kullanılmamalıdır (Bkz. Pozoloji ve uygulama şekli). Optimum sterilite için; ANTİZEPİNkullanılmadan hemen öncesine kadar ampulde kalmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Kutuda, 5 adet 5 mLTik renksiz cam ampul
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Nokta yukarıda bulunacak şekilde tutulur. Ampulün baş kısmı ok yönünde aşağıya çekilir.Testere kullanılmasına gerek yoktur.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Farmalas İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Altınşehir Mahallesi Tavukçuyolu CaddesiBeka Sokak No: 9 Ümraniye/İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
2019/178
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 27.03.2019 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
13/13