Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Hipokort Arti % 2.5 + % 1 Deri Köpüğü Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

HİPOKORT ARTI %2,5 + %1 deri köpüğü

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Her 1 g köpük içerisinde:

Hidrokortizon asetat...............25 mg

Pramoksin hidroklorür..............10 mg

Yardımcı maddeler:

Her 1 g köpük içerisinde:

Bütil hidroksitoluen (E321) 0,2 mg

Stearil alkol 5 mg

Setil alkol 10 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Beyaz, kokusuz köpük.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

HİPOKORT ARTI, % 2,5 Hidrokortizon asetat ve % 1 Pramoksin hidroklorür içerir. HİPOKORT ARTI, kortikosteroidlere duyarlı enflamatuvar ve pruritik dermatozlarda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Genellikle, tedavi başlangıcında günde 3-4 kez ince bir tabaka halinde uygulanır. Doktor tarafından tavsiye edildiği takdirde, psöriyazisin ve inatçı dermatozların tedavisinde kapalıbandaj altında uygulanabilir. Eğer enfeksiyon oluşursa, kapalı bandaj uygulamasına ara verilir veuygun bir antimikrobiyal ile tedaviye devam edilir.

Tedavi süresi en fazla 7 gündür. Tedavi süresi doktorla görüşülüp uzatılabilir.

Yetişkinlerde ve 6 yaşın üstündeki çocuklarda kullanım süresi 2 haftayı geçmemelidir.

6 yaşın altındaki çocuklarda hekim kontrolünde kullanılmalı ve kullanım süresi 5-7 günü geçmemelidir.

Uygulama şekli:

Sadece topikal olarak uygulanır.

Not: KULLANMADAN ÖNCE ÇALKALAYINIZ. UYGUN KÖPÜK ELDESİ İÇİN, KAP TERS ÇEVRİLEREK SIKILMALIDIR.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

1/7Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, hipotalamik-pituiter-adrenal (HPA) eksen fonksiyonları düzenli olarak takip edilmelidir (idrar testi, plazma serbest kortizol ve adrenokortikotropikhormon (ACTH) stimülasyon testi).

Pediyatrik popülasyon:

Uzun süreli ve geniş yüzeylere uygulamalardan kaçınılmalıdır. Çocuklarda topikal steroidlerin kullanımı, tedavinin etkili olmasını sağlayacak en düşük miktar ile sınırlandırılmalıdır.

Sürekli kortikosteroid tedavisi, çocukların büyüme ve gelişmesini etkileyebilir. 6 yaşın altındaki çocuklarda hekim kontrolünde kullanılmalı ve kullanım süresi 5-7 günü geçmemelidir.

Geriyatrik popülasyon:

HİPOKORT ARTI'nın yaşlı hastalardaki güvenlilik ve etkililiği incelenmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Pramoksin hidroklorür'e, Hidrokortizon asetat'a veya HİPOKORT ARTI'nın herhangi bir bileşenine alerjisi veya aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

HİPOKORT ARTI; gözler, yüz, ano-genital bölgeler, yaralı veya enfekte deriyle (soğuk çarpması, akne, atlet ayağı) temas ettirilmemelidir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

HİPOKORT ARTI haricen kullanılır.

Gözlere, yüze ve ano-genital bölgeye temas ettirmeyiniz.

Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklayınız.

Topikal kortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonu, bazı hastalarda geri dönüşümlü HPA eksen supresyonuna, Cushing sendromununa, hiperglisemiye ve glikozüriye neden olur. Güçlükortikosteroidlerin geniş yüzeylere uygulanması, uzun süre kullanılması ve kapalı bandajaltındaki uygulamalar topikal kortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonunu artıran faktörlerdir. Bunedenle; geniş yüzeylerde, kapalı bandaj altında ve yüksek dozda güçlü kortikosteroiduygulandığında, hastalarda periyodik olarak idrardaki serbest kortizol ve ACTH stimülasyontesti ile HPA eksen supresyonu değerlendirilmelidir. Eğer HPA eksen supresyonu gözlenirse,ilaç uygulanmasına ara verilir veya daha zayıf etkili bir kortikosteroid ile tedaviye devam edilir.

İlaca ara verildiğinde, HPA eksen fonksiyonunun düzelmesi çabuk ve tam olur. Tahriş oluştuğu takdirde, kortikosteroide ara verilip uygun bir tedavi ile devam edilir. Dermatolojik enfeksiyonoluştuğu takdirde, uygun bir antifungal veya antibakteriyel ajan ile tedavi edilmelidir. Eğer kısazaman içinde olumlu sonuç alınmaz ise, enfeksiyon yeterli bir şekilde kontrol altına alınıncayakadar kortikosteroide ara verilmelidir.

Topikal kortikosteroidlerin, çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla absorbe olmasına bağlı olarak sistemik toksisite riski artar. Çocuklarda topikal kortikosteroid kullanımının, HPA eksensupresyonuna ve Cushing sendromuna yetişkinlere göre daha fazla neden olduğu gösterilmiştir.Çocuklarda topikal kortikosteroid uygulandığında, HPA eksen supresyonu, Cushing sendromuve intrakranyal hipertansiyon gözlenmiştir. Çocuklarda adrenal supresyonunun gelişmesi,

2/7

büyüme ve kilo alınımının gecikmesine, plazmada kortizol miktarının azalmasına ve HPA eksen stimülasyonunun cevapsız kalmasına neden olabilir. İntrakranyal hipertansiyon; fontanellerinşişmesine, baş ağrısına ve bilateral optik papilla ödemine neden olabilir. Çocuklarda kronikolarak kortikosteroid tedavisi çocukların büyümelerine ve gelişmelerine engel olabilir.

Çocuk bezlerinin altında kullanılmamalıdır.

Topikal steroidlerin göz çevresine kullanımının, göz içi basıncının artışına ve glokoma neden olduğu rapor edilmiştir.

HİPOKORT ARTI ile tedavi sonlandırıldığında hastalık şiddetlenerek tekrarlayabilir.

Tedavi süresi doktorla görüşülüp uzatılabilir.

HİPOKORT ARTI'nın içeriğinde bulunan,

• Bütil hidroksitoluen (E321) nedeniyle lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakdermatite) ya da gözlerde ve mukoz membranlarda iritasyona,

• Setil alkol ve stearil alkol nedeniyle ise lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakdermatite) neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Fenitoin, Barbitüratlar ve Rifampisin ile beraber kullanıldığı takdirde, Hidrokortizon'un hepatik eliminasyonu hızlanabilir, buna paralel olarak farmakolojik etkide azalma görülebilir.Antikoagülanlara cevap azalabilir.

Pramoksin hidroklorür ile ilgili olarak bilinen bir etkileşim yoktur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Topikal olarak uygulanan Hidrokortizon asetat ve Pramoksin hidroklorür'ün, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve doğum kontrolü üzerinde etkisini gösteren bir veribulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Hidrokortizon asetat ve Pramoksin hidroklorür'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

3/7

HİPOKORT ARTI kullanımının hastaya sağlayacağı yarar-zarar dengesi göz önünde bulundurularak zorunlu haller dışında kullanılmamalıdır.

Topikal kortikosteroidler'in geniş yüzeyli, fazla miktarda ve uzun süreli uygulamalarından kaçınılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Pramoksin hidroklorür'ün ve Hidrokortizon asetat'ın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Pramoksin hidroklorür'ün ve Hidrokortizon asetat'ın süt ile atılımı hayvanlarüzerinde araştırılmamıştır. İnsanlarda anne sütüne karışıp karışmadığı bilinmemektedir.Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da HİPOKORT ARTI tedavisinin durdurulupdurdurulmayacağına ilişkin karar verilirken, yarar/zarar oranı dikkate alınmalıdır.

HİPOKORT ARTI, süt veren annelerde ancak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. HİPOKORT ARTI emzirmeden önce meme üzerine uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Cilt üzerine (topikal) olarak uygulanan HİPOKORT ARTI ile ilgili olarak bu konuda yapılmış bir çalışma mevcut değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000; çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor)

Hidrokortizon asetat içeren ürünler genelde iyi tolere edilir. Buna rağmen aşırı duyarlılık veya var olan cilt hastalığının kötüleşmesi durumunda tedavi acilen durdurulmalıdır.

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Geri dönüşlü HPA eksen supresyonu, Cushing sendromu belirtileri, Hiperglisemi, Glikozüri

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Topikal kortikosteroidlerin kullanımı ile oluşabilecek lokal yan etkiler; ciltte yanma, batma, kuruluk, tahriş, şiddetli kaşınma, folikülit, hipertrikoz, hipopigmentasyon,perioral dermatit, alerjik kontakt dermatit, atrofi, telanjiektazi, ikincil enfeksiyon, striae, miliaria,akne türü kabarcıklar.

4/7

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr4.9. Doz aşımı ve tedavisi

HİPOKORT ARTI, doz aşımı sonucu sistemik yan etkilere neden olabilecek oranda emilebilir. Akut doz aşımı oluşması pek olası değildir. Bununla birlikte kronik doz aşımı veya yanlışkullanım sonucu, Cushing sendromu da dahil kortikosteroidlerin topikal veya sistemik yanetkilerinin oluşma riski vardır. Topikal kortikosteroidler, doktor kontrolünde ve kademeli şekildeazaltılarak kesilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Zayıf etkili kortikosteroidlerle diğer kombinasyonlar ATC Kodu: D07X A 01

Topikal kortikosteroidler antienflamatuvar, antipruritik ve vazokonstriktif etkilere sahiptirler. Vazokonstriktif etki mekanizmaları bilinmemektedir. Ancak, insanlardaki terapötik etki ilevazokonstriktif potens arasında kabul edilebilir bir korelasyon olduğu bilinmektedir.

Pramoksin hidroklorür, lokal anestezik etkisi olan bir bileşiktir. Lokal anestezik etkisini sinir uçlarındaki nöronal membranları stabilize ederek oluşturur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Topikal kortikosteroidlerin perkütan absorpsiyonları, kortikosteroidin konsantrasyonuna, ürünün sıvağına, epidermisin hasarlı olup olmamasına, uygulama sırasında oklüzyon yapılıpyapılmamasına bağlı olarak değişir. Sağlıklı deriye uygulandığında sistemik absorpsiyon,deriden emilim minimum oranda olduğu için oldukça düşüktür. Enflamasyon ve/veya diğer derihastalıklarının varlığı gibi etkenler emilimin artmasına neden olur. Oklüzyon yapıldığındatopikal kortikosteroidlerin perkütan absorpsiyonları artar. Böylece dirençli dermatozlardaoklüzyon etkili olabilir (bkz. Pozoloji ve Uygulama Şekli).

Pramoksin hidroklorür ise deriden çok düşük miktarda emilmektedir.

Dağılım:


Hidrokortizon asetat ciltten absorbe olduktan sonra, sistemik kortikosteroidlere benzer farmakokinetik özelliklere sahiptir. Kortikosteroidler, plazma proteinlerine farklı oranlardabağlanırlar.

Biyotransformasyon:


Hidrokortizon asetat karaciğerde biyolojik olarak inaktif maddelere metabolize olur.

Eliminasyon:


Hidrokortizon asetat'ın metabolitleri böbrek yoluyla atılır. Az miktarda değişmemiş olarak idrarla atılır. Bazı topikal kortikosteroidler ve metabolitleri ise safrayla atılırlar.

5/7

Pramoksin hidroklorür'ün farmakokinetiği ile ilgili bir çalışma mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Doz aşımı sonucu kortikosteroidler sistemik yan etkilere neden olabilecek oranda emilebilirler, bu açıdan dikkatli kullanılmaları gerekir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Dekspantenol alfa-Tokoferol asetatEutanol GSetil alkolStearil alkolSüperpolistatPolisorbat 60Steareth 2Steareth 20PoliheksanidGliserin

Bütil hidroksitoluen (E321)

EDTA Saf su

İtici gaz (Butan/Propan)

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizlik yoktur.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Özel muhafaza şartları mevcut değildir, 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalı ve dondurulmamalıdır. Kutu basınçlıdır, kutuyu delmeyiniz ve ateşe atmayınız. Kutuyu 50°Cüzerindeki sıcaklıkta ve güneş altında bırakmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Köpük valfli, kapaklı, 50g'lık alüminyum aerosol tüpte kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

6/7

7. RUHSAT SAHİBİ

ORVA İlaç San. ve Tic. A.Ş.,

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi / Çiğli / İzmir

8. RUHSAT NUMARASI

210/60

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.02.2007 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

7/7


İlaç Bilgileri

Hipokort Arti % 2.5 + % 1 Deri Köpüğü

Etken Maddesi: Hidrokortizon Asetat, Pramoksin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.