Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Exviera 250 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EXVIERA 250 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her film kaplı tablet, 250 mg dasabuvir (sodyum monohidrat olarak) içerir.

Yardımcı madde(ler):

Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilir) 47,30 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet

Bej renkli, oval şekilli, 14,0 mm x 8,0 mm boyutlarında, bir yüzü “AV2” baskılı, film kaplı tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

EXVIERA, diğer tıbbi ürünler ile kombine, yetişkinlerde kronik hepatit C'nin (KHC) tedavisi için endikedir (bkz. bölümler 4.2, 4.4, ve 5.1).

Hepatit C virüsü (HCV) genotip spesifikliği için, 4.4 ve 5.1 bölümlerine bakınız.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

EXVIERA ile tedavi, kronik hepatit C tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

EXVIERA'nın önerilen oral dozu, günde iki defa (sabah ve akşam) alınan 250 mg tablettir.

EXVIERA, monoterapi olarak uygulanmamalıdır. EXVIERA, HCV tedavisi için diğer tıbbi ürünler ile kombine kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 5.1). EXVIERA ile kombine kullanılanürünlerin Kısa Ürün Bilgi'lerine başvurunuz.

EXVIERA kombinasyon tedavisi için birlikte kullanımı önerilen tıbbi ürün(ler) ve tedavi süreleri Tablo 1'de verilmiştir.

1/47

Tablo 1 - EXVIERA için birlikte kullanımı önerilen tıbbi ürün(

er) ve tedavi süresi

Hasta popülasyonu

Tedavi*

Süre

Genotip 1b, sirozsuz veya kompanse sirozu olan

EXVIERA

+ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

12 hafta
Daha önce tedavi edilmemiş, genotip 1bile enfekte olmuş veminimal ile ortaderecede fibrozisibulunan hastalarda 8hafta düşünülebilir. **(bkz. Bölüm 5.1,GARNET çalışması)

Genotip 1a, sirozsuz

EXVIERA +

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + ribavirin*

12 hafta

Genotip 1a, kompanse sirozlu

EXVIERA +

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + ribavirin*

24 hafta (bkz. Bölüm 5.1)

*Not: Bilinmeyen bir genotip 1 alt tipine sahip olan veya karma genotip 1 enfeksiyonu olan hastalarda, genotip 1a doz uygulaması önerilerini takip ediniz.

** İnvaziv olmayan yöntemlerle karaciğer hastalığının ciddiyetini değerlendirirken, bir kan biyobelirteçleri kombinasyonu veya karaciğer sertlik ölçümü ile kan testi kombinasyonudoğruluğu artırır ve orta derecede fibrozisli tüm hastalarda 8 hafta tedaviden önceyapılmalıdır.

Uygulama şekli:

Film kaplı tabletler, oral kullanım içindir. Hastalara, tabletleri bütün olarak yutmaları öğütlenmelidir (örn., hastalar tableti çiğnememelidir, kırmamalıdır veya çözmemelidir).

Absorpsiyonu maksimize etmek amacıyla, EXVIERA tabletler, yemeğin yağ ve kalori içeriğine bakılmadan, yemek ile birlikte alınmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Kaçırılan dozlar

Bir EXVIERA dozunun kaçırılması halinde, reçete edilen doz 6 saat içerisinde alınabilir. EXVIERA'mn alınması gereken zamanın üzerinden 6 saatten fazla geçmesi halinde kaçırılandoz ALINMAMALIDIR ve hasta bir sonraki dozu olağan doz uygulama takvimine görealmalıdır. Hastalara, çift doz almamaları öğütlenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Diyaliz gerektiren son evre böbrek hastalığı dahil olmak üzere, hafif şiddetli, orta şiddetli veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda EXVIERA için doz ayarlanması gereklideğildir (bkz. Bölüm 5.2). Böbrek yetmezliği olan ve ribavirin kullanımı gereken hastalardaribavirin kullanımına ilişkin bilgi için ribavirinin Kısa Ürün Bilgisine bakınız.

2/47

Karaciğer yetmezliği:

Hafif şiddette karaciğer yetmezliği (Child-Pugh A) olan hastalarda EXVIERA doz ayarlaması gerekli değildir. EXVIERA orta şiddette ve şiddetli karaciğer yetmezliği (Child- Pugh B veChild Pugh C) olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

EXVIERA'nın 18 yaşından küçük çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği değerlendirilmemiştir. Hiçbir veri mevcut değildir. Bu sebeple 18 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda EXVIERA doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

HIV-1 ko-enfeksiyonu:

Tablo 1'deki doz uygulama önerilerini takip ediniz. HIV antiviral ajanlar ile birlikte doz uygulama önerileri için bölüm 4.4'e ve 4.5'e başvurunuz. İlave bilgi için bölüm 4.8 ve 5.1'ebakınız.

Karaciğer transplantı alıcıları:

EXVIERA ve ribavirin ile kombine ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin, karaciğer transplant alıcılarında 24 hafta süreyle alınması önerilmektedir. Başlangıçta daha düşük bir ribavirin dozuuygun olabilir. Karaciğer nakli sonrası yapılan çalışmada ribavirinin dozu kişiye göreayarlanmıştır. Hastaların çoğu günde 600 ila 800 mg ribavirin kullanmıştır (bkz. Bölüm 5.1).Kalsinörin inhibitörleri ile birlikte doz uygulaması önerileri için bölüm 4.5'e bakınız.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı hassasiyet.

İçeriğinde etinilestradiol bulunan tıbbi ürünler ile birlikte kullanımı pek çok kombine oral kontraseptif veya kontraseptif vajinal halka gibi (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

Şiddetli ve orta şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B ve C) olan hastalarda EXVIERA'nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte kullanımı kontrendikedir.

EXVIERA'nın, kuvvetli veya orta derecede enzim indükleyicileri olan tıbbi ürünler ile birlikte uygulanmasında, dasabuvir plazma konsantrasyonlarının düşmesi ve terapötiketkisinin azalması beklenmektedir (bkz. Bölüm 4.5). Kontrendike indükleyicilerin örnekleriaşağıda listelenmiştir.

Enzim indükleyicileri:

• karbamazepin, fenitoin, fenobarbital

• efavirenz, nevirapin, etravirin

• apalutamid, enzalutamid

• mitotan

• rifampisin

• sarı kantaron (St. John's Wort, Hypericum perforatum)

3/47

Kuvvetli CYP2C8 inhibitörleri olan tıbbi ürünler, dasabuvir plazma konsantrasyonlarını yükseltebilir ve EXVIERA ile birlikte uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.5). KontrendikeCYP2C8 inhibitörlerinin örnekleri aşağıda listelenmiştir.

CYP2C8 inhibitörü:

• gemfibrozil

CYP3A4 inhibitörü:

EXVIERA,nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte kullanılması durumunda, kuvvetli CYP3A4 inhibitörlerinden ketokonazol kontrendikedir. Detaylar içinombitasbvir/paritaprevir/ritonavir Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.

EXVIERA, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte kullanılmaktadır. Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir kontrendikasyonları için ombitasvir/paritaprevir/ritonavirKısa Ürün Bilgisi'ne başvurunuz.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel


EXVIERA'nın monoterapi olarak uygulanması önerilmez. EXVIERA, hepatit C enfeksiyonunun tedavisi için diğer tıbbi ürünler ile kombine kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2ve 5.1).

Sirozu olan hastalarda karaciğer dekompansasyonu ve karaciğer yetmezliği riski

Pazarlama sonrasında, ribavirin ile veya ribavirinsiz EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile tedavi edilen hastalarda karaciğer transplantasyonu ya dafatal sonuçlar da dahil olmak üzere karaciğer yetmezliği ve karaciğer dekompansasyonubildirilmiştir. Bu ciddi sonuçların bildirildiği hastaların çoğunda, tedaviye başlamadan önceilerlemiş ya da dekompanse siroz kanıtı olduğu belirlenmiştir. Temelde yatan ileri karaciğerhastalığı nedeniyle nedensellik ilişkisi kurabilmek zor olmakla birlikte, olası bir riskin varlığıdışlanamaz

EXVIERA orta şiddette ve şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B ve Child-Pugh C) olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2, 4.8 ve 5.2).

Sirozu olan hastalar için:

• Hasta karaciğer dekompansasyonunun klinik belirti ve semptomları (assit, hepatikensefalopati, varis kanaması gibi) açısından takip edilmelidir.

• Tedavi başlangıcından önce, tedavinin başlatılmasından sonraki ilk 4 haftada vesonrasında klinik olarak endike olduğu durumda, direkt bilirubin düzeylerini de içerenkaraciğerle ilgili laboratuvar testleri yapılmalıdır.

• Karaciğer dekompansasyonu gelişen hastalarda tedavi durdurulmalıdır.

ALT'de yükselmeler


Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisinin değerlendirildiği klinik çalışmalarda, hastaların yaklaşık %1'inde (3.039'un 35'inde) ALT düzeylerinde normal üst limitin 5 katından daha fazlasına kadar geçiciyükselmeler meydana gelmiştir. ALT'deki yükselmeler asemptomatik seyretmiş, bilirubindeeşlik eden yükselmeler olmaksızın sıklıkla tedavinin ilk 4 haftasında meydana gelmiş ve

4/47

ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisinin sürdürülmesi üzerine, ALT yüksekliği tedavi başlangıcından sonraki yaklaşık ikihafta içerisinde azalmıştır.

ALT'deki bu yükselmeler, hastaların kombine oral kontraseptifler veya kontraseptif vajinal halkalar gibi etinilestradiol içeren tıbbi ürünler kullanan alt grubunda (25 hastadan 6'sı)anlamlı olarak daha sık görülmüştür (bkz. Bölüm 4.3). Bunun aksine, hormonal replasmantedavisinde tipik olarak kullanılan farklı tipte östrojenler (örn. oral ve topikal estradiol vekonjüge estrojenler) kullanan hastalardaki ALT yükselmelerinin oranı, östrojen içeren ürünkullanmayan hastalardakine benzer bulunmuştur (her grupta yaklaşık %1).

Etinilestradiol içeren tıbbi ürünler (örn. çoğu kombine oral kontraseptif (KOK) veya kontraseptif vajinal halkalar) kullanan hastalar, EXVIERA ile ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisine başlamadan önce alternatif bir kontrasepsiyon yöntemine (örn., yalnızcaprogestin içeren kontrasepsiyon veya hormonal olmayan yöntemler) geçiş yapmalıdır (bkz.Bölüm 4.3 ve 4.5).

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile ilişkilendirilen ALT yükselmeleri asemptomatik olmasına karşın, eğer hastalarda karaciğer enflamasyonunun erken işaretleri(yorgunluk, güçsüzlük, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi) ya da geç işaretleri (sarılık ve dışkırenginde bozulma gibi) mevcutsa gecikmeden bir doktora başvurmaları tavsiye edilmelidir.Sirozu olmayan hastalarda karaciğer enzimlerinin rutin olarak izlenmesi gerekli değildir.Tedavinin erken kesilmesi ilaca direnç gelişmesine yol açabilir ancak gelecekteki tedaviyeetkileri bilinmemektedir.

Gebelik ve ribavirin ile birlikte kullanımı

Ayrıca bkz. Bölüm 4.6

EXVIERA ve ribavirin kombinasyon halinde kullanıldığında, tedavi edilen kadın hastalarda ve tedavi edilen erkek hastaların kadın partnerlerinde gebeliğin önlenmesi açısından sonderece dikkatli davranılmalıdır. İlave bilgi için, bölüm 4.6'ya ve ribavirinin Kısa ÜrünBilgisine başvurunuz.

Takrolimus, sirolimus ve everolimus ile kullanım


EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in sistemik takrolimus, sirolimus veya everolimus ile birlikte uygulanması ritonavirin CYP3A inhibisyonu nedeniyleimmünosüpresan konsantrasyonlarını artırmaktadır (bkz. Bölüm 4.5). EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ ritonavir sistemik takrolimus ile birlikte uygulandığında ciddi ve/veyayaşamı tehdit edici olaylar gözlenmiştir ve benzer bir risk sirolimus ve everolimus ile debeklenebilir.

Sağlanacak fayda risklerin üzerinde olmadığı sürece EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ ritonavir'in takrolimus yada sirolimus ile eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır. EXVIERAve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in takrolimus yada sirolimus ile eşzamanlı kullanımındadikkatli olunması önerilir, ve önerilen dozlar ve gözlem stratejileri için 4.5 bölümüne bakınız.Doz ayarlamaları için uygun dozaj olmaması nedeniyle everolimus kullanılamaz.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in birlikte kullanımının başlangıcında ve birlikte uygulama süresince takrolimus yada sirolimusun tam kan konsantrasyonlarıizlenmelidir ve gerekli durumlarda doz ve/veya doz uygulama sıklığı ayarlanmalıdır. Hastalarböbrek fonksiyonunda veya takrolimus yada sirolimus ile ilişkili advers olaylardaki

5/47

değişiklikler açısından sık sık izlenmelidir. Ek doz uygulama ve izleme talimatları için takrolimus yada sirolimus Kısa Ürün Bilgisi'ne bakınız.

Depresyon ve psikiyatrik hastalıklar

Olguların çoğunda ribavirin ile kombine olarak, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte veya ombitasvir/paritaprevir/ritonavir olmaksızın EXVIERA kullanımında, depresyonvakaları ve nadiren görülen intihar düşüncesi ve intihar girişimi bildirilmiştir. Bazı vakalardadaha önce depresyon öyküsü, psikiyatrik hastalık ve / veya maddenin kötüye kullanımı olsada, EXVIERA ile veya EXVIERA ile birlikte ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisi ilenedensellik ilişkisi dışlanamaz. Önceden var olan bir depresyon öyküsü veya psikiyatrikhastalığı bulunan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Hastalar ve sağlık görevlileri, davranış veyaruh halinde değişiklik ve intihar düşüncesi gibi herhangi bir değişiklik durumunda doktorubilgilendirmeleri konusunda yönlendirilmelidir.

Genotip-spesifik aktivite


Farklı HCV genotipleri için önerilen rejimler ile ilgili olarak bölüm 4.2'ye bakınız. Genotip-spesifik virolojik ve klinik aktivite ile ilgili olarak bölüm 5.1'e bakınız.

EXVIERA'nın etkililiği, genotip 1 dışındaki HCV genotiplerine sahip hastalarda belirlenmemiştir; EXVIERA, genotip 1 haricindeki genotipler ile enfekte hastaların tedavisiiçin kullanılmamalıdır.

HCV'ye karşı diğer doğrudan etkili antiviraller ile birlikte uygulama


EXVIERA'nın etkililiği ve güvenliliği, ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombine olarak belirlenmiştir. EXVIERA'nın diğerantiviraller ile birlikte kullanımı araştırılmamıştır ve bu nedenle önerilmez.

Yeniden tedavi


EXVIERA'nın, daha önce dasabuvire veya çapraz-dirençli olması beklenen tıbbi ürünlere maruz kalmış hastalardaki etkililiği gösterilmemiştir.

Statinler ile birlikte kullanım


Rosuvastatin


Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte alınan EXVIERA'nın, rosuvastatin maruziyetini 3 katın üzerinde artırması beklenmektedir. Tedavi dönemi boyunca rosuvastatin tedavisiningerekli olması halinde, rosuvastatinin maksimum günlük dozu 5 mg olmalıdır (bölüm 4.5,Tablo 2'ye bakınız).

Pitavastatin ve fluvastatin


Pitavastatin ve fluvastatin ile etkileşimler araştırılmamıştır. Teorik olarak EXVIERA ile birlikte ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin kullanımı, pitavastatin ve fluvastatine maruziyetiartırması beklenmektedir. Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile tedavi süresincepitavastatin/fluvastatine geçici bir süre ara verilmesi önerilmektedir. Tedavi dönemi sırasındastatin tedavisinin gerekli olması durumunda, dozu azaltılmış pravastatin/rosuvastatinegeçilebilir (bölüm 4.5, Tablo 2'ye bakınız).

HIV ko-enfeksiyonu olan hastaların tedavisi


EXVIERA'nın paritaprevir/ombitasvir/ritonavir ile birlikte kullanımı önerilir ve halihazırda antiretroviral tedavi almayan HIV ile ko-enfekte PI (proteaz inhibitörü) direnci olan

6/47

hastalarda ritonavir seçilebilir. Süpresif antiretroviral tedavi almayan HIV ile ko-enfekte hastalar EXVIERA ile tedavi edilmemelidir. HIV ko-enfeksiyonu varlığında ilaçetkileşimlerinin dikkatle göz önünde bulundurulması gereklidir (detaylar için, bölüm 4.5,tablo 2'ye bakınız).

Atazanavir, aynı anda almak kaydıyla EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombine kullanılabilir. Günde bir defa ritonavir 100 mg, ombitasvir/paritaprevir/ritonavirtedavisinin bir parçası olarak alındığından, atazanavirin ritonavir olmadan alınması gerektiğibelirtilmelidir. Özellikle ribavirin Hepatit C tedavi rejiminin bir parçası olduğunda bukombinasyon, hiperbilirubinemi (oküler ikterus dahil) için artan risk taşımaktadır.

İleri derecede PI direnci olmadığı durumda ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve EXVIERA günde bir defa 800 mg darunavir ile kombine olarak kullanılabilir (darunavir maruziyetidüşer). Günde bir defa 100 mg ritonavir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisinin birparçası olarak alındığından, darunavirin ritonavir olmadan alınması gerektiği belirtilmelidir.

Atazanavir ve darunavir dışındaki HIV proteaz inhibitörlerinin kullanımı için Ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.

Raltegravir maruziyeti önemli ölçüde (2 kat) artmaktadır. Kombinasyon, 12-24 hafta süreyle tedavi edilen sınırlı bir hasta grubunda belirli bir güvenlilik sorunu ile ilişkilendirilmemiştir.

Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve EXVIERA, rilpivirin ile birlikte verildiğinde rilpivirin maruziyeti önemli ölçüde (3 kat) artar ve bunun sonucunda potansiyel olarak QT uzamasıgözlenebilir. Tedaviye bir HIV proteaz inhibitörünün eklenmesi halinde (atazanavir,darunavir), rilpivirin maruziyeti daha da artabilir ve bu nedenle önerilmemektedir. Rilpivirin,rutin EKG takibi ile dikkatli kullanılmalıdır.

Rilpivirin dışındaki diğer NNRTI'ler (efavirenz, etravirin ve nevirapin) kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3)

HCV/HBV (Hepatit B virüsü) koenfeksiyonu


Direkt etkili antiviral ajanlar ile tedavi sırasında veya sonrasında bazıları ölümcül olan hepatit B virüsü (HBV) reaktivasyonu olguları bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan önce tümhastalarda HBV taraması yapılmalıdır. HBV/HCV koenfekte hastalar, HBV reaktivasyonuaçısından risk altındadır ve bu nedenle mevcut klinik kılavuzlara uygun olarak izlenmeli veyönetilmelidir.


Diyabetik hastalarda kullanımı

HCV enfeksiyonunun doğrudan etkili antiviral ile tedavisine başlandıktan sonra, diyabetik hastalarda glukoz kontrolünde gelişme görülebilir. Bu durum potansiyel olarak semptomatikhipoglisemiyle sonuçlanabilir. Doğrudan etkili antiviral tedavi başlanılan diyabetik hastalarınglukoz düzeyleri, özellikle ilk 3 ay içinde yakından takip edilmeli ve gerektiğinde diyabetilaçları değiştirilmelidir. Hastanın diyabetini kontrol eden doktor doğrudan etkili antiviraltedaviye başlanırken bilgilendirilmelidir.

7/47

EXVIERA, laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamalarıgerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

EXVIERA, daima ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanmalıdır. Birlikte uygulandıklarında birbirleri üzerinde karşılıklı etkiler göstermektedir (bkz. Bölüm 5.2). Bunedenle, bileşiklerin etkileşim profili bir kombinasyon olarak değerlendirilmelidir.

Farmakodinamik etkileşimler


Enzim indükleyicilerinin birlikte uygulanması, advers reaksiyonlarda artışa ve ALT yükselmesine yol açabilir (bkz. Tablo 2).

Etinilestradiol ile birlikte uygulama, ALT yükselmesine yol açabilir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4). Kontrendike enzim indükleyicileri, bölüm 4.3'de sunulmaktadır.

Farmakokinetik etkileşimler


EXVIERA 'nın diğer tıbbi ürünlerin farmakokinetiğini etkileme potansiyeliin vivo

ilaç etkileşimçalışmalarında değerlendirilmiştir. Aşağıdaki bölüm, EXVIERA'nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombine kullanıldığında etkilenen spesifik taşıyıcıları ve metabolize edicienzimleri tanımlamaktadır. Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanan EXVIERAiçin potansiyel ilaç etkileşimlerine ve doz uygulamasına ilişkin tam bir yönlendirme içinTablo 2'ye bakınız.

CYP3A4 tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler


Detaylar için ombitasvir/paritaprevir/ritonavir Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz (bkz. Tablo 2).

OATP ailesi tarafından taşınan tıbbi ürünler


OATP1B1, OATP1B3 ve OATP2B1 substratlarına ilişkin detaylar için, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz. (ayrıca bkz. Tablo 2)

BCRP tarafından taşınan tıbbi ürünler


EXVIERA, bir

in vivo

BCRP inhibitörüdür. EXVIERA'nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve BCRP substratı olan tıbbi ürünler ile birlikte uygulanması, bu taşıyıcı substratlarınınplazma konsantrasyonlarını artırabilir ve doz ayarlaması/klinik izlem gerektirebilir. Bu türtıbbi ürünler, sülfasalazin, imatinib ve bazı statinleri içermektedir (bkz. Tablo 2). İlaçetkileşim çalışmalarında değerlendirilen rosuvastatina ilişkin spesifik öneriler için Tablo 2'yebakınız.

Bağırsaktaki P-gp tarafından taşınan tıbbi ürünler


EXVIERA'nın

in vitro

P-gp inhibitörü olmasına karşın, P-gp substratı olan digoksin EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulandığında, digoksinmaruziyetinde anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Bağırsaktaki P-gp inhibisyonunedeniyle dabigatran eteksilatın sistemik maruziyetindeki artışın dasabuvir kaynaklı olduğugöz ardı edilemez.

8/47

Glukuronidasyon ile metabolize edilen tıbbi ürünler


EXVIERA bir

in vivoinvivoin vitro

ortamda inhibe ettiği de tespit edilmiştir.

CYP2C19 tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler


EXVIERA'nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanması, CYP2C19 tarafından metabolize edilen tıbbi ürünlerin (örn. lansoprazol, esomeprazol, s-mefenitoin)maruziyetlerini azaltır ve doz ayarlaması/klinik izlem gerekebilir. İlaç etkileşimçalışmalarında değerlendirilen CYP2C19 substratları omeprazolü ve essitalopramıiçermektedir (Tablo 2).

CYP2C9 tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler


Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanan EXVIERA, CYP2C9 substratı olan varfarinin maruziyetini etkilememiştir. Diğer CYP2C9 substratları [(NSAII'ler (örn.ibuprofen), antidiyabetikler (örn. glimepirid, glipizid)] için doz ayarlama gerekliliğibeklenmemektedir.

CYP2D6 veya CYP1A2 tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler


Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanan EXVIERA, CYP2D6/CYP1A2 substratı olan duloksetinin maruziyetini etkilememiştir. CYP1A2'nin bir substratı olansiklobenzaprin maruziyeti azalmıştır. Klinik izlem ve doz ayarlama diğer CYP1A2substratları için gerekli olabilir (örn. siprofloksasin, siklobenzaprin, teofilin ve kafein).CYP2D6 substratları (örn. desipramin, metoprolol ve dekstrometorfan) için doz ayarlamagerekliliği beklenmemektedir.

Transportproteinleri tarafından renalyoldan atılan tıbbi ürünler


EXVIERA, organik anyon taşıyıcısını (OAT1)

in vivoIn vitro

çalışmalar, dasabuvirin klinik olarak anlamlı olan konsantrasyonlarda organik katyontaşıyıcıları (OCT2), organik anyon taşıyıcıları (OAT3) veya çoklu ilaç ve toksin ekstrüzyonprotein (MATE1 ve MATE2K) inhibitörü olmadığını göstermektedir.

Bu sebepten EXVIERA'nın, bu taşıyıcılar aracılığı ile başlıca renal yol ile atılan tıbbi ürünleri etkilemesi beklenmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

EXVIERA'nın farmakokinetiğini etkileme potansiyeli olan diğer tıbbi ürünlerCYP2C8'i inhibe eden tıbbi ürünler


EXVIERA'nın CYP2C8'i inhibe eden tıbbi ürünler (örn. teriflunomid, deferasiroks) ile birlikte uygulanması, dasabuvir plazma konsantrasyonunu artırabilir. Kuvvetli CYP2C8inhibitörleri dasabuvir ile kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Tablo 2).

Enzim indükleyicileri


EXVIERA'nın orta veya kuvvetli enzim indükleyicileri olan tıbbi ürünler ile birlikte uygulanmasının, dasabuvir plazma konsantrasyonlarını düşürmesi ve terapötik etkisini

9/47

azaltması beklenmektedir. Kontrendike enzim indükleyicileri, Bölüm 4.3 ve Tablo 2'de sunulmaktadır.

EXVIERA P-gp ve BCRP substratıdır ve major metaboliti M1

in vitro

OCT1 substratıdır. P-gp ve BCRP'nin inhibisyonunun, dasabuvir maruziyetinde klinik açıdan anlamlı artış göstermesi beklenmemektedir (Tablo 2).

EXVIERA M1 metaboliti bütün ilaç etkileşimi çalışmalarında ölçülmüştür. Metabolit maruziyetindeki değişiklikler, CYP2C8 inhibitörü gemfibrozil ile gerçekleştirilen metabolitmaruziyetinin %95'e kadar azaldığı çalışmalar ve CYP3A indükleyicisi karbamazepin ilegerçekleştirilen metabolit maruziyetlerinin yalnızca %39'a kadar azaldığı çalışmalarharicinde, genellikle dasabuvir ile gözlemlenenler ile uyumludur.

Vitamin K antagonistleri ile tedavi edilen hastalar


Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte EXVIERA tedavisi sırasında karaciğer fonksiyonunda değişiklik gözlenebileceğinden, Uluslararası Normalleştirilmiş Oran (INR)değerlerinin yakından izlenmesi önerilir.

İlaç etkileşim çalışmaları


EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin diğer tıbbi ürünler ile birlikte kullanımına dair öneriler Tablo 2'de verilmiştir.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir kullanan hasta için, potansiyel ilaç etkileşimi olabilecek bir ilacı(ları) hali hazırda alıyor olması veya almaya başlaması durumunda eşlikeden ilaç(lar) için doz ayarlaması veya uygun klinik izlem düşünülmelidir (bkz. Tablo 2).

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile tedavisi nedeniyle eşlik eden tıbbi ürünlerindozlarının ayarlanmasıdurumunda,EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin tedavisi tamamlandıktan sonra eşlik eden ilaçların dozları yeniden ayarlanmalıdır.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin tedavisinin, eşlik eden ilaçların konsantrasyonu üzerinde En Küçük Kareler Ortalaması Oranı (%90 Güven Aralığı ile) etkisiTablo 2'de sunulmaktadır.

Okların yönü, paritaprevir, ombitasvir, EXVIERA ve birlikte uygulanan ilaçta, maruziyetlerdeki (Cmaks ve EAA) değişikliklerin yönünü göstermektedir (T =

%20'den dahafazla artış%20'den daha fazla azalmadeğişiklik yok veya %20'den daha azdeğişiklik var).


Etkileşimler bu liste ile sınırlı değildir. EXVIERA ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte kullanılır. Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile etkileşimler için lütfen kısa ürün bilgilerinebaşvurunuz.

10/47

Tablo 2 - EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte diğer tıbbi ürünlerarasındaki etkileşimler_


Tıbbi

ürün/Olası

Etkileşim

Mekanizması

BİRLİKTE

VERİLEN

İLAÇ

ETKİ

Cmaks

EAA

Cdip(trou

gh)

Klinik Açıklamalar

AMİNOSALİSİLAT

Sulfasalazin

Mekanizma

Paritaprevir/rito

navir/dasabuvir

tarafından

BCRP

inhibisyonu

EXVIERA+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

Araştırılmamıştır.

Beklenen:

i sulfasalazine

Sulfasalazin, EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birliktekullanılırken dikkatliolunmalıdır.

ANTİARİTMİKLER

Digoksin 0,5 mg tek doz

Mekanizma: dasabuvir,paritaprevir veritonavirtarafından P-gpinhibisyonu.

EXVIERA+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

^ digoksin

1,15

(1,04

1,27)

1,16

(1,09

1,23)

1,01

(0,97

1,05)

Digoksin için doz ayarlaması gerekliolmamakla birlikte, serumdigoksin düzeylerininuygun şekilde izlenmesiönerilmektedir.

^dasabuvir

0,99

(0,92

1,07)

0,97

(0,91

1,02)

0,99

(0,92

1,07)

^ombitasvir

1,03

(0,97

1,10)

1,00

(0,98

1,03)

0,99

(0,96

1,02)

^paritaprevir

0,92

(0,80

1,06)

0,94

(0,81

1,08)

0,92

(0,82

1,02)

ANTİBİYOTİKLER (SİSTEM

İK UYGULAMA)

Sulfametoksazol , trimetoprim

800/160 mg Günde iki defa

Mekanizma:

Dasabuvirdeki

artış, olasılıkla

trimetoprim

tarafından

CYP2C8

inhibisyonundan

kaynaklanmakta

dır.

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

t Sulfamet-oksazol

1,21

(1,15

1,28)

1,17

(1,14

1,20)

1,15

(1,10

1,20)

EXVIERA + ombitasvir/ paritaprevir/ritonavir içindoz ayarlaması gereklideğildir.

t

trimetoprim

1,17

(1,12

1,22)

1,22

(1,18

1,26)

1,25

(1,19

1,31)

t dasabuvir

1,15

(1,02

1,31)

1,33

(1,23

1,44)

Mevcut

değil

ombitasvir

0,88

(0,83

0,94)

0,85

(0,80

0,90)

Mevcut

değil

1

paritaprevir

0,78

(0,61

1,01)

0,87

(0,72

1,06)

Mevcut

değil

ANTIKANSER İLAÇLARI

Apalutamid

Enzalutamid

Mitotan

Mekanizma: Apalutamid,enzalutamidveya mitotan

EXVIERA+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

Araştırılmamıştır.

Beklenen:

i dasabuvir i ombitasviri paritaprevir

Birlikte kullanımı kontrendikedir. (bkz.Bölüm 4.3).


11/47

tarafından

CYP3A4

indüksiyonu




İmatinib

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Klinik izlem ve düşük doz


+

timatinib




imatinib önerilmektedir.

Mekanizma:

ombitasvir/






Paritaprevir/ri-

paritaprevir/






tonavir ve

dasabuvir

tarafından

BCRP

inhibisyonu

ritonavir






ANTİKOAGÜLANLAR

Varfarin

EXVIERA

o R-

1,05

0,88

0,94



+

varfarin

(0,95-

(0,81-

(0,84-

Varfarinin

5 mg tek doz ve

ombitasvir/


1,17)

0,95)

1,05)

farmokinetiğinde bir

diğer vitamin K

paritaprevir/

o S-varfarin

0,96

0,88

0,95

değişiklik beklenmemekle

antagonistleri

ritonavir


(0,85-

(0,81-

(0,88-

birlikte, tüm vitamin K




1,08)

0,96)

1,02)

antagonistleriyle INR'nin



o dasabuvir

0,97

0,98

1,03

yakın takibi tavsiye




(0,89-

(0,91-

(0,94-

edilmektedir. Bunun




1,06)

1,06)

1,13)

nedeni, EXVIERA +



oombitasvir

0,94

0,96

0,98

ombitasvir/paritaprevir/rito




(0,89-

(0,93-

(0,95-

navir ile tedavi sırasında




1,00)

1,00)

1,02)

karaciğer fonksiyonunda değişikliklerin meydana



^paritaprevir

0,98

1,07

0,96

gelmesidir.




(0,82-

(0,89-

(0,85-





1,18)

1,27)

1,09)


Dabigatran

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Dabigatran eteksilatın

eteksilat

+

Beklenen:




plazma konsantrasyonu


ombitasvir/p





EXVIERA +

Mekanizma:

aritaprevir/ri

tdabigatran eteksilat



ombitasvir/paritaprevir/rito

Paritaprevir ve

tonav





navir kullanımına bağlı

ritonavir






yükselebilir. Dikkatli

tarafından bağırsak P-gpinhibisyonu






kullanmak gerekir

ANTİKONVÜLSANLAR

Karbamazepin

EXVIERA+

o-

1,10

1,17

1,35



ombitasvir/

karbamazepin

(1,07-

(1,13-

(1,27-

Birlikte kullanımı

Günde bir defa

paritaprevir/


1,14)

1,22)

1,45)

kontrendikedir. (bkz

200 mg ve

ritonavir





Bölüm 4.3)

ardından günde


4

0,84

0,75

0,57


iki defa 200 mg


karbamazepin

(0,82-

(0,73-

(0,54-




10, 11-epoksit

0,87)

0,77)

0,61)


Mekanizma:







karbamazepin


4 dasabuvir

0,45

0,30

Mevcut


tarafından



(0,41-

(0,27-

değil


CYP3A4

indüksiyonu



0,50)

0,33)





4 ombitasvir

0,69

0,69

Mevcut





(0,61-

(0,64-

değil





0,78)

0,74)





4

0,34

0,30

Mevcut




paritaprevir

(0,25-

(0,23-

değil





0,48)

0,38)



12/47

Fenobarbital

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Birlikte kullanımı


+

Beklenen:




kontrendikedir (bkz.

Mekanizma:

ombitasvir/





Bölüm 4.3).

Fenobarbital

paritaprevir/

i dasabuvir





tarafından

ritonavir

i paritaprevir





CYP3A4


i ombitasvir





indüksiyonu







Fenitoin

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Birlikte kullanımı


+

Beklenen:




kontrendikedir (bkz.

Mekanizma

ombitasvir/





Bölüm 4.3).

Fenitoin

paritaprevir/

i dasabuvir





tarafından

ritonavir

i paritaprevir





CYP3A4


i ombitasvir





indüksiyonu







S-mefenitoin

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



S-mefenitoin için klinik


+

Beklenen:




izlem ve doz ayarlaması

Mekanizma:

ombitasvir/





gerekebilir.

Ritonavir

paritaprevir/

i S- mefenitoin





tarafından

ritonavir






CYP2C19







indüksiyonu







ANTİDEPRESANLAR

Essitalopram

EXVIERA

o-

1,00

0,87

Mevcut



+

essitalopram

(0,96-

(0,80-

değil

Essitalopram için doz

10 mg tek doz

ombitasvir/


1,05)

0,95)


ayarlaması gerekli


paritaprevir/

t

1,15

1,36

Mevcut

değildir.


ritonavir

S-Dezmetil

(1,10-

(1,03-

değil




sitalopram

1,21)

1,80)





o dasabuvir

1,10

1,01

0,89





(0,95-

(0,93-

(0,79-





1,27)

1,10)

1,00)




o ombitasvir

1,09

1,02

0,97





(1,01-

(1,00-

(0,92-





1,18)

1,05)

1,02)




oparitaprevir

1,12

0,98

0,71





(0,88-

(0,85-

(0,56-





1,43)

1,14)

0,89)


Duloksetin

EXVIERA

4duloksetin

0,79

0,75

Mevcut


60 mg tek doz

+


(0,67-

(0,67-

değil

Duloksetin için doz


ombitasvir/


0,94)

0,83)


ayarlaması gerekli değildir


paritaprevir/

o dasabuvir

0,94

0,92

0,88



ritonavir


(0,81-

(0,81-

(0,76-

EXVIERA +




1,09)

1,04)

1,01)

ombitasvir/paritaprevir/rito



o ombitasvir

0,98

1,00

1,01

navir için doz ayarlaması




(0,88-

(0,95-

(0,96-

gerekli değildir.




1,08)

1,06)

1,06)




iparitaprevir

0,79

0,83

0,77





(0,53-

(0,62-

(0,65-





1,16)

1,10)

0,91)


ANTİFUN GALLER

Ketokonazol

EXVIERA

t keto-

1,15

2,17

Mevcut



+

konazol

(1,09-

(2,05-

değil

Birlikte kullanımı

400 mg günde

ombitasvir/


1,21)

2,29)


kontrendikedir.

bir defa

paritaprevir/





Ombitasvir/paritaprevir/ri


ritonavir

t dasabuvir

1,16

1,42

Mevcut

tonavire ait Kısa Ürün

Mekanizma:



(1,03-

(1,26-

değil

Bilgisine başvurunuz.

Ketokonazol ve



1,32)

1,59)



13/47

dasabuvir/



0,98

1,17

Mevcut


paritaprevir/rito


ombitasvir

(0,90-

(1,11-

değil


navire bağlı



1,06)

1,24)



CYP3A4/P-gp







inhibisyonu.


t paritaprevir

1,37

1,98

Mevcut





(1,11-

(1,63-

değil





1,69)

2,42)



ANTİHİPERLİPİDEMİKLER

Gemfibrozil

EXVIERA

t dasabuvir

2,01

11,25

Mevcut


600 mg günde

+


(1,71-

(9,05-

değil

Birlikte kullanımı

iki defa

Ombitasvir/


2,38)

13,99)


kontrendikedir (bkz.


paritaprevir/

t

1,21

1,38

Mevcut

Bölüm 4.3).

Mekanizma:

ritonavir

paritaprevir

(0,94-

(1,18-

değil


Dasabuvir



1,57)

1,61)



maruziyetindeki







artış, CYP2C8







inhibisyonundan







kaynaklanmak-







tadır ve







paritaprevirdeki







artış, olasılıkla







gemfibrozil







tarafından







OATP1B1







inhibisyonundan







kaynaklanmakta







dır.







ANTİMİKOBAKTERİYELLER

Rifampisin

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Birlikte kullanımı


+

Beklenen:




kontrendikedir (bkz.

Mekanizma:

/ombitasvir/





Bölüm 4.3).

rifampisin

paritaprevir

i dasabuvir





tarafından

/ritonavir

i ombitasvir





CYP3A4/CYP2


i paritaprevir





C8 indüksiyonu







BİGUANİD ORAL ANTİHİPERGLİSEMİK

Metformin

EXVIERA +

i metformin

0,77

0,90

Mevcut

EXVIERA+

500 mg

ombitasvir/par


(0,71-

(0,84-

değil

ombitasvir/paritaprevir/ri

tek doz

itaprevir/riton


0,83)

0,97)


tonavir ile birlikte


avir

^ dasabuvir

0,83

0,86

0,95

alındığında metformin




(0,74-

(0,78-

(0,84-

için doz ayarlaması




0,93)

0,94)

1,07)

gerekli değildir.




0,92

1,01

1,01




ombitasvir

(0,87-

(0,97-

(0,98-





0,98)

1,05)

1,04)




i

0,63

0,80

1,22




paritaprevir

(0,44-

(0,61-

(1,13-





0,91)

1,03)

1,31)


KALSİYUM KANAL BLOKERLERİ

Amlodipin

EXVIERA

t amlodipin

1,26

2,57

Mevcut

Amlodipin dozu %50

5 mg tek doz

+


(1,11-

(2,31-

değil

oranında azaltılmalı ve


ombitasvir/


1,44)

2,86)


hastalar klinik etkiler

Mekanizma:

paritaprevir/

^dasabuvir

1,05

1,01

0,95

açısından izlenmelidir.

ritonavire bağlı

ritonavir


(0,97-

(0,96-

(0,89-


CYP3A4



1,14)

1,06)

1,01)


inhibisyonu.



1,00

1,00

1,00




ombitasvir

(0,95-

(0,97-

(0,97-





1,06)

1,04)

1,04)


14/47



4

0,77

0,78

0,88





paritaprevir

(0,64-

(0,68-

(0,80-






0,94)

0,88)

0,95)



KONTRASEPTİFLER

Etinil estradiol/

EXVIERA

yetinil

1,16

1,06

1,12

Etinilestradiol içeren oral

norgestimat

+

estradiol

(0,90-

(0,96-

(0,94-

kontraseptifler

0,035/0,25 mg

ombitasvir/


1,50)

1,17)

1,33)

kontrendikedir

günde bir defa

paritaprevir/

Norgestimat metabolitleri:


(bkz. Bölüm 4.3).


ritonavir

tnorgestrel

2,26

2,54

2,93






(1,91-

(2,09-

(2,39-



Mekanizma:



2,67)

3,09)

3,57)



olasılıkla,


tnor-

2,01

2,60

3,11



paritaprevir,


elgestromin

(1,77-

(2,30-

(2,51-



ombitasvir ve


2,29)

2,95)

3,85)



dasabuvire bağlı


4dasabuvir

0,51

0,48

0,53



UGT



(0,22-

(0,23-

(0,30-



inhibisyonundan



1,18)

1,02)

0,95)



dolayı.


o-

1,05

0,97

1,00





ombitasvir

(0,81-

(0,81-

(0,88-






1,35)

1,15)

1,12)





4

0,70

0,66

0,87





paritaprevir

(0,40-

(0,42-

(0,67-






1,21)

1,04)

1,14)



Noretindron

EXVIERA

o nor-

0,83

0,91

0,85



(yalnızca

+

etindron

(0,69-

(0,76-

(0,64-

Noretindron veya

progestin içeren

ombitasvir/


1,01)

1,09)

1,13)

EXVIERA +

tablet)

paritaprevir/

o dasabuvir

1,01

0,96

0,95


ombitasvir/paritaprevir/rito

0,35 mg günde

ritonavir


(0,90-

(0,85-

(0,80-


navir için doz ayarlaması

bir defa



1,14)

1,09)

1,13)


gerekli değildir.



o

1,00

0,99

0,97





ombitasvir

(0,93-

(0,94-

(0,90-






1,08)

1,04)

1,03)





t

1,24

1,23

1,43





paritaprevir

(0,95-

(0,96-

(1,13-






1,62)

1,57)

1,80)



DİÜRETİKLER

Furosemid

EXVIERA

tfurosemid

1,42

1,08

Mevcut

Hastalar, klinik etkiler


+


(1,17-

(1,00-

değil


açısından izlenmelidir;

20 mg tek doz

ombitasvir/


1,72)

1,17)


furosemid dozunda %50'ye


paritaprevir/

o dasabuvir

1,12

1,09

1,06

kadar bir azalma gerekli

Mekanizma:

ritonavir


(0,96-

(0,96-

(0,98-


olabilir.

olasılıkla,



1,31)

1,23)

1,14)



paritaprevir,


o

1,14

1,07

1,12

EXVIERA +

ombitasvir ve


ombitasvir

(1,03-

(1,01-

(1,08-


ombitasvir/paritaprevir/rito

dasabuvire bağlı



1,26)

1,12)

1,16)


navir için doz ayarlaması

UGT1A1







gerekli değildir.

inhibisyonundan


o

0,93

0,92

1,26



dolayı.


paritaprevir

(0,63-

(0,70-

(1,16-






1,36)

1,21)

1,38)



HCV ANTİVİRAL

Sofosbuvir

EXVIERA

t sofosbuvir

1,61

2,12

Mevcut

EXVIERA +


+


(1,38-

(1,91-

değil


ombitasvir/paritaprevir/rito


ombitasvir/


1,88)

2,37)



navir ile uygulandığında

15/47

400 mg

paritaprevir/

i GS-

1,02

1,27

Mevcut

sofosbuvir için doz

Günde bir defa

ritonavir

331007

(0,90-

(1,14-

değil

ayarlaması gerekli




1,16)

1,42)


değildir.

Mekanizma:


^ dasabuvir

1,09

1,02

0,85


paritaprevir,



(0,98-

(0,95-

(0,76-


ritonavir ve dasabuvir



1,22)

1,10)

0,95)


tarafından



0,93

0,93

0,92


BCRP ve P-gp


ombitasvir

(0,84-

(0,87-

(0,88-


inhibisyonu



1,03)

0,99)

0,96)





0,81

0,85

0,82




paritaprevir

(0,65-

(0,71-

(0,67-





1,01)

1,01)

1,01)


BİTKİSEL ÜRÜNLER

Sarı kantaron

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Birlikte kullanımı

(St. John's Wort

+

Beklenen:




kontrendikedir (bkz.

hypericum


ombitasvir/





Bölüm 4.3).

perforatum)


paritaprevir/

i dasabuvir






ritonavir

i ombitasvir





Mekanizma:


i paritaprevir





Sarı kantaron







tarafından







CYP3A4







indüksiyonu







HIV ANTİVİRALLER: PROTEAZ İNHİBİTÖRLERİ




HIV ile koenfekte hastalar için genel bir öneri ve kullanılan diğer antiretroviral rejimleri için bölüm 4.4'e

bakınız. Ayrıca ombitasvir/paritaprevir/ritpnavir Kısa Ürün Bilgisine başvurunuz.


Atazanavir

EXVIERA


0,91

1,01

0,90

Atazanavirin önerilen

Günde bir defa

+

atazanavir

(0,84-

(0,93-

(0,81-

dozu, ritonavir olmadan,

300 mg (beraber

ombitasvir/


0,99)

1,10)

1,01)

EXVIERA +

alındığında)

paritaprevir/

^ dasabuvir

0,83

0,82

0,79

ombitasvir/paritatprevir/rit


ritonavir


(0,71-

(0,71-

(0,66-

onavir ile kombine 300

Mekanizma:



0,96)

0,94)

0,94)

mg'dir.

Paritaprevir


i ombitasvir

0,77

0,83

0,89

Atazanavir EXVIERA +

maruziyetlerind



(0,70-

(0,74-

(0,78-

ombitasvir/paritaprevir/rito

eki artış,



0,85)

0,94)

1,02)

navir ile aynı anda

OATP'lerin


i

1,46

1,94

3,26

uygulanmalıdır.

atazanavir


paritaprevir

(1,06-

(1,34-

(2,06-

Ombitasvir/paritaprevir/rit

tarafından



1,99)

2,81)

5,16)

onavirdeki ritonavir dozu,

inhibisyonundan






atazanavirin

kaynaklanabilir.






farmakokinetik açıdan







etkisini artıracaktır.

Atazanavir/

EXVIERA


1,02

1,19

1,68


Ritonavir

+

atazanavir

(0,92-

(1,11-

(1,44-


300/100 mg

ombitasvir/


1,13)

1,28)

1,95)

EXVIERA +

günde bir defa

paritaprevir/

^ dasabuvir

0,81

0,81

0,80

ombitasvir/paritaprevir/rito

(akşamları

ritonavir


(0,73-

(0,71-

(0,65-

navir için doz ayarlaması

uygulanır)



0,91)

0,92)

0,98)

gerekli değildir.

Mekanizma:



0,83

0,90

1,00


Paritaprevir


ombitasvir

(0,72-

(0,78-

(0,89-


maruziyetlerind



0,96)

1,02)

1,13)

Atazanavir ve

eki artış,


i

2,19

3,16

11,95

ombitasvir/paritaprevir/rito

OATP1B1/B3


paritaprevir

(1,61-

(2,40-

(8,94-

navir + dasabuvir

ve CYP3A'nın



2,98)

4,17)

15,98)

kombinasyonu, özellikle

atazanavir






ribavirin hepatit C

tarafından






rejiminin bir parçası

inhibisyonundan






olduğunda, bilirubin

ve CYP3A'nın






düzeylerini artırmaktadır,

ilave ritonavir






bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8.

16/47

dozu tarafından







inhibisyonundan







kaynaklanabilir.







Darunavir

EXVIERA

4darunavir

0,92

0,76

0,52

Darunavirin önerilen dozu,


+


(0,87-

(0,71-

(0,47-

ek ritonavir olmadan,


ombitasvir/


0,98)

0,82)

0,58)

beraber alınan EXVIERA

800 mg günde

paritaprevir/

^dasabuvir

1,10

0,94

0,90

+

bir defa (birlikte

ritonavir


(0,88-

(0,78-

(0,76-

ombitasvir/paritatprevir/rit

alındığında)



1,37)

1,14)

1,06)

onavir ile kombine günde



^ombitasvi

0,86

0,86

0,87

bir defa 800 mg'dir.



r

(0,77-

(0,79-

(0,82-

(Ombitasvir/paritaprevir/ri

Mekanizma:



0,95)

0,94)

0,92)

tonavir'deki ritonavir

Bilinmiyor






dozu, darunavirin



t

1,54

1,29

1,30

farmakokinetik açıdan



paritaprevir

(1,14-

(1,04-

(1,09-

etkisini artıracaktır). Bu




2,09)

1,61)

1,54)

rejim, ileri derecede PI







direnci olmadığında (örn,

Darunavir/

EXVIERA

^darunavir

0,87

0,80

0,57

darunavir ile ilişkili

ritonavir

+


(0,79-

(0,74-

(0,48-

RAM'ların olmaması)


ombitasvir/


0,96)

0,86)

0,67)

kullanılabilir, ayrıca bölüm


paritaprevir/

4dasabuvir

0,84

0,73

0,54

4.4'e bakınız.

600/100 mg

ritonavir


(0,67-

(0,62-

(0,49-


günde iki defa



1,05)

0,86)

0,61)

Ombitasvir/paritaprevir/rit



^ombitasvir

0,76

0,73

0,73

onavir + dasabuvir ile

Mekanizma:



(0,65-

(0,66-

(0,64-

kombine darunavir, ileri

Bilinmiyor



0,88)

0,80)

0,83)

derecede PI direnci olan



4

0,70

0,59

0,83

hastalarda



paritaprevir

(0,43-

(0,44-

(0,69-

önerilmemektedir.




1,12)

0,79)

1,01)


Darunavir/

EXVIERA

tdarunavir

0,79

1,34

0,54

EXVIERA +

ritonavir

+


(0,70-

(1,25-

(0,48-

ombitasvir/paritaprevir/rito


ombitasvir/


0,90)

1,43)

0,62)

navir için doz ayarlaması


paritaprevir/

4dasabuvir

0,75

0,72

0,65

gerekli değildir.

800/100 mg

ritonavir


(0,64-

(0,64-

(0,58-


günde bir defa



0,88)

0,82)

0,72)


(akşam


^ombitasvi

0,87

0,87

0,87


alındığında)


r

(0,82-

(0,81-

(0,80-





0,93)

0,93)

0,95)


Mekanizma:


4

0,70

0,81

1,59


Bilinmiyor


paritaprevir

(0,50-

(0,60-

(1,23-





0,99)

1,09)

2,05)


Lopinavir /

EXVIERA

^lopinavir

0,87

0,94

1,15

Günde iki defa

ritonavir

+


(0,76-

(0,81-

(0,93-

lopinavir/ritonavir

400/100 mg

ombitasvir/


0,99)

1,10)

1,42)

400/100 mg veya günde

günde iki defa

paritaprevir/

^ dasabuvir

0,99

0,93

0,68

bir defa 800/200 mg,


ritonavir


(0,75-

(0,75-

(0,57-

dasabuvir ve

Mekanizma:



1,31)

1,15)

0,80)

ombitasvir/paritaprevir/

Paritaprevir


^ombitasvi

1,14

1,17

1,24

ritonavir kullanımı

maruziyetlerind


r

(1,01-

(1,07-

(1,14-

paritaprevir maruziyetinde

eki artış,



1,28)

1,28)

1,34)

artışa neden olacağından

CYP3A/dışa


t

2,04

2,17

2,36

kontrendikedir (ayrıca

akış


paritaprevir

(1,30-

(1,63-

(1,00-

ombitasvir/paritaprevir/rito

taşıyıcılarının,



3,20)

2,89)

5,55)

navir Kısa Ürün Bilgisine

lopinavir ve






bakınız.)

yüksek dozlarda







ritonavir







tarafından







inhibisyonundan







kaynaklanabilir.







17/47

HIV ANTİVİRALLER: NON-NÜKLEOZİT REVERS TRANSKRİPTAZ İNHİBİTÖRLERİ

Rilpivirin2

Günde bir defa sabahlanyemekle birlikteuygulanan 25mg

Mekanizma:

ritonavir

tarafından

CYP3A

inhibisyonu.

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

trilpivirin

2,55

(2,08

3,12)

3,25

(2,80

3,77)

3,62

(3,12

4,21)

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavirin'in günde bir defarilpivirin ile birlikteuygulaması, yalnızca,bilinen QT uzamasıolmayan ve QT uzamasınayol açacak başka ko-medikasyon almayanhastalarda düşünülmelidir.Kombinasyonunkullanılması halinde, rutinEKG izlemgerçekleştirilmelidir,bölüm 4.4'e bakınız.

EXVIERA

+ombitasvir/paritaprevir/ri tonavir için doz ayarlamasıgerekli değildir.

^dasabuvir

1,18

(1,02

1,37)

1,17

(0,99

1,38)

1,10

(0,89

1,37)

^ombitasvir

1,11

(1,02

1,20)

1,09

(1,04

1,14)

1,05

(1,01

1,08)

t

paritaprevir

1,30

(0,94

1,81)

1,23

(0,93

1,64)

0,95

(0,84

1,07)

Efavirenz/

emtrisitabin/

tenofovir

disoproksil

fumarat

600/300/200 mg günde bir defa

Mekanizma: efavirenztarafındanmuhtemel enzimindüksiyonu.

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

Efavirenz (enzim indükleyicisi) bazlı rejimlerin, paritaprevir/ritonavir + dasabuvirile birlikte uygulanması, ALT'deyükselmelere, ve dolayısı ile çalışmadanerken ayrılmaya yol açtı.

Efavirenz ile birlikte kullanımı kontrendikedir(bkz. Bölüm 4.3).

Nevirapin/

Etravirin

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

Araştırılmamıştır.

Beklenen:

i dasabuvir i ombitasviri paritaprevir

Birlikte kullanımı kontrendikedir. (bkz.Bölüm 4.3)

HIV ANTİVİRALLER: İNTEGRAZ İPLİKÇİK TRANSFER İNHİBİTÖRÜ

Dolutegravir 50 mg

Günde bir defa

Mekanizma:

olasılıkla,

paritaprevir,

dasabuvir ve

ombitasvir

tarafından

UGT1A1

inhibisyonu ve

ritonavir

tarafından

CYP3A4

inhibisyonu

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

i

dolutegravir

1,22

(1,15

1,29)

1,38

(1,30

1,47)

1,36

(1,19

1,55)

EXVIERA +

ombitasvir/paritaprevir/rito navir ile birlikteuygulandığındadolutegravir için dozayarlaması gereklideğildir.

^ dasabuvir

1,01

(0,92

1,11)

0,98

(0,92

1,05)

0,92

(0,85

0,99)

ombitasvir

0,96

(0,89

1,03)

0,95

(0,90

1,00)

0,92

(0,87

0,98)

paritaprevir

0,89

(0,69

1,14)

0,84

(0,67

1,04)

0,66

(0,59

0,75)

18/47

Raltegravir

EXVIERA

t raltegravir

2,33

2,34

2,00

Raltegravir veya


+


(1,66-

(1,70-

(1,17-

EXVIERA +

400 mg günde

ombitasvir/


3,27)

3,24)

3,42)

ombitasvir/paritaprevir/rito

iki defa

paritaprevir/

Birlikte uygulama sırasında, dasabuvir,

navir için doz ayarlaması


ritonavir

paritaprevir ve ombitasvir maruziyetlerinde

gerekli değildir.

Mekanizma:


klinik açıdan anlamlı değişiklikler (geçmiş


paritaprevir,


veriler ile karşılaştırmaya dayanılarak)


ombitasvir ve


gözlenmemiştir.




dasabuvire bağlı







UGT1A1







inhibisyonu.







HIV ANTİVİRALLER: NÜKLEOZİT İNHİBİTÖRLERİ

Abakavir/

EXVIERA

^ abakavir

0,87

0,94


EXVIERA +

lamivudin

+


(0,78-

(0,90-

Mevcut

ombitasvir/paritaprevir/rito

600/300 mg

ombitasvir/


0,98)

0,99)

değil

navir ile birlikte

Günde bir kez

paritaprevir/

i lamivudin

0,78

0,88

1,29

kullanıldığında abakavir


ritonavir


(0,72-

(0,82-

(1,05-

veya lamivudin için doz




0,84)

0,93)

1,58)

ayarlaması gerekli



^ dasabuvir

0,94

0,91

0,95

değildir.




(0,86-

(0,86-

(0,88-





1,03)

0,96)

1,02)





0,82

0,91

0,92




ombitasvir

(0,76-

(0,87-

(0,88-





0,89)

0,95)

0,96)





0,84

0,82

0,73




paritaprevir

(0,69-

(0,70-

(0,63-





1,02)

0,97)

0,85)


Emtrisitabin/

EXVIERA

^emtrisitabin

1,05

1,07

1,09

Emtrisitabin/tenofovir ve

Tenofovir

+


(1,00-

(1,00-

(1,01-

EXVIERA +


ombitasvir/


1,12)

1,14)

1,17)

ombitasvir/paritaprevir/rito

200 mg günde

paritaprevir/

^tenofovir

1,07

1,13

1,24

navir için doz ayarlaması

bir defa /300 mg

ritonavir


(0,93-

(1,07-

(1,13-

gerekli değildir.

günde bir defa



1,24)

1,20)

1,36)




^dasabuvir

0,85

0,85

0,85





(0,74-

(0,75-

(0,73-





0,98)

0,96)

0,98)




^ombitasvir

0,89

0,99

0,97





(0,81-

(0,93-

(0,90-





0,97)

1,05)

1,04)




^paritaprevir

0,68

0,84

1,06





(0,42-

(0,59-

(0,83-





1,11)

1,17)

1,35)


HMG CoA REDÜKTAZ İNHİBİTÖRÜ

Rosuvastatin

EXVIERA

t

7,13

2,59

0,59

Rosuvastatinin maksimum

5 mg günde bir

+

rosuvastatin

(5,11-

(2,09-

(0,51-

günlük dozu, 5 mg

defa

ombitasvir/


9,96)

3,21)

0,69)

olmalıdır (bkz. Bölüm


paritaprevir/

^dasabuvir

1,07

1,08

1,15

4.4).

Mekanizma:

ritonavir


(0,92-

(0,92-

(1,05-


paritaprevir ile



1,24)

1,26)

1,25)

EXVIERA +

OATP1B


^ombitasvir

0,92

0,89

0,88

ombitasvir/paritaprevir/rito

inhibisyonu ve



(0,82-

(0,83-

(0,83-

navir için doz ayarlaması

dasabuvir



1,04)

0,95)

0,94)

gerekli değildir.

paritaprevir, ve


t

1,59

1,52

1,43


ritonavir ile


paritaprevir

(1,13-

(1,23-

(1,22-


BCRP



2,23)

1,90)

1,68)


inhibisyonu.







Pravastatin

EXVIERA

i

1,37

1,82

Mevcut

Pravastatin dozu %50

10 mg günde bir

+

pravastatin

(1,11-

(1,60-

Değil.

oranında azaltılır.

defa

ombitasvir/p


1,69)

2,08)


EXVIERA +


aritaprevir/

^ dasabuvir

1,00

0,96

1,03

ombitasvir/paritaprevir/rito

19/47

Mekanizma:

ritonavir


(0,87-

(0,85-

(0,91-

navir için doz ayarlaması

paritaprevir



1,14)

1,09)

1,15)

gerekli değildir.

tarafından



0,95

0,94

0,94


OATP1B1


ombitasvir

(0,89-

(0,89-

(0,89-


inhibisyonu.



1,02)

0,99)

0,99)





0,96

1,13

1,39




paritaprevir

(0,69-

(0,92-

(1,21-





1,32)

1,38)

1,59)


Fluvastatin

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Fluvastatin ve pitavastatin


+

Beklenen:




ile birlikte kullanımı

Mekanizma:

ombitasvir/





önerilmemektedir (bkz.

pitavastatine

paritaprevir/

t fluvastatin




Bölüm 4.4).

bağlı

OATP1B/BCRP

ritonavir

t pitavastatin




Tedavi süresince,

inhibasyonu


^ dasabuvir




fluvastatin ve pitavastatine geçici bir ara verilmesi

Pitavastatin


^ ombitasvir




önerilmektedir. Tedavi sırasında statin tedavisinin

Mekanizma:






gerekli olması durumunda,

Paritaprevire


^ paritaprevir



dozu azaltılmış pravastatin

bağlı OATP1B






veya rosuvastatine

inhibisyonu






geçilmesi mümkündür.







EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir için dozayarlaması gereklideğildir.

İMMÜNOSÜPRESANLAR

Siklosporin

EXVIERA

t

1,01

5,82

15,8

EXVIERA ve


+

siklosporin

(0,85-

(4,73-

(13,8-

ombitasvir/paritaprevir/rito

30 mg günde bir

ombitasvir/


1,20)

7,14)

18,09)

navir ile birlikte

defa tek doz3

paritaprevir/

4dasabuvir

0,66

0,70

0,76

uygulanmaya


ritonavir


(0,58-

(0,65-

(0,71-

başlandığında

Mekanizma:



0,75)

0,76)

0,82)

siklosporinin toplam

siklosporin


^ombitasvir

0,99

1,08

1,15

günlük dozunun beşte biri,

üzerindeki etki,



(0,92-

(1,05-

(1,08-

günde bir defa

ritonavir



1,07)

1,11)

1,23)

ombitasvir/paritaprevir/rito

tarafından


t

1,44

1,72

1,85

navir ile birlikte verilir.

CYP3A4


paritaprevir

(1,16-

(1,49-

(1,58-

Siklosporin düzeyleri

inhibisyonundan


1,78)

1,99)

2,18)

izlenir ve doz ve/veya doz

kaynaklanmakta



uygulama sıklığı gerekli

dır ve






şekilde ayarlanır.

paritaprevir

maruziyetlerind






EXVIERA +

eki artışın






ombitasvir/paritaprevir/rito

nedeni,






navir için doz ayarlaması

siklosporin

tarafından






gerekli değildir.

OATP/BCRP/P-gp inhibisyonu olabilir.







Everolimus

EXVIERA

t everolimus

4,74

27,1

16,1

Mevcut dozlar ile doz

0,75 mg

+


(4,29-

(24,5-

(14,5-

ayarlaması yapılamadığı

Tek doz

ombitasvir/p


5,25)

30,1)

17,9)4

için everolimusa maruziyet


arit





ciddi derecede arttığından,

Mekanizma:

aprevir/

¦odasabuvir

1,03

1,08

1,14

EXVIERA +

Everolimus

ritonavi


(0,90-

(0,98-

(1,05-

ombitasvir/paritaprevir/

üzerindeki etki

r


1,18)

1,20)

1,23)

ritonavir'in everolimus

20/47

ritonavir

tarafından

CYP3A4

inhibisyonundan

kaynaklanmakta

dır.


^ombitasvir

0,99

(0,95

1,03)

1,02

(0,99

1,05)

1,02

(0,99

1,06)

ile eş zamanlı kullanılması önerilmemektedir.

¦Oparitaprevi

r

1,22

(1,03

1,43)

1,26

(1,07

1,49)

1,06

(0,97

1,16)

Sirolimus 0,5 mgTek doz5

Mekanizma:

Sirolimus

üzerindeki etki

ritonavir

tarafından

CYP3A4

inhibisyonundan

kaynaklanmakta

dır.

EXVIERA

+

ombitas

vir/parit

aprevir/

ritonavir

t sirolimus

6,40

(5,34

7,68)

38,0

(31,5

45,8)

19,6

(16,7-

22,9)6

Sağlanacak fayda risklerin üzerinde olmadığı süreceEXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in sirolimus ileeşzamanlı kullanımıönerilmemektedir (bk.bölüm 4.4). EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in sirolimus ileeşzamanlı olarakkullanılması durumunda,sirolimus haftada 2 kez0,2 mg olarakuygulanmalıdır (her haftaaynı günler olmasıkoşuluyla 3 yada 4 gün araile). Sirolimus kankonsantrasyonları, ardışık3 uygulamada stabilsirolimus konsantrasyonugözlemlenene dek her 4 ila7 günde bir izlenmelidir.Gerektiğinde, sirolimusdozu ve/veya dozlamasıklığı ayarlanmalıdır.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisinintamamlanmasından 5 günsonra; EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisi öncesisirolimus dozu ve dozlamasıklığı, rutin sirolimus kankonsantrasyon takibi iledevam ettirilmelidir.

¦odasabuvir

1,04

(0,89

1,22)

1,07

(0,95

1,22)

1,13

(1,01

1,25)

^ombitasvir

1,03

(0,93

1,15)

1,02

(0,96

1,09)

1,05

(0,98

1,12)

¦Oparitaprevi

r

1,18

(0,91

1,54)

1,19

(0,97

1,46)

1,16

(1,00

1,34)

Takrolimus

2 mg tek doz7

Mekanizma:

Takrolimus

üzerindeki etki,

ritonavir

tarafından

CYP3A4

inhibisyonundan

kaynaklanmakta

dır.

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

ttakrolimus

3,99

(3,21

4,97)

57,1

(45,5

71,7)

16,6

(13,0

21,2)

Sağlanacak fayda risklerin üzerinde olmadığı süreceEXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in takrolimus ileeşzamanlı kullanımıönerilmemektedir (bk.bölüm 4.4).

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in takrolimus ileeşzamanlı kullanılmasıdurumunda, takrolimus,

^dasabuvir

0,85

(0,73

0,98)

0,90

(0,80

1,02)

1,01

(0,91

1,11)

^ombitasvi

r

0,93

(0,88

0,99)

0,94

(0,89

0,98)

0,94

(0,91

0,96)

4

paritaprevir

0,57

(0,42

0,78)

0,66

(0,54

0,81)

0,73

(0,66

0,80)

21/47







EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisininbaşlatıldığı gündeuygulanmamalıdır.Takrolimus tedavisineEXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisininbaşlatıldığı günün ertesigününden itibarentakrolimus kankonsantrasyonlarına göreazaltılmış dozdabaşlanmalıdır. Önerilentakrolimus dozu 7 gündebir 0,5 mg'dır.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikteuygulamanınbaşlangıcında ve birlikteuygulama süresincetakrolimus tam kankonsantrasyonlarıizlenmelidir ve gereklidurumlarda dozu ve/veyadoz uygulama sıklığıayarlanmalıdır.

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisitamamlandığında,takrolimusun uygun dozuve doz uygulama sıklığıtakrolimus kankonsantrasyonlarınındeğerlendirmesine görebelirlenmelidir.

DEMİR ŞELAT

ÖRLERİ

Deferasiroks

EXVIERA

+

ombitasvir/p

aritaprevir/ri

tonavir

Araştırılmamıştır.

Beklenen:

i dasabuvir

Deferasiroks, dasabuvir maruziyetini artırabilir.Dikkatli kullanılmalıdır.

MULTİPL SKLEROZ'DA KULLANILAN TIBBİ ÜRÜNLER

Teriflunomid

EXVIERA

+

ombitasvir/p

aritaprevir/ri

tonavir

Araştırılmamıştır. Beklenen: i dasabuvir

Teriflunomid, dasabuvir maruziyetini artırabilir.Dikkatli kullanılmalıdır.

OPİOİDLER

Metadon

20-120 mg günde bir defa8

EXVIERA

+

ombitasvir/

paritaprevir/

ritonavir

o R-metadon

1,04

(0,98

1,11)

1,05

(0,98

1,11)

0,94

(0,87

1,01)

Metadon ve EXVIERA +ombitasvir/paritaprevir/ritonavir için doz ayarlamasıgerekli değildir.

o S-metadon

0,99

(0,91-

0,99

(0,89-

0,86

(0,76-

22/47




1,08)

1,09)

0,96)




^ paritaprevir/ombitasvir/dasabuvir




(çalışmaların çapraz karşılaştırmasına göre)


Buprenorfin/

EXVIERA

tbuprenorfin

2,18

2,07

3,12

Buprenorfin/nalokson ve

nalokson

+


(1,78-

(1,78-

(2,29-

EXVIERA +


ombitasvir/


2,68)

2,40)

4,27)

ombitasvir/paritaprevir/rito

4-24 mg/1-6 mg

paritaprevir/

tnorbupreno

2,07

1,84

2,10

navir için doz ayarlaması

günde bir defa8

ritonavir

rfin

(1,42-

(1,30-

(1,49-

gerekli değildir.




3,01)

2,60)

2,97)


Mekanizma:


t nalokson

1,18

1,28

Mevcut


ritonavir



(0,81-

(0,92-

değil


tarafından



1,73)

1,79)



CYP3A4


^ paritaprevir/ombitasvir/dasabuvir


inhibisyonu ve


(çalışmaların çapraz karşılaştırmasına göre)


paritaprevir,







ombitasvir ve







dasabuvir







tarafından UGT







inhibisyonu.







KAS GEVŞETİCİLER

Karisoprodol

EXVIERA

4

0,54

0,62

Mevcut

Doz ayarlaması


+

Karisoprodol

(0,47-

(0,55-

değil

karisoprodol için gerekli

250 mg

ombitasvir/


0,63)

0,70)


değildir.

Tek doz

paritaprevir/

^ dasabuvir

0,96

1,02

1,00



ritonavir


(0,91-

(0,97-

(0,92-

Klinik olarak endike

Mekanizma:



1,01)

1,07)

1,10)

olması durumunda doz

ritonavir



0,98

0,95

0,96

arttırılır.

tarafından


ombitasvir

(0,92-

(0,92-

(0,92-


CYP2C19



1,04)

0,97)

0,99)


indüksiyonu



0,88

0,96

1,14




paritaprevir

(0,75-

(0,85-

(1,02-





1,03)

1,08)

1,27)


Siklobenzaprin

EXVIERA

4

0,68

0,60

Mevcut

Doz ayarlaması

5 mg

+

Siklobenzapr

(0,61-

(0,53-

değil

Siklobenzaprin için gerekli

Tek doz

ombitasvir/

in

0,75)

0,68)


değildir.


paritaprevir/






Mekanizma:

ritonavir

^ dasabuvir

0,98

1,01

1,13

Klinik olarak endike

olasılıkla



(0,90-

(0,96-

(1,07-

olması durumunda doz

ritonavir



1,07)

1,06)

1,18)

arttırılır.

tarafından



0,98

1,00

1,01


CYP1A2


ombitasvir

(0,92-

(0,97-

(0,98-


indüksiyonundan



1,04)

1,03)

1,04)


dolayı azalma



1,14

1,13

1,13




paritaprevir

(0,99-

(1,00-

(1,01-





1,32)

1,28)

1,25)


NARKOTİK AĞRI KESİCİLER

Parasetamol

EXVIERA


1,02

1,17

Mevcut

EXVIERA+

(sabit doz

+

Parasetamol

(0,89-

(1,09-

değil

ombitasvir/paritaprevir/rito

hidrokodon/para

ombitasvir/p


1,18)

1,26)


navir ile birlikte

setamol)

aritaprevir/ri

^ dasabuvir

1,13

1,12

1,16

uygulandığında

300 mg

tonavir



(1,05-

(1,08-

parasetamol için doz

Tek doz



(1,01-

1,19)

1/25)

ayarlaması gerekli




1,26)



değildir.



^ ombitasvir

1,01

0,97

0,93





(0,93-

(0,93-

(0,90-





1,10)

1,02)

0,97)




^ paritaprevir

1,01

1,03

1,10





(0,80-

(0,89-

(0,97-





1,27)

1,18)

1,26)


23/47

Hidrokodon

EXVIERA

t hidrokodon

1,27

1,90

Mevcut

EXVIERA+

(sabit doz

+


(1,14-

(1,72-

değil

ombitasvir/paritaprevir/rito

hidrokodon/

ombitasvir/p


1,40)

2,10)


navir ile birlikte

parasetamol)

aritaprevir/ri

Dasabuvir, ombitasvir ve paritaprevir

uygulandığında


tonavir

değişimleri yukarıda parasetamol için

hidrokodon dozunun

5 mg


gösterildiği gibidir.



%50'ye kadar azaltılması

Tek doz






ve/veya klinik izlem







düşünülmelidir.

Mekanizma:







ritonavir







tarafından







CYP3A4







inhibisyonu







PROTON POMPA İNHİBİTÖRLERİ

Omeprazol

EXVIERA

4 omeprazol

0,62

0,62

Mevcut

Klinik olarak endike


+


(0,48-

(0,51-

değil

olması durumunda, daha

40 mg günde bir

ombitasvir/


0,80)

0,75)


yüksek omeprazol dozları

defa

paritaprevir/

odasabuvir

1,13

1,08

1,05

kullanılmalıdır.


ritonavir


(1,03-

(0,98-

(0,93-


Mekanizma:



1,25)

1,20)

1,19)

EXVIERA +

ritonavir


oombitasvir

1,02

1,05

1,04

ombitasvir/paritaprevir/rito

tarafından



(0,95-

(0,98-

(0,98-

navir için doz ayarlaması

CYP2C19



1,09)

1,12)

1,11)

gerekli değildir.

indüksiyonu.


o-

1,19

1,18

0,92




paritaprevir

(1,04-

(1,03-

(0,76-





1,36)

1,37)

1,12)


Esomeprazol

EXVIERA

Araştırılmamıştır.



Klinik olarak endike


+

Beklenen:




olması durumunda daha

Lansoprazol

ombitasvir/





yüksek


paritaprevir/

4 esomeprazol, lansoprazol


esomeprazol/lansoprazol

Mekanizma

ritonavir





dozlarının kullanımı

Ritonavir






gerekebilir.

tarafından







CYP2C19







indüksiyonu







SEDATİFLER / HİPNOTİKLER

Zolpidem

EXVIERA

o zolpidem

0,94

0,95

Mevcut

Zolpidem veya EXVIERA

5 mg tek doz

+


(0,76-

(0,74-

değil

+


ombitasvir/


1,16)

1,23)


ombitasvir/paritaprevir/rito


paritaprevir/

odasabuvir

0,93

0,95

0,92

navir için doz ayarlaması


ritonavir


(0,84-

(0,84-

(0,83-

gerekli değildir.




1,03)

1,08)

1,01)




oombitasvir

1,07

1,03

1,04





(1,00-

(1,00-

(1,00-





1,15)

1,07)

1,08)




4

0,63

0,68

1,23




paritaprevir

(0,46-

(0,55-

(1,10-





0,86)

0,85)

1,38)


Diyazepam

EXVIERA

4diyazepam

1,18

0,78


Doz ayarlaması diyazepam


+


(1,07-

(0,73-


için gerekli değildir.

2 mg

ombitasvir/p


1,30)

0,82)

uegıı


Tek doz

aritaprevir/ri

4

1,10

0,56

Mevcut

Klinik olarak endike


tonavir

nordiazepam

(1,03-

(0,45-

değil

olması durumunda doz

Mekanizma:



1,19)

0,70)


arttırılır.

ritonavir


^ dasabuvir

1,05

1,01

1,05


tarafından



(0,98-

(0,94-

(0,98-


CYP2C19



1,13)

1,08)

1,12)


indüksiyonu



1,00

0,98

0,93


24/47



ombitasvir

(0,93-

(0,93-

(0,88-





1,08)

1,03)

0,98)





0,95

0,91

0,92




paritaprevir

(0,77-

(0,78-

(0,82-





1,18)

1,07)

1,03)


Alprazolam

EXVIERA

t alprazolam

1,09

1,34

Mevcut

Hastaların klinik izlemi


+


(1,03-

(1,15-

değil

önerilmektedir. Klinik

0,5 mg tek doz

ombitasvir/


1,15)

1,55)


yanıta göre, alprazolam


paritaprevir/

odasabuvir

0,93

0,98

1,00

dozunda bir azalma

Mekanizma:

ritonavir


(0,83-

(0,87-

(0,87-

düşünülebilir.

ritonavir



1,04)

1,11)

1,15)


tarafından


oombitasvir

0,98

1,00

0,98

EXVIERA +

CYP3A4



(0,93-

(0,96-

(0,93-

ombitasvir/paritaprevir/rito

inhibisyonu



1,04)

1,04)

1,04)

navir için doz ayarlaması



o-

0,91

0,96

1,12

gerekli değildir.



paritaprevir

(0,64-

(0,73-

(1,02-





1,31)

1,27)

1,23)


TİROİD HORMONLARI

Levotiroksin

EXVIERA

Araştırılmamıştır.

Levotiroksin için klinik


+

Beklenen:

izlem ve doz ayarlaması

Mekanizma:

ombitasvir/p


gerekebilir.

paritaprevir,

ombitasvir ve

dasabuvir

tarafından

UGT1A1

inhibisyonu

aritaprevir/ri

tonavir

t levotiroksin


1. Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte EXVIERA, 800/200 mg lopinavir/ritonavir ile birliktegünde bir defa (akşamları) uygulanmıştır. DAA'ların ve lopinavirin Cmaks ve EAA üzerindeki etkisi,günde iki defa 400/100 mg lopinavir/ritonavir'in ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve EXVIERA ilebirlikte uygulandığında gözlemlenene benzer idi.

2. Çalışmada,rilpivirinde yine akşamları yemek ile birlikte ve EXVIERA +

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in beraber alındığı akşam yemeğinden 4 saat sonra olacak şekilde uygulandı. Rilpivirin maruziyetleri üzerindeki etki, sabah yemekle birlikte alınan rilpivirin'inEXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulandığında gözlemlenen ile benzer idi.

3. Siklosporin, tek başına 100 mg dozunda ve EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte30 mg dozunda uygulandı. EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile etkileşim için doza görenormalize edilmiş siklosporin oranları gösterilmiştir.

4. Ci2= Tek doz everolimusu takiben 12. saatteki konsantrasyon.

5. Sirolimus, tek başına 2 mg dozunda ve EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte0,5 mg dozunda uygulandı. EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile etkileşim için doza görenormalize edilmiş sirolimus oranları gösterilmiştir.

6. C24= Tek doz siklosporin, takrolimus yada sirolumusu takiben 24. saatteki konsantrasyon.

7. Takrolimus, tek başına 2 mg dozunda ve EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte2 mg dozunda uygulandı. EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile etkileşim için doza görenormalize edilmiş takrolimus oranları gösterilmiştir.

8. Metadon, buprenorfin ve nalokson için bildirilen doza göre normalize edilmiş parametreler.

Not: EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir için kullanılan dozlar şu şekilde idi: günde bir defa paritaprevir 150 mg, ritonavir 100 mg, ombitasvir 25 mg ve EXVIERA 400 mg günde iki defa veya 250 mggünde iki defa. EXVIERA + ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, karbamazepin, gemfibrozil, ketokonazol vesulfametoksazol/trimetoprim ile ilaç etkileşimi çalışmaları haricinde, bütün ilaç etkileşimi çalışmalarındaçoklu doz olarak uygulandı._Pediyatrik popülasyon:

İlaç etkileşimi çalışmaları, yalnızca yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

25/47

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

EXVIERA, ribavirin ile kombine kullanılması sırasında, kadın hastalarda ve erkek hastaların kadın partnerlerinde gebeliğin önlenmesi yönünde aşırı dikkatli olunmalıdır (Ek bilgi içinribavirin Kısa Ürün Bilgilerine bakınız). Ribavirine maruz kalan bütün hayvan türlerindeönemli teratojenik ve/veya embriyosidal etkiler gösterilmiştir; bu nedenle, ribavirin, hamileolan kadınlarda ve ayrıca hamile olan kadınların erkek partnerlerinde kontrendikedir (bkz.Bölüm 4.3).

Kadın hastalar:

Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar EXVIERA ile birlikte ribavirin ile tedavi sırasında ve tedavinin sona ermesinden sonra 4 ay boyunca, güvenilir birkontrasepsiyon yöntemi kullanmadıkları sürece, tedavi boyunca ribavirin almamalıdır.

Erkek hastalar ve kadın partnerleri:

Erkek hastaların veya çocuk doğurma potansiyeline sahip kadın partnerlerinin, ribavirin tedavisi süresince ve tedaviden sonra 7 ay boyunca etkilibir doğum kontrolü yöntemi kullanmaları gereklidir.

Etinilestradiol, EXVIERA ile kombine kullanımda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). Spesifik hormonal kontraseptiflere ilişkin ilave bilgiler için bölümler 4.3'e ve 4.4'e bakınız.

Gebelik dönemi

EXVIERA'nın hamile kadınlarda kullanımına ilişkin veriler çok sınırlıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelisim / doğum ya da doğum sonrası gelişimile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm5.3). Tedbir amaçlı olarak, EXVIERA'nın gebelik sırasında kullanımından kaçınılması tercihedilmelidir.

Ribavirin'in, EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulanması durumunda, gebelik sırasında ribavirin kullanımı ile ilgili kontrendikasyonlar geçerlidir(ayrıca, ribavirinin Kısa Ürün Bilgilerine bakınız).

Laktasyon dönemi

EXVIERA'nın ve metabolitlerinin, insanda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlardaki mevcut farmakokinetik veriler, dasabuvirin ve metabolitin sütte atılımınıgöstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). Emzirilen bebeklerde tıbbi üründen kaynaklanan adversreaksiyonlar potansiyeli nedeniyle, terapinin anne için önemi dikkate alınarak, emzirmeninkesilmesi veya EXVIERA ile tedavinin kesilmesi yönünde bir karar alınmalıdır. Ribavirininbirlikte uygulandığı hastalar için, ribavirinin Kısa Ürün Bilgilerine başvurunuz.

Üreme yeteneği / Fertilite

EXVIERA'nın, fertilite üzerindeki etkisine ilişkin insan verileri mevcut değildir. Hayvan çalışmaları, fertilite üzerinde zararlı etkileri göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

26/47

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve ribavirin ile kombine EXVIERA ile tedavi sırasında yorgunluk bildirilmiştir. Hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti


Güvenlilik özeti, ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir alan 2.600'den fazla hastadaki Faz 2 ve 3 klinikçalışmalardan elde edilen birleştirilmiş verilere dayanmaktadır.

Ribavirin ile birlikte EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir alan hastalarda en yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar (hastaların %20'sinden daha fazlası) yorgunluk ve bulantı idi.Advers reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi kalıcı olarak bırakan hastaların oranı %0,2 (5/2.044)idi ve hastaların %4,8'inde (99/2.044) advers reaksiyonlar nedeniyle ribavirin dozu azaltıldı.

Ribavirin olmaksızın EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisi alan hastalarda, tipik olarak ribavirin ile ilişkilendirilen advers reaksiyonlara (örneğin kusma, uykusuzluk,anemi) daha az rastlanmıştır ve hiçbir hasta (0/588) advers reaksiyonlara bağlı olarak tedaviyikalıcı olarak bırakmamıştır.

EXVIERA ve ombitasvir/ paritaprevir/ritonavirin'in sirozu olmayan ve kompanse sirozu olan hastalardaki güvenlilik profili, ribavirinin tedavi rejiminin bir parçası olması durumundageçici hiperbilirubinemi oranlarındaki artış haricinde benzerdir.

Advers reaksiyonların tablo halindeki listesi


Ribavirin ile veya ribavirin olmadan EXVIERA'nın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombinasyonuna dair advers reaksiyonlar Tablo 3'de verilmiştir. Bu reaksiyonlar, EXVIERAile en azından makul bir olasılık dahilinde ve arasında nedensel bir ilişki bulunan adversreaksiyonlardır. Tablo 3'te sunulan advers reaksiyonların büyük çoğunluğu, EXVIERA veparitaprevir/ombitasvir/ritonavir içeren rejimlerdeki derece 1 şiddetindedir.

Advers reaksiyonlar, aşağıda, sistem organ sınıfına ve sıklığa göre liste halinde verilmektedir. Sıklıklar, aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Tablo 3 -Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

ile kombine EXVIERA ile be

irlenen istenmeyen etkiler

Sıklık

EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/rito

navir

+ ribavirin*

N = 2.044

EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavirN = 588

Kan ve lenf sistemi hastalıkları


Yaygın
Anemi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları


Yaygın olmayan
Dehidrasyon

27/47

Psikiyatrik hastalıklar


Çok yaygın
Uykusuzluk

Gastrointestinal hastalıklar


Çok yaygın
Bulantı, diyare

Yaygın
Kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Çok yaygın
Pirurit

Yaygın

Pirurit
Seyrek
Anjiyoödem
Anjiyoödem

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar


Çok yaygın
Asteni, yorgunluk

* Veriler , sirozu olan hastalar dahil, Faz 2 ve 3 çalışmalardaki bütün genotip 1 enfeksiyonu olan hastalan içermektedir. Not: Laboratuvar anormallikleri için, Tablo 4'e başvurunuz.

Seçilmiş istenmeyen etkilerin tanımıLaboratuvar Anormallikleri


Laboratuvar parametrelerindeki değişikliklerden seçilmiş olanlar, Tablo 4'de tanımlanmaktadır. Basitleştirmek amacıyla, yan yana tablo halinde gösterim kullanılmıştır;çalışma tasarımlarındaki farklılıklar nedeniyle, çalışmalar arasında doğrudan karşılaştırmayapılmamalıdır.

Tablo 4 - Seçilmiş laboratuvar parametrelerindeki değişiklikler



SAPPHIRF. I ve II

PEARL II, III ve IV

TURQUOISE II (sirozu olan hastalar)


EXVIERA ve

EXVIERA ve

EXVIERA ve

Laboratuvar

parametreleri

ombitasvir/paritaprevir /ritonavir + ribavirin

ombitasvir/paritaprevir

/ritonavir

ombitasvir/paritaprevir /ritonavir + ribavirin


12 Hafta

12 Hafta

12 veya 24 Hafta


N = 770

N = 509

N = 380


n (%)

n (%)

n (%)

ALT

>5-20 x ULN* (Derece 3)

6/765 (%0,8)

1/509 (%0,2)

4/380 (%1,1)

>20 x ULN (Derece 4)

3/765 (%0,4)

0

2/380 (%0,5)

Hemoglobin

<100-80 g/L (Derece 2)

41/765 (%5,4)

0

30/380 (%7,9)

<80-65 g/L (Derece 3)

1/765 (%0,1)

0

3/380 (%0,8)

<65 g/L (Derece 4)

0

0

1/380 (%0,3)

Total Bilirubin

>3-10 x ULN (Derece 3)

19/765 (%2,5)

2/509 (%0,4)

37/380 (%9,7)

>10 x ULN (Derece 4)

1/765 (%0,1)

0

0

*ULN: Test laboratuvarına göre normalin üst limiti.

Serum ALT yükselmeleri


Ribavirin ile birlikte ve ribavirin olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile yapılan klinik çalışmaların birleştirilmesi ile yapılan analizde, hastaların %1'inde tedaviyebaşlanmasından sonra normalin üst limitinin (ULN) 5 katından daha yüksek serum ALTdüzeylerinin meydana geldiği görülmüştür. Bu tür yükselmelerin insidansı, eşlik eden biretinilestradiol içeren ilaç kullanmakta alan kadınlarda %26 olduğundan bu tür ilaçlarEXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kontrendikedir. Hormon replasman tedavisiiçin yaygın olarak kullanılan diğer tipteki sistemik estrojenler (örn., estradiol ve konjügeestrojenler) ile ALT yükselmelerinin insidansında bir artış gözlenmemiştir. ALTyükselmeleri, tipik olarak asemptomatik idi ve genellikle tedavinin ilk 4 haftası içerisinde

28/47

meydana geldi (ortalama süre 20 gün, aralık 8-57 gün) ve çoğu devam eden tedaviyle iyileşti. İki hasta ALT yükselmesi nedeniyle EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir rejiminibıraktı, bunlardan biri etinilestradiol de kullanıyordu. Üç hasta EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavire bir ila yedi gün süreyle ara verdi, bunlardan birietinilestradiol de kullanıyordu. Bu ALT yükselmelerinin çoğu geçiciydi ve EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile ilişkili olarak değerlendirildi. ALT'deki yükselmelergenellikle bilirubin yüksekliği ile ilişkili değildi. Siroz, ALT yükselmesi için bir risk faktörüdeğildi (bkz. Bölüm 4.4).

Serum bilirubininde yükselmeler


EXVIERA ve ribavirin ile birlikte ombitasvir/paritaprevir/ritonavir alan hastalarda, paritaprevir tarafından OATP1B1/1B3 bilirubin taşıyıcılarının inhibisyonu ve ribavirintarafından indüklenen hemoliz ile bağlantılı serum bilirubin düzeyinde geçici yükselmeler(sıklıkla indirek) gözlemlenmiştir. Bilirubin artışları, tedavinin başlatılmasından sonrameydana gelerek 1. çalışma haftasında doruk yaptı ve genellikle devam eden tedavi ilebirlikte iyileşti. Bilirubin yükselmeleri, aminotransferaz yükselmeleri ile ilişkilendirilmedi.İndirek bilirubin yükselmelerinin sıklığı, ribavirin almamış hastalar arasında daha düşüktü.

Karaciğer transplantı alıcıları


EXVIERA, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve ribavirin uygulanan (immünosüpresan ilaçlarına ek olarak), HCV ile enfekte transplant alıcılarındaki genel güvenlilik profili, bazıadvers reaksiyonların sıklığı artmış olmasına karşın, faz 3 klinik çalışmalarda EXVIERA,ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve ribavirin ile tedavi edilen hastalardakine benzerdi. 10hastada (%29,4), başlangıç hemoglobin düzeyi sonrasında 10 g/dL'nin altında olan en az birhemoglobin düzeyi saptandı. 34 hastadan 10'unda (%29,4), hemoglobin düşüşüne bağlıribavirin dozu modifiye edildi ve %2,9'unda (1/34) ribavirine ara verildi. Ribavirin dozununmodifikasyonu, KVY (kalıcı virolojik yanıt) oranlarını etkilemedi. 5 hastada eritropoetingerekli oldu ve bu hastaların tümünde ribavirin başlangıç dozu günde 1000 ila 1200 mg idi.Hiçbir hasta kan nakli almadı.

HIV/HCV ile ko-enfekte hastalar


HCV/HIV-1 ile ko-enfekte olmuş hastalardaki genel güvenlilik profili, HCV ile mono-enfekte olan hastalardakine benzerdi. 17 hastada (%27,0) toplam bilirubinde >3 x ULN geçiciyükselmeler (çoğunlukla indirek) meydana geldi; bu hastalardan 15'i atazanavir alıyordu.Hiperbilirubinemisi olan hastaların hiçbirinde, aminotransferazlarda eşlik eden yükselmelerolmadı.

Şiddetli böbrek yetmezliği olan veya son evre böbrek hastalığı (SEBH) görülen sirozu olan veya olmayan GT1 ile enfekte hastalar


Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, şiddetli böbrek yetmezliği olan veya SEBH görülen sirozuolan veya olmayan genotip 1 ile enfekte 68 hastada değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).Ribavirin kullanımı durumunda buna bağlı serum hemoglobinindeki düşüş nedeniylemüdahale gereken hastalar dışında, şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalardaki genelgüvenlilik profili şiddetli böbrek yetmezliği olmayan hastalar ile yürütülen önceki Faz 3çalışmalarda görülen güvenlilik profili ile benzerdir. Ortalama başlangıç hemoglobin seviyesi12,1 g/dL idi ve ribavirin alan hastalar için tedavi sonundaki hemoglobinde ortalama düşüş1,2 g/dL idi. Ribavirin alan 50 hastadan 39'unda ribavirin tedavisinin kesilmesi gerekmiştirve bu hastaların 11'i eritropoetin ile tedavi edilmiştir. Dört hastada < 8 g/dL hemoglobin

29/47

düzeyi görülmüştür. İki hasta kan transfüzyonu almıştır. Ribavirin almayan GT1b ile enfekte 18 hastada anemi yan etkisi görülmemiştir. Ribavirin olmaksızın EXVIERA ile birlikte veyaEXVIERA olmaksızın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavisi, 18 GT1a ve GT4 ile enfektehastada değerlendirilmiştir, bu hastalarda anemi yan etkisi görülmemiştir.

Pazarlama sonrası advers reaksiyonlar


Aşağıda yer alan pazarlama sonrası advers reaksiyonlar, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte, ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmaksızın EXVIERA tedavisi sırasındagözlenmiştir. Bu olayların sıklığı bilinmemektedir. Advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfınagöre sunulmaktadır.

Bağışıklık sistemi bozuklukları:

Anafilaktik reaksiyonlar

Hepatobiliyer hastalıklar:Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

EXVIERA'nın 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde güvenliliği değerlendirilmemiştir. Hiçbir veri mevcut değildir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Sağlıklı hastalara uygulanan dokümante edilmiş en yüksek dasabuvir tek dozu 2 g'dır. EXVIERA'nın çalışmayla ilgili istenmeyen etkiler veya klinik açıdan anlamlı laboratuvaranormallikleri gözlenmemiştir. Doz aşımı durumunda, herhangi bir advers reaksiyon belirtisiveya bulgusu açısından izlem ve hemen uygun semptomatik tedavinin başlatılmasıönerilmektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için direkt etkili antiviraller ATC kodu: J05AP09

Etki mekanizması:


EXVIERA, NS5B geni tarafından kodlanan viral genomun replikasyonu için temel önem taşıyan HCV RNA-bağımlı RNA polimerazın, nükleozid olmayan bir inhibitörüdür.

EXVIERA, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulandığında ayrı etki mekanizmaları ile HCV'ye etki eder. Birden fazla basamakta örtüşmeyen direnç profillerinesahip üç doğrudan etkili antiviral ajan ile viral yaşam döngüsünü hedefler.Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in farmakolojik özellikleri için Kısa Ürün Bilgisinebaşvurunuz.

30/47

Hücre kültüründe ve biyokimyasal çalışmalarda aktivite


HCV replikon hücre kültürü analizlerinde, EXVIERA,nın genotip 1a-H77 ve 1b-Con1 suşlarına karşı EC50 değeri, sırasıyla 7,7 ve 1,8 nM idi. EXVIERA'nın replikon aktivitesi %40insan plazması varlığında 12 ila 13 kat azaldı. EXVIERA'nın, HCV replikon hücre kültürüanalizlerinde, daha önce tedavi almamış genotip 1a ve 1b izolatları panelinden NS5B içerenreplikonlara karşı ortalama EC50 değeri, sırasıyla 0,77 nM (aralık: 0,4 ila 2,1 nM; n=11) ve0,46 nM (aralık: 0,2 ila 2 nM; n=10) idi. Biyokimyasal analizlerde, dasabuvir bir genotip 1ave 1b polimerazlar panelini, 4,2 nM (aralık: 2,2 ila 10,7 nM; n=7) ortalama IC50 değeri ileinhibe etti.

EXVIERA'nın M1 metaboliti, HCV replikon hücre kültürü analizlerinde, genotip 1a-H77 ve 1b-Con1 suşlarına karşı, sırasıyla 39 ve 8 nM EC50 değerlerine sahipti ve M1 metabolitininaktivitesi %40 insan plazması varlığında 3 ila 4 kat azalmıştı. EXVIERA, biyokimyasalanalizlerde HCV 2a, 2b, 3a ve 4a genotiplerinden elde edilen NS5B polimerazlara karşıazalmış aktiviteye sahipti (IC50 değerleri, 900 nM ila >20 mcM aralığında yer almıştır).

Direnç


Hücre kültüründe


EXVIERA'ya karşı direnç gelişimi sırasıyla NS5B varyantı tarafından gerçekleşmektedir. Bunlar hücre kültürlerinde yada Faz 2b ve 3 klinik çalışmalarda fenotipik olarak uygungenotip 1a yada 1b replikonlarına karakterize edilmiştir.

Genotip la'da, HCV NS5B'deki C316Y, M414T, Y448H, A553T, G554S, S556G/R, ve Y561H sübstitüsyonları, dasabuvire hassasiyeti azalttı. Genotip 1a replikonunda, dasabuvirinaktivitesi, sırasıyla, M414T, S556G veya Y561H sübstitüsyonları tarafından, 21- ila 32-kat veA553T, G554S veya S556R sübstitüsyonları tarafından, 152- ila 261-kat ve C316Y ve Y448Hsübstitüsyonları tarafından, 1472- ve 975-kat azaltıldı. G558R ve D559G/N tedavi ile ortayaçıkan sübstitüsyonlar olarak gözlemlendi, ancak düşük replikasyon kapasitesinden dolayıdasabuvirin bu varyantlara karşı aktivitesi değerlendirilemedi. Genotip 1b'de, HCVNS5B'deki C316N, C316Y, M414T, Y448H ve S556G sübstitüsyonları, dasabuvirehassasiyeti azalttı. Genotip 1b replikonunda, dasabuvirin aktivitesi, C316N ve S556Gsübstitüsyonları tarafından, 5 ve 11 kat; M414T veya Y448H sübstitüsyonları tarafından, 46-kat ve C316Y sübstitüsyonu tarafından, 1569 kat azaltıldı. Dasabuvir, nükleozit bağlanmayerindeki S282T, alt başparmak (lower thumb) bölgesindeki M423T ve üst başparmak (upperthumb) bölgesindeki P495A/S, P496S veya V499A sübstitüsyonlarını içeren replikonlarakarşı tam aktivitesini korudu.

Başlangıçtaki HCVsübstitüsyonlarmm/polimorfizmlermm tedaviye cevap üzerindeki etkisi

Önerilen bu rejimlerde başlangıç NS3/4A, NS5A veya NS5B sübstitüsyonları/polimorfizmleriile tedaviye cevap arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla, Faz 2b ve 3 klinik çalışmalardaribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan dasabuvir, ombitasvir ve paritaprevir ile tedaviedilmiş olan genotip 1 HCV enfeksiyonuna sahip hastaların havuzlanmış bir analiziyürütüldü.

Bu analizdeki 500'ün üzerindeki genotip 1a başlangıç numunesinde, en sık gözlenen direnç-ilişkili varyantlar NS5A'da M28V (%7,4) ve NS5B'de S556G (%2,9) idi. NS3'de büyük ölçüde yaygın bir polimorfizm (örneklerin %41,2'si) olmasına karşın, Q80K paritapevir'ekarşı minimal dirençgelişimine yol açmaktadır. NS3'de, R155 ve D168 amino asit

31/47

pozisyonlarındaki direnç-ilişkili varyantlar başlangıçta nadiren (%1'den daha az) gözlemlendi.Bu analizdeki 200'ün üzerindeki genotip 1b başlangıç numunesinde en sıkgözlemlenen direnç-ilişkili varyantlar, NS5A'da Y93H (%7,5) ve NS5B'de C316N (%17) veS556G (%15) idi. HCV genotip 1a ve 1b ile enfekte olmuş hastalarda önerilen tedavi rejimleriile gözlemlenen düşük virolojik başarısızlık oranları göz önüne alındığında, başlangıçvaryantlarının varlığının, KVY elde edilmesi olasılığı üzerindeki az bir etkiye sahip olduğugörülmektedir.

Klinik çalışmalarda


Faz 2b ve 3 klinik çalışmalarda, ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan dasabuvir, ombitasvir ve paritaprevir içeren rejimler ile tedavi edilmiş olan (8, 12 veya 24 hafta süreyle),HCV genotip 1 ile enfekte olmuş 2.510 hasta içerisinden, toplam 74 hastada (%3) virolojikbaşarısızlık (başlıca, tedavi sonrası nüks) meydana gelmiştir. Tedavi ile ortaya çıkanvaryantlar ve onların bu virolojik başarısızlık popülasyonlarındaki prevalansı Tablo 5'degösterilmiştir. Genotip 1a ile enfekte olmuş 67 hastada, NS3 varyantları 50 hastadagözlenmiştir, NS5A varyantları 46 hastada gözlenmiştir, NS5B varyantları 37 hastadagözlenmiştir ve tedavi ile ortaya çıkan varyantlar, 30 hastada her 3 ilaç hedefindegörülmüştür. Genotip 1b ile enfekte olmuş 7 hastada, tedavi ile ortaya çıkan varyantlar,NS3'de 4 hastada, NS5A'da 2 hastada ve hem NS3'de hem de NS5A'da 1 hastadagözlenmiştir. Genotip 1b ile enfekte olmuş hastalardan hiçbirinde 3 ilaç hedefinin hepsindebirden tedavi ile ortaya çıkan varyantlar gözlenmemiştir.

Tablo 5 - Faz 2b ve 3 klinik çalışmalarda RBV ile birlikte veya RBV olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir tedavi rejimlerinin birleştirilmişanalizinde, tedavi ile birlikte ortaya çıkan amino asit sübstitüsyonları (N=2510)

Hedef

Ortaya çıkan aminoasit sübstitüsyonları a

Genotip 1a

N=67 b % (n)

Genotip 1b

N=7 % (n)

NS3

V551c

6 (4)

--

Y56Hc

9 (6)

42,9 (3)d

I132Vc

6 (4)

--

R155K

13,4 (9)

--

D168A

6 (4)

--

D168V

50,7 (34)

42,9 (3)d

D168Y

7,5 (5)

--

V36Ac, V36Mc, F43Lc, D168H, E357Kc

<%5

--

NS5A

M28T

20,9 (14)

--

M28Ve

9 (6)

--

Q30Re

40,3 (27)

--

Y93H


28,6 (2)

H58D, H58P, Y93N

<%5

--

NS5B

A553T

6,1 (4)

--

S556G

33,3 (22)

--

C316Y, M414T, G554S, S556R, G558R, D559G, D559N, Y561H

<%5

--

a. Aynı alt tipe sahip en az 2 hastada gözlemlenmiştir.

b. NS5B hedefi için N=66.

c. Sübstitüsyonlar, NS3 pozisyon R155 veya D168'deki diğer ortaya çıkan varyantlar ile kombinegözlemlendi.

d. Genotip 1b ile enfekte hastalarda kombine gözlemlendi.

e. Hastaların %6'sında (4/67) kombine gözlemlendi.

Not: Aşağıdaki varyantlar, hücre kültürü içerisinde seçilmiştir, ancak tedavi ile birlikte ortaya çıkmamıştır: NS3 varyantları, genotip 1a'da A156T, ve genotip 1b'de R155Q ve D168H; NS5A

32/47

varyantları, genotip la'da Y93C/H, ve genotip lb'de L28M, L31F/V veya P58S ile kombine L31F/V veya Y93H; ve NS5B varyantları, genotip la'da Y448H, ve genotip lb'de M414T ve Y448H.

Direnç ile ilişkili sübstitüsyonların persistansı


NS5B, NS5A ve NS3'deki, sırasıyla, dasabuvir, ombitasvir ve paritaprevir direnci ile ilişkili amino asit sübstitüsyonlarının persistansı, Faz 2b çalışmalarda genotip 1a ile enfekte olmuşhastalarda değerlendirildi. 34 hastada, NS5B'de, dasabuvir tedavisi ile birlikte ortaya çıkanM414T, G554S, S556G, G558R veya D559G/N varyantları gözlemlendi. 32 hastadaNS5A'da, ombitasvir tedavisi ile birlikte ortaya çıkan M28T, M28V veya Q30R varyantlarıgözlemlendi. 47 hastada NS3'de, paritaprevir tedavisi ile birlikte ortaya çıkan V36A/M,R155K veya D168V varyantları gözlemlendi.

NS3 varyantları V36A/M ve R155K ile NS5B varyantları M414T ve S556G tedavi sonrası 48. haftada hala saptanabilir iken, NS3 varyantı D168V ile bütün diğer NS5B varyantlarıtedavi sonrası 48. haftada gözlenmedi. NS5A'daki bütün tedavi ile birlikte ortaya çıkanvaryantlar tedavi sonrası 48. haftada hala saptanabilir idi. Genotip 1b'deki yüksek KVYoranları nedeniyle, bu genotipteki tedavi ile birlikte ortaya çıkan varyantların persistansıbelirlenemedi.

Direnç ile ilişkili bir sübstitüsyon içeren virüsün saptanmaması, dirençli virüsün artık klinik olarak anlamlı düzeylerde mevcut olmadığını göstermemektedir. EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir-direnci ile ilişkili sübstitüsyonları içeren virüsün ortayaçıkmasının veya persistansının uzun süreli klinik etkisi bilinmemektedir.

Çapraz-direnç


NS5A inhibitörleri, NS3/4A proteaz inhibitörleri ve non-nükleozit NS5B inhibitörleri arasında sınıfa göre çapraz-direnç beklenmektedir. Daha önceki dasabuvir, ombitasvir veyaparitaprevir tedavisi deneyiminin, diğer NS5A inhibitörlerinin, NS3/4A proteazinhibitörlerinin ve NS5B inhibitörlerinin etkililiği üzerindeki etkisi araştırılmamıştır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombine EXVIERA'nın etkililiği ve güvenliliği, Tablo 6'da özetlendiği üzere, genotip 1 kronik hepatitC enfeksiyonu olan 2.360'ın üzerindeki hastada gerçekleştirilen kompanse sirozu (Child-PughA) olan hastalardaki iki çalışmayı da içeren, randomize edilmiş sekiz Faz 3 klinik çalışmadadeğerlendirildi.Tablo 6 - Ribavirin (RBV) ile birlikte veya ribavirin (RBV) olmadan

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve EXVIERA ile yürütülen global çok-merkezli Faz 3çalışmalar._

Çalışma

Tedavi edilen hasta sayısı

HCV

genotipi

(GT)

Çalışma tasarımının özeti

Daha önce tedavi almamış, sirozu olmayan




Kol A: EXVIERA ve

SAPPHIRE I

631

GT1

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + RBV Kol B: Plasebo




Kol A: EXVIERA ve

PEARL III

419

GT1b

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir+ RBV Kol B: EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir

PEARL IV

305

GT1a

Kol A: EXVIERA ve

33/47

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir+ RBV Kol B: EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir

GARNET (açık etiket)

166

GT1b

EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ ritonavir (8 hafta)

Peginteferon+ribavirin deneyimi olan,

sirozu olmayan


SAPPHIRE II

394

GT1

Kol A: EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + RBVKol B: Plasebo

PEARL II (açık-etiketli)

179

GT1b

Kol A: EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir+ RBVKol B: EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi deneyimi olmayan,

peginterferon+ribavirin deneyimi olan, kompanse sirozu olan

TURQUOISE II (açık-etiketli)

380

GT1

Kol A: EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + RBV (12 hafta)

Kol B: EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir + RBV(24 hafta)

TURQUOISE III (açık etiketli)

60

GT1b

EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir (12 hafta)

Sekiz çalışmada da EXVIERA dozu günde iki defa 250 mg idi ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir dozu günde bir defa 25/150/100 mg idi. Ribavirin alanhastalar için ribavirin dozu vücut ağırlığı 75 kg'nin altındaki hastalar için günde 1000 mg veyavücut ağırlığı 75 kg'ye eşit veya daha fazla olan hastalar için günde 1200 mg idi.

Kalıcı virolojik yanıt (KVY), Faz 3 çalışmalarda HCV kür oranının tayin edilmesi amaçlı primer sonlanım noktası idi ve tedavinin sona ermesinden 12 hafta sonra kantifiye edilemeyenveya saptanamayan HCV RNA düzeyleri (KVY12) olarak tanımlanmıştı. Tedavi süresi herçalışmada sabitlenmişti ve hastaların HCV RNA düzeylerine göre ayarlanmadı (yanıta dayalıtedavi algoritması yok). Plazma HCV RNA değerleri klinik çalışmalar sırasında High PureSystem ile birlikte kullanım amaçlı COBAS TaqMan HCV testi (versiyon 2.0) kullanılarak(GARNET hariç, COMBAS AmpliPrep/COMBAS TaqMan HCV Test v2,0) ölçüldü. HighPure System, 25 IU/ml alt ölçüm limitine(LLOQ) sahip idi ve AmpliPrep 15 IU/mlLLOQ'ya sahip idi.

Daha önce tedavi almamış yetişkinlerdeki klinik çalışmalarSAPPHIRE-I - genotip 1, tedavi almamış, sirozu olmayan hastalar


Tasarım: randomize, global çok merkezli, çift-kör, plasebo kontrollü

Tedavi: 12 hafta süreyle kiloya göre ribavirin ile birlikte EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (n=631) medyan yaşı 52 yıl (aralık: 18 ila 70) idi; hastaların %54,5'i erkek idi; %5,4'ü siyah idi; %15,2'sinin bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişi vardı;%79,1'inin başlangıç HCV RNA düzeyleri en az 800.000 IU/mL idi; %15,4'ünde, portalfibrozisi (F2) vardı ve %8,7'sinde köprüleşme fibrozisi (F3) vardı; %67,7'sinde HCV genotip1a enfeksiyonu vardı; %32,3'ünde HCV genotip 1b enfeksiyonu vardı.

34/47Tablo 7 - SAPPHIRE-I'de daha önce tedavi edilmemiş, genotip 1 ile enfekte olmuş hastaların KVY12 oranları

Tedavi Sonucu 12 hafta süreyle RBV ile birlikte

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve EXVIERA



n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

456/473

96,4

94,7, 98,1

HCV genotip 1a

308/322

95,7

93,4, 97,9

HCV genotip 1b

148/151

98,0

95,8, 100,0

KVY12 elde edemeyen hastalar için sonuç

Tedavide virolojik başarısızlıka

1/473

0,2


Nüks

7/463

1,5


Diğerb

9/473

1,9


GA-Güven Aralığı

Tedavi sırasında HCV RNA < 25 IU/mL, tedavinin ilerleyen döneminde konfirme edilmiş HCV RNA > 25 IU/mL, HCV RNA'da konfirme edilmiş en az 1 logıoIU/mL'lik artış, veya en az 6 hafta tedavi ile kalıcı olarakHCV RNA > 25 IU/mL olarak tanımlanmıştır.

b . Diğer, virolojik başarısızlık nedeni ile olmayan erken dönem ilacı kesme ve KVY12 penceresinde eksik HCV RNA değerlerini içermektedir.

HCV genotip 1b enfeksiyonu olan hiçbir hasta tedavide virolojik başarısızlık yaşamadı ve HCV genotip lb enfeksiyonu olan bir hastada nüks meydana geldi.

PEARL-III - genotip 1b, tedavi almamış, sirozu olmayan hastalar


Tasarım: randomize, global çok merkezli, çift-kör, dozaj kontrollü

Tedavi: 12 hafta süreyle ribavirin olmadan veya kiloya göre ribavirin ile birlikte EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (n=419) medyan yaşı 50 yıl (aralık: 19 ila 70) idi; hastaların %45,8'i erkek idi; %4,8'i siyah idi; %9,3'ünün bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişi vardı;%73,3'ünün başlangıç HCV RNA düzeyleri en az 800.000 IU/mL idi; %20,3'ünde portalfibrozisi (F2) vardı ve %10,0'ında, köprüleşme fıbrozisi (F3) vardı.Tablo 8 - Daha önce tedavi almamış, genotip 1b enfeksiyonu olan hastalar için PEARL IlI'deki KVY12 oranları

Tedavi Sonucu _12 hafta süreyle EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir_

RBV ile birlikte RBV olmadan


n/N

%

%95 GA

n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

209/210

99,5

98,6, 100

209/209

100

98,2, 100

KVY12 elde edilemeyen hastalar için






sonuç







Tedavide VB

1/210

0,5


0/209

0


Nüks

0/210

0


0/209

0


Diğer

0/210

0


0/209

0


GA = Güven Aralığı, VB = virolojik başarısızlık

PEARL-IV - genotip 1a, tedavi almamış, sirozu olmayan hastalarTasarım: randomize, global çok merkezli,çift-kör,dozaj kontrollü

Tedavi: 12 hafta süreyle ribavirin olmadan veya kiloya göre ribavirin ile birlikte EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

35/47

Tedavi edilen hastaların (N=305) medyan yaşı 54 yıl (aralık: 19 ila 70) idi; hastaların %65,2'si erkek idi; %11,8'i siyah idi; %20,7'sinin bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişi vardı;%86,6'sınm başlangıç HCV RNA düzeyleri en az 800.000 IU/mL idi; %18,4'ünde portalfibrozis (F2) vardı ve %17,7'sinde köprüleşme fibrozisi (F3) vardı.Tablo 9 - Daha önce tedavi almamış genotip 1a enfeksiyonu olan hastalar için PEARL IV'deki KVY12 oranları

Tedavi Sonucu 12 hafta süreyle EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

RBV ile birlikte RBV olmadan


n/N

%

%95 GA

n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

97/100

97,0

93,7, 100,0

185/205

90,2

86,2, 94,3

KVY12 elde edilemeyen hastalar için sonuç

Tedavide VB

1/100

1,0


6/205

2,9


Nüks

1/98

1,0


10/194

5,2



Diğer

1/100

1,0


4/205

2,0


GA = Güven Aralığı, VB = virolojik başarısızlık

GARNET - Genotip 1b, daha önce tedavi almamış, sirozu olmayan hastalar


Tasarım: açık etiketli, tek kollu, global çok merkezli

Tedavi: 8 hafta boyunca EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (N=166) medyan yaşı 53'tür (aralık: 22 ila 82); %56,6'sı kadın; %3,0'ı Asyalı; %0,6'sı siyahi; %7,2'sinin başlangıç HCV RNA düzeyleri en az 6.000.000IU/mL; %9'unda ileri evre fibroz (F3) görülmekte ve %98,2'sinde HCV genotip 1benfeksiyonu görülmektedir (bir hastada genotip 1a, 1d ve 6 enfeksiyonu görülmüştür).Tablo 10 - Sirozu olmayan, daha önce tedavi edilmemiş, genotip 1b enfekte hastalara ait

KVY12


8 hafta boyunca EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

n/N (%)

KVY12

160/163 (98,2)

%95 GAa

96,1, 100,0

F0-F1

138/139 (99,3)b

F2

9/9 (100)

F3

13/15 (86,7)c

a. Binom dağılımının normal dağılıma yakınsaması kullanılarak hesaplanmıştır

b. 1 hastada tedaviye uyumsuzluk nedeniyle tedavi sonlandırılmıştır
c. 2/15 hastada relaps (en az 51 günlük tedavi ile son gözlemde HCV RNA düzeyi < 15 IU/ml olanhastalarda KVY12 aralığı öncesinde veya sırasında tedaviden sonra doğrulanmış HCV RNA > 15IU/ml).

Peginterferon+ribavirin ile tedavi deneyimi bulunan erişkinler ile yürütülen klinik çalışmalarSAPPHIRE-II - genotip 1, peginterferon+ribavirin deneyimi olan, sirozu olmayan hastalarTasarım : randomize, global çok merkezli, çift-kör, plasebo kontrollü

36/47

Tedavi: 12 hafta boyunca kiloya göre ribavirin ile EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (N=394) medyan yaşı 54 yıl (aralık: 19 ila 71) idi; hastaların %49,0'ı daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız idi; %21,8'i daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıtvermişti; ve %29,2'si daha önce pegIFN/RBV'de nüks etmişti; hastaların %57,6'sı erkek idi;%8,1'i siyah idi; %20,6'sının bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişi vardı, %87,1'ininbaşlangıç HCV RNA düzeyleri en az 800.000 IU/mL idi; %17,8'inde portal fibrozisi (F2)vardı %14,5'inde köprüleşme fibrozisi (F3) vardı; %58,4'ünde HCV genotip 1a enfeksiyonuvardı; %41,4'ünde HCV genotip 1b enfeksiyonu vardı.Tablo 11 - SAPPHIRE-II'de peginterferon+ribavirin deneyimi olan, genotip 1 enfekte olmuş hastalar için KVY12

Tedavi Sonucu 12 hafta süreyle RBV ile birlikte EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir



n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

286/297

96,3

94,1, 98,4

HCV genotip 1a

166/173

96,0

93,0, 98,9

Daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız

83/87

95,4

91,0, 99,8

Daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt veren

36/36

100,0

100,0, 100,0

Daha önce pegIFN/RBV ile nüks eden

47/50

94,0

87,4, 100, 0

HCV genotip 1b

119/123

96,7

93,6, 99,9

Daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız

56/59

94,9

89,3, 100, 0

Daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt veren

28/28

100,0

100,0, 100, 0

Daha önce pegIFN/RBV ile nüks eden

35/36

97,2

91,9, 100,0

KVY12 elde edilemeyen hastalar için sonuç

Tedavide VB

0/297

0


Nüks

7/293

2,4


Diğer

4/297

1,3


GA = Güven Aralığı, VB = virolojik başarısızlık

HCV genotip 1b enfeksiyonu olan hiçbir hasta tedavi altında virolojik başarısızlık yaşamamıştır. HCV genotip 1b hastaların ikisinde tedavi sonrası nüks gelişmiştir.

PEARL-II - genotip 1b, peginterferon+ribavirin deneyimi olan, sirozu olmayan hastalar hastalar


Tasarım : randomize, global çok merkezli, açık etiketli

Tedavi: 12 hafta süreyle ribavirin olmadan veya kiloya göre ribavirin ile birlikte EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (N=179) medyan yaşı 57 yıl (aralık: 26 ila 70) idi; hastaların %35,2'si daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız idi; %28,5'i daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıtvermişti; ve %36,3'ü daha önce pegIFN/RBV'de nüks etmişti; hastaların %54,2'si erkek idi;%3,9'u siyah idi; %12,8'inin bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişi vardı, %87,7'sininbaşlangıç HCV RNA düzeyleri, en az 800.000 IU/mL idi; %17,9'unda portal fibrozis (F2)vardı %14,0'ında köprüleşme fibrozisi (F3) vardı.

37/47Tablo 12 - PEARL Il'de peginterferon+ribavirin deneyimi olan, genotip 1b ile enfekte hastalar için KVY12

12 hafta süreyle EXVIERA ve

Tedavi Sonucu _ombitasvir/paritaprevir/ritonavir_

RBV ile birlikte RBV olmadan


n/N

%

%95 GA

n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

86/88

97,7

94,6, 100

91/91

100

95,9, 100

Daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız

30/31

96,8

90,6, 100

32/32

100

89,3, 100

Daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt veren

24/25

96,0

88,3, 100

26/26

100

87,1, 100

Daha önce pegIFN/RBV ile nüks eden

32/32

100

89,3, 100

33/33

100

89,6, 100

KVY12 elde edmeyen hastalar için sonuç

Tedavide VB

0/88

0


0/91

0


Nüks

0/88

0


0/91

0


Diğer

2/88

2,3


0/91

0


GA = Güven Aralığı, VB = virolojik başarısızlık

Kompanse sirozu olan hastalarda klinik çalışma


TUROUOISE-II - tedavi deneyimi olmayan veya peginterferon+ribavirin deneyimi olan, kompanse sirozu olan hastalar


Tasarım : randomize, global çok merkezli, açık etiketli

Tedavi: 12 veya 24 hafta boyunca kiloya göre ribavirin ile EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Tedavi edilen hastaların (N=380) medyan yaşı 58 yıl (aralık: 21 ila 71) idi; hastaların %42,1'i daha önce tedavi almamıştı, %36,1'i daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız idi; %8,2'si dahaönce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt vermişti; ve %13,7'si daha önce pegIFN/RBV'de nüksetmişti; hastaların %70,3 erkek idi; %3,2'si siyah idi; %14,7'sinin trombosit sayımları 90 x109/L'den az idi; %49,7'sinin albumini 40 g/L'den az idi; %86,1'inin başlangıç HCV RNAdüzeyleri en az 800.000 IU/mL idi; %24,7'sinin bir depresyon veya bipolar bozukluk geçmişivardı; %68,7'sinde HCV genotip 1a enfeksiyonu vardı; %31,3'ünde HCV genotip 1benfeksiyonu vardı.Tablo 13 - Daha önce tedavi almamış veya daha önce peglFN/RBV ile tedavi edilmiş, genotip 1 ile enfekte, kompanse sirozu olan hastalar için KVY12 oranları

RBV ile EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir12 Hafta süreyle24 Hafta süreyle

Tedavi Sonucu


n/N

%

%95 GA

n/N

%

%95 GA

Genel KVY12

191/208

91,8

87,6, 96,1

166/172

96,5

93,4, 99,6

HCV genotip 1a

124/140

88,6

83,3, 93,8

115/121

95,0

91,2, 98,9

Daha önce tedavi almamış

59/64

92,2


53/56

94,6


Daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız

40/50

80,0


39/42

92,9


Daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt veren

11/11

100


10/10

100


Daha önce pegIFN/RBV ile nüks eden

14/15

93,3


13/13

100


HCV genotip 1b

67/68

98,5

95,7, 100

51/51

100

93,0,100

Daha önce tedavi almamış

22/22

100


18/18

100


Daha önce pegIFN/RBV'ye tam yanıtsız

25/25

100


20/20

100


Daha önce pegIFN/RBV'ye kısmi yanıt veren

6/7

85,7


3/3

100


Daha önce pegIFN/RBV ile nüks eden

14/14

100


10/10

100


KVY12 elde edemeyen hastalar için

38/47

sonuç

Tedavide VB

1/208

0,5

3/172

1,7

Nüks

12/203

5,9

1/164

0,6

Diğer

4/208

1,9

2/172

1,21

GA = Güven Aralığı, VB = virolojik başarısızlık

a. Primer etkililik sonlanım noktaları (genel KVY12 oranı) için, %97,5 güven aralığı kullanılmıştır; ilave etkililik sonlanım noktaları (HCV genotip 1a ve 1b ile enfekte hastalarda KVY12 oranları) için ise %95 güvenaralığı kullanılmıştır.

GT1a sirotik hastalardaki, başlangıç laboratuvar değerlerine göre nüks oranları Tablo 14'de sunulmaktadır.

Tablo 14 - TURQUOISE-II: Genotip 1a enfeksiyonu ve kompanse sirozu olan hastalarda 12 ve 24 hafta süreli tedavinin ardından başlangıç laboratuvar değerlerinegöre nüks oranları


EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir+ RBV ilebirlikte12 hafta kolu

EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir+ RBV ile birlikte24 hafta kolu

Tedavinin Sonunda Yanıt Verenlerin Sayısı

135

113

Tedaviden önce AFP* < 20 ng/mL, trombosit > 90 x 109/L, ve albümin > 35 g/L

Evet (yukarıda verilen üç parametrenin hepsi için)

1/87 (%1)

0/68 (%0)

Hayır (yukarıda verilen herhangi bir parametre için)

10/48 (%21)

1/45 (%2)

*AFP= serum alfa fetoprotein

Nüks oranları, her üç başlangıç laboratuvar değerleri (AFP < 20 ng/mL, trombosit > 90 x 109/L, ve albümin > 35 g/L) olumlu olan hastalar ile, 12 veya 24 hafta süreyle tedavi edilenhastalarda benzer idi.

TUROUOISE-III: Tedavi almamış veya_peglFN+RBVdeneyimi olan, kompanse sirozu olan hastalar


Tasarım: global çok merkezli, açık etiketli

Tedavi: 12 hafta boyunca ribavirin olmadan EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

60 hasta randomize edilmiş ve tedavi edilmiştir ve 60/60 (%100) hastada KVY12 elde edilmiştir. Ana karakteristik özellikler aşağıda gösterilmiştir.

Tablo 15 -TURQUOISE-III Ana Demografik Yapı


Özellikler

N=60

Yaş, medyan yaş (aralık)

60,5 (26-78)

Erkek cinsiyet, % n

37(61)



HCV tedavisi öncesi:


Tedavi almamış, n(%)

27(45)

PEG-INF + RBV, n(%)

33 (55)

Başlangıçtaki albumin, medyan g/L

40,0

<35, n(%)

10 (17)

39/47

>35, n(%)

50 (83)

Başlangıçtaki platelet sayısı, medyan (x 109/L)

132,0

<90, n(%)

13 (22)

>90, n(%)

47 (78)

Klinik çalışmaların havuzlanmış analizleriYanıtın kalıcılığı


Genel olarak, Faz 2 ve 3 klinik çalışmalardaki 660 hasta hem KVY12 hem de KVY24 noktaları için HCV RNA sonuçları elde etti. Bu hastalar arasında KVY12'nin KVY24üzerindeki pozitif öngörü değeri %99,8 idi.

Havuzlanmış etkililik analizi


Faz 3 klinik çalışmalarda, genotip 1 HCV ile enfekte 1075 hasta (sirozu olan 181 hasta dahil) önerilen rejimi aldı (bkz. Bölüm 4.2). Tablo 16 bu hastalar için KVY oranlarınıgöstermektedir.

Önerilen rejimi alan hastaların %97'si KVY elde ederken (bunlar içerisinden sirozu olan 181 hasta %97 KVY elde etti), %0,5'i virolojik alevlenme gösterdi ve %1,2'sinde, tedavi-sonrasınüks meydana geldi.

Tablo 16 - Hasta popü

asyonuna göre, önerilen tedavi rejimleri için KVY12 oranları


Tedavi süresi

HCV Genotip 1b EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

HCV Genotip 1a EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve RBV

Sirozu

Olmayan

Kompanse Sirozu olan

Sirozu

Olmayan

Kompanse Sirozu olan

12 Hafta

12 Hafta

12 Hafta

24 Hafta

Daha önce tedavi almamış

%100 (210/210)

%100 (27/27)

%96 (403/420)

%95 (53/56)

pegIFN + RBV deneyimi olan

%100 (91/91)

% 100(33/33)

%96 (166/173)

%95 (62/65)

Daha önce nüks

%100 (33/33)

%100 (3/3)

%94 (47/50)

%100 (13/13)

Daha önce kısmi yanıt

%100 (26/26)

%100 (5/5)

%100 (36/36)

%100 (10/10)

Daha önce tam yanıtsızlık

%100 (32/32)

%100 (7/7)

%95 (83/87)

%93 (39/42)

Diğer pegINF/RBV başarısızlıkları

0

%100 (18/18)+

0

0

TOPLAM

%100 (301/301)

%100 (60/60)

%96 (569/593)

%95 (115/121)

+ Diğer pegINF/RBV başarısızlıklarının türü, daha az iyi dokümante edilmiş yanıtsız, nüks/ilerleme yada pegINF başarızızlığını içermektedir.

Ribavirin doz ayarlamasının KVY olasılığı üzerindeki etkisi


Faz 3 klinik çalışmalarda, hastaların %91,5'inde tedavi sırasında ribavirin doz ayarlaması gerekli olmadı. Hastaların tedavi sırasında ribavirin dozunun ayarlanması gerekli olan%8,5'inde KVY oranı (%98,5) tedavi boyunca başlangıç ribavirin dozunu koruyan hastalar ilekarşılaştırılabilirdi.

TUROUOISE-I: Daha önce tedavi almamış veya peglFN + RBV-deneyimli. HCV GT1 veya GT4/HIV-1 ko-enfeksiyonlu, sirozu olmayan veya kompanse sirozu olan hastalar


Tasarım: randomize, global çok merkezli, açık etiketli

40/47

Tedavi: 12 veya 24 hafta boyunca kiloya göre ribavirin ile birlikte veya ribavirin olmadan uygulanan, EXVIERA ile birlikte veya EXVIERA olmadan ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

HCV/HIV-1 ile ko-enfekte hastalarda doz önerileri için Bölüm 4.2'ye bakınız. Hastalar, tenofovir artı emtrisitabin veya lamivudin temeliyle birlikte uygulanan, ritonavir destekliatazanavir veya raltegragravir, dolutegravir (sadece Kısım 2) veya darunavir (sadece Kısım 1bve Kısım 2 GT4) içeren stabil bir HIV-1 antiretroviral tedavi (ART) rejimindeydi. ÇalışmanınKısım 1'i, Kısım 1a (63 hasta) ve Kısım 1b (22 hasta) olarak 2 kısımdan oluşan bir Faz 2 pilotkohort çalışmasıydı. Kısım 2, 233 hastadan oluşan bir Faz 3 kohort çalışmasıydı.

Kısım 1a'da, tüm denekler 12 veya 24 hafta boyunca ribavirin ile EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir aldı. Tedavi edilen deneklerin (N = 63) medyan yaşı 51 yıl(aralık: 31 ila 69) idi; %24'ü siyah idi; %19'unda kompanse siroz vardı; %67'si daha öncetedavi almamıştı; %33'ünde pegIFN/RBV ile daha önceki tedavi başarısız olmuştu; %89'undaHCV genotip 1a enfeksiyonu vardı.

Kısım 1b'de, tüm deneklere 12 hafta EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte ribavirin verildi. Tedavi edilen deneklerin (N = 22) medyan yaşı 54 (aralık: 34 ila 68)idi; %41'i siyahtı; %14'ünde kompanse siroz vardı; %86'sı HCV tedavi deneyimi olmayanhastalardı; %14'ünde daha önceki pegIFN/RBV tedavisi başarısız olmuştu; %68'inde HCVgenotip 1a enfeksiyonu vardı.

Kısım 2'de, HCV GT1 olan deneklere 12 veya 24 hafta EXVIERA ve

ombitasvir/paritaprevir/ritonavir, ribavirinle birlikte veya ribavirin olmaksızın verildi. HCV GT4 olan deneklere 12 veya 24 hafta ribavirinle birlikte ombitasvir/paritaprevir/ritonavirverildi. Tedavi edilen deneklerin (N= 233) medyan yaşı 49 (aralık: 26 ila 69) idi; %10'usiyahtı; %12'sinde kompanse siroz vardı; %66'sı tedavi deneyimi olmayan; %32'sinde dahaönceki pegIFN/RBV tedavisi başarısız olmuştu; %2'sinde daha önceki sofosbuvir tedavisi ilebaşarısız olmuştu.

Tablo 17'de TURQUOISE-I çalışmasının Kısım 2'sinde önerilen rejimle tedavi edilen HCV GT1/HIV-1 ko-enfeksiyonlu denekler üzerinde yürütülen KVY12'nin primer etkinlik analizigösterilmektedir.Tablo 17 - TURQUOISE-I'de HCV GT1/HIV-1 enfeksiyonu olan Kısım 2 hastaları için primer KVY12 değerlendirmesi

Sonlanım noktası

Ribavirinle birlikte veya olmaksızın EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir12 veya 24 hafta süreyleN = 200a

KVY12, n/N (%) [95% CI]

194/200 (97) [93,6, 98,6]

KVY12'ye ulaşamayan deneklerin sonuçları

Tedavi sırasında virolojik başarısızlık

1

Tedavi sonrası relaps

1

Diğerb

4

a. Önerilen rejim verilmeyen G Kolundaki denekler dışlanarak, Kısım 2'deki tüm HCV GT1 deneklerini içerir.

b. Advers olay, takipte kayıp veya deneğin çekilmesi nedeniyle tedaviyi sonlandıran ve reenfeksiyonludenekleri içerir.

Çalışmanın diğer bölümlerinde yapılan etkinlik analizleri benzer biçimde yüksek KVY12 oranları gösterdi. Kısım 1a'da, KVY12'ye 12 haftalık kolda 29/31 denekte (%93,5) (%95 CI:

41/47

%79,3 - %98,2) ve 24 haftalık kolda 29/32 (%90,6) denekte ulaşıldı (%95 CI: %75,8 -%96,8). 12 haftalık kolda bir relaps ve 24 haftalık kolda 1 tedavi sırasında virolojik başarısızlık oldu. Kısım 1b'de, KVY12'ye 22/22 (%100) denekte ulaşıldı (%95 CI: %85,1,%100). Kısım 2'de, KVY12'ye HCV GT4/HIV-1 ile ko-enfekte olan 27/28 (%96,4) denekulaştı (%95 CI: %82,3, %99,4) ve hiçbir virolojik başarısızlık olmadı.

HCV/HIV-1 ile ko-enfekte hastalardaki KVY12 oranları, HCV ile monoenfekte deneklerdeki faz 3 çalışmalardaki KVY12 oranları ile uyumlu idi.

CORAL-I: GT1 veya GT4 ile enfekte, daha önce tedavi almamış veya peglFN + RBV-deneyimli, karaciğer naklinden en az 3 ay sonrası veya böbrek transplantından 12 ay sonrası


Tasarım: randomize, global çok merkezli, açık etiketli

Tedavi: GT1 ve GT4 enfeksiyonu için 12 veya 24 hafta boyunca araştırmacı tarafından seçilen ribavirin dozu ile birlikte veya ribavirin olmadan EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Karaciğer nakli olan, sirozu ve GT1 enfeksiyonu olmayan hastalara 12-24 hafta boyunca RBV ile birlikte ve RBV olmaksızın EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir dozlarıuygulanmıştır. Sirozu olan ve karaciğer nakli olan hastalara RBV ile birlikte EXVIERA veombitasvir/paritaprevir/ritonavir dozları uygulanmıştır (GT1a için 24 hafta [n=4], GT1b için12 hafta [n=2] boyunca). Böbrek nakli olan ve sirozu olmayan hastalara 12 hafta boyuncatedavi dozu uygulanmıştır (GT1a için RBV ile birlikte [n=9], GT1b için RBV olmaksızın[n=3]). Karaciğer nakli olan ve GT4 enfeksiyonu olan hastalara RBV ile birlikteombitasvir/paritaprevir/ritonavir dozu verilmiştir (sirotik olmayan hastalar için 12 hafta [n=2]ve sirotik hastalar için 24 hafta [n=1] boyunca). Ribavirin dozu araştırmacının kararınabırakılmıştır ve hastaların çoğuna başlangıç dozu olarak 600-800 mg uygulanmış, tedavininsonunda hastaların çoğunun günde 600-800 mg doz kullandığı belirlenmiştir.

Toplam 129 denek tedavi edildi, 84'ünde GT1a, 41'inde GT1b, 1'inde GT1 diğer, 3'ünde GT4 enfeksiyonu vardı. Genel olarak, %61'de evre F0-F1 fibrosisi, %26'da F2, %9'da F3 ve%4'te F4 vardı. %61'inde transplant öncesi HCV ile tedavi deneyimi vardı. İmmunosupresifilaçlar açısından, deneklerin çoğu tacrolimus alıyordu (%81), diğerleri ise siklosporin.

Karaciğer transplantı sonrası olan tüm GT1 deneklerin arasında, 111/114 (%97,4) KVY12'ye ulaştı; 2 denek tedavi sonrası relaps oldu ve 1'i tedavi sırasında alevlendi. Böbrek transplantısonrası GT1 deneklerin arasında, 9/12 (%75) KVY12'ye ulaştı; ancak, hiçbir virolojikbaşarısızlık olmadı. Karaciğer transplantı sonrası olan tüm GT4 enfeksiyonlu 3 denek (%100)KVY12'ye ulaştı.

Kronik opioid sübstitüsyon tedavisi alan hastalarda klinik çalışma


Bir faz 2, çok merkezli, açık etiketli, tek kollu çalışmada daha önce tedavi almamış veya pegIFN/RBV ile tedavi deneyimi olan, sirotik olmayan, genotip 1 enfeksiyonu olan, stabildozlarda metadon (N=19) veya nalokson ile birlikte veya nalokson olmadan buprenorfin(N=19) almakta olan 38 hasta, 12 hafta süreyle, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ve ribavirinile kombine EXVIERA aldı. Tedavi edilen hastaların medyan yaşı 51 yıl (aralık: 26 ila 64)idi; %65,8'i erkek idi, ve %5,3'ü Siyah idi. Çoğunluğunun (%86,8) başlangıç HCV RNAdüzeyleri en az 800.000 IU/mL idi ve çoğunluğunda (%84,2) genotip 1a enfeksiyonu vardı;

42/47

%15,8'inde portal fibrozis (F2) vardı ve %5,3'ünde köprüleşme fibrozisi (F3) vardı; ve %94,7'si daha önce HCV tedavisi almamıştı.

Toplamda, 38 hastanın 37'si (%97,4) KVY12 elde etti. Hiçbir hastada tedavi sırasında virolojik başarısızlık veya nüks meydana gelmedi.

RUBY-I: Daha önce tedavi almamış veya peglFN + RBV-deneyimli, sirozu olan veya olmayan, şiddetli böbrek yetmezliği veya son evre böbrek hastalığı (SEBH) görülen hastalar


Tasarım: Çok merkezli, açık etiketli

Tedavi: 12 hafta veya 24 hafta ribavirin ile veya ribavirin olmaksızın EXVIERA ve ombitasvir/paritaprevir/ritonavir

Şiddetli böbrek yetmezliği veya SEBH, KBH (kronik böbrek hastalığı) Evre 4 eGFR <30-15 mL/dk/1,73 m2 olarak tanımlanmış veya KBH Evre 5 <15 mL/dk/1,73 m2 olarak veyahemodiyaliz gerekliliği olarak tanımlanmıştır.Tedavi edilen hastaların (N=68) medyan yaşı58'dir (aralık: 32-77); %83,8'i erkekdir; %58,8'i siyahidir; %73,5'i HCV GT1a ile enfektedir;%75'inde Evre 5 KBH mevcuttu ve %69,1'i hemodiyaliz tedavisi altındaydı.

68 hastanın 64'ü (%94,1) KVY12 elde etmiştir. Bir hastada tedaviden sonraki 4. haftada nüks görülmüştür, 2 hasta çalışma ilacını erken bırakmıştır ve 1 hastanın KVY12 verileri eksiktir.

RUBY-I'in güvenlilik bilgilerinin tartışması için Bölüm 4.8'e bakınız.

12 hafta boyunca RBV olmaksızın EXVIERA ile birlikte veya EXVIERA olmaksızın ombitasvir/paritaprevir/ritonavir'in etkililiğinin değerlendirildiği, tedavi deneyimi olmayanKBH Evre 4 veya 5 GT1a ve GT4 hastaların yer aldığı bir başka açık etiketli faz 3bçalışmasında, KVY12 oranı %94,4'dür (17/18) ve hiçbir hasta tedavi sırasında virolojikbaşarısızlık veya nüks yaşamamıştır.5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

EXVIERA'nın, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile kombinasyonunun farmakokinetik özellikleri sağlıklı yetişkin hastalarda ve kronik hepatit C hastalarında değerlendirilmiştir.Tablo 18, sağlıklı hastalarda yemek ile birlikte alınan dozların ardından, günde bir kereombitasvir/paritaprevir/ritonavir 25 mg/150 mg/100 mg ile birlikte verilen günde iki kerealınan EXVIERA 250 mg için ortalama Cmaks ve EAA değerlerini göstermektedir.

Tablo 18 - Sağlıklı hastalarda yemek ile birlikte uygulandığında, günde iki defa EXVIERA 250 mg ve günde bir defa ombitasvir/paritaprevir/ritonavir 25 mg/150mg/100 mg'nin birden çok dozununun geometrik ortalama Cmaks, EAA değerleri


Cmaks(ng/mL) (%CV)

EAA (ng*sa/mL)(%CV)

Dasabuvir

1030 (31)

6840 (32)

43/47

Emilim:


Oral uygulamanın ardından emilen dasabuvir ortalama 4 ila 5 saatlik bir sürede Tmaks değerine ulaştı. Dasabuvir maruziyeti doza orantılı bir şekilde artarken akümülasyon miminal idi.EXVIERA için, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte uygulandığındaki farmakokinetikkararlı durum 12 günlük doz uygulaması ile elde edilmiştir.

Yiyecek etkisi


Dasabuvir yemek ile birlikte uygulanmalıdır. Dasabuvir ile bütün klinik çalışmalar yemek ile birlikte uygulamanın ardından yürütülmüştür.

Yiyecek dasabuvirin maruziyetini (EAA), açlık durumuna göre yaklaşık %30 oranında artırmıştır. Maruziyetteki artış, yemek tipinden (örn., yüksek yağlı vs. orta yağlı) veya kaloriiçeriğinden (yaklaşık 600 kcal vs. yaklaşık 1000 kcal) bağımsız olarak, benzer idi. Emilimimaksimize etmek amacıyla, EXVIERA spesifik yağ veya kalori içeriğinden bağımsız olarak,yemek ile birlikte alınmalıdır.

Dağılım:


Dasabuvir, plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanmaktadır. Plazma proteinlerine bağlanma, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda anlamlı olarak değişmez.İnsandaki kan/plazma konsantrasyon oranları 0,5 ila 0,7 aralığında yer almıştır. Bu durumdasabuvirin tam kanın plazma kompartımanında yer alma eğiliminde olduğunugöstermektedir. Dasabuvir, 0,05 ila 5 mcg/mL'lik bir konsantrasyon aralığında, insan plazmaproteinlerine %99,5'in üzerinde bağlandı ve dasabuvirin ana metaboliti olan M1, insan plazmaproteinlerine %94,5 oranında bağlandı. Kararlı durumda, M1 ile dasabuvire maruziyetyaklaşık 0,6 idi. Protein bağlanması ve M1'in HCV genotip 1'e karşıin vitroaktivitesi dikkatealındığında, M1'in etkililiğe katkısının dasabuvirinkine benzer olması beklenmektedir. Ekolarak M1, hepatik alım taşıyıcısı OATP ailesinin ve OCT1'in bir substratıdır ve bu sebeplehepatosit konsantrasyona ve bunun sonucunda etkililiğe katkısı dasabuvirden daha fazlaolabilir.

Biyotransformasyon:


Dasabuvir, ağırlıklı olarak CYP2C8 tarafından ve daha düşük bir ölçüde CYP3A tarafından metabolize edilmektedir. 14C-dasabuvirin, insanlara uygulanan 400 mg'lik bir dozununardından, değişmemiş dasabuvir plazmadaki ilaç ile ilgili radyoaktivitenin başlıca (yaklaşık%60) bileşenidir. Plazmada yedi metabolit belirlenmiştir. Plazmada en çok bulunan metabolit,tek bir dozun ardından dolaşımdaki ilaç ile ilişkili radyoaktivitenin (EAA) %21'ini temsileden M1'dir; ağırlıklı olarak CYP2C8 tarafından oksidatif metabolizma yoluyla meydanagelmektedir.

Eliminasyon:


Dasabuvirin ortalama plazma yarılanma ömrü, dasabuvirin, ombitasvir/ paritaprevir /ritonavir ile birlikte doz uygulamasının ardından, yaklaşık 6 saat idi. 400 mg'lik bir 14C-dasabuvirdozunun ardından idrardaki radyoaktivite sınırlı (yaklaşık %2) iken radyoaktivitenin yaklaşık%99'u feçeste geri kazanıldı. Değişmemiş dasabuvir feçeste toplam dozun %26,2'sinden, veM1 %31,5'inden sorumludur. M1 ağırlıklı olarak UGT aracılı glukuronidasyon ve bir miktaroksidatif metabolizma ile doğrudan biliyer ekskresyon yoluyla temizlenmiştir.

Dasabuvir, organik anyon taşıyıcısını (OAT1)in vivoolarak inhibe etmez ve klinik açıdan ilgili konsantrasyonlarda organik katyon taşıyıcılarını (OCT2), organik anyon taşıyıcılarını(OAT3) veya çoklu ilaç ve toksin ekstrüzyon proteinlerini (MATE1 ve MATE2K) inhibe

44/47

etmesi beklenmez; bu nedenle, EXVIERA, bu proteinler tarafından tıbbi ürün taşınmasını etkilemez.Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlılar:


Faz 3 klinik çalışmalardan elde edilen verilerin popülasyon farmakokinetik analizine göre, 54 yaşından (Faz 3 çalışmalardaki medyan yaş) 10 yıllık bir artış veya azalma, dasabuvirmaruziyetinde %10'dan az bir değişiklik ile sonuçlanacaktır. 75 yaş üzerindeki hastalarailişkin farmakokinetik bilgi mevcut değildir.

Cinsiyet veya vücut ağırlığı:


Faz 3 klinik çalışmalardan elde edilen verilerin popülasyon farmakokinetik analizine göre, kadın hastalar, erkek hastalara göre yaklaşık %14 ila %30 daha yüksek dasabuvirmaruziyetine sahip olacaktır. Vücut ağırlığında 76 kg'dan (Faz 3 çalışmalardaki medyanağırlık) 10 kg'lık bir değişiklik, dasabuvir maruziyetinde %10'dan az bir değişiklik ilesonuçlanacaktır.

Irk ve etnik köken:


Faz 3 klinik çalışmalardan elde edilen verilerin popülasyon farmakokinetik analizine göre, Asyalı hastalar, Asyalı olmayan hastalara göre %29 ila %39 daha yüksek dasabuvirmaruziyetine sahiptir.

Böbrek yetmezliği:


EXVIERA 400 mg ile ombitasvir 25 mg, paritaprevir 150 mg ve ritonavir 100 mg kombinasyonunun farmakokinetiği, hafif (CrCl: 60 ila 89 mL/dakika), orta şiddette (CrCl: 30ila 59 mL/dakika) ve şiddetli (CrCl: 15 ila 29 mL/dakika) böbrek yetmezliği olan hastalarda,rölatif olarak normal renal fonksiyona sahip hastalara göre değerlendirilmiştir.

Hafif, orta derecede ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda dasabuvir ortalama EAA değerleri, sırasıyla %21, %37 ve %50 daha yüksekti. Dasabuvir M1 EAA değerleri, sırasıyla%6, %10, ve %13 daha düşüktür.

Hafif, orta derecede ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda dasabuvir maruziyetindeki değişiklikler klinik açıdan anlamlı kabul edilmemektedir. Son evre böbrek hastalığı olanhastalardaki sınırlı veriler, bu hasta grubunun maruziyetlerindeki değişikliklerin klinik olarakanlamlı olmadığını göstermektedir. Diyaliz gerektiren son evre böbrek hastalığı dahil olmaküzere, hafif şiddetli, orta şiddetli veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda EXVIERAiçin doz ayarlanması gerekli değildir (bkz. Bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği:


EXVIERA 400 mg ile ombitasvir 25 mg, paritaprevir 200 mg ve ritonavir 100 mg kombinasyonunun farmakokinetiği, normal karaciğer fonksiyonu olan hastalara kıyasla, hafif(Child-Pugh A), orta şiddette (Child-Pugh B) ve şiddetli (Child-Pugh C) karaciğer yetmezliğiolan hastalarda rölatif olarak normal hepatik fonksiyona sahip hastalara göredeğerlendirilmiştir.

Hafif, orta derecede ve şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dasabuvir EAA değerleri, sırasıyla %17 daha yüksekti, %16 daha düşüktü ve %325 daha yüksekti. Dasabuvir M1metabolitinin EAA değerleri, sırasıyla değişmemişti, %57 daha düşüktü ve %77 daha

45/47

yüksekti. Dasabuvirin ve M1 metabolitinin plazma proteinlerine bağlanması, normal kontrol hastaları ile karşılaştırıldığında karaciğer yetmezliği olan hastlarda anlamlı olarak farklıdeğildir (bkz. Bölüm 4.2, 4,4 ve 4.8).

Pediyatrik popülasyon:


Ombitasvir/paritaprevir/ritonavir ile birlikte EXVIERA'mn, pediyatrik hastalardaki

farmakokinetiği araştırılmamıştır. (bkz. Bölüm 4.2).5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

EXVIERA, bakteriyel mutajenisite, insan periferik kan lenfositleri kullanılarak kromozom aberasyonu vein vivosıçan mikronükleus analizleri dahilin vitroveyain vivoanalizgrubunda genotoksik değildir.

EXVIERA, insandaki 500 mg'lik (250 mg günde iki defa) önerilen dozda elde edilenden yaklaşık 19 kat daha yüksek dasabuvir EAA maruziyetlerine yol açan, test edilen en yüksekdozaja (2 g/kg/gün) kadar, 6-aylık transgenik fare çalışmasında karsinojenik değildir.

Benzer şekilde, dasabuvir 2 yıllık sıçan çalışmasında insandaki 500 mg'lık dozdan 19 kat daha yüksek dasabuvir maruziyetine yol açan, test edilen en yüksek doza (800 mg/kg/gün)kadar karsinojenik bulunmamıştır.

EXVIERA, farelerde değerlendirildiğinde embriyofötal canlılık üzerinde veya fertilite üzerinde etkiye sahip değildi, ayrıca farelerde ve tavşanlarda teratojenik değildir. Yavrularındavranışı, üremesi veya gelişimi üzerinde herhangi bir advers etki rapor edilmemiştir. Testedilen en yüksek dasabuvir dozu, insanlarda maksimum önerilen klinik dozdaki maruziyetin16 ila 24 katına (sıçan) veya 6 katına (tavşan) eşit maruziyetler meydana getirmiştir.

Dasabuvir, emziren sıçanların sütünde gözlemlenen ağırlıklı bileşendi, ve emzirilen yavrular üzerinde bir etkisi olmamıştır. Sıçan sütündeki eliminasyon yarılanma ömrü plazmadakindenbiraz daha kısaydı. EAA plazmadakinin yaklaşık 2 katı idi. Dasabuvir bir BCRP substratıolduğundan, diğer tıbbi ürünlerin birlikte uygulanması ile taşıyıcının inhibe olması veyaindüklenmesi sonucunda süte dağılım değişebilir. Dasabuvir kaynaklı molekül hamilesıçanlarda, plasentaya minimal miktarda geçmiştir.6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği:


Mikrokristalin selüloz (E460)

Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilmiştir)

Kopovidon

Kroskarmelloz sodyum Kolloidal susuz silika (E551)

Magnezyum stearat (E470b)

Film kaplama:


Polivinil alkol (E1203)

Titanyum dioksit (E171)

46/47

Polietilen glikol 3350 Talk (E553b)

Demir oksit sarı (E172)

Demir oksit kırmızı (E172)

Demir oksit siyah (E172)

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

EXVIERA tabletler, PVC/PE/PCTFE alüminyum folyo blister ambalajlar içerisinde sağlanmaktadır. 56 tablet (14 tabletlik 4 iç kutu içeren çoklu ambalaj kutusu).

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

AbbVie Tıbbi İlaçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Saray Mah. Dr. Adnan Büyükdeniz Cad. No:2 Akkom Ofis Park,

Kelif Plaza 3. Blok Kat:16-17 34768 Ümraniye/İstanbul

Tel : 0-216-633 23 00 Faks : 0-216-425 09 69

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2015/92

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 06.02.2015

Ruhsat yenileme tarihi :

10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ

47/47

İlaç Bilgileri

Exviera 250 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Dasabuvir Sodyum Monohidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.