Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Maxair 0,5 Mg/2 Ml Nebülizasyon Süspansiyonu Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MAXAİR 0,5 mg/2 ml nebülizasyon süspansiyonu Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 2 ml'lik nebülizasyon süspansiyonu;

Budesonid..........................................0,5 mg (1 ml'de 0,25 mg budesonid)

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASOTİK FORM

Steril nebülizer süspansiyon içeren flakon Yarı saydam beyazımsı homojen süspansiyon.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Astımın tüm basamaklarında antienflamatuar, bronkodilatör, semptom kontrolü ve oral steroid ihtiyacını azaltmak amaçlı kullanılır. KOAH'ta tek başına kullanılması önerilmez.

MAXAİR ayrıca hastanede yatış gerektiren, krup hastalığına sahip bebek ve çocukların kullanımı için önerilmektedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

MAXAİR dozu, hastanın durumuna göre değişiklik gösterir ve astım kontrolü sağlandıktan sonra en düşük idame dozuna ayarlanmalıdır.

Uygulama günde bir veya iki kerede olabilir. Günde tek doz uygulaması, günlük 0,25-1 mg dozlar içindir.

Önerilen Başlangıç Dozu:

Bronşiyal Astımda

Erişkinler:

Günlük toplam doz 1-2 mg'dır.

6 aylık ve daha büyük çocuklar

: Günlük toplam doz 0,25-0,5 mg'dır. Oral

glukokortikosteroid kullanan hastalarda daha yüksek bir başlangıç dozu, örn. günde toplam 1 mg düşünülebilir.

1 / 16

İdame Tedavisi:

Astım kontrolü sağlandıktan sonra, dozun etkili en düşük idame dozuna ayarlanması önemlidir.

İdame dozu doz aralığı

Erişkinler/yaşlılar:

Toplam günlük doz 0,5-4 mg'dır. Çok ciddi vakalarda doz arttırılabilir.

6 aylık ve daha büyük çocuklar:Günde tek doz uygulaması

Günlük tek doz uygulaması, idame dozu günde 0,25 ila 1 mg olan hem erişkin hem de çocuk hastalarda düşünülebilir. Günde tek doz uygulaması gerek kortikosteroid olmayan tedaviuygulanmış hastalarda gerekse inhale glukokortikosteroidlerle iyi kontrol edilen hastalardabaşlatılabilir. Doz sabah veya akşam uygulanabilir. Eğer astımın kötüleşmesi söz konusuolursa doz arttırılmalı ve gerektiği şekilde gün içine yayılacak şekilde bölünmelidir.

Etkinin başlaması

MAXAİR uygulamasını takiben, tedavinin başlamasından sonraki 3 gün içinde astım kontrolünde artış oluşabilir, ancak en fazla yarar 2-4 haftada sağlanır.

Oral glukokortikosteroid idamesindeki hastalar

MAXAİR, astım kontrolünde azalmaya yol açmadan ya da daha iyi bir kontrol sağlayarak, oral glukokortikosteroidlerin dozunun belirgin olarak azaltılmasına veya oralkortikosteroidlerin inhale glukokortikosteroid (MAXAİR) ile değiştirilmesine olanaksağlayabilir.

Oral steroidlerden MAXAİR'e geçiş başlatıldığında, hasta nispeten stabil bir fazda olmalıdır. Başlangıçta yüksek dozda MAXAİR, hastanın alışkın olduğu oral glukokortikosteroid idamedozu ile birlikte aynı zamanda kullanılmalıdır. Bir hafta kadar sonra, oral doz yavaş yavaş(örneğin her ay 2,5 miligram prednizolon ya da eşdeğeri düzeyinde azaltılarak)düşürülebileceği en düşük doza indirilmelidir. Oral dozun yavaş bir oranda kesilmesi kuvvetleönerilir. Pek çok hastada oral glukokortikosteroidin yerini MAXİAR'in tamamen almasımümkündür.

Oral dozun kesilmesi sırasında idameye ya da akciğer fonksiyonlarında gelişmeye rağmen bazı hastalar sistemik kortikosteroid eksikliği semptomu yaşayabilirler örn. eklem ve/veyaadale ağrıları, halsizlik ve depresyon gibi. Böyle hastalara MAXAİR ile devam etmeleriöğütlenmeli, ancak adrenal yetersizliği oluşması bakımından dikkatle izlenmelidir. Adrenalyetersizlik oluşursa, sistemik kortikosteroid dozu geçici olarak yükseltilmeli ve oral dozunkesilmesi daha da yavaşlatılmalıdır. Stres ya da şiddetli astım nöbetinde, geçiş dönemindekihastalara sistemik kortikosteroid tedavisi eklenmesi gerekli olabilir.

2 / 16

Doz bölünmesi ve karıştırılabilirlik

MAXAİR %0,9 sodyum klorür (salin) ve terbutalin, salbutamol, fenoterol, asetilsistein, sodyum kromoglikat veya ipratropium için nebulizasyon çözeltileri ile karıştırılabilir. Karışım30 dakika içinde kullanılmalıdır.

Tek dozluk üniteler bölünerek doz ayarlaması yapılabilir. Tek dozluk flakon bir işaret ile işaretlenmiştir. Bu işaret, tek dozluk flakon düz tutulduğunda 1 ml hacmi gösterir. Sadece 1ml kullanılacaksa, sıvı yüzey işaretine ulaşana kadar içeriği boşaltınız. Açılmış tek dozlukflakonu zarfta, ışıktan koruyarak muhafaza ediniz. Açılmış tek dozluk flakonlar 12 saat içindekullanılmalıdır. Lütfen sadece 1 ml kullanıldığında arta kalan hacmin steril olmadığına dikkatediniz.

Tablo 1 Doz Tablosu

Doz (mg)

MAXAİR Hacmi



0,25 mg/mL

0,5 mg/mL

0,25

1 mL (*)

-

0,5

2 mL

-

0,75

3 mL

-

1

-

2 mL

1,5

-

3 mL

2

-

4 mL

(*)2 mL'lik toplam hacime ulaşmak için % 0,9'luk sodyum klorür (salin) solüsyonu ilave edilmelidir.

Krupta

Kruplu bebekler ve çocuklarda normal doz 2 mg nebülize edilmiş budesoniddir. Bu doz tek bir uygulama verilebilir ya da 30 dakikalık bir ara ile 1 mg'lık iki doz halinde verilebilir.Dozlama maksimum 36 saatte dek ya da klinik iyileşme sağlanana dek her 12 saatte birtekrarlanabilir.

MAXAİR'in doğru kullanımı için talimatlar:

MAXAİR uygun ağız parçası veya yüz maskesi yerleştirilmiş jet nebülizer yardımıyla inhale edilir. Nebülizer yeterli hava akışına (6-8 L/dak) sahip hava kompresörüne bağlanmalıdır vedolum hacmi 2-4 mL olmalıdır.

Not:

Hastayı aşağıdaki hususlarda bilgilendirmek önemlidir:

• Her inhalerin beraberinde ambalajda bulunan hasta kullanma talimatını ve kullanımtalimatını dikkatlice okuması gerektiği

• Ultrasonik nebülizerlerin MAXAİR uygulaması için uygun olmadığı ve bu nedenleönerilmediği

• MAXAİR %0,9 sodyum klorür (salin) ve terbutalin, salbutamol, fenoterol, asetilsistein,sodyum kromoglikat veya ipratropium için nebülizasyon çözeltileri ile karıştırılabilir.Karışım 30 dakika içinde kullanılmalıdır.

3 / 16

• Ağız ve boğaz bölgesinde pamukçuk oluşma riskini en aza indirmek için reçete edilendozu inhale ettikten sonra ağzını suyla çalkalaması gerektiği

• İritasyonu önlemek için yüz maskesini kullandıktan sonra yüz cildini su ile yıkamasıgerektiği

• Nebülizeri üreticinin belirttiği şekilde yeterli derecede temizlemesi ve muhafaza etmesigerektiği

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyonlarındaki azalma kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkileyebilir. Bununla birlikte, intravenöz yoldan uygulanan budesonidin plazma klerensi, sirozluhastalarda ve sağlıklı kişilerde benzerdir. Karaciğer fonksiyonlarının azaldığı durumlarda, ilkgeçiş metabolizmasındaki azalma nedeniyle, oral yoldan alınan budesonidin sistemikyararlanımı artar. İnhalasyon yoluyla alınan budesonid için herhangi bir veribulunmadığından, bunun MAXAİR ile tedavi için klinik anlamı bilinmemektedir; ancakplazma düzeylerinin yükselmesi ve dolayısıyla sistemik advers etkiler açısından riskin artmasıbeklenebilir.

Pediyatrik popülasyon:

6 aylık ve daha büyük çocuklarda belirtilen dozlarda kullanılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda özel doz gereksinimleri yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

Budesonid ya da bileşiminde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aktif veya sessiz seyreden akciğer tüberkülozlu hastalarda ve solunum yollarında fungal ya da viral enfeksiyonu olan hastalarda özellikle dikkatli olunmalıdır.

Non steroid bağımlı hastalar: Terapötik etkiye genellikle 10 gün içinde erişir. Bronşlarında aşırı mukus sekresyonu olan hastalarda, başlangıçta kısa bir süre (yaklaşık 2 hafta) ilave oralkortikosteroid rejimi verilebilir. Oral ilaç alım süresinden sonra budesonid tek başına yeterlitedaviyi sağlamalıdır.

Steroid bağımlı hastalar: Oral kortikosteroidden budesonid tedavisine geçildiğinde hasta nispeten stabil fazda olmalıdır. Önceden kullanılan oral steroid doz ile kombinasyon halindeverilmesi yaklaşık 10 gündür. Bundan sonra oral steroid dozu kademeli olarak (örneğin, heray 2,5 mg prednisolon veya eşdeğeri olmak suretiyle) mümkün olan en düşük seviyeye

4 / 16

azaltılmalıdır. Pek çok vakada budesonidin oral kortikosteroidin tamamının yerine geçmesi mümkündür.

Oral tedaviden budesonid tedavisine geçilmesi sırasında, rinit, egzema ve kas ile eklem ağrısı gibi alerjik ya da artritik semptomların görülmesine neden olabilen genellikle daha düşüksistemik steroid etkiler görülür. Bu tür durumlar için spesifik tedavi başlatılmalıdır.

Ender durumlarda, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ve kusma başlarsa genel bir glukokortikosteroid etkisi yetmezliğinden kuşkulanılmalıdır. Bu vakalarda bazen oral yoldankullanılan glukokortikosteroid dozunun geçici olarak yükseltilmesi gerekli olabilir.

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi dozlamadan hemen sonra artan hırıltılı nefes ile paradoksal bronkospazm görülebilir. Bu görülürse, inhale budesonid tedavisi derhal kesilmeli,hasta yeniden değerlendirilmeli ve gerekiyorsa alternatif tedavi başlatılmalıdır.

Acil yüksek doz kortikosteroid tedavisi ya da inhale kortikosteroidlerin önerilen en yüksek dozuyla uzun süreli tedavi gereken hastalar adrenal fonksiyonu yetmezliği riski altındaolabilirler.

Bu hastalar ciddi stres altında kaldıklarında böbrek üstü bezi yetmezliği bulgu ve semptomlarını gösterebilirler. Stres veya elektif cerrahi dönemlerinde ek sistemikkortikosteroid desteği verilmesi gerekebilir.

Tüm inhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroidlerde, özellikle de uzun süreler için reçetelenen yüksek dozlarda sistemik etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkilerin görülme olasılığıoral kortikosteroidlerdekine oranla çok daha azdır. Oluşabilecek sistemik etkilere, Cushingsendromu, Cushing benzeri özellikler, adrenal baskılanma, çocuklarda ve adolesanlardabüyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt ile glokom ve çok nadiren birdizi fizyolojik ya da psikomotor hiperaktivite, uyku bozukluğu, anksiyete, depresyon ya daagresyonun (bilhassa çocuklarda) katıldığı davranışsal etkiler dahildir. Dolayısıyla, inhalekortikosteroid dozunun etkin, astım kontrolünün sağlandığı en düşük doza ayarlanmasıönemlidir.

MAXAİR inhale kısa etkili bronkodilatör gereken akut astım nöbetlerinin hızlı iyileştirilmesi için değildir. Hastalar kısa etkili bronkodilatör tedavisini etkisiz bulursa veya normalden dahafazla inhalasyona ihtiyaç duyarsa doktora başvurmalıdır. Bu durumda düzenli tedavilerindebir artış düşünülmelidir; yani inhale budesonid dozlarında artış ya da uzun etkili bir betaagonistin eklenmesi veya bir süre için oral kortikosteroid verilmesi söz konusu olabilir.

Karaciğer fonksiyonlarındaki azalma düşük eliminasyon hızına ve daha yüksek maruziyete sebep olarak kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkiler. Olası sistemik yan etkilerin farkındaolunmalıdır.

5 / 16

Bununla birlikte, intravenöz yoldan uygulanan budesonidin plazma klerensi, sirozlu hastalarda ve sağlıklı kişilerde benzerdir. Karaciğer fonksiyonlarının azaldığı durumlarda, ilkgeçiş metabolizmasındaki azalma nedeniyle, oral yoldan alınan budesonidin sistemikyararlanımı artar. İnhalasyon yoluyla alınan budesonid için herhangi bir veribulunmadığından, bunun budesonid ile tedavi için klinik anlamı bilinmemektedir; ancakplazma düzeylerinin yükselmesi ve dolayısıyla sistemik advers etkiler açısından riskin artmasıbeklenebilir.

CYP3A inhibitörleri gibi (ör. itrakonazol, ketokonazol, HIV proteaz inhibitörleri ve kobistatik içerikli) ürünlerin nebulizatör ile alınan budesonidin sistemik kortikosteroid yan etkileririskini artırabilmektedir. Bu nedenle yarar, artan riskten daha fazla olmadıkçakombinasyondan kaçınılmalıdır; bu durumda, hastalar sistemik kortikosteroid yan etkileriaçısından izlenmelidir. Bu, itrakonazol, ketokonazol veya diğer güçlü CYP3A inhibitörleri ilekısa süreli (1-2 haftanın altında) tedavi için sınırlı bir klinik önem taşımaktadır, ancak uzunsüreli tedavi sırasında dikkate alınmalıdır. Budesonid dozunu azaltmak da düşünülmelidir(Bkz. Bölüm 4.5).

Nebülizatör haznesi her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Nebülizatör haznesi ve ağız parçası veya yüz maskesi sıcak su ve yumuşak bir deterjan ile yıkanmalıdır. İyice durulanmalıve nebülizatör haznesi kompresöre ya da hava girişine bağlanarak kurutulmalıdır.

İnhale kortikosteroidlerle tedavi esnasında oral kandidiyazis görülebilir. Bu enfeksiyon uygun antifungal tedavi ile tedavi edilmeyi gerektirebilir ve bazı hastalarda tedavinin kesilmesigerekebilir (Bkz. Bölüm 4.2).

İnhale steroidin kombine edildiği KOAH'lı ileri yaş hastalarda pnömoni riski artabilmektedir.

KOAH hastalarında pnömoni


Kortikosteroid içeren inhale ilaçları alan KOAH hastalarında, hastaneye yatış gerektiren pnömoni dahil pnömoni insidansında artış gözlemlenmiştir. Artan steroid dozu ile pnömoniriskinde artış kanıtları bulunmaktadır, ancak bu durum çalışmaların tamamında kesin olarakgösterilmemiştir.

Kortikosteroid içeren inhale ilaçlarının pnömoni riskinin büyüklüğü konusunda sınıf içi farklılık için kesin klinik kanıt bulunmamaktadır.

Hekimler, KOAH hastalarında olası pnömoni gelişimine karşı, enfeksiyonların klinik özelllikleri ile KOAH semptomlarının alevlenme durumunun karışması ihtimali dolayısıyladikkatli olmalıdır.

KOAH hastalarındaki pnömoni risk faktörleri arasında; sigara içimi, ileri yaş, düşük vücut kitle indeksi ve şiddetli KOAH bulunmaktadır.

6 / 16

Görme bozukluğu

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu raporlanabilir. Hastanın, bulanık görme veya diğer görme bozukluklarını göstermesi durumunda, katarakt, glokomveya sistemik veya topikal kortikosteroid kullanımı sonrasında raporlanan santral serözkoryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkları içerebilecek olası nedenlerin değerlendirilmesiiçin hastanın bir oftalmolojiste yönlendirilmesi düşünülmelidir.

Pediyatrik popülasyon Büyüme üzerine etki

İnhale kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi gören çocukların boylarının düzenli olarak izlenmesi önerilir. Büyüme yavaşlarsa, inhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroid dozununmümkünse etkili astım kontrolünün korunduğu en düşük doza düşürülecek şekilde azaltılmasıamacıyla tedavi yeniden değerlendirilmelidir. Büyümenin baskılanmasındaki olası risk ilekortikosteroid tedavisinin sağladığı fayda dikkatlice kıyaslanmalıdır. Ek olarak hastanın,pediyatrik solunum hastalıkları uzmanına yönlendirilmesi düşünülmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Budesonid metabolizması öncelikle, CYP3A4 tarafından gerçekleştirilmektedir. CYP3A inhibitörleri gibi (örn. itrakonazol, ketokonazol, HIV proteaz inhibitörleri ve kobistatikiçerikli) ürünlerin nebulizatör ile alınan budesonidin sistemik kortikosteroid yan etkileririskini artırabilmektedir. (bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.2).

Budesonidin güçlü CYP3A inhibitörleri (ör. itrakonazol, ketokonazol, HIV proteaz inhibitörleri ve kobistatik içerikli) ile kombinasyonu, sistemik kortikosteroid yan etkilerinartmış riskinden daha fazla fayda görmedikçe önlenmelidir; bu durumda hastalar sistemikkortikosteroid yan etkileri açısından izlenmelidir. Budesonid, antifungaller (itrakonazol veketokonazol gibi) ile birlikte uygulanırsa, tedaviler arasındaki süre mümkün olduğunca uzunolmalıdır. Budesonid dozunun azaltılması düşünülebilir.

Yüksek doz budesonid için bu etkileşim hakkında kısıtlı veri vardır; inhale budesonid (1000 mcg tek doz) ile günde bir kez 200 mg itrakonazol birlikte kullanılırsa plasma düzeylerindebariz artış (ortalama dört kat) görülebilir.

Kontraseptif steroid veya östrojenler ile tedavi edilen kadınlarda, kortikosteroidlerin yüksek plazma konsantrasyonları ve artmış etkileri gözlemlenmektedir, ancak budesonid ve düşükdoz kombinasyonlu oral kontraseptiflerin birlikte alınması ile herhangi bir etkigözlenmemiştir.

Adrenal fonksiyon baskılanabileceğinden, hipofiz bezi yetmezliği teşhisi için ACTH stimülasyon testi hatalı sonuçlar verebilir (düşük değerler).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara özgü etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

7 / 16

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde yapılmıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Kontraseptif steroid veya östrojenleri kullanan kadınlarda, kortikosteroidlerin yüksek plazma konsantrasyonları ve artmış etkileri gözlemlenmektedir, ancak budesonid ve düşük dozkombinasyonlu oral kontraseptiflerin birlikte alınması ile herhangi bir etki gözlenmemiştir.

Gebelik dönemi

İnhale budesonid ile ilgili yapılan hayvan çalışmaları, gebelik/ve-veya/embriyonal/fötal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya postnatal gelişme üzerindeki etkileri açısından yetersizdir(bkz. Bölüm 5.3).

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Prospektif epidemiyolojik çalışmalar ve dünya çapında pazarlama sonrası verilerden elde edilen sonuçların çoğu, gebelik sırasında inhale budesonid kullanımıyla ilgili olarak fetus veyenidoğan çocuk için herhangi bir advers etki saptayamamıştır. Hayvan çalışmalarındaglukokortikosteroidlerin, malformasyonları indüklediği gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Bunun, önerilen dozlar düşünüldüğünde insanlar için geçerli olma ihtimali düşüktür ancak inhale budesonid tedavisi düzenli olarak incelenmeli ve en düşük etkili dozda tutulmalıdır.Gebelik sırasında hem fetus hem de anne için uygun astım tedavisinin korunması önemlidir.Gebelik sırasında uygulanan diğer ilaçlarda olduğu gibi anneye budesonid uygulanmasınınyararı fetus için olşturduğu riske karşı tartılmalıdır.

İnhale glukokortikosteroidler, benzer pulmoner cevaplara ulaşmak için gerekli oral glukokorikosteroidlere oranla daha düşük sistemik etkileri nedeniyle göz önüne alınmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Budesonid anne sütüne geçer. Ancak MAXAİR'in terapötik dozlarında emzirilen çocuk üzerinde etkisi olması beklenmez. MAXAİR laktasyon döneminde kullanılabilir.

Astımlı emziren kadınlarda inhale budesonid (günde iki kez 200 veya 400 mikrogram) ile idame tedavisi emzirilen infantlarda ihmal edilebilir düzeyde sistemik budesonid maruziyetineyol açar.

8 / 16

Farmakokinetik bir çalışmada hesaplanan günlük infant dozu, her iki doz seviyesinde günlük maternal dozun %0,3'üydü ve infantlardaki ortalama plazma konsantrasyonu, infantta oralbiyoyaralanımının tam olduğu varsayımı ile maternal plazmada gözlenen konsantrasyonların1/600'ü olduğu hesaplanmıştır. İnfant plazma örneklerindeki budesonid konsantrasyonlarınıntümü, tayin limitinin altında idi.

İnhale budesonid verilerine ve budesonidin nazal, inhale, oral ve rektal uygulamalardan sonraki terapötik dozaj aralıklarında doğrusal farmakokinetik özellikler göstermesineistinaden, budesonidin terapötik dozlarında, emzirilen çocuğa maruziyetin düşük olduğuöngörülür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MAXAİR, araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik deneyler, literatür kayıtları ve pazarlama sonrası deneyimlere göre aşağıdaki yan etkiler görülebilir:

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın :Orofarenkste candida enfeksiyonu, pnömoni (KOAH'lı hastalarda)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek :Deri döküntüsü, kontakt dermatit, ürtiker, anjiyoödem, bronkospazm

ve anaflaktik reaksiyon dahil ani ve geç aşırı duyarlılık reaksiyonları*

Endokrin hastalıkları

Seyrek :Adrenal baskılanma ve çocuklar ile adolesanlarda büyüme geriliği

dahil sistemik kortikosteroidlerin bulgu ve belirtileri**

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan :Anksiyete, depresyon

Seyrek :Psikomotor hiperaktivite,uyku bozuklukları, sinirlilik, davranış

bozuklukları (çoğunlukla çocuklarda)

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

:

Tremor***

9 / 16

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan : Katarakt, bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4) Bilinmiyor: Glokom

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın

Seyrek

: Öksürük, ses boğuklaşması, boğazda iritasyon : Bronkospazm, disfoni, ses boğuklaşması***

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

Seyrek

:Deride morarma

Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan : Kas spazmı * Seçilmiş advers reaksiyonlar tanımına bakınız; fasiyal cilt irritasyonu, aşağıda

** Pediyatrik popülasyona bakınız, aşağıda

*** klinik çalışmalarda bildirilen sıklığa dayanmaktadır

**** çocuklarda nadirdir

Bazen, muhtemelen doza, maruziyet süresine, eşzamanlı ve daha önceki kortikosteroid maruziyetine ve kişisel duyarlılığa bağlı olarak değişecek şekilde, inhaleglukokortikosteroidlerle sistemik glukokortikosteroid yan etkilerin belirtileri ya dasemptomları ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması

Orofarenkste candida enfeksiyonu riskindeki artış ilacın birikmesinden kaynaklanmaktadır. Hastaya her doz uygulamasından sonra ağzını su ile yıkamasının tavsiye edilmesi riskiminimum düzeye indirilecektir.

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi paradoksal bronkospazm çok seyrek olguda görülebilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Nebülizatörün yüz maskesi ile kullanıldığı bazı hastalarda, yüz cildinde iritasyon görülmüştür. Yüz derisindeki iritasyonun önlenmesi amacıyla, maskenin kullanılmasından sonra yüz su ileyıkanmalıdır.

Plasebo kontrollü çalışmalarda, plasebo grubunda seyrek olarak katarakt da bildirilmiştir.

13119 hastanın inhale budesonid ve 7278 hastanın plasebo aldığı klinik çalışmalar birleştirilmiştir. Anksiyete sıklığı, inhale budesonid ile %0,52 ve plasebo ile %0,63 olmuştur;depresyon da inhale budesonid ile %0,67 ve plasebo ile %1,15 bulunmuştur.

10 / 16

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonda ki büyüme geriliği riski nedeni ile büyüme bölüm 4.4'de belirtildiği üzere izlenmelidir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Çok yüksek dozlarda olsa bile, akut MAXAİR ile doz aşımının klinik açıdan sorun oluşturması beklenmez.

MAXAİR 0,1 mg/mL disodyum edetat içerir ki bu madde 1,2 mg/mL'nin üzerindeki düzeylerde bronkokontrüksiyona sebep olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Obstrüktif akciğer hastalıklarında kullanılan diğer ilaçlar (inhalantlar) ATC kodu: R03BA02

Budesonid, güçlü lokal anti-inflamatuvar etkiye sahip bir glukokortikosteroiddir.

Topikal anti-inflamatuvar etki

Glukokortikosteroidlerin astım tedavisindeki etki mekanizmaları tam olarak aydınlatılamamıştır. Enflamatuvar mediyatörlerin salıverilmesi ve sitokinlerce yönlendirilenimmün yanıtın inhibisyonu gibi antiinflamatuvar etkiler muhtemelen önemlidir.

Astımlı hastalarda, benzer sistemik biyoyararlanım elde etmek üzere hesaplanmış dozlarda inhalasyon ve oral yoldan kullanılan budesonidinkarşılaştırıldığı bir klinik çalışmada,plaseboya göre inhalasyon yoluyla kullanılan budesonidin istatistiksel açıdan anlamlı birşekilde etkili olduğu, oral yoldan kullanılan budesonid ve plasebo arasında ise anlamlı birfarkın olmadığı görülmüştür. Alışılmış dozlarda inhalasyon yoluyla kullanılan budesonidinterapötik etkisi, büyük oranda solunum yolları üzerindeki doğrudan etkisi ile açıklanabilir.Dört haftalık bir provokatif budesonid ile ön tedavi çalışmasında hem erken hem de geçastmatik reaksiyonlarda bronşial konstrüksiyonun azaldığı gösterilmiştir.

Etkinin başlaması

Oral olarak uygulanan, kuru toz inhaler ile dağıtılan tek bir doz budesonidden sonra bir kaç saat içinde akciğer fonksiyonlarında iyileşme sağlanır. Kuru toz inhalar ile dağıtılan, oralolarak inhale edilen budesonidin terapötik kullanımından sonra maksimum yararın elde

11 / 16

edilmesi 4 haftaya dek olabilirken akciğer fonksiyonunda iyileşmenin tedavi başlangıcından sonra 2 gün içinde görüldüğü gösterilmiştir.

Solunum yolu reaktivitesi

Budesonidin aşırı duyarlılığı olan hastalarda solunum yolunun histamin ve metakoline karşı reaktivitesini azalttığı da gösterilmiştir.

Astımın alevlenmesi

Günde bir veya iki kez uygulanan inhale budesonidin hem çocuk hem de erişkinlerde astımın alevlenmesini etkili olarak önlediği gösterilmiştir.

Egzersizle ortaya çıkan astım

İnhalasyon yoluyla uygulanan budesonid tedavisi, egzersizle ortaya çıkan astımın önlenmesinde etkin bir şekilde kullanılmıştır.

Büyüme

Kısa süreli çalışmalarda, büyümede genellikle tedavinin ilk yılında ortaya çıkan küçük ve genellikle geçici bir azalma gözlenmiştir. Uzun süreli gözlemsel çalışmalar, inhalekortikosteroidlerle tedavi edilen çocuklar ve ergenlerde ortalama olarak yetişkin hedef boyunaulaşıldığını göstermiştir. Ancak, en düşük etkili doza titrasyon yapılmadan 6 yıla kadar kurutoz inhaler ile yüksek dozda (günde 400 mikrogram) inhale budesonid alan bir çalışmaçocuğunun, aynı süreyle plasebo ile tedavi edilenlere kıyasla yetişkin boyunun ortalama 1,2cm daha kısa olduğu tespit edilmiştir. En düşük etkili doza titrasyon ve çocuklarda büyümeninizlenmesi ile ilgili olarak Bölüm 4.4'e bakınız.

Plazma kortizol düzeyi üzerine etkisi

Sağlıklı gönüllülerde budesonid kuru toz inhaler ile yürütülen çalışmalarda plazma ve idrar kortizolü üzerine doz ile orantılı bir etki göstermiştir. Önerilen dozlarda, budesonid kuru tozinhaler ACTH testi ile gösterildiği üzere, adrenal fonksiyonu üzerine 10 mg prednizolondanbelirgin olarak daha az etkiye yol açar.

Pediyatrik popülasyon Klinik-astım

Budesonid nebülizer süspansiyonun'un etkililiği bir dizi çalışmada incelenmiştir ve budesonid nebülizer süspansiyonun'un inatçı astımın proflaktik tedavisinde hem çocuklarda hem deyetişkinlerde günde bir veya iki kez verildiğinde etkili olduğu görülmüştür. Çalışmalarıtemsilen bazı örnekler aşağıda verilmiştir.

Klinik-krup

Krup hastalığı olan çocuklarda bir dizi çalışmada budesonid plasebo ile karşılaştırılmıştır. Kruplu çocukların tedavisinde budesonid nebülizer süspansiyon kullanımı için incelenentemsili çalışma örnekleri aşağıda verilmiştir.

12 / 16

Hafif ila orta derece kruplu çocuklarda etkililik

Randomize, çift- kör, plasebo kontrollü bir çalışmada, klinik krup teşhisi ile hastaneye kabul edilen 87 çocukta (yaşları 7 ay ila 9 yaş arasında olan) budesonid nebülizer süspansiyon ilekrup semptom skorlarında iyileşme veya hastanede kalış süresinde azalma tayini yapıldı.budesonid nebülizer süspansiyonun başlangıç dozunu (2 mg) veya plaseboyu takiben her 12saatte bir 1 mg budesonid nebülizer süspansiyon veya plasebo verildi. Budesonid nebülizersüspansiyon 12 ve 24 saatte krup skorunda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağladı ve2 saatte hastalarda başlangıç krup semptomu skoru 3'ün üzerinde idi. Hastanede kalışsüresinde de %33'lük bir azalma vardı.

Orta ve ağır kruplu çocuklarda etkililik

Randomize, çift- kör, placebo kontrollü bir çalışmada, krup tedavisi için hastaneye kabul edilen 83 bebek ve çocukta (yaşları 6 ay ila 8 yaş olan) budesonid nebülizer süspansiyon veplasebo tedavinin etkililiği karşılaştırıldı. Hastalara maksimum 36 saat boyunca ya dahastaneden taburcu edilene dek her 12 saatte bir, budesonid nebülizer süspansiyon 2 mg veyaplasebo verildi. Toplam krup semptom skoru başlangıç dozundan sonra, 0, 2, 6, 12, 24,36 ve48. saatte değerlendirildi. İki saatte hem budesonid nebülizer süspansiyon hem de plasebogrupları krup semptomlarında benzer iyileşme gösterdi, gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı bir fark yoktu. Altı saatte, budesonid nebülizer süspansiyon grubu plasebo grubu ilekarşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağladı ve plaseboya karşı bu iyileşme12 ve 24. saatteki ile benzerdi.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Yetişkinlerde budesonidin jet nebulizer ile uygulanmasını takiben sistemik yararlanım nominal dozun yaklaşık %15'i ve hastaya ulaşan dozun %40 ile %70'i arasındadır. Sistemikyararlanımdaki ilacın küçük bir kısmı yutulan ilaçtan ileri gelmektedir.

2 mg'lık tek dozun nebülizer ile verilmeye başlanmasından sonraki 10 ila 30 dakika içerisinde maksimum plazma konsantrasyonu olan yaklaşık 4 nmol/litre'ye ulaşılır.

Dağılım:


Dağılım hacmi yaklaşık 3 L/kg'dır. Plazma proteinlerine ortalama %85-90 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


Budesonid, karaciğerde yüksek oranda (=%90) ilk geçiş metabolizmasına uğrayarak glukokortikosteroid aktivitesi düşük metabolitlerine dönüşür. En önemli metabolitleri olan6P-hidroksibudesonid ve 16a-hidroksiprednizolonun glukokortikosteroid aktivitesi,budesonidin aktivitesinin %1'inden azdır. Budesonid metabolizması temel olarak sitokromP450'nin alt sınıfı olan CYP3A4 aracılığıyla olur.

13 / 16

Eliminasyon:


Budesonidin metabolitleri, aynen ya da konjuge edilerek, böbrekler aracılığıyla atılır. İdrarda değişime uğramamış halde budesonid yoktur. Budesonidin sistemik klerensi yüksektir(dakikada yaklaşık 1.2 L) ve sağlıklı yetişkinlerde intravenöz yoldan uygulandığında plazmayarılanma süresi ortalama 2-3 saattir.

Doğrusallık:


Klinikte kullanılan doz sınırları içinde, budesonidin kinetiği doz ile doğru orantılıdır.

Bir çalışmada günde iki kez alınan 100 mg ketokonazol, eşzamanlı olarak uygulanan oral budesonidin (10 mg'lık tek doz) plazma seviyelerini ortalama 7,8 kat arttırmıştır. Bu etkileşimbilgisi inhale budesonid için yoktur ama plazma düzeylerinde dikkate değer artışlarbeklenebilir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer fonksiyonlarındaki azalma kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkileyebilir. Bununla birlikte, intravenöz yoldan uygulanan budesonidin plazma klerensi, sirozluhastalarda ve sağlıklı kişilerde benzerdir. Karaciğer fonksiyonlarının azaldığı durumlarda, ilkgeçiş metabolizmasındaki azalma nedeniyle, oral yoldan alınan budesonidin sistemikyararlanımı artar. İnhalasyon yoluyla alınan budesonid için herhangi bir veribulunmadığından, bunun budesonid ile tedavi için klinik anlamı bilinmemektedir; ancakplazma düzeylerinin yükselmesi ve dolayısıyla sistemik advers etkiler açısından riskin artmasıbeklenebilir.

Çocuklar:


4-6 yaş arası astımlı hastalarda, jet nebulizer (Pari Master kompresörlü Pari LC Jet Plus) ile inhalasyonu takiben nebülizör ile uygulanan budesonidin sistemik yararlanımı nominal dozun%6'sı ve hastaya ulaşan dozun yaklaşık %26'sı olmaktadır. Çocuklardaki sistemik yararlanımsağlıklı gönüllülerdekinin yaklaşık yarısıdır. 4-6 yaş astımlı çocuklarda nebülizasyonunbaşlamasından 20 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonu oluşur ve değeri 1 mg doziçin yaklaşık 2,4 nmol/L'dir.

Budesonidin 4-6 yaş astımlı çocuklardaki sistemik klirensi 0,5 L/dak.dır. Klirens kg vücut ağırlığı başına yetişkinlerde olduğundan %50 fazladır. İnhalasyon sonrasında budesonidinterminal yarılanma ömrü astımlı çocuklarda yaklaşık 2,3 saattir. Bu sağlıklı yetişkinlerleneredeyse aynıdır.

4-6 yaş çocuklarda nebülizasyonla tek doz 1 mg budesonid uygulaması (Cmax ve EAA), sağlıklı yetişkinlerde aynı nebülize sistem ile aynı doz verildiğindeki durum ile benzerdir.

14 / 16

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Budesonidin akut toksisitesi düşüktür ve incelenen referans glukokortikosteroidlerle (beklometazon dipropiyonat, fluokinolon asetonid) aynı büyüklükte ve tiptedir.

Subakut ve kronik toksisite çalışmalarının sonuçları, örn. vücut ağırlığındaki artışın azalması ve lenfoid dokular ile adrenal korteks atrofisi gibi budesonidin sistemik etkilerinin, diğerglukokortikosteroidlerin uygulanmasında gözlenenlerden daha hafif ya da benzer düzeydeolduğunu göstermektedir.

Yapılan bir karsinojenik etki araştırmasında erkek sıçanlarda gözlenen beyin glioma insidans artışı, tekrarlanan çalışmada doğrulanamamıştır. Tekrarlanan bu çalışmada, glioma insidansı,aktif tedavi (budesonid, prednizolon, triamsinolon asetonid) gruplarında ve kontrolgruplarında aynı bulunmuştur.

İlk karsinojenite çalışmasında erkek sıçanlarda gözlenen karaciğer değişiklikleri (primer hepatoselüler tümörler) yinelenen iki çalışmanın birinde de, budesonid yanında referansglukokortikosteroidlerin uygulandığı gruplarda da görülmüştür. Bu etkilerin bir reseptöretkisine bağlı olması ve bir sınıf etkisini göstermesi kuvvetle muhtemeldir.

Mevcut klinik deneyimlere göre, budesonid ya da diğer glukokortikosteroidlerin insanlarda beyin gliomalarını ya da primer hepatoselüler tümörleri uyardığına dair hiçbir işaret yoktur.

Üreme ile ilgili hayvanlar üzerinde yürütülen çalışmalarda, budesonid gibi kortikosteroidlerin malformasyonları (yarık damak, iskelet malformasyonları) indüklediği gösterilmiştir. Bununlabirlikte, önerilen dozlarda hayvanlara ait bu deneysel bulgular insanlar için anlamlıgörünmemektedir.

Hayvan çalışmaları ile ayrıca, teratojenik doz aralığının altındaki maruziyetlerde aşırı prenatal glukokortikosteroidlerin rahim içi büyüme geriliği, erişkinlerde kardiyovasküler hastalık veglukokortikosteroid reseptör yoğunluğunda, nörotransmitter döngüsünde ve davranışındakalıcı değişiklik riskini artırdığı saptanmıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Disodyum edetatSodyum sitrat dihidratPolisorbat 80Sitrik asit monohidratEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur. Geçimliliğinin kanıtlandığı ürünleri ”4.2 Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde bulabilirsiniz.

15 / 16

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Ürünümüz saşeler içinde dik konumda ve ışıktan saklanarak korunmalıdır.

Saşeler açıldıktan sonra içerisinde bulunan nebüller 3 ay içerisinde kullanılmalıdır.

Flakonlar tek kullanımlıktır. 12 saat içerisinde kullanılmayan kısmı atılmalıdır. Sadece 1 ml kullanılması durumunda geri kalan içeriğin steril kalmayacağına lütfen dikkat ediniz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

2 mL, transparan, düşük yoğunluklu polietilen, tek kullanımlık flakonlar ve saşe şeklinde sunulur.

Bir kutu içinde 2 adet saşe ve her saşede 10 adet tek-kullanımlık flakon bulunur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri” ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

DEVA HOLDİNG AŞ.

Halkalı Merkez Mah.

Basın Ekspres Cad. No:1

34303 Küçükçekmece/İSTANBUL

Tel: 0212 692 92 92

Faks: 0212 697 00 24

E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2018/516

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.09.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

16 / 16

İlaç Bilgileri

Maxair 0,5 Mg/2 Ml Nebülizasyon Süspansiyonu

Etken Maddesi: Budesonid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.