Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mozobil 20 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MOZOBİL 20 mg/ml enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon, 1,2 ml çözelti içinde 24 mg pleriksafor içermektedir.

Çözeltinin her 1 ml'si 20 mg pleriksafor içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Her bir flakonda;

Sodyum klorür 5,9 mg

Sodyum hidroksit (pH ayarı için) k.m.

Çözeltinin her 1 ml'si yaklaşık 5 mg (0,2 mmol) sodyum içermektedir.

Sodyum hakkında ilave bilgi için bölüm 4.4'e bakınız.

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti içeren flakon.

Berrak, renksiz ila açık sarı arası renkte çözelti; pH değeri 6-7,5 ve ozmolalitesi 260-320 mOsm/kg.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Otolog kök hücre transplantasyonu gerçekleştirmek istenen lenfoma ve multipl miyelom tanısı konmuş erişkin hastalarda,

• Sadece Granülosit Koloni Uyarıcı Faktör (G-CSF) mobilizasyonunun yeterliolacağı öngörülen hastalarda en az 1 seri 10 mikrogram/kilogram gün dozunda G-CSF uygulaması ve en az 1 seri G-CSF ve kemoterapi uygulaması ile yeterli (> 2 x106/kg CD34+ hücre) kök hücre mobilizasyonu sağlanamayan hastalarda,

• Sadece G-CSF ile yeterli düzeyde kök hücre mobilizasyonu sağlanamayacağıöngörülen hastalarda en az 1 seri kemoterapi ve G-CSF uygulamasına rağmenyeterli (> 2 x 106/kg CD34+ hücre) kök hücre mobilizasyonu sağlanamayanolgularda G-CSF ile kombine olarak endikedir.

1 | 15

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

MOZOBİL tedavisi, onkoloji ve/veya hematoloji uzmanı olan bir hekim tarafından başlatılmalı ve yönetilmelidir. Mobilizasyon ve aferez prosedürleri, bu alanda geçerlideneyime sahip olan ve hematopoietik progenitör hücrelerin doğru biçimde izlenebileceğibir onkoloji-hematoloji merkeziyle işbirliği halinde gerçekleştirilmelidir.

60 yaş ve üzerinde olmak ve/veya daha önce miyelosüpresif kemoterapi görmek ve/veya daha önce kapsamlı kemoterapi görmek ve/veya dolaşımdaki en yüksek (doruk) kök hücresayısının 20 kök hücre/mikrolitre'den düşük olması, düşük mobilizasyon belirteçleri olaraktanımlanmıştır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Subkütan enjeksiyon yoluyla önerilen günlük pleriksafor dozu aşağıdaki gibidir:

• Kilosu <83 kg olan hastalar için 20 mg sabit doz veya 0,24 mg/kg vücut ağırlığı (Bkz.Bölüm 5.2)

• Kilosu > 83 kg olan hastalar için 0,24 mg/kg vücut ağırlığı

4 günlük G-CSF ön tedavisinden sonra, her aferezin başlatılmasından 6 ila 11 saat önce subkütan enjeksiyon olarak uygulanmalıdır. Klinik çalışmalarda, MOZOBİL yaygın olarakart arda 2 ila 4 (ve 7 güne kadar) ardışık gün kullanılmıştır.

Pleriksafor dozunu hesaplamak için kullanılan ağırlık, ilk pleriksafor dozundan önceki 1 hafta içinde ölçülmelidir. Klinik çalışmalarda, pleriksafor dozu hastaların vücut ağırlığınagöre, ideal vücut ağırlığının %175'ine kadar hesaplanmıştır. İdeal vücut ağırlığının%175'inden ağır olan hastaların pleriksafor dozu ve tedavisi araştırılmamıştır. İdeal vücutağırlığı, aşağıdaki denklemlerle hesaplanabilir:

Erkek (kg): 50 + 2,3 x ((Boy (cm) x 0,394) - 60)

Kadın (kg): 45,5 + 2,3 x ((Boy (cm) x 0,394) - 60)

Vücut ağırlığı arttıkça maruziyetin artmasına istinaden, pleriksafor dozu 40 mg/gün'ü geçmemelidir.

Ürünün maksimum 4 gün 0,24 mg/kg/gün dozda uygulanması gerekmektedir.

Birlikte kullanılması önerilen tıbbi ürünler

MOZOBİL kullanımını destekleyen pivotal klinik çalışmalarda, tüm hastalar ilk pleriksafor dozundan önce 4 gün art arda sabahları ve aferezden önce her sabah günlük 10mikrogram/kilogram G-CSF dozu almıştır.

Uygulama şekli:

MOZOBİL subkütan enjeksiyon içindir. Her flakon tek kullanımlıktır.

Flakonlar uygulamadan önce görsel olarak kontrol edilmeli ve partikül madde ya da renk bozukluğu varsa kullanılmamalıdır. MOZOBİL steril, koruyucu içermeyen birformülasyon olarak tedarik edildiğinden, flakonun içeriği subkütan uygulama için uygunbir enjektöre aktarılırken aseptik teknik kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 6.3).

2 | 15

Böbrek yetmezliği:

Kreatinin klerensi 20-50 ml/dk olan hastaların pleriksafor dozu üçte bir oranda 0,16 mg/kg/güne düşürülmelidir (bkz. Bölüm 5.2). Bu doz ayarlamasıyla ilgili klinik verilersınırlıdır. Kreatinin klerensi 20 ml/dk'dan düşük olan hastalar için alternatif pozolojiönerisi yapmak için veya hemodiyaliz alan hastalar için pozoloji önerisi yapmak içinyeterli klinik deneyim elde edilememiştir.

Vücut ağırlığı arttıkça maruziyetin artmasına istinaden, kreatinin klerensi 50 ml/dk'dan düşükse, doz 27 mg/günü geçmemelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalar için herhangi bir doz önerisi bulunmamaktadır. Bu konuda yeterli klinik kanıt yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarla ilgili deneyim sınırlıdır. MOZOBİL'in 18 yaşından küçük çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği ispatlanmamıştır.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş üzeri hastalar):

Böbrek fonksiyonu normal olan yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekmez. Kreatinin klerensi 50 ml/dk veya daha düşük olan yaşlı hastalar için doz ayarlaması önerilir (bkz.yukarıdaki Böbrek yetmezliği). Genel olarak, ileri yaşlarda azalmış böbrek fonksiyonusıklığında artış olduğundan, yaşlı hastaların dozu seçilirken dikkat edilmelidir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı duyarlılık olması halinde kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Lenfoma ve multipl miyelom hastalarında tümör hücresi mobilizasyonu

MOZOBİL lenfoma ve multipl miyelom hastalarında hematopoietik kök hücremobilizasyonu için G-CSF ile birlikte kullanıldığında, tümör hücreleri kemik iliğindensalıverilerek lökaferez ürününde toplanabilir. Sonuçlar, tümör hücrelerinin mobilize olmasıdurumunda, MOZOBİL'in G-CSF ile birlikte kullanılması sonrasında mobilize olan tümörhücresi sayısında tek başına G-CSF uygulaması ile karşılaştırıldığında artış olmadığınıgöstermiştir.

Lösemi hastalarında tümör hücresi mobilizasyonu


İnsani amaçlı ilaca erken erişim programlarının birinde, akut miyeloid lösemi ve plazma hücreli lösemi hastalarına MOZOBİL ve G-CSF uygulanmıştır. Bazı durumlarda, buhastaların dolaşımdaki lösemi hücresi sayısında artış görülmüştür. Hematopoietik kökhücre mobilizasyonu amacıyla, pleriksafor lösemi hücrelerinin mobilizasyonuna ve bunabağlı olarak aferez ürününün kontaminasyonuna yol açabilir. Bu nedenle, pleriksaforun,lösemi hastalarında hematopoietik kök hücre mobilizasyonu ve hasadı amacıyla kullanımıönerilmez.

Hematolojik etkiler


3 | 15

5010HyHe\kökms:ımhiKanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lYnUyZmxXSHY3S3k0ZW56M0FyZmxX adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lYnUyZmxXSHY3S3k0ZW56M0FyZmxX

MOZOBİL'in G-CSF ile birlikte uygulanması, dolaşımdaki hematopoietik kök hücre popülasyonunun yanısıra lökositleri de artırır. MOZOBİL uygulaması sırasında akyuvarsayısı izlenmelidir. Periferik kan nötrofil sayısı 50 x 109/L üzerinde olan hastalaraMOZOBİL uygulanırken klinik değerlendirme yapılmalıdır.

Trombositopeni


Trombositopeni, aferezin bilinen bir komplikasyonudur ve MOZOBİL alan hastalarda gözlenmiştir. MOZOBİL alan ve aferez tedavisi alan tüm hastaların trombosit sayısıizlenmelidir.

Alerjik reaksiyonlar


MOZOBİL, ürtiker, periorbital şişme, dispne ya da hipoksi gibi, subkütan enjeksiyona karşı yaygın olmayan potansiyel sistemik reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm4.8). Semptomlar tedavilere yanıt vermiş (örn. antihistaminikler, kortikosteroidler, sıvı yada oksijen desteği) ya da kendiliğinden düzelmiştir. Dünya çapında pazarlama sonrasıdeneyimde, anafilaktik şok dahil anafilaktik reaksiyon vakaları bildirilmiştir. Bu potansiyelreaksiyonlara karşı uygun önlemler alınmalıdır.

Vazovagal reaksiyonlar


Subkütan enjeksiyonlardan sonra ortostatik hipotansiyon ve/veya senkop gibi vazovagal reaksiyonlar gerçekleşebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu potansiyel reaksiyonlara karşı uygunönlemler alınmalıdır.

Dalak üzerinde etki


Klinik öncesi çalışmalarda, sıçanlara, önerilen insan dozunun yaklaşık 4 katı dozlarda uzun süreli (2 ila 4 hafta) günlük pleriksafor subkütan uygulaması sonrasında, ekstramedüllerhematopoezle ilişkilendirilmiş daha yüksek mutlak ve bağıl dalak ağırlıklarıgözlemlenmiştir.

Pleriksafor'un hastalarda dalak ağırlığı üzerindeki etkisi klinik çalışmalarda özel olarak incelenmemiştir. MOZOBİL'in büyüme faktörü G-CSF ile birlikte uygulanmasını takiben,dalak büyümesi ve/veya ruptürü vakaları bildirilmiştir. G-CSF ile birlikte MOZOBİL alanve sol üst karın ağrısı ve/veya kürek kemiği ya da omuz ağrısı bildiren bireylerin dalakbütünlüğü incelenmelidir.

Sodyum


MOZOBİL her dozunda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında sodyum içermez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.

In vitroin vitro

çalışmada P-glikoproteinin substratı yada inhibitörü gibi davranmamıştır.

Non-Hodgkin lenfoma hastaları üzerinde gerçekleştirilen klinik çalışmalarda, pleriksafor ve G-CSF mobilizasyon dozajına rituksimab eklendiğinde, hastaların güvenliliği ya daCD34+ hücre verimi etkilenmemiştir.

adresinden kon^^Sn lftnPüwSyionKmrmı imlaSJrnl eknbir.g<mmıanın doğrulama kodu : lYnUyZmxXSHY3S3k0ZW56M0FyZmxX

4 | 15

Özel popülasyonlara ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmektedir.

Gebelik dönemi

MOZOBİL'in gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunabilir.

Pleriksafor'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Farmakodinamik etki mekanizmasına göre, pleriksaforun gebelik sırasında kullanıldığındakonjenital malformasyonlara neden olduğu öne sürülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılanaraştırmalar teratojenisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

MOZOBİL gerekli olmadıkça (kadının klinik durumu pleriksafor kullanılmasını gerektirmiyorsa) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Pleriksaforun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Anne sütü ile beslenen bebek veya çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. MOZOBİL tedavisi sırasındaemzirmeye devam edilmemelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Pleriksaforun erkek ve kadın fertilitesi üzerindeki etkisi bilinmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MOZOBİL araç ve makine kullanma yeteneğini etkileyebilir. Bazı hastalar baş dönmesi, halsizlik ya da vazovagal reaksiyonlar yaşamıştır; bu nedenle, araç ve makine kullanırkendikkat edilmesi önerilir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti


Onkolojik lenfoma ve multipl miyelom hastalarında G-CSF ile birlikte kullanılan MOZOBİL ile ilgili güvenlilik verileri, 2 adet plasebo kontrollü Faz 3 çalışmasından (301hasta) ve 10 adet kontrolsüz Faz 2 çalışmasından (242 hasta) elde edilmiştir. Hastalarağırlıklı olarak subkütan enjeksiyon yoluyla günlük 0,24 mg/kg pleriksafor dozuyla tedaviedilmiştir. Bu çalışmalardaki pleriksafor maruziyeti art arda 1 ila 7 gün arasındadır(ortanca = 2 gün).

Non-Hodgkin lenfoma ve multipl miyelom hastaları üzerinde gerçekleştirilen iki adet Faz 3 çalışmasında (sırasıyla AMD3100-3101 ve AMD3100-3102), toplam 301 hasta



tedavi 5 | 15


anunt* »mt

lG-CSF]


F

ko;


prim

g


-C

juvenıi ele:


edilmiştir. Hastalara ilk pleriksafor ya da plasebo dozundan önce 4 gün boyunca ve afarezden önce her gün, sabahları günlük G-CSF 10 mikrogram/kilogram dozu verilmiştir.Tablo 1'de, hematopoietik kök hücre mobilizasyonu ve aferez sırasında ve transplantasyonhazırlığında kemoterapi/ablatif tedavi öncesi MOZOBİL ve G-CSF grubunda plasebo veG-CSF grubuna göre daha sık gerçekleşen ve MOZOBİL alan hastaların >%1'iyle ilgiliolduğu bildirilen advers reaksiyonlar gösterilmektedir.

Transplantasyon hazırlığı olarak kemoterapi/ablatif tedaviden transplantasyondan sonraki

12

. aya kadar, tedavi grupları arasında advers reaksiyon insidansları açısından anlamlı birfark görülmemiştir.

Advers reaksiyonların tablolu listesi


Advers reaksiyonlar Sistem Organ Sınıfına ve sıklığa göre listelenmiştir. Sıklıklar şu düzende tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygınolmayan (>

11.0001100110.00011000110000Tablo 1. Faz 3 çalışmalarında mobilizasyon ve aferez sırasında plaseboya göre MOZOBİL ile daha sık gerçekleşen ve MOZOBİL ile ilişkili olduğudüşünülen advers reaksiyonlarKan ve Lenf sistemi hastalıkları


Bilinmiyor

Splenomegali, splenik ruptür (Bkz. Bölüm

44Bağışıklık sistemi hastalıkları


Yaygın olmayan

Alerjik reaksiyon*

Anafilaktik şok dahil anafilaktik reaksiyonlar (bkz. Bölüm 4.4)**


Psikiyatrik hastalıklar


Yaygın

Uykusuzluk

Yaygın olmayan

Anormal rüyalar, kabuslar

Sinir sistemi hastalıkları


Yaygın

Baş dönmesi(sersemlik hali), baş ağrısı

Gastrointestinal hastalıklar


Çok yaygın

Diyare, bulantı

Yaygın

Kusma, karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, dispepsi, karında şişkinlik, konstipasyon, gaz,oral hipoestezi, ağız kuruluğu


Deri ve deri altı doku hastalıkları


Yaygın

Hiperhidroz, eritem

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları


Yaygın

Artralji, kas-iskelet ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar


Çok yaygın

Enjeksiyon ve infüzyon bölgesi reaksiyonları


ın

adresinden kontroledilebilir. Güvenlielektronik



t aslı ileaynıdır. Dolı



Yorgunluk, Halsizlik

doğrulama kodu : lYnUyZmxXSHY3S3k0ZW56M0FyZmxXİ



6

| 15

* Listelenen alerjik reaksiyonların sıklığı, onkoloji çalışmalarında ortaya çıkan advers reaksiyonlara dayanmaktadır (679 hasta). Bir ya da birden fazla gözlenen durumlar: ürtiker (n=2), periorbital şişme (n=2),dispne (n=1) ve hipoksi (n=1). Bu olayların şiddeti genellikle hafif ya da orta derecelidir ve MOZOBİLuygulamasından yaklaşık 30 dakika sonra ortaya çıkmıştır.

** Pazarlama sonrası deneyime göre.

Hematopoietik kök hücre mobilizasyonu için monoterapi olarak MOZOBİL kullanılan bir Faz 2 çalışması dahil kontrollü Faz 3 çalışmaları ve kontrolsüz çalışmalarda MOZOBİLalan lenfoma ve multipl miyelom hastalarında bildirilen advers reaksiyonlar benzerdir.Hastalık, yaş veya cinsiyet açısından onkoloji hastalarında gözlemlenen advers reaksiyoninsidansında anlamlı bir fark yoktur.

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı


Miyokart infarktüsü

Klinik çalışmalarda, 679 onkoloji hastasının 7'si, pleriksafor ve G-CSF ile hematopoietik kök hücre mobilizasyonu sonrası miyokart infarktüsü yaşamıştır. Tüm olaylar sonMOZOBİL uygulamasından en az 14 gün sonra gerçekleşmiştir. Ayrıca, insani amaçlailaca erken erişim programındaki iki kadın onkoloji hastası, pleriksafor ve G-CSF ilehematopoietik kök hücre mobilizasyonu sonrası miyokart infarktüsü yaşamıştır. Buolayların biri son MOZOBİL uygulamasından 4 gün sonra gerçekleşmiştir. Miyokartinfarktüsü olan hastaların risk profiliyle eşleştirilen 9 hastanın 8'inde zamansal ilişkiolmaması, G-CSF alan hastalarda miyokart infarktüsüne yönelik bağımsız bir riske nedenolduğunu göstermemektedir.

Hiperlökositoz

Faz 3 çalışmalarında MOZOBİL alan hastaların %7'sinde ve plasebo alan hastaların %1'inde, aferezden önceki gün ya da aferez sırasında herhangi bir gün, 100 x 109/L ya dadaha yüksek akyuvar sayısı gözlenmiştir. Komplikasyon ya da lökostazla ilgili kliniksemptom görülmemiştir.

Vazovagal reaksiyonlar

MOZOBİL, onkoloji ve sağlıklı gönüllü klinik çalışmalarında, 0,24 mg/kg ya da daha yüksek pleriksafor dozunun subkütan uygulanmasından sonra, deneklerin %1'inden azındavazovagal reaksiyonlar (ortostatik hipotansiyon ve/veya senkop) görülmüştür. Bu olaylarınbüyük çoğunluğu MOZOBİL uygulamasından sonraki 1 saat içinde gerçekleşmiştir.

Gastrointestinal hastalıklar

Onkoloji hastaları üzerinde MOZOBİL'le gerçekleştirilen klinik çalışmalarda, diyare, bulantı, kusma ve karın ağrısı dahil, seyrek olarak şiddetli gastrointestinal olaylarbildirilmiştir.

Parestezi

Multipl hastalık müdahalelerinden sonra otolog transplantasyon geçiren onkoloji hastalarında yaygın olarak parestezi gözlenmektedir. Plasebo kontrollü Faz 3çalışmalarında, parestezi insidansı pleriksafor ve plasebo gruplarında sırasıyla %20,6 ve%21,2'dir.

Yaşlı hastalar

7 | 15

Pleriksaforla gerçekleştirilen iki adet plasebo kontrollü klinik çalışmada, hastaların %24'ü >65 yaşındadır. Bu yaşlı hastalar gençlerle karşılaştırıldığında, advers reaksiyon insidansıaçısından belirgin bir fark görülmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı vakası bildirilmemiştir. Önerilen dozun üzerinde ve 0,48 mg/kg'a kadar olan dozlarda elde edilen sınırlı veriye göre, gastrointestinal hastalık, vazovagal reaksiyonlar,ortostatik hipotansiyon ve/veya senkop sıklığı daha yüksek olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer immünostimülanlar ATC kodu: L03AX16

Etki mekanizması


Pleriksafor bir bisiklam türevidir. Pleriksafor CXCR4 kemokin reseptörünün seçici geri-dönüşlü (reversibl) bir antagonistidir ve aynı türden ligandı olan, stromal hücre türevi faktör-la'nın (SDF-1a), diğer adıyla CXCL12'nin, bağlanmasını bloke etmektedir.Pleriksafor kaynaklı lökositoz ve dolaşımdaki hematopoietik progenitör hücre düzeylerininartışının nedeninin, CRCL4'ün aynı türden ligandına bağlanmasının sekteye uğraması vebunun sonucunda sistemik dolaşımda hem olgun hem de pluripotent hücrelerin ortayaçıkması olduğu düşünülmektedir. Pleriksafor tarafından mobilize edilen CD34+ hücreleriişlevseldir ve uzun erimli repopülasyon kapasitesiyle greft yapılabilmektedir.

Farmakodinamik etkiler


Yalnızca pleriksaforla sağlıklı gönüllüler üzerinde gerçekleştirilen farmakodinamik çalışmalarda, CD34+ hücrelerinin en yüksek mobilizasyonu, uygulamadan 6 ila 9 saatsonra görülmüştür. Hastalara verilen dozlarla aynı doz rejiminde pleriksafor ve G-CSFuygulanan sağlıklı gönüllülerdeki farmakodinamik çalışmalarda, 10 ila 14 saat arasında enyüksek yanıt ile birlikte pleriksafor uygulamasından 4 ila 18 saat sonra periferik kandakiCD34+ sayısında sürekli bir artış görülmüştür.

Klinik etkililik ve güvenlilik


İki adet Faz 3 randomize kontrollü çalışmada, Non-Hodgkin lenfoma veya multipl miyelom hastalarına, aferezden önce her akşam MOZOBİL 0,24 mg/kg ya da plaseboverilmiştir. İlk pleriksafor ya da plasebo dozundan önce 4 gün ve aferezden önce her günhastalara sabahları günlük 10 mikrogram/kilogram G-CSF verilmiştir. Tablo 2 ve 4'te,verildiği gün içindeki optimum (5 ya da 6 x 106 hücre/kg) ve minimum (2 x 106 hücre/kg)CD34+ hücre/kg sayıları ve başarılı greft yapma ile birleştirilen primer birleşik sonlanımnoktaları, Tablo 3 ve 5'te ise, aferez gününe kadar optimum CD34+ hücre/kg sayısına

d

u

1uı^şjnıastaırıi:oınr:ssnyf1ıaıtaS5

ır.

8Tablo 2. AMD3100-3101 Çalışmasının etkililik sonuçları - Non-Hodgkin lenfoma

hastalarında CD34+^ hücre mobilizasyonu


Etkililik sonlanım noktasıb

MOZOBİL ve G-CSF (n=150)

Plasebo ve G-CSF (n=148)

p
değeria

<4 aferez gününde >5x106 hücre/kg'a ulaşan ve başarılıgreft yapılan hastalar

86 (%57,3)

28 (% 18,9)

<0,001

<4 aferez gününde >2x106 hücre/kg'a ulaşan ve başarılıgreft yapılan hastalar

126 (%84)

64 (%43,2)

<0,001

a Pearson Ki-Kare testi kullanılarak hesaplanan p değeri

b MOZOBİL ve G-CSF alan hastalardan istatistiksel açıdan anlamlı daha çok sayıda hasta (n=89; %59,3) plasebo ve G-CSF'ye göre (n=29; %19,6) <4 aferez gününde >5x106 hücre/kg'a ulaşmıştır, p<0,001;MOZOBİL ve G-CSF alan hastalardan istatistiksel açıdan anlamlı daha çok sayıda hasta (n=130; %86,7)plasebo ve G-CSF'e göre (n=70; %47,3) <4 aferez gününde >2x106 hücre/kg'a ulaşmıştır, p<0,001.

Tablo 3. AMD3100-3101 Çalışması - Non-Hodgkin lenfoma hastalarında aferez

gününe kadar >5x106 CD34+ hücre/kg'a ulaşan hastaların oranı

Gün

MOZOBİL ve G-CSF'deki Orana(n=147b)

Plasebo ve G-CSF'deki Orana(n=142b)

1

%27,9

%4,2

2

%49,1

%14,2

3

%57,7

%21,6

4

%65,6

%24,2

a Kaplan Meier yöntemine göre belirlenen yüzdeler b n, en az bir gün aferez alan tüm hastaları içermektedir

Tablo 4. AMD3100-3102 Çalışması etkililik sonuçları - Multipl miyelom

hastalarında CD34+ hücresi mobilizasyonu

Etkililik sonlanım noktasıb

MOZOBİL ve G-CSF(n=148)

Plasebo ve G-CSF(n=154)

p

değeria

<2 aferez gününde >6x106 hücre/kg'a ulaşan ve başarılı greftyapılan hastalar

104 (%70,3)

53 (%34,4)

<0,001

a p değeri başlangıçtaki trombosit sayısına göre bloke edilen Cochran-Mantel-Haenszel istatistiği kullanılarak hesaplanmıştır.

b MOZOBİL ve G-CSF alan hastalardan istatistiksel açıdan anlamlı daha çok sayıda hasta (n=106; %71,6) plasebo ve G-CSF'ye göre (n=53; %34,4) <2 aferez gününde >6x106 hücre/kg'a ulaşmıştır, p<0,001;MOZOBİL ve G-CSF alan hastalardan istatistiksel açıdan anlamlı daha çok sayıda hasta (n=112; %75,7)plasebo ve G-CSF'ye göre (n=79; %51,3) <4 aferez gününde >6x106 hücre/kg'a ulaşmıştır, p<0,001;MOZOBİL ve G-CSF alan hastalardan istatistiksel açıdan anlamlı daha çok sayıda hasta (n=141; %95,3)plasebo ve G-CSF'ye göre (n=136; %88,3) <4 aferez gününde >2x106 hücre/kg'a ulaşmıştır, p=0,031.

9 | 15

Tablo 5. AMD 3100-3102 Çalışması - Multipl miyelom hastalarında aferez gününe kadar >6x106 CD34+ hücre/kg'a ulaşan hastaların oranı CD34+ hücre/kg'a ulaşan hastaların oranı

Gün

MOZOBİL ve G-CSF'deki Orana(n=144b)

Plasebo ve G-CSF'deki Orana(n=150b)

1

%54,2

%17,3

2

%77,9

%35,3

3

%86,8

%48,9

4

%86,8

%55,9

a Kaplan Meier yöntemine göre belirlenen yüzdeler b n, en az bir gün aferez alan tüm hastaları içermektedir

Kurtarma hastaları

AMD3100-3101 çalışmasında, yeterli CD34+ hücresi mobilize edemeyen ve bu yüzden transplantasyon yapılamayan 62 hasta (MOZOBİL + G-CSF grubunda 10, plasebo + G-CSF grubunda 52), MOZOBİL ve G-CSF ile gerçekleştirilen açık etiketli bir Kurtarmaprosedürüne alınmıştır. Bu hastaların %55'i (62 hastanın 34'ü) >2x106/kg CD34+ hücresimobilize etmiş ve başarıyla greft yapılmıştır. AMD3100-3102 çalışmasında, 7 hasta (tümüplasebo + G-CSF grubu) Kurtarma prosedürüne alınmıştır. Bu hastaların %100'ü (7hastanın 7'si) >2x10ykg CD34+ hücresi mobilize etmiş ve başarıyla greft yapılmıştır.

Her bir nakilde kullanılan hematopoietik kök hücre dozu araştırmacı tarafından belirlenmiş ve toplanan hematopoietik kök hücrelerin tümünün nakledilmesi şart olmamıştır. Faz 3çalışmalarında transplantasyon yapılan hastalar için, nötrofil greftine kadar geçen medyansüre (10-11 gün), trombosit greftine kadar geçen medyan süre (18-20 gün) vetransplantasyon sonrası 12 aya kadar greft dayanıklılığı, MOZOBİL ve plasebo gruplarındabenzerdir.

Non-Hodgkin lenfoma, Hodgkin hastalığı veya multipl miyelom hastalarında gerçekleştirilen destekleyici Faz 2 çalışmalarından (aferezden önceki akşam ya da sabahverilen pleriksafor 0,24 mg/kg) elde edilen mobilizasyon ve greft verileri, Faz 3çalışmalarından elde edilen verilere benzerdir.

Plasebo kontrollü çalışmalarda, ilk aferezden önceki günden ilk aferezden hemen öncesine kadar geçen 24 saatlik sürede periferik kandaki CD34+ hücresi sayısındaki(hücre/mikrolitre) kaç kat arttığı incelenmiştir (Tablo 6). Bu 24 saatlik sürede, aferezden10-11 saat önce 0,24 mg/kg ilk pleriksafor dozu ya da plasebo uygulanmıştır.

Tablo 6. MOZOBİL uygulamasından sonra periferik kandaki CD34+ hücre sayısı _kat artışı_

Çalışma

MOZOBİL ve G-CSF

Plasebo ve G-CSF

Ortanca

Ortalama (SS)

Ortanca

Ortalama (SS)

AMD3100-3101

5

6,1 (5,4)

1,4

1,9 (1,5)

AMD3100-3102

4,8

6,4 (6,8)

1,7

2,4 (7,3)

Pediyatrik popülasyon


10 | 15

Avrupa İlaç Kurumu, otolog hematopoietik kök hücre transplantasyonu gerektirdiği için, malign hastalıkların tedavisi için kemoterapi nedeniyle ortaya çıkan miyelosüpresyon olan

0 ila 1 yaş arasındaki çocuklarda MOZOBİL kullanımıyla ilgili çalışma sonuçlarınınsunulması yükümlülüğüne ilişkin muafiyet tanımıştır (pediyatrik kullanımla ilgili bilgi içinbkz. Bölüm 4.2).

Avrupa İlaç Kurumu, otolog hematopoietik kök hücre transplantasyonu gerektirdiği için, malign hastalıkların tedavisi için kemoterapi nedeniyle ortaya çıkan miyelosüpresyon olan

1 ila 18 yaşları arasındaki çocuklarda MOZOBİL kullanımıyla ilgili çalışma sonuçlarınınsunulması yükümlülüğüne ilişkin erteleme kararı vermiştir (pediyatrik kullanımla ilgilibilgi için bkz. Bölüm 4.2).

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Pleriksaforun farmakokinetiği, lenfoma ve multipl miyelom hastalarında G-CSF (4 gün art arda günde bir kere 10 mikrogram/kilogram) ön tedavisinden sonra 0,24 mg/kg klinikdüzeyinde incelenmiştir.

Pleriksaforun 0,24 mg/kg baz ve sabit (20 mg) dozlarını takiben farmakokinetik ve farmakodinamiğini karşılaştırmak için, yetişkin Non-Hodgkin lenfoma hastalarının (N=61)0,24 mg/kg veya 20 mg pleriksafor ile tedavi edildiği bir klinik çalışma

gerçekleştirilmiştir. Çalışma, kilosu 70 kg veya altında olan hastalarda gerçekleştirilmiştir (medyan: 63,7 kg, min: 34,2 kg, maks: 70 kg). Sabit 20 mg doz, 0,24 mg/kg doza göre 1,43kat daha fazla maruziyet (EAA0-10s) göstermiştir (Tablo 7). Aynı zamanda sabit 20 mg doz,mg/kg baz doza göre > 5 x 106 CD34+ hücre/kg'lık hedefe ulaşmada numerik olarak dahayüksek bir yanıt oranı göstermiştir (lokal lab. verisine dayanarak %5,2 [%60,0'a karşı

%Tablo 7. Sabit ve ağırlık bazlı rejimlerin sistemik maruziyet (EAA0-ıos) karşılaştırması-ıos) karşılaştırması

Rejim

Geometrik Ortalama (EAA)

Sabit 20 mg (n=30)

3991,2

0,24 mg/kg (n=31)

2792,7

Oran (%90 GA)

1,43 (1,32; 1,54)

GA: Güven aralığı

Emilim:


Pleriksafor subkütan enjeksiyondan sonra hızla absorbe edilmekte ve maksimum konsantrasyonlara yaklaşık 30-60 dakikada (tmax) ulaşmaktadır. 4 günlük G-CSF öntedavisinin ardından hastalara subkütan 0,24 mg/kg doz uygulamasından sonra,pleriksafor'un maksimum plazma konsantrasyonu (Cmax) ve sistemik maruziyeti (AUC0-24)sırasıyla 887 ± 217 ng/mL ve 4.337 ± 922 ngsa/mL'dir.

11 | 15

Dağılım:


Pleriksafor insan plazma proteinlerine %58 oranına kadar orta derecede bağlanmaktadır. İnsanlarda pleriksaforun görünen dağılım hacmi 0,3 L/kg'dır ve pleriksafor'un yalnızbununla sınırlı olmasa da büyük oranda ekstravasküler sıvı alanına bağlı olduğunugöstermektedir.

Biyotransformasyon:


Pleriksafor, insan karaciğer mikrozomları veya insan primer hepatositleri kullanılarak

in vitroin vitroin vitro

çalışmalarda, pleriksaforCYP1A2, CYP2B6, ve CYP3A4 enzimlerini indüklememektedir. Bu bulgular,pleriksafor'un P450'ye bağımlı ilaç-ilaç etkileşimlerinde rol oynama potansiyelinin düşükolduğuna işaret etmektedir.

Eliminasyon:


Pleriksaforun majör eliminasyon yolu idrarladır. Normal böbrek fonksiyonu olan sağlıklı gönüllülere 0,24 mg/kg doz uygulandıktan sonra, dozun yaklaşık %70'i uygulamadansonraki ilk 24 saat içinde değişmemiş olarak idrar yoluyla atılmıştır. Plazmadakieliminasyon yarılanma ömrü (t1/2) 3-5 saattir. Pleriksafor, MDCKII ve MDCKII-MDR1hücre modelleriyle gerçekleştirilen bir

in vitro

çalışmada P-glikoproteinin substratı ya dainhibitörü gibi davranmamıştır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


0,24 mg/kg pleriksafor tek dozundan sonra, farklı böbrek yetmezliği düzeylerindeki deneklerde klerens düşmüştür ve kreatinin klerensiyle (CrCl) pozitif korelasyon mevcuttur.Hafif (CrCl 51-80 ml/dk), orta (CrCl 31-50 ml/dk) ve şiddetli (CrCl < 30 ml/dk) böbrekyetmezliği olan deneklerde pleriksaforun ortalama EAA0-24 değerleri, sırasıyla 5.410,6.780, ve 6.990 ng.sa/ml'dir ve bunlar böbrek fonksiyonu normal olan sağlıklı deneklerdegörülen maruziyetten (5.070 ng.sa/ml) daha yüksektir. Böbrek yetmezliğinin Cmax üzerindeetkisi olmamıştır.

Cinsiyet:


Popülasyon farmakokinetik analizinde, cinsiyetin pleriksafor'un farmakokinetiği üzerinde bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Geriyatrik popülasyon:


Popülasyon farmakokinetik analizinde, yaşın pleriksafor'un farmakokinetiği üzerinde bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Pediyatrik popülasyon:


Pediyatrik hastalarla ilgili sınırlı farmakokinetik veri bulunmaktadır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

12 | 15

Sıçanlar ve fareler üzerinde tek subkütan dozla gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen sonuçlar, pleriksaforun geçici ama şiddetli nöromusküler etkilere (koordinasyonsuzhareketler), sedatif benzeri etkilere (hipoaktivite), dispneye, karın üstü ya da yan yatmave/veya kas spazmlarına neden olabildiğini göstermiştir. Pleriksafor'un hayvanlardagerçekleştirilen yinelenen doz çalışmalarında tutarlı olarak görülen diğer etkileri, sıçanlarve köpeklerde dolaşımdaki akyuvar sayısında artış, idrarda kalsiyum ve magnezyumatılmasında artış, sıçanlarda dalak ağırlığında hafif bir artış, ve köpeklerde diyare vetaşikardidir. Sıçanlar ve/veya köpeklerin karaciğer ve dalaklarında, ekstramedüllerhematopoieze yönelik histopatolojik bulgular görülmüştür. İnsan klinik maruziyetine göreaynı büyüklükte ya da biraz daha yüksek sistemik maruziyetlerde çoğunlukla bubulgulardan biri ya da birden fazlası görülmüştür.

Bir

in vitroCA,

histamin H3, asetilkolinmuskarinik M1 ve M2, adrenerjik aİB ve a2C, nöropeptit Y/Y1 ve glutamat NMDA poliaminreseptörleri). Bu bulguların klinik önemi bilinmemektedir.

Sıçanlara intravenöz yoldan uygulanan pleriksafor ile gerçekleştirilen güvenlilik farmakolojisi çalışmalarında, insan klinik maruziyetinden biraz yüksek sistemikmaruziyetlerde solunum ve kardiyak baskılayıcı etkiler görülmüştür; subkütan uygulamadaise, yalnızca daha yüksek sistemik düzeylerde solunum ve kardiyovasküler etkiler ortayaçıkmıştır.

SDF-1a ve CXCR4, embriyofötal gelişimde majör rol oynamaktadır. Pleriksafor'un sıçanlar ve tavşanlarda tekrar emilimde artışa, fötüs ağırlığında azalmaya, iskelet gelişimigeriliğine ve fötüs anomalilerinde artışa neden olduğu görülmüştür. Hayvan modellerindenelde edilen veriler ayrıca SDF-1a ve CXCR4 ile fötüs hematopoiezde modülasyon,vaskülarizasyon ve serebellar gelişime işaret etmektedir. Sıçanlar ve tavşanlardateratojenik etkiler için Advers Etki Gözlenmeyen Düzeydeki sistemik maruziyet,hastalardaki terapötik dozlarda görülenle aynı büyüklüktedir ya da daha düşüktür. Buteratojenik potansiyelin nedeni büyük olasılıkla farmakodinamik etki mekanizmasıdır.

Sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen dağılım çalışmalarında, radyoaktif işaretli pleriksafor konsantrasyonları, erkeklerde tek doz uygulamasından iki hafta sonra ya da 7 günyinelenen doz uygulamasından sonra, dişilerde ise 7 günlük yinelenen doz uygulamasındansonra, üreme organlarında (testisler, yumurtalıklar, rahim) tespit edilmiştir. Dokulardaneliminasyon hızı düşüktür.

Pleriksafor'un erkek ve dişi fertilitesi ve postnatal gelişim üzerindeki potansiyel etkileri klinik dışı çalışmalarda incelenmemiştir.

Pleriksaforla karsinojenisite çalışması gerçekleştirilmemiştir. Yeterli miktardaki genotoksisite çalışmasında pleriksafor'un genotoksik olmadığı görülmüştür.

Pleriksafor aralıklı olarak uygulandığında

in vivo

Non-Hodgkin lenfoma, gliyoblastom, medulloblastom ve akut lenfoblastik lösemi modellerinde tümör büyümesini inhibe
Bu belgeetmi§t®ronik İmza Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman
http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : lYnUyZmxXSHY3S3k0ZW56M0FyZmxX

13 | 15

28 gün boyunca devamlı pleriksafor uygulamasından sonra Non-Hodgkin lenfoma büyümesinde artış kaydedilmiştir. Bu etkiyle ilgili potansiyel riskin, insanlarda amaçlanankısa süreli pleriksafor uygulaması için düşük olması beklenmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür

Konsantre hidroklorik asit (pH ayarlaması)

Sodyum hidroksit (pH ayarlaması)

Enjeksiyonluk su Azot

6.2 Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışması yapılmadığı için, bu tıbbi ürünün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmaması gerekmektedir.

6.3 Raf ömrü

Açılmamış flakon


24 ay

Açıldıktan sonra


Mikrobiyolojik açıdan, ürün hemen kullanılmalıdır. Hemen kullanılmazsa, kullanım sırasında saklama süreleri ve kullanımdan önceki saklama koşulları kullanıcınınsorumluluğundadır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Klorobütil/bütil kauçuk tıpa ve plastik geçme kapaklı alüminyum contası olan 2 ml şeffaf tip I cam flakon. Her bir flakon 1,2 ml çözelti içermektedir.

Ambalaj boyutu 1 flakon.

6.6 Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

14 | 15

Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd. Şti.

Büyükdere Cad. No:193 Levent 34394 Şişli-İstanbulTel: 0 212 339 10 00Faks: 0 212 339 10 89

8. RUHSAT NUMARASI

2017/360

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.05.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

15 | 15

İlaç Bilgileri

Mozobil 20 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Pleriksafor

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.