KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
HUMALOG MIX25 100 IU/ml 10ml süspansiyon içeren flakon Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her 1 ml'de, 100 ünite (3.5 mg'a eşdeğer) rekombinant DNA orijinli, E. coli'de üretilmiş insülin lispro içerir. Her flakonda 1000 ünite insülin lisproya eşdeğer 10 mlsüspansiyon bulunur.
HUMALOG MIX25, %25 insülin lispro solüsyonu ve %75 insülin lispro protamin süspansiyonundan oluşmaktadır.
Yardımcı maddeler:
Her ml'de 1.76 mg metakrezol ve 0.80 mg fenol bulunur.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk süspansiyon.
HUMALOG MIX25 beyaz, steril bir süspansiyondur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
HUMALOG MIX25, normal glukoz homeostazının korunması için insüline gereksinim duyan diabetes mellituslu hastaların tedavisinde endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:
Doz, hastanın gereksinimine göre doktor tarafından belirlenmelidir.
Uygulama sıklığı ve süresi:
HUMALOG MIX25, yemeklerden hemen önceki 15 dakika içinde uygulanabilir. Gerek duyulduğunda HUMALOG MIX25 yemeklerden hemen sonra dakullanılabilir.
Uygulama şekli:
HUMALOG MIX25, sadece subkütan enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır. HUMALOG MIX25, hiçbir koşulda intravenöz enjeksiyon olarak uygulanmamalıdır.
1/14
Subkütan uygulama kolun üst kısmı, uyluk, kalça ya da karına yapılmalıdır. Enjeksiyon yapılan bölgeler değiştirilerek aynı bölgenin ayda bir seferden fazlakullanılmaması sağlanmalıdır.
HUMALOG MIX25, subkütan uygulandığı sırada bir kan damarına girilmediğinden emin olunmalıdır. Uygulamadan sonra, enjeksiyon bölgesine masaj yapılmamalıdır.Hastalar uygun enjeksiyon tekniğinin kullanılması konusunda eğitilmelidir.
HUMALOG MIX25'in subkütan yolla uygulanmasını takiben etki başlangıcının hızlı olduğu ve maksimum etkiye çabuk ulaştığı gözlenir. Bu durum, HUMALOGMIX25'in öğünlere çok yakın zamanlarda verilmesine olanak sağlar. HUMALOGMIX25'in insülin lispro protamin süspansiyon (BASAL) bileşeninin etki süresi, bazalinsülininki (NPH) ile benzerdir.
Herhangi bir insülinin etki süresi kişiden kişiye ya da aynı kişilerde farklı zamanlardaki uygulamalarda değişkenlik gösterebilir. Tüm insülin preparatlarındaolduğu gibi HUMALOG MIX25'in etki süresi doz, enjeksiyon yeri, kanlanma, vücutsıcaklığı ve fiziksel aktiviteye bağlıdır.
Kullanım ile ilgili talimatlar
HUMALOG MIX25 flakon uygun bir enjektör (100 ünite işaretli) ile kullanılmalıdır. A) Dozun hazırlanması:
HUMALOG MIX25 içeren flakonlar, kullanım öncesinde insülini tekrar süspande etmek için bulanık veya süt görünümünde homojen bir karışım elde edilene kadaravuç içinde ileri geri yuvarlanmalıdır. Dozun tam olarak ölçülmesini engelleyebilecekköpürmelere neden olabileceğinden, flakonlar çok şiddetli çalkalanmamalıdır.
Flakonlar sık sık kontrol edilmeli ve içinde topaklar varsa ya da beyaz parçacıklar flakonun dibi ya da duvarına yapışarak donuk bir görünüm oluşturuyorsakullanılmaması gerekir.
1. Ellerinizi yıkayınız.
2. Yeni bir flakon kullanılıyorsa, plastik koruyucu kapağı çıkartınız, ancak tıpayı
çıkarmayınız.
3. Enjektörün içine, kullanacağınız HUMALOG MIX25 dozuna eşit miktarda havaçekiniz. Flakonun üstünü alkollü pamukla siliniz. İğneyi HUMALOG MIX25flakonunun üstündeki lastik tıpaya batırınız ve havayı flakonun içine enjekteediniz.
4. Flakon ve enjektörü baş aşağı çeviriniz. Her ikisini de bir elinizle sıkıca tutunuz.
5. İğne ucunun HUMALOG MIX25 flakonun içinde bulunduğundan emin olunuz.Doğru miktarda dozu enjektörün içine çekiniz.
2/14
6. Kabarcık oluşumu çekilen HUMALOG MIX25 miktarını azaltacağından, iğneyiflakondan çıkarmadan önce, enjektörün içinde hava kabarcığı olup olmadığınabakınız. Kabarcık varsa, enjektörü dik tutunuz ve kabarcıklar üste çıkana kadar yantarafına vurunuz. Enjektörün pistonunu iterek kabarcıkları dışarı çıkartınız vedoğru dozu çekiniz.
7. İğneyi flakondan çıkartınız ve enjektörü bırakırken, iğnenin hiçbir yerle temasetmemesine dikkat ediniz.
B) Dozun enjeksiyonu
1. Enjeksiyon bölgesini seçiniz.
2. Enjeksiyon yapılacak bölgeyi uygun şekilde temizleyiniz.
3. Geniş bir alanı gererek ya da sıkıştırarak deriyi sabitleştiriniz. İğneyi tarif edildiğişekilde batırınız.
4. Enjektör pistonunu sonuna kadar itiniz. İğneyi enjeksiyon yerinden çıkartınız veenjeksiyon bölgesine birkaç saniye hafifçe basınç uygulayınız. Enjeksiyonbölgesini ovuşturmayınız.
5. Enjektör ve iğneyi emniyetli bir biçimde atınız.
6. Enjeksiyon yapılan bölgeler değiştirilerek aynı bölgenin ayda bir seferden fazlakullanılmaması sağlanmalıdır.
B) İnsülinlerin karıştırılması:
HUMALOG MIX25'in diğer üreticilerin ürettiği insülinlerle veya hayvan kökenli insülin preparatlarıyla karıştırılması hakkında herhangi bir çalışma yapılmamıştır.(Bkz. bölüm 6.2).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde insülin gereksinimi azalabilir.
Karaciğer yetmezliği durumunda glukoneojenez kapasitesinin ve insülin yıkımının azalmasına bağlı olarak insülin gereksinimi azalabilir. Bununla beraber, kronikkaraciğer yetmezliği olan hastalarda, insülin rezistansındaki artış, insülingereksiniminin artmasına neden olabilir.
Böbrek ve karaciğer işlev bozukluğu olan hastalarda glukoz düzeylerinin izlenmesi ve insülin dozunda ayarlama gerekebilir.
Pediyatrik popülasyon:
12 yaşın altındaki çocuklara insülin lispronun uygulanması yalnızca regüler insüline göre beklenen bir yarar olması durumunda düşünülmelidir.
3/14Geriyatrik popülasyon:
HUMALOG MIX25 yaşlılarda kullanım için uygundur.
4.3 Kontrendikasyonlar
İnsülin lispro veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık. Hipoglisemi sırasında.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleriUyarılar
HUMALOG MIX25 hiç bir koşulda intravenöz yoldan uygulanmamalıdır.
Bu insan insülin analogu regüler insan insülininden hızlı etki başlangıcı ve aktivitenin kısa olması açısından farklılık gösterir. Yemeklerle ilişkili olarak kullanıldığında,HUMALOG MIX25 dozu öğünlerden hemen önceki 15 dakika içinde yapılmalıdır.
HUMALOG MIX25 de dahil olmak üzere insülinlerle ilgili görülen en yaygın advers etki hipoglisemidir. Tüm insülinlerle olduğu gibi, hipogliseminin zamanlaması değişikinsülin formülasyonlarında farklılıklar gösterir. Diyabetli hastalarda glukozmonitorizasyonu tavsiye edilir.
İnsülinde yapılan herhangi bir değişiklik dikkatle ve medikal gözlem altında yapılmalıdır.
Önlemler
Genel
Hastalar, insülin ve diğer alternatif tedavilerin potansiyel riskleri hakkında bilgilendirilmelidir. Hastalar ayrıca, insülinin uygun saklama koşulları, enjeksiyonteknikleri, uygulama süresi, öğün planlamasına eklenmesi, düzenli fiziksel aktivite,düzenli kan glukoz seviyesi monitorizasyonu, periyodik hemoglobin A1c testi,hipoglisemi ve hipergliseminin fark edilmesi ve yönetilmesi ve diyabetkomplikasyonlarının periyodik değerlendirilmesi konusunda da bilgilendirilmelidir.
Hipokalemi:
İnsülin lispro dahil tüm insülin ilaçları, ekstraselülerden intraselüler boşluğa potasyum geçişine neden olarak hipokalemiye yol açar. Tedavi edilmeyen hipokalemi, solunumfelcine, ventriküler aritmiye ve ölüme neden olabilir. Hipokalemi riski olan hastalarda(örn. Potasyum düşürücü ilaçlar kullanan hastalar, serum potasyum konsantrasyonunaduyarlı ilaçlar alan hastalar) potasyum düzeyleri izlenmelidir.
Tüm insülin preparatlarında olduğu gibi, HUMALOG MIX25'in etki süresi değişik bireylerde ya da aynı kişide değişik zamanlarda enjeksiyon bölgesi, kan desteği,sıcaklık ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.
4/14
Hasta fiziksel aktivitesini veya her zamanki yemek planını değiştirdiğinde hangi insülin olursa olsun doz ayarlaması yapılması gerekebilir. Hastalık, duygusalrahatsızlık veya stres sırasında da insülin gereksinimleri değişebilir.
Hipoglisemi - Diğer insülin preparatlarında olduğu gibi, HUMALOG MIX25 uygulamasıyla ilişkili hipoglisemik reaksiyonlar olabilir. Serum glukozkonsantrasyonlarındaki hızlı değişim diyabetli hastalarda glukoz değerinden bağımsızolarak hipoglisemi semptomlarını uyarabilir.
Hipogliseminin değişik veya daha az belirgin olan erken uyarı semptomlarını oluşturabilen koşullar; uzun süreli diyabet, yoğun insülin tedavisi, diyabetik sinirhastalığı ya da beta blokörler gibi tıbbi ürünlerin kullanımıdır.
Alerji
Lokal Alerji - Tüm insülin tedavilerinde olduğu gibi, hastalarda enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişkinlik veya kaşıntı olabilir. Bu minör reaksiyonlar birkaç gün ile birkaçhaftada düzelir. Bazen, bu reaksiyonlar cilt temizleme malzemeleri içindeki iritanlarveya uygun olmayan enjeksiyon teknikleri gibi insülinden başka faktörlerle de ilişkiliolabilir.
Sistemik Alerji - Sık olmayan ancak potansiyel olarak daha ciddi olan insüline genel alerji tüm vücutta döküntüye (kaşıntı dahil), nefes kesilmesine, tansiyon düşmesi, hızlınabız, hırıltılı solunum veya terlemeye neden olabilir. Anafilaktik reaksiyonun dahilolduğu ciddi sistemik alerji vakaları hayatı tehdit edebilir. Krezolün enjeksiyonlukpreparatlarda yardımcı madde olarak kullanılması sonucu lokalize reaksiyonlar veyaygın kas ağrısı bildirilmiştir.
Antikor oluşumu - Klinik çalışmalarda, insan insülini ve insülin lispro ile çapraz reaksiyon gösteren antikorlar insan insülini karışımları ve insülin lispro karışımlarıtedavi gruplarında da gözlenmiştir.
Hastanın başka bir insülin tipi veya markasına geçirilmesi kesinlikle tıbbi gözetim altında gerçekleştirilmelidir. Doz, marka (üretici), tip (regüler, NPH, lente v.s.) tür(hayvan, insan, insan insülin analoğu) ve/veya üretim yöntemindeki (rekombinantDNA ile üretilen insüline karşı hayvan kökenli insülin) farklılıklar, doz ayarlanmasınıgerektirebilir.
Hayvan kökenli insülinden insan kökenli insüline geçen birkaç hastada uyarıcı nitelikteki erken hipoglisemi semptomlarının derecesinin önceki insüline göre azaldığıya da değişikliğe uğradığı bildirilmiştir. Düzeltilmemiş hipoglisemi ya da hiperglisemireaksiyonları, bilinç kaybı, koma ya da ölüme neden olabilir.
Yetersiz dozların kullanılması ya da tedavinin kesilmesi, özellikle insüline bağımlı diyabetlilerde ölümcül potansiyeli bulunan hiperglisemiye ve diyabetik ketoasidozayol açabilir.
Böbrek yetmezliğinde insülin gereksinimi azalabilir. Glukoneojenez kapasitesinde ve insülin yıkımında azalmaya bağlı karaciğer yetmezliği olan hastalarda insülin
5/14
gereksinimi azalabilir, ancak kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda insülin direncindeki artış insülin gereksinimlerinde artışa yol açabilir.
Hastalık ya da duygusal bozukluklarda insülin gereksiniminde artış olabilir.
Fiziksel aktivitesinde artış olan ya da alıştıkları beslenme tarzını değiştiren hastalarda da doz ayarlaması gerekebilir. Öğünden hemen sonra yapılan egzersiz hipoglisemiriskini artırabilir.
12 yaşın altındaki çocuklara insülin lispronun uygulanması yalnızca regüler insüline göre beklenen bir yarar olması durumunda düşünülmelidir.
HUMALOG MIX25'in pioglitazon ile kombine kullanımı:
Özellikle kalp yetmezliği gelişimi riski taşıyan hastalarda, pioglitazon insülin ile kombine olarak kullanıldığında kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. EğerHUMALOG MIX25 ve pioglitazonun kombine kullanımı düşünülüyorsa, bu gözönünde bulundurulmalıdır. Kombine tedavi uygulandığında hastalar kalpyetmezliğinin belirtileri ve semptomları, kilo artışı ve ödem bakımındangözetilmelidir. Kardiyak semptomlarda bozulma olduğu takdirde pioglitazonkesilmelidir.
Bu tıbbi ürün, alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek metakrezol maddesini içermektedir.
Biyoteknolojik ürünlerin takipedilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismiüe seri numarası mutiaku Çıastaüoayaü ına küydsü ilmelidir
Bu tıbbi ürün her ml'sinde 1 mmol (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Oral kontraseptifler, kortikosteroidler veya tiroid replasman tedavisinde kullanılan bileşikler, danazol, diüretik, beta2 stimülanları (ritodrin, salbutamol, terbutalin) gibihiperglisemik aktivite gösteren ilaçlar insülin gereksiniminde artışa yol açabilir.
Oral hipoglisemik ajanlar, salisilatlar (örneğin asetilsalisilik asit), sülfa grubu antibiyotikler, bazı antidepresanlar (monoamin oksidaz inhibitörleri, selektif serotoningeri alım inhibitörleri), bazı anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (kaptopril,enalapril), anjiyotensin II reseptör blokörleri, beta blokörler, oktreotid ya da alkol gibihipoglisemik aktivite gösteren bileşikler kullanıldığında insülin dozunun azaltılmasıgerekebilir.
Beta-adrenerjik blokör ilaçlar, bazı hastalarda hipogliseminin semptomlarını maskeleyebilir.
HUMALOG MIX25 ile birlikte başka ilaçlar kullanılırken doktora danışılmalıdır (Bkz. bölüm 4.4).
6/14Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:
Hiç bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik Kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Oral kontraseptiflerin kullanımı insülin gereksiniminde artışa yol açabilir (Bkz. Bölüm 4.5).
Diyabetli hastalara, gebe kaldıklarında ya da kalmayı düşündüklerinde durumu doktorlarına bildirmeleri tavsiye edilmelidir.
Gebelik dönemi
Teratojenik etkiler - Gebe sıçanlar ve tavşanlar üzerinde sırasıyla 4 ve 0.3 keze kadar parenteral dozlarda (vücut yüzey alanına bağlı olarak ortalama insan dozu ortalama 40ünite/gün) üreme çalışmaları yapılmıştır. Sonuçlar, HUMALOG MIX25'in fertilitedeazalmaya veya fetüste zarara yol açtığına dair herhangi bir belirti göstermemiştir.Ancak, HUMALOG MIX25'in gebe kadınlarda yapılmış yeterli sayıda kontrollüçalışması mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan üreme çalışmaları her zamaninsan üzerindeki etkilerini tahmin edebilmek için yeterli olmadığından, HUMALOGMIX25 gebe kadınlara sadece kesinlikle gereksinim duyulduğunda verilmelidir.
Çok sayıda gebelikte maruz kalma olgularına ilişkin veriler insülin lispronun gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunugöstermemektedir. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri eldeedilmemiştir.
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Gebelik sırasında insülin tedavisi gören hastada (insüline bağımlı diyabet ya da gestasyonel diyabet) diyabet kontrolü büyük önem taşır. Genellikle, insülingereksiniminde ilk trimesterde azalma, ikinci ve üçüncü trimesterlerde artış gözlenir.Diyabetli hastalara, gebe kaldıklarında ya da kalmayı düşündüklerinde durumudoktorlarına bildirmeleri tavsiye edilmelidir. Diyabetli hastaların gebeliği sırasındaglukoz düzeylerinin ve genel sağlık durumlarının dikkatle izlenmesi gerekir.
Laktasyon dönemi
İnsülin lispronun insan ya da hayvan sütü ile atılmasına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Emzirilen çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. Emzirmenindurdurulup durdurulmayacağına ya da HUMALOG MIX25 tedavisinindurdurulup/durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin kararverilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve HUMALOG MIX25 tedavisininemziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
7/14
Emziren diyabetli annelerin HUMALOG MIX25 dozunda, beslenme tarzında ya da her ikisinde değişiklik yapılması gerekebilir.
Üreme yeteneği (fertilite)
Üreme yeteneği üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Hastanın konsantre olabilme ve reaksiyon gösterme yetileri, hipoglisemi nedeniyle azalabilir. Bu durum, söz konusu yetilerin özellikle önemli olduğu durumlarda (Örn;araç sürme ya da makine kullanma gibi) risk yaratabilir.
Hastalar araç kullanımı sırasında hipoglisemiyi engelleyecek önlemler almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu özellikle uyarıcı hipoglisemi belirtileri azalmış ya dabunların farkına varmayan ya da sık sık hipoglisemi atağı geçiren hastalardaönemlidir. Bu gibi durumlarda hasta araç kullanımı konusunda uyarılmalıdır.
4.8 İstenmeyen etkiler
İnsülin tedavisi gören bir diyabet hastasında en yaygın görülen advers reaksiyon hipoglisemidir. Ciddi hipoglisemi bilinç kaybına ve ileri vakalarda da ölüme nedenolabilir. Hipoglisemi hem insülin dozu hem de hastanın diyeti ve egzersizi gibi diğerfaktörlerin sonucu olduğundan hipoglisemi için spesifik bir sıklık belirlenmemiştir.
Sıklıklar aşağıdaki şekilde tanımlanır:
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10,000 ila < 1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000), bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın:
Lokal alerji.İnsülin enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve kaşıntı görülebilir. Bu durum genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında ortadan kaybolur. Bazen alerji,insülinden çok, deriyi temizlemekte kullanılan tahriş edici maddelere ya da uygunolmayan enjeksiyon tekniğine bağlı olabilir.
Seyrek:
Sistemik alerji (insüline karşı genel bir alerji durumudur). Sistemik alerji tüm vücutta döküntülere, solunum güçlüğüne, hırıltılı solunuma, kan basıncında azalmaya, kalpritminde artışa ya da terlemeye yol açabilir. Ciddi sistemik alerji vakaları hayatı tehditedici özellikte olabilir.
Deri ve deri altı dokusu hastalıkları
Yaygın olmayan:
Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları, lipodistrofi, kaşıntı, döküntü.
Özellikle zayıf metabolik kontrolün yoğunlaştırılmış insülin tedavisi ile iyileştirildiği durumlar olmak üzere insülin tedavisi sırasında ödem vakaları bildirilmiştir.
8/14Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmelerigerekmektedir (www.titck.gov.tr, e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08;faks: 0 312 218 35 99)
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Serum glukoz konsantrasyonları; insülin düzeyleri, kullanılabilir glukoz miktarı ve diğer metabolik süreçler arasındaki karmaşık etkileşimlerin bir sonucu olduğundan,insülinlerin spesifik bir doz aşımı tanımlaması yoktur. Hipoglisemi insülinin alınanbesinlere ya da enerji harcamalarına göreceli olarak fazla gelmesinin bir sonucu olarakortaya çıkabilir. Ürün dozunda ve öğün planında düzenleme veya egzersiz gerekebilir.
Hipoglisemi ile birlikte dikkat dağınıklığı, konfüzyon, çarpıntı, baş ağrısı, terleme ve kusma olabilir.
Hafif hipoglisemi atakları, glukoz, şeker ya da şekerli ürünlerin oral yolla alınmasına yanıt verebilir.
Orta düzeyde hipoglisemi intramüsküler ya da subkütan glukagon uygulanması ve hasta yeterince iyileştikten sonra oral karbonhidrat verilmesi ile düzeltilebilir.Glukagona yanıt vermeyen hastalara, intravenöz glukoz çözeltisi uygulanmalıdır.
Hasta komada ise, intramüsküler ya da subkütan glukagon uygulanmalıdır. Ancak glukagon mevcut olmadığında ya da hasta glukagona yanıt vermediğinde intravenözglukoz çözeltisi uygulanmalıdır. Bilinç kaybı düzeldikten hemen sonra hastaya yemekyedirilmelidir.
Belirgin klinik iyileşme olduktan sonra da hipoglisemi tekrarlayabileceğinden, sürekli karbonhidratlı gıda alımı sağlanmalı ve hasta gözlem altında bulundurulmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: HUMALOG MIX25, insülin lispro (hızlı etkili insan insülin analoğu) ve insülin lispro protamin süspansiyonundan (orta etkili insan insülinanaloğu) oluşan bir süspansiyondur.
ATC kodu: A10A D04
Etki mekanizması:
İnsülin lispronun asıl etkisi, glukoz metabolizmasının regülasyonudur.
Buna ilaveten insülin çeşitli dokularda bir takım anabolik ve anti-katabolik etkilere sahiptir. Bu etkiler, kas dokusunda glikojen, yağ asitleri, gliserol ve protein sentezi ile
9/14
amino asit alımının artışı, glikojenoliz, glikoneojenez, ketojenez, lipoliz, protein katabolizması ve amino asit açığa çıkışının azalması biçiminde gerçekleşir.
İnsülin lispronun hızlı bir etki başlangıcına sahip olması (yaklaşık 15 dakika), regüler insüline göre öğünlere daha yakın bir zamanda uygulanmasına olanak verir; regülerinsülin, öğünlerden 30 - 45 dakika önce, insülin lispro ise öğüne başlamadan hemenönce ya da 15 dakika öncesine kadar uygulanabilir. HUMALOG MIX25'in subkütanuygulanımından sonra, insülin lispronun etkisinin çabuk başladığı ve hızla tepeetkisine ulaştığı görülür. İnsülin lispro protamin süspansiyonun (BASAL) aktiviteprofili 15 saatten uzun süre sonunda izofan insülin (NPH) ile benzerdir.
Tip 1 ve Tip 2 diyabetli hastalarla yapılan klinik çalışmalar, HUMALOG MIX25 ile postprandiyal hipergliseminin %70 NPH insülin ve %30 regüler insülin karışımınagöre daha iyi kontrol edildiğini göstermiştir. Bir klinik çalışmada kan glukozseviyesinde gece (saat 3:00'de) az bir artma (0.38 mmol/L) görülmüştür.
Aşağıdaki şekilde, HUMALOG MIX25 ve insülin lispro protamin süspansiyonu (BASAL)'in farmakodinamik özellikleri gösterilmiştir.
Yukarıdaki şekil, kişinin kan glukoz konsantrasyonlarını açlık kan şekerinin seviyesine yakın düzeylerde tutmak için gerekli zamana bağlı olarak değişen bağılglukoz miktarını yansıtmakta olup, bu insülinlerin zaman içinde glukoz metabolizmasıüzerindeki etkilerinin bir göstergesidir.
İnsülin lispro ile glukodinamik cevap, böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğundan etkilenmez. Bir glukoz klamp çalışması sırasında, insülin lispro ileregüler insan insülini arasındaki glukodinamik farklılıklar böbrek fonksiyonlarınderecesi farklı olan birçok hasta üzerinde ortaya konmuştur.
İnsülin lispronun molar açıdan insan insülinine eşdeğer olduğu belirlenmiştir ancak insülin lispro daha hızlı ve daha kısa süreli etkiye sahiptir.
İki 8 aylık açık etiketli çaprazlamalı çalışmada, insülin tedavisine yeni başlamış veya bir veya iki insülin enjeksiyonu kullanmakta olan tip 2 diyabetli hastalar 4 ay boyunca
10/14
HUMALOG MIX25 (metforminle birlikte günde iki kez) ve insülin glargini (metforminle birlikte günde bir kez) randomize bir şekilde kullanmışlardır. Aşağıdakitabloda ayrıntılı bilgi verilmiştir.
|
İnsülin-kullanmamış
hastalar
n= 78 |
Geçmişinde insülin kullanmış hastalar
n= 97 |
Sonlanım noktasında ortalama toplam günlük insülin dozu |
0.63 U/kg |
0.42 U/kg |
Hemoglobin A1c-azalması1 |
%1.30
(başlangıç
ortalama=%8.7) |
%1.0
(başlangıç
ortalama=%8.5) |
Ortalama kombine sabah/akşam 2 saatlik postprandiyal kan şekeri düşüşü1 |
3.46 mM |
2.48 mM |
Ortalama açlık kan glukozunda azalma1 |
0.55 mM |
0.65 mM |
Sonlanım noktasında hipoglisemi insidansı |
%25 |
%25 |
Kilo alımı2 |
2.33 kg |
0.96 kg |
|
'Başlangıçtan HUMALOG MIX25 tedavisi sonuna kadar 2 İlk çaprazlama dönemde HUMALOG MIX25'e randomize olan hastalarda |
5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler
Emilim:
Diyabetik olmayanlar ve tip 1 (insüline bağımlı) diyabetli hastalarda yapılan çalışmalarda HUMALOG MIX25'in hızlı etkili bileşeni olan insülin lispronun,regüler insan insülininden daha hızlı emildiği gösterilmiştir. Diyabetik olmayanlara0.1-0.4 U/kg dozlarda subkütan olarak verilen HUMALOG MIX25 ile doruk serumkonsantrasyonu dozlama sonrası 30-90. dakikalarda gözlenmiştir. Diyabetikolmayanlar regüler insan insülini ile eşdeğer dozlar aldığında doruk serumkonsantrasyonları dozlamadan 50-120. dakikalarda oluşmuştur. Benzer sonuçlar tip 1diyabetli hastalarda görülmüştür.
Sağlıklı diyabetik olmayan hastalara HUMALOG MIX25 veya Humulin 70/30'un subkütan enjeksiyonundan sonra serum immünoreaktif insülinkonsantrasyonları
11/14
HUMALOG MIX25'in emilimi iki fazlıdır. Erken faz insülin lisproyu ve hızlı etki başlangıcının farklı özelliklerini temsil eder. Geç faz ise insülin lispro protaminsüspansiyonunun uzatılmış etkisini temsil eder. 30 sağlıklı diyabetik olmayan hastayasubkütan yolla 0.3 U/kg HUMALOG MIX25 uygulandığında, dozlamadan 30 ila 240.dakikalarda (medyan 60. dakika) pik serum konsantrasyonları gözlenmiştir. Benzersonuçlar tip 1 diyabetli hastalarda bulunmuştur. İnsülin lispronun hızlı emilimözellikleri HUMALOG MIX25 ile de korunmuştur.
Yukarıdaki şekil HUMALOG MIX25 ve Humulin 70/30'un serum insülin konsantrasyonlarına karşı süre eğrilerini temsil etmektedir. HUMALOG MIX25'inHumulin 70/30'a göre daha hızlı bir emilime sahip olduğu tip I diyabetli hastalardadoğrulanmıştır.
Dağılım:
HUMALOG MIX25'in radyo işaretli dağılım çalışmaları yapılmamıştır. Ancak, HUMALOG MIX25 enjeksiyonundan sonra dağılım hacmi regüler insan insülini ilebenzer olup 0.26 - 0.36 L/kg arasındadır.
Biyotransformasyon:
HUMALOG MIX25 ile insan metabolizma çalışması gerçekleştirilmemiştir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda HUMALOG MIX25'in hızlı etkili bileşeni olaninsülin lispro metabolizması regüler insan insülini ile benzerdir.
Eliminasyon:
HUMALOG MIX25'in iki emilim fazı vardır. Bunlardan hızlı olanı karışımda olan insülin lisproyu, uzatılmış fazı da insülin lispro protamin süspansiyonunu temsil eder.Diğer orta etkili insülinler gibi HUMALOG MIX25 uygulamasından sonra uzatılmışinsülin lispro protamin süspansiyonu emilimi nedeniyle anlamlı terminal fazyarılanma ömrü hesaplanamamaktadır.
İnsülin lispronun farmakokinetiği, subkütan enjeksiyondan sonra hızla absorbe edilen ve enjeksiyondan sonraki 30 ila 70 dakika içinde kanda pik düzeyine erişen bir bileşiğigöstermektedir. İnsülin lispro protamin süspansiyonunun farmakokinetik özelliği NPHgibi orta etkili insülinlerle uygunluk gösterir. HUMALOG MIX25'in farmakokinetiğiher iki bileşenin tek tek farmakokinetik özelliklerini yansıtmaktadır. Bu kinetiközellikler klinik açıdan değerlendirilecek olursa, glukoz tüketim eğrilerininincelenmesi daha uygun olacaktır (bkz. bölüm 5.1).
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Veri yoktur.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda, regüler insan insülini ile karşılaştırıldığında, insülin lispro daha hızlı emilir. Böbrek fonksiyonlarının derecesi farklı olan tip 2diyabetli hastalarda insülin lispro ve regüler insan insülini arasındaki farmakokinetikfarklılıkların genel olarak sürdürüldüğü ve böbrek fonksiyonundan bağımsız olduğugösterilmiştir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, regüler insan insülini ilekarşılaştırıldığında, insülin lispro daha hızlı emilir ve atılır.
12/145.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
İn vitro
testlerde insülin reseptör bölgelerine bağlanma ve büyüme hücreleri üzerine etkileri incelendiğinde insülin lispro insan insülinine benzerlik göstermiştir. Ayrıcayapılan çalışmalarda, insülin lispronun bağlanmış olduğu insülin reseptörlerindenayrılma özelliğinin insan insülini ile aynı olduğu görülmüştür. Akut, 1 ay ve 12 aysüreli toksisite çalışmaları anlamlı toksisite bulguları göstermemiştir.
Yapılan hayvan çalışmalarında, insülin lispro infertilite, embriyotoksisite ya da teratojenite etkisi göstermemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Protamin (somon) sülfat Metakrezol (1.76 mg/ml)
Fenol (0.80 mg/ml)
Gliserol
Dibazik sodyum fosfat.7H2O Çinko oksitEnjeksiyonluk su
pH'ı 7.0-7.8'e ayarlamak için hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kullanılabilir.
6.2 Geçimsizlikler
HUMALOG MIX25 ile diğer insülinlerin karıştırılıp kullanımı çalışılmamıştır. Uyumluluk çalışmalarının olmadığı durumda, bu ilaç başka tıbbi ürünler ilekarıştırılmamalıdır.
6.3 Raf ömrü
Kullanımdan önce:
24 ay
Kullanıma başladıktan sonra:
28 gün
6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar
Kullanımdan önce:
Buzdolabında 2-8°C arasında saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Aşırı sıcak ve direkt güneş ışığı altında bırakmayınız.
Kullanıma başladıktan sonra:
Açılmış olan flakonlardaki süspansiyon 30oC'nin altındaki sıcaklıklarda saklanarak 28 gün boyunca kullanılabilir. Bu süreden sonra kullanılmamalıdır. Buzdolabındasaklamayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
13/14
Süspansiyon, butil veya halobutil tıpa ve alüminyum emniyet kapsülü ile kapatılmış tip I flint cam flakonlardadır. Flakon tıpalarına dimetikon veya silikon emülsiyonu ilemuamele edilmiş olabilir.
1 x 10 ml HUMALOG MIX25 100 IU/ml 10 ml süspansiyon içeren flakon
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, 'Tıbbi atıkların kontrol yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri' ne uygunolarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Lilly İlaç Ticaret Ltd Şti Acıbadem Mah. Çeçen SokakAkasya Acıbadem Kent EtabıA Blok Kat: 334660 Üsküdar / İstanbul
Tel: 0 216 554 00 00 Faks: 0 216 474 71 99
8. RUHSAT NUMARASI
108/56
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 26 Eylül 2000 Ruhsat yenileme tarihi: 27 Eylül 2010
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
14/14