Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Noltec 10 Mg Gastro-rezistan Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡

Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NOLTEC 10 mg gastro-rezistan tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir gastro-rezistan tablet 10 mg geciktirilmiş salımlı ilaprazol içerir.

Yardımcı maddeler:

Tartrazin 0,73 mg

Gün batımı sarısı 0,12 mg

Lesitin 0,17 mg

Yardımcı maddeler için, bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enterik kaplı tablet.

Turuncu renkli, oval enterik kaplı tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Duodenal ülser, gastrik ülser, gastro-özofageal reflü hastalığı ve gastro-özofageal reflü hastalığına bağlı erozif özofajit tedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:


Duodenal ülser tedavisinde:

Yetişkinler için 4 haftaya kadar günde bir kez 10 mg Gastrik ülser tedavisinde:

Yetişkinler için 4 ile 6 hafta arasında bir süre boyunca günde bir kez 10 mg

Gastro-özofageal reflü hastalığı ve gastro-özofageal reflü hastalığına bağlı erozif özofajit tedavisinde:

Yetişkinler için 8 haftaya kadar günde bir kez 20 mg

Uygulama şekli:


NOLTEC tablet, bir bardak su ile yemekten bir saat önce bütün olarak oral yolla alınmalıdır. Tabletler çiğnenmeden, ezilmeden ve bölünmeden yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.

Karaciğer yetmezliği:

NOLTEC tablet, ağırlıklı olarak karaciğerde metabolize edilir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalı ve advers etki görülmesi durumunda kesilmelidir.

Pediatrik popülasyon

18 yaşından küçük adolesanlarda kullanımı ile ilgili klinik veriler kısıtlı olduğundan, NOLTEC tablet 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon

NOLTEC ağırlıklı olarak karaciğerde metabolize edilir. Bu nedenle, yaşlı hastalarda karaciğer fonksiyonları genellikle baskılanır. Advers reaksiyonlar görülmesi durumunda, dikkatlekullanılmalı ve kesilmelidir.

4.3 Kontrendikasyonlar

İlaprazol, sübstitüe benzimidazollere veya bölüm 6.1.'de liste halinde sunulan formülasyon bileşenlerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Aşırıduyarlılık reaksiyonları arasında anafilaksi, anjiyoödem, bronkospazm, akut interstisyel nefritve ürtiker olabilir.

NOLTEC dahil proton pompası inhibitörlerinin (PPİ) Atazanavir ile birlikte kullanılması önerilmez (Bkz. Bölüm 4.5).

NOLTEC, lesitin (soya yağı) ihtiva eder. Eğer fıstık ya da soyaya alerjiniz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

NOLTEC kullanımı, kötü huylu bir tümöre ilişkin semptomları hafifletebilir veya tanı konulmasını geciktirebilir. Bu nedenle, kötü huylu tümörlerin alarm semptomlarının(istenmeyen belirgin kilo kaybı, tekrarlayan kusma, disfaji, hematemez veya siyah kusmuk)görüldüğü gastrik ülserler söz konusu ise, kötü huylu tümörleri saptamak için hastalartaramadan geçirilmelidir. Muhtemel bir mide tümörü durumunda, ilk aşamada X-ray veyaendoskopi kullanılır. Vakanın mide kanseri olduğu teyit edilirse, NOLTEC kullanımısonlandırılmalıdır.

Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda NOLTEC dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Duodenal ülser ve gastrik ülser konusunda uzun süreli kullanım deneyimleri mevcut olmadığından (duodenal ülser için dört haftaya kadar ve gastrik ülser için altı haftaya kadaruygulama), idame tedavisinde kullanılması önerilmez. Hastalara, tedavi edilmekte olanrahatsızlığa uygun en düşük PPİ tedavisi dozu ve en kısa tedavi süresi uygulanmalıdır.

Kemik kırığı:


Yayınlanmış çeşitli gözlemsel çalışmalar, proton pompası inhibitörü (PPİ) tedavisinin, kalça, el bileği ya da omurgada osteoporoza bağlı kırık riskinde bir artışla ilişkili olabileceğinidüşündürmektedir. Çoklu günlük dozlar ve uzun süreli PPİ tedavisi (bir yıl ya da daha fazla)şeklinde tanımlanan yüksek doz alan hastalarda kırık riski artmıştır. Hastalar, tedavi edildikleridurum için uygun olan en düşük dozda en kısa süreli PPİ tedavisini almalıdırlar.

Hipomagnezemi:


PPİ'lerle en az 3 ay süreyle tedavi edilen hastalarda ve çoğu olguda da bir yıl tedaviden sonra nadiren semptomatik ve asemptomatik hipomagnezemi bildirilmiştir. Ciddi advers olaylartetani, aritmiler ve nöbetleri içermektedir. Çoğu hastada hipomagnezemi tedavisi magnezyumreplasmanını ve PPİ tedavisinin kesilmesini gerektirmektedir. Uzun süre tedavi almasıbeklenen ya da PPİ'leri digoksin gibi ilaçlar ya da hipomagnezemiye neden olabilecek ilaçlarla(örn. diüretikler) birlikte alan hastalar için, sağlık mesleği mensupları PPİ tedavisinebaşlamadan önce ve daha sonra periyodik olarak magnezyum düzeylerini takip edebilirler.

Nöroendokrin tümörler için yapılan incelemelerle etkileşimler:


Gastrik asit düzeyindeki ilaç kaynaklı azalmalara sekonder olarak serum kromogranin A (CgA) düzeyleri artmaktadır. Artmış CgA düzeyi nöroendokrin tümörler için yapılan tanıincelemelerinde yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Uygulayıcılar CgA düzeylerinideğerlendirmeden önce geçici olarak PPİ tedavisine ara vermeli ve eğer başlangıçtaki CgAdüzeyleri yüksek ise testi tekrar etmelidirler. Eğer seri testler yapılıyorsa (örn. monitorizasyoniçin), testler arasındaki referans aralıkları değişebileceği için testler aynı laboratuvardayapılmalıdır.

Subakut kütanöz lupus eritematozus


Proton pompa inhibitörleri çok seyrek olarak subakut kütanöz lupus eritematozus vakaları ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle derinin güneşe maruz kalan alanlarında olmak üzere lezyonlarınortaya çıkması ve artraljinin eşlik etmesi durumlarında hasta acilen tıbbi yardım almalı vesağlık mesleği mensubu NOLTEC tedavisinin kesilmesini değerlendirmelidir. Daha önce birproton pompa inhibitörü tedavisi sonrası subakut kütanöz lupus eritematozus gelişmiş olması,aynı durumun diğer proton pompa inhibitörleri ile de görülme riskini arttırır.

Literatüre göre, PPİ'lerin metotreksatla birlikte kullanılması (ağırlıklı olarak yüksek dozda), metotreksatın ve/veya metabolitinin serum seviyelerini artırabilir ve bu seviyelerin daha uzunsüre kalmasına neden olabilir; bu yolla da muhtemelen metotreksat toksisitelerine yol açabilir.Yüksek dozda metotreksat uygulamalarında bazı hastalarda PPİ'nin geçici olarak kesilmesidüşünülebilir (Bkz: Bölüm 4.5).

PPİ'den kaynaklanan gastrik asidite azalmasının, normalde gastrointestinal kanalda bulunan bakterilerin sayısını artırması beklenebilir. NOLTEC ile tedavi

Salmonella, CampylobacterClostridium difficileClostridium difficile

ile bağlantılı diyare riskinin artmasıylailişkilendirilebileceklerini düşündürmektedir. Bu tanı, diyarede iyileşme kaydedilmediğindedikkate alınmalıdır.

Asit baskılayıcı ilaçlarla uzun süreli (örn. üç seneyi aşan) günlük tedavi, hipo- veya aklorhidrinin neden olduğu siyanokobalamin (B-12 vitamini) malabsorpsiyonuna yol açabilir.

Bu tıbbi ürün tartrazin ve gün batımı sarısı içermektedir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

pH'ya bağımlı absorpsiyona sahip ilaçlar


Biyoyararlanımında çoğunlukla gastrik asidin pH değerinin belirleyici olduğu ilaçlar (ketokonazol, demir tuzu ve ampisilin ester) konusunda, NOLTEC'in gastrik asit sekresyonuüzerindeki uzun süreli inhibe edici etkisinden dolayı, teorik olarak, bu ilaçların absorpsiyonuinhibe edilebilir. Diğer asit salgısını azaltan ilaçlar ye da antasitlerin kullanılması sırasındaolduğu gibi, NOLTEC tedavisi sırasında da, ketokonazol ve itrakonazolün emiliminin azalmasıbeklenebilir.

Omeprazol (ilaprazol ailesinden olan); Atazanavir/Ritonavir ile birlikte kullanıldığında Atazanavir maruziyeti azaltmaktadır (EAA, Cmaks. ve Cmin. parametrelerinde yaklaşık %75azalma). Proton pompası inhibitörleri Atazanavir ile kombinasyon halinde kullanılamaz.

CYP450 ile metabolize olan ilaçlar


NOLTEC de diğer proton pompası inhibitörleriyle aynı şekilde sitokrom P450 aracılığıyla, özellikle de CYP3A4 ile karaciğerde metabolize edilir. Siklosporin, disülfiram vebenzodiazepin gibi sitokrom P450 yoluyla metabolize edilen ilaçlarla kombinasyon halindekullanıldığında etkileşim ortaya çıkabilir. Bu ilaçların kombinasyonuyla tedavi gören hastalardikkatle izlenmeli ve gerekirse, ilaçlarda doz modifikasyonu yapılmalıdır.

Yiyeceklerin ilaprazol üzerindeki etkisi


NOLTEC yiyeceklerle birlikte kullanıldığı zaman, NOLTEC'in emilimi 11 saatten fazla bir süreyle gecikir. Bu nedenle, yemeklerden 1 saat önce alınmalıdır.

Bilinmeyen mekanizma


İlaprazolün de dahil olduğu bir ilaç ailesinden olan omeprazol, takrolimusla kombine edildiğinde serum takrolimus seviyesi artabilir. Serum takrolimus seviyesi, NOLTECkullanılmaya başlandığı veya sonlandırıldığı zaman izlenir.

Vaka raporları ve yayınlanmış popülasyon farmakokinetik çalışmaları; bazı PPİ'lerin başka ilaçlarla birlikte kullanılması ile, metotreksat ve/veya metaboliti olan hidroksimetotreksatınserum seviyelerini arttırabileceğini ve bunun süresini uzatabileceğini ve muhtemelenmetotreksat toksisitelerine yol açabileceğini göstermektedir. Ancak metotreksatın PPİ'lerle

etkileşimine ilişkin herhangi bir ilaç etkileşimi çalışması yapılmamıştır (Bkz. Bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşime dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanılmamasına ait herhangi bir veri yoktur.

Gebelik dönemi

Hayvan çalışmasında (gebe tavşanlara oral yoldan 240 mg/kg/gün düzeyinde bir dozun uygulandığı çalışma), fetotoksisite (fetüs toksisitesi) raporlanmıştır. Bu nedenle, NOLTECancak ve sadece terapötik faydasının hamile veya hamile olma olasılığı bulunan kadınlar içinteşkil ettiği riskten daha ağır bastığı durumlarda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvan çalışmasında, NOLTEC oral yoldan uygulandığında ilacın süte geçtiği raporlanmıştır ve yavrularda doğum öncesi ve sonrasında vücut ve karaciğer ağırlığında azalma kaydedilmiştir.

Bu yüzden, NOLTEC, emziren kadınlarda kullanılmaz.

Üreme yeteneği /Fertilite

Tavşanlarda, 80 mg/kg/gün ve 240 mg/kg/gün dozlarında embriyo ölümleri artmış ve hayatta kalan fetüs sayısı ve fetüs ağırlığı azalmıştır; 240 mg/kg/gün doz grubunda fetüslerdeosifikasyonun geciktiği gözlenmiştir. Sıçanlarla doğum öncesinde ve sonrasında yapılangelişim testi ve maternal fonksiyon testi sonucunda, 200 mg/kg/gün doz grubunda bir annede(F0) ve bir sonraki kuşakta (F1) toksisite gözlenmiştir. 1000 mg/kg/gün doz grubunda birsonraki kuşakta corpus luteum sayısında, implantasyon sayısında ve bir batında doğan yavrusayısında azalma görülmüştür.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Baş dönmesi, uykusuzluk, amnezi, migren ve somnolans gibi advers reaksiyonlar ortaya çıkabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Bu koşullar altında tepki verme kabiliyeti azalabilir. Arabasürmemeleri konusunda hastalara uyarı yapılmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

İlaprazol ile yapılan klinik araştırmalarda ve pazarlama sonrası çalışmalarda aşağıdaki advers ilaç reaksiyonlarının görülebildiği bildirilmiştir. Ancak, hiçbiri doz ile bağlantılıbulunmamıştır.

Advers etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Gastrik ve duodenal ülsere ilişkin klinik çalışmalar


Bunlar, dört veya altı hafta süreli omeprazolle kontrollü klinik çalışmalar kapsamında toplam 1399 hastadan alınan güvenlilik verileridir. Bu hastalardan 790'una 5 mg veya 10 mgomeprazol ile birlikte NOLTEC verilmiştir. Çalışma sırasında karşılaşılan adversreaksiyonların çoğu hafif veya orta şiddette gözlenmiştir ve baş ağrısı (%3,7), diyare (%2,4)ve ateş (%2,3) advers olayların %2'sini veya daha yüksek bir yüzdesini oluşturmuştur.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Herpes simpleks, herpes zoster, influenza, sepsis

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın: Anemi

Yaygın olmayan: Eozinofili, nötrofilik lökositoz, protrombin süresinin uzaması, anormal ortalama hücre hacmi, lökositoz, lenfadenopati

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipererji, ürtiker, gıda alerjisi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Hiperkolesterolemi

Yaygın olmayan: Dislipidemi, hiperglisemi, hipertriglisemi, asidoz, anoreksi, gut hastalığı, hipoalbüminemi, hiperlipidemi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, uykusuzluk, amnezi, migren, somnolans, anormal tat alma duyusu

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Konjunktivit, arpacık, orbital ödem, göz ödemi

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan

:Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, nazofarenjit

Yaygın olmayan: Nazofarenjiyal ağrı, rinit, dispne, bronşiyal spazm, burun tıkanıklığı, burunda rahatsızlık hissi, pnömoni, akciğer tüberkülozu, solunum yetmezliği, rinore, sinüzit

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Diyare, epigastrik ağrı, gastrinoma, fundik bez polipleri (benign)

Yaygın olmayan: Dispepsi, hipergastrinemi, abdominal ağrı, kabızlık, meteorizm, kusma, abdominal distansiyon, kalın bağırsak polipi, epigastrik distres, enterogastrit, divertikül,abdominal distres, apandisit, asit (karın boşluğunda su toplanması), kolesistektomi, kolit,inflamatuvar ishal, duodenit, erüktasyon, gastrik kanser, gastrik sarkoma, gastrin salgılamabozukluğu, hiyatal herni, ağız kuruluğu, diş eti ağrısı, diş ağrısı

Hepatobiliyer hastalıklar

Yaygın: Karaciğer sirozu, karaciğer yağlanması

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Selülit, ekskoriyasyon, prürit, dermatoz, anormal tüylenme, döküntü, yanma, akut ürtiker, yara absesi, ksantom

Bilinmiyor: Subakut kutanöz lupus eritematozus

Kas- iskelet sistemi, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Artrit, miyalji, artralji, bel ağrısı, kemik ağrısı, gut artriti, eklem ödemi, akut osteomiyelit

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Hematüri, idrar yolu enfeksiyonu, miktürisyon bozukluğu, proteinüri, albüminüri, azotemi, nefrotik sendrom, akut böbrek yetmezliği

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan

:Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Ateş

Yaygın olmayan: Bitkinlik, asteni, ağrı, çukurluk bırakan ödem, hassasiyet

Araştırmalar

Yaygın: AST/ALT artışı

Yaygın olmayan: LDL artış, anormal kan kalsitonini seviyesi, kan kreatinin seviyesinde artış, kan trigliserid seviyesinde artış, anormal transaminaz, anormal üriner analiz sonucu

Erozif özofajite ilişkin klinik çalışmalar


Bu veriler, erosif özofajit için yapılan sekiz hafta süreli lansoprazol kontrollü klinik çalışmalarındaki toplam 1123 vakanın güvenlilik verileridir. Bu hastalardan 764'ü 5 mg, 20 mgveya 40 mg/gün lansoprazol ile birlikte ilaprazol almışlardır. Çalışma sırasında karşılaşılanadvers reaksiyonların çoğu hafif veya orta şiddette olmuştur ve advers reaksiyonların %2'siniveya daha yüksek bir yüzdesini hiyatal herni (%3,3), baş ağrısı (%2,9), gastrit (%2,7) ve ishal(%2,6) oluşturmuştur.

Advers etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonları, nazofarenjit

Yaygın olmayan: Bronşit, sinüzit, influenza, arpacık, viral farenjit, divertikülit, gastroenterit, selülit, folikülit, özofageal kandidiyazis, klamidyal enfeksiyon, diş absesi, diş enfeksiyonu,kulak enfeksiyonu, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, onikomikoz, vulvovajinal mikotikenfeksiyon, helikobakter gastrit, helikobakter enfeksiyonu, abse, kasık absesi, yaraenfeksiyonu, pnömoni, orşit, stafilokok deri enfeksiyonu, streptokokal Farenjit, akut sinüzit,kronik tonsillit, peritonsiller abse, farenjit, viral gastroenterit, viral rinit, herpes simpleks, rinit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Mevsimsel alerji, böcek ısırığı alerjisi

Endokrin hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipotiroidizm

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Anoreksi, hiperglisemi, dehidrasyon, diyabetik ketoasidoz,

hiperkolesterolemi, hiperkalemi, hipokalemi, diyabetes mellitus

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, migren, anksiyete, depresyon, uykusuzluk, senkop, tat alma duyusunda bozukluk, bipolar bozukluk, intihar girişimi, VII sinir felci

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Gözlerde şişme

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Yaygın olmayan: Kulak ağrısı, kulak kiri sıkışması, işitme kaybı, kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Sol Ventrikül Demeti dal bloğu, palpitasyon, taşikardi, atriyal fibrilasyon, sinüs aritmisi, sinüs bradikardi, ventriküler ekstrasistol

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Hipertansiyon, sıcak basması

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Öksürük, dispne, burun tıkanıklığı, boğaz tahrişi, astım, hırıltı, mevsimsel rinit, epistaksis, farenjiyal polip, solunum yolu tıkanıklığı, hapşırma, alerjik rinit

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın

:

Hiyatus hernisi, gastrit, ishal, abdominal distansiyon, mide bulantısı, abdominal ağrı, erozif gastrit, epigastrik ağrı, fundik bez polipleri (benign)

Yaygın olmayan: Divertikül, gastrik ülser, kabızlık, gastrik polipler, dispepsi, flatulans, duodenit, Barrett özofagusu, kolonik polip, abdominal hassasiyet, gastrik boşalma bozukluğu,kusma, diş ağrısı, erozif duodenit, hipogastrik ağrı, acil ve ani dışkılama isteği, proktoraji,hematokezya, abdominal rahatsızlık, anormal mide-bağırsak sesleri, dışkıda anormallik, dışkıhacminde artış, dışkı renginde değişiklik, katı dışkı, Mallory-Weiss sendromu, gastroözofagealreflü hastalığı, enterit, gastrik mukozal lezyon, özofageal displazi, midede rahatsızlık hissi, altgastrointestinal sistemde kanama, özofageal bozukluk, kazanılmış özofageal ağ, erozif özofajit,asit, proktit, ağız kuruluğu, dudak kuruluğu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü, prürit, cilt kuruluğu, kontakt dermatit, onikoliz, papüler döküntü, döküntü prüriti, rosasea

Kas, iskelet sistemi, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Sırt ağrısı, artralji, ekstremitelerde ağrı, kas spazmları, miyalji, tendinit, lombar intervertebral disk hernisi, eklem krepitasyonu, kas-iskelet ağrısı, romatoid artrit,tendon kalsifikasyonu, boyun ağrısı, böğür ağrısı, lenfoma

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Hematüri, pollakiüri, renal kist, proteinüri

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan: Meme ağrısı, Spontan düşük, vulvovajinal papillom

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Yorgunluk, irritabilite, ağrı, pireksi, göğüste rahatsızlık hissi, erken doyma, mukozal hiperemi, periferal ödem, göğüs ağrısı

Araştırmalar

Yaygın: Alanin aminotransferaz artışı

Yaygın olmayan: Kan gastrin seviyesi artışı, anormal karaciğer fonksiyon testi sonucu, idrarda lökosit, aspartat aminotransferaz artışı, hepatik enzim artışı, hematokrit azalması, ağırlık artışı,kan alkalin fosfataz artışı, idrarda bakteri tanımlaması,

HelicobacterpyloriYaralanma ve zehirlenme

Yaygın olmayan: Bulantı, kontüzyon, eklem burkulması, yara, deri laserasyonu, duman inhalasyonu rahatsızlığı, menisküs lezyonu, tibia kırığı, kas burkulması, düşme, kazaen veyaisteyerek doz aşımı, güneş yanığı, kaşınma, kaburga kırığı

Pazarlama sonrası gözetim sırasında advers etkilerEnfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Bilinmiyor:

Clostridium difficileKan ve lenf sistemi hastalıkları

Proton pompası inhibitörlerinin agranülositoz ve pansitopeni ile ilişkili olabilecekleri raporlandı.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Hipomagnezemi

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonların raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: [email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda doz aşımı semptomları henüz raporlanmamıştır. Bilinen özel detoksikanları bulunmamaktadır. Yüksek proteine bağlanma oranı (%98) nedeniyle, ilaprazol diyalizedilemez. Bu nedenle, doz aşımı durumunda semptomatik tedavi ve genel destekleyici tedaviuygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Proton pompası inhibitörleri ATC Kodu: A02BC

Etki mekanizması:


İlaprazol, sübstitüe benzimidazol molekülleri sınıfına aittir. Diğer PPİ'ler gibi, sübstitüe edilmiş benzimidazol de, düşük gastrik pH değerinde bu enzimle kovalent sülfür bağlarıoluşturarak mide duvarında bulunan parietal hücrelerin hidrojen/potasyum adenozin trifosfataz(H+-K+-ATPaz) proton pompasını selektif ve geri dönüşümsüz bir biçimde inhibe eder.İlaprazol, parietal hücrelerde yoğundur. Bu hücrelerin asidik ortamında aktif hale gelir.H+/K+ATPazın sülfidril grubuyla tepkimeye girerek enzim aktivitesi inhibisyonuna neden olur.Bu durum H+ (proton) üretiminde nihai prosesi bloke eder ve bu yolla gastrik asit sekresyonunuazaltır.

Mide asit salgısına etkisi:


10 mg ve 20 mg ilaprazol dozlarının oral yoldan kullanılmasının ardından başlangıç etkisi bir saat içinde ortaya çıkar. 10 mg ve 20 mg ilaprazolün oral yoldan 5 gün süreyle kullanılmasınınardından, intragastrik pH değerinin 4'ün üzerinde olması ortalama 17,6 ve 19,1 saat boyuncakorunur ve 24 saat boyunca kaydedilen ortalama intragastrik pH değeri 4,62 ve 4,89 olmuştur.İlaprazol 10 mg dozlama sonrasında 0-4 saat, >4-9 saat, >9-12 saat, >12-16 saat, >16-24saatlerde intragastrik pH seviyesi 4'ün üzerinde kalan hastaların oranısırasıyla; %84.8, %83.7, %78.7, %91.7 ve %50.1 olmuştur. İlaprazol 20 mg için ilgili oranlarise sırasıyla %85.6, %92.1, %87.8, %97.4 ve %57.2 olmuştur. EAA, plazma konsantrasyonlarıiçin vekil parametre olarak kullanılarak asit sekresyonunun inhibe edilmesi ile maruziyet

arasında bir ilişki olduğu gösterilmiştir.

Akşam ve gece saatlerinde (>12 ile 16 saat arasında ve >16 ile 24 saat arasında), ilaprazol 10 mg ve 20 mg kullanılmasıyla intragastrik pH değerinin 4 seviyesini aştığı sürenin ortalamayüzdesi diğer PPİ'lerinkinden daha yüksekti.

İlaprazol, antisekretuar aktivite bakımından şu anda mevcut olan PPİ'lere kıyasla daha güçlü olabilir ve ilaprazolün daha uzun olan yarı-ömrü nedeniyle daha uzun bir etki süresine sahipolabilir.

Asit inhibisyonunun terapötik etkileri


Günde 10-20 mg ilaprazolün kullanılmasıyla semptomlarda hızlı bir iyileşme sağlanır ve duodenal ülserli hastaların çoğu 2 hafta içinde iyileşirken, gastrik ülserli ve reflü özofajiti olanhastalar 4 hafta içinde iyileşirler.

Erozif özofajit, ilaprazol 20 mg ile yaklaşık %87'lik oranla 8 hafta sonra iyileşir.

Gastrik ülser, ilaprazol 10 mg ile yaklaşık %84'lük oranla 6 hafta sonra iyileşir.

Duodenal ülser, ilaprazol 10 mg ile yaklaşık %92'lik oranla 4 hafta sonra iyileşir.

Proton pompası inhibitörleri dahil, herhangi bir sebepten dolayı azalan gastrik asidite, gastrointestinal sistemde normal olarak var olan bakterilerin sayısında artışa neden olur. Protonpompası inhibitörleri ile tedavi,

Salmonella ve CampylobacterClostridium difficile5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:


NOLTEC, iki aktif enantiyomerin rasemik bir karışımı olarak ilaprazolün enterik kaplı (gastro-rezistan) tablet formülasyonudur. İlaprazol asit-labildir. İlaprazol, 20 mg dozun uygulanmasından yaklaşık 3-4 saat sonra ulaşılan pik plazma seviyeleriyle birlikte hızlı emilir.Yiyeceklerin, ilaprazolün intragastrik asidite üzerinde önemli ve anlamlı bir etkisi olmamasınakarşın, ilaprazolün emilimini geciktirir. 10 mg ile 40 mg doz aralığında, ilaprazol için ortalamaEAA ve Cmaks değerleri artan ilaprazol dozlarıyla birlikte artar. İlaprazol, tek bir dozla %35oranında biyoyararlanım gösterir.

Dağılım:


Sağlıklı insanlarda kararlı durumda görünen dağılım hacmi yaklaşık 24,11 L'dir. İlaprazol plazma proteinlerine %98,9 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


İlaprazolün günlük uygulamasının ardından toplam ilaprazol t1-2z süresinin harmonik ortalaması 5,1 ile 5,3 saat aralığında idi ve tüm dozlarda benzerdi; ayrıca toplam vücutklirensinin 4,6 ile 5,3 L/sa aralığında olduğu tahmin edilmektedir.

İlaprazol, oksidasyon, indirgeme ve plazma, idrar ve dışkıda bulunan çeşitli metabolitlere konjuge olarak kapsamlı ve yaygın bir şekilde metabolize edildi. İlaprazol, plazmada tespitedilen en önemli bileşen olmasına karşın, gözlemlenen en önemli metabolitler ilaprazol sülfitveya ilaprazol sülfondur. İlaprazol idrarda ve feçeste belirlenmedi. İdrar, çoğunlukla ilaprazolve metabolitlerinin glukoronil veya sülfonil konjugatlarını içeren metabolitlerden oluşuyordu.Feçes, ağırlıklı olarak ilaprazol sülfidin konjugasyonu ve/veya oksidasyonu sonucunda ortayaçıkan metabolitlerden oluşuyordu.

İnsan karaciğer mikrozomlarıyla yapılan

in-vitroin-vivo

statüsü ilaprazol ile midazolam arasında herhangi bir etkileşim olmadığını göstermektedir.

Eliminasyon:


Tek bir 40 mg 14C etiketli oral ilaprazol dozunun ardından, radyoaktif dozun %95'i ekskretada geri kazanılmıştır ve bu neredeyse idrar ile feçes arasında eşit dağılım göstermektedir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet


İlaprazol 10 mg'ın günde bir kere 7 gün boyunca kullanılmasının ardından, ortalama Css, maks. ve EAAt değerleri cinsiyete göre değerlendirildiğinde, vücut ağırlığı düzeltildikten sonrafarmakokinetik parametrelerde cinsiyet açısından önemli ve anlamlı farklılıklar yoktu vegastrik asit üzerindeki etkinin cinsiyete göre karşılaştırılması sonucunda önemli ve anlamlıherhangi bir fark gösterilmedi.

CYP2C19 Polimorfizmi


İlaprazol 10 mg'ın günde bir kez 7 gün boyunca kullanılmasının ardından, CYP2C19

genotipiyle ilaprazol konsantrasyon eğrisinden elde edilen ortalama Css, maks. ve EAAt değerleri ile CYP2C19 kapsamlı ve zayıf metabolizörler arasında önemli ve anlamlı bir farkyoktu. CYP2C19 genotipinde, gastrik asit sekresyonu üzerindeki etki bakımından önemli veanlamlı herhangi bir fark gözlemlenmedi.

Böbrek yetmezliği


Böbrek fonksiyonlarında azalma görülen hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Böbrekler, ilaprazol metabolitlerinin atılımından sorumlu olup, ana bileşenin atılımındansorumlu olmadığından dolayı, böbrek yetmezliği olan hastalarda ilaprazol metabolizmasınındeğişmesi beklenmez.

Karaciğer yetmezliği


Karaciğer fonksiyonlarında azalma görülen hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Proton pompası inhibitörü (PPİ) sınıfına giren diğer moleküllerde olduğu gibi, ilaprazol dekaraciğerden metabolize edilir. Karaciğer yetmezliği olan hastaların dikkatle kullanmalarıgerekir.

Yaşlılarda


İlaprazol çoğunlukla karaciğerde metabolize edilir. Yaşlılarda karaciğer fonksiyonu genellikle azalmıştır. Dikkatlice kullanılmalı ve advers reaksiyonlar görülmesi durumunda ilacınkesilmesi gerekmektedir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçan fertilite testi ve erken embriyojenez testi sonucunda, maternal NOAEL 320 mg/kg/gün olarak belirlendi ve 320 mg/kg/gün dozunun uygulandığı gruptaki fetüslerde iç organmalformasyonları ve osteodistrofi görüldü. Sıçan ve tavşanlarda embriyo-fetüs toksisitesi testiyapıldı. Sıçanlarda maternal toksisite ve fetüs toksisitesi gözlemlenmedi. Tavşanlarda, 80mg/kg/gün ve 240 mg/kg/gün dozlarında embriyo ölümleri arttı ve hayatta kalan fetüs sayısıve fetüs ağırlığı azaldı; 240 mg/kg/gün doz grubunda fetüslerde osifikasyonun geciktiğigözlemlendi. Sıçanlarla doğum öncesinde ve sonrasında yapılan gelişim testi ve maternalfonksiyon testi sonucunda, 200 mg/kg/gün doz grubunda bir annede (F0) ve bir sonraki kuşakta(F1) toksisite gözlemlendi. 1000 mg/kg/gün doz grubunda bir sonraki kuşakta corpus luteumsayısında, implantasyon sayısında ve bir batında doğan yavru sayısında azalma görüldü.

Bakterilerin kullanıldığı ters mutasyon testinde, CHL hücrelerine ilişkin kromozom aberasyonu testinde ve mutasyon testinde genotoksisite gözlemlendi. Genotoksisite faremikronükleus testinde gösterilmedi.

Sıçanlarda 138 mg/kg/gün düzeyine varan bir oral ilaprazol dozuyla 104 hafta süreyle yapılan çalışma sonucunda, 43 mg/kg/gün dozunu aşan dozlarda midede benign veya malignnöroendokrin tümörü ve karaciğer tümörü gözlemlendi.

Bu bulguların klinik anlamlılığı ve ilgililiği bilinmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesiÇekirdek Tablet

Prejelatinize nişasta Mikrokristalin selüloz (Tip 101)

Sodyum nişasta glikolat (Tip A)

Povidon K-90 Magnezyum hidroksitMikrokristalin selüloz (Tip 102 )

Magnezyum stearat

Tablet Kaplama

Opadry Clear 03K19229

İçeriği; hidroksi propil metil selüloz, trisetin, talk Acryl-EZE Acrylic 93F19255 Clear

İçeriği; metakrilik asit kopolimer tip c, talk, makragol, kolloidal silika susuz, sodyum bikarbonat, sodyum lauril sülfat

Opadry II Orange 85G630015

İçeriği; polivinil alkol, talk, titanyum dioksit, tartrazin, makragol, lesitin (soya), gün batımı sarısı, indigo karmin

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf Ömrü

24 aydır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Nemden korumak için şişe ağzı sıkıca kapatılmış bir vaziyette muhafaza edilir.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

HDPE şişe, Silika Jel, Çocuk Emniyetli Polipropilen Kapak 7, 28 ve 56 tabletten oluşan şişeler.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne" uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

IL-YANG Pharmaceutical Co., Ltd. lisansıyla Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 34467 Maslak/Sarıyer/İstanbulTel: 0212 366 84 00Faks: 0212 276 20 20

8. RUHSAT NUMARASI

2019/439

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 02.09.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Noltec 10 Mg Gastro-rezistan Tablet

Etken Maddesi: İlaprazol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.