Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Menactra 0.5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MENACTRA 0,5 mL IM enjeksiyonluk çözelti içeren flakon

Meningokokal (A, C, Y ve W-135 grupları) Polisakkarit Difteri Toksoidine Konjuge Aşı Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

MENACTRA'nın her bir dozu (0,5 mL) aşağıdaki bileşenleri içerir:

Meningokokal (Serogrup A) Polisakkarit (Monovalan Konjugat).....................................4 mcg

Meningokokal (Serogrup C) Polisakkarit (Monovalan Konjugat).....................................4 mcg

Meningokokal (Serogrup Y) Polisakkarit (Monovalan Konjugat).....................................4 mcg

Meningokokal (Serogrup W-135) Polisakkarit (Monovalan Konjugat).............................4 mcg

Difteri Toksoid Proteini..................................................................................................48 mcg*

* Difteri Toksoidi miktarı yaklaşıktır ve konjuge polisakkaritin proteine oranına bağlıdır.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür (%0,85'lik fizyolojik tuzlu su ve pH 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde)............................................................................................4,35 mg

Susuz dibazik sodyum fosfat

(ph 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde).............................0,348 mg

Monobazik monohidrat kristal sodyum fosfat (USP) (pH 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde)................................................................................0,352 mg

Yardımcı maddelerin tam bir listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Flakonda enjeksiyonluk çözelti.

Aşı, berrak ila hafifçe bulanık bir sıvı görünümündedir.

1

4. KLINIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MENACTRA,

N meningitidisN meningitidis

serogrup B'den kaynaklanan hastalıklarakarşı korunma sağlamaz.

4.2. Pozoloji ve Uygulama ŞekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

MENACTRA, 0,5 mL'lik bir doz olarak intramusküler (kas içi) enjeksiyon yoluyla uygulanmaktadır.

Birincil Aşılama:


MENACTRA 9 ila 23 aylık çocuklara en az üç ay arayla verilen iki dozluk bir seri olarak uygulanmaktadır.

2 yaşından 55 yaşına kadar ki kişilere ise tek doz uygulanmaktadır.

Rapel Aşılama:


Eğer ilk dozun uygulanmasından itibaren en az 4 yıl geçmişse ve meningokokkal hastalık riski devam ediyorsa 15 yaşından 55 yaşına kadarki kişilere tek bir rapel dozu verilebilir.

Uygulama şekli:

Bu aşı, intramusküler (kas içi) enjeksiyon yoluyla enjekte edilmelidir. İntravenöz, intradermal veya subkütan yoldan uygulanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer Yetmezliği:

MENACTRA'nın böbrek veya karaciğer yetmezliği için bir risk oluşturabileceğine işaret eden hiçbir veri mevcut değildir.

Eğer böbrek veya karaciğer yetmezliği olan birisine uygulanacaksa, MENACTRA'nın dozunda ayarlama yapmaya gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

MENACTRA'nın 9 aylıktan küçük çocuklarda kullanımı onaylı değildir. Mevcut veriler, üç doz MENACTRA uygulanmış çocukların (2, 4 ve 6 ayda) 9 ve 12 ayda iki doz MENACTRAuygulanmış daha büyük çocuklarla kıyaslandığında; her meningokokal aşı serogrubuna karşıazalmış yanıtları olduğunu göstermiştir.

Geriyatrik popülasyon:

MENACTRA'nın 55 yaşından büyük yetişkinlerdeki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.

2

4.3. Kontrendikasyonlar

• Meningokokal kapsüler polisakkarit, difteri toksoidi veya CRMı97 içeren bir aşınındaha önceki bir dozu sonrasında veya MENACTRA'nın herhangi bir bileşenine karşışiddetli alerjik reaksiyon (örn.anafilaksi)

• Ateşli veya akut hastalık durumunda aşılama ertelenmelidir. Ancak hafif bir üstsolunum yolu enfeksiyonu gibi ateşli veya ateşsiz küçük bir rahatsızlık genelliklebağışıklamayı ertelemek için bir neden oluşturmaz.

4.4. Özel Kullanım Uyarıları ve ÖnlemleriGuillain-Barre Sendromu:

Geçmişte Guillain-Barre Sendromu (GBS) teşhisi konulmuş kişiler MENACTRA'nın uygulanmasını takiben artmış GBS riskine sahip olabilirler. MENACTRA'nın uygulanıpuygulanmayacağı hakkında karar verilirken potansiyel yarar ve risk değerlendirilmesi gözönünde bulundurulmalıdır.

MENACTRA uygulamasını takibeden zamansal ilişkili Guillain-Barre sendromu (GBS) bildirilmiştir. MENACTRA ile aşılanmayı takiben oluşabilecek GBS riski pazarlama sonrasıgeriye dönük kohort çalışmasıyla değerlendirilmiştir.['Pazarlama Sonrası Elde edilen Veriler'bölümüne bakınız].

Bu ürün hiçbir koşul altında intravenöz (damar içi), subkütan (derialtı) veya intradermal (deri içi) yoldan uygulanmamalıdır.

İstenmeyen reaksiyonları önlemek üzere uygulama öncesinde gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere hastanın daha önceki bağışıklanma geçmişinin, bağışıklamaya karşıherhangi bir kontrendikasyon olup olmadığının, mevcut sağlık durumunun ve bu aşıya veyabenzer aşılara karşı muhtemel bir duyarlılık geçmişinin değerlendirilmesi de dahildir.

Akut anafilaktik veya ciddi alerjik reaksiyonların ortaya çıkması durumunda derhal kullanılmak üzere bir önlem olarak epinefrin enjeksiyonu ve diğer gerekli maddeler ve ekipmanlar elaltında bulundurulmalıdır.

MENACTRA, aşılanan herkesi korumayabilir.

MENACTRA, trombositopenisi veya kanama hastalıkları olan kişilerde değerlendirilmemiştir. İntramusküler yoldan uygulanan diğer tüm aşılarda olduğu gibi intramusküler enjeksiyonunardından kanama geçirme riski bulunan kişilerde bu aşının riskine karşı faydasıdeğerlendirilmelidir.

Bağışıklık baskılayıcı (immünosüpresif) tedavi görenler de dahil olmak üzere bağışıklık yetersizliği olan bazı kişilerde MENACTRA'ya karşı verilen bağışıklık yanıtları daha düşükolabilir.

Belli kompleman eksikliği bulanan veya terminal kompleman aktivasyonunu inhibe eden bir tedavi (örneğin eculizumab) alan hastalar, MENACTRA ile aşılama sonrasında antikorgeliştirmiş olsalar bile, A, C, W-135 ve Y serogruplarının neden olduğu invaziv hastalıklar dadahil olmak üzere,

N meningitidis

'in neden olduğu invaziv hastalıklara karşı daha yüksek risktaşımaktadırlar.

MENACTRA ile aşılamanın ardından senkop (bayılma) bildirilmiştir. Düşerek yaralanmayı

3

ve senkop reaksiyonlarını önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

MENACTRA'nın 0,5 mL'lik bir dozu 23 miligramdan daha az sodyum ve 39 miligramdan daha az potasyum içermektedir. Yani aslında “sodyum ve potasyum içermez”.

4.5. Diğer Tıbbi Ürünler ile Etkileşimler ve Diğer Etkileşim Şekilleriilaç Etkileşimleri

İrradyasyon, antimetabolitler, alkilleyici ajanlar, sitotoksik ilaçlar ve kortikosteroidler (fizyolojik dozlardan daha yüksek miktarlarda kullanılan) de dahil olmak üzereimmünosüpresif tedaviler aşılara verilen bağışıklık yanıtlarını azaltabilir.

Diğer Aşılarla Eşzamanlı Uygulama

MENACTRA aşısı 18 - 55 ve 11 - 17 yaş aralığındaki kişilere, sırasıyla Typhim Vi® [Typhoid Vi Polisakkarit Aşı] (Tifo) ve Yetişkin Kullanımına Yönelik Adsorbe Tetanoz ve DifteriToksoidleri (Td) ile eşzamanlı uygulanmıştır.

2 yaşından daha küçük çocuklarda ise MENACTRA aşağıdaki aşılardan biri veya daha fazlası ile birlikte eşzamanlı olarak uygulanmıştır

[Klinik Çalışmalarİstenmeyen Etkiler

bölümünebakınız]:

• 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7) (Difteri CRMİ97 Proteini),

• Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV),

• Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR),

• Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V),

• Hepatit A Aşısı (HepA).

15 aylıklarda, MENACTRA'nın DTaP (Difteri, Tetanoz, Aselüler Boğmaca) içeren aşılarla eşzamanlı olarak uygulanmasının güvenliliğini ve immünojenisitesini değerlendirebilecek verimevcut değildir.

MENACTRA ile PCV7 aşısının eşzamanlı olarak uygulanmasının ardından PCV7 aşısındaki bazı serotiplere verilen pnömokokal antikor yanıtları azalmıştır.

MENACTRA diğer aşılarla birlikte aynı enjektör içinde karıştırılmamalıdır. MENACTRA'nın diğer enjekte edilebilir aşılarla birlikte eşzamanlı olarak uygulanacağı durumlarda, aşılar ayrıenjektörler kullanılarak farklı enjeksiyon bölgelerine uygulanmalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

4

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlardan elde edilen veriler yetersizdir. Bu gruptakilere yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvan üreme çalışmaları gebelik/ ve-veya /embriyonal-fetal gelişim/ ve-veya /doğum/ ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle MENACTRA gerekli olmadıkça gebelikdöneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

MENACTRA'nın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. MENACTRA emziren anneye uygulanacağı zaman dikkatli olunmalıdır. Emzirmeyi sürdürmek/durdurmak veyaMENACTRA ile aşılamayı sona erdirmek konusundaki bir karar emzirmenin bebeğe faydasıile MENACTRA'nın anneye faydası dikkate alınarak verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

MENACTRA ile aşılanmanın üreme yeteneği üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Aşının araç sürme ve makine kullanma becerileri üzerine etkisine dair yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

4.8. İstenmeyen etkilerKlinik denemelerden elde edilen deneyim

Klinik denemelerin çok değişken koşullar altında yürütülmesinden dolayı, bir aşının klinik denemelerinde gözlemlenen advers reaksiyon oranlarını bir başka aşının klinik denemelerindegözlemlenen oranlarla doğrudan kıyaslamak mümkün değildir ve bunlar pratikte gözlemlenenoranları da yansıtmayabilir.

9 ila 12 aylık çocuklar


MENACTRA'nın güvenliliği, MENACTRA'yı 9 ve 12 aylıkken alan 3,721 katılımcının dört klinik çalışmaya dahil edilmesiyle değerlendirilmiştir. Söz konusu katılımcı çocuklar, tavsiyeedilen diğer bir veya daha fazla aşı [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği CanlıVirüs Aşısı (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ileSuçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7, Difteri CRM197Proteini), Hepatit A Aşısı (HepA)] ile de 12 aylıkken aşılanmıştır. Ayrıca 12 aylık 997 çocukda bir kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiş ve bu çocuklar 12 aylıkken iki veyadaha fazla çocukluk çağı aşısını [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı VirüsAşısı (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği CanlıVirüs Aşısı (V) (MMR+V), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7), Hepatit A Aşısı(HepA)] almıştır

[Klinik ÇalışmalarEşzamanlı Aşı Uygulaması

bölümüne bakınız]. Katılımcıların yüzde üçü (%3)12 aylıkken Kızamık, Kabakulak,

Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV) yerine Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V) (MMR+V) almıştır.

Birincil güvenlilik çalışması, 9 ve 12 aylıkken MENACTRA'yı alan 1,256 çocuğun dahil edildiği kontrollü bir denemedir. Söz konusu katılımcı çocuklar, Kızamık, Kabakulak,

5

Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısını (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısını (V) (MMR+V), 7-valanlı PnömokokalKonjuge Aşıyı (PCV7) ve Hepatit A Aşısını (HepA) 12 aylıkken almıştır. Ayrıca 522çocuktan oluşan bir kontrol grubu ise Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği CanlıVirüs Aşısını (MMRV), 7- valanlı Pnömokokal Konjuge Aşısını (PCV7) ve Hepatit AAşısını (HepA) almıştır. Toplam 1,778 katılımcı çocuktan %78'inin kaydı Amerika BirleşikDevletleri'ndeki (ABD) merkezlere (MENACTRA Grubu: N= 1.056; Kontrol Grubu: N=322) ve %22'sinin kaydı ise Şili'deki bir merkeze (MENACTRA Grubu: N= 200; KontrolGrubu: N= 200) yapılmıştır.

2 yaşından 55 yaşına kadar olan kişiler


MENACTRA aşısının güvenliliği, MENACTRA aşısını alan 2 ila 55 yaşındaki 10.057 katılımcı ve Grup A, C, Y ve W-135 Kombine Meningokokal Polisakkarit Aşısı olan Menomune-A/C/Y/W-135 aşısını [Menomune-A/C/Y/W-135 aşısı Sanofi Pasteur Inc tarafındanüretilmektedir] alan 5.266 katılımcı ile yürütülen sekiz klinik çalışma üzerindendeğerlendirilmiştir. Aşı grupları arasında demografik özellikler arasında önemli farklarbulunmamaktadır. MENACTRA aşısı yapılan 2-55 yaş arasındaki kişilerin dağılımı; 2 - 10 yaşarası %24, 11 - 14 yaş arası %16,2; 15-25 yaş arası %40,4 ve 26 - 55 yaş arası %19,4 şeklindeolmuştur. Menomune - A/C/Y/W-135 aşısı yapılan 2-55 yaş arasındaki kişilerin dağılımıysa; 2- 10 yaş arası %42,3, 11 - 14 yaş arası %9,3; 15-25 yaş arası %30,0 ve 26 - 55 yaş arası %18,5şeklinde olmuştur. Üç ana güvenlilik çalışması, sırasıyla 2 ila 10 yaşındaki (MENACTRA AşısıGrubu: N = 1.713; Menomune-A/C/Y/W-135 Aşısı Grubu: N = 1.519), 11 ila 18 yaşındaki(MENACTRA Aşısı grubu: N = 2.270; Menomune-A/C/Y/W-135 Aşısı Grubu: N = 972) ve18 ila 55 yaşındaki (MENACTRA Aşısı Grubu: N = 1.384; Menomune-A/C/Y/W-135 AşısıGrubu: N = 1.170) katılımcıları kapsayan randomize, aktif kontrollü denemelerdir. 2 ila 10yaşındaki toplam 3.232 katılımcı çocuktan %68'inin kaydı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki(ABD) merkezlere (MENACTRA Aşısı Grubu: N = 1.164; Menomune-A/C/Y/W-135 AşısıGrubu: N = 1.031) ve %32'sinin kaydı ise Şili'deki bir merkeze (MENACTRA Aşısı Grubu: N= 549; Menomune-A/C/Y/W-135 Aşısı Grubu: N = 488) yapılmıştır. Şili ve ABD'deki altpopülâsyonların medyan yaşları sırasıyla 5 ve 6 olarak hesaplanmıştır. Tüm ergen ve yetişkindeneklerin kaydı ABD'deki merkezlere yapılmıştır. Söz konusu iki aşının uygulama yollarının(MENACTRA aşısı intramusküler (kas içi) yoldan verilirken, Menomune-A/C/Y/W-135 aşısıise subkütan (derialtı) yoldan verilmektedir) farklı olmasından dolayı güvenlilik verilerinitoplayan çalışma personeli aşıları uygulayan personelden farklıdır.

Rapel Aşı Çalışması


ABD'de yürütülen açık etiketli bir çalışmaya, ilk dozdan 4-6 yıl sonra tek doz MENACTRA aşısı almak üzere 834 kişi kaydedilmiştir. Katılanların medyan yaşı, rapel aşı sırasında 17,1'dir.

Güvenlilik değerlendirmesi


Katılımcılar, her bir aşılama sonrasında 20 veya 30 dakika boyunca çalışmaya bağlı olarak ani reaksiyonlar için izlenmiştir. Öntanımlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemikreaksiyonlar, her bir aşılama sonrasında peş peşe yedi gün boyunca bir günlük kartınakaydedilmiştir. Katılımcılar, öntanımsız advers vakalar için aşılamayı izleyen 28 gün boyunca(bebekler ve küçük çocuklar 30 gün boyunca) ve bir acil servise yapılan ziyaretler, bir doktormuayenehanesine yapılan planlanmamış ziyaretler ve ciddi advers vakalar içinse aşılamayıizleyen altı ay boyunca takip edilmiştir. Öntanımsız advers vaka bilgileri, gerçekleştirilentelefon mülakatları veya kliniğe yapılan ara ziyaretler sırasında toplanmıştır. Aşılamayı

6

izleyen altı aylık süre içinde meydana gelen advers vakalara ilişkin bilgiler, önceden hazırlanan bir telefon mülakat metni vasıtasıyla toplanmıştır.

Yürütülen Tüm Güvenlilik Çalışmaları sırasında Bildirilen Ciddi Advers Vakalar


9 aylık ila 55 yaşındaki kişilerde gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE), aşılamayı izleyen altı aylık bir süre içinde bildirilmiştir. 9 ila 12 aylıkken MENACTRA aşısını alan çocuklardaCiddi Advers Vakalar (SAE), %2,0 ila %2,5 oranında meydana gelmiştir. 12 aylıkken bir veyadaha fazla çocukluk çağı aşısı (MENACTRA aşısı ile eşzamanlı olarak uygulanmayan) alankatılımcılarda Ciddi Advers Vakalar (SAE), alınan aşının tipine ve sayısına bağlı olarak %1,6ila %3,6 oranında meydana gelmiştir. 2 ila 10 yaşındaki çocuklarda MENACTRA aşısınınardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) %0,6 oranında, Menomune-A/C/Y/W-135aşısının ardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) ise %0,7 oranında gerçekleşmiştir.11 ila 18 yaşındaki ergenlerde ve 18 ila 55 yaşındaki yetişkinlerde MENACTRA aşısınınardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) %1,0 oranında, Menomune-A/C/Y/W-135aşısının ardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) ise %1,3 oranında gerçekleşmiştir.MENACTRA aşısı ile rapel aşılamanın ardından ise ergenlerde ve yetişkinlerde gözlemlenenCiddi Advers Vakalar (SAE) %1,3 oranında gerçekleşmiştir.

Yürütülen birincil güvenlilik çalışmaları sırasında bildirilen öntanımlı advers vakalar


9 aylık ve 12 aylık çocuklarda aşılanmayı izleyen 7 gün içinde en sık bildirilen öntanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet vehuysuzluktur.

2 ila 10 yaşındaki Amerikalı çocuklarda en sık bildirilen öntanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve huysuzluktur. İshal, uyku saatleridışında kendini uykulu hissetme ve iştahsızlık da keza yaygındır.

11 ila 18 yaşındaki ergenlerde ve 18 ila 55 yaşındaki yetişkinlerde bir tek doz enjeksiyonun ardından en sık bildirilen öntanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar,enjeksiyon bölgesinde ağrı, baş ağrısı ve yorgunluktur. Yetişkinlerde bildirilen kızarıklıkharicinde, MENACTRA ile aşılama sonrasında gözlemlenen enjeksiyon bölgesi reaksiyonları,Menomune-A/C/Y/W-135 ile aşılama sonrasında gözlemlenenlere göre daha yüksek sıklıktabildirilmiştir.

Advers reaksiyonlar aşağıdaki kural kullanılarak sıklık derecelerini belirten başlıklar altında sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın ( > 1/10); yaygın ( > 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

9 ila 12 aylık çocuklarMetabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: İştah kaybı

Sinir sistemi hastalıkları

7

Çok yaygın: Uyku saatleri dışında kendini uykulu hissetme

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Kusma

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, eritem, şişme; huysuzluk, anormal ağlama, ateş

2 yaşından 10 yaşına kadarki çocuklar


Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: İştahsızlık

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Uyku saatleri dışında kendini uykulu hissetme

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: İshal Yaygın: Kusma

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın: Döküntü

Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları

Yaygın: Artralji

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, sertlik ve şişme; huysuzluk Yaygın: Ateş

11 ila 18 Yaşındaki ErgenlerMetabolizma ve Beslenme Hastalıkları

Çok yaygın: İştahsızlık

Sinir Sistemi Hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Gastrointestinal Hastalıklar

Çok yaygın: İshal Yaygın: Kusma

Deri ve Derialtı Doku Hastalıkları

8

Yaygın: Döküntü

Kas-İskelet ve Bağ Dokusu Hastalıkları

Çok Yaygın: Artralji

Genel Hastalıklar ve Enjeksiyon Bölgesinde Görülen Yan Etkiler

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, indürasyon, kızarıklık ve şişme, yorgunluk, kırıklık Yaygın: Üşüme, ateş

18 ila 55 Yaşındaki YetişkinlerMetabolizma ve Beslenme Hastalıkları

Çok yaygın: İştahsızlık

Sinir Sistemi Hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Gastrointestinal Hastalıklar

Çok yaygın: İshal Yaygın: Kusma

Deri ve Derialtı Doku Hastalıkları

Yaygın: Döküntü

Kas-İskelet ve Bağ Dokusu Hastalıkları

Çok Yaygın: Artralji

Genel Hastalıklar ve Enjeksiyon Bölgesinde Görülen Yan Etkiler

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, indürasyon, kızarıklık ve şişme, yorgunluk, kırıklık Yaygın: Üşüme, ateş

Bir Rapel Aşı Çalışmasındaki Ön Tanımlı Advers Olaylar


Yürütülen çalışmanın tasarımına ilişkin tanım ve katılımcı sayısı için ilgili bölüme bakınız

[Klinik Denemelerden Elde Edilen DeneyimRapel Aşı Çalışması

bölümüne bakınız]. Aşılamadan sonraki 7 gün içindeki en yaygın ön tanımlı enjeksiyon bölgesireaksiyonları ve sistemik reaksiyonlar, sırasıyla ağrı (%60,2) ve miyalji (%42,8) olmuştur. Öntanımlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemik reaksiyonların genel oranları, ergenlerdeve yetişkinlerde tek doz MENACTRA uygulanmasından sonra gözlemlerle benzer olmuştur.Ön tanımlı reaksiyonların çoğunluğu 1. veya 2. derece olmuş ve 3 gün içinde geçmiştir.

9

Eşzamanlı aşı çalışmaları sırasında bildirilen yan etkiler

Rutin pediatrik aşılarla birlikte MENACTRA verildiğinde bildirilen ön tanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik reaksiyonlar

Yürütülen çalışmanın tasarımına ilişkin bir tanım ve katılımcı sayısı için ilgili bölüme bakınız

[Klinik ÇalışmalarEşzamanlı Aşı Uygulaması

bölümüne bakınız]. 9aylıkken tek başına MENACTRA'yı ve 12 aylıkken (N= 961) MENACTRA'nın yanı sıra rutinolarak uygulanan başka aşıyı [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı(MMRV), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7) ve Hepatit A Aşısı (HepA)] almaküzere birincil güvenlilik çalışmasına 1.378 Amerikalı çocuğun kaydı yapılmıştır. Diğer bir grupçocuk ise yalnızca rutin olarak uygulanan aşıları [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık veSuçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7) ve HepatitA Aşısı (HepA)] 12 aylıkken (Kontrol Grubu: N= 321) almıştır. Yukarıda tanımlandığı şekilde12 aylıkken MENACTRA ile birlikte eşzamanlı aşıları alan katılımcılar, MENACTRA'nınenjeksiyon bölgesinde ve eşzamanlı aşıların enjeksiyon bölgesinde benzer sıklıklardahassasiyet, kızarıklık ve şişkinlik bildirmişlerdir.

Hassasiyet, en sık bildirilen enjeksiyon bölgesi reaksiyonudur (sırasıyla MENACTRA için %48, MMRV aşısı için %39, PCV7 aşısı için %46 ve HepA aşısı içinse %43).

MENACTRA ile birlikte eşzamanlı aşıları alanlarda %62 ve kontrol grubunda %65 oranında bildirilen huysuzluk ise en sık görülen sistemik reaksiyondur

[Eşzamanlı Aşı UygulamasıAdsorbe Tetanoz ve Difteri Toksoidi Aşısıyla Birlikte MENACTRA Verildiğinde Bildirilen Öntanımlı Enjeksiyon Bölgesi ve Sistemik Reaksiyonlar

MENACTRA aşısının Sanofi Pasteur Inc tarafından üretilen Adsorbe Tetanoz ve Difteri Toksoidi (Td) Aşısı ile birlikte verilmesinin ardından bildirilen lokal ve sistemik reaksiyonlarınoranları, yürütülen bir klinik çalışma sırasında kıyaslanmıştır [yürütülen bu çalışmanın tanımıiçin

İlaç EtkileşimleriEşzamanlı Aşı UygulamasıTifo Vi Polisakkarit Aşısıyla Birlikte MENACTRA Verildiğinde Bildirilen Öntanımlı Enjeksiyon Bölgesi ve Sistemik Reaksiyonlar

MENACTRA aşısının Sanofi Pasteur SA tarafından üretilen Tifo Vi Polisakkarit Aşısı ile birlikte verilmesinin ardından bildirilen lokal ve sistemik reaksiyonların oranları, yürütülen birklinik çalışma sırasında kıyaslanmıştır [eşzamanlı olarak uygulanan aşıların, çalışmatasarımının ve katılımcı sayısının bir tanımı için

İlaç EtkileşimleriEşzamanlı AşıUygulaması

bölümlerine bakınız]. MENACTRA aşılaması sonrasına kıyasla Tifo aşılamasısonrasında daha fazla sayıda katılımcı ağrı (Tifo aşısı + Plasebo için bildirilen %76'ya karşıMENACTRA aşısı + Tifo aşısı için bildirilen %47) yaşamıştır. Her iki grupta da enjeksiyonbölgelerinde gözlemlenen öntanımlı lokal reaksiyonların çoğu (%70 - %77) 1. Derece olarakbildirilmiştir ve aşılamayı izleyen 3 gün içinde düzelmiştir. Her iki grupta da en yaygın sistemikreaksiyonlar baş ağrısı (MENACTRA aşısı + Tifo aşısı için %41; Tifo aşısı + Plasebo için %42;

10

tek başına MENACTRA aşısı için %33 oranında) ve yorgunluktur (MENACTRA aşısı + Tifo aşısı için 0%38; Tifo aşısı + Plasebo için %35; tek başına MENACTRA aşısı için 0%27 oranında).40,0° C ve üzeri (> 40,0° C) ateş ve nöbet vakaları ise her iki grupta da bildirilmemiştir.

Pazarlama sonrası elde edilen veriler

Klinik denemelerden elde edilen raporlara ilaveten MENACTRA'nın piyasaya sürülmesinden itibaren dünya genelinde gönüllü olarak bildirilen advers vaka raporları da aşağıdasıralanmaktadır. Söz konusu bu liste, şiddetlerine, bildirim sıklıklarına veya MENACTRA'ylainandırıcı bir nedensellik bağına dayanılarak dahil edilen ciddi vakaları ve/veya vakalarıiçermektedir. Ancak söz konusu bu vakaların büyüklüğü belli olmayan bir popülasyondangönüllü olarak bildirilmiş olması nedeniyle, bu vakaların sıklığını güvenilir bir şekildehesaplayabilmek veya bu vakalar ile aşılama arasında bir nedensellik ilişkisi kurabilmekmümkün değildir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Lenfadenopati

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Anafilaksi/anafilaktik reaksiyon, hırıltılı solunum, nefes alma zorluğu, üst solunum yolunda şişme, ürtiker, eritem, pruritus, hipotansiyon gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Guillain-Barre sendromu, parestezi, vazovagal senkop, baş dönmesi, konvülziyon, yüz felci, akut dissemine ensefalomyelit ve transvers miyelit

Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları

Bilinmiyor:

Miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor:

Büyük enjeksiyon bölgesi reaksiyonları, enjeksiyonun yapıldığı kolda ileri derecede şişlik (enjeksiyon bölgesinde eritem, ısınma, hassasiyet veya ağrı ile ilişkili olabilir)

Pazarlama Sonrası Güvenlilik Çalışması


1.431.906'sı (%15) MENACTRA aşısı uygulanan, 11 ile 18 yaş arası 9.578.688 kişinin sağlık talepleri veritabanı kullanılarak gerçekleştirilen bir ABD retrospektif kohort çalışmasındaMENACTRA aşısı sonrasında GBS riski değerlendirilmiştir. Hasta tabelasıyla doğrulanmış 72GBS vakasının hiçbirinde, semptom başlangıcından önceki 42 gün içinde MENACTRA aşısıuygulanmamıştır. Ayrıca, 129 potansiyel GBS vakası hasta tabelası bilgisi bulunmaması veyaeksik olması nedeniyle doğrulanamamış veya hariç tutulamamıştır. Eksik verilerin dikkatealındığı bir analizde, atfedilebilir GBS riski tahminleri, aşılamayı izleyen 6 haftalık periyotta1.000.000 aşı uygulanan kişi başına düşen 0 ila 5 ek GBS vakası aralığında olmuştur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


11

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Geçerli değildir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler Farmakoterapötik grup:Etki mekanizması:

Bakterisid anti-kapsüler meningokokal antikorların varlığı, invazif meningokokal hastalığa karşı koruma ile ilişkilendirilmektedir. MENACTRA; A, C, Y ve W-135 serogruplarınınkapsüler polisakkaritlerine spesifik bakterisid antikorların üretimini harekete geçirmektedir.

Klinik çalışmalarKlinik etkililik:

Serum Bakterisid Tahlilinde (SBA), insan (SBA-H) veya yavru tavşan (SBA-BR) kaynaklı bir ekzojen komplement içeren test serumları kullanılmaktadır.

9 ila 12 aylık çocuklara uygulanan iki doz aşının ardından ve 2 yaşından 10 yaşına kadar olan çocuklara uygulanan bir doz aşının ardından aşılamaya verilen yanıt, serogrupların herbiri için 1:8 (1'e 8 oranında) veya üzerinde bir SBA-H antikor titresine sahip deneklerin oranıüzerinden değerlendirilmiştir. 11 ile 55 yaş arasındaki kişilerde, tek doz aşıyla aşılanma yanıtıSBA-BR ölçümüyle her serogruba karşı bakterisidal antikorda 4 kat veya daha yüksek artışgösteren deneklerin oranıyla değerlendirilmiştir. 2 ila 55 yaşındaki kişilerde tek bir dozdansonra aşı etkililiği, ABD'de ruhsatlı bir meningokokal polisakkarit aşı olan Menomune -A/C/Y/W-135 ile immünolojik eşdeğerliğin SBA değerlendirmesine göre gösterilmesiyleortaya konulmuştur.

Immünojenisite

9 ila 12 Aylık Çocuklar


ABD'de yürütülen randomize, çok merkezli bir deneme kapsamında 9 ila 12 aylıkken MENACTRA'yı alan çocuklar üzerinde immünojenisite değerlendirilmiştir.MENACTRA'nın tek başına uygulanan ilk dozunun ardından yine tek başına verilenMENACTRA'nın ikinci bir dozu (N= 404) veya MENACTRA'nın ikinci dozuyla birlikteverilen MMRV aşısı (N= 302) veya MENACTRA'nın ikinci dozuyla birlikte verilen PCV7aşısı (N= 422) izlemiştir. En son aşılamadan yaklaşık 30 gün sonra tüm katılımcılardanserumlar toplanmıştır. Aşı grupları arasında demografik özellikler açısından önemlifarklılıklar bulunmamaktadır. MENACTRA'nın ilk dozunun uygulandığı çocukların medyanyaş aralığı 278 - 279 gün (denemeye katılan 9 ila 12 aylık çocukların medyan yaşı buradaay değil gün olarak ifade edilmektedir) olarak hesaplanmıştır.

12

Tablo 1: Tek başına uygulanan MENACTRA'nın ikinci bir dozunu veya

MENACTRA'nın ikinci dozuyla birlikte eşzamanlı olarak uygulanan MMRV aşısını veya MENACTRA'nın ikinci dozuyla birlikte eşzamanlı olarak uygulanan PCV7aşısını 12 aylıkken alan çocuklarda aşılamayı izleyen 30. Günde elde edilen bakterisidantikor yanıtlarıa



Aşılamalar 9 Aylıkken Verilen Tek Doz MENACTRA'nın Ardından 12





Aylıkken Uygulanmıştır




MENACTRA

MENACTRA + MMRV

MENACTRA + PCV7




Aşısı


Aşısı



N= (272 -

277)b

N= (177

- 180)b

N= (264

- 267)b

Serogrup



(%95'lik Güven


(%95'lik Güven


(%95'lik Güven




Aralığı)c


Aralığı)c


Aralığı)c


> 1:8 %d

95,6

(92,4; 97,7)

92,7

(87,8; 96,0)

90,5

(86,3; 93,8)

A

Geometrik OrtalamaTitre (GMT)

54,9

(46,8; 64,5)

52,0

(41,8; 64,7)

41,0

(34,6; 48,5)


> 1:8 %d

100,0

(98,7; 100,0)

98,9

(96,0; 99,9)

97,8

(95,2; 99,2)

C

Geometrik OrtalamaTitre (GMT)

141,8

(123,5; 162,9)

161,9

(136,3; 192,3)

109,5

(94,1; 127,5)


> 1:8 %d

96,4

(93,4; 98,2)

96,6

(92,8; 98,8)

95,1

(91,8; 97,4)

Y

Geometrik OrtalamaTitre (GMT)

52,4

(45,4; 60,6)

60,2

(50,4; 71,7)

39,9

(34,4; 46,2)


> 1:8 %d

86,4

(81,8; 90,3)

88,2

(82,5; 92,5)

81,2

(76,0; 85,7)

W-135

Geometrik

Ortalama

_Titre (GMT)_

24,3

(20,8; 28,3)

27,9

(22,7; 34,3)

17,9

(15,2; 21,0)

a Bir ekzojen insan komplement (SBA-H) kaynağı içeren Serum Bakterisit Tahlili.

b N = Aşılamayı izleyen 30. Gün ila 44. Gün arasında alınan kan numunelerinde en az bir tane geçerli seroloji verisine sahip katılımcı sayısı.

c Belirtilen oranların %95'lik güven aralığı, Clopper-Pearson Kesin Yöntemi kullanılarak ve ilgili Geometrik Ortalama Titreye (GMT) ilişkin normal dağılıma yaklaştırma yöntemi esas alınarak hesaplanmıştır.d MENACTRA aşısının ikinci dozundan 30 gün sonra en az 1:8'lik bir SBA-H titresi elde eden katılımcılarınoranı.

13

12 ila 15 aylıkken MENACTRA uygulanan çocuklar, ABD'de yürütülen bir çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. İlk doz öncesinde katılımcılardan %33,3'ünün [N= 16/48]A serogrubuna karşı SBA-H titresi > 1:8 seviyesindeyken, C, Y ve W-135 serogruplarınakarşı SBA-H titresi > 1:8 seviyesinde olan katılımcıların oranı %0 - 2 [50 ila 51 kişide N= 0ila 1] aralığındadır. Uygulanan ikinci dozun ardından SBA-H titresi > 1:8 seviyesinde olankatılımcıların yüzdesi şu şekilde gerçekleşmiştir: katılımcılardan %85,2'si [N= 46/54] Aserogrubuna, katılımcılardan %100,0'ı [N= 54/54] C serogrubuna, katılımcılardan %96,3'ü[N= 52/54] Y serogrubuna ve katılımcılardan %96,2'si [N= 50/52] W-135 serogrubunakarşı >1:8 seviyesinde bir SBA-H titresi elde etmiştir.

2 ila 55 Yaşındaki Kişiler


İmmünojenisite, çocukların (2 ila 10 yaşındaki), ergenlerin (11 ila 18 yaşındaki) ve yetişkinlerin (18 ila 55 yaşındaki) dâhil edildiği, ABD'de yürütülen, randomize, çok merkezli, aktif kontrollüüç kıyaslamalı klinik deneme üzerinden değerlendirilmiştir. Buna göre katılımcılar,MENACTRA aşısının (N = 2.526) veya Menomune-A/C/Y/W-135 aşısının (N = 2.317) birdozunu almıştır. Üzerinde çalışılan tüm yaş gruplarından aşılama öncesinde ve aşılamadanyaklaşık 28 gün sonra serumlar alınmıştır [Güvenlilik değerlendirmeleri için körlemeprosedürleri

İstenmeyen Etkiler

bölümünde tanımlanmıştır].

Yürütülen denemelerin her birindeki aşı grupları arasında, immünojenisite altkümeleri arasında veya çalışma genel popülâsyonu içinde demografik özellikler açısından önemli farklılıklarbulunmamaktadır. 2 ila 10 yaşındaki çocukları kapsayan çalışmadaki katılımcıların medyanyaşı 3'tür ve katılımcıların %95'i söz konusu çalışmayı tamamlamıştır. Ergenleri kapsayançalışmada her iki aşı grubundaki katılımcıların medyan yaşı 14'tür ve katılımcıların %99'u sözkonusu çalışmayı tamamlamıştır. Yetişkinleri kapsayan çalışmada her iki aşı grubundakikatılımcıların medyan yaşı ise 24'tür ve katılımcıların %94'ü söz konusu çalışmayıtamamlamıştır.

2 Yaşından 10 Yaşına Kadar Olan Çocuklarda İmmünojenisite


Çalışmaya dahil edilen 2 yaşından 10 yaşına kadar olan toplam 1.408 çocuk arasından oluşturulan MENACTRA alan katılımcılar altkümesi (2 ila 3 yaşındakiler N= 52; 4 ila 10yaşındakiler N=84) ve Menomune - A/C/Y/W-135 aşısı alan katılımcılar altkümesi (2 ila 3yaşındakiler N= 53; 4 ila 10 yaşındakiler N= 84) üzerinden değerlendirilen bağışıklık yanıtlarıdört serogrubun tamamında benzerdir (Tablo 2).

14

Tablo 2: 2 ila 3 yaşındaki ve 4 ila 10 yaşındaki katılımcıların bir altkümesinde aşılamayı izleyen 28 gün sonra MENACTRA'ya ve Grup A, C, Y ve W-135 Kombine

isakkarit aşısına verilen bakterisid antikor yanıtlarının3 kıyaslanması



Meningokokal Po



2 ila 3 Yaşındaki Katılımcılar

4 ila 10 Yaşındaki Katılımcılar



MENACTRA

Grup A, C, Y ve W-135 Kombine

MENACTRA

Grup A, C, Y ve W-135 Kombine



Meningokokal Polisakkarit Aşısı

Meningokokal Polisakkarit Aşısı



Nb = 48 - 52

Nb = 50

- 53

Nb = 84

Nb = 84

Sero

grup



(%95'lik

Güven

Aralığı)c


(%95'lik

Güven

Aralığı)c


(%95'lik

Güven

Aralığı)c


(%95'lik Güven Aralığı)c


> 1:8 %d

73

(59; 84)

64

(50; 77)

81

(71; 89)

55

(44; 66)

A

Geometrik OrtalamaTitre (GMT)

10

(8; 13)

10

(7; 12)

19

(14; 26)

7

(6; 9)


> 1:8 %d

63

(48; 76)

38

(25; 53)

79

(68; 87)

48

(37; 59)

C

Geometrik

Ortalama
Titre (GMT)

27

(14; 52)

11

(5; 21)

28

(19; 41)

12

(7; 18)


> 1:8 %d

88

(75; 95)

73

(59; 84)

99

(94; 100)

92

(84; 97)

Y

Geometrik

Ortalama
Titre (GMT)

51

(31; 84)

18

(11; 27)

99

(75; 132)

46

(33; 66)


> 1:8 %d

63

(47; 76)

33

(20; 47)

85

(75; 92)

79

(68; 87)

W-135

Geometrik

Ortalama
Titre (GMT)

15

(9; 25)

5

(3; 6)

24

(18; 33)

20

(14; 27)


Saptanamayacak miktarda aşılama öncesi titrelere (yani Gün 0'da < 1:4) sahip 2 ila 3 yaşındaki katılımcıların oluşturduğu altkümedeki MENACTRA ve Grup A, C, Y ve W-135 Kombinea Bir ekzojen insan komplement (SBA-H) kaynağı içeren Serum Bakterisit Tahlili.b N = Aşılamayı izleyen Gün 0'da ve 28. Günde en az bir tane geçerli seroloji verisine sahipkatılımcı altkümesindeki denek sayısı.
c Geometrik Ortalama Titreye (GMT) ilişkin %95'lik güven aralığı, normal dağılıma yaklaştırma yöntemi esas alınarak hesaplanmıştır.

d En az 1:8'lik bir SBA-H titresi elde eden katılımcıların oranı, %10'luk bir eşdeğerlilik (daha düşük olmama) marjı ve 0,025'lik bir tek yanlı Tip I hata oranı kullanmak suretiyle değerlendirilmiştir.

15

Meningokokal Polisakkarit aşısı alanlardan elde edilen serokonversiyon oranları (28. Günde > 1:8 olarak tanımlanmıştır) benzerdir. MENACTRA alanlarda serokonversiyon oranları,Serogrup A için %57 (N= 12/21), Serogrup C için %62 (N= 29/47), Serogrup Y için %84 (N=26/31) ve Serogrup W-135 için %53 (N= 20/38) olarak gerçekleşmiştir. Grup A, C, Y ve W-135 Kombine Meningokokal Polisakkarit aşısı alanlarda serokonversiyon oranları ise SerogrupA için %55 (N=16/29), Serogrup C için %30 (N= 13/43), Serogrup Y için %57 (N= 17/30)ve Serogrup W-135 için %26 (N= 11/43) olarak gerçekleşmiştir.

Saptanamayacak miktarda aşılama öncesi titrelere (yani Gün 0'da < 1:4) sahip 4 ila 10 yaşındaki katılımcıların oluşturduğu altkümedeki MENACTRA ve Grup A, C, Y ve W-135Kombine Meningokokal Polisakkarit aşısı alanlardan elde edilen serokonversiyon oranları (28.Günde >1:8 olarak tanımlanmıştır) benzerdir. MENACTRA alanlarda serokonversiyonoranları, Serogrup A için %69 (N= 11/16), Serogrup C için %81 ( N= 50/62), Serogrup Y için%98 (N= 45/46) ve Serogrup W-135 için %69 (N= 27/39) olarak gerçekleşmiştir. Grup A, C,Y ve W-135 Kombine Meningokokal Polisakkarit aşısı alanlarda serokonversiyon oranları iseSerogrup A için %48 (N=10/21), Serogrup C için %38 (N= 19/50), Serogrup Y için %84 (N=38/45) ve Serogrup W-135 için %68 (N= 26/38) olarak gerçekleşmiştir.

11 ila 18 Yaşındaki Ergenlerde İmmünojenisite


11 ila 18 yaşındaki toplam 881 ergen üzerinde yürütülen kıyaslamalı klinik denemeden elde edilen veriler, MENACTRA aşısına ve Menomune-A/C/Y/W-135 aşısına verilen bağışıklıkyanıtlarının dört serogrubun tamamında benzer olduğunu göstermektedir (Çizelge 3).

Saptanamayacak miktarda aşılama öncesi titrelere (yani Gün 0'da 1:8'den daha az SBA-BR titreleri) sahip katılımcılardaki serokonversiyon oranları (28. Günde SBA-BR titrelerinde > 4misli bir artış elde edilen katılımcı oranları olarak tanımlanmıştır), MENACTRA aşısı veMenomune-A/C/Y/W-135 aşısı alıcılarında benzerdir. MENACTRA aşısı alanlardaserokonversiyon oranları, Serogrup A için %100 (n = 81/81), Serogrup C için %99 (n =153/155), Serogrup Y için %98 (n = 60/61) ve Serogrup W-135 için %99 (n = 161/164) olarakgerçekleşmiştir. Menomune-A/C/Y/W-135 aşısı alanlarda serokonversiyon oranları iseSerogrup A için %100 (n = 93/93), Serogrup C için %99 (n = 151/152), Serogrup Y için %100(n = 47/47) ve Serogrup W-135 için %99 (n = 138/139) olarak gerçekleşmiştir.

18 ila 55 Yaşındaki Yetişkinlerde İmmünojenisite


18 ila 55 yaşındaki toplam 2.554 yetişkin üzerinde yürütülen kıyaslamalı klinik denemeden elde edilen veriler, MENACTRA aşısına ve Menomune-A/C/Y/W-135 aşısına verilen bağışıklıkyanıtlarının dört serogrubun tamamında benzer olduğunu göstermektedir (Çizelge 3).

Saptanamayacak miktarda aşılama öncesi titrelere (yani Gün 0'da 1:8'den daha az SBA-BR titreleri) sahip katılımcılardaki serokonversiyon oranları (28. Günde SBA-BR titrelerinde > 4misli bir artış elde edilen katılımcı oranları olarak tanımlanmıştır), MENACTRA aşısı veMenomune-A/C/Y/W-135 aşısı alıcılarında benzerdir. MENACTRA aşısı alanlardaserokonversiyon oranları, Serogrup A için %100 (n = 156/156), Serogrup C için %99 (n =343/345), Serogrup Y için %91 (n = 253/279) ve Serogrup W-135 için %97 (n = 360/373)olarak gerçekleşmiştir. Menomune-A/C/Y/W-135 aşısı alanlarda serokonversiyon oranları iseSerogrup A için %99 (n = 143/144), Serogrup C için %98 (n = 297/304), Serogrup Y için %97(n = 221/228) ve Serogrup W-135 için %99 (n = 325/328) olarak gerçekleşmiştir.

16

Tablo 3: 11 ila 18 Yaşındaki ve 18 ila 55 Yaşındaki Katılımcılarda Aşılamayı izleyen28Gün Sonra MENACTrA Aşısına ve Menomune-A/C/Y/W-135 Aşısına VerilenBakterisit Antikor Yanıtlarınına Kıyaslanması Kıyaslanması



11 ila 18 Yaşındaki Katılımcılar

18 ila 55 Yaşındaki Katılımcılar



MENACTRA

Menomune-

MENACTRA Aşısı

Menomune-



Aşısı


A/C/Y/W-135 Aşısı

A/C/Y/W-135 Aşısı



Nb = 423

Nb = 423

Nb = 1.280

Nb = 1.098

Serog



(%95'lik


(%95'lik


(%95'lik


(%95'lik



Güven


Güven


Güven


Güven

rup



Aralığı)c


Aralığı)c


Aralığı)c


Aralığı)c


> % 4 misli artışd
92,7
(89,8;
95,0)
92,4
(89,5;
94,8)
80,5
(78,2; 82,6)
84,6
(82,3; 86,7)

A

Geometrik Ortalama Titre(GMT)
5.483
(4.920;
6.111)
3.246
(2.910;
3.620)
3.897
(3.647;
4.164)
4.114
(3.832;
4.417)

> % 4 misli artış d
91,7
(88,7;
94,2)
88,7
(85,2;
91,5)
88,5
(86,6; 90,2)
89,7
(87,8; 91,4)

C

Geometrik Ortalama Titre(GMT)
1.924
(1.662;
2.228)
1.639
(1.406;
1.911)
3.231
(2.955;
3.533)
3.469
(3.148;
3.823)

> % 4 misli artış d
81,8
(77,8;
85,4)
80,1
(76,0;
83,8)
73,5
(71,0; 75,9)
79,4
(76,9; 81,8)

Y

Geometrik Ortalama Titre(GMT)
1.322
(1.162;
1.505)
1.228
(1.088;
1.386)
1.750
(1.597;
1.918)
2.449
(2.237;
2.680)

> % 4 misli artış d
96,7
(94,5;
98,2)
95,3
(92,8;
97,1)
89,4
(87,6; 91,0)
94,4
(92,8; 95,6)

W-








135

Geometrik Ortalama Titre(GMT)
1.407
(1.232;
1.607)
1.545
(1.384;
1.725)
1.271
(1.172;
1.378)
1.871
(1.723;
2.032)

aYavru tavşan komplementi (SBA-BR) içeren Serum Bakterisit Tahlili

bN = Aşılamayı izleyen Gün 0'da ve 28. Günde en az bir tane geçerli seroloji verisine sahip katılımcı altkümesindeki denek sayısı.

cGeometrik Ortalama Titreye (GMT) ilişkin %95'lik güven aralığı, normal dağılıma yaklaştırma yöntemi esas alınarak hesaplanmıştır.

dMENACTRA aşısının immünojenisitesi, Menomune-A/C/Y/W-135 aşısınınkinden daha düşük değildir. İki aşı arasındaki eşdeğerlilik (veya daha düşük olmama durumu), %10'luk bir eşdeğerlilik (daha düşük olmama) marjıve 0,05'lik bir tek yanlı Tip I hata oranı kullanmak suretiyle Neisseria meningitidis A, C, Y ve W-135serogrupları için SBA-BR titrelerinde 4 misli veya daha fazla bir artış elde eden katılımcıların oranı üzerindendeğerlendirilmiştir.

Rapel Aşı sonrası Ergenlerde ve Yetişkinlerde İmmünojenisite


Yürütülen çalışmanın tasarımına ilişkin bir tanım ve katılımcı sayısı için ilgili bölüme bakınız

[Klinik Denemelerden Elde Edilen DeneyimRapel Aşı Çalışması

bölümüne bakınız].Yeniden aşılama öncesinde, SBA-H titresi >1:8 olan denek oranı (n=781)A, C, Y ve W-135 Serogrupları için sırasıyla %64,5; %44,2; %38,7 ve %68,5 olmuştur. 6.

17

günde SBA-H yanıtları değerlendirilen çalışma alt kümesi katılımcılarından (n=112) SBA-H titresinde A, C, Y ve W-135 Serogrupları için >4 kat artış olanlar sırasıyla %86,6; %91,1; %94,6ve %92,0 olmuştur. 28. günde SBA-H titresinde >4 katı olan katılımcıların (n=781) oranı A, C,Y ve W-135 Serogrupları için sırasıyla %95,0; %95,3; %97,1 ve %96 olmuştur. 28. günde SBA-H titresi >1:8 olan katılımcılar her grup için >%99 olmuştur.

Eşzamanlı aşı uygulaması

MMRV (veya MMR + V) veya PCV7 [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Aşısı ile Suçiçeği Canlı VirüsAşısı (MMR+V)] veya 7-valanlı PnömokokalKonjuge Aşı]


ABD'de yürütülen aktif kontrollü bir deneme kapsamında toplam 1.179 çocuk 9 aylıkken ve 12 aylıkken MENACTRA almıştır. Söz konusu bu çocuklar 12 aylıkken MENACTRA ileeşzamanlı olarak MMRV (N= 616) veya MMR+V (N= 48) veya PCV7 (N= 250) aşılarınıalmışlardır. 12 aylık bir başka grup çocuk ise MMRV + PCV7 (N= 485) aşılarını almışlardır.Serumlar, katılımcıların son aşılamasından yaklaşık 30 gün sonra toplanmıştır. MENACTRAile birlikte MMRV (veya MMR + V) aşısını alan çocuklarda gözlemlenen kızamık,kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği antikor yanıtları, MMRV ve PCV7 aşılarını birlikte alançocuklarda gözlemlenenlerle benzerdir.

MENACTRA PCV7 aşısıyla eşzamanlı olarak verildiğinde, pnömokokal IgG Geometrik Ortalama Konsantrasyonlarının (GMC) kıyaslanabilirliğine ilişkin eşdeğerlilik(daha düşük olmama) kriterleri (Geometrik Ortalama Konsantrasyon oranı için iki yanlı%95'lik Güven Aralığının üst sınırı < 2 olarak belirlenmiştir), yedi serotipten üçünde (4, 6B ve18C) yerine getirilmemiştir. Serumları elde mevcut bulunan deneklerin bir altkümesinde isepnömokokal opsonofagositik tahlille elde edilen Geometrik Ortalama Titre (GMT) verileri, IgGGeometrik Ortalama Konsantrasyon (GMC) verileri ile tutarlıdır.

Td


Çift kör, randomize ve kontrollü bir çalışmada, 11 ile 17 yaş arasındaki 1021 katılımcıya eşzamanlı olarak Td ve MENACTRA aşısı (N=509) veya Td'nin bir ay ardından MENACTRAaşısı (N=512) uygulanmıştır. Her bir aşılama için yaklaşık 28 gün sonra serumlar alınmıştır.MENACTRA aşısı Td ile eşzamanlı olarak verildiğinde C,Y ve W-135 meningokokalserogruplarına karşı SBA-BR titresinde 4 katı veya üzerinde artış görülmesi (%86-96),MENACTRA aşısının Td'den bir ay sonra verildiğinde görülen orandan (%65-91) yüksekolmuştur. Anti-tetanoz ve anti-difteri antikor yanıtları iki çalışmada benzer olmuştur.

Typhim Vi


Çift kör, randomize ve kontrollü bir çalışmada, 18 ile 55 yaş arasındaki 945 katılımcıya eşzamanlı olarak Typhim Vi ve MENACTRA aşısı (N=469) veya Typhim Vi'nin bir ayardından MENACTRA aşısı (N=476) uygulanmıştır. Her bir aşılama için yaklaşık 28 gün sonraserumlar alınmıştır. MENACTRA aşısı ve Typhim Vi aşısı bileşenlerine karşı antikor yanıtlarıiki çalışma grubunda benzer olmuştur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Geçerli değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

18

MENACTRA'nın karsinojenik veya mutajenik potansiyeli ile üreme üzerindeki etkileri değerlendirilmemiştir. Bu nedenle MENACTRA'nın hayvanların üreme yeteneği üzerindekietkilerinin tam anlamıyla bir değerlendirmesi yapılmamıştır.

MENACTRA'nın embriyo-fetal ve sütten kesme öncesi gelişim üzerindeki etkileri, fareler üzerinde gerçekleştirilen bir gelişimsel toksisite çalışmasıyla değerlendirilmiştir. Hayvanlaragebelik öncesindeki 14. günde ve organojenez (gebeliğin 6. gününde) dönemindeMENACTRA uygulanmıştır. Her bir zaman noktasında intramusküler enjeksiyon yoluylaverilen toplam doz miktarı 0,1 mL/faredir (bu miktar vücut ağırlığına uyarlandığında, bir insandozunun 900 katına tekabül etmektedir). Yürütülen bu çalışma sırasında gebelik, doğum,emzirme veya sütten kesme öncesi gelişim üzerinde hiçbir advers etki bulgulanmamıştır. İskeletile ilgili incelemelerde aşı grubundaki bir fetüste (yapılan toplam 234 incelemede 1 vaka) birdamak yarığı vakası ortaya çıkmıştır. Eşzamanlı kontrol grubunda ise benzeri hiçbir vakagözlemlenmemiştir (yapılan toplam 174 incelemede 0 vaka). Söz konusu bu istisnai bulgununaşıyla bağlantılı olduğu izlenimini uyandıran hiçbir veri bulunmamaktadır ve bu çalışmasırasında aşıyla bağlantılı fetal malformasyona veya teratojeneze dair başka hiçbir bulgugözlemlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür (%0,85'lik fizyolojik tuzlu su ve pH 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde)

Susuz dibazik sodyum fosfat (pH 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde)

Monobazik monohidrat kristal sodyum fosfat (USP) (pH 6,8 seviyesindeki 0,5 M'lik fosfat tampon tuz çözeltisi içinde)

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik araştırmaları bulunmadığından dolayı bu aşı diğer aşılarla karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Bu aşı +2°C ila +8°C'de buzdolabında saklanmalı ve ışıktan korunmalıdır. Aşı dondurulmamalıdır. Aşı donmuş ise çözüp kullanmayınız. Aşı orijinal ambalajındasaklanmalıdır.

Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Gri klorobütil elastomer (lateks içermeyen) tıpalı bir tip I cam flakonda 0,5 mL çözelti - 1'lik ve 5'lik kutuda 1 dozluk flakonlar

5'lik kutuda 1 dozluk flakonlar piyasada bulunmamaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

19

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne” uygun olarak imha edilmelidir.

Çözelti ve kabın kontrolü mümkün olduğunda, parenteral müstahzarlar uygulama öncesinde kap bütünlüğü, yabancı maddeler ve renk değişikliği için görsel olarak incelenmelidir.Çözeltide renk değişikliği olması veya içinde yabancı maddeler bulunması durumunda bu aşıkullanılmamalıdır.

Dondurmayınız. Aşı donmuşsa çözüp kullanılmamalıdır.

Tek doz içeren flakondan 0,5 mL aşıyı steril bir iğne ve enjektör yardımıyla çekiniz.

MENACTRA 0,5 mL'lik bir doz olarak intramusküler (kas içi) yoldan uygulanmalıdır.

Enjekte edilebilir tüm aşılarda olduğu gibi bu aşı uygulamasının ardından nadiren de olsa oluşabilecek bir anafilaktik reaksiyona karşı uygun tıbbi tedavi ve gözetim önlemleri el altındahazır bulundurulmalıdır.

Bu aşı diğer tıbbi ürünlerle birlikte aynı enjektör içinde karıştırılmamalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sanofi Pasteur Aşı Tic. A.Ş. Büyükdere Cad. No:193 Kat:7 34394 Levent - Şişli / ISTANBULTel : 0 212 339 10 00Faks : 0 212 339 13 80

8. RUHSAT NUMARASI

50

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 07.11.2012 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

20

İlaç Bilgileri

Menactra 0.5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon

Etken Maddesi: Bkz Küb

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.