Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Prilam Dr 10 Mg /10 Mg Değiştirilmiş Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PRİLAM DR 10 mg/10 mg değiştirilmiş salimli tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir film tablet 10 mg doksilamin süksinat ve 10 mg piridoksin hidroklorür içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Geciktirilmiş salım sağlayan film tablet

Beyaz renkli, yuvarlak, bikonveks, çentiksiz film tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

PRİLAM DR, hamile kadınlarda geleneksel yöntemlere yanıt vermeyen mide bulantısı ve kusmanın tedavisi için kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavinin birinci gününde önerilen doz, uyumadan önce iki adet PRİLAM DR tablettir. Eğer bu doz yeterli düzeyde semptomları kontrol altında tutabiliyorsa, uyumadan önce her gün ikiadet tablet almaya devam edilir. 2. günün öğleden sonrasında semptomlar devam ediyorsa,akşam yatmadan önce standart doz olan iki tableti alınıp, 3. günün başından itibaren bir tabletsabah, iki tablet uyumadan önce olmak üzere üç tablet alınır. 4. günde semptomlar haladüzelmediyse dördüncü günden itibaren bir adet sabah, bir adet öğleden sonra ve iki adetyatmadan önce olmak üzere dört tablet almaya başlanmalıdır.

Günlük olarak önerilen maksimum dozaj 4 tablettir (bir adet sabah, bir adet öğleden sonra ve iki adet yatmadan önce).

Uygulama şekli:

PRİLAM DR'nin aç karnına bir bardak su ile alınması tavsiye edilir (Bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Hastalar, tabletlerin kırılmaması, bölünmemesi veyaçiğnenmemesi gerektiği konusunda uyarılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

PRİLAM DR kullanımı karaciğer yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir.

1/10

Böbrek yetmezliği

PRİLAM DR kullanımı böbrek yetmezliğ i olan hastalarda değerlendirilmemiştir.

Pediatrik popülasyon

18 yaşının alt ındaki çocuklarda PRİLAM DR kullanılmamalıdır.

Çocuklarda aşırı doz doksilamine maruz kalma durumunda ölümcül olaylar in rapor edildiğ i bilinmektedir. Aşırı doz vakaları koma, grand mal nöbetleri ve ani kalp durmaları ilekarakterizedir. Çocuklar ani kalp durması bakımından yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. 1,8mg/kg üzeri dozlar çocuklar için toksik doz olarak rapor edilmiştir. 3 yaşında bir çocuk 1.000mg doksilamin süksinat aldıktan 18 saat sonra ölmüştür. Bununla beraber, doksilamin miktar ıile doksilamin plazma seviyesi ve klinik semptomatoloji aras ında bir bağ görülmemiştir.

Geriatrik popülasyon

Veri yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde doksilamin süksinat ya da piridoksin hidroklorür veya bölüm 6.1'de sıralanan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri, PRİLAM DR'nin santral sinir sistemi üzerine yanetkilerini artıracağından ve uzatacağından monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri ile birliktekullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

PRİLAM DR antikolinerjik özelliklere sahiptir bu yüzden de astım, yüksek göz içi basıncı, dar açılı glokom, mide ülseri, piloroduodenal obstrüksiyon ve mesane boynu obstrüksiyonunasahip hastaların PRİLAM DR'yi dikkatle kullanmaları gerekmektedir.

PRİLAM DR'nin, alkol de dahil olmak üzere santral sinir sistemi depresanlar ı ile eşzamanlı kullanımı tavsiye edilmemektedir; aşırı uyku hali ile kazalara ya da düşmelere sebebiyetverebilir.

Metadon, opiatlar ve fensiklidin fosfat için doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür kombinasyonunun birlikte kullanımından dolayı hatalı pozitif sonuç veren idrar tarama testleribildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PRİLAM DR'nin kullanımı Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ) kullanan kadınlarda kontrendike olup, antihistaminlerin antikolinerjik etkilerini uzatabilir ve/veya artırabilirler.Alkol ve diğer santral sinir sistemi depresanlar inin (örn. hipnotik sedatifler, transkilizanlar vb.)PRİLAM DR ile birlikte kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Yiyecek ile etkileşim çalış malar ında PRİLAM DR'nin etkilerinin azalmasına ve gecikmesine sebebiyet vermektedir. PRİLAM DR yemeklerle beraber alındığında etkileri oldukça azalabilir(Bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler). Bu nedenle, PRİLAM DR boş mideye bir bardaksu ile beraber alınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).

2/10

Metadon, opiatlar ve fensiklidin fosfat için gerçekle ştirilen idrar tarama testleri doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorür ile birlikte kullanımından dolayı hatalı pozitif sonuç verebilir.İmmunoassay analiz sonucunun pozitif çıkması durumunda maddenin kimliğini doğrulamakiçin Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi (GC-MS) gibi doğrulayıcı testlergerçekle ştirilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediatrik popülasyon:

Pediatrik hastalarda kullan ılmamalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: A

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Kontrasepsiyon ile ilgili veri bulunmamaktad ır.

Gebelik dönemi

PRİLAM DR, geleneksel yöntemlere yanıt vermeyen kadınlarda gebelik döneminde mide bulantısı ve kusmanın tedavisi için tasarlanmıştır. Doksilamin süksinat ve piridoksinhidroklorür kombinasyonunun anne üzerindeki riskleri tartışılmaktadır. Gebe kadınlardagerçekleştirilen epidemiyolojik çalışmalarda konjenital malformasyon riskinde artışgörülmemiştir.

Doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür kombinasyonu olası teratojenitenin tespit edilmesi için tasarlanmış pek çok epidemiyolojik çalışmaya tabi olmuştur (Kohort, vaka-kontrol çalışmalar ı ve meta-analizler). 16 kohort meta-analizi ve 11 vaka-kontrol çalış masında,doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür kombinasyonu ile birinci trimesterde artmışmalformasyon riski raporlanmamıştır. İkinci 12 kohort meta-analiz ve 5 vaka-kontrolçalışmalar ında birinci trimesterde doksilamin süksinat ve piridoksin hidroklorür kombinasyonuile fetal anomalite arasında anlamlı bir ilişki rapolanmamıştır. Üç aylık dönemlerde maruzkalmalar sonucunda disiklomin hidroklorür eklenmesinden bağımsız olarak ceninanormallikleri ile ilgili önemli bir ilişkiye istatistiksel olarak rastlanmamıştır.

Laktasyon dönemi

PRİLAM DR emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Doksilamin süksinatın moleküler ağırlığı, anne sütüne geçişin beklenebileceği kadar düşüktür. Anne sütü ile doksilamin süksinata maruz kalan bebeklerde, büyük ihtimalle doksilaminsüksinata bağlı olduğu düşünülen heyecan, sinirlilik ve sedasyon etkileri raporlanmıştır. Apneveya diğer solunum sendromları olan bebekler, apne veya solunum rahatsızlıklarınınkötüleşmesine yol açan bu ilacın yat ıştırıcı etkilerine karşı özellikle savunmas ız olabilirler.Piridoksin hidroklorür anne sütüne geçer. Piridoksin hidroklorürün anne sütü ile bebekleregeçmesi konusunda herhangi bir yan etki raporlaması bulunmamaktadır.

3/10

Üreme yeteneği/ Fertilite

Veri yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PRİLAM DR, içeriğinde bulunan doksilamin süksinat nedeniyle uyuşukluğa sebep olabileceğinden, araç ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren durumlarda kullanılmamalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers etkiler, aşağıdaki sıklık sıralamasına göre verilmektedir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (> 1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), seyrek (>1/10.000, <1/1.000), çok seyrek (< 1/ 10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Klinik çalışmalar çok çeşitli koşullar altında yürütüldüğünden, bir ilacın klinik çalışmalarında gözlemlenen advers reaksiyon oranları, başka bir ilacın klinik çalışmalarındaki oranlarladoğrudan karşılaştırılamaz ve klinik uygulamada gözlemlenen oranlar ı yansıtmaz.

Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorürün güvenliliği ve etkinliği, gebelikte bulantı ve kusma şikayetleri olan 261 kadında çift kör, randomize, çok merkezli bir plasebo kontrollüçalışmayla incelenmiştir. Katılımcıların ortalama gebelik yaşı 9,3 hafta, dağılım aralığı 7-14hafta idi. Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorür ile > %5 insidansta olan adversreaksiyonlar ve plasebo insidansını aşan advers reaksiyonlar Tablo 1'de özetlenmiştir.

Tablo 1: 15 günlük plasebo kontrollü çalışmada, > %5 olumsuz reaksiyon görülen deneklerin sayısı

(Plaseboya göre doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorür ilacı ile görülme Sıklığı > %5 Bir İnsidansta Meydana Gelen Yan Etkiler)


Doksilamin süksinat - Piridoksin hidroklorür

Plasebo

Somnolans

(N= 133)

(n= 128)

19 (14,3%)

15 (11,7%)

Sinir Sistemi hastalıkları

Yaygın: Somnolans, alkol de dahil olmak üzere santral sinir sistemi depresanlar ı ile beraber kullanımından kaynaklanabilecek düşme ve kazalar.

Pazarlama sonrası dönemde bildirilen advers olaylar

Bu olaylar belirsiz büyüklükte bir popülasyondan gönüllü olarak rapor edildiğinden dolayı sıklığını tahmin etmek veya ilaca maruz kalma ile nedensel bir ilişki kurmak her zamanmümkün değildir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık

Psikiyatrik hastalıkları

Bilinmiyor: Anksiyete, oryantasyon bozukluğu, uykusuzluk, kâbuslar

4/10

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Baş dönmesi, baş ağrısı, migren, parestezi, psikomotor hiperaktivite

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Bulanık görme, görme bozuklukları

Kardiyak hastalıkları

Bilinmiyor: Solunum güçlüğü, çarpıntı, düzensiz kalp atışı

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Bilinmiyor: Vertigo

Gastrointestinal hastalıkları

Bilinmiyor: Kar in şişliği, kar in ağrısı, kabızlık, ishal

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Hiperhidroz, kaşıntı, döküntü, makülopapüler döküntü

Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmiyor: İdrar zorluğu, idrar retansiyonu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor: Göğüs kafesinde rahatsızlık, yorgunluk, sinirlilik, keyifsizlik

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacin yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (

www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

PRİLAM DR geciktirilmiş salım içeren bir formüle sahip olduğu için zehirlenmeye işaret eden belirtiler ve semptomlar hemen görülmeyebilir.

Aşırı dozda PRİLAM DR kullanımı sonucu meydana gelecek olan işaretler ve semptomlar, huzursuzluk, ağız kuruluğu, irileşmiş gözbebekleri, uykulu olma, baş dönmesi, zihinselkarışıklık ve kalp çarpıntısı olarak kendisini göstermektedir.

Zehirleyici dozlar içerisinde doksilamin antikolinerjik etkiler doğurmaktadır. Bu etkiler, nöbetler, rabdomiyoliz, akut böbrek yetmezliği ve ölüm gibi etkiler ile kendisinigöstermektedir.

Tedavinin gerekli olduğu durumlarda, mide lavajı ya da aktif kömür kullanımı ile tüm bağırsak temizliği ve semptomatik tedavi gerekli olacaktır.

5/10

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Aminoalkil eterler, doksilamin kombinasyonları ATC kodu: R06AA59

PRİLAM DR'nin etki mekanizmas ı bilinmemektedir.

Doksilamin/piridoksin kombinasyonunun güvenliliği ve etkinliğini desteklemek için, gebelik döneminde mide bulantısı ve kusma tedavisi için çift kör, randomize, çok merkezli, plasebokontrollü çalışma yapılmıştır. 18 yaş ve üstü ve 7-14 haftalık gestasyona (ortalama 9 haftalıkgebelik) sahip olan yetişkin kadınlarda bulantı ve kusması şikayetleri için 14 gün plaseboyakarşı randomize edilmiştir. 1. gün uyumadan önce iki tablet uygulanmıştır. Eğer 2. gün öğlenmide bulant ısı ya da kusma semptomlar ı devam ediyorsa, denekler akşam standart iki doz ilac ıalmış ve ertesi gün, 3. günün başında bir tablet daha almış ve akşam iki tablet daha almışlardır.4. günde (± 1gün) klinik ziyareti sırasında semptomlar devam ediyorsa bir sonraki gün deneköğleden sonra bir tablet daha almak üzere yönlendirilmiştir. Toplam dört tablet (bir sabah, biröğleden sonra ve iki yatmadan önce) günlük olarak alınmaktadır.

Tedavi süresi boyunca doksilamin/piridoksin kombinasyonu ile tedavi edilen hastaların %19'u günde iki tablette kalmış %21'i günde üç tablete çıkmıştır ve %60'ı günlük olarak dört tabletalmıştır.

Primer etkinlik sonlanım noktası, taban çizgisinden 15. güne, KHBN (Kusma Hamilelik Bireysel-Nitelikleri) skorundaki değişikliktir. KHBN skoru günlük kusma nöbetlerini vetoplam kusma sayısını, mide bulantılarının saat bazında günlük olarak uzunluğunu ve nihaiolarak semptom sıklığının skorunu 3 (hiçbir semptom olmaması) ve 15 (çok yoğun derecedesemptoma maruz kalmak) arasında hesaplamaktadır.

Ortalama KHBN skoru doksilamin/piridoksin kombinasyonu ile 9,0 ve plasebo ile 8,8 olmuştur.

Doksilamin/piridoksin kombinasyonu ile 15. günde KHBN skorunda plaseboya göre 0,7'lik (%95 Güven Aralığı (GA) 0,2-1,2 ve p=0,006) ortalama bir azalma (bulantı ve kusmasemptomlarında düzelme) görülmüştür.

Tablo 2: Başlangıç noktasından 15. güne KHBN skoru
KHBN Skoru*
Doksilamin+ Piridoksin
Plasebo
Tedavi Farkı (%95 GA)
Başlangıç noktası Başlangıç noktasından 15.güne değişim
9,0± 2,1 -4,8± 2,7
8,8± 2,1 -3,9± 2,6
-0,7 [-1,2, -0,2]
*Kusma Hamilelik Bireysel-N
itelikleri (KHBN) skoru günlük kusma nöbetlerini ve toplam

kusma sayısını, mide bulantılarının saat bazında günlük olarak uzunluğunu ve nihai olarak semptom sıklığının skorunu 3 (hiçbir semptom olmaması) ve 15 (çok yoğun derecedesemptoma maruz kalmak) arasında hesaplamaktadır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

PRİLAM DR'nin farmakokinetikleri sağlıklı hamile olmayan yetişkin kadınlar üzerinde

6/10

karakterize edilmiştir. Doksilamin, piridoksin ve B6 vitamini metabolitleri (piridoksin, piridoksal, piridoksal 5'-fosfat, piridoksamin ve piridoksamin 5'-fosfat) için farmakokinetiksonuçlar tablo 3'te özetlenmiştir.

Genel özellikler

Emilim:


Sağlıklı ve gebe olmayan kadınlarda, tek doz (iki tablet) ve çoklu doz (günde dört tablet) olmak üzere açık etiketli çalışmada güvenliliği ve farmakokinetiği değerlendirilmiştir.

Tekli dozlar (yatmadan önce iki tablet) birinci ve ikinci günlerde uygulanmış; çoklu dozlar (sabah bir tablet, öğleden sonra bir tablet ve yatmadan önce iki tablet) üçüncü ve on sekizincigünler arasında uygulanmıştır.

Farmakokinetik analiz için kan örnekleri dozlama öncesinde ve sonrasında (2. ve 18. günlerde) temin edilmiştir. Doz öncesi olarak yatmadan önce, 9, 10, 11, 16, 17 ve 18. günlerde örnekalınmıştır.

Doksilamin ve piridoksin özellikle jejunum olmak üzere gastrointestinal sistemden absorbe olmuştur.

Doksilamin ve piridoksinin Cmaks değeri sırasıyla 7,5 ve 5,5 saat içerisinde elde edilmiştir (Lütfen Tablo-3'e bakınız).

Tablo 3: Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorürün sağlıklı ve hamile olmayan yetişkin kadınlardaki tek doz ve çoklu dozaj farmakokinetik değerleri



Tek Doz



Çoklu Doz



EAA0-inf

Cmaks

T maks

EAA0-inf

Cmaks

T maks


(ng*sa/mL)

(ng/mL)

(sa)

(ng*sa/mL)

(ng/mL)

(sa)

Doksilamin

1280.9 ±369,3

83,3 ±20,6

7,2 ± 1,9

3721.5 ±

1318.5

168,6

±38,5

7,8 ± 1,6

Piridoksin

43,4 ± 16,5

32,6 ±15,0

5,7 ± 1,5

64,5 ±36,4

46,1

±28,3

5,6 ± 1,3

Piridoksal

211,6 ±46,1

74,3 ±21,8

6,5 ± 1,4

1587,2

±550,0

210,0

±54,4

6,8 ± 1,2

Piridoksal

5'Fosfat

1536,4 ±721,5

30,0 ±10,0

11,7 ± 5,3

6099.7 ±

1383.7

84,9

±16,9

6,3 ± 6,6

Piridoksamin

4,1 ± 2,7

0,5 ± 0,7

5,9 ± 2,1

2,6 ± 0,8

0,5 ± 0,2

6,6 ± 1,4

Piridoksamin

5'Fosfat

5,2 ± 3,8

0,7 ± 0,5

14,8 ± 6,6

94,5 ± 58,0

2,3 ± 1,7

12,4 ±11,2

Çoklu dozda uygulaması, doksilamin konsantrasyonlarının artmasına ve aynı zamanda doksilamin Cmaks ve EAA0.last artışlarına neden olur. Maksimum konsantrasyona ulaşım süresiçoklu doz uygulamasından etkilenmemiştir. Ortalama birikim indeksi 1,0'dan daha fazladır veaşağıdaki görüleceği üzere (Lütfen Tablo-4'e bakınız) çoklu doz uygulamasında doksilaminbirikimine işaret eder.

Piridoksin için herhangi bir birikim görünmese de ortalama birikim indeksi her bir metabolit

7/10

için (piridoksal, piridoksal 5' fosfat, piridoksamin, piridoksamin 5' fosfat) doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorür kombinasyonu çoklu doz uygulamasında 1,0' dan daha fazlagörülmektedir. Maksimum konsantrasyona ula şma süresi, çoklu dozlardan etkilenmez (Bkz.Tablo 3).

Tablo 4: Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorürün tekli doz ve çoklu doz uygulamasındaki farmakokinetikleri

Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorürün sağlıklı hamile olmayan yetişkin kadınlara uygulanması


EAA0-son

(ng»sa/mL)

EAA0-inf

(ng»sa/mL)

Cmaks

(ng/mL)

Tmaks

(sa)

T1/2 (sa)

Doksilamin Ortalaması±SD, N=18

Tekli
911,4± 205,6
1280,9± 369,3
83,3± 20,6
7,2 ± 1,9
10,1±2,1
Çoklu
3661,3±1279,2
3721,5± 1318,5
168,6± 38,5
7,8 ± 1,6
11,9±3,3
Piridoksin OrtalamasıSD, N=18
Tekli
39,3± 16,5
43,4± 16,5
32,6± 15,0
5,7 ± 1,5
0,5± 0,2
Çoklu
59,3± 33,9
64,5± 36,4
46,1± 28,3
5,6 ± 1,3
0,5± 0,1

Yiyeceklerin etkisi:

Gıdalar hem doksilaminin hem de piridoksinin absorbsiyonunu geciktirmiştir. Bu gecikme doksilaminin daha düşük pik konsantrasyona sahip olmasıyla ilişkilidir. Ancak absorbsiyonderecesi etkilenmez (Lütfen Tablo-5'e bakınız).

Gıdaların pik konsantrasyonu üzerindeki etkisi ve piridoksin bileşeninin emilim derecesi daha karmaşıktır çünkü piridoksal, piridoksamin, piridoksal 5'fosfat ve piridoksamin 5'-fosfatmetabolitleri de biyolojik aktiviteye katkıda bulunurlar. Gıdalar, Cmaks ve EAA'yı açlıkkoşullarına kıyasla yaklaşık %50 oranında düşürerek piridoksinin biyoyararlanımını önemliölçüde azaltır. Benzer şekilde, gıdalar piridoksal EAA'yı önemli ölçüde azalt ır ve Cmaks'ı açlıkkoşullarına göre %50 azaltır. Bunun aksine, yiyecekler piridoksal 5'-fosfat Cmaks'ı ve emilimderecesini hafifçe artırır. Piridoksamin ve piridoksamin 5' fosfat için tokluk koşulunda absorbeedilme değerleri düşüklük göstermektedir.

Tablo 5: Doksilamin süksinat/piridoksin hidroklorürün sağlıklı hamile olmayan yetişkin kadınlara açlık ve tokluk durumundaki uygulanması ilişkin farmakokinetikleri


EAAö-t

(ng»sa/mL)

EAAö-inf

(ng»sa/mL)

Cmaks

(ng/mL)

Tmaks

(sa)

T1/2 (sa)

Doksilamin Ortalaması±SD, N=42

Açlık

1407,2±

336,9

1447,9± 332,2

94,9± 18,4

5,1± 3,4

12,6±3,4
Tokluk

1488,0± 463,2

1579,0± 422,7a

75,7± 16,6
14,9± 7,4
12,5±2,9a
Piridoksin OrtalamasıSD, N=42
Açlık
33,8± 13,7
39,5± 12,9b
35,5± 21,4

2,5± 0,9

0,4±0,2b
Tokluk
18,3± 14,5
24,2±14,0c
13,7± 10,8

9,3± 4,0

0,5±0,2c
a N=37

8/10

b N=31 c N=18

Dağılım:


Piridoksin, özellikle albümin olmak üzere proteinlere yüksek oranda bağlanırlar. Primer aktif metaboliti piridoksal 5' fosfat (PLP) dolaşımdaki vitamin B6 konsantrasyonlarının en az%60'ını oluşturur.

Biyotransformasyon:


Doksilamin, N-dealkilasyon ile karaciğerdeN-desmetil-doksilamin ve N, N-

didesmetildoksilamine metabolize olur.

Piridoksin, esasen karaciğerde metabolize olan bir ön ilaçtır.

Eliminasyon:


Doksilaminin primer metabloitleri, N-desimetil-doksilamin ve N, N- didesmetildoksilamin böbrekler tarafından atılmaktadır.

Doksilaminin ve piridoksinin terminal yarılanma ömrü sırasıyla 12,5 ve 0,5 saattir (Lütfen Tablo-6'ya bakınız).

Tablo 6: Sağlıklı, hamile olmayan, yetişkin kad ınlara, açlık koşulunda uygulanan tek doz (iki tablet) Doksilamin süksinat/Piridoksin hidroklorür kombinasyonunun terminal yarılanma ömrü


T1/2 (sa)

Doksilamin

12,6 ± 3,4

Piridoksin

0,4 ± 0,2

Piridoksal

2,1 ± 2,2

Piridoksal 5'-Fosfat

81,6 ± 42,2

Piridoksamin

3,1 ± 2,5

Piridoksamin 5'-Fosfat

66,5 ± 51,3

Özel popülasyonlarda kullanım

Irk:

Irkla ilgili farmakokinetik çalışmalar yap ılmamıştır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda farmakokinetik çalışma yap ılmamıştır.

Böbrek yetmezliği:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlarda ve farelerde doksilamin süksinat ile iki yıllık karsinojenisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Doksilamin süksinatın insanda kanserojen potansiyele sahip olmasımuhtemel değildir. Piridoksinin karsinojenik potansyeli değerlendirilmemiştir.

6.FARMASÖTİK ÖZELLİKLER 6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Magnezyum stearat Mannitol (E421)

9/10

Dibazik kalsiyum fosfat dihidrat Hidroksipropilmetil selülozPolietilen glikol

Metakrilik asit ve etil akrilat kopolimer Talk

Titanyum dioksit Trietil sitratKolloidal silikaSodyum bikarbonatSodyum lauril sülfatPolisorbat 80

6.2. Geçimsizlikler

Mevcut değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Oda sıcaklığında 25°C'nin altında ve ışıktan korunarak saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PRİLAM DR, 30 film tablet içeren Aluminyum-Aluminyum (Alu/Alu) blister ambalajda takdim edilmiştir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da at ık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj At ıklar inin Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok. No:10 34885 Sancaktepe/İstanbulTel: 0216 564 80 00Faks: 0216 564 80 99

8. RUHSAT NUMARASI

2018/56

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 08.02.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10/10

İlaç Bilgileri

Prilam Dr 10 Mg /10 Mg Değiştirilmiş Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Doksilamin Süksinat, Piridoksin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.