Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ozurdex 700 Mcg Aplikatörde İntravitreal İmplant Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

OZURDEX® 700 mcg aplikatörde intravitreal implant,

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir implant 0,7 mg deksametazon içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddelerin tüm listesi için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İntravitreal implant

Dışarıdan bakıldığında görünmeyen çubuk şeklinde bir implant içeren, tek kullanımlık enjeksiyon cihazı. İmplant yaklaşık 0,46 mm çapında ve 6 mm uzunluğundadır.

İmplant görseli ve kesiti ile bilgilendirici şema aşağıda sunulmaktadır:

APLİKATÖR İÇİN ŞEMA


DEX PS DDS Aplikatör

Sayfa 1/17

DEX PS DDS Aplikatör: Yandan Kesitin Görünümü

İğne


4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

OZURDEX®, Retina Ven Dalı Tıkanıklığı (RVDT [BRVO]) veya Santral Retinal Ven Tıkanıklığını (SRVT [CRVO]) takiben, maküler ödemi olan yetişkin hastaların tedavisindeendikedir.

OZURDEX®, gözün posteriyor segmentinde, kendisini non-infeksiyöz üveit şeklinde gösteren inflamasyonu olan yetişkin hastaların tedavisinde endikedir.

OZURDEX®, diyabetik maküler ödem tedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

OZURDEX®, intravitreal enjeksiyonlarda deneyimli bir göz hastalıkları uzmanı tarafından uygulanmalıdır.

Tavsiye edilen doz, etkilenen göze intravitreal olarak uygulanan bir OZURDEX® implantıdır. Her iki göze eşzamanlı olarak uygulanması tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Diyabetik Maküler Ödem


OZURDEX® ile tedavi edilen ve başlangıçta yanıt alınan ve hekimin görüşüne göre önemli bir riske maruz kalmaksızın tedavinin tekrarından fayda görebilecek olan hastalara yeniden tedaviuygulanması düşünülmelidir.

Eğer nükseden veya kötüleşen diyabetik maküler ödeme sekonder olarak hastanın görmesinde azalma ve/veya retina kalınlığında artış varsa, doktorun değerlendirmesi sonrası tekrar tedaviuygulanabilir.

Sayfa 2/17

RVO ve üveit


Hasta tedaviye yanıt verdikten daha sonra eğer görme keskinliğinde kayıp gelişirse ve doktorun düşüncesine göre önemli bir riske maruz kalmaksızın tekrar tedaviden yarar görebilecekse,tekrarlanan uygulamalar gündeme getirilebilir (Bkz. Bölüm 5.1).

Görmede iyileşme sağlanan ve bu iyileşmenin devam ettiği hastalarda, tekrar tedavisi uygulanmamalıdır. OZURDEX® ile azaltılamayan bir görme bozukluğu olan hastalarda tekrartedavisi uygulanmamalıdır.

Doz tekrarlanması konusundaki bilgiler için Bölüm 5.1'e bakınız.

Posteriyor segment non-infeksiyöz üveitte ya da retinal ven dalı tıkanıklığında 2 implanttan fazla tekrarlı uygulamalar konusunda güncel güvenlilik deneyimi için Bölüm 4.8'e bakınız.

İnfeksiyon ya da göz içi basıncında artış gelişmesi halinde erken tedaviye imkân sağlanabilmesi için, hastalar enjeksiyondan sonra izlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

OZURDEX® tek kullanımlık aplikatörlü intravitreal implant sadece intravitreal kullanım içindir.

Her aplikatör yalnızca tek bir gözün tedavisi için kullanılabilir.

İntravitreal enjeksiyon prosedürü kontrollü aseptik koşullar altında (steril eldiven, steril örtü ve steril göz kapağı spekulumu veya eşdeğerin kullanımı) yürütülmelidir.

Enjeksiyondan önceki ve sonraki 3 gün, hastaya geniş spektrumlu antimikrobiyal damla kullanması tavsiye edilmelidir. Enjeksiyondan önce perioküler deri, göz kapağı ve oküler yüzeydezenfekte edilmeli (örneğin OZURDEX®'in onay alması için yapılan klinik çalışmalarsırasında olduğu gibi konjonktiva üzerinde %5'lik povidon iyot solüsyonu kullanılabilir) veyeterli bir lokal anestezi uygulanmalıdır. Aplikatörün içinde bulunduğu folyo torba kutudançıkarılır ve hasarlı olup olmadığı incelenir (Bkz. Bölüm 6.6). Daha sonra, folyo torba steril birortamda açılır ve aplikatör yavaşça steril bir tepsiye yerleştirilir. Aplikatörün kapağı dikkatlibir şekilde çıkarılır. Aplikatör, folyo açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.

Aplikatör tek elde tutulur ve aplikatörün güvenlik kulakçığı düz bir şekilde çekilir. Kulakçık çekilirken kıvrılmamasına veya bükülmemesine özen gösterilmelidir. İğne, eğimli kısmıskleraya göre yukarıda kalacak şekilde skleraya yaklaşık 1 mm kadar sokulur ve silikon uçkonjonktivanın karşısında kalana kadar vitröz boşluk içinde gözün ortasına doğru yenidenyönlendirilir. İşitilebilir bir klik sesi fark edilene kadar tetik butonuna yavaşça basılır. Aplikatörgözden çıkarılmadan önce, tetik butonuna tamamen basıldığından ve aplikatör yüzeyi ile aynıhizada olacak şekilde kilitlenmiş olduğundan emin olunmalıdır. İğne, vitreusa giriş içinkullanılmış olan aynı doğrultudan çıkarılır.

OZURDEX® enjekte edildikten hemen sonra, implantasyonun başarılı olduğunun doğrulanması amacıyla, enjeksiyonun yapıldığı kadranda indirekt oftalmoskopi yapılmalıdır. Olguların çokbüyük bir bölümünde görselleme (vizualizasyon) mümkün olur. İmplantın görülemediğidurumlarda, steril bir pamuklu çubuk alınır ve enjeksiyon alanına hafifçe bastırılarak implantıngörünmesi sağlanır.

İntravitreal enjeksiyondan sonra, hastaların geniş spektrumlu bir antimikrobiyal ile tedavisine devam edilmelidir.

Sayfa 3/17Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

OZURDEX® böbrek yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir; ancak bu popülasyonda herhangi özel bir önlem gerekli değildir.

Karaciğer yetmezliği:

OZURDEX® karaciğer yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir; ancak bu popülasyonda herhangi özel bir önlem gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

OZURDEX®'in pediyatrik popülasyonda aşağıdaki durumlarla ilişkili kullanımı bulunmamaktadır:

• Diyabetik maküler ödem

• Retinal ven dalı tıkanıklığı (RVDT [BRVO]) veya santral retinal ven tıkanıklığını(SRVT [CRVO]) izleyerek gelişen maküler ödem

OZURDEX®'in pediyatrik popülasyonda üveit üzerindeki etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda (> 65 yaş) herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye veya bölüm 6.1'de sıralanan yardımcı maddelerden herhangi birine karşıaşırı duyarlılık

• Aktif epitelyal herpes simpleks keratiti (dendritik keratit), çiçek (vaccinia), su çiçeği,mikobakteriyel enfeksiyonlar ve fungal hastalıklar dahil, çoğunlukla kornea vekonjonktivanın viral hastalıklarından oluşan aktif veya şüpheli oküler veya peri okülerenfeksiyon

• İleri glokom (sadece ilaçla yeterince kontrol altına alınamayan vakalar)

• Posterior lens kapsülü yırtığı olan afakik gözlerde

• Ön Kamara İntraoküler Lensi (ÖKİL), iris veya transkleral sabitlenmiş intraoküler lensi veposterior lens kapsülü yırtığı olan gözlerde

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

OZURDEX® için yapılanlar dahil intravitreal enjeksiyonlar, endoftalmit, intraoküler inflamasyon, artmış göz içi basıncı ve retina dekolmanı ile ilişkili olabilir. Her zaman içinuygun aseptik enjeksiyon teknikleri uygulanmalıdır. İlave olarak, bir enfeksiyon veya göz içibasıncı artışı meydana gelirse erken tedaviye olanak sağlamak amacıyla hastalar enjeksiyondansonra takip edilmelidir. Gözlem için enjeksiyondan hemen sonra optik sinir başı perfüzyonununkontrolü, enjeksiyon sonrasındaki 30 dakika içinde tonometri ve enjeksiyonu takip eden ikincive yedinci günler arasında biyomikroskop incelemesi kullanılabilir.

Hastalar, endoftalmit veya yukarıda sözü geçen herhangi bir olaya dair gözde ağrı, görmede bulanıklık gibi anlamlı herhangi bir semptom görülmesi durumunda, gecikmeden doktorlarınabaşvurmaları konusunda bilgilendirilmelidir (Bkz. Bölüm 4.8).

Sayfa 4/17

Posterior kapsül yırtığı olan tüm hastalar, örneğin vitrektomi geçmişi olan veya olmayan posterior lens (örneğin katarakt cerrahisinden kaynaklanan) ve/veya vitreal boşluğa açılan irisi(örneğin iridektomiye bağlı) olanlar ön kamaraya implant migrasyonu riski altındabulunmaktadır. İmplantın ön kamaraya migrasyonu kornea ödemine yol açabilir. Uzun sürelişiddetli kornea ödemi, kornea nakli ihtiyacına kadar ilerleyebilir. OZURDEX®'in kontrendikeolduğu hastaların dışında kalanlarda OZURDEX® sadece dikkatli bir risk yarar değerlendirmesiyapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Bu hastalar cihazın yer değiştirmesine dair erken teşhis vetedaviye olanak sağlamak için implant migrasyonu belirtileri yönünden yakından takipedilmelidir.

OZURDEX® dahil kortikosteriodlerin kullanımı katarakt (posterior subkapsüler katarakt dahil), göz içi basıncında artış, steroid kaynaklı glokoma sebep olabilir ve sekonder okülerenfeksiyonlarla sonuçlanabilir.

3 yıllık diyabetik maküler ödem klinik çalışmalarında, çalışma gözü fakik olan ve OZURDEX® ile tedavi edilen hastaların %59'u çalışma gözünde katarakt cerrahisi geçirmiştir (bkz. Bölüm4.8).

İlk enjeksiyondan sonra katarakt insidansı, posteriyor segmentte non-infeksiyöz üveiti olan hastalarda, RVDT/SRVT hastalarına kıyasla daha yüksek gibi görünmektedir. RVDT/SRVTklinik çalışmalarında katarakt, ikinci bir enjeksiyon uygulanan fakik lensli hastalarda daha sıkbildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.8). İlk tedavi sırasında 368 hastadan yalnızca 1'inde ve ikincitedavi sırasında 302 hastadan 3'ünde katarakt cerrahisi gerekmişti. Non-infeksiyöz üveittedavisi çalışmasında, 62 fakik lens hastasından 1'i tek enjeksiyondan sonra katarakt cerrahisigeçirmiştir.

Posteriyor segmentte non-infeksiyöz üveiti olan hastalarda konjonktival hemoraji prevalansının, RVDT/SRVT ve diyabetik maküler ödem hastalarına kıyasla daha yüksekolduğu görünmektedir. Bu durum, intravitreal enjeksiyon prosedürüne ya da topikal ve/veyasistemik kortikosteroidlerin veya non-steroid antiinflamatuar ilaçların eşzamanlı kullanımınabağlı olabilir. Tablo kendiliğinden düzeldiği için tedavi gerekli değildir.

Oküler steroid tedavisi ve intravitreal enjeksiyonlardan beklendiği gibi, göz içi basıncı (GİB) artabilir. Göz içi basıncındaki artış normalde, göz içi basınç düşürücü ilaçla tedavi edilebilir (bkz.Bölüm 4.8). Göz içi basıncında başlangıç dönemine kıyasla >10 mmHg'lık bir artış görülenhastaların büyük bir bölümünde, bu GİB artışı, enjeksiyondan sonraki 45 ve 60 gün arasındaortaya çıkmıştır. Bu nedenle, başlangıç dönemindeki düzeyi ne olursa olsun, düzenli aralıklarlaGİB kontrolü yapılmalı ve enjeksiyon sonrasında göz içi basıncındaki herhangi bir artış uygunbir şekilde tedavi edilmelidir. Retinal ven tıkanıklığından sonra maküler ödem gelişen, ya daposteriyor segmentte non-infeksiyöz üveiti olan 45 yaşından küçük hastalarda göz içibasıncında artış olasılığı daha yüksektir.

Kortikosteroidler oküler viral (örneğin herpes simpleks) enfeksiyon geçmişi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır ve aktif oküler herpes simpleks'te kullanılmamalıdır.

OZURDEX®'in her iki göze eş zamanlı olarak uygulanmasının güvenliliği ve etkililiği üzerinde çalışılma yapılmamıştır. Bu nedenle her iki göze eşzamanlı olarak uygulanmasıönerilmemektedir.

Sayfa 5/17

OZURDEX® retinal ven tıkanıklığına sekonder olarak maküler ödem gelişen ve anlamlı retinal iskemisi olan hastalarda incelenmemiştir. Bu nedenle, OZURDEX® kullanımıönerilmemektedir.

Tip 1 diyabeti olan sınırlı sayıda gönüllü Faz 3 çalışmalarında araştırılmıştır ve bu gönüllülerde OZURDEX®'e verilen yanıt, Tip 2 diyabeti olan gönüllülerden anlamlı bir şekilde farklıolmamıştır.

RVO'da, OZURDEX® uygulanan hastaların %2'sinde antikoagülan tedavi uygulanmıştır; bu hastalarda herhangi bir hemorajik advers olay bildiriminde bulunulmamıştır. Diyabetik makülerödemde, hastaların %8'inde antikoagülan tedavi kullanılmıştır. Antikoagülan tedavi uygulananhastalar arasında, hemorajik advers olayların sıklığı OZURDEX ve sham gruplarında benzerolmuştur (%29 ve %32). Antikoagülan tedavi uygulanmayan hastalar arasında, OZURDEX iletedavi edilen hastaların %27'si hemorajik advers olay bildirmiştir, buna karşılık bu oran plasebogrubunda %20 olmuştur. Vitröz hemoraji, OZURDEX ile tedavi edilen hastalardan antikoagülantedavi almış olanların (%11) antikoagülan tedavi almamış olanlara (%6) kıyasla daha büyük birkısmında bildirilmiştir.

Klinik araştırmaların herhangi bir evresinde, hastaların %56'sı kadarına klopidogrel gibi antiplatelet ilaçlar kullanılmıştır. Eşzamanlı antiplatelet ilaçları kullanan hastalar için, hemorajikadvers olaylar, endikasyon ve tedavi sayısından bağımsız olarak OZURDEX® enjeksiyonuyapılan hastalarda (%29'a kadar), sham grubuna kıyasla (%23'e kadar) biraz daha yüksekoranda bildirilmiştir. En sık karşılaşılan hemorajik advers olay, konjonktival hemoraji olmuştur(%24'e kadar).

OZURDEX® antikoagülan ya da antiplatelet ilaç almakta olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Görmede bozukluk

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımıyla görmede bozukluk bildirilebilir. Eğer hastada bulanık görme veya diğer görsel rahatsızlık semptomları gözlenirse, topikal kortikosteroidlerinkullanımından sonra bildirilmiş olan; katarakt, glokom veya sistemik ve merkezi serözkoryoretinopati (SSKR) gibi nadir hastalıklar için olası nedenler değerlendirilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Herhangi bir etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.

Sistemik absorpsiyon minimaldir ve herhangi bir etkileşim beklenmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Bildirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Bildirilmemiştir.

Sayfa 6/174.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Deksametazonun çocuk doğurma yaşındaki kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Çocuk doğurma yaşındaki kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda intravitreal yoldan uygulanan deksametazon kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır Hayvan çalışmalarında topikal oftalmik uygulamadan sonra teratojeniketkiler gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.Gebelik sırasında glukokortikoidlerle uzun dönemli sistemik tedavi, yeni doğan bebekteintrauterin büyüme geriliği ve adrenal yetersizlik riskini artırmaktadır. Bu nedenle, lokalintraoküler tedaviden sonra sistemik deksametazon temasının çok düşük olması beklenmeklebirlikte, potansiyel yararları fetus üzerindeki potansiyel riske üstün gelmediği sürece gebeliksırasında OZURDEX® kullanmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Deksametazon süte geçmektedir. Uygulama yolu ve sonuçta oluşan sistemik düzeyler nedeniyle bebek üzerinde herhangi bir etki beklenmemektedir. Yine de, açık bir şekilde gerekli olmadığısürece, emzirme sırasında OZURDEX® kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Deksametazonun üreme yeteneği ve fertilite üzerindeki etkilerine dair yeterli veri mevcut değildir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

OZURDEX® araç ve makine kullanımı üzerinde orta derecede bir etkiye sebep olabilir. İntravitreal OZURDEX® enjeksiyonu sonrasında hastalarda geçici görme azalması yaşanabilir(Bkz. Bölüm 4.8). Bu sorun geçene kadar araç veya makine kullanılmamalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti:

Oftalmik steroid tedavisi veya intravitreal enjeksiyonlar (yükselmiş GİB, katarakt oluşumu ve sırayla konjonktival veya vitreal kanama) sonrasında sıklıkla görülen advers reaksiyonlar,OZURDEX® tedavisinden sonra en sık bildirilen advers reaksiyonlardır.

Daha az sıklıkla bildirilen, ancak daha ciddi advers reaksiyonlar, endoftalmi, nekrotizan retinit, retina dekolmanı ve retina yırtığını içerir.

Baş ağrısı ve migren dışında OZURDEX® kullanımı ile ilgili hiçbir sistemik advers ilaç etkisi saptanmamıştır.

Sayfa 7/17

Faz

III klinik çalışmalardan derlenen OZURDEX ile ilgili olduğu düşünülen advers reaksiyonlar (DMÖ, RVDT/SRVT ve üveit) ve spontan bildirimler MedDRA sistem organ sınıfı ile aşağıdakidüzende sıralanmaktadır.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor). Her sıklık derecesi grubunda advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sırasına göresunulmaktadır.

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı Yaygın olmayan: Migren

Göz hastalıkları:

Çok yaygın: Göz içi basıncı artışı**, katarakt**, konjonktival hemoraji*

Yaygın: Oküler hipertansiyon, subkapsüler katarakt, vitreus kanaması

(hemoraji)**, görme keskinliğinde azalma*, görme bozukluğu/rahatsızlığı, vitreus dekolmanı*, vitreusta uçuşan siyahnoktalar*, vitreusta opasiteler*, blefarit, göz ağrısı*, fotopsi*,konjonktival ödem*, konjonktival hiperemi*

Yaygın olmayan: Nekrotizan retinit, endoftalmi*, glokom, retina dekolmanı*, retina

yırtılması*, gözde hipotoni*, ön kamara iltihabı*, ön kamarada hücre/“flare” (hücre proteini)*, gözde anormal duyular*, göz kapağındakaşıntı, sklerada hiperemi*

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın olmayan: Korneal ödem ile birlikte veya korneal ödem olmadan cihaz

dislokasyonu* (implant migrasyonu) (Bkz. Bölüm 4.4).

Göz dokusu zedelenmesi ile sonuçlanan cihazın uygulanmasında komplikasyon* (yanlış implant yerleşimi)

* İntravitreal enjeksiyon prosedürü ile ilişkili olduğu düşünülen istenmeyen etkileri belirtir (bu advers reaksiyonların sıklığı uygulanan tedavilerin sayısı ile orantılıdır)

** 24 aylık gerçek dünya gözlemsel çalışmasına göre, RVO'yu takiben maküler ödem ve posterior segment non-infeksiyöz üveit tedavisinde 2 enjeksiyondan fazla uygulama alanhastalarda, 2 ve daha az enjeksiyon alan hastalara göre bu advers etkiler daha sık bildirilmiştir:katarakt oluşumu (% 24,7'ye karşı %17,7), katarak ilerlemesi (%32'ye karşı

%%

16,6).

Seçili advers reaksiyonların tanımı

Diyabetik Maküler Ödem


OZURDEX®'in diyabetik maküler ödemi olan hastalardaki klinik güvenliliği iki adet faz 3 randomize, çift kör, sham kontrollü çalışmada değerlendirilmiştir. Her iki çalışmada, toplam 347hasta OZURDEX® ve 350 hasta sham uygulanmak üzere randomize edilmiştir.

Tüm çalışma dönemi boyunca OZURDEX® alan hastaların çalışma gözünde en sık olarak bildirilen advers reaksiyonlar katarakt ve göz içi basınç artışı olmuştur (aşağıya bakınız).

Sayfa 8/17

3 yıl süren diyabetik maküler ödem klinik çalışmalarında, başlangıçta çalışma gözü fakik olan ve OZURDEX® ile tedavi edilen hastaların %87'sinde belirli bir derece lens opasifikasyonu/katarakt başlangıcı görülmüştür. Gözlenen tüm katarakt tiplerinin (kortikal katarak, diyabetikkatarakt, nükleer katarakt, subkapsüler katarakt, lentiküler katarakt, katarakt) insidansı, 3 yıllıkçalışmalarda OZURDEX® ile tedavi edilen ve çalışma gözü fakik olan hastalarda %68 olmuştur.Çalışma gözü fakik olan hastaların %59'u için 3. yıldaki son ziyarette katarakt cerrahisigerekmiştir, bunların birçoğu 2. ve 3. yılda yapılmıştır.

Başlangıçta, çalışma gözündeki göz içi basınç her iki çalışma gözünde de aynı olmuştur (15,3 mmHg). Başlangıçtaki göz içi basınçtan ortalama artış, OZURDEX® grubunda tüm ziyaretlerde3,2 mmHg'yi aşmamıştır; ortalama göz içi basıncı enjeksiyon sonrasındaki 1,5. ayda en yüksekseviyeye ulaşmış olup her bir enjeksiyondan sonraki 6. ay itibariyle yaklaşık olarak başlangıçdüzeylerine dönmüştür. OZURDEX® tedavisinden sonraki göz içi basınç artışının hızı vebüyüklüğü, OZURDEX®'in tekrarlı enjeksiyonundan sonra artmamıştır.

OZURDEX® ile tedavi edilen hastaların %28'inde başlangıca göre, çalışma süresince bir veya daha fazla ziyarette > 10 mm Hg artış olmuştur. Başlangıçta, hastaların %3'ü için göz içi basınçdüşürücü ilaç gerekmiştir. Sonuç olarak, hastaların %42'si için 3 yıllık çalışmalar süresincebelirli bir aşamada göz içi basınç düşürücü ilaç gerekmiş olup, bu hastaların çoğunluğu içinbirden fazla ilaç gerekmiştir. En fazla kullanım (%33) ilk 12 ayda meydana gelmiş ve yıldanyıla benzer olarak kalmıştır.

OZURDEX® ile tedavi edilen toplam 4 hastanın (%1) çalışma gözünde, göz içi basınç artışının tedavisi için işlem yapılmıştır. OZURDEX® ile tedavi edilen bir hasta için, steroid kaynaklı göziçi basıç artışını tedavi etmek için insizyonel cerrahi (trabekülektomi) gerekmiştir, 1 hasta önkamara fibrinin sıvı çıkışını bloke etmesinin göz içi basınç artışına yol açması nedeniyletrabekülektomi geçirmiştir, 1 hasta dar açılı glokom nedeniyle iridotomi geçirmiş olup 1 hasta dakatarakt cerrahisi nedeniyle iridektomi geçirmiştir. Hiçbir hasta için göz içi basıncını kontroletmek amacıyla implantın alınması gerekmemiştir.

RVDT/SRVT


OZURDEX®'in santral ya da dal retinal ven tıkanıklığı sonrasında maküler ödem gelişen hastalardaki klinik güvenliliği, Faz III randomize, çift kör, sham kontrollü iki çalışmadadeğerlendirilmiştir. Bu iki Faz III çalışmada, toplam 427 hasta OZURDEX® ve 426 hasta shamuygulanmak üzere randomize edilmiştir. OZURDEX®'e randomize edilerek tedavi edilentoplam 401 hasta (%94), başlangıç tedavisi dönemini tamamlamıştır (180 güne kadar).

Hastaların toplam %47,3'ü en az bir advers reaksiyon geçirmiştir. OZURDEX® uygulanan hastalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar göz içi basıncında artış (%24) ve konjonktivalhemoraji (%14,7) olmuştur.

RVDT hastalarındaki advers reaksiyon profili, SRVT hastalarında gözlenen ile benzerdi; ancak SRVT hasta alt-grubundaki bütünsel advers reaksiyon insidansı daha yüksekti.

OZURDEX® ile oluşan göz içi basınç (GİB) artışı 60 günde doruğa ulaşmış ve 180 günde başlangıç dönemindeki düzeylerine dönmüştür. GİB artışları ya tedavi gerektirmemiş ya daGİB düşürücü topikal ilaçların geçici sürelerle kullanılmasıyla tedavi edilmiştir. Başlangıçtedavisi dönemi sırasında OZURDEX® uygulanan hastaların %0,7'sinde (3/421) çalışmayapılan gözdeki GİB artışı için lazer ya da cerrahi girişimlere gerek duyulurken, shamuygulanan hastalarda bu oran %0,2 (1/423) olmuştur.

Sayfa 9/17

İkinci bir OZURDEX® enjeksiyonu uygulandıktan sonra analiz edilen 341 hastanın advers reaksiyon profili, ilk enjeksiyondan sonrakine benzerdir. Toplam %54 hastada en az bir adversreaksiyon gelişmiştir. GİB artış insidansı (%24,9) ilk enjeksiyondan sonra gözlenene benzerniteliktedir ve aynı şekilde açık etiketli 180. günde başlangıç düzeylerine dönmüştür. Bir yılsonraki bütünsel katarakt insidansı, ilk 6 aydakine kıyasla daha yüksekti.

Üveit


OZURDEX®'in gözün posterior segmentinde, kendisini non-infeksiyöz üveit şeklinde gösteren inflamasyonu olan hastalardaki klinik güvenliliği, çok-merkezli, kör, randomize bir çalışmadadeğerlendirilmiştir.

Toplam 77 hasta OZURDEX® ve 76 hasta sham uygulanmak üzere randomize edilmiştir. OZURDEX®'e randomize edilerek tedavi edilen toplam 73 hasta (%95) 26 haftalık çalışmayıtamamlamıştır.

OZURDEX® uygulanan hastaların çalışma yapılan gözlerinde en sık bildirilen advers reaksiyonlar konjonktival hemoraji (%30,3), göz içi basıncında artış (%25) ve katarakt (%11,8)olmuştur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]; tel: 04.9 Doz aşımı ve tedavisi

Eğer bir doz aşımı ortaya çıkarsa, göz içi basıncı doktorun gerekli gördüğü doğrultuda izlenmeli ve tedavi edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, antiinflamatuar ajanlar ATC kodu: S01BA01

Etki Mekanizması


Güçlü bir kortikosteroid olan deksametazonun, inflamatuar yanıttaki ödem, fibrin birikimi, kapiller sızıntı ve fagositik göçü inhibe ederek inflamasyonu baskıladığı gösterilmiştir.Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF), makula ödeminde konsantrasyonu artan birsitokindir. Bu sitokin, damar geçirgenliğinin güçlü bir uyaranıdır. Kortikosteroidlerin VEGFekspresyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir. İlave olarak, kortikosteroidler kistoid makulaödeminin mediatörü olarak tanımlanan bazı prostaglandinlerin serbest bırakılmasınıönlemektedir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Diyabetik Maküler Ödem


OZURDEX®'in etkililiği iki adet, toplam 1048 hastayı kapsayan, aynı tasanma sahip 3 yıllık, çok merkezli, çift kör, randomize, sham kontrollü, paralel çalışmada değerlendirilmiştir (çalışma

Sayfa 10/17

206207-010 ve 206207-011). Toplam 351 hasta OZURDEX®, 347 hasta 350 mcg deksametazon ve 350 hasta sham uygulamak üzere randomize edilmiştir.

Hastalar; optik koherans tomografisi (OKT) ile merkezi alt alan retina kalınlığı >175 mikron olmalarına veya intraretinal kistlerden veya merkezi alt alanın içinde veya dışında retina kalıntısıolan herhangi bir bölgeden oluşan retina ödemi kalıntısı kanıtına dair araştırmacıların yorumunabağlı olarak tekrar tedavi için uygun bulunmuştur. Hastalar, yaklaşık 6 ayda birden daha sıkolmamak üzere belirli aralıklarla en fazla 7 tedavi almıştır.

Kaçış tedavisine, araştırmacının takdirine bağlı olarak her aşamada izin verilmiştir, ancak bu, daha sonra çalışmalardan ayrılmaya yol açmıştır.

OZURDEX® ile tedavi edilen hastaların %36'sı çalışmaya katılımlarını herhangi bir nedenle sonlandınrken, bu oran sham hastaları için %57 olmuştur. Tedavi ve sham grupları arasındaadvers olaylar nedeniyle çalışmadan ayrılma oranları tedavi ve plasebo gruplarında benzerolmuştur (%13 ve %11). Etkililik olmaması nedeniyle çalışmadan ayrılma, OZURDEX®grubunda sham grubuna kıyasla daha düşük olmuştur (%7 ve %24).

206207-010 ve 011 çalışmaları için primer ve temel sekonder sonlanma noktaları Tablo 1'de sunulmaktadır. DEX700 grubunda, görmede düzelme katarakt oluşumu ile karışık bir hal almıştır.Görmede düzelme kataraktın düzeltilmesi ile tekrar sağlanmıştır.

Tablo 1. Çalışma 206207-010 ve 206207-011'de etkililik (ITT popülasyonu)


Çalışma

206207-010

Çalışma

206207-011

Birleştirilmiş Çalışmalar 206207-010ve 206207-011

Sonlanma Noktası

DEX

700

N = 163

Sham N= 165

DEX

700

N= 188

Sham N= 185

DEX

700

N = 351

Sham N = 350

Ortalama BCVA'da 3 yıllık ortalama değişim, EAA yaklaşımı (harfler)

4,1

1,9

2,9

2

3,5

2

P-değeri

0,016

0,366

0,023

3. yılda başlangıca göre BCVA>15-harf iyileşmesi/Nihai (%)

22,1

13,3

22,3

10,8

22,2

12

P-değeri

0,038

0,003

< 0,001

3. yılda başlangıca göre BCVA değişimi/nihai ziyaret (harf)

4,1

0,8

1,3

-0

2,6

0,4

P-değeri

0,020

0.505

0.054

Merkezi alt alandaki OKT retina kalınlığında 3 yıllık ortalama değişim.

-101,1

-37,8

-120,7

-45,8

-111,6

-41,9

EAA yaklaşımı (gm)

< 0,001


< 0,001

< 0,001

P-değeri








Psödofakik hastalar için birleştirilmiş analize ilişkin primer ve temel sekonder sonlanma noktaları Tablo 2'de sunulmaktadır.

Sayfa 11/17Psödofakik hastalarda etkililik (birleştirilmiş çalışmalar 206207-010 ve 206207-011)

Sonlanma Noktası

DEX 700 N = 86

Plasebo N= 101

P-değeri

Ortalama BCVA'da 3 yıllık ortalama değişim. EAA yaklaşımı (harf)

6,5

1,7


< 0,001

3. yılda başlangıca göre BCVA > 15-harf iyileşmesi/Nihai ziyaret (%)

23,3

10,9

0,024

3. yılda başlangıca göre BCVA değişimi/nihai ziyaret

6,1

1,1

0,004

Merkezi alt alandaki OCT retina kalınlığında 3 yıllık ortalama değişim, EAA yaklaşımı (gm)

-131,8

-50,8

< 0,001

Tablo 2.

Önceden herhangi bir tedavi görmüş hastalar için birleştirilmiş analize ilişkin primer ve temel sekonder sonlanma noktaları Tablo 3'te sunulmaktadır.

Tablo 3. Önceden herhangi bir tedavi görmüş hastalarda etkililik (birleştirilmiş çalışmalar 206207-010 ve 206207-011)

Sonlanma Noktası

DEX 700 N =247

Sham N= 261

P-değeri

Ortalama BCVA'da 3 yıllık ortalama

3,2

1,5

0,024

değişim, EAA yaklaşımı (harfler)

3. yılda başlangıca göre BCVA > 15-harf

21,5

11,1

0,002

iyileşmesi/Nihai ziyaret (%)

3. yılda başlangıca göre BCVA değişimi/nihai

2,7

0,1

0,055

ziyaret

Merkezi alt alandaki OCT retina kalınlığında 3

-126,1

-39,

< 0,001

yıllık ortalama değişim, EAA yaklaşımı (gm)

RVDT/SRVT


OZURDEX®'in etkililiği, çok-merkezli, çift kör, randomize, sham kontrollü, aynı tasarıma sahip iki paralel çalışmada değerlendirilmiştir. Bu iki çalışma birlikte, deksametazon 350 mcgya da 700 mcg implant veya sham implant ile tedavi edilmek üzere randomize edilen 1267hastadan oluşmuştur (çalışma 206207-008 ve 206207-009). Toplam 427 hasta OZURDEX®,414 deksametazon 350 mcg ve 426 hasta sham uygulanmak üzere randomize edilmiştir.

Toplu analiz sonuçları temelinde, OZURDEX® implant ile tedavide sham ile kıyaslandığında, istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha büyük bir yanıt insidansı görülmüştür (p < 0,001). Yanıt,tek bir implantın enjeksiyonundan 90 gün sonra, En İyi Düzeltilmiş Görme Keskinliği(EİDGK/BCVA)'nde başlangıç dönemine göre > 15 harf düzelme sağlanan hastalar şeklindetanımlanmıştı.

Tek bir implant enjeksiyonundan sonra, EİDGK'de başlangıç dönemine göre > 15 harf düzelme sağlama şeklindeki primer etkililik ölçümüne ulaşılan hastaların oranı Tablo 4'degösterilmektedir. Tedavi etkisi, ilk gözlem zamanı olan 30. günde görülmüştür. Maksimumtedavi etkisi 60. günde gözlenmiş ve yanıt insidansları arasındaki farklılık, enjeksiyondansonraki 90 güne kadar tüm zaman noktalarında, sham'a kıyasla OZURDEX® lehine istatistikselolarak anlamlıdır. 180. günde sham'a kıyasla OZURDEX® ile tedavi edilen hastalardanEİDGK'de başlangıca göre > 15 harf düzelmesi olarak yanıt verenlerin oranı rakamsal olarakdaha yüksek olmaya devam etmiştir.

Sayfa 12/17Tablo 4. Çalışma yapılan en iyi düzeltilmiş görme keskinliği'nde başlangıca göre > 15 harf düzelme sağlanan hastaların oranı (toplu sonuçlar, ITT popülasyonu)

Ziyaret

OZURDEX® N = 427

Sham N = 426

Gün 30

%21,3a

%7,5

Gün 60

%29,3a

%11,3

Gün 90

%21,8a

% 13,1

Gün 180

%21,5a

%17,6

aSham'a kıyasla OZURDEX® i
e anlamlı derecede yüksek oran (p < 0,001)

EIDGK'da başlangıç döneminden ortalama değişim tüm zaman noktalarında shama kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti.

Her iki Faz III çalışmada ve toplu analizde EIDGK kümülatif yanıt eğrilerinde >15 harf (3 sıra) düzelme OZURDEX® ile sham'a kıyasla anlamlı derecede farklıydı (p<0,001); OZURDEX®tedavisindeki hastalarda EIDGK'da 3 sıra düzelme sağlanması sham tedavisindeki hastalardandaha erken dönemde gerçekleşti.

Altı aylık değerlendirme dönemi boyunca OZURDEX® görme kaybının engellenmesinde sham'dan sayısal olarak üstündü. Bu durum, OZURDEX® grubunda görme kaybı >15 harf olanhasta oranının daha düşük olmasıyla gösterilmiştir.

Her Faz III çalışmada ve toplu analizde, 90. günde OZURDEX® ile (-207,9 mikron) shama kıyasla (-95 mikron) ortalama retina kalınlığı düşüktü ve başlangıç dönemine göre ortalamaazalma anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0,001, toplu veriler). EIDGK ile değerlendirilen tedavietkisi, 90. günde bu anatomik bulguyla desteklenmiş oldu. 180. günde retina kalınlığındaortalama azalma (-119,3 mikron) shama kıyasla anlamlı değildi.

EIDGK skoru < 84 ya da optik koherans tomografi (OCT) ile retina kalınlığı > 250 mikron ve araştırmacının görüşüne göre tedavinin riske sokmayacağı hastalar açık etiketli bir uzatmaçalışmasında OZURDEX® tedavisi almak için elverişliydi. Açık tasarımlı dönemde tedaviedilen hastaların %98'ine ilk tedaviden 5 ila 7 ay sonra bir OZURDEX® enjeksiyonu yapıldı.

Başlangıç tedavisi için doruk yanıt açık etiketli çalışmada 60. günde görüldü. Ardışık iki OZURDEX® enjeksiyonu uygulanan hastalarda kümülatif yanıt oranları açık etiketli çalışmadönemi boyunca, başlangıç fazında OZURDEX® enjeksiyonu uygulanmayan hastalara kıyasladaha yüksekti.

Yanıt vericilerin oranı, ilk tedaviye kıyasla ikinci tedaviden sonra her zaman noktasında daha yüksekti. Bunun yanı sıra, tedavinin 6 ay süreyle ertelenmesi, ikinci bir OZURDEX®yapılanlara kıyasla, yanıt verici oranlarının açık etiketli dönemde, tüm zaman noktalarında dahadüşük olmasıyla sonuçlandı.

Üveit


OZURDEX®'in klinik etkililiği, üveitli hastalarda gözün arka segmentindeki non-enfeksiyöz oküler enfeksiyonda tek birçok-merkezli, kör, randomize çalışma ile değerlendirilmiştir.

Toplam 229 hasta 350 mcg ya da 700 mcg deksametazon implant ya da sham almak üzere randomize edildi. Bunların arasından toplam 77'si OZURDEX®, 76'sı 350 mcg deksametazon

Sayfa 13/17

ve 76'sı sham uygulanmak üzere randomize edildi. Hastaların toplam %95'i 26 haftalık çalışmayı tamamladı.

Çalışılan gözde vitröz bulanıklık skoru 8'inci haftada (primer sonlanım noktası) 0 olan hastaların oranı OZURDEX® (%46,8) ile sham'a (%11,8) kıyasla 4 kat daha yüksekti (p<001).İstatistiksel üstünlük Tablo 5'te gösterildiği gibi 26 hafta (p<0,014) süreyle devam etti.

Kümülatif yanıt oranı eğrileri (bulanıklık skoru 0'a kadar geçen süre) OZURDEX® grubunda sham grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede farklıydı (p<0,001); deksametazonuygulanan hastalar daha erken yanıt verdi ve tedavi yanıtları daha yüksekti.

Vitröz bulanıklıktaki azalmaya görme keskinliğinde düzelme eşlik etmekteydi. Çalışma yapılan gözde 8'inci haftada EİDGK'da başlangıç dönemine göre en az 15 harf düzelme sağlananhastaların oranı shama (%6,6) kıyasla OZURDEX® (%42,9) ile 6 kattan fazlaydı, p<0,001.İstatistiksel üstünlük, Tablo 5'de gösterildiği gibi 3. haftada elde edildi ve 26'ıncı haftanınsonuna kadar sürdürüldü (p<0,001).

Başlangıç döneminden 8. haftaya kadar, kurtarma ilaçlarına gerek duyulan hastaların yüzdesi shama (%22,4) kıyasla OZURDEX® (%7,8) ile yaklaşık 3 kat daha düşüktü, p=0,012.

Tablo 5. Çalışma yapılan gözde, vitröz bulanıklık skoru 0 olan ve başlangıç dönemindeki en iyi düzeltilmiş görme keskinliği'nde başlangıca göre > 15 harf düzelmesağlanan hastaların oranı (ITT popülasyonu)

Ziyaret

Vitröz Bulanıklık Skoru 0

EİDGK'da başlangıç dönemine göre > 15 düzelme


DEKS 700

SHAM

DEKS 700

SHAM


N = 77

N = 76

N = 77

N = 76

Hafta 3

%23,4

%11,8

%32,5 a

%3,9

Hafta 6

%42,9a

%9,2

%41,6 a

%7,9

Hafta 8

%46,8a

%11,8

%42,9 a

%6,6

Hafta 12

%45,5a

%13,2

%41,6 a

%13,2

Hafta 16

%40,3b

%21,1

%39,0 a

%13,2

Hafta 20

%39,0c

%19,7

%40,3 a

%13,2

Hafta 26

%31,2d

%14,5

%37,7 a

%13,2

a p<0,001; b p=0,010; c p=0,009; d p=0,014

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Plazma konsantrasyonları, 6 aylık iki RVO etkinlik çalışmasında; 350 mcg veya 700 mcg deksametazon içeren intravitreal implant uygulamasından önce ve tek bir intravitreal implantınintravitreal enjeksiyonunu takip eden 7., 30., 60. ve 90. günlerde 21 hastalık alt gruplardan eldeedilmiştir. 350 mcg doz grubu için plazma deksametazon konsantrasyonu değerlerinin %95'ive 700 mcg doz grubu için %86'sı kantitatif limitin (0.05 ng/mL) altındadır. En yüksek plazmakonsantrasyonu değeri, 0,094 ng/mL ile 700 pg grubundaki bir kişide gözlemlenmiştir. Plazmadeksametazon konsantrasyonu, hastaların yaşı, vücut ağırlığı veya cinsiyeti ile ilgilibulunmamıştır.

Sayfa 14/17

İki diyabetik maküler ödem pivot çalışmasında, bir hasta alt grubunun, dozaj öncesinde ve 350 mcg veya 700 mcg deksametazon içeren tek bir intravitreal implantın intravitrealenjeksiyonundan sonraki 1., 7. ve 21. gün ile 1., 5. ve 3. ayda plazma konsantrasyonlarıölçülmüştür. 350 mcg doz grubu için plazma deksametazon konsantrasyon değerlerinin yüzdeyüzü ve 700 mcg doz grubu için %90'ı alt nicelik sınırının altında olmuştur (0.05 ng/mL). Enyüksek plazma konsantrasyon değeri olan 0,102 ng/mL, 700 mcg grubundan 1 gönüllüdegözlenmiştir. Plazma deksametazon konsantrasyonunun hastaların yaşı, vücut ağırlığı veyacinsiyetinden bağımsız olduğu görülmüştür.

Dağılım:


OZURDEX®'in tek intravitreal enjeksiyonunu takiben maymunlarla yapılan 6 aylık bir çalışmada, deksametazon vitröz humor Cmaks'ı enjeksiyon sonrası 42. günde 100 mg/mL ve 91.günde ise 5,57 ng/mL'dir. Enjeksiyon sonrası 6. ayda, deksametazon vitreusta tespit edilebilirdurumdadır. Deksametazon konsantrasyonunun sıralaması retina > iris > siliyer cisim > vitrözhumor > aköz humor > plazma şeklindedir.

Biyotransformasyon:


[14C]-deksametazonun insan korneası, iris - siliyer cisim, koroid, retina, vitröz humor ve sklera dokuları ile 18 saat inkübasyonunu takiben,

in vitro

metabolizma çalışmasında, herhangi birmetabolit gözlemlenmemiştir. Bu, tavşan ve maymun oküler metabolizma çalışmalarından eldeedilen sonuçlarla uyumludur.

Eliminasyon:


Deksametazon safra ve idrardan atılabilen yağda ve suda çözünebilir metabolitlere dönüşür.

OZURDEX® matriksi, basit hidroliz vasıtasıyla yavaş bir şekilde laktik asit ve glikolik asite, daha sonra da karbondioksit ve suya parçalanmaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Plazma deksametazon konsantrasyonu, hastaların yaşı, vücut ağırlığı veya cinsiyeti ile ilgili bulunmamıştır.

Yaşlı hastalarda (> 65 yaş) herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

OZURDEX®'in pediyatrik popülasyonda, diyabetik maküler ödem ile retinal ven dalı tıkanıklığı (RVDT [BRVO]) veya santral retinal ven tıkanıklığını (SRVT [CRVO]) izleyerekgelişen maküler ödem ile ilişkili bir kullanımı bulunmamaktadır.

OZURDEX®'in pediyatrik popülasyonda üveit üzerindeki etkinliği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

OZURDEX® böbrek yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir; ancak bu popülasyonda herhangi özel bir önlem gerekli değildir.

OZURDEX® karaciğer yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir; ancak bu popülasyonda herhangi özel bir önlem gerekli değildir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sayfa 15/17

Klinik dışı çalışmalardaki etkinliği sadece insanlarda maruz kalınan maksimum dozun yeteri kadar üzerindeki miktarlarda gözlemlenmiş olduğundan, bu sonuçlar klinik kullanım için çokdüşük bir gösterge teşkil etmektedir.

OZURDEX® için mutajenite, karsinojenite, üreme veya gelişim toksisitesi verileri mevcut değildir. Deksametazonun topikal oftalmik uygulamayı takiben farelerde ve tavşanlardateratojenik olduğu gösterilmiştir.

İmplantın tavşanlarda gözün arka segmentine uygulanmasından sonra, sağlıklı/tedavi edilmemiş gözde kontralateral difüzyon yoluyla deksametazon maruziyeti gözlenmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Ester uçlu 50:50 poli D,L-laktid-ko-glikolid Asit uçlu 50:50 poli D,L-laktid-ko-glikolid

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Bu tıbbi ürün saklamaya yönelik herhangi bir özel tedbir gerektirmemektedir.

25oC'nin altında oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her ambalaj:

Tek kullanımlık aplikatörün iğnesinde (paslanmaz çelik) bulunan ve 0,7 mg deksametazon içeren bir adet uzatılmış salınım implante edilebilir çubuk şekilli steril implant.

Aplikatör, kılıf (silikon) içindeki iğnenin içinde bulunan bir pistondan (paslanmaz çelik) oluşmaktadır. İmplant iğne ucuna bağlı olup, piston aplikatörün yan tarafında bulunan birmanivela ile kontrol edilmektedir. İğne bir başlıkla, manivela ise güvenlik bantı ilekorunmaktadır.

İmplantın bulunduğu aplikatör, desikatör içeren kapatılmış bir folyoda ambalajlanmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

OZURDEX® sadece bir seferlik kullanım içindir.

Her aplikatör yalnızca tek bir gözün tedavisi için kullanılabilir.

Sayfa 16/17

Folyo zarar görmüş ise aplikatör kullanılmamalıdır. Aplikatör, folyo açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler veya artık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Allergan İlaçları Ticaret A.Ş.

Bilim Sokak, No: 5 Sun Plaza, Kat: 21-22-23Maslak/S arıyer/İstanbulTel: 0212 365 50 00Faks: 0212 290 72 11

8. RUHSAT NUMARASI

132/75

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.02.2012 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 17/17

İlaç Bilgileri

Ozurdex 700 Mcg Aplikatörde İntravitreal İmplant

Etken Maddesi: Deksametazon

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Rozitrol 10 Mg 28 Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.