Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Turktipsan Magnezyum Sülfat 4 G /100 Ml I.v. İnfüzyon İçin Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TURKTIPSAN MAGNEZYUM SÜLFAT 4 g /100 ml IV. İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 100 ml'lik çözelti 4 g magnezyum sülfat heptahidrat içerir.

(8 mEq Mg+2 = 1 g magnezyum sülfat)


Geleneksel

Ünite

Çevirme Faktörü (F) x F

İnternasyonel Sistem (Sİ) Üniteleri

Magnezyum

(Mg)

mg/dL

0.411

mmol/L

mEq/L

0.50

mmol/L

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti.

Berrak, renksiz çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

Magnezyum Sülfat İnfüzyon için Çözelti ağır pre-eklampside eklampsinin önlenmesi ve nöbetlerin kontrolünde endikedir. Bu ürün 4g IV yükleme dozu için üretilmiştir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Eklampsi:

Magnezyum Sülfat İnfüzyon için Çözelti sadece i.v. yolla kullanılır. Pre-eklampsi veya eklampsi tedavisi için, magnezyum seyreltik çözeltilerinin (%4) intravenöz infüzyonuuygulanır. Bu sebeple, aşağıda belirtilen klinik koşullarda, her iki tedavi türü uygun olarakdeğerlendirilir.

Sayfa 1 / 9

MAGNEZYUM SÜLFAT REJİMİ VE TAKİP:

Magnezyum sülfat için en yaygın tercih edilen rejim; 15-20 dakikada 4-6 g IV yükleme dozunun yapılması ve ardından saatlik 2 gsürekli infüzyon şeklindedir. Magnezyum sülfat terapötik dozu 3,95 ile 6,90 mEq/L olup heraltı saatte bir serum magnezyum seviyeleri izlemi gerekir. İdame fazı yalnızca patellar refleksmevcutsa (refleksin kaybı semptomatik hipermagnezeminin ilk bulgusudur), solunumdakikada 12'nin üzerindeyse ve üriner çıkış her dört saatte 100 ml'nin üzerindeyse verilir.

Magnezyum sülfata genellikle postpartum 24 saat boyunca devam edilmesine karşın ilacın bırakılma zamanını belirleyen yüksek kaliteli bir veri elimizde bulunmamaktadır. Hafif pre-eklampsili kadınlarda 12 saat yeterli olabilirken ağır pre-eklamptik ve eklampsili kadınlardaantikonvülsan terapiye 24-48 saat devam edilmelidir.

Magnezyum sülfatın 5-7 gün süresince hamile kadınlara sürekli uygulanması durumunda gelişmekte olan fetüste hipokalsemi ve kemik anomalileri ortaya çıkabilir. Bu kemikanomalileri iskelette demineralizasyon ve osteopeniyi kapsar. İlaveten, yenidoğan kırıkları darapor edilmiştir. Fetal risk yaratacak en kısa süreli tedavi bilinmemektedir. Magnezyum sülfatsadece çok gerekli olduğunda gebelik sırasında kullanılmalıdır. Eğer magnezyum sülfat erkendoğum tedavisi için verilirse, anne adayı bu kullanımın etkinlik ve güvenliliğinin kesin olarakbilinmediğine ve 5-7 gün kullanımının fetal anomalilere neden olabileceğine dairbilgilendirilmelidir.

Gebelik toksemisinde konvülsiyonların önlenmesi için;

4 g/100 ml IV infüzyon için çözelti 15-20 dakikada verildikten sonra 40 g/1000 ml IV infüzyon için çözelti şeklinde dakikada 1215 damla verilir.

Uygulama şekli:

Magnezyum Sülfat İnfüzyon için Çözelti sadece i.v. yolla kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda serum magnezyum konsantrasyonları sıklıkla kontrol edilmeli, maksimum magnezyum sülfat dozu 48 saatte 20 g'ı geçmemelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Magnezyumun tamamı böbrekler yoluyla atılır. Karaciğer yetmezliğinde doz ayarlamasına gerek yoktur.

Sayfa 2 / 9

Geriatrik popülasyon:

Böbrek yetmezliği olmaması koşuluyla özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

Magnezyum sülfat kalp bloğu, miyokardiyal hasarı, ağır böbrek yetmezliği ya da magnezyum sülfata veya magnezyum sülfat tuzlarına karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.Doğumdan önceki iki saat süresince gebelik toksemisi olan annelere I.V. magnezyumuygulanmamalıdır.

Magnezyum sülfat Myastenia Gravisli hastalarda ağır myastenik krizi presipite edebileceğinden kontrendikedir. Diğer yandan Magnezyum sülfatın kalsiyum kanalblokörleriyle birlikte kullanımı hipotansiyona yol açabilir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

FETAL RİSK:
Böbrek yetmezliği durumunda parenteral kullanım magnezyum zehirlenmesine yol açabilir. Magnezyum vücuttan tamamen böbrekler yoluyla atıldığı için, böbrek yetmezliği olanhastalarda ilaç dikkatle kullanılmalıdır. İdrar atılımı her dört saatte bir 100 ml olacak şekildedevam ettirilmelidir. Serum magnezyum düzeyinin izlenmesi ve hastanın klinik durumu,toksemideki doz aşımı sonuçlarından kaçınmak için gereklidir.

Toksisite Tablosu

Bulgular

Magnezyum Düzeyi (mEq/L)

Normal gebelik düzeyi

1,5-2,5

Terapötik düzeyi

4-8

Patellar refleks kaybı

8-12

Solunum depresyonu

9-12

Uyku hali, kardiyak arrest

10-12

I.V. kalsiyum (5-10 mEq) antagonist olarak kullanılabilir.

Magnezyum Sülfat İnfüzyon için Çözeltisi, hipermagnezemi oluşması riskine karşı yavaşça uygulanmalıdır.

Sayfa 3 / 9

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TURKTIPSAN MAGNEZYUM SÜLFAT'ın aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılması

sakıncalı olabilir:

• Kalp rahatsızlığında kullanılan digitalis glikozidleri (ör; digoksin, dijitoksin),

• Anestezide kullanılan miyorelaksanlar (Magnezyum sülfat ile kullanım bu tip ilaçlarınetkisini arttırabilir.),

• Opioid (ör; morfin), barbitürat (ör; amilobarbiton) veya hipnotik ilaçların (ör;nitrazepam) yüksek dozları (Magnezyum sülfat ile kullanım solunum depresyonunaneden olabilir),

• Nifedipin veya nimodipin gibi kalsiyum kanal blokörleri (Magnezyum sülfat ilekullanım kas fonksiyonlarında sorunlara yol açabilir),

• Aminoglikozid antibiyotikler (ör; streptomisin) parenteral magnezyumunnöromüsküler blokaj yapıcı etkisini arttırabilir.

• Aminoglikozidler, Siklosporin, Dijitalis, Alkol, Amfoterisin B, Diüretikler, Sisplatingibi ilaç ya da ilaç gruplarının uygulanmasını takiben, ilaca bağlı magnezyumun renalkaybı gözlenir.

• Reçetesiz ilaçlar da dahil başka herhangi bir ilaç ile birlikte kullanımı sakıncalıolabilir.

• Levotiroksin içeren ilaçların TURKTIPSAN MAGNEZYUM SÜLFAT ile birliktealındığında emilimi bozulduğundan, iki ilacın en az 2 saat ara verilerek alınmasıgerekmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Veri bulunmamaktadır.

Pediatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Sayfa 4 / 9

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Toksemik kadınlarda konvülsiyonları kontrol etmek için sürekli IV infüzyon (özellikle doğumdan önceki 24 saat) ile uygulandığında, yenidoğanda nöromuskuler veya solunum yoludepresyonu gibi magnezyum toksisitesi belirtileri gözlenebilir.

Gebelik dönemi

Erken doğum;

Başlangıç dozu: IV 4-6 g Magnezyum Sülfat (32-48 mEq magnezyum) 20-30 dakikada IV infüzyonla verilir. İdame dozu: IV infüzyonda saatte 1-3 g magnezyum sülfat (824 mEq magnezyum) uterus kontraksiyonları durana kadar verilir. Yetişkinler için dozsınırları: Günde 40 g magnezyum sülfata (320 mEq magnezyum) kadar verilebilir.

Erken doğumun engellenmesi için magnezyum sülfatın sürekli uygulanması onaylanmamış bir tedavidir. Böyle kullanımın etkinlik ve güvenliliği saptanmamıştır. Gebelerde MagnezyumSülfat İnfüzyon İçin Çözeltinin onaylı endikasyonu dışında uygulanması, hastane ortamındauygun obstetrik koruyucu tesisin varlığında deneyimli personel tarafından yapılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Magnezyum sülfatın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç anne sütüne geçtiği için, Magnezyum Sülfat İnfüzyon İçin Çözelti emziren kadınlara uygulanırken tedbirliolunmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Magnezyum Sülfat İnfüzyon İçin Çözeltinin uygulama yolu itibarıyla, araç ve makine kullanımı esnasında uygulanması imkansız olduğundan, geçerli değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Parenteral uygulanan magnezyumun istenmeyen etkileri genellikle magnezyum intoksikasyonunun sonucudur. Bunlar yüzde yanma, terleme, hipotansiyon, reflekslerinbastırılması, zayıf paraliz, hipotermi, dolaşım kollapsı, solunum sistemi paralizi öncesindekardiyak ve merkezi sinir sistemi depresyonudur.

Eklampsi için magnezyum sülfat tedavisine bağlı olarak tetani belirtileriyle ortaya çıkan hipokalsemi rapor edilmiştir.

Sayfa 5 / 9

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler:

Magnezyum intoksikasyonu kan basıncında keskin düşüş ve solunum sistemi paralizi ile ortaya çıkar. Patellar refleksin kaybolması magnezyum intoksikasyonunun saptanması içinkullanılan faydalı klinik belirtilerden biridir. Doz aşımı durumunda, magnezyumun etkileriniantagonize etmek için kalsiyum tuzu IV enjekte edilene kadar suni solunum yapılmalıdır.

Tedavi:

Suni solunum sıklıkla gerekir. Hipermagnezeminin etkilerini tersine çevirmek için intravenöz kalsiyumun %5'lik çözeltisinden (gerekirse izotonik sodyum klorür ile seyreltilir) 10 ila 20 mlkullanılır. Subkütan fizostigmin, 0.5 ila 1 mg faydalı olabilir.

Yenidoğanlarda hipermagnezemi durumunda resusitasyona gerek olabilir ve endotrakeal intübasyon veya aralıklı pozitif bası ventilasyonu ile destekli ventilasyon ya da IV kalsiyumuygulanır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Mineral destekleri ATC kodu: A12CC02

Magnezyum iyonu (Mg+2) intraselüler sıvıda en çok bulunan ikinci katyondur. Birçok enzimin fonksiyonuna kofaktör olarak katılır. Nörokimyasal impuls transmisyonu ve kaseksitabilitesinde önemli rol oynar. Etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.

Magnezyum miyonöral kavşakta asetilkolin salıverilmesini inhibe ederek nöromuskuler aşırımı baskılayabilir. Ayrıca düz kaslar üzerinde depresan etkisi olabileceği gibi santral sinirsistemini de deprese edebilir. Antikonvülsan olarak terapötik serum konsantrasyonları 4 - 7mEq/L'dir. Eliminasyonu plazma konsantrasyonuna ve glomerüler filtrasyon hızına bağlıdır.

Sayfa 6 / 9

Magnezyum adenozintrifosfat (ATP) ve diğer nükleotid trifosfatları substrat olarak kullanan enzimlerde kofaktördür. mRNA'nın ribozomlara bağlanması ve ribozomların integritesi Mg+2iyonu gerektirir. Total vücut magnezyumu (70 kg için) 2000 mEq kadardır. Bunun %50'sikemikte, %45'i intraselüler sıvıda, %5'i de plazmada bulunur. Plazmadaki Mg+2konsantrasyonu 1.6-2.6 mEq/L arasında olup bunun 2/3'ü iyonize (serbest),1/3'ü proteinlerebağlıdır. İntraselüler ve ekstraselüler Mg+2 konsantrasyonları birbirinden bağımsız değişebilir.Magnezyum plazmada bulunduğu fizyolojik düzeyin üzerindeki (> 2.06 mEq/L)konsantrasyonlarda nöromuskuler iletişimi inhibe eder, antikonvülsan etki gösterir ve merkezisinir sisteminde depresyon yapar. Magnezyumun fizyolojik sınırların üzerine çıkmasıylamotor sinir uçlarından asetilkolin salınmasının azaldığı ileri sürülmüştür. Magnezyumunserum konsantrasyonları 4 mEq/L'nin üzerine çıktığında derin tendon refleksleri azalır ve 10mEq/L'nin üstünde kaybolur. Bu düzeylerde solunum paralizisi olabilir ve tam kalp bloğugörülebilir. 12 mEq/L'nin üzerindeki konsantrasyonlar ölümcül olabilir. Deneyselaraştırmalarda Mg+2 iyonlarının kalbin sinoatriyal düğümünde impuls oluşumunu yavaşlattığıve iletim zamanını uzattığı bildirilmiştir. Kalp hastalığı olmayan kimselerde i.v. magnezyuminfüzyonların PR aralığını, H aralığını (atriyum-His demeti aralığı), anterograd AV nodalefektif refraktör periyodu ve sinoatriyal iletim zamanını uzattığı bildirilmiştir. Magnezyumunperiferik vazodilatatör etkisi de vardır. Orta dozlarda yüz kızarması (flushing) ve terleme,yüksek dozlarda hipotansiyon yapar. Magnezyumun nöromuskuler plak ve merkezi sinirsistemi üzerindeki depresan etkisi kalsiyum verilerek antagonize edilebilir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


I.V. yolla verilen magnezyum sülfatın hızla absorbe olur ve bu etki yaklaşık 30 dakika sürer.

Dağılım:


Vücuttaki toplam magnezyumun yaklaşık %1-2'si ekstraselüler sıvı boşluğunda bulunur. Magnezyum %30 oranında albümine bağlanır.

Biyotransformasyon:


Magnezyum metabolize olmaz.

Eliminasyon:


Magnezyumun başlıca atılım yolu böbreklerdir. Atılan miktar kandaki magnezyum konsantrasyonu ve glomerüler filtrasyon hızı ile orantılıdır.

Sayfa 7 / 9

Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Magnezyum bileşiklerinin akut oral toksisitesi düşüktür. Sıçanda oral LD50 değerleri magnezyum klorür için 2800 mg/kg, nitrat için 5440 mg/kg'dır. Toksisite belirtileri oral yollahipotansiyon ve solunum paralizisi, i.v. yolla genel anestezi ve narkozdur.
Magnezyum bileşiklerinin karsinojenik etkisi araştırılmamıştır. Ancak klinikte böyle bir etki bildirilmemiştir. Magnezyum bileşikleri karsinojen madde indekslerinde yoktur. Magnezyumklorürün mutajenik aktivitesi Salmonella testiyle araştırılmış ve zayıf mutajenik etkibildirilmiştir.
Magnezyum bileşiklerinin teratojenisitesi ve üreme toksisitesi araştırılmamıştır. Bununla beraber eklampsi nedeniyle veya tokolitik olarak hamile kadınlara verildiğinde teratojen etkigörülmemiştir.

Yenidoğanda görülen konjenital raşitizm ve kemik anomalileri farmakodinamik etki sonucu olarak değerlendirilmektedir.

Magnezyum eritme atölyelerinde çalışanlarda magnezyum buharının inhalasyonu sonucu “metal dumanı humması” (metal fume fever) görülür. Semptomları ateş, titreme, bulantı,kusma ve kas ağrılarıdır. Bu durum selim tabiatlıdır. Kalıcı bir hasar bırakmaz.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Enjeksiyonluk su (çözücü)

6.2. Geçimsizlikler

Magnezyum sülfat, alkali hidroksitler (çözünmeyen magnezyum hidroksit oluşur), alkali karbonatlar (çözünmeyen magnezyum karbonat oluşur) ve salisilatlarla geçimsizdir.Magnezyum iyonları streptomisin sülfat ve tetramisin sülfatın aktivitesini inhibe eder.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak saklanmalıdır.

Sayfa 8 / 9

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

100 ml'lik polipropilen torba şeklinde sunulmaktadır. Ürünün setli ve setsiz olmak üzere iki formu bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

7. RUHSAT SAHİBİ

TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET AŞ.

AKYURT/ANKARA

Tel: 0 312 844 15 08

e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2017/321

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 16.05.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 9 / 9

İlaç Bilgileri

Turktipsan Magnezyum Sülfat 4 G /100 Ml I.v. İnfüzyon İçin Çözelti

Etken Maddesi: Magnezyum Sülfat Heptahidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.